فهرست مطالب

تاریخ فلسفه - پیاپی 2 (پاییز 1389)

فصلنامه تاریخ فلسفه
پیاپی 2 (پاییز 1389)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/08/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
    صفحه 5
  • ابن سینا
    آیت الله سید محمد خامنه ای صفحه 11
    شناخت فلسفه و حتی زندگی هر حکیم دانشمند بدون تعمق در زندگی و اوضاع و احوال زمانه یی که در آن میزیسته میسر نیست. این امر درباره فلاسفه بزرگی که ابداعات آنها فصلی جدید در تاریخ فلسفه گشوده است، ضروریتر مینماید.
    درباره زندگی و مکتب ابن سینا با اینکه تلاشهای مکرری صورت پذیرفته اما هنوز حق این حکیم بزرگ اسلامی ادا نشده است. یکی از مهمترین دلایل این شکست ها موثق نبودن منابعی است که در دسترس پژوهشگران است.
    مقاله حاضر بر آنست با مطالعه احوالات ابن سینا در بستر تاریخی زمانه وی به شناخت درستی از وی برسد. این مقاله نشان داده است که ابن سینا نه فقط یک حکیم و دانشمند بلکه فعالی سیاسی بوده است که در زیر پوشش شبکه شیعی اسماعیلیه و باطنیه در راه اعتلای تشیع امامیه فعالیت میکرده است و چه بسا اگر شرایط زمانه فراهم میبود نقشی موثرتر از خواجه نصیر ایفا مینمود.
    کلیدواژگان: تشیع امامیه، باطنیه، حکمت مشرقی، ابن سینا
  • نگاهی به زمینه ها، اوصاف و پیامدهای مکتب اصفهان
    علی کرباسی زاده اصفهانی صفحه 23
    عهد صفویه نه تنها شاهد احیای علوم دینی شعیه و صنایع گوناگون و قدرت سیاسی و اقتصادی ایران بود، بلکه دوره ارتقای علوم عقلی و بخصوص حکمت اسلامی نیز در سر حد کمال بود. فلسفه اسلامی با اینکه مورد حمله متکلمان و متفکران قدرتمندی همچون امام محمد غزالی قرار گرفت، اما مبارزه غزالی موجب گشت تا تحول و گسترش فلسفه اسلامی، روند دیگری را طی کند و با سنت فکری ایرانی و شیعی ممزوج گردد. فلسفه اسلامی در روند رو به رشد خود، با تاسیس مبانی و اصول مستقل از فلسفه یونانی بتدریج توانست مشارب فکری گوناگون در میان متفکران مسلمان اعم از کلامی، عرفانی و فلسفی را بر پایه مذهب تشیع، به یکدیگر پیوند دهد. اوج این تالیف خلاقانه با مکتب فلسفی اصفهان صورت گرفت؛ بطوریکه در آن، تاملات فلسفی از ثمره آیات قرآن و روایات شیعی بسیار سود جست. بدین ترتیب بواسطه فیلسوفان مسلمان ایرانی، نگرشی نو و گونه یی تجدید حیات در علوم عقلی پدید آمد که از آن به حکمت معنوی تشیع که برخاسته از «حکمت نبوی» است نیز یاد میکنند. در این میان میرداماد معلم ثالث و موسس مکتب اصفهان در فراهم ساختن و قوام بخشی «حکمت یمانی» جهد بلیغ روا داشت و در زمینه و بستر تشیع به هماهنگی میان تفکر عقلی سینوی با اندیشه هایی اشراقی و عرفان ابن عربی دست یافت. شاگردان و پیروان میرداماد نیز به پیروی از استاد در شکلگیری، گسترش و تداوم مکتب فلسفی اصفهان تلاش بسیاری کردند که از جمله ثمرات آن، از یکسو ظهور حکمت متعالیه صدرایی و از سوی دیگر ظهور حکمت تنزیهی ملارجبعلی تبریزی بود. البته گروه ها و شاخه های دیگری نیز از شاگردان بیواسطه و باواسطه میرداماد، در حوزه اصفهان فعالیت فکری و آموزشی داشته اند که در مقاله به آنها اشاره میشود.
    کلیدواژگان: حکمت معنوی تشیع، مکتب اصفهان، هیاتهای تالیفی، دارالعلم مشرق، معلم ثالث، کتاب و سنت، حکمت متعالیه، حوزه ملارجبعلی تبریزی، تعالیم و احادیث اهل بیت (ع)
  • جایگاه حکمت عملی در تاریخ فلسفه اسلامی
    غلامرضا فدایی عراقی صفحه 53
    در این مقاله به حکمت عملی یعنی علوم مرتبط با رفتار و افعال انسان (بخش مهمی از علوم انسانی) برای رفع نیازهای معیشتی فردی و اجتماعی او پرداخته می شود و در اینباره بحث میگردد که چرا افعال انسان که موضوع بخش دوم حکمت ارسطویی است، بظاهر از اهمیت کمتری بر خوردار است، در حالی که همه چیز در عالم ذهن و معلومات انسان بستگی به رفتار و اعمال او دارد! در اینکه اکثر فلاسفه شاید بتبع ارسطو به این بخش کمتر اعتنا کرده اند، یا در حد کفایت در همه زمینه های آن بحث نکرده اند و بیشتر به جانب اخلاق فردی با صبغه عرفانی پرداخته اند و برای آن در برابر امور نظری حقیقتی مشابه قائل نشده اند، جای سوال دارد. همین فرایند نیز در عالم اسلام اتفاق افتاد و عموم فلاسفه به حکمت نظری بعنوان شاخه اصلی فلسفه توجه کردند و به حکمت عملی بیشتر ازجنبه اخلاق فردی نگریستند و سرانجام آن را به عرفان ختم نمودند.
    نگارنده چنین میپندارد که شاید تقسیم بندی نظری و عملی موجب چنین نگرشی شده است. در حالی که بنظر میرسد اعمال انسان فارغ از نظر نیست؛ همچنانکه نظر هم بدون عملی که متناسب با آن باشد، معنا ندارد. چنانچه به خود اجازه دهیم در این تقسیم بندی تجدید نظر کنیم، میتوانیم حکمت عملی را جایگاه رفیعی بخشیم. در این تقسیم بندی حکمت که دانش انسانی برای رسیدن به کمال مطلوب است، از طریق نظر و عمل به دو بخش طبیعت و انسان تعلق میگیرد. در پایان مقاله نیز شواهدی از قرآن برای تایید نظر فوق بیان شده است.
    کلیدواژگان: حکمت نظری، حکمت عملی، ادراکات حقیقی، ادراکات اعتباری، نظر و عمل، تقسیم بندی ارسطویی
  • نقش حکمت متعالیه در تکون و تکامل علم در ایران
    محمدعلی نویدی صفحه 77
    مقاله حاضر به نقش حکمت و تفکر بطور عام و نقش و تاثیر حکمت متعالیه بطور خاص در تکون و تکامل یا رشد و بالندگی علم در ایران پرداخته است. این موضوع از جمله موضوعاتی است که ضرورت پرداختن به آن، چه از نظر تاریخی و چه از نظر نقش و کارکرد امروزی، اهمیت بسزایی دارد. حکمت و علم در فرهنگ و تمدن ایران زمین همواره مقارن و مقارب یکدیگر بوده است. پیشینه حکمت در ایران، بقدمت سابقه علم و دانش و ظهور تمدن میرسد و دوران درخشان و طلایی علم در ایران (چه ایران باستان و چه ایران دوره اسلامی) همواره با وجود و ظهور حکمت و خردورزی توام بوده است؛ بطوریکه هرگاه دوران افول علمی و تمدنی در ایران ظاهر گشته، نشانه دوری و خروج از ساحت حکمت و تفکر مشهود بوده است.
    از طرفی، حکمت و عقلانیت یکی از ارکان بنیادین حکمت متعالیه است و اساسا سیر عقلانی، محور سیر تکاملی انسان است که به تولید و توسعه علم منتهی میگردد. بین حکمت متعالیه و پیدایش علم، نسبت مستقیمی وجود دارد. اندیشه ملاصدرا و حکمت متعالیه از وجوه گوناگون به تکون و تکامل علم و علوم دقیقه و جزئیه مدد میرساند، حفظ و بسط زمینه عقلانیت و تفکر علمی، حفظ و انتقال میراث عقلانی و حکمی ایران و اسلام، پیدایش و پرورش خردمندان و عقلا در دامن حکمت متعالیه، ارائه شیوه و روش نوین در مطالعات و تحقیقات حکمی علمی و ترسیم خطوط آینده تفکر عقلانی و علمی از جمله این مددرسانی ها است.
    غرض این پژوهش آن است که اولا، رابطه حکمت و علم در ایران زمین و فرهنگ و تمدن آن بطور اجمالی مورد پرسش و جستجوگری قرار گیرد و ثانیا، نسبت تفکر و حکمت متعالیه با رشد و ظهور علم در ایران بررسی و تحلیل گردد و ثالثا، نقش ویژه تاثیر عمیق عقلانیت و تفکر منطوی در حکمت متعالیه در تولید و توسعه و تکامل علم در ایران مورد تامل قرار گیرد و عیان شود.
    کلیدواژگان: حکمت، تکون، علم، ایران، ملاصدرا
  • نهضت ترجمه متون علمی- فلسفی تمدن اسلامی به زبان لاتینی در اروپا
    حسین کلباسی اشتری صفحه 109
    نزد بسیاری از محققان تاریخ علم و حکمت، سهم و نقش متون علمی و فلسفی تمدن اسلامی در بیداری و پیشرفت علمی و صنعتی غرب پوشیده نیست. در فاصله قرون یازدهم تا سیزدهم میلادی، انبوهی از آثار و نوشته های علمی و فلسفی مسلمانان از زبان عربی به زبان لاتینی برگردانده شد و در این فرآیند حتی متون و منابع علمی و فلسفی یونانیان بویژه ارسطو نیز از طریق مسلمانان به دنیای غرب شناسانده شد؛ بگونه یی که به اعتراف شماری از مورخان و اندیشمندان غربی، اگر این رویداد تاریخی یعنی نهضت ترجمه عربی به لاتینی اتفاق نمی افتاد، چه بسا دنیای غرب هیچگاه با سرمایه عظیم دانش یونانی آشنا نمیشد. از سوی دیگر در جریان نهضت مذکور، علاوه بر ترجمه آثار یونانی از عربی به لاتینی، بسیاری از شروح و تفاسیر دانشمندان مسلمان نیز به دنیای غرب راه یافت و از این طریق، دشواری ها و پیچیدگی های علمی آن آثار نیز با کوششهای متفکران مسلمان مرتفع گشت. جزئیات و دقایق این رویداد بزرگ علمی- فرهنگی هنوز هم کاملا روشن نیست و در این مقاله تنها به مهمترین فقرات آن اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: نهضت ترجمه لاتینی، دارالترجمه ها، آثار منحول، کتاب العلل، اسپانیای مسلمان
  • آفرینش در وداها
    علی نقی باقرشاهی صفحه 123
    سرودهای ودایی علاوه بر مدح خدایان و موجودات اساطیری به مسئله آفرینش نیز پرداخته و آن را مورد بررسی قرار داده اند. در وداها آب بعنوان عنصر اصلی و مادهالمواد جهان معرفی شده است. همچنین در برخی از سرودهای ودایی، مسئله خلق از عدم نیز مطرح شده است. مسئله آفرینش در وداها قابل تطبیق با کتابها آسمانی دیگر است؛ مثلا در متون اوستایی نیز آب بعنوان عنصر آسمانی و کی هانی که مایه حیات است، معرفی شده است. همچنین سومریان، مصریان و یونانیان نیز آب را اولین چیزی میدانستند که خالق آن را آفرید. در برخی از سرودهای ودایی، آفرینش از طریق قربانی کردن صورت میگیرد و خدایان انجام دهندگان این قربانی هستند. اعضای قطعه شده خدایی که قربانی شده است، درجات آفرینش را تشکیل میدهد و با این قربانی شدن عالم هستی تحقق پیدا میکند و وحدت به کثرت تبدیل میشود. بطور کلی آفرینش در وداها از طریق نیروهای اسطوره یی که در تکوین عالم نقش دارند، صورت گرفته است.
    این مقاله همچنین به مسئله یکتاپرستی در وداها پرداخته و با اشاره به برخی از سرودهای ودایی و نظر محققان هندی و برخلاف نظر مستشرقان مشخص نموده است که در وداها یکتاپرستی وجود داشته است و فرضیه چند خدایی در مورد آن صحت ندارد.
    کلیدواژگان: وداها، آفرینش، اساطیر، خدایان، آب، هستی، نیستی، قربانی، وحدت، کثرت، جهان
  • ملاصدرا و دومین فیلسوف یونانی؛ آناکسیمندر یا آناکساغوراس؟
    احمد عسگری صفحه 137
    ملاصدرا در برخی آثار خود به تاریخ فلسفه و آغاز آن در یونان توجه داشته و به فلاسفه نخستین و آراء آنها اشاره کرده است. دومین فیلسوف حوزه ملطی، آناکسیمندر است، اما ملاصدرا از آناکساغوراس بعنوان دومین فیلسوف نام برده است. همچنین آرائی که از او نقل کرده، مجموعی از آراء آناکسیمندر و آناکساغوراس است. در این نوشته سعی شده علت این مسئله دنبال شود؛ اما صرفنظر از این مسئله، آنچه را که ملاصدرا بعنوان آراء دومین فیلسوف نقل کرده است، میتوان در آراء آناکسیمندر یا آناکساغوراس یافت. همچنین ملاصدرا اشاراتی کوتاه در توضیح سخنان مذکور دارد که اگرچه غیرتاریخی بنظر میرسد (بخصوص در برخی موارد)، اما حداقل در برخی موارد دور از کلمات آنها نیست و میتواند بعنوان برداشتی موجه مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آناکسیمندر، آناکساغوراس، ملاصدرا، اصل مادی، عقل
|
  • Ibn Sina
    Professor Seyyed Mohammed Khamenei Page 11
    Learning about the philosophy and even life of a philosopher is only possible in the light of deliberating over the conditions of the period in which he lived. This is even more necessary concerning the prominent philosophers whose innovations have opened new chapters in the history of philosophy.Although several attempts have been made to bring Ibn Sina’s life and school to light, none of them truly reflects his ideas. One of the most important reasons for the failure of these attempts has been the unreliable and unauthentic nature of the sources used by researchers in this regard.The present paper aims at providing a true picture of Ibn Sina through studying his life and philosophy in the historical context in which he lived. It reveals that he was not only a philosopher and scientist, but also a political activist who tried to promote Imamiyyah Shi‘ism under the cover of the network of Isma‘iliyyah and Batiniyyah Shi‘ism. If the conditions were right, he might have been able to play a more effective role than Khwajah Nasir al-Din Tusi in this regard.
    Keywords: Imamiyyah Shiism, Batiniyyah, Oriental Philosophy, Ibn Sina
  • A Glance at the Background, Attributes, and Consequences of Isfahan's School of Philosophy
    Ali Karbasizadeh Isfahani Page 23
    The Safawid period not only witnessed the revival of the Shi‘ite religious sciences, different industries, and political and economic power in Iran, but was also the period of the advancement of intellectual sciences, particularly Islamic wisdom, to the highest level of perfection. Although Islamic philosophy was attacked by such powerful theologians and thinkers as Imam Muhammed Ghazzali, this led the development and spread of Islamic philosophy to follow a different process and to be mixed with Iranian and Shi‘ite philosophical traditions. In its process of growth, through formulating a number of principles other than those of Greek philosophy, Islamic philosophy gradually managed to synthesize various philosophical schools followed by Muslim thinkers, including theological, gnostic, and philosophical schools, on the basis of Shi‘ism. This creative synthesis came to its culmination in Isfahan’s School of Philosophy, so that it greatly benefitted from Qur’anic verses and Shi‘ite traditions in its philosophical deliberations. In this way, thanks to Iranian Muslim philosophers, a new approach and a kind of renaissance in intellectual sciences took place which is referred to as the spiritual philosophy of Shi‘ism rooted in the “prophetic (nabawi) wisdom”. In this regard, Mir Damad, the Third Teacher and the founder of Isfahan school, made great efforts in order to develop and consolidate “Yamani Philosophy”. Moreover, he managed to create a harmony between the Sinan intellectual philosophy, and Illuminative thoughts and Ibn Arabi’s gnosis in the bed of Shi‘ism. Mir Damad’s students and advocates, following their master, tried hard to develop, disseminate, and continue Isfahan's school of philosophy. From among its fruits, we can refer to the rise of Sadrain Transcendent Philosophy, on the one hand, and the Tanzihi philosophy of Mulla Rajab‘ali Tabrizi, on the other. Of course, there were also some other groups and branches consisting of students studying directly or indirectly under Mir Damad who were active in Isfahan’s seminary either as teachers or philosophers. Reference will also be made to their names in this paper.
    Keywords: spiritual philosophy of Shiism, Isfahan's School, harmonious groups, Oriental House of nowledge Third Teacher, Book, Sunna, Transcendent Philosophy, Mulla Rajabali Tabrizi's seminary teachings, hadiths of the people of the Prophet's House
  • Place of Practical Wisdom in the History of Islamic Philosophy
    Gholamreza Fadai Araqi Page 53
    This paper deals with practical wisdom, that is, the sciences related to human behaviors and acts (an important part of humanities) in order to satisfy their individual and social livelihood needs. It also discusses why human acts, which are the subject of the second part of Aristotelian philosophy, apparently enjoy a lower level of importance, although everything in the world of mind and human knowledge depends on their acts and behaviors! It is a question why most philosophers, perhaps following Aristotle, have paid less attention to this part, or why they have not discussed all of its aspects and have mainly dealt with individual ethics following a gnostic approach. Neither have they considered a similar truth for them against theoretical issues. The same process was also followed in the world of Islam, and all philosophers paid attention to theoretical wisdom as the main branch of philosophy, dealt with practical wisdom mostly in terms of individual ethics, and finally limited it to gnosis. The writer believes that perhaps the theoretical and practical classification of wisdom has led to such a view. However, it seems that human acts are not independent from theory, exactly in the same way that theory is meaningless without an act that is in conformity to it. If we dare to revise this classification, we can grant a high place to practical wisdom. In this classification, wisdom, which is the human knowledge for attaining the desired perfection, can be divided into nature and human both theoretically and practically. At the end of this paper, some proofs from the Qur’an have also been provided to confirm this view.
    Keywords: theoretical wisdom, practical wisdom, real perceptions, mentally, posited perceptions, theory, practice, Aristotelian classification
  • Role of the Transcendent Philosophy in the Creation and Development of Science in Iran
    Muhammed Ali Nawidi Page 77
    The present paper deals with the role of philosophy and thought in general and the role of the Transcendent Philosophy in particular in the creation and development or the growth and dynamism of science in Iran. This is one of the subjects which is extremely important to be dealt with not only from a historical point of view but also in terms of its present role and applications. Philosophy and science in Iranian culture and civilization have always worked hand in hand. The history of philosophy in Iran is as long as the history of knowledge, science, and civilization in the world. Moreover, the golden periods of science in Iran (whether in ancient Iran or in the Iran of the Islamic period) have always been intertwined with the appearance and existence of wisdom and rationalization; whenever this country has experienced a period of decline in science and civilization, the signs of stepping out of the realm of wisdom and philosophy and falling apart with it have been quite visible.On the other hand, wisdom and rationality are among the basic pillars of the Transcendent Philosophy, and, basically, a rational process is at the heart of man’s process of development which leads to his production and expansion of science. There is a direct relationship between the Transcendent Philosophy and the rise of science. Mulla Sadra’s thoughts and the Transcendent Philosophy contributed to the creation and development of knowledge and general and particular sciences in different ways. From among these contributions, we can refer to maintaining and expanding the domain of rationality and scientific thinking, protecting and transferring the philosophical and rational legacy of Iran and Islam, the training of thinkers and intellectual people in the domain of the Transcendent Philosophy, presenting modern methods in philosophical-scientific studies, and portraying the future directions of rational and scientific thought.The purposes of this research are three-fold: first, to examine the relationship between wisdom and science in the land of Iran and its culture and civilization; second, to analyze the relationship between the Transcendent Philosophy and the rise and growth of science in Iran; thirdly, to scrutinize and clarify the particular and profound role of the rationality and logical thinking observed in the Transcendent Philosophy in the production, expansion, and development of science in Iran.
    Keywords: wisdom, creation, science, Iran Mulla Sadra
  • Movement of the Translation of the Scientific-Philosophical Texts of Islamic Civilization into Latin in Europe
    Hossein Kalbasi Ashtari Page 109
    According to many of the researchers in the field of the history of science and philosophy, the role of the scientific and philosophical texts of Islamic civilization in awakening the West and promoting its scientific and industrial breakthroughs is known to everyone. In the time interval between 11th and 13th centuries, a great number of Muslims’ scientific and philosophical works were translated from Arabic into Latin. In this process, even the philosophical and scientific texts and sources of the Greek, particularly Aristotle, were introduced to the Western World through Muslims. As admitted by a number of Western historians and thinkers, if this historical event, i.e. the translation of Arabic works into Latin, had not taken place, the Western world might have never been acquainted with the huge treasure of Greek knowledge. On the other hand, in the course of this movement, in addition to the translation of Greek works from Arabic into Latin, many of the commentaries and interpretations of Muslim thinkers found their way into the West, and, in this way, many of the scientific complexities and problems of those works were removed in the light of the endeavors of Muslim thinkers. The details of this great scientific-cultural event are not quite clear yet; hence, this paper will only refer to the most important of them.
    Keywords: Latin Translation Movement, translation houses, pseudo, works, Kitab al ilal, Muslim Spain
  • Creation in the Vedas
    Ali Naqi Baqirshahi Page 123
    Vedic hymns, in addition to praising Gods and mythical figures, also deal with the problem of creation. In the Vedas water is introduced as the basic element of the world. Some Vedic hymns refer to the creato-ex-nihilo, which is in conformity with what we read in this regard in other revealed Books. For example, in Avestan texts, water is introduced as a heavenly and cosmic element which is the essence of life. Sumerians, Egyptians, and the Greek also believed that water was the first thing that the Creator created. In some Vedic hymns, creation has taken place through performing sacrifices. Gods perform the sacrifice, and the organs of the God who has sacrificed himself represent the different degrees of creation. The world of being is actualized through such sacrifice, and oneness turns into plurality. In general, creation in the Vedas takes place through some mythical forces that play a role in the development of the world.This paper also deals with the problem of monotheism in the Vedas and, by reference to some Vedic hymns and the ideas of Indian researchers, (which are in contrast to the ideas of Orientalists), demonstrates that monotheism existed in the Vedas, and that the assumption of polytheism in them is false.
    Keywords: Vedas, creation, myths gods, water being, nothingness, sacrificeunity, plurality world
  • Mulla Sadra and the Second Greek Philosopher: Anaximander or Anaxagoras?
    Ahmad Asgari Page 137
    In some of his works, Mulla Sadra has paid attention to the history of philosophy and its beginning in Greece and referred to early philosophers and their ideas. The second philosopher of Malatya is Anaximander; however, Mulla Sadra has named Anaxagoras as the second one. Moreover, the ideas that Mulla Sadra has quoted from him are a combination of those of both Anaximander and Anaxagoras. In this paper, the writer has tried to explore the reasons of this problem. Moreover, Mulla Sadra has provided some brief explanations concerning their ideas which, although inconsistent with historical facts, are not far from reality (at least in some cases) and can be taken into consideration as justifiable interpretations of their words.
    Keywords: Anaximander, Anaxagoras, Mulla Sadra, material principle, intellect