فهرست مطالب

پژوهش های زبانی - سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه پژوهش های زبانی
سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • پارسا بامشادی، مهین ناز میردهقان میردهقان صفحات 1-20
    تعریف مقوله جهت و توصیف رده شناختی آن از دو راه امکان پذیر است: یکی در سطح موضوع های معنایی فعل (نقش های معنایی) و دیگری در سطح روابط دستوری (نقش های نحوی). مهم ترین مفهوم نظری که به کمک این دو سطح بازنمایی تعیین می شود و امکان بازشناسی انواع جهت های دستوری را به ما می دهد، مفهوم برهم نهشت است. برهم نهشت عبارت است از الگوی نگاشت موضوع های معنایی بر روی نقش های نحوی فعل. در پژوهش پیش رو به بررسی انواع برهم نهشت و جهت در گویش کردی گورانی از دیدگاه رده شناختی و بر پایه دسته بندی کولیکف (2011) می پردازیم. یافته های پژوهش گویای آن است که کردی گورانی دارای برهم نهشت های مجهول (از نوع مجهول بی کنشگر)، وارونه، جایگشت 3/2، واداری (دارای دو نوع واداری گذرا و واداری ناگذر)، پادمجهول، بازتابی، دوسویه و پادواداری است. از میان این انواع برهم نهشت ها، برهم نهشت های مجهول، واداری و وارونه بر روی فعل تجلی آشکار دارند و از این رو می توان آنها را «جهت» نامید.
    کلیدواژگان: برهم نهشت، جهت فعل، مجهول، واداری (سببی)، دوسویه، بازتابی، زبان کردی
  • علی درزی درزی، حکمت بروجردی بروجردی صفحات 21-40
    این پژوهش در چارچوب نظریه فاز و دامنه بیان چندگانه برنامه کمینه گرا و مبتنی بر اصل «حفظ ترتیب» سازه های جمله فاکس و پزتسکی (2005) و نیز با استناد به قاعده تکیه ساختاری (کهنمویی پور 2004) اشکال متنوع توالی فعل و موضوع های آن را که تابع محدودیت هایی نظام مند است در جملات خارج از بافت دارای افعال گذرا و ناگذر تبیین می کند. این محدودیت ها متاثر از ساخت نحوی و ساخت واجی متناظر با آن است. شواهد زبان فارسی تصریح می کند که سازه دارای برجستگی آهنگی جمله همواره پیش از فعل تظاهر می کند. در جملات دارای افعال گذرا و ناکنایی فاعل نقشی در محدودیت توالی فعل و موضوع های آن ندارد و جایگاه نحوی مفعول مشخص و نا مشخص که تکیه ساختاری متناظر با هریک در سطح جمله متفاوت است عامل ایجاد تفاوت در توالی فعل با مفعول مشخص یا نامشخص در گروه های فعلی گذراست. در جملات خارج از بافت دارای افعال نامفعولی و مجهول توالی فعل و فاعل مشروط به مشخص یا نامشخص بودن فاعل است که برجستگی آهنگی متناظر با هر کدام امکان متفاوتی در این جهت فرا پیش می نهد و پیش آوری فعل را موقوف به جایگاه نحوی فاعل می کند.
    کلیدواژگان: ترتیب خطی، جملات خارج از بافت، دامنه بیان، تکیه ساختاری
  • شهرام پیمان، والی رضایی، محمد عموزاده صفحات 41-60
    مقاله حاضر به هدف بررسی شیوه تحلیل گروه صفتی زبان فارسی در دستور نقش و ارجاع و ارزیابی محاسن و معایب آن تدوین گردیده است. در این نظریه، گروه مستقلی تحت عنوان گروه صفتی وجود ندارد، بنابراین صفات در نقش اسنادی به صورت محمول در هسته بند و در نقش وصفی به صورت وابسته توصیفی در قسمت حاشیه هستهاسم تحلیل می شوند که می توانند به نوبه خود وابسته هایی به صورت عناصر موضوع یا غیر موضوع نیز به همراه داشته باشند. در این راستا، گروه های صفتی وصفی به صورت گروه های صفتی اسنادی در قالبی مشابه با بند موصولی بازنمایی می شوند. حذف گروه صفتی از تحلیل نحوی به جهت اصل اقتصاد در توصیف و توجیه پذیری بهتر فرایند فراگیری زبان و پردازش زبانی آسان تر به لحاظ روش شناختی و روان شناسی زبانی واجد مزیت های نظری مهمی است. اعمال شیوه تحلیل دستور نقش و ارجاع به گروه های صفتی در زبان فارسی نشان می دهد که این نظریه به خوبی قابلیت تبیین این گروه ها را در زبان فارسی داراست. این قابلیت در تحلیل گروه های صفتی گسسته با نقش اسنادی بسیار مشهود است که مزیت دیگری برای این دستور محسوب می گردد. البته مواردی همچون شیوه بازنمایی گروه های صفتی گسسته با نقش وصفی نیز وجود دارد که دارای ابهاماتی است و بررسی بیشتر و دقیق تری را می طلبد.
    کلیدواژگان: دستور نقش و ارجاع، گروه صفتی وصفی، گروه صفتی اسنادی، فرافکن سازه ای، فرافکن عملگر، بند موصولی
  • وحید صادقی، نیلوفر منصوری هره دشت صفحات 61-80
    در این تحقیق، پیش بینی های دو دیدگاه پراکندگی شنیداری درک گفتار و مرکزی شدگی در ارتباط با تغییر کیفیت واکه در زبان فارسی به محک آزمون گذاشته می شوند. دیدگاه مرکزی شدگی قائل به همبستگی بین دیرش و کیفیت واکه است. بر اساس این دیدگاه، هر قدر دیرش یک واکه کوتاه تر شود، کیفیت آن کاهش یافته و واکه از نواحی کناری به نواحی مرکزی فضای واکه ای نزدیکتر می شود. در مقابل، دیدگاه پراکندگی شنیداری مدعی است که بین دیرش و کیفیت واکه همبستگی معنادار وجود ندارد و حتی در صورت کاهش دیرش واکه ها در بافت های زنجیره ای و نوایی مختلف، شدت تغییرات کیفی واکه ها کم و جهت گیری تغییرات به گونه ای نیست که موجب همپوشی قابل ملاحظه واکه ها با یکدیگر شود. تغییرات کیفیت واکه های فارسی در موضع فاقد تکیه، به عنوان یک جایگاه نوایی ضعیف، با بررسی الگوی تغییرات دیرش و فرکانس سازه های F1 و F2 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بر خلاف پیش بینی های دیدگاه مرکزی شدگی بین کاهش دیرش و کاهش کیفیت واکه در زبان فارسی همبستگی قوی وجود ندارد. با وجودی که دیرش واکه ها در موضع فاقد تکیه به طور معنادری کاهش می یابد ولی کیفیت واکه ها اغلب ثابت است و واکه ها، بر خلاف پیش بینی های این دیدگاه، به سمت نواحی مرکزی فضای واکه ای متمایل نمی شوند. در مقابل، نتایج به دست آمده با دیدگاه پراکندگی شنیداری مطابقت دارد. همانگونه که این دیدگاه پیش بینی می کند تغییرات کیفیت واکه ها در زبان فارسی محدود به جایگاه اولیه واکه ها در فضای واکه ای است. بر این اساس، زبان فارسی به لحاظ رده شناسی الگوی واجی تکیه واژگانی جزء زبان هایی است که در آنها فرایند کاهش واکه ای وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت واکه، فضای واکه ای، تکیه، مرکزی شدگی، پراکندگی شنیداری
  • بهلول علایی صفحات 81-99
    عبارات اشاری جزو دسته ای از عبارات زبان هستند که به نظر می رسد برای درک مصداقشان باید به بافت برون زبانی مراجعه کرد. این عبارات، علاوه بر کاربرد ارجاعی، از کاربرد مرجعداری و حتی کاربرد آزاد نیز برخوردارند. در این مقاله بر آنیم که به یک پرسش اساسی درباره این مقولات پاسخ دهیم: اینکه آیا می توان الگو یا تبیینی واحد برای توضیح همه این عملکردها ارائه داد. بدین منظور، دیدگاه ها و تحلیل های عمده درباره معنی عبارات اشاری را بیان کرده، مزایا و معایب هر یک را مورد بحث قرار می دهیم. در نهایت، برای پاسخ دادن به پرسش مطرح شده، یک الگوی شناختی-گفتمانی پیشنهاد می کنیم که در آن مرز میان کارکردهای مختلف فوق از بین می رود. بر این اساس، یک عبارت اشاری به مصداق هایی گفتمانی ارجاع می دهد که به گفتمان معرفی می شوند یا در جریان گفتمان شکل می گیرند.
    کلیدواژگان: عبارت اشاری، ارجاع، مرجعداری، انگاره شناختی، گفتمانی
  • یادگار کریمی، حسن آزموده صفحات 101-120
    این مقاله به تحلیل جملاتی می پردازد که در زبان فارسی حاوی گزاره مفقود هستند. از بین داده های ارائه شده، این بررسی تنها به داده هایی نظر دارد که در آن ها گزاره محذوف معادل سازه نحوی گروه فعلی (vP) است. در این تحلیل، دو مسئله بافت نحوی (تجویز) و شرایط حذف (همانندی) این سازه ها مورد واکاوی قرار می گیرد. به طور مشخص، با اتخاذ رویکردی کمینه گرا، نشان داده می شود که تجویز ساختاری حذف گروه فعلی در چهارچوب طرح بازبینی مختصه حذف (E) توسط هسته نقشی حاکم بر گروه فعلی هدف، به طور مستقیم و صریح قابل تبیین است. همچنین استدلال می شود که در این فرآیند وجود همانندی نحوی بین جایگاه حذف و مرجع آن شرط ضروری است.
    کلیدواژگان: حذف، تجویز، گروه فعلی، مختصه E، نحو متداول، همانندی
  • اعظم نورا صفحات 121-140
    این مطالعه با اتخاذ رویکرد گفتمانی-کاربردشناختی، چند نقشی بودن همزمانی نقش نمای گفتمانی «حالا» را در زبان فارسی عامیانه، از منظر (بین) ذهنی شدگی، بررسی می کند. بررسی پیکره همزمانی مورد بررسی نشان می دهد که مطابق پیش بینی تراگوت و داشر (2002)، در (2010)، دگاند و وندنبرگن (2011)، نقش نمای گفتمانی مذکور، در امتداد طیف مربوط به گرایش همگانی (بین) ذهنی شدگی، پیشروی کرده اما در مقایسه با نقش نماهای گفتمانی متعارف، از پیچیدگی بیشتری برخوردار است. به عبارت دیگر، از مجموع مولفه های موقعیت گفتمان، عنصر زبانی مذکور، علاوه بر معانی (بین) ذهنی مرتبط با مولفه های نگرش گوینده و تعامل گوینده-شنونده، معنای مرتبط با مولفه اطلاعات کاربردشناختی (کاربرد پیش انگاشتی) را نیز اکتساب نموده است.
    کلیدواژگان: ذهنی شدگی، بین ذهنی شدگی، نقش نمای گفتمان، موقعیت گفتمان، کاربرد پیش انگاشتی
|
  • Parsa Bamshadi, Mahinnaz Mirdehghan Mirdehghan Pages 1-20
    The definition and typological description of the category of voice can be provided in two ways: i) at the level of semantic arguments (or semantic roles), ii) at the level of grammatical relations (or syntactic functions). The most important theoretical concept that is determined in terms of these two levels of representations and enables one to capture the rich variety of voices is that of diathesis. Diathesis is defined as a pattern of mappingsemantic arguments onto syntactic functions. In the present research, we explore the typology of diathesis and voice in Kurdish language on the basis of Kulikov’s work (2011). The results of the research show that Kurdish has these diatheses: passive (agentless, absolute and impersonal), conversive, 2/3 permutation, causative (transitive and intransitive), antipassive, reflexive, reciprocal, and anticausative. Of these, only passive, causative and conversive have morphological realization on the verb. Therefore, based on this analysis, one can say that Kurdish has only three voices: passive, causative and conversive.
    Keywords: diathesis, voice, passive, causative, reciprocal, reflexive, Kurdish language
  • Ali Darzi Darzi, Hakmat Boroujerdi Pages 21-40
    This study explores the nature of relatively free word order of verbs and their arguments in Persian. Based on the theory of phases and multiple spell-out which is an instantiation of Minimalist Program, we attempt to account for the restrictions on these word order variations. Having a direct interaction with the syntax-phonology interface rather than a purely syntactic one, these restrictions, which have no interaction with information structure, are accounted for using linearization principle (Fox & Pesetsky 2005) and sentential stress rule (Kahnemuyipour 2004). The main generalization is that no argument that bears the sentential stress can appear on the right side of the verb. As such, nonspecific object of transitive verbs and nonspecific subject of unaccusatives and passives cannot follow the verb. This specific argument imposes no restriction on verb fronting which is in fact VP fronting in Persian.
    Keywords: word order, out of the context, spell, out domain, structural stress
  • Shahram Peyman, Vali Rezai, Mohammad Amouzadeh Pages 41-60
    The present study aims to examine the analysis of Persian adjective phrases (APs) within Role and Reference Grammar (RRG) and to appraise the merits and demerits thereof. In RRG, there is no independent AP; therefore, predicative adjectives are considered as PREDICATE inside NUCLEUS of the CLAUSE and attributive adjectives are regarded as modifiers within the periphery of NUCLEUSN. Each type of adjective can, in turn, have its own modifiers as arguments or non-arguments. On the basis of this analysis, attributive APs are represented as predicative APs in a form which is very similar to relative clauses. The exclusion of AP from syntactic analysis enjoys prominent methodological and psycholinguistic advantages as such a theory demonstrates the principle of economy and offers more plausible explanations for first language acquisition as well as easier language processing. The application of RRG analysis to APs in Persian indicates that this theory can well account for such phrases in this language. This is best reflected in the effective analysis of split predicative APs, which serves another advantage for RRG. However, there are still such cases as the representation of split attributive APs which remain controversial thorough investigation.
    Keywords: Role, Reference Grammar, adjective phrase, predicative adjective, attributive adjective, relative clause
  • Vahid Sadeghi, Niloofar Mansoory Harehdasht Pages 61-80
    This paper addresses the validity of two hypotheses concerning changes of vowel quality in Persian. The theory of centralization claims that there is a strong correlation between vowel duration and vowel quality. As vowel duration is shortened in unstressed contexts, the size of the vowel inventory reduces toward the center, leading to considerable overlap between different categories and a reduced, crowded acoustic space. In contrast, the dispersion theory of speech perception maintains that there is no correlation between vowel duration and vowel quality, and that vowels are arranged in the acoustic vowel space so as to minimize the potential for perceptual confusion between the distinct vowel categories. Changes in vowel quality were examined in unstressed syllables using duration and F1 and F2 spectral values. Results indicated that, contrary to the prediction of the centralization hypothesis, there was no strong correlation between duration and vowel quality differences, and that vowels displayed no significant spatial reduction in the direction of the center of the vowel space. The results are more consistent with the dispersion theory as they show that differences in quality in Persian are limited to small positions around the area in the acoustic space occupied by vowel categories. In light of our findings, we may well classify Persian with languages which do not possess the process of vowel reduction.
    Keywords: vowel quality, vowel space, stress, centralization, dispersion theory
  • Bohloul Alaei Pages 81-99
    Deictic expressions belong to a category of linguistic expressions which seemingly require an extra-linguistic context for their referents to be recognized. They have referential, anaphoric and free functions. The aim of the present article is to answer a key question about these expressions: is it possible to offer one single explanation or model for all these functions? To do this, the paper first refers to the main perspectives and analyses suggested on the semantics of deictic expressions and discusses the advantages and disadvantages of each. It is shown that the major flaw in these analyses is their inadequacy in covering all uses of deictic expressions. Then, to solve the problem, a cognitive-discoursal model is proposed based on a concept called "discourse referent". It removes the borders between referential, anaphoric and free functions of those expressions. It is concluded that it is the introduction of these referents to the discourse and their establishment in the discourse that makes them referable by using deictic expressions.
    Keywords: deictic expression, reference, anaphora, cognitive, discoursal model
  • Yadegar Karimi, Hasan Azmoudeh Pages 101-120
    This paper presents an attempt to analyze the verb phrase ellipsis in Persian in terms of the questions of identity and licensing. Assuming a minimalist framework for the analysis, it is argued that verb phrase ellipsis in Persian is structurally licensed by a governing head which takes vP as its complement, through an algorithm of E(llipsis)-feature deletion at PF. It is also shown that structural identity of the elided constituent and its antecedent is crucial for the derivation of verb phrase ellipsis in Persian.
    Keywords: ellipsis, E, feature, identity, licensing, regular syntax, verb phrase
  • Azam Noora Pages 121-140
    Adopting a discourse-pragmatic approach, this study examines the synchronic multifunctionality of the discourse marker hâlâ from the perspective of (inter)subjectification. The findings obtained from the synchronic corpus of colloquial Persian indicates that hâlâ has proceeded along the (inter)subjectification cline identified by Traugott and Dasher (2002), Der (2010), and Degand and Vandenbergen (2011). In other words, the semantic change of hâlâ involves increased subjectivity and intersubjectivity. However, semantically, it is more complicated than other discourse markers because it has acquired presuppositional meaning which is beyond the (inter)subjective meanings related to the conventional components of discourse situation.
    Keywords: Subjectification, Intersubjectification, Discourse marker, Discourse situation, Presuppositional meaning