فهرست مطالب

تاریخ فلسفه - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، زمستان 1395)

فصلنامه تاریخ فلسفه
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 5
  • حسین کلباسی اشتری، بهناز عقیلی دهکردی صفحه 7
    پیشاسقراطیان در سده ششم قبل از میلاد، شیوه های پژوهش در دو قلمرو علم و فلسفه را پایه گذاری کردند؛ نخستین رسالات علمی را نگاشتند و مفاهیم پایه در فرایند استنتاج را شناساندند. با وجود این، هیچ اثر مستقلی از ایشان بدست ما نرسیده و هرچه داریم پاره هایی منقول از سخنان ایشان در آثار پسینیان است که هرکدام پاره نوشته را در سیاقی متفاوت آورده اند. ولی این شیوه همواره در فهم سخن و ارزیابی پیشاسقراطیان کارآیی ندارد. هرمان دیلس با تالیف کتاب عقیده نگاری یونانی خود، شیوه یی نو در باب عقیده نگاری را مطرح ساخت. وی سنت عقیده نگاری را به کتاب تئوفراستوس، شاگرد ارسطو، بازگرداند. شیوه دیلس را دانشمندان بعدی از جمله منسفیلد نقد کردند. بر اساس نقد منسفید، تاثیر منابعی مانند سوفیستها، نظر ارسطو درباره عقیده بر گلچینها و کتابهای آموزه یی، سنت سلسله نگاری و آثار شارحان بر شکلگیری متون عقیده نگاری، چیزی است که در روش دیلس کمتر به آن بها داده شده است.
    کلیدواژگان: فلسفه یونان، پیشاسقراطیان، پاره نوشته، عقیده نگاری، عقیده، شواهد، آموزه ها
  • مهدی غیاثوند صفحه 31
    تحویل گرایی در فضای فلسفه معاصر و در زمینه هایی چون فلسفه دین، فلسفه علم، فلسفه ذهن و... چنان جاری و ساری بوده و هست که برخی زمانه ما را زمانه تحویل گرایی خوانده اند. صورت خام ایده تحویل که همان «الف چیزی نیست جز ب»، از نیمه دوم قرن بیستم به اینسو، چنان شاهد صورتبندی ها و مدل سازی های گوناگون بوده است که دیگر نشان اندکی از آن صورت خام اولیه درش قابل تشخیص است. در نوشتار حاضر، هدف ما جستجوی پی رنگهای تاریخی تحویل گرایی در مقام یک ایده است. برای این منظور بحث را از ترسیم تاریخی منطقی و البته اجمالی تصویر این ایده از نیمه دوم قرن بیستم به اینسو آغاز خواهیم کرد و سپس در بخش دوم مقاله، بحث را از فلسفه یونان باستان آغاز کرده و با اشاره به تحلیل اعضای حلقه وین و اتصال این مسیر به نقطه یی که بحث را در بخش نخست مقاله از آن آغاز کرده ایم، یعنی نیمه دوم قرن بیستم، به پایان خواهیم برد.
    کلیدواژگان: تحویل گرایی، واقع گرایی، ماتریالیسم، فیزیکالیسم، ایدئالیسم
  • فرزانه مصطفی پور، حسین هوشنگی، سیدعباس ذهبی صفحه 51
    نوشتار حاضر به بررسی کارکرد عقل نظری و عملی در حوزه دین و اخلاق از منظر قاضی عبدالجبار معتزلی میپردازد. بر اساس آنچه از اندیشه های عبدالجبار در زمینه تبیین گزاره های اخلاقی برمی آید، میتوان به سه رویکرد معرفت شناختی، انگیزشی و وجودشناختی قائل شد. در حوزه معرفت شناختی، سه مقوله، شناخت ارزشهای پایه، حسن و قبح افعال، کشف احکام اخلاقی مبتنی بر گزاره های پایه، در حوزه انگیزشی، دو گونه کاربرد عقل بعنوان منشا الزامات اخلاقی و اساس مسئولیت انسان و در حوزه وجودشناختی، انتخاب ارادی و عقلانی بشر مورد بررسی قرار گرفته است. عقل در هرکدام از آنها، نقش و کارکرد اساسی و بنیادینی داشته و برپایه استدلال عقلانی، احکام اخلاقی تبیین شده است. در زمینه کارکرد عقل در حوزه فهم دین نیز ابتدا صفات توحید و عدل خداوند، بر مبنای استدلال عقلانی بررسی شده و سپس با تکیه بر اصول اعتقادی و محوریت عقل به تفسیر آیات پرداخته و موارد معارض با عقل را با ذکر نمونه هایی از آن تاویل نموده است.
    کلیدواژگان: کارکرد عقل نظری و عملی، حسن و قبح، توحید و عدل، معجزه و علیت، حدوث و قدم کلام، مجاز و تاویل
  • سیدمصطفی شهر آیینی، ناهید نجف پور صفحه 81
    فلسفه در مقام دانشی که جلوه عقلانیت و اندیشه ورزی است، با آموختن روش صحیح بکارگیری تفکر به انسان میتواند او را از عالم حسیات که عالم تاریکی و نادانی است، برهاند. عالم حسیات در اندیشه عین القضات دنیای انسانهایی است که به شکل و شمایل انسان اما از حقیقت انسانیت بی بهره اند؛ زیرا ایشان غافلانند و به دور از خرد و اندیشه در عالم حیوانی بسر میبرند. به باور عین القضات، انسان با بهره مندی از عقلانیت میتواند از وادی حس درگذرد و به عالم عقل و اندیشه پای بگذارد؛ به این معنا که به آموختن علوم فلسفی و دیگر علوم سودمند بپردازد و صاحب خرد و عقلانیت گردد و با بهره مندی هرچه بیشتر از عقلانیت، از وادی عقل هم پار را فراتر نهاده و به وادی دیگری قدم نهد که عین القضات آن را «طور ورای عقل» مینامد. او رسیدن به این مرتبه را از دو راه ممکن میداند: الف) ریاضت عقل، بدین معنی که انسان باید با همت گماشتن به علوم نظری همچون فلسفه به ریاضت عقل بپردازد؛ ب) تربیت اراده که آدمی باید برای تربیت اراده به تصفیه باطن از اخلاق ناپسند بکوشد و با اهل ذوق همنشین گردد. در این نوشتار میکوشیم تا با نگاهی به سه وادی «حس، عقل و ماورای عقل» از دیدگاه عین القضات، به نقش فلسفه و خردورزی چونان راهی برای راهیابی انسان به طور ورای عقل و رسیدن به بصیرت و معرفت که موجب سعادت اخروی است، بپردازیم.
    کلیدواژگان: عقل، اراده، طور ورای عقل، بصیرت، معرفت
  • اعظم قاسمی صفحه 113
    در فرهنگ اسلامی، معتزله نخستین گروهی بودند که روش عقلی را بکار گرفتند و عقل‏ را یگانه ابزار شناخت‏ حقیقت و مستقل از دین دانستند تا جایی که با عنوان پیروان «شریعت عقل» از آنها یاد شده است. معتزله برای عقل، قداست قائل شدند و گفتند انسان وقتی عقلش کامل شود، حقایق اساسی را درک میکند و این حقایق اساسی، معرفت خدا و معرفت خیر و شر است. از جهت دیگر، آنها وحی را انکار نکردند ولیکن معتقد بودند که جایز نیست وحی مخالف عقول ما باشد و از آنجا که سابقه عقل در انسان از سابقه وحی بیشتر است، پس عقل نور است و بدون آن نمیتوان هدایت شد. هدف از وحی، این است که معرفت عقلی را بیفزاید و آن را دقیقتر کند. معتزله به این نتیجه گیری رهنمون می شود که عقل مقیاس وحی است و این از مهمترین مبادی نزد آنان است. بر این اساس میتوان گفت نزد معتزله، اخلاق، مبتنی بر عقلی است که مقدم بر دین میباشد. قاعده مشهور معتزله این است: «الفکر قبل ورود السمع». معتزلیان متکلمند و متکلم به انسان عاقل بعنوان شخص مکلف در برابر خدا نگاه میکند. آنان در خصوص نیاز انسان به وحی در آغاز تکلیف، عقل بشر را کافی میدانند. نوشتار حاضر به تبیین رابطه دین و اخلاق نزد آنان میپردازد.
    کلیدواژگان: عقل، اخلاق، دین، معتزله
  • سیدموسی دیباج صفحه 139
    پیشتر در مقاله یی تحت عنوان «اندیشه ایران در اندیشه سقراط (کنفرانس بزرگداشت فیلسوف یونانی سقراط، تهران/1380» استدلال نمودیم که در مکالمات افلاطونی، تصریحی بر حق ملت ایران و نیز حق دولت ایرانی دیده نمیشود. سقراط که انتظار داشت ایرانیان حکومت آتن را برسمیت بشناسند، در تایید رسمی و باصطلاح دوژوری حکومت هخامنشی سخنی بصراحت نمیگوید. برغم اینکه افلاطون بیش از دیگر یونانیان با آزادمنشی از شاعران و نمایشنامه‏نویسان و مورخان دیگر ملتها و در این میان بیشتر از ملت ایران یاد میکند، اما وی حقوق دموکراتیک آتنی ها را مشروط به حفظ حقوق ملتهای دیگر از جمله ایرانی ها و مصری ها و مشروعیت دولتهای آنان نمیداند. در نوشتار حاضر قصد ما این است که ویژگی های خودشناسی آتنی را در نسبت با خودشناسی ایرانی تعریف و بازشناسی کنیم؛ افلاطون در اشعار خود گفته است: «سلام مرا به ساحلی که همسایه ماست برسانید.» بتعبیر فیلسوفانه آتن باید به مرزها کشیده شود تا خود را دریابد، زیرا مرزهای اندیشه آتنی و یونانی برای خودشناسی و مطالعه تاریخ ایرانی اهمیت دارد و همانگونه که سقراط خود به بیگانه اجازه ‏داده بود، بیگانه میتواند‏ درباره ماهیت «حد»، از جمله حد و رسم انسان یونانی و غیرآن سخن بگوید.
    به یاد بیاوریم زمانی که فایدروس به سقراط ‏گفته بود: «سقراط! چه آسان میتوانی راجع به مصر و هر کشور دیگر که بخواهی داستان بسازی». قصد ما در نوشتار حاضر، پیروی متقابل از سقراط در این فقره نیست و نمیخواهیم‏ وارد انشاء اسطوره یی و داستانی و یا تاریخی درباره یونان سقراط بشویم، بلکه مقصود تفسیر و تفصیل نظر سیاسی سقراط درباره ایران بخصوص با رجوع به رساله آلکیبیادس و رساله قوانین است.
    کلیدواژگان: سقراط، افلاطون، آلکیبیادس، قوانین، یسخولوس، کوروش، هویت ایرانی، شعور تاریخی ایرانی، کنفرانس سقراط
  • زینب شریعت نیا، نوری سادات شاهنگیان صفحه 161
    مفاهیم بنیادی مثل و فروهر در فلسفه افلاطون و دیانت زرتشتی از جایگاه ویژه و ارزشمندی برخوردارند. در فلسفه افلاطون نظریه مثل با تبیین هستی به بیان اصل و منشا صور عالم مادی پرداخته است؛ چنانکه در جهان بینی زرتشتی نیز، آفرینش صورتهای این عالم، تابع صور روحانی(فروهر) آنها دانسته شده است. بسبب وجود برخی شباهتها میان این دو مفهوم کلیدی، برخی قائل به الگوبرداری افلاطون از تعالیم زرتشت بوده و آموزه مثل را آموزه یی زرتشتی دانسته اند. نوشتار پیش رو با هدف راستی آزمایی این ادعا به مقایسه این دو مفهوم پرداخته و وجوه افتراق و اشتراک هریک را در خصوص ویژگی ها و کارکردها مورد بررسی قرار داده است. چنین بنظر میرسد که تفاوتهای این دو جدی تر از آن است که نظریه الگوبرداری بآسانی قابل پذیرش باشد.
    کلیدواژگان: افلاطون، مثل، زرتشت، فروهر، عالم مینوی، عالم مادی
|
  • Hossein Kalbasi Ashtari, Behnaz Aqili Dehkordi Page 7
    In the sixth century BC, pre-Socratic philosophers introduced different research methods in the realms of science and philosophy, wrote the first scientific treatises, and presented the basic concepts in the process of deduction. However, we do not have access to any of their independent works except for some extracts which have been quoted in the works of post-Socratic scholars. Nevertheless, this method lacks the required efficiency in understanding and evaluating the words of pre-Socratic scientists at all times. Hermann Alexander Diels presented a new method of doxography in his book of Doxographi Graeci (Greek Doxographers). He returned the tradition of doxography to the one adopted in a book by Theophrastus, who was a student of Aristotle. Diels’ method was criticized by later scientists, such as Mansfield. Based on his critique, the effects of Sufists’ ideas, Aristotle’s theory of edited collections and books of principles, tradition of genealogy writing, and commentators’ glosses on the formation of doxographical texts have not been much appreciated in Diels’ method.
    Keywords: Greek philosophy, proofs, pre-Socratic scholars, principles, fragments, doxography, opinion
  • Mahdi Ghiyasvand Page 31
    Reductionism has been so prevalent in contemporary philosophy in certain fields such as the philosophy of religion, the philosophy of science, and the philosophy of mind that some have called our time the period of reductionism. The naive form of the idea of reduction which is expressed as the very “A is nothing but B” has appeared in so many diverse forms and models since the second half of the 20th century that its primary form can be hardly observed today. In this study, the writer aims to investigate the historical background of reductionism as an idea. In doing so, he initially provides a brief historical-logical account of the background of this idea since the second half of the 20th century onwards. In the second part of the paper, he begins his discussion with the philosophy of ancient Greece. Then he brings it to an end through referring to the analysis of this idea by the members of the Vienna Circle and connecting it to the point at which he began the first part of the paper, i.e. the second half of the 20th century.
    Keywords: Reductionism, realism, materialism, physicalism, idealism
  • Farzaneh Mustafapoor, Hossein Hooshanghi, Seyyed Abbas Zahabi Page 51
    This paper examines the functions of theoretical and practical intellects in the fields of religion and ethics in the view of Qadi Abduljabbar Mu‘tazili. Based on what appears from his views regarding the explanation of ethical propositions, we can refer to three epistemological, motivational, and ontological approaches. The writers have investigated three categories in the field of epistemology: knowledge of fundamental values, goodness and ugliness of acts, and unveiling of ethical principles based on basic propositions; two functions of the intellect in the field of motivation: the origin of human ethical implications and the basis of Man’s responsibility, and the human voluntary and rational choice in the field of ontology. He maintains that the intellect plays an essential and fundamental role in each of them, and that moral principles have been explained based on rational reasoning. Regarding the functions of the intellect in the domain of understanding religion, the writers initially deal with God’s Oneness and Justice in the light of rational reason and, then, relying on religious principles and through granting a central role to the intellect, they interpret some Qur’anic verses. Finally, they try to interpret some cases which are in contrast to the intellect with reference to certain examples.
    Keywords: functions of theoretical, practical intellects, good, ugly, oneness, justice, miracle, causality, origination, pre-eternity of words, metaphor, interpretation (tawil)
  • Seyyed Mustafa Shahraeini, Nahid Najafpoor Page 81
    As a science representing rationality and intellection, philosophy can liberate human beings from the sensible world, which is the abode of darkness and ignorance, through teaching them the correct method of using their thinking ability. In Ayn al-Qudat’s view, the sensible world is the world of those people who look like human beings but are deprived of the truth of humanity. This is because they are ignorant and live in an animal world which is void of wisdom and thinking. He believes that, by benefitting from rationality, Man can leave the sensible world behind and step into the world of the intellect and thinking. In other words, they can begin the learning of philosophical sciences and other useful disciplines and develop wisdom and intelligence. Moreover, through even greater use of their intellect, they can step beyond the world of the intellect and enter another world which Ayn al-Qudat calls the “beyond-intellect world”. He argues that it is possible to attain this station in two ways: A) intellectual ascetic practice, in the sense that Man should become involved in the acquisition of theoretical sciences such as philosophy; B) training of the will, in the sense that Man should purify their inner reality from unpleasant conduct and behavior and socialize with the people of taste (dhawq). In this paper, by casting a glance at the three worlds of the sense, the intellect, and the beyond-intellect in Ayn al-Qudat’s view, the writers have discussed the role of philosophy and intellection in reaching the world of the beyond-intellect and attaining insight and knowledge, which lead to other-worldly happiness.
    Keywords: Intellect, will, world of the beyond-intellect, insight, knowledge
  • Azam Ghasemi Page 113
    In Islamic culture, the Mu‘tazilite were the first group who employed the rational method and considered the intellect to be the sole means of knowing the truth and to be independent from religion. That is why they have been referred to as the followers of the “religion of the intellect”. The Mu‘tazilite granted a kind of sanctity to the intellect and maintained that when human beings perfect their intellect, they can perceive essential truths, which consist of the knowledge of God and the knowledge of the good and evil. On the other hand, they never denied revelation but believed that it cannot be in contrast to human intellect. They also stated that since the intellect has a longer history than revelation, it is identical with light, without which no one can be led to the right path. The purpose of revelation is to increase intellectual knowledge and make it more accurate. The Mu‘tazilite, thus, concluded that the intellect is the criterion for revelation. This idea was one of their most important principles. Hence, it can be said that, for this group, ethics is based on a kind of intellect which is prior to religion. One of their most famous principles is, “thinking before hearing”. The Mu‘tazilite are mutikallim, and a mutikallim looks at the intellectual human being as a responsible individual before God. They consider the intellect to be sufficient regarding Man’s need to revelation at the outset of obligation. This paper deals with Mu‘tazilites’ view of the relationship between religion and ethics.
    Keywords: Intellect, religion, ethics, Mutazilite
  • Seyyed Musa Dibaj Page 139
    Previously, in a paper entitled Iranian Thought in Socratic Thought (presented in the “Conference on Commemorating Socrates, the Greek Philosopher”, Tehran, 2001), the writer of the present paper argued that in Plato’s dialogues, the rights of Iranians and the Iranian government have not been clearly stipulated. Socrates, who expected Iranians to officially recognize the government of Athens, does not explicitly talk about the official or de facto recognition of the Achaemenid government. Plato has spoken about the poets, playwrights, and historiographers of other nations, particularly those of Iranians, more freely than other Greek thinkers and scholars. However, he does not believe that Athenians’ democratic rights are conditioned by protecting the rights of other nations, including Iranians and Egyptians, and recognizing the legitimacy of their governments. The present paper is intended to define and review the features of Athenian self-knowledge and Iranian self-knowledge and compare them with each other. As Socrates himself considers it justified, strangers can also discuss the nature of “terms”, including the description of the characteristics of the Greeks. As we know, once Phaedrus told Socrates, “Yes, Socrates, you can easily invent tales of Egypt, or of any other country.” In this paper, the writer does not intend to copy Socrates’ approach in this regard; neither does he intend to provide a mythical, narrative, or historical account of the conditions of Greece during the time of this philosopher. Rather, he seeks to extensively explain and interpret his political view of Iran, specifically with reference to Alcibiades and Laws dialogues.
    Keywords: Socrates, Plato, Alcibiades, Laws, Aeschylus, Cyrus the Great, Iranian identity, Iranian historical intellect, Conference on Socrates
  • Zeinab Shariatniya, Nourisadat Shahangian Page 161
    Some basic concepts such as the Ideas and farvahar hold a particular and precious place in Plato’s philosophy and the Zoroastrian religion. In Plato’s philosophy, the doctrine of Ideas introduces the origin of the forms of the material world through explaining the concept of being. Similarly, in the Zoroastrian worldview, the creation of the forms of this world has been considered to depend on their spiritual forms (farvahar). Because of certain similarities between these two key concepts, some believe that Plato modeled Zoroaster’s teachings and maintain that the doctrine of Ideas is indeed a Zoroastrian doctrine. This paper aims to verify this claim by comparing these two concepts and checking the differences and similarities between them in terms of their characteristics and functions. Apparently, the differences between them are too great to allow the easy acceptance of the modeling theory.
    Keywords: Plato, Ideas, Zoroaster, farvahar, heavenly world, material world