فهرست مطالب

تاریخ فلسفه - پیاپی 3 (زمستان 1389)

فصلنامه تاریخ فلسفه
پیاپی 3 (زمستان 1389)

  • بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/11/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
    صفحه 5
  • تاثیر اندیشه سهروردی بر آراء فیلسوفان مسلمان
    محمد بهشتی صفحه 11
    تفکر فلسفی در پایان قرن سوم هجری بتدریج در جهان اسلام رشد و گسترش یافت. در آغاز، مکتب فلسفی مشاء بوسیله فارابی و ابن سینا نظامی استوار یافت و بمرحله پختگی رسید، اما با فرازها و فرودها زمینه ظهور نظام فلسفی اشراق توسط شیخ اشراق در قرن ششم هجری فراهم آمد. فلسفه اشراق، شهاب فروزانی بود که در حوزه اندیشه اسلامی درخشید و حکمت اسلامی را با نور خود برافروخت و بسوی اشراق و شهود جهت داد، تا اینکه در قرن یازدهم هجری با اندیشه ژرف فیلسوف بزرگ صدرالمتالهین شیرازی حکمت متعالیه بوجود آمد. اما آنچه را که شیخ اشراق بنا نهاده بود و بعد نوینی را که وی ایجاد کرده بود، همچنان استوار ماند و در بعد محتوا و روش و ادبیات بر حوزه های فلسفی و عرفانی و حتی سیاسی تاثیر عظیمی گذاشت. بسیاری از صاحبان فکر تحت تاثیر و سیطره این تفکر بوده اند تا بدانجا که پس از سهروردی کمتر فیلسوفی آمد که اشراقی نباشد یا تمایل به فلسفه اشراق نداشته باشد. در این پژوهش از فیلسوفان و دانشورانی که پیرو فلسفه اشراق بوده اند، مانند: شهرزوری، قطب الدین شیرازی، ابن کمونه، جلال الدین دوانی، نظام الدین هروی، میرداماد و نیز از تاثیر پذیرفتگان مکتب اشراق از قبیل خواجه طوسی، علامه حلی، میرصدرالدین دشتکی، میرغیاث الدین دشتکی، ملاصدرا و حاجی حکیم سبزواری سخن بمیان می آید.
    کلیدواژگان: فلسفه اشراق، فلسفه اسلامی، فیلسوفان مسلمان، پیروان شیخ اشراق، تاثیر پذیرفته ها
  • لزوم بازنگری در تاریخ تصوف و عرفان اسلامی قرن اول هجری
    قدرت الله خیاطیان صفحه 31
    در فرهنگ اسلامی، هر تعریفی که از اصطلاحات «عرفان» و «تصوف» ارائه یا پذیرفته شود، بطور قطع برخی از مهمترین اجزاء مشترک آن از جمله بخشی از معارف و برخی از احوال و اعمال آن را نمیتوان نادیده گرفت. بسیاری از این معارف و برخی از احوال و اعمال عرفانی، نشئت گرفته از تعالیم قرآنی و سنت نبوی و نیز احوال و سیره ائمه اطهار(ع) و اهل بیت (ع) و برخی از اصحاب خاص آنان است که بعنوان آبشخورهای اساسی و مهم و تاثیر گذار در عرفان اسلامی محسوب میشوند. از طرفی در اغلب کتب تاریخ تصوف و عرفان اسلامی، معمولا در مورد قرن اول هجری با سطحی نگری و شتاب فراوان از آن عبور شده و عمدتا آن را «قرن زهدگرایی» توصیف کرده اند و بهمین جهت ظرفیت عظیم و شگرف و تاثیرگذار در بینش و روش عرفان اسلامی این قرن نادیده گرفته شده یا عمدا مورد تغافل واقع شده است.
    این مقاله، تلاش دارد با توضیح صورت مسئله فوق و با ذکر دلایل و شواهد، معرفی تاریخ عرفان و تصوف قرن اول هجری بعنوان قرن زهدگرایی را نه تنها ناکافی، بلکه اشتباه و خطا نشان دهد و در نتیجه اذهان را به لزوم بازنگری در انداختن طرحی نو در تاریخ عرفان اسلامی قرن اول هجری تشحیذ و ترغیب نماید.
    کلیدواژگان: عرفان، تاریخ تصوف و عرفان، قرن اول هجری، تعالیم اسلامی، پیامبر(ص)، ائمه، اصحاب
  • حقیقت دوگانه یا دوگونه برداشت از حقیقت یگانه
    اسدالله حیدرپور صفحه 73
    مسئله اصلی مقاله حاضر اثبات این ادعاست که ابن رشد برای عقل و دین، حقیقت واحده یی در نظر میگیرد که با طرق و خطابات دوگانه به آن حقیقت یگانه راه می یابد. پیشینه تاریخی این بحث به اندیشمندان قبل از ابن رشد میرسد. ابن رشد در عصر خود متوجه سیطره روحیه تقلید بر عالمان و رونق علم کلام جدلی و دشمنی با فلسفه گردید و به این منظور برای مشروعیت فلسفه و عقل ورزی کتاب فصل المقال فیما بین الحکمه و الشریعه من الاتصال و برای اصلاح علم کلام جدلی کتاب الکشف عن مناهج الادله فی عقائد المله و تصحیح فلسفه موجود تهافت التهافت و شروح و تلخیصات آثار ارسطو را نوشت. وی در کتاب فصل المقال اثبات نمود که تعلیم و مطالعه فلسفه، واجب شرعی است و غایت فلسفه و دین معرفت موجودات به منظور معرفهالله تعالی است. هر انسانی بمقتضای طبیعت انسانی به یکی از طرق خطابی، جدلی یا برهانی به حق تعالی و اصول سه گانه اسلام معرفت می یابد و بین داده های عقل و دین مخالفتی نیست. اما عده یی بنام رشدیان لاتینی و پیروان آنها بعلت نیاز جامعه مسیحی غرب آن زمان و عدم آگاهی از تالیفات ابن رشد، تنها شروح وی بر آثار ارسطو را مدنظر قرار دادند و با برداشتهای غلط از افکار ابن رشد به این عقیده گرایش پیدا کردند که وی قائل به دو حقیقت جداگانه در باب دین و عقل بوده است. در این مقاله تلاش شده است با تکیه و استناد بر متون و کتابهای خود ابن رشد، نادرستی این ادعا نشان داده شود.
    کلیدواژگان: رابطه عقل و دین، ابن رشد، حقیقت مزدوج، ابن رشد یان لاتینی، وحدت
  • پویایی در فلسفه اسلامی براساس تصحیح وتکمیل نگرشها و رویکردها به تاریخ فلسفه اسلامی
    مسعود امید صفحه 91
    یکی از آرزوها و هدفهای بزرگ فرهنگی در ایران امروز، رشد و بالندگی و پویایی فلسفه اسلامی است. بیقین یکی از مهمترین عوامل زمینه آفرین و سبب ساز چنین هدفی، تصحیح نسبت و نگرش ما با تاریخ فلسفه اسلامی است. در این مقاله نظر بر این است که برای پویایی فلسفه اسلامی نیازمند سه گام کلی درباره تاریخ فلسفه اسلامی هستیم؛ موضوعیت و اهمیت دادن به آن و تصحیح و تکمیل نگرش و رویکردها نسبت به آن. در پایان نیز به پاره یی از رویکردهای موجود درباره تاریخ فلسفه اسلامی و نکات تکمیلی درباب آنها اشاره میشود.
    کلیدواژگان: پویایی فلسفه اسلامی، موضوعیت، رویکرد به تاریخ فلسفه اسلامی، تکمیل نگرش و رویکرد
  • روش شناسی فلسفی امام خمینی(ره)
    رضا لک زایی صفحه 101
    دانش همراه با روش متولد میشود؛ از اینرو برای تولید علم، بویژه در علوم انسانی، شناسایی روش، مهم و ضروری است. بطور کلی تمامی علوم انسانی از مبانی فلسفی متاثر هستند؛ یعنی اگر کسی بلحاظ فلسفی الهی اندیش باشد، علوم انسانیش هم رنگ و بوی الهی میگیرد و اگر مادی اندیش باشد، علوم انسانیش رنگ و بوی مادی پیدا میکند. البته بصرف اینکه یک محقق و دانشمند الهی باشد، علوم انسانی تولید شده توسط او الهی نمیشود، بلکه جهت تحقق این امر باید برای تولید نظریه علاوه بر تجربه، از عقل و وحی و شهود نیز استفاده کند.
    امام خمینی(ره) یکی از پیروان حکمت متعالیه است که توانسته بخوبی از عهده این مهم برآید. ایشان، نقل و کشف و عقل را برسمیت میشناسد و از این سه سبیل، در یک صراط استفاده میکند. از آنجا که روش شناسی مبتنی بر شناخت شناسی است، امام خمینی(ره) نقل را برتر از عقل و کشف میداند، اما اگر ظواهر نقل با براهین مسلم عقلی ناسازگاری داشته باشد، ظواهر شرع را به کناری مینهد و ضمن آنکه معتقد است عرفان به مناطقی راه دارد که عقل از راه یافتن به آن وادی معذور است، یافته های سره عرفانی و عقلانی را قبول دارد و بر این باور است که نباید در فلسفه «کشف» را بجای «عقل» نشاند. بنظر میرسد وی در روش و محتوا به ملاصدرا وفادار است؛ برخلاف برخی دیگر از حکمای حکمت متعالیه، همچون علامه طباطبایی که در روش، سینایی و در محتوا صدرایی است.
    کلیدواژگان: عقل، نقل، کشف، روش شناسی فلسفی، انسان شناسی، امام خمینی
  • سهم ایرانیان در پیدایش فلسفه و کلام معتزلی
    عزیز جوانپور هروی، حسن اکبری بیرق صفحه 121
    آیین خردورزی و ایمان به اراده و آزادی از اعتقادهای بنیادین ایرانیان باستان است. این تفکر ایرانی با ورود اسلام، سهم عظیمی در پیدایش دو نحله تاثیرگذار کلامی اسلام مذهب شیعه و مکتب معتزله داشته است.
    در این مقاله نویسنده میکوشد با برشمردن آراء ایرانیان باستان و بیان داده های اهورایی، جنبش عقلانی ایرانیان در حل مشکلات دینی کلامی را ثابت کرده و سپس با ذکر اصول اعتقادی مکتب معتزله و نیز بیان عقاید بزرگان این فرقه، تاثیر آراء ایرانیان را در شکل گیری تفکر اعتزالی و خردگرایی و سهم آنان در بثمر نشستن علم کلام را نشان دهد.
    کلیدواژگان: ایران باستان، کلام اسلامی، معتزله
  • مفهوم نظام کامل فلسفی در اندیشه کانت
    رضا ماحوزی صفحه 143
    کانت یک نظام فلسفی را هنگامی کامل میداند که بین اجزاء آن، هماهنگی و همکاری مورد نیاز یک کل بهم پیوسته وجود داشته باشد. با اینحال وی در نقدهای اول و دوم، قوای فاهمه و عقل را از هم تفکیک کرده و خلیجی پیمایش ناپذیر را میان آنها متصور ساخته است. وی در نقد سوم، به منظور حصول یک نظام کامل فلسفی تلاش کرده است بمدد قوه حکم تاملی این شکاف را بردارد و ارتباط متقابل و ارگانیکی سه جزء اصلی فلسفه یعنی شناخت، اخلاق و احساس زیباشناختی را تبیین کند. این نوشتار درصدد است برمبنای آثار اصلی کانت و شروح شارحان، معنا و چگونگی تبیین نظام کامل فلسفی در اندیشه کانت را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: نظام کامل فلسفی، فاهمه، عقل، حکم تاملی، شناخت، اخلاق، احساس زیباشناختی
|
  • Effect of Suhrawardi's Philosophy on the Ideas of Muslim Philosophers
    Muhammed Beheshti Page 11
    At the end of the 3rd century (AH) philosophical thought gradually grew and was spread in the world of Islam. At the beginning, Peripatetic philosophy was consolidated by Farabi and Ibn Sina and reached the level of maturity. However, after some ups and downs, the ground was paved for the rise of Shaykh al-Ishraq’s Illuminationist philosophy in the 6th century AH. This school of philosophy was a luminous star shinning in the field of Islamic philosophy that illuminated Islamic wisdom and led it towards ishraq (illumination) and intuition. Finally, in the 11th century the profound thoughts of the great philosopher Mulla Sadra led to the development of the Transcendent Philosophy. Nevertheless, what Suhrawardi founded and the new dimension that he created remained strong and solid and exercised a huge impact in terms of content, method, and literature on philosophical, gnostic, and even political fields. A great number of scholars were so much influenced by his school of philosophy that there were no philosophers after him not to follow the Illuminationist philosophy or not to be interested in it. In this paper, reference will be made to some of the philosophers and scholars who advocated the Illuminationist philosophy, such as Shahrzuri, Qutb al-Din Shirazi, Ibn Kamunah, Jalal al-Din Dawani, Nizam al-Din Herawi, and Mir Damad. Reference will also be made of some of the thinkers who were influenced by this school, for example, Khwajah Nasir al-Din Tusi, ‘Allamah Hilli, Mir Sadr al-Din Dashtaki, Mir Qiyath al-Din Dashtaki, Mulla Sadra, and Sabziwari.
    Keywords: Illuminationist philosophy, Islamic Philosophy, Muslim philosophers, followers of Shaykh al Isahrq, influenced thinkers
  • Necessity of the Revision of the History of Islamic Mysticism and Gnosis of the First Hijri Century
    Qudratullah Khayyatian Page 31
    In Islamic philosophy, irrespective of what definition is provided or accepted regarding the terminologies in gnosis and mysticism, some of their most important shared components, including some of the teachings, states, and acts, demand our serious scrutiny and cannot be ignored. Some of these gnostic teachings, states, and acts are originated in the Qur’an, the Prophetic Sunnah, and the conducts of the Infallible Imams (a), the People of the Prophet’s Household, and some of their special friends, who are considered to be the most important and influential sources of Islamic gnosis. On the other hand, most of the books on the history of Islamic mysticism and gnosis in the first Hijri century have touched the subject quite superficially and hastily and have mainly described it as a “century of asceticism”. As a result, the immense, profound, and influential potential of this century in developing the approaches and methods of Islamic gnosis has been left out or deliberately ignored.By explaining this problem and presenting some evidence, this paper aims to demonstrate that introducing the first Hijri century (in relation to the history of mysticism and gnosis) as the century of asceticism is not only insufficient but also wrong. Thus it intends to encourage others to pay attention to the necessity of revising the history of Islamic gnosis in the first Hijri century following a new approach.
    Keywords: Gnosis, history of mysticism, gnosis, first Hijri century, Islamic teachings, the Prophet(s), the Imam(a), Friends
  • A Double Truth or a Double Interpretation of a Single Truth?
    Asadullah Heydarpur Page 73
    The purpose of the present paper is to demonstrate that Ibn Rushd considers a single truth for the intellect and religion but approaches it following two methods. The historical background of this discussion goes back to the thinkers before Ibn Rushd. In his period, he learnt about the dominance of the spirit of imitation over scholars, the prevalence of dialectic Kalam, and enmity against philosophy. Therefore, in order to legitimize philosophy and rationalization, he wrote the book Fasl al-maqal fi ma bayn al-hikmah wal shari’at min al-ittisal; in order to modify dialectic Kalam, he wrote al-Kashf an minahij al-adillah fi ‘aqayid al-halat; and in order to correct the existing philosophy, he wrote Tahafut al-tahafat and some summaries of and commentaries on Aristotle’s works. In his Fasl al-maqal, he demonstrated that teaching and studying philosophy is a Shar’i (religious) obligation, and the end of philosophy and religion is attaining the knowledge of existents in order to attain the knowledge of Almighty God. Each human being, in line with his own human nature, learns about Almighty Truth and the three-fold principles of Islam following a different method of address, discussion, or demonstration, and there is no opposition between the data of the intellect and religion. However, some people called the Latin Averroes and their followers, because of the needs of the Western Christian society of that time and their lack of knowledge of Ibn Rushd’s writings, merely took his commentaries on Aristotle’s works in consideration and, based on their wrong perception of Ibn Rushd’s thoughts, concluded that he believed in two different realities about religion and the intellect. The writer of this paper has tried to reveal the falsity of this idea based on the books and other texts written by Ibn Rushd himself.
    Keywords: relationship between the intellect, religion, Ibn Rushd, double truth, Latin Averroes, oneness
  • Dynamism in Islamic Philosophy based of the correction and Completion of Approaches to the History of Islamic Philosophy
    Masud Umid Page 91
    Today, one of the great cultural wishes and goals in Iran is the growth and dynamism of Islamic philosophy. Undoubtedly, one of the most important factors leading to such a goal is the correction of our views of the history of Islamic philosophy. The writer of this paper believes that in order to contribute to the dynamism of Islamic philosophy we need to take three general steps concerning the history of Islamic philosophy: highlighting its importance and correcting and completing our views of and approaches to them. At the end, he refers to some of the existing approaches to the history of Islamic philosophy and some complementary points about them.
    Keywords: dynamism of Islamic philosophy, necessity of approach completion, approach to the history of Islamic philosophy, thematicity
  • Imam Khomeini's Philosophical Methodology
    Reza Lakzai Page 101
    Knowledge is born with method. Therefore, in order to produce knowledge, particularly in human sciences, methodology is very important and necessary. Generally speaking, all human sciences are influenced by philosophical principles. In other words, if someone thinks divinely in the field of philosophy, his human sciences will also have a divine flavor, and if he is a materialist, his human sciences will be tainted by materialism. However, being a divine researcher and scientist is not enough for his knowledge to be divine; rather, in order to produce theories, in addition to experience, he should also use the intellect, revelation, and intuition.Imam Khomeini is one of the advocates of the Transcendent Philosophy who managed to accomplish the above task. He officially recognized tradition, unveiling, and the intellect and used them in order to traverse the same path. Since methodology is based on epistemology, he believes that tradition is superior to the intellect and unveiling. However, if the surface meaning of tradition is inconsistent with certain intellectual arguments, he leaves the manifestations of Shar’ aside and, while believing that gnosis can find its way into areas where the intellect cannot, agrees with gnostic and rational findings. Moreover, he maintains that one cannot replace the “intellect” with “unveiling” in philosophy. He is seemingly faithful to Mulla Sadra in terms of method and content. However, there are some other philosophers advocating the Transcendent Philosophy, such as ‘Allamah Tabataba’i, who follow Ibn Sina in method but Mulla Sadra in content.
    Keywords: the intellect tradition, unveiling, philosophical methodology, anthropology, Imam Khomeini
  • Iranian's Contribution to the Rise of the Mu tazilite Philosophy and Kalam
    Hasan Alebari Beyraaq, Aziz Jawanpur Herawi Page 121
    Rationality, the free will, and freedom are among the basic tenets of ancient Iran. Upon the rise of Islam, this Iranian thought played a great role in the development of two influential Islamic kalami (theological) schools: Shi’ism and the Mu’tazilite school.In this paper the writer has tried to introduce Iranians’ intellectual movement related to resolving religious-kalami problems by referring to their ideas and Ahuric teachings. Then, by mentioning the religious principles of the Mu’tazilite school and stating the ideas of its great figures, he has shown the impact of the views of Iranians on the formation of Mu’tazilite thinking and rationalism of their share in kalam’s coming to fruition.
    Keywords: ancient Iran Islamic Kalam (theology), Mutazilite
  • Meaning of a Perfect Philosophical System in Kant
    Reza Mahuzi Page 143
    According to Kant, a Philosophical system is perfect when the harmony and cooperation required by a unified whole exists among its components. However, in his First and Second Critiques, he has distinguished between the faculties of understanding and reason and assumed an impassible ocean between them. In his Third Critique, in order to attain a perfect philosophical system, he has tried to remove this gap by resorting to the faculty of judgment and clarify the organic and mutual relationship between the three main components of philosophy: knowledge, ethics, and the sense of aestheticism. The present paper aims at examining the meaning and quality of a perfect philosophical system in Kant based on his major works and the related commentaries.
    Keywords: perfect philosophical system, faculty of understanding, reason, deliberate judgment, knowledge, ethics sense of aestheticism