فهرست مطالب

مهندسی عمران - سال چهل و نهم شماره 3 (پاییز 1396)

نشریه مهندسی عمران
سال چهل و نهم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/02
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مقاله پژوهشی
  • محسن گرامی *، امیرحسام مشایخی، نوید سیاه پلو صفحات 419-430
    تخمین نیازهای لرزه ای در سطوح عملکردی مختلف نیازمند بررسی های دقیق و گسترده رفتار غیر ارتجاعی سازه است. روش تحلیل استاتیکی غیرخطی (بار افزون) یکی از روش های مهم در طراحی سازه ها بر اساس عملکرد می باشد و به همین دلیل در سال های اخیر بیشتر موردتوجه قرارگرفته است. الگوی بار ثابت باوجود ورود سازه به ناحیه غیر ارتجاعی، یکی از مهم ترین محدودیت های روش های استاتیکی غیرخطی سنتی می باشد. بنابراین در سال های اخیر روش های پیشرفته پوش آور با اعمال اثر مودهای بالاتر ارائه شده است. در این پژوهش الگوهای مختلف بار جانبی در روش پوش آور سنتی به همراه روش های پیشرفته شامل روش تطبیقی بر اساس جابجایی (DAP) و بهنگام شونده با لحاظ کردن اثر اندرکنش مودی (APAM)، مورد ارزیابی قرارگرفته و نتایج با تحلیل دینامیکی غیرخطی حاصل از 10 شتاب نگاشت دور از گسل مقایسه شده است. در کلیه روش های پوش آور، تغییر مکان بام سازه تا رسیدن حداکثر دوران گره به 02/0 رادیان (معرف حد شکل پذیری متوسط بر اساس مبحث 10 مقررات ملی و حد پایین سطح عملکرد آستانه فروریزش آیین نامه SEAOC) افزایش می یابد. نتایج نشان می دهد روش های سنتی تخمین مناسبی از جابجایی و زاویه دریفت سازه های بلندمرتبه ارائه نمی دهند. بیشترین مقدار اختلاف درمقایسه با روش های تطبیقی 9/7 درصد می باشد. همچنین در میان روش های مختلف، روش پوش آور تطبیقی DAP تخمین مناسبی از نیازهای لرزه ای سازه ها ارائه می دهد و به خوبی اثر مودهای بالاتر را فرآیند تحلیل لحاظ می کند. روش تطبیقی APAM تخمین مناسبی از زاویه دریفت طبقات تحتانی سازه به ویژه در سازه های بلندمرتبه ندارد به نحوی که بیشترین میزان اختلاف در مقایسه با روش DAP، 7/3 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل دینامیکی غیرخطی، تحلیل استاتیکی غیرخطی تطبیقی، زاویه دریفت، شکل پذیری متوسط
  • مهدی بنازاده*، سید مصطفی حسینی، سید علیرضا جلالی صفحات 431-442
    سیستم دیواربرشی فولادی امروزه به عنوان یکی از سیستم های مقاوم در برابر بارجانبی مطرح می باشد. علی رغم مزایای متعددی همچون وزن کم، سختی و شکل پذیری بالا و سرعت اجرای زیاد، استفاده از آن در مقایسه با سایر سیستم های باربرجانبی نظیر سیستم مهاربندی و دیواربرشی بتنی آنچنان فراگیر نشده است. برای حل این مشکل انجام مطالعات عددی پارامتریک از سیستم با در نظر گرفتن عدم قطعیت های لرزه ای که خود مستلزم داشتن مدل های غیرخطی دقیق شامل زوال رفتاری از سیستم است، ضروری است. از این رو در این مقاله ضمن مطالعه و بررسی مدل های ماکروسکوپیک موجود از سیستم به ارائه مدل جدیدی اقدام شده است که شکل اصلاح شده ای از کاربرد مدل نواری با تکیه بر منحنی تنش-کرنش پیشنهاد شده برای المان های نواری توسط یکی از محققین پیشین می باشد. پس از پیشنهاد اصلاحات لازم در این مدل و نشان دادن ضرورت آنها با تکیه بر نتایج آزمایشگاهی و اجزای محدود، صحت مدل پیشنهادی با استفاده از تحلیل های اجزای محدود متعدد از مدل های با ضخامت و نسبت طول دهانه به ارتفاع مختلف به تایید رسانده شد و مقادیر مناسب جهت پارامترهای به کار رفته در مدل برای مدل-های دیوار برشی فولادی انتخابی پیشتهاد گردید.
    کلیدواژگان: دیواربرشی فولادی، منحنی چرخه ای، رابطه تنش، کرنش المان های نواری، مدل سازی نواری، تحلیل چرخه ای
  • سیدبهرام بهشتی اول*، لیدا متقی * صفحات 443-452
    توسعه ی روزافزون روش های ارزیابی عملکرد لرزه ای سازه ها و فراهم آوردن یک توزیع احتمالاتی از پاسخ های مطلوب باعث شده است که، مهندسی زلزله بر مبنای عملکرد به یکی از مهم ترین حوزه های تحقیق تبدیل شود. یکی از جنبه های این حوزه فراهم آوردن امکان مقایسه بین گزینه های مختلف طراحی و بهسازی با استفاده از مفاهیمی چون عملکرد در مقابل فروریزش می باشد. در این مطالعه برای بررسی این فرآیند، یک ساختمان بتنی ضعیف به دو روش مختلف، مهاربند فلزی و میراگر اصطکاکی سیلندری، بهسازی شده و در نرم افزارOpenSees مدلسازی گردید. و با انتخاب 15 شتاب نگاشت، تحلیل دینامیکی فزاینده بر روی سه مدل انجام شد. با استفاده از تحلیل احتمالاتی و منحنی خطر لرزه ای منطقه به بررسی ارزیابی عملکرد ساختمان ها پرداخته شد. نتایج حاصل نشان می دهد استفاده از روش های بهسازی مذکور احتمال فروریزش را در هر دو سطح عملکردی IO و CP کاهش می دهد. این در حالی است که با لحاظ کردن منحنی خطر لرزه ای منطقه که در آن مشخصات سختی سازه ملحوظ می باشد نتایج متفاوتی حاصل می شود. در این مطالعه احتمال آسیب اگر چه برای یک سطح خطر مشخص برای دو روش بهسازی کاهش می یابد ولی در سازه بهسازی شده با مهاربند در سطح عملکرد CP نسبت به سازه اولیه افزایش پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: قاب بتنی معیوب، مقاوم سازی، احتمال شکست، خطر زلزله سایت، مهندسی زلزله بر اساس عملکرد
  • حمید میرزایی فرد، سیدمسعود میرطاهری *، حمید رحمانی سامانی صفحات 453-462
    میراگرهای اصطکاکی و در کل مکانیزم اصطکاک به علت داشتن عملکرد ساده و عدم نیاز به مصالح و تکنولوژی خاص، به عنوان یکی از بهترین راه های ارتقاء رفتار لرزه ای سازه ها محسوب شود.یکی از انواع میراگرهای اصطکاکی، میراگر اصطکاکی سیلندری می باشد . در این مقاله به منظور طراحی سازه های مجهز به میراگرهای اصطکاکی سیلندری به محاسبه ضریب رفتار سازه های مجهز به میراگرهای اصطکاکی سیلندری پرداخته شده است. با توجه به وابستگی پاسخ سازه های مجهز به این نوع میراگر به شتاب نگاشت زمین لرزه ورودی و وابستگی ضریب رفتار به شکل پذیری، مقاومت افزون، نامعینی، ارتفاع و... ، پنج قاب چهار، شش، هشت، ده و دوازده طبقه طراحی شده و تحت تحلیل استاتیکی غیر خطی، دینامیکی خطی و دینامیکی غیر خطی افزایشی(تحت شتاب نگاشت چهارزمین لرزه مختلف) قرار داده شده اند. سپس عوامل موثر در ضریب رفتار محاسبه شده و در نهایت ضریب رفتار16 در حالت تنش مجاز و 11 در حالت تنش نهایی به دست آمده است.
    کلیدواژگان: میراگر اصطکاکی سیلندری، بار لغزش، ضریب رفتار، تحلیل دینامیکی افزایشی، کنترل غیر فعال
  • جواد احدیان*، علیرضا افضلیان صفحات 463-476
    در پژوهش حاضر با استفاده از مدل های آزمایشگاهی سرریزهای کلیدپیانویی به بررسی توانایی این سرریزها در انحراف آب در مواقع کم آبی و نیز تخلیه ی جریان در هنگام سیلاب پرداخته شد. به این منظور ابتدا دو مدل سرریز کلیدپیانویی با نسبت ارتفاع به عرض یک سیکل، P/Wu، 33/1 (مدل 1)، و 5/0 (مدل 2)، ساخته و برای هر کدام از این مدل ها از دیواره ی سپری با شیب های 3، 5/5 و 8 درجه در جهت جریان، مثبت، و در خلاف جهت جریان، منفی، استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل 2، در دبی های کم توانایی بیشتری در افزایش سطح آب دارد. در حالیکه در دبی های زیاد، این مدل 1 است که توان تخلیه ی جریانش بیشتر است. تجزیه و تحلیل نتایج نشان می دهد که پارامتر ، نسبت تاثیرگذای بر ضریب تخلیه ی جریان، در حالت عدم استغراق کامل و در هدهای کم پس از استغراق سرریز می باشد. رابطه ی بدست آمده برای ضریب دبی جریان قبل و بعد از استغراق کامل سرریز به ترتیب دارای R2 برابر با 976/0 و 983/0 می باشند.
    کلیدواژگان: افزایش سطح آب، انحراف آب، تاج شیب دار، سرریز کلیدپیانویی
  • عبدالرضا کبیری سامانی*، نجمه چراغی شیرازی، بیژن برومند صفحات 477-486
    سدهای لاستیکی، سازه های انعطاف پذیراستوانه ای هستند که به فنداسیون صلب متصل می شوند. سدهای لاستیکی تحت فشار داخلی، ناشی از آب یا هوا، در حالت برافراشته مورد بهره برداری قرار می گیرند. مساله ی تغییر شکل های بزرگ ناشی از فشارهای داخلی و خارجی باعث غیرخطی شدن معادلات حاکم بر رفتار سد لاستیکی می شود. حل رابطه ی دیفرانسیلی تغییر شکل حاکم بر این نوع سازه از پیچیدگی های خاصی برخوردار است. بر این اساس در مطالعه ی حاضر به بررسی رفتار سه بعدی سدهای لاستیکی با اعمال شرایط مرزی برای سازه و سیال به کمک نرم افزار ANSYS پرداخته می شود. در این نرم افزار با حل هم زمان مساله ی سیال و سازه، سطح آزاد آب در جریان عبوری از روی سد و تغییر شکل سد با در نظر گرفتن اندرکنش سیال و سازه به دست می آید. نظر به انعطاف پذیربودن سازه، از حل تغییر شکل های بزرگ بهره گیری می شود. با حل همز مان معادلات اندرکنش سیال-سازه مشخصه های میدان جریان شامل منحنی های خطوط جریان و پروفیل های سرعت و فشار استخراج می شود. در ادامه نتایج مربوط به میدان جریان با مشخصه های هیدرودینامیکی جریان در سرریزهای تاج دایره ای حاصل مطالعات آزمایشگاهی محققین پیشین مقایسه می شود. بررسی نتایج نشان می دهد. رفتار جریان در روی سدهای لاستیکی در حالت تعادل با وجود تغییر شکل های نسبتا بزرگ مشابه سرریزهای تاج دایره ای است
    کلیدواژگان: سدهای لاستیکی، اندرکنش سیال و سازه، میدان جریان، پروفیل سرعت، فشار
  • کاظم شاهوردی*، فریدون خسروی، محسن زمانی صفحات 487-492
    بسیاری از سازه ها بر روی خاکهای ریزدانه احداث می شوند. زهکشی این نوع خاک ها جهت کاهش سطح ایستابی برای ساخت سازه جدید و یا حفاظت از سازه های موجود، امری ضروری است. یکی از روش ها برای افزایش زهکشی در خاک های ریزدانه که سرعت زهکشی در آنها کم است، استفاده از روش الکتروکنتیک می باشد. در این روش دو الکترود داخل خاک اشباع قرار گرفته و سپس با استفاده از منبع انرژی، جریان الکتریکی در الکترودها برقرار می شود. در نتیجه، انتقال ذرات باردار به سمت الکترودهای با بار مخالف با سرعت بیشتری انجام شده و باعث افزایش سرعت زهکشی می شود. در این تحقیق حرکت ذرات باردار در خاک ریزدانه با توجه به روابط حاکم ریاضی مورد بررسی قرارگرفته و با استفاده از روش الکتروکنتیک، زهکشی یک نمونه خاک رسی در یک مخزن با ابعاد cm3 60×60×180 مورد آزمایش قرار می گیرد. بررسی نتایج آزمایش زهکشی با اعمال ولتاژهای مختلف در خاک در حالت عادی و اسیدی نشان می دهد که ظرفیت باربری، میزان زهکشی و نشست سریع خاک های ریزدانه اشباع در صورت استفاده از روش الکتروکنتیک افزایش می‏یابد.
    کلیدواژگان: الکتروکنتیک، تحلیل آزمایشگاهی، خاک های ریزدانه، زهکشی سریع
  • علی لکی روحانی *، حسن وجودی صفحات 493-502
    منحنی پاسخ زمین یکی از اجزای روش همگرایی همجواری در تحلیل اندرکنش حائل سنگ است که برای تعیین جابجایی ها در پیرامون تونل حفر شده به روش جدید اتریشی به کار می رود. حل تحلیلی منحنی پاسخ زمین براساس فرض میدان تنش برجا ایزوتروپ می باشد و قابل کاربرد برای تونل های عمیق است. اما امروزه تونل های شهری در سطح و اغلب تحت نسبت تنش های برجا غیرایزوتروپ حفر می شوند. در این مقاله برای مدل های دوبعدی با هندسه و مشخصات محیطی مشخص، منحنی های پاسخ زمین برای عمق های مختلف و همچنین نسبت تنش های برجا مختلف، به دو روش تعیین می شوند: 1-با استفاده از حل تحلیلی و معادل سازی میدان تنش غیرایزوتروپ به یک میدان تنش ایزوتروپ. 2- حل عددی. سپس نتایج این تحلیل ها با یکدیگر مقایسه و محدوده کاربرد حل تحلیلی منحنی پاسخ زمین تعیین می شود. مطابق با نتایج، جابجایی های دیواره تونل بیشتر از نسبت تنش های برجا اولیه متاثر می شود تا عمق قرارگیری تونل. همچنین جابجایی های بدست آمده از حل عددی برای تاج و کف تونل، نسبت به دیواره تونل، انحراف بیشتری از حل تحلیلی دارند. تنها جابجایی که میتوان با دقت مناسبی از حل تحلیلی برای تونل های سطحی بدست آورد، جابجایی دیواره تونل تحت تنش های ایزوتروپ است. جابجائی های تاج و کف تونل تحت شرایط ایزوتروپ و برای عمق های بیش از 14 برابر شعاع تونل با دقت مناسبی می توانند از حل تحلیلی بدست آیند، اما با افزایش نسبت تنش های برجا، حل تحلیلی و عددی از یکدیگر بیشتر و بیشتر فاصله می گیرند حتی برای تونل های عمیق.
    کلیدواژگان: منحنی پاسخ زمین، تونل سطحی، نسبت تنش های برجا، روش تحلیلی
  • عادل عساکره *، احمد آوازه صفحات 503-512
    خاک های واگرا به محض تماس با آب به سرعت شسته می شوند. بالا بودن درصد یون سدیم از خصوصیات عمده این خاک ها می باشد. در اینگونه خاک ها ذرات رسی در مجاورت با آب، چسبندگی خود را از دست می دهند. و در نتیجه ذرات کلوئیدی خاک به به سهولت از یکدیگر دوره شده و با نیرونی کمی که میتواند ناشی از حرکت بسیار آرام آب باشد به حرکت در می آیند. برای مقابله با اثرات منفی این گونه از خاک سه راه کار عمده شامل اجتناب از ساخت و ساز بر روی آن، تعویض خاک واگرای موجود در محل و استفاده از افزودنی های مختلف جهت اصلاح و تثبیت مورد توجه بوده است. در اکثر مواقع استفاده از دو گزینه ی اول امکان پذیر نبوده و مقرون به صرفه نیست اما استفاده از افزودنی های مختف تاکنون مشکل بسیاری از پروژه ها را که بر روی این گونه از خاک ساخته شده اند مرتفع نموده است. در این تحقیق تاثیر نانورس بر خاک واگرای موجود در تصفیه خانه فاضلاب شهر میناب با استفاده از آزمایش های ویژه تعیین واگرایی مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی نتایج بدست آمده هر چه میزان نانورس مصرفی افزایش پیدا میکند خاک به سمت واگرایی بیشتر میل می کند.
    کلیدواژگان: خاک واگرا، تثبيت، نانو رس، سديم، آزمايش هاي واگرايي
  • حامد ملاداودی *، محسن عبدی، حسین سالاری راد صفحات 513-524
    مواد سنگی تحت تنشهای بالا، رفتار مکانیکی غیرخطی، برگشت ناپذیر، همراه با زوال صلبیت و نرم شونده از خود نشان می دهند. دلیل غالب رفتارهای غیرخطی سنگ جریان پلاستیسیته و فرآیند خرابی به صورت توامان در سنگ می باشد. از منظر میکروسکوپی جریان پلاستیک با لغزش برشی موضعی در شبکه کریستالی ماده کنترل می شود که از منظر ماکروسکوپی موجب کرنش های برگشت ناپذیر می شود. فرآیند خرابی از منظر میکروسکوپی با رشد، انتشار و گسترش ریزترک ها همراه است. نتیجه پدیدار شناختی و ماکروسکوپی فرآیند خرابی، زوال صلبیت و رفتار نرم شوندگی سنگ می باشد.
    در این مقاله، به منظورشبیه سازی رفتار برگشت ناپذیر و زوال خواص الاستیک مواد سنگی تحت بارگذاری، از مدل توامان خرابی و پلاستیسیته استفاده شده است. برای توصیف زوال صلبیت و رفتار نرم شوندگی پس از مقاومت حداکثر از مدل خرابی لگاریتمی، وبرای لحاظ کرنش های برگشت ناپذیر از مدل پلاستیک با تابع تسلیم دراکر-پراگر استفاده شده است. پس از توسعه مدل رفتاری جدید و ارائه الگوریتم آن، این مدل توسعه داده شده در محیط نرم افزارVC++ کدنویسی و سپس به عنوان یک مدل رفتاری جدید و مستقل، در محیط نرم افزار المان مجزایUDEC، استفاده شد. در نهایت، رفتار نمونه سنگ آهک اوولیتی تحت بارگذاری فشاری و کششی با استفاده از مدل رفتاری توسعه یافته، شبیه سازی، و با نتایج آزمایشگاهی مقایسه گردید. براساس نتایج شبیه سازی عددی، رفتار نرم شوندگی، زوال صلبیت و تغییر شکل های برگشت ناپذیر به خوبی مطابق مشاهدات آزمایشگاهی بازتولید و شبیه سازی شده است. افزایش مقاومت و شکل پذیری سنگ با افزایش فشار همه جانبه نیز در نتایج مدل سازی عددی مشهود می باشد.
    کلیدواژگان: مکانیک خرابی، پلاستیسیته، زوال صلبیت، متغیر خرابی لگاریتمی، پارامتر تردی
  • رضا پورحسینی*، میترا موسوی، نغمه نصیری صفحات 525-534
    ترک خوردگی انقباضی ناشی از خشک شدگی خاک های رسی به شدت برضریب نفوذپذیری توده خاک تاثیرگذار است. این پدیده در مهندسی ژئوتکنیک و ژئوتکنیک زیست محیطی مورد توجه می باشد و می تواند به یکپارچگی سازه ها خسارت وارد نماید. در بررسی اثرات خشکی بر سازه ها شناخت فرآیند ترک خوردگی خاک ضروری است. در تحقیق حاضر، رفتار ترک خوردگی ناشی از خشک شدگی در دماهای مختلف به صورت آزمایشگاهی بر روی لایه نازک خاک رس اشباع شده با رطوبت اولیه در حدود 60% ( 5/1 برابر حد روانی خاک) بررسی شد. درآزمایش ها از نمونه خاک رس معدن شهر آباده در استان فارس استفاده شد. بر پایه نتایج آزمایش نمونه ها، با افزایش دما درصد رطوبت مربوط به شروع اولین ترک ناشی از خشک شدگی افزایش می یابد. همچنین با افزایش درجه حرارت تعداد نهایی ترک های انقباضی در نمونه کاهش می یابد که این موضوع را می توان به کاهش کشش سطحی آب و تمرکزگرایی حفرات خاک مرتبط دانست. با بالارفتن دما، عرض بازشدگی ترک کمتر خواهد شد.
    کلیدواژگان: ترک خشکی، دما، خاک رسی، انقباض خاک
  • علیرضا نیکخواه، سید حسام مدنی*، جواد سلاجقه صفحات 535-546
    روسازی بتن غلتکی یکی از انواع متداول روسازی های صلب است که درسطح گسترده ای مورداستفاده قرارمی گیرد. پیش بینی عملکرد دوام و مقاومت رویه های بتن غلتکی با توجه به پارامترهای اولیه طرح مخلوط به ارتقاء عمر مفید این روسازی ها کمک شایانی خواهد نمود. هدف از مطالعه آزمایشگاهی حاضر بررسی تاثیر شاخص جرم حجمی خشک بر مقاومت فشاری و برخی پارامترهای دوام می باشد. در این راستا براساس روش آماری رویه پاسخ 9 طرح اختلاط با احتساب دو تکرار برای هر مخلوط (در مجموع 18 مخلوط) طراحی و ساخته شد. با توجه به تحلیل نتایج آزمایشگاهی، مدل ها و کانتورهای جرم حجمی خشک، مقاومت فشاری و معیارهای دوام تا سن 180 روز ارائه گردیده است. نتایج نشان می دهدکه بر خلاف بتن معمولی صرفا کاهش آب به سیمان در یک مقدار سیمان مشخص سبب ارتقاء خواص دوام نخواهد شد و یک تعامل موثر بین مقدار سیمان و نسبت آب به سیمان که سبب حصول چگالی بیشینه گردد به بهبود خواص دوام منجر می شود. لیکن مقدار مقاومت فشاری همبستگی مناسبی با چگالی بیشینه نداشته است.
    کلیدواژگان: بتن غلتکی روسازی راه، جرم حجمی خشک بتن، دوام بتن، روش رویه پاسخ
  • احمد نیکنام*، علی مزارعی، مهرداد گنجور صفحات 547-564
    این نوشتار بر آنست که اثرات فاصله ساختگاه تا گسل در سنجه شدت زلزله (شتاب مبنای طرح A و یا شتاب طیفی) را که در استاندارد 2800 رعایت نشده مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد. چون در روابط کاهندگی رابطه فاصله با سنجه شدت زلزله به صورت لگاریتمی و بسیار غیر خطی است. ارائه شتاب مبنای طرح یکسان برای فواصل کاملا مختلف در شهرهای بزرگ بویژه برای حوزه نزدیک کاملا چالش برانگیز است. برای نشان دادن این نکته چهل سری تحلیل خطر ویژه ساختگاهی در دو شهر اهواز و کرمان انجام و نتایج آن به صورت شتاب مبنای طرح و طیف طراحی در ده ایستگاه در حوزه دور و نزدیک روی چهار نوع خاک انجام و مورد ارزیابی قرار داده شده است. نتایج این مطالعه نشان میدهد که اختلاف پارامتر A در ساختگاه های مختلف می تواند تا چند برابر و با مقادیر نظیر استانداردهای سوم و چهارم اختلاف داشته باشد. این نکته روی اعمال اثرات جهت داری زلزله که با پارامتر N در استاندارد 2800 انجام می گیرد نیز تاثیر قابل ملاحظه ای دارد. به نظر می رسد ضروری است در این مورد اقدامات اساسی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: تحلیل خطر ویژه ساختگاهی به روش احتمالاتی، شتاب مبنای طرح، بازه حداکثر شتاب ثابت طیف طراحی، حوزه نزدیک زلزله
  • ایرج محمودزاده کنی*، سیروان لاهورپور، جواد گودینی صفحات 565-576
    بررسی های مختلف حاکی از آن است که مصرف فزاینده منابع اولیه (یعنی مواد و انرژی) به انضمام تولید آلاینده های محیطی (مخصوصا دی اکسید کربن)، زیست- محیط انسان را به مخاطره جدی کشانده است. ارتباط مستقیم چالش های یاد شده با فعالیت های ساختمانی، ضرورت کاربست روش های پایدار در حوزه ساخت را آشکار ساخته است. به عبارت دیگر در انتخاب روش های ساخت، می بایست به معیار پایداری زیست- محیطی آن ها توجه ویژه نمود. در عرصه ساختمانی، استفاده از روش های ساخت صنعتی به دلیل مزایای زیست- محیطی خود به مثابه یک فرضیه خودنمایی می کند. علی رغم اهمیت فوق العاده این مطلب، آزمون کمی چنین فرضیه ای کمتر دغدغه پژوهشگران قبلی بوده است. در این راستا مقاله حاضر به ارزیابی زیست-محیطی یکی از روش های ساخت صنعتی پرداخته تا معین سازد که آیا صنعتی شدن ساخت می تواند به کاهش مشکلات زیست-محیطی کمک نماید. بدین منظور، تحقیق حاضر به ارزیابی کمی منابع اولیه (اعم از انرژی و مصالح مورد نیاز) و آلاینده کربنی انتشار یافته در دو شیوه اجرایی صنعتی (بتن پیش ساخته) و سنتی (بتن درجا) معطوف شده است. در کلامی دقیق تر، تحقیق حاضر براساس سیستم ارزیابی چرخه حیات به سنجش و مقایسه کمی پیامدهای محیطی در مراحل مختلف ساخت یعنی از مرحله استخراج مواد اولیه تا پایان عملیات اجرایی پرداخته است. یافته های تحقیق موید آن است که بهره گیری از سیستم بتنی پیش ساخته در مقایسه با سیستم بتن درجا به کاهش منابع مصرفی و انتشار کمتر آلاینده کربنی در مرحله اجرا منجر می شود اما در مرحله تولید بتن مسلح وضعیت کاملا برعکس است. به عبارت دیگر پایداری زیست- محیطی روش بتن پیش ساخته (در محدوده تحقیق حاضر) تنها در مرحله اجرا تائید شد.
    کلیدواژگان: پایداری زیست- محیطی، ساخت صنعتی، سیستم های ساخت، ارزیابی چرخه حیات، پیش ساختگی
  • مریم کاوسی، اسکندر کشاورز علمداری*، صادق فیروزی صفحات 577-580
    خاصیت هدایت الکتریکی بالای فلزاتی نظیر طلا، نقره و پلاتین باعث شده است تا کاربرد این فلزات در تجهیزات الکترونیکی به صورت بسیار گسترده ای افزایش یابد. علاوه براین فلزات، مقدار قابل توجهی مس، قلع وسرب به عنوان اتصالات وفیکس کننده قطعات الکترونیکی برروی برد استفاده شده است. پیشرفت تکنولوژی سبب ایجاد حجم زیادی پسماند الکترونیکی در جهان می شود. باتوجه به تناژ این ضایعات و درصد بالای مس و آلیاژ لحیم موجود در آن، بازیابی این فلزات از دیدگاه اقتصادی و به عنوان پیشنیاز جهت حذف فلزات گرانبها اهمیت دارد. در این مقاله، جداسازی مس از قلع و سرب از محلول لیچینگ قراضه های الکترونیکی به روش استخراج حلالی بررسی شده است. اسید فلوئوروبوریک و LIX984N بترتیب بعنوان عامل لیچینگ و حلال آلی مورد استفاده قرار گرفته اند. تاثیر فاکتورهای مهم مانند درصد فاز آلی، pH و دما مطالعه شده و نتایج آن آورده شده است. نتایج نشان می دهد که با فراهم آوردن شرایطی مناسب توسط استخراج کنندهLIX984N 20% حجمی و pH تعادلی 3 امکان بازیابی گزینشی 99/99% مس از محلول لیچینگ اسیدفلوئوروبوریک این پسماندها فراهم کرد.
    کلیدواژگان: ضایعات الکترونیکی، اسیدفلونوروبوریک، LIX984N، استخراج حلالی، بازیافت
  • امیررضا ممدوحی*، سید اصغر میرمحمدی صفحات 581-592
    مدل لوجیت ترکیبی به عنوان مدل انتخاب انعطاف پذیر، سال های زیادی است که شناخته شده است، اما با ورود کامپیوتر و روش شبیه سازی این مدل، به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفت. این مدل برخلاف مدل لوجیت استاندارد به یک توزیع خاص محدود نیست و توانایی یافتن ناهمگونی در رفتار افراد و حتی منبع ایجاد این ناهمگونی را نیز دارد. مدل لوجیت ترکیبی می تواند، با در نظر گرفتن توزیع های مناسب برای ویژگی های ضرایب در تابع مطلوبیت، رفتار مدل های مختلف با مطلوبیت تصادفی را تقریب زند. هدف از این پژوهش، بررسی ساختار مدل لوجیت ترکیبی برای مدل سازی انتخاب وسیله، به منظور توصیف اختلاف سلیقه در میان افراد و منبع این اختلاف سلیقه، در ارتباط با ویژگی های مختلف تاثیرگذار در انتخاب وسیله است. در این مطالعه، از اطلاعات تفکیک سفرهای شغلی برگرفته شده از اطلاعات آمارگیری سال 1387 شهر مشهد و از نرم افزار بایوجیم جهت پرداخت مدل ها استفاده شده است. نتایج پرداخت مدل های لوجیت ترکیبی، نشان می دهد که در بین مسافران در ارتباط با سرانه ی مالکیت خودروی شخصی و موتورسیکلت، به ترتیب در انتخاب خودروی شخصی و موتورسیکلت، اختلاف سلیقه ای وجود دارد، که به وسیله ی تجزیه ضرایب تصادفی، بخشی از منبع این اختلاف سلیقه نیز ارائه شده است. در این پژوهش، نشان داده می شود که مدل های لوجیت ترکیبی به صورت معناداری در سطح اطمینان 99 درصد نسبت به مدل لوجیت چندگانه برتری دارد. اگرچه میزان برتری با توجه به ضریب خوبی برازش در سطح ناچیزی است که یکی از دلایل آن ناکافی بودن دقت و در سطح هم فزونی اطلاعات است.
    کلیدواژگان: لوجیت ترکیبی، ضرایب تصادفی، لوجیت چندگانه، سفرهای شغلی، انتخاب وسیله
  • میقات حبیبیان *، پرهام هامونی، پریسا حقشناس صفحات 593-602
    امروزه استفاده از دوچرخه به عنوان راهکاری برای کاهش معضل ترافیک و پیامدهای آن به ویژه آلودگی هوا، نیازمند وجود امکانات و شرایط مناسب از جمله ایجاد مسیرهای مخصوص دوچرخه سواری است. در این مطالعه، اولویت پنج مسیر مناسب برای دوچرخه سواری در شبکه معابر منطقه 1 شهرداری شیراز با توجه به سه دسته معیار اصلی ایمنی، جذابیت و قابلیت جابجایی در مسیر بررسی گردیده است. معیار ایمنی مسیر به عامل های: تعداد تقاطع مسیر، شیب مسیر، عدم عبور وسایل نقلیه سنگین از مسیر، سرعت مجاز مسیر، میزان تغییرات در امتداد مسیر دوچرخه سواری؛ معیار جذابیت مسیر به عامل های: زیبایی مسیر وتنوع کاربری در مسیر؛ و معیار قابلیت جابجایی مسیر به عاملهای: تعداد ایستگاه های حمل ونقل همگانی در مسیر، جمعیت ساکن تحت پوشش مسیر و تعداد مراکز آموزشی واقع در مسیر تقسیم شده اند. وزن دهی و تحلیل معیارها و عامل های مربوط به آنان نشان می دهد که براساس نظرات کارشناسان حمل ونقل و براساس فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، مهمترین عاملها برای اولویت بندی مسیرهای دوچرخه سواری شیب و سرعت مجاز جریان ترافیک در مسیر بوده و سایر عوامل در رده های بعدی قرار دارند. نهایتا، کاربرد روش ارایه شده برای احداث خطوط دوچرخه سواری در یکی از مناطق شهر شیراز نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: مسیر دوچرخه سواری، اولویت بندی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، حمل و نقل پایدار
  • غلامرضا هروی*، ماهر لایقه صفحات 603-618
    با توجه به رشد جمعیت کشور و افزایش تقاضای مسکن، استفاده از سیستم های ساختمانی صنعتی به منظور ارتقای کیفیت ساخت صنعتی سازی ساختمان، غیر قابل اجتناب است. در صورت حرکت به سمت صنعتی سازی ساختمان با استفاده از مدل علمی و کاربردی موثر، نه تنها توانایی پاسخگویی به تقاضای فعلی جامعه وجود خواهد داشت، بلکه بر سرعت ساخت، کیفیت و قیمت تمام شده ساختمان نیز تاثیرات مثبت بسیاری خواهد گذاشت. صنعتی سازی ساختمان از جمله عوامل مهم در افزایش تولید و برقرارکننده تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار است. روش های متعددی برای تولید صنعتی ساختمان وجود دارد، که رایج ترین این روش ها، صنعت پیش ساخته به خصوص پیش ساخته بتنی است. توسعه صنعت احداث ساختمان های پیش ساخته بتنی در راستای صنعتی سازی ساختمان از جایگاه ویژه ای برخوردار است. هدف از این مقاله شناخت وضع موجود این صنعت در کشورهای در حال توسعه و انطباق آن با معیارهای مرتبط با ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی توسعه پایدار برای گزینش و هدایت مسیر گسترش در راستای توسعه پایدار است. نتایج این تحقیق نشان می دهد، بتن پیش ساخته در مقایسه با بتن درجا، با توجه به شاخص های توسعه پایدار از مطلوبیت بالاتری به ترتیب در ابعاد زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی برخوردار است. همچنین بتن پیش ساخته، می تواند فرصت های بیشتری جهت توسعه در کشور، پیش رو داشته باشد. در این مقاله، با استفاده از تحلیلSWOT با دو رویکرد متفاوت، علاوه بر شناسایی فرصت ها و تهدیدهایی که متوجه این صنعت است، راهبرد های مناسب برای توسعه، بهبود و ارتقای صنعت احداث ساختمان های پیش ساخته بتنی در کشور تدوین گردید.
    کلیدواژگان: ساختمان های پیش ساخته بتنی، صنعت ساخت، صنعتی سازی ساختمان، توسعه پایدار، تحلیل SWOT
|
  • M. Gerami *, A.M. Mashayekhi, N. Siahpolo Pages 419-430
    Since the nonlinear static procedure (NSP) is one of the most prevalent and useful methods for the Performance-Based-Design (PBD) of buildings, it is considered by several researchers during past decades, so that the capability assessment of NSP in comparison with the nonlinear dynamic procedure (NDP) and improving the NSP accuracy are the basic subject of previous studies. Therefore, in this paper several load patterns used in conventional and advanced NSP such as displacement-based adaptive NSP (DAP) and multi-mode interaction adaptive NSP (APAM) are evaluated and the results are compared with NDP responses. Based on modeling assumptions the results demonstrate that the CPA with elastic load patterns cannot predict displacement and story drift for high-rise models. The maximum differences between CPA and APA is almost 7.9%. In addition, the DAP adaptive method presents an almost accurate prediction of seismic demands and it can consider the effect of higher modes on inelastic responses. However, although the APAM adaptive method considers the interaction between modes, but it cannot predict the interstory drift angle at lower stories accurately. This behavior is intensified while the height of buildings increases.
    Keywords: Nonlinear Dynamic Analysis, Adaptive Nonlinear Static Analysis, Drift Angle, Average Ductility
  • M. Banazadeh *, S.M. Hosseini, S. A. Jalali Pages 431-442
    Despite many advantages of steel plate shear wall (SPSW) system, such as lightness, high stiffness, ductility, and fast implementation, this system is not as pervasive as other lateral load resisting systems such as bracing or reinforced concrete shear walls. To solve this problem, numerical parametric studies of system with consideration of seismic uncertainties which needs accurate non-linear models including behavioral deterioration of system is necessary. So, in this paper, besides studying existing macroscopic modeling of steel plate shear walls, a new model is introduced which is modified version of Strip model’s application with focusing on stress-strain curve proposed by one of researchers. After suggesting essential adjustments in this model and showing their necessities with emphasizing on experimental and finite element results, correctness of new model by doing several finite element analysis in different models with various plate thickness and length to height ratio is verified and proper values for parameters is proposed.
    Keywords: Steel Plate Shear Wall, Strip Model Stress-Strain Curve of Strip Element Hysteretic Analysis Hysteretic Curve
  • S. B. Beheshti-Aval *, L. Mottaghi * Pages 443-452
    One aspect of Performance Based Earthquake Engineering (PBEE) is to allow comparison between different designs and retrofit solutions using estimation of collapse probability. To investigate this process, case study was performed on the weak RC frame that has been retrofitted with two different methods, e.g., brace and cylindrical friction damper. Models of case study were defined in OpenSees software. Then 15 ground motions were selected and Incremental Dynamic Analysis (IDA) was conducted on models. The performances of buildings were evaluated by using a probabilistic analysis. The results show that, the retrofit methods reduces the possibility collapse in both performance levels, IO and CP. However, considering site-specific seismic hazard curve in which the reduction of structure period was included, the different results were obtained. In this study, although the collapse probabilities for a specific hazard level for both retrofitting schemes were reduced, the collapse probability of the structure retrofitted with brace in CP level increased in comparison with the initial structure.
    Keywords: Performance Based Earthquake Engineering, Deficient Concrete Frame, Retrofit, Collapse Probability, Site Seismic Hazard
  • H. Mirzaeefard, S.M. Mirtaheri *, H. Rahmani Samani Pages 453-462
    Frictional dampers are widely used in civil engineering structures as means of passive control in order to dissipate the energy created by earthquake. One of the frictional dampers that have been recently introduced is called Cylindrical Frictional Damper (CFD). Several researches in the area of the energy absorption capacity of the CFD, meaning hysteretic behavior, have been performed by the authors.
    In this research, response modification factor of steel moment resisting frames equipped with Cylindrical Frictional Dampers is evaluated. Utilizing this factor, the standard seismic design code procedure can be applied to the frames equipped with CFDs. In order to achieve this task, Static pushover analysis, nonlinear incremental dynamic analysis and linear dynamic analysis of various structures have been performed.
    The results show that the response modification factor of steel frames equipped with frictional dampers is greater than that of conventional steel frames which in turns reduce the seismic forces and leads to a lighter structure. Finally, values of 11 and 16 have been suggested for ultimate limit state and allowable stress design methods respectively.
    Keywords: Frictional Damper, Response Modification Factor, Incremental Dynamic Analysis, Over Strength Factor
  • J. Ahadian *, A.R. Afzalian Pages 463-476
    In the present study, the hydraulic capability of piano key weir (PKW) was investigated utilizing the physical model. Because of decrease in water surface at dry seasons, these structure increases upstream head water. In addition, they have an appropriate discharge coefficient at the flood. To achieve the purposes of this research, two models of PKW were built with the ratio of height to a cycle width (P/Wu) equal to 1.33 (model 1) and 0.5 (model 2). The positive and negative slopes of parapet walls were considered with slopes 3, 5.5 and 8o rather than direction of flow. The results showed that model 2 has a more capability at the increased water surface in the low discharges. Moreover, model 1 has a suitable discharge coefficient at the higher discharge. Results obtained from analysis showed that H/R parameters have a significantly influence on the discharge coefficient when this weir is not submersible or there is a low head after fully submergence. The correlation of discharge coefficient equation after and before fully submergence of weir was 0.976 and 0.973, respectively.
    Keywords: Increasing Water Surface, Water Diversion, Sloped Crest, PKW Structures
  • A.R. Kabiri-Samani *, N. Cheraghi-Shirazi, B. Boroomand Pages 477-486
    Rubber dams are flexible cylindrical structures, attached to a rigid base, and are inflated with air and/or water. Most of the rubber dams are permanently inflated, however, they have the advantages of deflating and being flat, when they are not needed, and then inflated in a short period of time when they are required. Large deformation of the membrane due to the internal and external loads, makes the governing equations of such problem to be non-linear and complicated. In the present study, three-dimensional behavior of the rubber dams with respect to the boundary conditions of dam and flow was simulated numerically. Dam geometry and flow hydraulics were modeled, using ANSYS software, CFX and transient structural in workbench environment, simultaneously. Flow hydraulic characteristics and deformation of the dam are obtained, considering fluid-structure interaction. Water free-surface was obtained, applying two-phase air-water flow interface. SST turbulence model in CFX was employed for modelling the separation of flow, downstream of the inflatable dams. Due to the flexibility of the structure, large deformation theory was used in the transient structural solution. Consequently, different features of the flow field, including flow streamlines, velocity and pressure profiles are obtained and compared with those of the rigid circular-crested weirs. Results indicated that the flow hydraulic characteristics over the equilibrium shape of the rubber dams is analogous to those of the rigid circular-crested weirs.
    Keywords: Discharge Coefficient, Fluid-Structure Interaction, Large Deformation, Rubber Dam
  • K. Shahverdi *, F. Khosravi, M. Zamani Pages 487-492
    Every year, many structures are being constructed on fined-grained soils. Drainage of these soils is necessary for constructing new or maintaining existing structures. Considering low drainage capacity of these soils, it is required to use appropriate methods. Electrokinetic is one of these methods, which can be used for increasing drainage in fine-grained soils effectively. In this method, two electrodes are placed in the soil and then electrical current is established in the electrodes using a power source. As a result, charged particles move to the electrodes with opposite charge. This mechanism causes rapidly drainage of the soil. In this research, soil’s drainage investigated using electrokinetic method. The charged particles moving, was investigated within the soil using mathematical equations and soil drainage was tested in a laboratory reservoir with dimension of 180×60×60 cm3 serving electrokinetic method. This was made by applying different voltage levels in the soil and acidic environment. Results showed that soil bearing capacity, drainage and consolidation were increased in the Saturated fine soil by applying electrokinetic method.
    Keywords: Drainage, Electrokinetic, Fine-Grained Soils, Laboratory
  • A. Lakirouhani *, H. Vojoudi Pages 493-502
    Ground response curve is a component of convergence-confinement method in rock support interaction analysis which is used for determining the displacement around tunnels excavated by New Austrian Tunneling Method. Analytical solution of the ground response curve is based on the assumption of isotropic in-situ stress field and is applicable for deep tunnels. Today, urban tunnels mainly excavated in shallow levels and often under anisotropic in-situ stress field. In this paper, for 2D models with geometry and specific environmental characteristics, the response curves for different depths and different in-situ stress ratios, are determined in two ways: 1) By analytical solution and using anisotropic stress field equivalent to an isotropic stress field. 2) Numerical solution. The results of these analyzes were compared with together and range of application of analytical solution of the ground response curve is determined. Based on the results, tunnel wall displacement is mainly influenced by the ratio of the initial in-situ stresses in comparison of tunnel depth. The results showed that crown and floor numerical displacements deviate more from analytical solution than the wall displacement. The only displacement that can be accurately obtained from the analytical solution for the shallow tunnel is the displacement of the tunnel wall under isotropic stress. In the case of isotropic stress field, the results given by the analytical solution agree with the numerical ones at depths higher than 14 times radius of the tunnel. The difference between numerical and analytical solutions becomes higher while increasing the initial in-situ stress ratio, even for deep tunnels.
    Keywords: Ground Response Curve, Shallow Tunnel, In-Situ Stress Ratio, Analytical Solution
  • A. Asakereh *, A. Avazeh Pages 503-512
    Dispersive soils are vulnerable to erosion by water. In soil layers where clays are saturated with sodium ions soil can disintegrate into fine particles and wash away. In such soils, the clay particles lose adhesion in the presence of water and consequently, soil’s colloidal particles easily move away from each other. In order to deal with the adverse effects of this kind of soils, three major options are available: avoiding construction on such soils, replacing dispersive soil and using various additives to improve and stabilize the soil. In most cases, application of the first two methods is infeasible and cost effective but adding various additives is beneficial to overcome the encountered problems. In this study, the effect of nanoclays on dispersive soils of the Minab wastewater treatment plant has been investigated by using special tests for the determination of the soil dispersion. The results of the experiments indicated that, adding a low percent of nanoclays to the soil can improve the level of dispersion a little but adding excessive amounts of nanoclay increases the dispersivity potential.
    Keywords: Dispersive Soil, Stabilization, Nano Clay, Sodium Ion, Dispersion Test
  • H. Molladavood *, M. Abdi, H. Salarirad Pages 513-524
    The rock materials surrounding the underground excavations typically demonstrate nonlinear mechanical response under high stress states. The dominant causes of irreversible behavior are plastic flow and damage process. The plastic flow is controlled by the presence of local shear stresses which cause dislocation to some preferential elements due to existing defects. During this process, the net number of bonds remains practically unchanged. The main cause of irreversible changes in quasi-brittle materials such as rock is the damage process occurring within the material.
    In this paper, a coupled logarithmic damage and plastic model was used to simulate irreversible deformations and stiffness degradation of rock materials under loading. In this model, damage evolution and plastic flow rules were formulated in the framework of irreversible thermodynamics principles. To take into account the stiffness degradation and softening in post-peak region, logarithmic damage variable was implemented. Also, a plastic model with Drucker-Pruger yield function was used to model plastic strains. Then, an algorithm was proposed to calculate the numerical steps based on the proposed coupled plastic and damage constitutive model. The developed model was programmed in VC environment. Then, it was used as a separate and new constitutive model in DEM environment code (UDEC). Finally, the experimental oolitic limestone rock behavior was simulated based on the developed model. The irreversible strains, softening and stiffness degradation were reproduced in the numerical results. Furthermore, the confinement pressure dependency of rock behavior was simulated in according to experimental observations.
    Keywords: Damage Mechanics, Plasticity, Stiffness Degradation, Logarithmic Damage Variable, Brittleness Paramete
  • R. Pourhosseini *, M. Mossavi, N. Nassiri Pages 525-534
    Drying of soils and shrinkage cracks is a crucial issue in geotechnical and geo-environmental engineering. Better understanding of the soil cracking process is essential in analyzing desiccation effects on buildings integrity. In this study, cracking behavior of the clay due to desiccation investigated experimentally at different temperatures on thin clay layer. Experimental tests carried out on the clay slurry saturated with water content about 60%, (1.5 times of its liquid limit). In this study, the clay supplied from clay mine in Abadeh, a city in Fars province in Iran.
    Experimental results showed that the critical water content, which corresponds to the initiation of desiccation crack increases when the temperature rises. In addition, the number of produced cracks decreases by increasing the temperature. This phenomenon can be attributed to the reduction of water surface tension force or voids central tendency in soil mass. Also, the width of crack opening decreases by increasing the temperature.
    Keywords: Desiccation cracking, Temperature, Clay soil, Soil shrinkage
  • Alireza Nikkhah, Hesam Madani *, Javad Salajegheh Pages 535-546
    In the current study, the response surface methodology has been used for designing of the experiments. Considering the conventional soil-compaction method, the main factors investigated include cement and w/c contents. The upper and lower levels of the factors of cement and w/c content were 308-392 kg/m3 and 0.34-0.39, respectively. The dry specific weighs, compressive strengths, permeable voids, and capillary absorption coefficients were determined according to the ASTM D 1557, ASTM C39, ASTM C642 and ASTM C1585 at ages up to 180 days, respectively.
    Using the statistical analyses, the prediction models and contours of the durability characteristic and 28 day compressive strength were derived. The analysis of variance (ANOVA) was also performed on the results to estimate the significance of the factors. It could be concluded that the terms of the cement content, w/c and their interaction significantly influenced the responses of the compressive strength, dry specific weight, water absorption and permeable voids. The results also indicated that by obtaining an optimum level of dry density one could reach the lowest level of permeable voids and water absorption into the concrete. This is achieved by adjusting the interaction of cement content and w/c content. However, no meaningful correlation was found between the dry density and capillary absorption coefficient. This indicates that the tortuously and continuously of microstructure may be independent from the dry density. However, similar contour trends were obtained for the dry density and capillary absorption coefficient.
    Keywords: Roller Compacted Concrete Pavement (RCCP), Response Surface Method, Dry Density, Durability, Compressive Strength
  • A. Nicknam *, A. Mazarei, M. Ganjvar Pages 547-564
    This article intends to investigate the effects of site-to-fault distance on the earthquake intensity measure (basic design acceleration, A, and response spectra, Sa) where is not taken into account in Iran standard No. 2800. Regarding that the relation between site-to-fault distance and the design-base acceleration (A) parameter (or Sa) in currently used attenuation relations is highly non-linear, thus assigning the same value of such parameters to different site-distances in big cities, particularly at near fault sites, seems to be quite challengeable. In order to make this problem clear, forty series of site specific seismic hazard analysis in the two cities, Ahwaz and Kerman, are performed over ten sites having four different site-soil conditions and the “A” parameters are calculated and discussed. The results of this study showed that the site-to-fault distance can significantly influence upon the site’s intensity measure (A) parameter (about several times as distance become smaller) and have significant differences with those of the Standard No. 2800. This problem also highly affects the effectiveness of “N” parameter presented in thee 2800 standard as the representative of near fault directivity parameter.
    Keywords: Site Specific Seismic HazardAnalysis, Basic Design Acceleration, Maximum Constant Acceleration Period Range, Design Response Spectra, Near Fault Earthquake
  • I. Mahmmod Zadeh Kani *, S. Lahour Pour, J. Godini Pages 565-576
    Construction industry has been one of the most energy and material consuming industries in recent years. Environmental assessment of construction methods that includes energy consumption and emission release are important for implementation of improvement option to life cycle of construction. Despite the significant effect of selecting appropriate method on reducing amount of material, energy and emission, the studies often do not consider or incompletely model the environmental impact. The research has studied the energy consumption and carbon emission of two conventional and industrial methods of construction for concrete buildings: in-situ concrete and pre-cast concrete structural methods. This study has figured out how implementing precast concrete structure affects on environmental sustainability of the construction process. In addition the features of construction methods that can help the designer to achieve more sustainability have been assessed. The model developed to use the life cycle assessment (LCA) as a comprehensive sustainability methodology to quantify the environmental impact of several phases of building construction from extraction of raw materials to end of construction phase (cradle to gate). To investigate the environmental impact of each construction method two designed concrete structures with in-situ and precast elements modeled in building information modeling (BIM) and linked to the designed spread sheet.
    Extracted results indicated using the high strength concrete for precast concrete structure, just in construction periods, is an effective way that reduces energy consumption of process and decreases carbon dioxide but in manufacturing process precast concrete consumes more energy and emits more carbon to environment. In Recognition of different features of energy consumption, material use and emission release of proposed method of construction, assist the project team in better decision making from environmental impact point of view and enable designers to provide recommendations toward achieving sustainable construction methods.
    Keywords: Sustainability, Life Cycle Assessment, Energy, Construction Method
  • Maryam Kavousi, Eskandar Keshavarz Alamdari *, Sadegh Firoozi Pages 577-580
    High electrical conductivity of metals such as gold, silver and platinum extensively increased the use of these metals in electronics. In addition to the platinum group metals, large amounts of copper, tin and lead are present in E-Waste. For an effective recovery of precious metals, and also from an economic perspective, it is essential to recover the mentioned metals. In this paper, separation of copper from tin and lead by solvent extraction was studied. Fluoroboric acid and LIX984N was used as leachant and organic solvent, respectively. Effective factors such as the concentration of organic solvent, pH, temperature and concentration of copper on the extraction of copper were investigated. The treatment of leach liquor for solvent extraction of copper with LIX984N showed that 20% LIX984N in kerosene, a 30 min period of equilibrium, and a pH of 3 were sufficient for the extraction of Cu(II) and 99.99% copper can be recovered from the leached solution.
    Keywords: Electronic waste, Solvent extraction, LIX984N, Fluoroboric acid, Recovery
  • A. R. Mamdoohi *, S. A. Mirmohammadi Pages 581-592
    Modal split models, as the third step in the four-step transportation modeling framework, determine the share of different travel modes. Choice models as probability models have been used in recent decades and have faced significant progress. The mixed logit model has been known for many years, but has only become fully applicable since the advent of computer and simulation technology. This model can approximate various random utility models according to the accuracy required, through adopting appropriate distributions for attributes coefficients in the utility function. The purpose of this research is to present a mixed logit model structure for mode choice, in order to describe the taste variation among individuals and the source of the variation in response to the various attributes that influence the mode choice. The required data is from Mashhad O-D survey in 1387 and model calibration is executed in Biogeme software. Results of mixed logit model indicates among passengers a taste variation in choosing between a personal car and motorcycle, based on car and motorcycle ownership. The source of this taste variation is modeled and captured through random coefficient analysis. Finally, it is shown that mixed logit models are superior to multinomial logit model with a confidence level of 99 percent. The superiority is however small, partly due to the inadequacy of the aggregate data.
    Keywords: Mixed Logit, Random Coefficients, Multinomial Logit, Work Trips, Mode Choice
  • M. Habibian *, P. Hamouni, P. Haghshenas Pages 593-602
    Nowadays; cycling is considered as a solution to address traffic congestion problem and its consequences, especially air pollution. However, this mode requires suitable facilities including bicycle paths. This paper discusses prioritizing of five bicycle paths in district 1 of the city of Shiraz, Iran, regarding “Safety”, “Appeal” and “Mobility” criteria. The safety criterion is subcategorized into five factors as follows: number of street crossed by the path (i.e., intersections), slope of the path, heavy vehicles in the path, speed limit of the path and number of direction offsets along the path. The criterion of appeal of the path is subcategorized into two factors as follows: attractiveness of the path sides and the diversity of land uses along the path and at last, the mobility of path is subcategorized into number of public transit stations along the path, residents alongside the path and educational centers along the path. Based on the Analytical Hierarchy Process (AHP), the weights of criteria and factors demonstrate that according to transportation experts’ opinions, the most important factors were slope and speed limit of a path. Furthermore, the application of the method in one of the districts of the city of Shiraz has been conducted.
    Keywords: Bicycle Path, Prioritization, Analytical Hierarchy Process, Sustainable Transportation
  • G. Heravi *, M. Laika Pages 603-618
    Considering the population growth and rapidly housing demands, it is inevitable to adopt industrial building systems for the purpose of raising the quality of industrialized building construction. Construction industrialization is an important factor in increasing production and striking the right balance between supply and demand in the market. There are multiple methods for industrialized building construction, the most common of which is the prefabrication concrete industry. An attempt has been made in this study to put forward the appropriate method for understanding the current status of this industry in developing countries and adapting it with economic, social and environmental criteria of sustainable development and to present suitable management methods for choosing and piloting the route toward sustainable development. The results suggested that when compared to the cast in place concrete, prefabricated concrete is of higher quality according to the sustainable development criteria. The results indicated that the order of desirability of prefabricated concrete in terms of different aspects of sustainable development is as follows: environmentally, socially and economically. According to the sustainable development criteria, prefabricated concrete could provide more opportunities to communication development. Moreover, there are more opportunities than threats in the industry of prefabricated construction. In this article, appropriate strategies were formulated by means of SWOT analysis for the purpose of developing and improving and expanding the prefabricated concrete industry
    Keywords: Prefabricated Concrete Buildings, Construction Industry, Building Industrialization, Sustainable Development, SWOT Analysis