فهرست مطالب

نشریه تاریخ و فرهنگ
سال چهل و پنجم شماره 1 (پیاپی 90، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیده فاطمه زارع حسینی صفحه 9
    در نخستین سده های هجری، سرزمین ایران صحنه زدوخوردها، شورش ها و انقلاب هایی خرد و کلان با انگیزه های مختلف سیاسی، دینی و اجتماعی بود. در این میان، شاید کم آوازه تر و گمنام تر از همه، قیام ابوعیسی اصفهانی است که به دلیل یهودی بودن وی و پیروانش، قیام در کشوری با جمعیت مسلمان و همچنین ابهامات و اختلاف اقوال درباره ماهیت و کیفیت این نهضت و پیامدهایش به جاست که مورد توجه و بررسی جدی تری قرار گیرد. ابوعیسی یک یهودی مقیم اصفهان و درواقع، نخستین یهودی ایرانی است که در نیمه دوم سده دوم هجری با استفاده بهینه از فضای بحرانی و آشوب زده آن عصر با آموزه های دینی بعضا جدید و ادعاهای مسیحایی، پس از گردآوری هواداران بسیار بر ضد حکومت امویان شورید و به قولی مغلوب و منکوب و به قولی دیگر از نظر غایب و در غاری پنهان شد و بنا به روایتی دیگرگونه، برای ابلاغ پیام خدا و رسالت خویش به بنوموسی که آن سوی نهر مرمل می زیستند، راه بیابان در پیش گرفت. قیام وی- که یک نهضت موعودباورانه مهم در تاریخ یهود است- ابتر و بی ثمر نماند و اصحابش موسوم به «عیسویه» یا «اصفهانیه» در نظر و عمل راهش را ادامه دادند.
    کلیدواژگان: ابوعیسی اصفهانی، یهودیان، اصفهان، عیسویه
  • فرهاد پوریانژاد صفحه 31
    عامل دین، به گاه باستان و پس از ظهور اسلام، بهانه ای بس مهم برای یورش به سرزمین های گرجی نشین بود و از میان خاندان های حکومتگر ایران بعد از اسلام، آق قویونلوها یا بایندریان به رهبری اوزون حسن، جزو آن دسته مهاجمانی بودند که تحت پوشش دین و با عنوان غزا و جهاد، حملات ویرانگری علیه گرجیان به راه انداختند. پنج حمله مهم اوزون حسن علیه گرجیان در منابع با عنوان غزا ثبت و ضبط شده و ما می دانیم که غزا نبردی است مقدس و الهی علیه کافران به منظور گسترش دین اسلام. به هر روی، این پژوهش به توجه اوزون حسن به سرزمین گرجیان در گیر و دار رقابت با سلطان محمد فاتح پرداخته و سر آن دارد که انگیزه های او را در یورش به آن مناطق روشن سازد.
    کلیدواژگان: اوزون حسن، گرجیان، سلطان محمد فاتح، اسلام، جهاد، مسیحیت
  • فاطمه اورجی، علی اصغر چاهیان صفحه 55
    در دوران بعد از اسلام عواملی مانند بنای شهر بغداد، رونق تجارت و سفر حج موجب رونق راه های ارتباطی شرق جهان اسلام که عمدتا از ایران می گذشتند، گردید. تامین امنیت و آسایش این راه ها از مسائل مهم به شمار می آمد. در قرون سوم و چهارم هجری هر قسمت از راه های ارتباطی مورد بحث در حیطه یکی از سلسله های متقارن ایران قرار داشت. این سلسله ها در دوران اوج خود به گونه ای امنیت و رفاه مورد نیاز راه ها را تامین می کردند. با این حال، بسیاری از تاسیسات لازم همچون رباط، در راه ها و شهرها، تحت لوای ارزشهای فرهنگی جامعه همچون وقف ایجاد و گسترش یافت، پشتوانه دینی و موضوع خیرات موجب مشارکت گروه های مختلف در مسائل مربوط به راه ها و تامین لوازم مورد نیاز مسافران گردید. پژوهش حاضر در نظر دارد چگونگی نقش فرهنگ عمومی جامعه ایرانیان را در طی سده های مذکور در فراهم آوردن تاسیسات مسافرتی و رفع نیازهای مسافران بررسی نماید.
    کلیدواژگان: مسافرت، تشکیلات رفاهی، رباط، وقف
  • محمدحسن الهی زاده، سید محمدرضا سادسی صفحه 87
    با انتخاب قهستان به عنوان یکی از مراکز مهم فعالیت نزاریان در ایران، محتشمان محلی این ایالت تلاش خود را جهت گسترش هر چه بیشتر حوزه نفوذ در منطقه مصروف داشتند. یکی از مراکز مهمی که نزاریان فکر گسترش نفوذ بدان را در ذهن می پروراندند، ولایت نیمروز (سیستان) بود. آنها از طریق تصرف قلعه هایی که در گذرگاه های ورودی سیستان بود، عرصه را بر حکام آن ایالت تنگ می کردند. یکی از این قلعه ها، شاهنشاه یا شاهان دژ بود. موقعیت سوق الجیشی این قلعه که در گذرگاه شمالی ورود به سیستان واقع بود، راه را برای نفوذ هر چه بیشتر نزاریان در سیستان هموار می کرد؛ لذا در طول دوران حضور در قلعه تنش های فراوانی را با حکام محلی سیستان ایجاد کردند.
    سرانجام اتحاد حاکم وقت سیستان با مهاجمان مغول سرنوشتی دیگر را برای ساکنان شاهنشاه رقم زد. تضعیف حاکمیت نزاریان در سیستان نتیجه نهایی این اتحاد بود. نوشتار پیش رو به دنبال آن است تا ضمن معرفی قلعه شاهنشاه، نقش آن را در گسترش دعوت نزاری در نیمه شرقی ایران بخصوص سرزمین سیستان مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد.
    کلیدواژگان: نزاریان، سیستان، نیمروز، نهبندان، نه، قلعه شاهنشاه
  • علی غفرانی صفحه 109
    مسلمانان که در سده های نخستین هجری و پیش از سلطه مغولان بر سرزمین های اسلامی، بخش وسیعی از مناطق آباد و مسکون جهان را در دست داشتند، شهرهای بسیاری ساختند و در سایه تعالیم اسلامی، در این مناطق صاحب فرهنگ و تمدن ممتازی شدند که صفت برجسته آن اسلامیت بود و در زمان خود نظیر نداشت. یکی از جلوه های این فرهنگ ارزشمند و ستون اصلی تمدن اسلامی، توجه به علم و دانش و به تبع آن بزرگداشت دانشمندان بود.دانشمندان مسلمان بسیاری در این گستره وسیع، پیوسته در سفر و مهاجرت بودند و از شهری به شهر دیگر می رفتند.
    این مقاله بر آن است تا با روش تحلیل تاریخی و ارائه نمونه هایی از گزارشهای تاریخی مورخان مسلمان، ضمن اشاره به اهداف و انگیزه های مسافرت های دانشمندان، نشان دهد که بزرگداشت دانشمندان مهاجر و مسافر که نتیجه آموزه های دینی بود، به عنوان بخشی از فرهنگ اسلامی، نزد مسلمانان نهادینه شده بود و شیوه های برخورد آنان را با دانشمندان مهاجر، شکل و جهت می داد.
    کلیدواژگان: مسافرت های علمی، بغداد، قاهره، مدرسه نظامیه
  • جهانبخش ثواقب، غلامرضا ذوالفقاری صفحه 127
    روابط صفویه و شروان شاهان و وضعیت ایالت شروان در عصر صفوی، یکی از فصول مهم تاریخ صفویه را از بعد سیاسی – نظامی و در سطح داخلی و منطقه ای تشکیل می دهد. ظهور اسماعیل اول در عرصه زورآزمایی سیاسی و حمله او به شروان در سال 906 ق قدرت دولت محلی شروانشاهی را متزلزل کرد و رابطه مبتنی بر ستیزه و دشمنی دیرینه بین دو خاندان شروان-شاهی و صفوی در سال های پایانی حکومت شاه اسماعیل به حالت مسالمت جویانه و انقیاد شروان شاهان از صفویه تغییر یافت. در تحولات پدید آمده در عرصه سیاسی با تشکیل دولت صفویه، شروان شاهان استقلال خود را از دست داده و خراج گزار صفویه شدند که این وضعیت در دهه های اولیه حکومت شاه تهماسب اول نیز ادامه یافت. سرانجام بهرغم شورشهای مکرر مدعیان شروانی و ورود نیروهای عثمانی، تاتاری و داغستانی به کشمکشهای موجود، صفویان توانستند شروان را از وضعیت انقیاد- خراجگزاری به حاکمیت قطعی خود درآورده و به حیات سیاسی شروانشاهان پایان دهند. در این مقاله، روابط صفویان با شروان شاهان در محدوده زمانی سال های 930 تا 995 ق، از آغاز سلطنت شاه تهماسب اول تا به قدرت رسیدن شاه عباس اول صفوی، که از فراز و نشیب بسیار برخوردار بوده و عوامل موثر بر این روابط دوجانبه، موضع شروانیان در برابر حاکمیت صفویه و نقش نیروهای پیرامونی در منازعه صفویان با شروانیان، بررسی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: صفویه، شروان شاهان، شروان، تهماسب اول، محمد خدابنده
|
  • Sayyida Fatima Zari Husayni Page 9
    In the early centuries، the land of Persia was a scene of clashes، riots، revolutions – great and small – consisting of various political، religious، and social motivations. In the meantime، maybe the least known of all is the uprising of Abū ‘Īsā Iṣfahānī، which، because he and his followers were Jewish and as it was a resurgence in a country with a Muslim population as well as due to the ambiguities and differences in reports concerning the nature and quality of this resurgence and its aftermaths، it befits to be more seriously examined. Abū ‘Īsā was a Jew residing in Isfahan and in fact was the first Iranian، who revolted against the Umayyad rule after gathering many partisans in the second half of the second century A. H. with an optimal utilization of the intrigued atmosphere of that era and with new religious – and sometimes Christian – doctrines. According to some reports، he was defeated and suppressed، and according to others، he disappeared and hid in a cave، and yet according to some other reports، he took to the desert to convey God’s message and his own mission to Banū Mūsā، who lived on the other side of the Mermel River. His revolt – which was an important apocalyptic movement in the Jewish history – was not left idle، as his companions، called ‘Īsawiyya or Iṣfahāniyya، followed his way both in theory and practice.
    Keywords: Abu isa Isfahani, Jews, Isfahan, isawiyya
  • Farhad Purya Nizhad Page 31
    Religion، as a factor، was a very important pretext both before and after the advent of Islam for invading the Georgian settlements. Of the ruling dynasties in post-Islam Iran، Ak-Koyunlus or Bāyundurian، under the leadership of Uzun Ḥasan، were among those invaders who، under the guise of religion and in the name of campaign (ghazā) and jihād، carried out destructive attacks on Georgians. Five significant attacks of Uzun Ḥasan against the Georgians are recorded in sources under the heading of campaign and we know that ghazā is a sacred and divine battle against the infidels for expansion of Islam as a religion. Anyway، this research addresses the attention Uzun Ḥasan paid to the land of Georgians involved in the struggle with Sultan Muḥammad Fātiḥ and is intended to clarify his motivations for invading those regions.
    Keywords: Keywords: Ouzun Hassan, Georgians, Sultan Mohammad Fatih, Islam, Ghaza, Jihad, Christianity
  • Fatemeh Fatima Urugi, Ali Asghar Chahiyan Page 55
    In the post-Islamic era، factors such as constructing the city of Baghdad، flourishing of trade، and Hajj travels prospered the roadways of the Eastern world of Islam، which mainly passed through Iran، providing for the safety and welfare of these roads were among the significant issues. In the third and fourth centuries A. H.، each part of the above-mentioned connecting roads was located in the domain of one of the symmetrical dynasties of Iran. In their heyday of prosperity، these dynasties somehow provided for the safety and welfare needed on the roadways. However، many of the necessary installments such as caravanserais were developed on the roadways and cities under the banner of cultural values of the society such as endowments. The religious supporting and matters of charity prompted various groups to participate in the issues relating to the roadways and provide for the equipment required by travelers. The present research intends to examine the role of the public culture of the society of the Iranians during the above-mentioned centuries in providing travel installments and fulfillment of travelers’ needs.
    Keywords: roadway, travel, safety, welfare establishments, caravanserai, endowment
  • Muhammad Hasan Ilahizada, Sayyid Muhammad Ridasadisi Page 87
    Having selected Quhistan as one of the important centers of the Nazaris’ activity in Iran، the local Muhtashams of this province focused their efforts on increasingly expanding their spheres of influence in the region. One of the important centers that the Nazaris had in mind to expand was Nīmrūz province (Sistan). By occupying the fortresses in the passageways at the entrance of Sistan، they would put the rulers of that province under pressure. One of these fortresses was Shāhanshāh or Shāhāndizh. The strategic position of this fortress، which was located in the North passageway of entrance to Sistan، would pave the way more and more readily for the infiltration of the Nazaris in Sistan; therefore، during their presence in the fortress، they created much tension with the local rulers of Sistan. Eventually، the coalition of the Sistan’s ruler of the time with the Mongol invaders enforced a different future for the residents of Shāhanshāh. The weakening of the Nazaris’ governance in Sistan was the ultimate aftermath of this coalition. The present writing، while introducing the Shāhanshāh fortress، seeks to examine and evaluate its role in the spread of Nazaris’ religious mission.
    Keywords: Nazaris, Sistan, Nimruz, Nihbandan, Nih, Shahanshah fortress
  • Ali Ghufrani Page 109
    The Muslims who، in the early centuries of A. H. and before the Mongol domination over the Islamic land، possessed a vast part of the world’s prosperous and residential regions، constructed many cities and in light of Islamic teachings، held a premium culture and civilization، whose eminent feature was its Islamization، which was matchless in its own time. One of the manifestations of this precious culture and the main pillar of Islamic civilization is its consideration of knowledge and science followed by honoring the scientists. Many Muslim scientists were constantly traveling and emigrating from city to city in such a wide expanse. With a historico-analytical approach and presentation of examples of historical reports of the Muslim historian، this article، while referring to their goal and motivation of the scientists’ travels، intends to show that honoring the emigrating and travelling scientists resulting from religious teachings، as a part of Islamic culture، was institutionalized with the Muslims and formed the procedure of their encounter with the emigrating scientists.
    Keywords: emigrations, field trip, Muslim scientists, Baghdad, Cairo, Madrass, yi Nizamiyya
  • Jahanbakhsh Thavaqib, Ghulamrida Dhulfiqari Page 127
    The relationships between the Safavids and the Shirvānshāhs and the situation of the Shirvān province during the Safavid’s reign comprise one of the important chapters in Safavid history from the politico-military dimension and on the internal and regional level. The appearance of Shah Ismā‘īl I in the scene of political challenge and his attack on Shirvān in 906/1500، destabilized the power of the local Shirvānshāhī government and the age-old relationship based on enmity and violence between the two dynasties of Shirvānshāhī and Safavids turned into compromise and submission of the Shirvānshāhs to the Safavids. In the developments emerged in the political arena with the establishment of the Safavid state، the Shirvānshāhs lost their independence and turned into tribute payers to the Safavids، which continued until the early decades of the reign of Shāh Tahmāsb I. Finally، despite frequent revolts by the Shirvānī claimants and the involvement of the Ottoman، Tartar، and Daghestan forces in the existing clashes، the Safavids were able to transform Shirvān from the situation of submission and tribute paying into their own explicit sovereignty and managed to put an end to the political life of the Shirvānshāhāns. In this article، the relationship between the Safavids and the Shirvānshāhān during the years 930/1523 to 995/1586 from the beginning of the Monarchy of Shāh Tahmāsb I until the rising of the Safavid Shāh ‘Abbās I to power، which underwent many ups and downs، the factors influential in these bilateral relations، the position of the Shirvānīs versus the Safavid sovereignty، and the role of peripheral forces in the conflicts of the Safavids with the Shirvānīs، are studied and analyzed.
    Keywords: Safavids, Shirvanshahan, Shirvan, Tahmasb I, Muḥammad Khudabanda