فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال نهم شماره 1 (بهار 1396)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال نهم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا تقوی پور*، محسن اسماعیلی، سیاوش صلواتیان صفحات 1-25
    متاسفانه در عصر کنونی نهاد خانواده، به منزله اصلی ترین رکن جامعه، دچار تزلزل شده است. ارائه الگوی مناسبی از خانواده اسلامی از طریق محصولات نمایشی تلویزیون می تواند گره گشا باشد. مقاله حاضر به دنبال ارائه سیاست های محتوایی نمایش مطلوب خانواده در محصولات نمایشی تلویزیون بر مبنای سبک زندگی اسلامی است. این پژوهش در دو مرحله انجام شده است. ابتدا، محتوای 7 عنوان کتاب (شامل 21 جلد)، در حوزه خانواده اسلامی، به روش تحلیل محتوای کیفی، بررسی شد. نتیجه، به دست آمدن 725 کد در زمینه ویژگی های خانواده اسلامی بود که پس از مقوله بندی الگوی جامع خانواده در اسلام، در سه محور اصلی «دیدگاه های نظری اسلام درباره خانواده»، «راهکارهای عملی تحکیم خانواده» و «عوامل تزلزل خانواده» ارائه شد. در مرحله دوم، با طراحی سوالاتی برآمده از الگوی احصائی در گام نخست، با استادان و کارشناسان 4 حوزه مدیریت و سیاست گذاری، خانواده و سبک زندگی اسلامی، تولید تلویزیونی و ارتباطات، که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. نتیجه در دو بخش ارزیابی کارشناسان از وضعیت کنونی نمایش خانواده در تلویزیون و سیاست های پیشنهاد ی برای بازنمایی خانواده ارائه شد. این سیاست ها در دو بخش ارائه شد. بخش نخست، با عنوان «اهداف، محورها و اولویت ها» شامل 7 مقوله «تشکیل خانواده و ازدواج»، «ترسیم جایگاه اعضای خانواده»، «اقتصاد خانواده»، «محیط مطلوب حاکم بر خانواده»، «صله رحم»، «وظایف اعضای خانواده» و «مقابله با عوامل تزلزل خانواده» و 23 زیرمقوله است. بخش دوم نیز، با عنوان «سیاست ها و ضوابط محتوایی»، شامل 35 گزاره محتوایی در خصوص بازنمایی مطلوب خانواده اسلامی در محصولات نمایشی است که به طور دقیق و مصداقی به بایدها و نبایدهای محصولات نمایشی می پردازند.
    کلیدواژگان: خانواده ایرانی، سبک زندگی اسلامی، سیاست گذاری رسانه ای، محصولات نمایشی تلویزیون ایران، مصاحبه نیمه ساختاریافته
  • محمد مهدی فرقانی، ستاره محمدکمال* صفحات 27-48
    یکی از موضوعاتی که رسانه به کودکان می آموزد، یادگیری نقش ها، انتظارات و کلیشه های جنسیتی است. هدف این مقاله مقایسه برنامه های «کودک مخاطب» از منظر جنسیت با تاکید بر دو نوع ایرانی و خارجی یعنی مجموعه های نوروزی کلاه قرمزی و انیمیشن های دیزنی است. مقاله حاضر ضمن بررسی بازنمایی جنسیت در مجموعه کلاه قرمزی 94 و انیمیشن شش ابرقهرمان، نشان می دهد چه مفاهیم و ارزش هایی در این دو برنامه به مخاطب ارائه می شود. این مقاله در قالب نظریات برساخت گرایانه بازنمایی استوارت هال به تحلیل کیفی متون رسانه ای با رویکرد نشانه شناسی می پردازد. به این منظور، از میان مجموعه های نوروزی کلاه قرمزی و انیمیشن های دیزنی، جدیدترین آن ها، یعنی کلاه قرمزی 94 و انیمیشن شش ابرقهرمان، به صورت هدفمند انتخاب شدند. یافته ها نشان می دهد، در هر دو برنامه، زنان کمتر از حد معمول بازنمایی شده اند. این بازنمایی اندک نیز در کلاه قرمزی 94 بر اساس کلیشه های سنتی و در انیمیشن شش ابرقهرمان با ساختارشکنی کلیشه های جنسیتی همراه است. همچنین، در هر دو برنامه، ارزش ها و مفاهیم مثبت بیشتر منتقل شده که انیمیشن شش ابرقهرمان نسبت به مجموعه کلاه قرمزی سهم بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: انیمیشن های دیزنی، بازنمایی جنسیت، تلویزیون، کودکان، مجموعه کلاه قرمزی
  • احمدرضا اصغرپور ماسوله، مهدی کرمانی، زهرا برادران کاشانی * صفحات 49-71
    در هر جامعه‏ای برای گزینش همسر، بنا بر شرایط و مقتضیات آن جامعه، معیار‏ها و هنجارهایی وجود دارد. به بیان دیگر، همسرگزینی امری اجتماعی و تا حد زیادی تحت تاثیر ارزش‏های غالب در جامعه است. بیشتر تحقیقات انجام شده در این حوزه از استراتژی های قیاسی و روش‏های کمی برای بررسی این پدیده بهره برده‏اند؛ در صورتی که این پدیده در تجربه زیسته عاملان اجتماعی ابعاد ذهنی و مصادیق عینی متنوع و در عین حال پیچیده ای دارد. بر این اساس، در مطالعه حاضر سعی شده است با رویکردی پدیدار شناختی به بررسی و بازسازی معنایی همسرگزینی به منزله پدیده ای اجتماعی در میان زنان جوان پرداخته شود. این بررسی پدیدارشناسانه با مشارکت پانزده دختر جوان متاهل در شهر مشهد، که به صورت هدفمند گزینش شده بودند، انجام شد. نتایج حاصل نشان داد که به طور کلی سه الگوی غالب برای گزینش همسر وجود دارد که عبارت اند از: سبک مبتنی بر الگوهای سنتی، سبک مبتنی بر تعاملات دوستانه، سبک بینابینی (تعاملات دوستانه تحت نظارت خانواده). همچنین، معیارسازی، کنترل معیار، انطباق‏یابی، پذیرش و گزینش نهایی بیانگر ابعاد اصلی و مشترک فرایند گزینش همسر از سوی مشارکت‏کنندگان در تحقیق بوده است.
    کلیدواژگان: ازدواج، پدیدار شناسی، مشهد، همسرگزینی
  • مرضیه شهریاری، مریم مختاری * صفحات 73-92
    در قرن اخیر، با رشد و توسعه جوامع، افزایش سرسام آور انواع آسیب های اجتماعی در جوامع مختلف رخ داده است. از مواردی که به منزله آسیب تلقی می شود، طلاق در جامعه ایران است. امروزه، سوژه های انسانی، فانتزی هایی را برای خود می سازند تا موقعیت خیالی خود را در ساختار اجتماعی نشان دهند. هدف مقاله حاضر آن است که با استفاده از مفهوم عشق و فانتزی لاکان، یک مسئله اجتماعی (طلاق) را تبیین کند. بدین منظور، چارچوب مفهومی ای ملهم از نظریه ژاک لاکان درباره فانتزی و جنس عشق و طلاق در مباحث لاکان منظومه روشی این مقاله را تشکیل می دهند. وجه ناخودآگاه وقوع طلاق با استفاده از مفهوم فانتزی لاکان، بین 9 زن طلاق گرفته تحلیل شده و داده ها از طریق مصاحبه عمیق گردآوری شده است. یافته های مقاله نشان می دهد مخاطب بر حسب سناریوی فانتزی گونه و با میلی برساخته شده، در صدد یافتن آن مصداق فانتزی در جامعه برمی‏آید، اما هنگام دسترسی، سوژه با تجربه ناخوشایند واقعیت روبه رو شده و مصداق عینی فانتزی را فردی معمولی می‏یابد که هیچ وجه مشترکی با تصویر خیالی از آن ندارد.
    کلیدواژگان: جایگاه طبقاتی، جذابیت های بدنی، سوژه، فانتزی، فانتزی جذابیت های مردانه، فانتزی جنسی
  • آزاده پشوتنی زاده * صفحات 93-117
    در آثار هنری تمدن‏های کهن، حضور نیروهای ماوراءالطبیعه در قالب تصاویر طبیعی ملموس است و زندگی دنیوی آدمیان را با نیروهای آسمانی پیوند می‏زند. زندگی ایرانیان باستان بر نظام کشاورزی استوار بوده؛ لذا حاصل خیزی و باروری اهمیت بسیار داشته است. ایزدبانوان و الهگان باروری جایگاه ویژه‏ای در فرهنگ‏های کهن داشته‏اند و شکل فیزیکی و متافیزیکی ایشان در ارتباط با عناصر طبیعی چون حرکت اجرام سماوی (منطقه البروج)، گیاهان، حیوانات و آلات موسیقایی پیوند دارد. ایزدبانوی آناهیتا/ ناهید، نماد حاصل خیزی و باروری و موکل آب ها در ایران است. بلندپایگی وی به حدی است که عبادتگاه های متعدد بنا و نذرهای فراوان نثارش می‏کردند. این نذرها بیانگر وظایف روحانی جسمیت‏یافته آناهیتاست که در آثار هنری بسیار نفیس و ملهم از ادبیات دینی آن دوره حلول یافته‏اند. از این روی، بازنگری ادبیات دینی و توصیفات دینی ناهید، تحلیل‏های نادرست را کاسته و شناسایی این ایزدبانو را در آثار هنری ممکن می‏کند. این نوشتار سعی دارد با گردآوری های کتابخانه‏ای و اسنادی (تصویری/ آثار هنری) به روش مطالعه تطبیقی آثار هنری به تحلیل و توصیف این موضوع بپردازد؛ تا وجوه اشتراک این مهین الهگان در جوامع مادرسالار و کهن و ریشه های هنری و تصویری مشترک میان آناهیتای ایرانی و دیگر ایزدبانوان باروری هویدا شود.
    کلیدواژگان: آناهیتا، ایزدبانو، حیوانات، اجرام سماوی- زهره، گیاهان و موسیقی
  • عزت ملاابراهیمی*، حسین الیاسی صفحات 119-138
    زبان از دیرباز با موضوعات اجتماعی در ارتباط بوده و درهم تنیده اند و ارتباط بین این دو امکان ناپذیر است. درحقیقت، تاکید تحلیل گران انتقادی گفتمان بر بافت اجتماعی گفتمان، نشان از این ارتباط ناگسستنی بین گفتمان به انواع مختلف آن و موضوعات اجتماعی دارد. از موضوعات مهم اجتماعی، که بخش گسترده ای از فضای آثار اندیشمندان را به خود اختصاص داده است، موضوع زن و جایگاه اجتماعی اش است. بشری بستانی، شاعر متعهد عراقی، یکی از روشن فکران بزرگ عرصه ادب و شعر معاصر عربی است، که در آثار شعری اش به موضوع زن به منزله ساختاری قومی تمدنی پرداخته است. وی در شعر خویش به دفاع از حقوق زن پرداخته و با وام گیری از بزرگانی چون جبران و ابن عربی و دیگران و با رد مردسالاری و مرگ فرهنگی اجتماعی زن، بر ایجاد توازن بین زن و مرد و رساندن جامعه به رشد و پیشرفت از این طریق همت گمارده است. بشری در گفتمانش برای بیان ایدئولوژی هایش زبانی آمیخته به سنت را به کار گرفته و با استفاده از واژگان نقش گرا و تصاویر فنی در پی تغییر است. در این جستار، سعی بر آن داریم که با روش توصیفی تحلیلی در اشعار بشری بستانی اندیشه این اندیشمند معاصر عرب را بررسی و کنکاش کنیم.
    کلیدواژگان: بشری بستانی، زن، گفتمان شعری
  • محمد جواد جاوید، عصمت شاهمرادی* صفحات 139-164
    حجاب و عفاف به یکی از دغدغه های مهم مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران در دهه های اخیر تبدیل شده است. لزوم حجاب اجباری اسلامی و همسو قلمداد کردن آن با عفاف و اخلاقی انسانی زمینه اصلی بقای این قانون از بدو تولد انقلاب اسلامی تاکنون بوده است. در دوره هایی خاص، انتقاد و اعتراض به حجاب اوج و افول داشته است، اما این اعتراض ها هیچ گاه فروکش نکرده است. فرضیه رقیب مهم در این زمینه در قالب لزوم رعایت «حقوق اساسی شهروندان ایرانی» مطرح می شود که مستند انتقادات حقوق بشری هم شده است. در مقابل، استناد به «حقوق اکثریت شهروندان مسلمان» جامعه ایرانی سبب شده دولت جمهوری اسلامی ایران همچنان در برابر موج انتقادات روزافزون و نیز فرایند عرف شدن «مسئله بدحجابی»، به دفاع از الزام قانونی (و نه لزوما شرعی) بپردازد. خواه و ناخواه، به دلیل موفقیت نسبی این استدلال، با قبول این فرضیه، برای دولت اسلامی ضمن دفاع از جایگاه قانونی حجاب، لزوم نوعی بازخوانی نظری و عملی در اجرای این قانون ضروری به نظر می رسد. مقاله حاضر در قالب گزارشی علمی با رویکردی عمل گرا سعی کرده واقعیت حجاب و ادله حاکم بر بیان حقوقی و اجتماعی و نیز سیاسی در این خصوص را دقیق تر بررسی کند تا آینده سیاست گذاری درباره حجاب در جمهوری اسلامی ایران واقع بینانه تر ترسیم شود.
    کلیدواژگان: الزامات قانونی در رابطه با حجاب، بدحجابی، بی حجابی، جمهوری اسلامی ایران، حجاب، عفاف
|
  • Mohammad Reza Taghavipour*, Mohsen Esmaeili, Siavash Salavatian Pages 1-25
    Family is the most important pivot of a society that paves the way of its prosperity or causes its misery; an institution currently and unfortunately lost its stability, with its referring to Islamic life style being its panacea. Therefore, it is useful to present a suitable pattern of Islamic family through show productions. To this end, the present study seeks to the content policies of the desired representation of Islamic life style of family within show productions. This study has been carried out in two stages. In first stage, the content of 7 books on Islamic family was counted all, through qualitative content analysis. The analysis in this stage resulted in 725 codes classified in 93 concepts and 12 categories, and finally presented as the comprehensive pattern of Islamic family with 3 axes: theoretical perspectives of Islam on family, practical solutions for strengthening family, and family instability factors. In the second stage, with the questions designed out of the pattern obtained in the first stage, the experts and professors in 4 areas, namely management and policy making, family and Islamic life style, TV production, and communication science were interviewed. The interviewees were selected through purposeful sampling and the interview itself was conducted in a semi-structured form. The results obtained from the interviews were codified and categorized. Finally, the results of the study were presented in two parts. The first part titled as “objectives, axes, and priorities” included 7 categories namely, “marriage and making family”, “outlining the position of family members”, “the economy of family”, “the desired environment ruling on family”, “visiting relatives”, “the duty of family members”, and “dealing with family instability factors”. The second part also titled as “content policies and rules” included 35 content propositions concerning the desired representation of family in show products under Islamic life style.
    Keywords: Family, Drama, Islamic Life Style, Policy Making
  • Mohammad Mehdi Forghani, Setareh Mohammadkamal * Pages 27-48
    In cultural and media studies, investigating how social roles, ethnicity, sub-cultures and specially men and women are represented, holds great significance. One of the educational functions of the media with respect to children is role representation and gender stereotypes. This article aims to compare Iranian and foreign child-audience TV programs considering “gender” focusing on “Kolah Ghermezi” New Year Puppet Series and Disney Animations. Examining how gender is represented in “Kolah Ghermezi Puppet Series (Version 2015) and “Big Hero 6” animation, this research also shows what kind of concepts and values are presented to the audience.
    Accordingly, applying social constructionism theories of representation elaborated by Stuart Hall and based on gender stereotype concept, the author qualitatively analyzes media texts through semiotic approach. In doing so, the latest version of “Kolah Ghermezi” New Year puppet series, that is version 2015, and “Big Hero 6” animation were purposefully selected. The results are indicative of the fact that women are less represented in both programs. In the former, the said representation occurs through traditional stereotypes, and in the latter, the same goes along with deconstruction of gender stereotypes. Moreover, in both programs “positive” concepts and values are more represented than negative ones. However, “Big hero 6” holds a greater role in this regard.
    Keywords: Representation of Gender, Television, children, Colah Ghermezi Puppet TV Show, Disney Animations
  • Ahmadreza Asgharpour Masouleh, Mahdi Kermani, Zahra Baradaran Kashahni * Pages 49-71
    In each community to choose a spouse, according to the conditions and requirements of society, there are criteria and norms. In other words, choose a spouse is a social affair and greatly influenced by the dominant values of society. More research in this area are used deductive strategies and quantitative methods to investigate the phenomenon. While this phenomenon in social actors lived experience has subjective dimensions and diverse objective manifestations that are complex at the same time.This research is based on a phenomenological approach to explore the meaning of choose a spouse among young women as a social phenomenon. This phenomenological study was carried out with the participation of fifteen young girls married in the city of Mashhad were chosen purposefully. The results showed that there are three dominant pattern for the selection of a spouse: style based on traditional patterns, style based on friendly interactions, intermediate style (friendly interactions under the supervision of family). Also the criteria making, control of criteria, adaptation, acceptance and final selection represent the original dimensions of spouse selection that shared in the lived experience of participants in the research.
    Keywords: spouse selection, phenomenology, marriage, Mashhad
  • Marziyeh Shahryari, Maryam Mokhtari * Pages 73-92
    In recent decades due to population growth, increased a staggering variety of social problems in the communities occurred. Including those deemed as an injury, divorce Iran. When two people are married, this is a very personal and private reasons do, but broader aspects of social and symbolic in this respect there. Today, human subjects, fantasy for themselves some imaginary position in the social structure of the show. The purpose of this paper is to use the concept of love and fantasy Lacan, a social problem (divorce) explain. The conceptual framework is inspired by the theories of Jacques Lacan and sex fantasy about love and divorce in Lacan's discussion of the way the paper form system.
    Lacan's unconscious way of divorce by means of fantasy among women, divorced analysis and data was collected through in-depth interviews. The research findings show that the audience on a fantasy scenario of a mm constructed, seek it in the fantasy comes true and if access to it is thought that he will fix all ills. . But when access, subject to the experience unpleasant reality and fantasy objective evidence of the ordinary person who has nothing in common with the mental picture of it. Fantasies cause problems in relationships and health are reduced. In fact, sexual fantasies, causing the gap between reality and fantasy and the reality exceeds expectations. In this case, the people, "the feeling of deprivation in love" grows.
    Keywords: subject, fantasy, class status, physical attractiveness, sexual fantasy
  • Azadeh Pashootanizadeh* Pages 93-117
    There is always a spiritual and intellectual power in primeval art which connects our world with supernatural world.
    The foundation-stone is agricultural lifestyle and farming archetypes in Iran ancient civilization; so, enrichment subject-matter or enhancement idea is a fair question for the other ancient culture.
    The generative idea performs a vital role that is connected with goddesses.
    These forms, shapes and metaphysical functions of goddesses composed of natural elements like: The Zodiac (Stars), plants, animals or music instruments.
    The Iranian goddess named Anahita/ Nahid.
    She is the symbol of generative idea and the kingdom of thought Seas.
    People knew very respectable goddess of the waters/Nahid and Temples are built for her people. They gave gifts to her temples. Gifts were the valuable works of art which had some pictures of Nahid. These images showed her supernatural tasks which inspired by religious texts and books. So we have reviewed religious literatures of Iranian Ancient centuries. If we pay attention to these ancient texts, we do not make mistakes in our interpretation from Nahid's image.
    This research method is based on library and documentation from works of art; and its method is comparative study of art. This researcher tried to find points of similarity between Anahita and the other goddesses in matriarchal and ancient civilization, and illustrate & analyze the roots of their shapes for finding common denominator.
    We can see their pictures & effects on each other in art.
    Keywords: Anahita_Goddess_Animals_Zodiac (stars - Zohre)_Plants_Music instruments
  • Ezat Mola Ebrahimi *, Hossein Elyasi Pages 119-138
    Language has long been associated with social issues and intertwined relationship between the two is impossible. In fact, the emphasis on the social context of critical discourse analysis, show the inseparable connection. Woman of the most important social issue that is the subject of a wide sector of space is devoted to the works of thinkers .Boshra Al-Bustani Of those who studied the issue of women subject.she defends the human rights of women In his poem. He rejects patriarchy and the culture of death of women And seek a balance between men and women. In his poem To express his ideology used Expressive mixed with tradition And using words functional and technical illustrations is seeking change.
    Keywords: Boshra al-Bustani, poetic discourse, the subject of women
  • Mohammad Javad Javid, Esmat Shahmoradi * Pages 139-164
    Hijab has turned into a major concern for the authorities of the Islamic Republic of Iran over the recent decades. Since the Revolution, the obligatory hijab and considering it to be in line with the human morales has served as the major reason for maintenance of this legal obligation. Over certain periods, there has been ups and downs regarding objections and criticisms concerning hijab but such criticisms have never stopped. There is a competing hypothesis which necessitates observance of the fundamental human rights of the Iranian citizens. In contrast, the government seeks recourse to the need for observance of the majority of Iranian citizens as Muslims to defend hijab as a legal (rather than mere religious) requirement. Due to the relative success of this hypothesis, the Islamic government is required to review in theory and practice the implementation of such legal requirement, while at the same time defending the legal stance of hijab. The present article seeks to adopt a practical perspective and provide an academic report to investigate the truth of hijab and the governing rules with respect to the legal, social and political ideas to portray a more realistic future for policy making concerning hijab in Islamic Republic of Iran.
    Keywords: hijab, chastity, the Islamic Republic of Iran, bad-hijab, legal requirements