فهرست مطالب

سخن تاریخ - پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه سخن تاریخ
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا بارانی*، فاطمه معتمد لنگرودی صفحات 7-38
    مناظره های ائمه (ع) با گروه ها و اشخاص مختلف مذهبی، از مهم ترین مسائل برای درک بهتر باورهای شیعه امامیه است؛ زیرا این مناظره ها، به منظور شناخت درست باورهای شیعه انجام شده و این باورها، در گفتگوهای علمی با مخالفان مطرح شده است. در این میان، مناظره های امام جواد (ع)، به دلیل گستردگی فضای علمی پدیدآمده در آن دوره و پشتیبانی خلفای عباسی از برگزاری جلسه های مناظره میان بزرگان دین، از اهمیت بسزایی برخوردار است. این پژوهش با بهره گیری از موارد مناظره های امام جواد (ع)، در پی بررسی سیر تاریخی مناظره های امام در منابع مختلف کلامی، تاریخی، روایی، تفسیری و دیگر منابع است. بدین روی به مناظره های نه گانه یاد شده در منابع توجه داشته تا مخاطب، متن، راوی مناظره، تفاوت متن مناظره، سن امام و محل مناظره را در منابع بررسی کند و سیر تطور آن ها را مشخص سازد. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی، دست آوردی داشته که بین مناظره های امام در منابع مختلف تفاوت خاصی وجود ندارد و این امر نشان دهنده فضای سیاسی حاکم بر دوره ایشان است.
    کلیدواژگان: امام جواد (ع)، مامون، یحیی بن اکثم، مناظره، سیر تاریخی، معتصم
  • محمدرضا جباری* صفحات 39-80
    مباحث مربوط به سبک زندگی و سیره اخلاقی معصومان (ع) امروزه اهمیتی دوچندان یافته است؛ زیرا انسان ها برای درست زندگی کردن در فضای آلوده این عصر، نیازمند الگوهای قابل اعتماد هستند تا اساس زندگی خود را بر پیروی از آنان بنا نهند و مسیر خود را با اطمینان خاطر برگزینند. سیره، به مفهوم اصولی است ثابت که در همه زمان ها و مکان ها قابلیت تبعیت دارد و برای استنباط آن اصول، باید به قواعدی ملتزم بود. ابعاد بحث درباره سیره، در تقسیمی منطقی، به سیره معنوی و عبادی، فردی و زیست محیطی، خانوادگی و اجتماعی قابل طرح است. درباره سیره اجتماعی نیز در چند محور فرهنگی، معاشرتی، مدیریتی و سیاسی می توان بحث کرد. درباره سیره امام جواد (ع) هر چند تاکنون آثاری ارزشمند تدوین شده، می توان به جرات گفت هنوز اثری جامع و ناظر به محورهای یادشده، با تتبع کامل در متون روایی و تاریخی و منطبق با تعریف یادشده از سیره فراهم نگشته است. مقاله حاضر، مدعی انجام دادن کامل این رسالت نیست که تحقق آن مستلزم کاری فراتر از یک مقاله است، اما در این نوشتار، تلاش بر آن بوده تا چارچوب بحث، ارائه گردد و نمونه های متعددی عرضه شود.
    کلیدواژگان: سیره، سیره اخلاقی، سبک زندگی، امام جواد (ع)، سیره امام جواد (ع)، سیره معصومان (ع)
  • منصور داداش نژاد*، غلامرضا موسایی صفحات 81-94
    تاریخ نگاران قدیم و جدید، درباره چگونگی درگذشت ائمه و این که آنان به مرگ طبیعی از این جهان رخت بربسته اند یا به شهادت رسیده اند، اختلاف نظر دارند. این اختلافات را می توان در تعابیر گوناگونی دریافت که نویسندگان در این زمینه دارند. در این نوشتار، با بررسی واژه های به کار رفته برای رحلت امام جواد (ع) در کهن ترین متون حدیثی، تاریخی و شرح حال، درصدد تحلیل و بررسی مفهومی این واژه ها هستیم. در بررسی هر واژه، ابتدا معنای اصلی آن در کتب لغت بررسی می گردد و سپس نوع کاربرد آن در ادبیات و گفتمان نویسندگان پی گیری می شود. پنج واژه اصلی به کار رفته در این متون عبارتند از: مضی، قبض، استشهد، توفی و مات. دستاورد این تحقیق آن است که از میان واژه های یاد شده، تنها واژه «استشهد» دارای بار ارزشی است و بر نوع خاصی از درگذشت دلالت می کند. نویسندگان قدیم، هنگام نوشتن درباره زندگانی امامان از این واژه به ندرت استفاده کرده اند. نخستین نویسندگان در اغلب موارد، برای یاد از درگذشت آنان، از واژه هایی استفاده کرده اند که بار ارزشی خاصی ندارند.
  • سیف الله صرامی صفحات 95-108
    روایات، یکی از منابع اصلی سیره معصومان (ع) است. برای استفاده بهتر و عمیق تر از این روایات، باید بسته به موضوعات تحقیق، دسته های مختلف آن را بازشناسیم. در موضوع سیره سیاسی- اجتماعی امام جواد (ع) در یک دسته بندی، می توان چهار دسته اصلی را در روایات منقول از آن حضرت به دست آورد: روایات بازخوانی امامت، روایات مهدویت، روایات روابط با خلفا و کارگزاران و روایات شایستگی های رفتارهای اجتماعی.
    کلیدواژگان: امام جواد (ع)، سیره، سیاست، جامعه، روایات، امامت
  • محمد مهدی فقیه بحرالعلوم*، علی احمدی صفحات 109-124
    کاظمین از نظر تاریخی و جغرافیایی، یکی از شهرهای مهم تاریخ اسلام است؛ زیرا کانون علم و عشق و هنر و صنعت، نهفته است. در این سرزمین آرامگاه امامین جوادین (ع) همچون خورشیدی در قلب این شهر قد برافراشته و نورافشانی می کند و عطر دل انگیز آوای توحید و صلای عشق و معنویت، از گلدسته های آن، مشام جان عاشقان را همواره نوازش می دهد. هنر اسلامی - ایرانی بر در و دیوار، صحن و رواق، روضه و سرداب، صندوق و ضریح حرم، کاشی کاری و نقاشی، میناکاری و تذهیب نهایت سلیقه و هنر در معماری و طراحی حرم مشاهده می شود و چشم هر بیننده را خیره می کند. این گنبد و بارگاه، خورشید درخشان زمین است و شکوه و جلال و زیبایی از آن پرتوافکن است. نقاشی ها و تزیینات دیگران، به خصوص تذهیب روضه منوره و خاتم کاری صندوق و قلم زنی های ضریح مطهر، بسیار جلوه گر است. از آن جایی که پرداختن به تمامی زوایای مختلف حرم مطهر جوادین (ع) خود کتابی را می طلبد، در این مقاله، سعی شده تا صندوق و ضریح مطهر این دو امام در طول دوره ها، بررسی شود تا ضمن معرفی آن که از آثار نفیس هنری است، جوابی به برخی مغرضان باشد که ساخت صندوق و ضریح، حتی بین اهل سنت و بزرگان آنان، رواج داشته و بزرگان و امیران دوره های گوناگون، به تعمیر صندوق و ساخت ضریح همت داشته اند.
    کلیدواژگان: امام کاظم (ع)، امام جواد (ع)، کاظمین، جوادین، مرقد، صندوق، ضریح، روضه منوره
  • رمضان محمدی*، محمدعلی توحیدی نیا صفحات 125-142
    مسلمانان ارادتی خاص به اهل بیت (ع) و مقام ویژه امامان شیعه داشته، مناقب بسیاری را برای آنان می شمارند، اما دولت هایی که بعد از پیامبر (ص) به وجود آمدند، اعمال خشن و سرکوب گرانه ای بر ضد خاندان آن حضرت و شیعیان آنان انجام دادند. اهل بیت (ع) در مواجهه با خلفای عصر خویش، دارای موضع گیری و استراتژی دقیق و حساب شده ای بودند و می کوشیدند علی رغم احساسات تند برخی از شیعیان، تا حد امکان از درگیری و درافتادن با استبداد مطلق خلفا بپرهیزند که نتیجه ای جز کشته شدن خود و شیعیانشان در برنداشت؛ با وجود این، هریک از امامان، با توجه به اوضاع اجتماعی و نیاز فرهنگی زمان خود، بر جوانبی خاص از اندیشه ها و آموزش های دینی تاکید داشتند. عباسیان با استفاده از محبوبیت و جایگاه رفیع خاندان رسالت، کرسی خلافت اسلامی را به دست گرفتند، اما پس از رسیدن به قدرت، برای قوام و دوام بیش تر حکومت، به اقداماتی بر ضد شیعیان دست زدند. رویارویی شیعیان با عباسیان، در دو گروه امامی و زیدی و با دو راهبرد متفاوت قیام و تقیه، پی گیری شد. در دوره مامون، به دلیل گستردگی فعالیت شیعیان و نیاز وی به حمایت آنان، نخستین بار از یک رهبر شیعی در منصب ولایت عهدی استفاده گردید، اما طولی نکشید که امام رضا (ع) توسط عباسیان به شهادت رسید. خردسال بودن امام جواد (ع) در زمان کسب مقام امامت، ایجاد اختلاف در بین شیعیان در تعیین امام، هم زمانی دوره امامت ایشان با شکل گیری و توسعه سیستم وکالت و حضور و فعالیت فرق متعدد شیعه، عصر امامت امام جواد (ع) (203-220 ق) را به یکی از دوره های مهم تاریخ اهل بیت (ع) و شیعیان تبدیل کرد. خلفای عباسی برای جلوگیری از اقدامات آن حضرت و رشد شیعیان، از راه کارهای مختلفی بهره بردند. در مقابل، امام جواد (ع) نیز در برابر هر یک از اقدامات آنان، راهبردی هوشمندانه را در پیش گرفتند. این مقاله با توجه به سیر تطور فعالیت حکومت عباسی، به چگونگی مواجهه عباسیان با امام جواد (ع) و طرف-داران حضرت، به وضعیت سیاسی، فرهنگی و اجتماعی شیعیان در عصر آن حضرت و چگونگی ارتباط امام با آنان می پردازد.
    کلیدواژگان: امام جواد (ع)، خلفای عباسی، وضعیت شیعیان، فرق شیعه، سازمان وکالت
  • حمیدرضا مطهری*، ابوالقاسم عسکری صفحه 143
    وحدت جامعه اسامی از مهم ترین دغدغه رهبران جامعه اسامی، به ویژه شیعیان است؛ امامان معصوم (ع) همواره بر اجرای آن تاکید داشته و را هکارهایی نیز ارائه کرد هاند. دوران امامت امام جواد (ع) از ویژگی خاصی برخوردار بوده است. وجود فرقه ها و نحله های مختلف، زمینه شکاف را در جامعه بی شتر می کرد. امام جواد (ع) با درک واقعیت موجود و با تکیه بر اصول اسامی، راه کارهای مناسبی برای نیل به این مقصود به کار بردند. نوع را هکارهای آن حضرت، برای جلوگیری از تشدید اختلافات و تحقق وحدت اسامی سوالی است که این مقاله، در پی پاس خگویی به آن است. پرهیز از حاشیه سازی، استناد به قرآن و سیره نبوی و احترام به عقاید و باورهای مخاطبان از مهم ترین راه کارهای آن حضرت می باشد. این نوشتار بر آن است تا با اشاره به اوضاع فرهنگی عصر امام جواد (ع) روش ایشان را برای تحقق وحدت اسامی بررسی و تبیین نماید.
    کلیدواژگان: امام جواد (ع)، وحدت اسلامی، راه کار، سیره
|
  • Mohammad Reza Barani*, Fatemeh Motamed Langrudi Pages 7-38
    The debates between Shi’a Imams and different religious sects and groups have always been considered as a proper way in understanding Twelvers’ thoughts. Such discussions with oppositions in scientific environment can introduce a suitable way in recognizing Shi’ite beliefs. In the time of Imam Al-Jawad (a) scientific environment was dominated in which Abbasid caliphs tried their best to hold debates between religious leaders and scholars. In the present paper, historical changes of the debates of Imam Al-Jawad (a) will be analyzed based on historical, narrative, Kalam and interpretive sources. Therefore, the mentioned nine discussions in sources will be studied in the aspects of addressee, text, the narrator of discussion, differences between texts of discussions, the age of Imam and the place of discussion in order to specify the historical changes. The present paper has applied a descriptive – analytical approach and it concluded that the differences between Imam’s discussions in different sources was insignificant which represents the political environment of the government of the time.
    Keywords: Imam Al Jawad (a), Mamun, Yahya ibn Aktham, Debates, Historical Changes, Mutasim
  • Mohammad Reza Jabbari* Pages 39-80
    Currently people are seeking reliable pattern to plan their life based on a worthy lifestyle in present corrupted situation. Hence the lifestyle and ethical aspects of Sirah (biography) of the infallibles have been hugely in the center of attention recently. It has been proven that Sirah of the infallibles can be followed in any time and any place, which can be attested by means of following certain principles. This topic has different aspects including: Spiritual and religious, individual and environmental, familial and social aspects of Sirah. While social aspects also comprises of cultural, social, managerial and political axioms. Although valuable works have been done on Sirah of Imam Al- Jawad (a), a true comprehensive work has not been done on the mentioned aspects in historical and narrative works yet. The present paper does not declare to do so, but to represent a proper framework as well as a number of samples.
    Keywords: Sirah, Ethic, Lifestyle, Imam Al Jawad (a), Sirah of the infallibles
  • Mansur Dadash Nezhad*, Gholamreza Musaei Pages 81-94
    Recent and past historians always had disagreements on the topic, whether Shi’a Imams were martyred or they passed away due to natural causes. These disagreements can be found in the terminology they have used. The present paper tries to analyze their concept through analyzing the applied terminology on the demise of Imam Al-Jawad (a) in ancient historical, hadith and biographical texts. The analysis presented here has two aspects: First analyzing the literal meaning of the vocabularies in dictionary and secondly their usages in literature and the introduced discourse. The five main used [Arabic] vocabularies here are: Mada, Qubida, Ustushhida, Tawaffa and Mata, all are Arabic lexicons meaning “passed away” with different connotations though. According to the findings of the present paper, only the word “Ustushhida” among the mentioned lexicons has the connotation of martyrdom. Early historians rarely used this lexicon in their biography writings on Shi’a Imams. They mostly used other vocabularies without any connotation related to martyrdom.
    Keywords: Demise, Imam al Jawad (a), Mada, Qubida, Tawaffa
  • Sayf Allah Sarami Pages 95-108
    Hadiths are regarded as one of the main sources of Sirah (biography) of the infallibles. Different types and categories of hadiths must be recognized in order to achieve a deep understanding of them. The political – social Sirah of Imam Al-Jawad (a) in narrations can be categorized into four main parts: 1) narrations related to Re-assessment of Imamate, 2) narrations related to Mahdiism, 3) narrations related to relations with caliphs and official agents, 4) narrations related to decent and righteous social manners.
    Keywords: Imam Al Jawad (a), Sirah, Society, Politics, Narration, Imamate
  • Muhammad Mahdi Faqih Bahr Al Ulum, Ali Ahmadi Pages 109-124
    Kadhimiyya region in Baghdad is regarded one the important places for Muslims, as it is the center of science, art and industry. Also the holy shrine of Imam Al-Jawad (a) and Imam Al-Kazim (a) are located at the heart of this region making it a glowing and peaceful place. The beautiful artistic features based on Iranian - Islamic art are attractively imprinted on the walls and the shrine. These magnificent works have been done by means of painting, gilding, glazing and inlay which made the shrine glowing and eye-catching. Explaining and analyzing different aspects of the shrine of Imam Al-Jawad (a) actually need a lengthy work such as a book. The focus of the present paper is analyzing the shrine of Imam Al-Jawad (a) and Imam Al-Kazim (a) in different historical eras. Which is intended to introduce the artistic features of the shrine and the case, in order to prove the point that building shrines was common among Sunni Muslims and their leaders. Even Muslims’ Emirs have laid huge emphasis on rebuilding Shrines of Imams.
    Keywords: Imam Al Jawad (a), Imam Al Kazim (a), Burial place, Shrine, Case
  • Ramazan Mohammadi*, Mohammad Ali Towhidiniya Pages 125-142
    Muslims always showed great respect and admiration toward Ahl al-Bayt (a) especially Shi’a Imams. However Islamic governments after Prophet Muhammad’s (s) did not treat people decently and with justice. They even prosecuted and suppressed supporters of Ahl al-Bayt (a). On the other hand, the infallibles treated them strategically so that they could handle the situation with the least possible conflicts and encounters; while a number of Shi’a Muslims often declared their intentions to rise against the government of the time. Ahl al-Bayt (a) knew bloodshed and tortures of Shi’a Muslims would be the result of such conflicts. Whereas regarding social and cultural situation of the time, they emphasized on specific aspects of religious thoughts and teachings. Abbasid dynasty managed to attain caliphate by means of popularity and high status of Ahl al-Bayt (a), but when they came to power they acted against Shi’a Muslims so that they could achieve a more stable regime. Twelvers and Zaydis encountered with Abbasid with different strategies the former chose uprisings and the latter chose Taqiyya. In the time of Ma’mun, Shi’a Muslims were involved with activities and Ma’mun needed them as well, then Imam Al-Rida (a) was appointed as the Crown Prince. But he was martyred soon afterwards. His son, Imam Al-Jawad (a) was a child in that time, as a result there were debates and disagreements between Shi’a Muslims on Imamate of Shi’ites. Meanwhile the system of Wikala (the policy of appointing agents to manage religious affairs as well as making connections between Shi’a Muslims and Imam) was founded and developed and different Shi’ite sects were engaged with it, these situations made imamate era of Imam Al-Jawad (a) a crucial time for Shi’a Muslims and Ahl al-Bayt (a). Abbasid tried their best to confront such activities as well as development of Shi’ism, which were dealt cunningly by Imam Al-Jawad (a). Regarding the evolution and changes of activities of Abbasid government, the present paper will represent the strategies applied by Imam Al-Jawad (a) and his supporters in political, social and cultural situation of the time as well as interactions between Shi’ites and Imam.
    Keywords: Imam Al Jawad (a), Abbasid Caliphs, The Situations of Shiites, Shiite sects, the System of Wikala
  • Hamid Reza Motahhari*, Abu Al Qasim Askari Page 143
    Islamic unity has been always regarded as a crucial dilemma for the leaders of Islamic societies¡ especially Shi’ites. Shi’a Imams have declared and emphasized on the importance of Islamic unity as well as introducing certain strategies. The presence of different religious sects and groups in the time of Imam Al-Jawad (a) has led to a gap between them in society. However¡ Imam Al- Jawad (a) understood the crucial situation of the time and introduced a number of proper strategies based on Islamic principles. The question of the present paper is: What were the strategies of Imam Al-Jawad (a) in order to avoid profound differences along with achieving Islamic unity? Avoiding disagreements¡ referring to the Holy Quran and Sirah of Prophet Muhammad (s) and respecting beliefs and opinions of addressees are among the most important strategies applied by Imam Al-Jawad (a). Through analyzing the cultural situation of the time¡ the present paper tries to explain Imam Al-Jawad (a)’s strategies in achieving Islamic unity.
    Keywords: Imam Al Jawad (a), Islamic Unity, Strategy, Sirah