فهرست مطالب

سخن تاریخ - پیاپی 23 (بهار و تابستان 1395)

نشریه سخن تاریخ
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1395)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اصغر منتظرالقائم*، محمدعلی چلونگر، فرشته بوسعیدی صفحات 7-32
    امامان شیعه بر اثر اوضاع اجتماعی حاکم بر جامعه شان، برنامه ای برای ارشاد و هدایت مردم روزگار خود و تمدن سازی پیش گرفتند و به فرهنگ سازی و تربیت شاگردان بسیار، همت گماردند تا مدنیت اسلامی ماندگار شود. امام جواد (ع) نیز در این میان برای دست یابی به چنین هدف هایی، شاگردانی تربیت کرد که برخی از آنان ایرانی تبار بودند. این گروه بیش تر، راوی حدیث و ناقل اندیشه های ناب تشیع به شمار می رفتند که آثار و روایات بسیاری در این زمینه از آنان بر جای مانده است. بسیاری از این روایات، فقهی اند و آنها را در کتاب های چهارگانه شیعیان می توان یافت. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی از طریق مطالعه کتاب خانه ای، به پرسش های زیر پاسخ می گوید: 1. چند تن از اصحاب ایرانی امام جواد (ع) در زمینه حدیث و روایت از دیگران فعال تر بوده اند؟ 2. آیا یاران ایرانی امام جواد (ع) در زمینه حدیث شیعه آثاری پدید آورده اند؟ 3. چند روایت (مستقیم یا به واسطه امام جواد (ع) و دیگر امامان) در چه موضوعی، از اصحاب ایرانی امام جواد (ع) در کتب اربعه آمده است؟ 4. چند درصد از روایات کتب اربعه، از طریق یاران ایرانی امام جواد (ع) نقل شده است؟
    کلیدواژگان: یاران ایرانی ائمه، امام جواد (ع)، علم حدیث، روایت، کتب اربعه
  • سیدعلی رضا ابطحی*، نرگس کریمی صفحات 33-60
    پیشکش کردن و انواع آن از پدیده های اجتماعی گسترده در تاریخ ایران به ویژه دوره قاجار بود که نشانه ها و آثارش را در بسیاری از زمینه ها و کنش های اجتماعی آن روزگار می توان یافت؛ چنان که آرام آرام صورت پنهانش آشکار و به کاری فراگیر و منبعی مالی برای دربار بدل شد. پیشکش ها در سنجش با دیگر منابع مالی قاجاریان، چه جایگاهی داشت و آیا این جایگاه ثابت و مستمر ماند؟ این مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی در پی پاسخ گویی به این پرسش، به بررسی منابع تاریخی دست اول آن دوره (اسناد و سفرنامه ها) می پردازد و به چگونگی رواج پیشکش و چیستی روش های دریافت و پرداخت آن نیز پاسخ می گوید. گمان می رود برخی از گونه های پیشکش پس از کاهش منابع درآمد دربار قاجار، نه به صورت برهه ای، بلکه همیشگی و سامان مند عرضه می شده باشد. بنابراین، بخشی از هزینه های دربار ناصری به صورت مدون و معین، معطوف به پیشکش ها فراهم می آمد.
    کلیدواژگان: پیشکش، دوره ناصری، قاجار، ناصرالدین شاه، اسناد، سیاحان خارجی، سفرنامه
  • عباس احمدوند*، سعادت غضنفری صفحات 61-76
    اسلام بر اثر آموزه های اصیل و کاربردی اش از آغاز ظهورش موضوع کنج کاوی های جویندگان حقیقت بوده است؛ چنان که بسیاری از پژوهش گران غربی سده های اخیر به انگیزه های گوناگون، گوشه و کنار آن را بررسیده و شماری از آنان بدان گراییده‏اند. باری، آگاهی اندکی درباره دلایل کاوش‏ها و گرایش هوفمان به اسلام در آثار پژوهش گران یافت می‏شود. جست وجو درباره چگونگی مسلمان شدن نامسلمانان غربی، کار نادری نیست، اما بررسی تحلیلی و موشکافانه دلایل گروش و چگونگی اسلام آوری هوفمان و اندیشه های اسلام شناسانه و آثار اسلام شناختی او، کاری نوپدید است. این مقاله به پاسخ‏گویی چیستی همین دلایل می‏پردازد. گمان می‏رود کشش‏های اسلام و رانش‏های مسیحیت از این دلایل بوده باشد. به تعبیر دیگر، هوفمان نخست بر اثر کمبودهای آیین نیاکانی‏اش از آن جدا شد و در کند و کاوهای حقیقت‏خواهانه‏اش، به اسلام رسید و گرایید. با بررسی گونه شناختی و مطالعه موردی زندگی و آثار مراد ویلفرد هوفمان به چگونگی اسلام آوردن این شخصیت برجسته علمی و کاتولیک متعصب بر اثر مطالعه قرآن کریم و مشاهده زندگی مسلمانان، می‏توان پاسخ گفت. او آثار فراوانی در این‏باره پدید آورد و اندیشه های اسلامی را درونی کرد؛ چنان‏که به اجرای مناسک و عبادات اسلامی، بسیار ملتزم بود.
    کلیدواژگان: مراد ویلفرد هوفمان، اسلام در غرب، گروش به اسلام، مسیحیت، اسلام شناسی، خاورشناسی
  • رحمت الله بانشی*، ناصر باقری بیدهندی صفحات 77-100
    محدث قمی(ره) بخش عمده ای از آثار علمی خود را به نگارش تاریخ اختصاص داد. علی رغم استقبال گسترده از آثار تاریخی وی، درباره نگرش تاریخی او پژوهش درخوری انجام نگرفته است. در این مقاله با نگاهی نوپردازانه به متن آثار تاریخی محدث قمی(ره) بینش تاریخی نویسنده ترسیم گردید و روشن شد آغاز و پایان هستی را جلوه ای از مشیت الهی می داند که برای جهان و آفرینش آرمانی در نظر گرفته شده است. محدث قمی(ره) نقش رهبران دینی و حاکمان را در سعادت و یا شقاوت جامعه برجسته می داند. تعریف و فایده مندی تاریخ از نظرگاه محدث قمی(ره) شرح تجارب و احوال گذشتگان است و این تجربه انگیزی تاریخ، فایده و سودمندی روشنی در زندگی مادی و معنوی انسان دارد و راه رسیدن به کمال را به سالکان می نمایاند. بدین سان، می توان گفت اساس اندیشه و فهم تاریخ نگاری محدث قمی(ره) بر اهمیت به ایده تحکیم ایمان و اعتقادات مذهبی جامعه شعیه استوار شده است. او تاریخ را کاربردی و مردمی می نگریست و می کوشید در زمانی که تالیف آثار علمی به زبان عربی ارزش بود به زبان فارسی و به شکلی روان اندیشه های خود را مکتوب کند.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، تاریخ نگری، محدث قمی، معصومین (ع)
  • سیده لیلا تقوی سنگدهی*، بهرام امانی چاکلی، جمیله عباسی صفحات 101-116
    پیامبر گرامی اسلام از آغاز دعوتش به دنبال برپایی دولت و نظام سیاسی کاملی بود. هنگامی که در مدینه به چنین دولتی دست یافت، با توجه به واقعیت اقتصادی آن شهر؛ یعنی دشواری های زندگانی و فقر شماری از مهاجران، برای به سازی اقتصادی و تحقق عدالت اقتصادی و زدایش فقر و کاهش محرومیت آنان، بسیار کوشید. برای نمونه، بر پایه اوضاع و احوال زمانی، قراردادهایی با گروه های مسلمان و نامسلمان آن جامعه میبست که بیشتر آنها به حوزه اصلی زندگی مردم؛ یعنی اقتصاد معطوف بودند. پیامبر با بهرهگیری از منابع مالی برآمده از قراردادها، برای رفع نابرابری های اقتصادی و رسیدن به عدالت اجتماعی پایدار تلاش می کرد. این پژوهش، به روش توصیفی تحلیلی به چیستی اصول و قواعد اقتصادی حاکم بر قراردادها و عهدنامه های پیامبر (ص) با دیگران پاسخ میگوید. بنابر فرضیه اصلی پژوهش، عدالت اقتصادی برجسته‏ترین اصل حاکم بر این پیمانها بوده است.
    کلیدواژگان: عصر پیامبر(ص)، عهدنامه، قرارداد، اصل اقتصادی، عدالت اقتصادی
  • امامعلی شعبانی*، مریم جلالی مشایخی صفحات 117-137
    دانش گاه پزشکی جندی شاپور جایگاه بالایی در تاریخ پزشکی جهان دارد. دست آوردهای درخشان این دانش گاه و استادان و دانش آموختگانش به گونه ای در تاریخ طب جهان تاثیر گذارد که می توان آن را مکتبی ویژه خواند. گزارش های تاریخی درباره کارکردهای آموزشی فراوان و موثر آن در انتقال علم پزشکی، نقش درمانی ممتاز و تاریخی اش در ایران و جهان و افتخاراتش در زمینه پژوهش و عرضه محصولات ارزش مند علمی؛ به ویژه کتاب های پزشکی مرجع، بر جایگاه علمی برجسته این دانش گاه دلالت می کنند. این پژوهش با طرح پرسشی کانونی درباره جایگاه این مکتب در زمینه های آموزشی، پژوهشی و درمانی در سنجش با جایگاه دیگر دانش گاه ها و مراکز علمی ایران و جهان، به روش توصیفی تحلیلی و به کمک منابع معتبر علمی، به بحث و بررسی می پردازد و علل و زمینه های افول آن را پس از قرن ها مرجعیت علمی در جهان می کاود. نگاه فراگیر به جایگاه علمی مکتب پزشکی جندی شاپور از قوت های این پژوهش به شمار می رود و نه تنها بر هویت ممتاز ایرانی اسلامی تاکید می کند که دست مایه ای برای برنامه ریزان علمی و مجریان سیاسی در عرصه احیای الگوی موفق و مفید تمدن اسلامی است.
    کلیدواژگان: جندی شاپور، مکتب پزشکی، تمدن ایرانی، تمدن اسلامی، دانش گاه، دانش پزشکی
|
  • Dr Asghar Montazer Alghaem*, Dr Mohammad Ali Chalungar, Fereshte Busaeedi Pages 7-32
    Shia Imams for the reason of social situations, had a plan for civilization as well as leading and guiding people of their own period and endeavored forculturing and upbringing many students in order to eternize Islamic civilization. Imam Javad (AS) also for achieving such a goal brought up students whose some were from Iran. they were narrator of hadith and conveyer of Shia pure thoughts that is remained many works and narrations about them. Many of these narrations are juridical and can find them in Shia four books. This study answers to following questions through library study and in an analytic-descriptive
    Method
    1.How many companions of Imam Javad (AS) were more active in the field of Hadith and narration?
    2. Do the Iranian companions of Imam Javad (AS) have works in the field of Shia Hadith?
    3.How many narrations (directly or indirectly by Imam Javad(AS) or other Imams) from Iranian companions of Imam Javad (AS) have come to the Four books?
    4.What percent of the Four books narrations is narrated by the Iranian students of Imam Javad(AS)?
    Keywords: Iranian companions of Imams (AS), Imam Javad (AS), knowledge of hadith, narration, the Four books
  • Dr .Seyed Ali Reza Abtahi*, Narges Karimi Pages 33-60
    offerings in all the types were the wide social events in Iran history especially Qajar period. it can be found their traces and signs in many contexts and social actions of that period .It was gradually unmasking its own hidden face and changed to an inclusive work and financial source for the court. What was the position of offerings in contrast with another financial source of Qajar ?And was this position stable and continuous ?This study seeking to answer the above question ,deals with the first-hand historical source of the period( documents and itinerary )and also answers to how the offerings spread and what is the ways of receiving and paying it .It is supposed some types of offerings were continuous and systematic not occasionally when Qajar court faced to decrease incomes .Therefore ,a part of costs in Qajar court regularly prepared from the offerings.
    Keywords: offering, Naser Shah period, Qajar, Naseroddin Shah, documents, foreigner tourists, itinerary
  • Dr Abbas Ahmadvand*, Saadat Qazanfari Pages 61-76
    Islam has been matter of researcher’s curiosity from the beginning of its appearance for its original and applied doctrines so that many west researchers of recent centuries ,have studied its around and some of them have tent to it .However ,there is a little information in researchers works on reasons that Hofmann tend to research and study in Islam .It is not a rare work to study how the non-Muslims tend to Islam ,but analytic and scrutiny study on reasons he tends to Islam and Islamic thoughts ,is a new approach .this study deal with to answer these reasons .It is supposed that Islam attractions and Christianity expulsion are the reasons .In the other word ,Hofmann first abandoned his ancestral religion because of its deficiency and then tent to Islam in his search about truth .it can be responded to how Hofmann( a fanatic catholic and a prominent scientific person )became Muslim by studying the Quran and Muslims life .He has a lot of works on this subject and internalize Islamic thoughts .He was fully committed to fulfilment of Islamic worships and rites.
    Keywords: Murad Wilfrid Hofmann, Islam in west, tendency to Islam, Christianity, Islamology, orientalism
  • Rahmatollah Baneshi*, Naser Bagheri Bidhendi Pages 77-100
    The matter of history has a great portion in written works of Mohaddeth Qomi. But despite of extensive usage of his historical writings, it has not been done a proper research on his historical view. This study reports historical view of the author with a new perspective in text of these works. Qomi knew the beginning and end of the entity as a display of divine providence about universe and creation. He emphasized on the effect of religious leaders and governors in happiness and adversity of society members. In his point of view, benefit of history outcrops in description of experiences of past people. History has many consequences for our mundane and spiritual life by its experiences and shows us the way of achieving perfection. Therefore, historical perception of Mohaddeth Qomi is on the base of the thought “consolidation of faith” and religious believes in Shia society. He looked at history from a humanity and applied view and for this reason, in spite of being worthy of writing in Arabic in his own era, he went toward writing Farsi and presented his thoughts for people in a plain and easy form.
    Keywords: historiography, viewing history, Mohaddeth Qomi, Ahl-e-beit
  • Dr. Seyede Leila Taghavi Sangdehi*, Dr. Bahram Amani Chakeli, Jamile Abbasi Pages 101-116
    The prophet of Islam was trying to constitute a comprehensive political government and system from beginning of his invitation. when he achieved such a government in medina, He intensely endeavored in order to improve economy and to realize economic justice with removing poverty and decreasing deprivations, regarding to the economic truth in the town (difficulties of life and poverty of some emigrants). For instance, in terms of time, he contracted with Muslim and non-Muslim groups in that society which most of them were concerned to the main area of people life, the economy. The prophet utilized the financial resources derived from the contracts, to eliminate economic inequalities and achieve sustainable social justice. This study response to the quiddity of principles and regulations on treaties and conventions of prophet( PBUH )to the others .According to the research hypotheses ,the most prominent principle on these contracts is economic justice.
    Keywords: prophet period, treaty, contract, economic principle, economic justice
  • Dr Imamali Shaabani*, Maryam Jalali Mashayekhi Pages 117-137
    Medical University of Jundishapoor has a high position in medical history of the world. Prominent achievements of the University, and its faculty and graduates, have had such an effect on the world of medicine history that we can count it as an especial school. Historical reports about its plentiful and effective educational functions on transferring medical science, distinct and historical curative role in Iran and the world and also its prides in the field of research and presenting worthy scientific works especially reference medical books, imply its prominent scientific position. This study deal with reasons of descending position of Jundishapoor University after centuries of scientific authority in contrast with another Universities and scientific centers in Iran and the world in an analytic-descriptive method. A comprehensive view on scientific position of Jundishapoor medical school is a strong forte of this study and it emphasizes not only on Iranian -Islamic identity ,but is a tool for scientific programmers and political enforcers to revive successful and helpful pattern of Islamic civilization.
    Keywords: Jundishapoor, medical school, Iranian civilization, Islamic civilization, University, medical knowledge