فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال نهم شماره 2 (تابستان 1396)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال نهم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهروز محمودی بختیاری *، فاطمه اشکانی، مهسا معنوی صفحات 165-184
    کارل گوستاو یونگ روان ناخودآگاه انسان را متشکل از دو قطب متقابل مونث و مذکر آنیما و آنیموس می‏داند. کهن‏الگوی آنیما نیمه زنانه در روان مرد و آنیموس نیمه مردانه در روان زن است. برقراری هماهنگی و اتحاد میان این دو نیمه از روان، حفظ تعادل در روان انسان را سبب می‏شود و استیلای هریک از این قطب‏های متقابل در فرد، سلسله‏ای از خصلت‏ها و ویژگی ها را پدید می‏آورد که از منظر اجتماعی و فرهنگی قابل مطالعه و بررسی است. مقاله حاضر، با رویکرد اسطوره‏شناختی، به چگونگی تجلی یافتن کهن‏الگوی آنیموس در دو اثر نمایشی پرده‏خانه و ندبه از بهرام بیضایی می‏پردازد. بیضایی در این دو اثر، شخصیت‏های زنی را به تصویر می‏کشد که بنا به موقعیت اجتماعی‏شان، آنیموس یا قطب مذکر پویا و فعال دارند. مطالعه خاستگاه و بازتاب اجتماعی و فرهنگی چیرگی آنیموس در شخصیت‏های زن این آثار، تاثیرپذیری کنش‏های روانی فرد از ساختارهای اجتماعی و فرهنگی و همچنین ارتباط تنگاتنگ و متقابل میان این دو ساختار را آشکار می‏کند.
    کلیدواژگان: آنیموس، بیضایی، پرده خانه، نقد اسطوره شناختی، ندبه
  • سیده راضیه یاسینی* صفحات 185-207
    مقاله حاضر پوشاک سنتی زنان ایران را از منظری فرهنگی و جامعه‏شناختی تحلیل می‏کند. تمرکز پژوهش بر کارکردهای پوشاک سنتی زنان در مناطق کناره دریای جنوب ایران است. چارچوب نظری استفاده شده بر نظریات کارکردگرایی و جامعه‏شناسی پوشاک استوار است. روش مطالعه در این مقاله کیفی است و اطلاعات مورد نیاز به دو روش کتابخانه‏ای و مشاهده میدانی انواع پوشاک سنتی زنان در مناطق بوشهر، هرمزگان و خوزستان گردآوری شده است. براساس این داده ها، تلاش شده جایگاه چهار عامل اساسی «جغرافیا، فرهنگ، دین و شغل» در پدیدارشدن انواع این پوشاک مطالعه و تاثیر آن ها بر الگوهای ساختاری و تزئینات بصری پوشاک مذکور بیان شود. فرض بر آن است که عوامل مذکور بر نوع طراحی و تزئین پوشاک زنان کناره دریای جنوب موثر بوده‏اند. نتایج نشان داده که مهم‏ترین مولفه موثر بر فرم، طرح و بافت پوشاک زنان در مناطق کناره دریای جنوب ایران، جغرافیای طبیعی و پس از آن، دین است. جغرافیای فرهنگی و شغل نیز پس از دو عامل نخست، به ترتیب واجد اهمیت اند.
    کلیدواژگان: جغرافیا، زن ایرانی، طبیعت، فرهنگ، لباس سنتی
  • حسن پیری، یارمحمد قاسمی، صدیقه پیری* صفحات 209-229
    زنانگی، به مانند مردانگی، پدیده‏ای فرهنگی و تاریخی است که در جوامع مختلف به طرق گوناگون برساخت و معنا می‏شود. در پژوهش حاضر، «زنانگی» در سه مجموعه از سریال‏های شبکه محلی مرکز ایلام بررسی و تحلیل شده است. هدف اصلی تحقیق این است که مشخص شود سریال‏های شبکه محلی استان چه تصویری از زنانگی را نشان می‏دهند. برای این منظور، تلفیقی از چارچوب مفهومی گافمن، بوردیو و رویکردهای فمنیستی در حوزه رسانه استفاده شده است. روش تحقیق حاضر تحلیل محتوای کیفی از نوع تلفیقی است. برای کشف مفاهیم و مقولات آشکار و پنهان متن از تکنیک کدگذاری استفاده شده است. نمونه مورد مطالعه به صورت هدفمند، سه مجموعه از سریال‏های پرمخاطب‏ سیمای ایلام انتخاب شده است. نتایج پژوهش نشان می‏دهد که این سریال‏ها با بازنمایی شکل خاصی از زنانگی به منزله زنانگی هژمونیک، بر پذیرش و تقویت آن تاکید می‏کنند و در برابر بازنمایی زنانگی متکثر دیگری که در جامعه حضور دارند یا مقاومت کرده است یا از آن به مثابه زنانگی نابهنجار، نامتعارف و حاشی های یاد می‏کند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، زنانگی، زنانگی هژمونیک، سریال های محلی، شبکه استانی ایلام
  • مریم اسمعلی پور*، محمدجعفر یاحقی، فرزاد قائمی، شاهدخت طوماری صفحات 231-244
    پینکولا استس الگوی پرورش زندگی خلاق را براساس قصه های «زن گریان، دختر کبریت‏فروش و سه تار موی طلایی» ترسیم و در این قصه ها ابعاد مختلف کنش و رفتار زیستن خلاق زن قهرمان را بررسی کرده است. در این مقاله، نگارندگان نیز با تکیه بر روش استس دو گروه از افسانه های ایرانی را که زن قهرمان در آن ها زیستی خلاق دارد، انتخاب و این الگو را تحلیل کرده اند. نتایج این پژوهش نشان می‏دهد که در این دو گروه از افسانه های ایرانی، زنان آخر، که عموما زنان سوم، چهلم و صدم اند، به دنبال نوآوری در زندگی هستند و آن ها را باید زن وحشی نام گذارد. در افسانه های ایرانی، مسیر سفر آن ها به شرح ذیل است: مرد: آلوده کننده زندگی؛ ازدواج با آخرین زن؛ ساختن مجسمه و عروسک و صحبت با چراغ؛ زندگی شاداب. کنش زنان نخستین پرسفون‏وار (منفعل و تابع شرایط) و زنان آخر آرتمیس‏وار (مبارز و رقابت جو، معترض و جوینده) است، زیرا آن ها برای تغییر وضعیت موجود می‏جنگند و درنهایت زندگی نوینی را می‏آفرینند.
    کلیدواژگان: افسانه های ایرانی، پرورش زندگی خلاق، زن، قهرمان یا زن وحشی و استس
  • مهران سهراب زاده، فاطمه منصوریان راوندی* صفحات 245-264
    اگرچه در دنیای جدید خشونت فیزیکی کمتر از گذشته به چشم می خورد، خشونت های کلامی به دلیل اینکه همواره در ساختار فرهنگی جامعه پنهان مانده است کمتر مشخص می شود و به دلایل فرهنگی در بسیاری از موارد به رسمیت شناخته نمی شود. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف مطالعه تجربه زیسته زنان از خشونت کلامی، 11 نفر از زنانی را که به مراکز مشاوره شهر کاشان مراجعه کرده بودند، با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق، مورد مطالعه قرار داد و با روش تحلیل تماتیک داده ها را تحلیل کرد. نتایج پژوهش نشان می دهد تجارب زنان از خشونت کلامی در محیط خانواده در قالب دو مقوله ابعاد گوناگون خشونت کلامی و دلایل بروز آزار و خشونت کلامی بیان شده اند. ابعاد گوناگون خشونت کلامی حاصل کشف مقولات تفسیری نظیر بی اعتنایی به زن، خشونت کلامی در پوشش شوخی، پایین آوردن ارزش و احترام زن، برخورد تحکم آمیز با زن و مقولات تفسیری سیستم اجتماعی شدن نامناسب، تبعیض و نابرابری جنسیتی، ضعف قوانین، ارزش های مردسالاری و یادگیری اجتماعی از عوامل مهم و موثر بر دلایل بروز خشونت کلامی بوده اند.
    کلیدواژگان: ابعاد گوناگون خشونت کلامی، خشونت کلامی، دلایل بروز خشونت کلامی، زنان شهر کاشان
  • مهدیه محمدتقی زاده *، زهرا حمیدی سوها صفحات 265-289
    پدیده چندهمسری از مباحثی است که در قرن اخیر بسیار مورد توجه اندیشمندان اجتماعی قرار گرفته است. نکته درخور تامل در این تبیین ها، اتخاذ سرسختانه موضع دفاع یا مخالفت با چندهمسری است. از نظر برخی افراد، چندهمسری در زمان های گذشته رسم بوده است و اینک در بیشتر جوامع مرسوم نیست. از نظر گروه دیگر، تنها اصل تجویز آن در متون دینی، بر جواز انجام آن کفایت می کند. با توجه به این مسئله، که چندهمسری تحت عنوان «تعدد زوجات» تابع وجود شرایطی خاص (برگرفته از شرع و قانون) برای امکان تحقق است، حمایت از حقوق زنان، سلامت جامعه و پیامدهای مستقیم و غیرمستقیم چندهمسری بر خانواده، به منزله اساسی‏ترین نهاد اجتماعی، اهمیت توجه قانون گذار به این مقوله را دوچندان می‏کند. در مقاله حاضر، به روش کتابخانه‏ای، با رویکرد تحلیلی توصیفی و استنتاجی، پس از بررسی تعدد زوجات در اسلام و پرداختن به این مسئله که اصل بر «تک‏همسری» است، به بررسی قوانین مرتبط با آن در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده پرداخته و پس از تحلیل نموداری 20 پرونده مرتبط با تعدد زوجات، درنهایت در جهت حمایت از تحکیم بنیان خانواده و در دفاع از حقوق زنان و اطفال در خانواده هایی که با این معضل روبه رو می‏شوند پیشنهادهای قانونی ارائه شده ‏است. مبتنی بر این امر که علل مشروع و موجه تقاضای ازدواج مجدد در قانون نام برده شود و دادخواست ازدواج مجدد منوط به وجود یکی از این علل به دادگاه به طرفیت زوجه ارائه شود و همچنین نهاد مشاوره تخصصی در دادخواست‏هایی که به سبب نشوز و عدم تمکین است در متن قانون پیش‏بینی شود.
    کلیدواژگان: تعدد زوجات، تک همسری، حقوق، قانون، رویه قضایی
  • کیومرث یزدان پناه درو*، مجید غلامی، زهره فریدونیان، مهتاب جعفری صفحات 291-313
    جغرافیای انتخابات، به عنوان گرایشی از جغرافیای سیاسی، به مطالعه الگوهای فضایی توزیع قدرت در قالب روابط متقابل جغرافیا، فضا، انتخابات و قدرت می پردازد. زنان به رغم اینکه نیمی از جمعیت جامعه و اکثریت تحصیل کردگان آموزش عالی را به خود اختصاص می دهند، در سطح برگزیدگان سیاسی و سطوح عالی مشارکت سیاسی سهمی بسیار اندک دارند. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای تلاش دارد به این سوال پاسخ دهد که ویژگی های جغرافیایی نمایندگی زنان در انتخابات مجلس شورای اسلامی (با تاکید بر مجلس دهم) کدام اند؟ نتایج و یافته های تحقیق حاکی از آن است که عواملی چون گرایش سیاسی عمومی جامعه، جمعیت، مرکز یا شهرستانی بودن، وسعت، سابقه داشتن نمایندگی زن در آن حوزه انتخابیه، مرکزی یا حاشیه ای بودن در پراکندگی جغرافیایی نمایندگی زنان و منتسب به جریان های سیاسی اصلاح طلب، اصول گرا و مستقل بودن در ده دوره انتخابات مجلس تاثیرگذارند. در نظر گرفتن عوامل مذکور از سوی احزاب و جریانات سیاسی، به خصوص تشکل های حوزه بانوان و همچنین وزارت کشور، برای افزایش مشارکت سیاسی و حضور موثرتر زنان در سطوح عالی اجتماع، سیاست و البته قدرت، ضروری است.
    کلیدواژگان: انتخابات، جغرافیای انتخابات، مجلس دهم و زنان، مجلس شورای اسلامی
|
  • Behrooz Mahmoodi-Bakhtiari *, Fatemeh Ashkani, Mahsa Manavi Pages 165-184
    Carl Gustav Jung believes the unconscious soul of every human being to have consisted from two masculine and feminine poles named Anima and Animus respectively. The Anima archetype is the feminine half of every man's soul, and the animus archetype is the masculine half of every woman's soul, and the coordination and unity of these two halves of the soul results in a mental balance in human beings, and the domination of each of them over the other one, may result in some characteristics and mental features which are worthy of research in terms of social and cultural perspectives. The current article adopts a mythological approach to study the emergence of the Animus in the female characters of two Iranian plays by Bahram Beyzayi, named Parde-khane (The Inner side, 1993), and Nodbe (The Lament, 2006). In these two plays, Beyazyi portrays some female characters who have very active Animus feelings due to their specific social circumstances. The study of the origins and the social and cultural reflections of this active Animus in these women, reveals the mental effects got from the social and cultural structures of their community, as well as the close interactions of these two in the lives of these women.
    Keywords: Mythological Criticism, Animus, Beyzayi, Nodbe, Parde-Khane
  • Seyedeh Razieh Yasini * Pages 185-207
    This paper studies traditional clothes of women from a sociological view regardless of a historical viewpoint. The paper focouses on the functions of traditional clothes of women in the southern seashore of Iran. It is theorethically based on the functionalism and sociology of dress theories. The method of paper in aspect of approach is qualitative, and the research data has been gathered by documenting and observation of differnet traditional clothes of women in the areas of “Boushehr”, “Hormozgan” and “Khouzestan” provinces. Based on these data, the effects of four basic factors (natural geography, cultural geography, religion and job) in the formation of different traditional clothes of women in forementioned provinces of Iran have been described and the impact of these factors on the structural patterns and visual decorations of these clothes has been analyzed. The paper assumes that mentioned factors affect on the design and decoration of traditional clothes of women in the southern seashore of Iran. The results show that most important factor on the form, design and texture of traditional clothes of women in the southern seashore of Iran is natural geography, then religion. The effects of cultural geography and job are in the third and fourth ranks.
    Keywords: Traditional Clothes of Iranian Women, Natural Geography, Cultural Geography
  • Maryam Esmalipur *, Mohammad Jafar Yahaghi, Farzad Ghaemi, Shahdokht Tomari Pages 231-244
  • Mehran Sohrabzadeh, Fatemeh Mansoorian Ravandi * Pages 245-264
    Although there is less physical violence in the new world of the past But is less visible than verbal violence because it has always been hidden and not recognized cultural structure for cultural reasons in many cases.
    This study aimed to study the lived experiences of women from verbal violence, 11 women who were referred to counseling centers of Kashan,Using the techniques studied in-depth interviews and data were analyzed using thematic analysis. The results show that women's experiences of verbal violence in the family in two categories of various dimensions and causes of verbal abuse, harassment and violence were verbal expression. Different aspects of verbal violence resulting explore issues of interpretation of such indifference to women, verbal violence in the guise of a joke, lowering the value of and respect for women, dealing domineering wife and categories interpretation system of socialization inappropriate, discrimination and gender inequality, lack of rules, values patriarchy and social learning of the most important factors affecting the causes of violence were verbal.
    Different aspects of verbal violence resulting explore issues of interpretation of such indifference to women, verbal violence in the guise of a joke, lowering the value of and respect for women, dealing domineering wife and categories interpretation system of socialization inappropriate, discrimination and gender inequality, lack of rules, values patriarchy and social learning of the most important factors affecting the causes of violence were verbal.
    Keywords: Verbal violence, women in Kashan, different aspects of verbal abuse, verbal abuse causes
  • Mahdie Mohammad Taghizade *, Zahra Hamidi Soha Pages 265-289
    Given the fact that polygamy "polygamy" is subject to the existence of certain conditions (derived from sharia and law), it is possible for realization; the protection of women's rights, community health, and indirect and indirect consequences of polygamy on the family as the most fundamental The social institution dictates the importance of the legislator's attention to this category. In the present article, by using the library method, with an analytical-descriptive and inferential approach, after examining polygamy in Islam and addressing the issue of the principle of "unilateralism", it examines its related laws in civil law and law Support for the family, and after analyzing the charting of 20 cases related to polygamy, the legal proposals are finally proposed to support the consolidation of the family foundation and to protect the rights of women and children in families facing this problem. Is based on the fact that the legitimate and justifiable reasons for applying for a new marriage are named in the law and the petition for the resignation is subject to the existence of one of these The reasons for the trial are given to the wife of the party and also the specialized counseling body in the petitions which are due to non-compliance are in the text of the law.
    Keywords: Polygamy, Monogamy, Law, Judicial Procedure
  • Kiumars Yazdanpanah Daro *, Majid Gholami, Zohre Frydonyan, Mahtab Jafari Pages 291-313
    Geography election as a trend of political geography to study spatial patterns of distribution of power in the form of mutual relations geography of space, elections and power. Women despite the fact that half of the population and account for the majority of graduates of higher education But the political elite and high levels of political participation have contributed very little. This paper is a descriptive study using library resources trying to answer the question; Features geographic representation of women in parliament (with emphasis on the tenth parliament) What?
    Results and findings indicate that factors such as the general political orientation of the population, or town center, the scope, history of having women representatives in the district, the central or peripheral, Geographical distribution and the representation of women in the allegedly reformist political currents, conservative and independent of the influence of parliamentary elections. Suggest this study is that, in consideration of these factors by the political parties and groups, especially women's organizations in the field of As well as the Ministry of Interior to increase political participation and presence of women at the highest levels of society, politics and of course power is essential.And guarantee promote civic participation of women in Iranian society along political future growth and development will be. So that is likely to lay the groundwork for acceptance of the rule synonymous with political statesman also be provided for them in the presidential election, would not be out of reach.