فهرست مطالب

تاریخ فلسفه - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، زمستان 1390)

فصلنامه تاریخ فلسفه
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 5
  • رویکردی تاریخی انتقادی به انکار قاعده الواحد
    سیدمحسن میری (حسینی) صفحه 9
    قاعده الواحد از اصول فلسفیی است که از قدمت زمانی زیادی برخوردار است. پیام قاعده الواحد باجمال این است که «به حکم برهان عقلی، از علت واحد از آنجهت که واحد است، بیش از یک معلول، بدون واسطه (مستقیم) پدید نمی آید».
    ریشه های بحث از این قاعده را در سخنان افلوطین و ابرقلس میتوان یافت؛ ولی گسترش، تعمیق و دفاع از آن عمدتا در سنت عقلانی اسلامی و توسط فارابی، ابن سینا، خواجه طوسی و...صورت پذیرفته است و از آنزمان تاکنون همچنان مورد تاکید قاطبه حکیمان و برخی از عارفان و متکلمان بوده است. اما در مقابل دانشمندان فراوانی همچون غزالی، ابن رشد، فخرالدین رازی، ابن عربی (در برخی از سخنانش)، توماس آکوئیناس، علامه حلی، علامه مجلسی و... عمدتا با انگیزه دفاع از باورهای دینی با این نظریه مخالفت کرده اند.
    نگاهی تحلیلی، تاریخی و انتقادی به اندیشه های منکران این قاعده و نقد و بررسی آنها موضوع نوشتار حاضر است. در این مقاله ابتدا برخی از دلایل قائلین به این قاعده تبیین می شود و سپس به اعتراضات منکران پرداخته می شود و در پایان هر بخش در مقام دفاع از این قاعده، به هر یک از این اعتراضات بصورت جداگانه پاسخ داده میشود.
    کلیدواژگان: قاعده الواحد، واجب الوجود، صادر اول، عقل، فیض منبسط
  • بررسی منحنی تحول پیشینه مسئله اتحاد عاقل و معقول تا زمان صدرالمتالهین
    قاسم پورحسن، محمدهادی توکلی صفحه 37
    جوانه های نخستین مسئله اتحاد عاقل و معقول در فلسفه افلاطون و ارسطو دیده می شود و در فلسفه فلوطین و مکتب نوافلاطونی و پیروان آن بصورت روشنتر بیان شده است. در میان اندیشمندان جهان اسلام نیز این مسئله مطرح و به آن پرداخته شده و هواداران و مخالفانی پیدا نموده و میتوان گفت کمال شکوفایی خود را در حکمت متعالیه یافته است.
    مقاله حاضر درصدد بررسی تحلیلی انتقادی سیر تحول این نظریه و تبیین آن در فلسفه ملاصدراست.
    کلیدواژگان: اتحاد عاقل و معقول، معلوم بالذات، معلوم بالعرض، نفس ناطقه، ملاصدرا
  • تبیین سیر تدریجی نظریه های حرکت نفس از آغاز تا دگرگونی جوهری آن
    ناصر مومنی صفحه 71
    از آنجا که نفس آدمی از نظر بسیاری از حکما امری مجرد و بسیط است، مسئله حرکت آن همواره ذهنها را بخود مشغول کرده است ارسطو این حرکت را به بسیاری از فیلسوفان پیش از خود نسبت داده است که با توجه به رویکرد طبیعت انگارانه آنان، این نسبت میتواند درست باشد. ارسطو که برخلاف افلاطون، مسئله تجرد نفس در نظر او مبهم و دوپهلوست، هرچند نفس را محرک دانسته است، اما حرکت بالذات آن را مطلقا نادرست میداند و درباره حرکت عرضی آن دیدگاه های نامشخص و ناهمگونی دارد. بنظر میرسد اولین جرقه های نظریه حرکت در جوهر نفس بدست خواجه نصیر طوسی، با استنباط از عبارتی از بوعلی زده شده است که سرانجام بدست توانای ملاصدرا شعله ور میگردد. ملاصدرا خود را در طرح این نظریه مبتکر نمیداند و پیشینه آن را در آیات قرآنی و در بین آراء عرفا و حکما ردیابی میکند. ابتکار او در این امر را باید در مبتنی کردن آن بر مبانی فکری و بویژه مبانی هستی شناختیی مانند اصالت، وحدت و تشکیک وجود و همچنین مبنا قراردادن آن برای طرح نظریه های ابتکاری در زمینه انسان شناسی و معرفت شناسی دانست؛ بگونه یی که میتوان گفت این نظریه مرکز ثقل علم النفس ملاصدراست و با محوریت آن، انسان شناسی، معادشناسی و معرفت شناسی دگرگون شده و با رویکردی متفاوت، مسائل نوینی را تجربه میکند و هنر اندیشه ورزی به بهترین وجه نشان داده میشود.
    کلیدواژگان: تجرد نفس، حرکت نفس، ارسطو، خواجه نصیر، ملاصدرا، حرکت جوهری نفس، مبانی فکری، نتایج ابتکاری
  • تحلیل و تبیین شک روش شناختی دکارت
    جمشید صدری، غلامرضا رحمانی صفحه 95
    شک از جمله حالات نفسانی انسان است، هنگامی بروز می یابد که انسان در درستی و نادرستی احکام ذهنی احتمال همسان دهد. شک دستوری یا روش شناختی دکارت متمایز از شکاکیت سوفسطی و شکاکیت از نوع عملگرایی است. در مقاله مزبور تفاوت شک روشی و غیر روشی (لاادریگری، پورن، غزالی، مونتنی، هوسرل) مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه تبیین، تعابیر شکاکیت دکارت و دلایل دکارت (خطای حواس و فرضیه رویا) برای جواز شک روش شناختی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شک روش شناختی، آزمون حقیقت، لاادریگری، معرفت یقیینی
  • اندیشه های آخرت شناسانه ابن عربی
    رضا رسولی شربیانی، امیرحسین عبداللهی صفحه 121
    این مقاله، به بیان اندیشه های ناب عرفانی «محیی الدین ابن عربی» عارف نامی قرن ششم و هفتم، در مورد ماهیت آخرت و بهشت و دوزخ میپردازد. از نگاه ابن عربی، رابطه دنیا و آخرت، رابطه ظاهر به باطن است؛ فلسفه وجودی آخرت، ظهور حقیقت و باطن جهان هستی و هماهنگی و تشبه به خداست و قیامت روز ظهور حق به وحدت حقیقی و روز تجلی ذات و صفات و اسماء ربوبی است. از نگاه وی، بهشت و دوزخ هم با ماهیت جسمانی و هم با ماهیت روحانی وجود دارند؛ البته جسم بهشتیان، جسم لطیف ملکوتی است که وی از آن به جسم طبیعی تعبیر میکند، در حالی که جسم دوزخیان، جسمی عنصری و این دنیایی است. از نگاه وی ماهیت حقیقی بهشت، قرب و نزدیکی به خدا و ماهیت حقیقی دوزخ، بعد و دوری از خدا و محجوب بودن از رویت اوست. ابن عربی، خلود کفار در دوزخ را بواسطه عارضی دانستن ضلالت و گمراهی و نیز فراگیری رحمت الهی، تبدیل شدن آن به عذب و شیرینی تفسیر میکند.
    کلیدواژگان: ابن عربی، آخرت، قیامت، معادجسمانی، بهشت، دوزخ
  • کتابشناسی توصیفی تاریخ فلسفه های اسلامی
    سعید انواری صفحه 147
    در حوزه تاریخ فلسفه اسلامی کتابهایی که به معرفی احوال و آثار فیلسوفان مختلف پرداخته اند، یا بدقت به عقاید فلسفی آنها توجه نداشته اند و یا به فیلسوفان مقدم پرداخته اند و از توجه به فلاسفه معاصر غفلت کرده اند و یا برعکس. همچنین آنچه تاکنون در زمینه تاریخ فلسفه اسلامی نوشته شده است، به روش «فیلسوف محور» و گاه «مکتب محور» بوده است و بندرت به روش «موضوع محور» توجه شده است.
    نوشتار حاضر به معرفی منابع موجود درباره تاریخ فلسفه اسلامی میپردازد و مشخص میسازد که تاریخ نگاری فلسفه اسلامی در چه مواردی کامل و در چه مواردی دچار کمبود است، با این غرض که برای اهل تحقیق و تدریس در زمینه تاریخ فلسفه اسلامی سودمند باشد.
    کلیدواژگان: کتابشناسی توصیفی، تاریخ فلسفه اسلامی، مشاهیر عالم اسلام
  • قدرت در «تسلای فلسفه»
    مرتضی بحرانی صفحه 181
    بوئتیوس، فیلسوف بزرگ رومی مسیحی قرن ششم میلادی، رساله یی مهم در فلسفه سیاسی به نام تسلای فلسفه دارد. او در این رساله از مقولات متعدد فلسفی سخن گفته است که یکی از این مقولات، قدرت است. او این مقوله را در آستانه سده های میانه و با رهیافتی فلسفی و در هاله یی از عقاید دینی به بحث گذاشته است. وی ضمن تفکیک میان مولفه های درونی و برونی انسان، قدرت را از مولفه های سعادت انسانی میداند و از آنجا که سعادت امری درونی است، بنابرین نمیتواند با عوامل بیرونی کم و زیاد شود. قدرت در شکل بیرونی آن، عامل و ضامن مناسبی برای ایجاد و بقای سعادت نیست. بوئتیوس قدرت بیرونی بویژه در شکل سیاسی آن را برسمیت میشناسد اما نگاهش به قدرت بالمجموع است و از اینرو هر شکلی از اشکال قدرت بنحو مستقل و بتنهایی نمیتواند سعادتبخش انسان باشد بلکه چه بسا بسان نشانه یی بر عدم سعادت نیز تلقی میشود. این فیلسوف بخشی از ناکامی فلسفه را متوجه همین قدرتهای متجزی میداند.
    کلیدواژگان: بوئتیوس، تسلای فلسفه، قدرت، فلسفه سیاسی، سعادت، قرون وسطی
|
  • A Historical - Critical Approach to the Opponents of the Principle of Nothing Proceeds from the One but One
    Seyyed Muhsen Miri (Hosseini) Page 9
    The principle of nothing proceeds from the one but one is a long-standing philosophical principle. It states that, according to rational arguments, a single cause, since it is one, is followed by no more than a single effect directly.The roots of the discussion of this principle can be found in the words of Plotinus and Proclus; however, it was expanded, deepened, and defended mainly in the rational Islamic tradition by Farabi, Ibn Sina, and Tusi. Since then, it has always been emphasized by almost all philosophers and some gnostics and theologians. Nevertheless, several scholars such as Ghazzali, Ibn Rushd, Fakhr al-Din Razi, Ibn Arabi, Thomas Aquinas (in some of his works), ‘Allamah Hilli, and ‘Allamah Majlisi have mainly opposed this theory basically under the pretext of defending religious beliefs.This paper intends to have an analytic, historical, and critical study of the ideas of the opponents of this principle. Here, the writer has initially explained the arguments of some of the believers in this principle and then dealt with the objections of those who reject it. Finally, in order to defend the principle of the one, he responds to each of the objections separately.
    Keywords: Principle of nothing proceeds from the one but one, the first emanated, Necessary Being, simple emanation, intellect
  • A Study of the Development of the Problem of the Union of the Intellect and Intelligible until Mulla Sadra's Time
    Qasim Purhassan, Muhammed Hadi Tavakkuli Page 37
    The roots of the problem of the union of the intellect and intelligible can be found in the philosophies of Plato and Aristotle. It has indeed been more clearly explained in Plotinus’ philosophy and the Neo-Platonic School and its followers. This problem has also been tackled by the thinkers of the Islamic world and had some advocates and opponents there. However, we can claim that it reached its culmination in the Transcendent Philosophy.The present paper has examined the process of the evolution of this theory and its explanation in Mulla Sadra’s philosophy following an analytic-critical approach.
    Keywords: unity of the intellect, intelligible, known by essence, known by accident, rational soul, Mulla Sadra
  • An Explanation of the Gradual Development of the Theories of the Soul's Motion: From the Beginning until its Trans-Substantial Change
    Naser Momeni Page 71
    Since according to many philosophers, the human soul is an immaterial and simple entity, the problem of its motion has always occupied the minds of thinkers. Aristotle attributed this motion to many of the philosophers preceding him, which, given their naturalist approach, could be justified. Unlike Plato, Aristotle considers the problem of the immateriality of the soul to be unclear and ambiguous. In his view, the soul is a moving agent; however, he considers its essential motion to be absolutely false and has some unclear and inconsistent ideas concerning its accidental motion. Apparently, the first seeds of the theory of motion in the soul’s substance were planted by Tusi based on one of Ibn Sina’s statements. This theory came to fruition by Mulla Sadra, the great philosopher. He does not consider himself as the innovator of this theory and traces it back to Qur’anic verses and the ideas of gnostics and philosophers. However, he was the first to base this theory on such philosophical and, particularly, ontological principles as principiality, unity, and gradation of existence and introduce it as a foundation for propounding some innovative theories in anthropology and epistemology. In fact, it can be said that this theory is at the center of Mulla Sadra’s psychology and, in the light of its centrality, the fields of anthropology, eschatology, and epistemology have undergone great changes and given rise to some new problems following a different approach. Here, Mulla Sadra presents the art of thinking in the best way possible.
    Keywords: immateriality of the soul, Soul's motion, Aristotle, Tusi, Mulla Sadra, Soul's trans, substantial motion, Philosophical principles innovative conclusions
  • An Analysis and Explanation of Descarte's Methodological Skepticism
    Jamshid Sadri, Gholamreza Rahmani Page 95
    Doubt is one of Man’s psychological states and arises when one is equally uncertain of the correctness and falsity of mental judgments. The methodological skepticism of Descartes is other than that of the Sophist and pragmatic types of skepticism. In this paper, the difference between methodological and non-methodological (like those of agnosticism, Pyrrhon, Ghazzali, Montaigne, and Husserl) skepticism has been examined. The writer has also analyzed and investigated Descartes’ interpretations of skepticism and his arguments and proofs (errors of the senses and the dream hypothesis) in order to justify methodological skepticism.
    Keywords: methodological skepticism, test of truth, test of truth, agnosticism, certain knowledge
  • Ibn Arabi's Eschatological Views
    Reza Rasuli Sharabiyani, Amir Hussein Abdullahi Page 121
    The present paper explains the pure gnostic thoughts of Ibn Arabi, the well-known gnostic of the 6th and 7th centuries (AH), concerning the nature of the Hereafter, Heaven, and Hell. In his view, the relationship between the world and the Hereafter is similar to the relationship between the outward and the inward. The ontological philosophy of the Hereafter concerns the emergence of the reality and innermost of the world of being, and being in harmony with and similarity to God. The Hereafter is the day of the rise of the truth through real union and the day of the manifestation of the divine essence, attributes, and names. According to Ibn Arabi, Heaven and Hell exist through both a corporeal and a spiritual quiddity. Of course, the body of the people of Heaven is a divine and delicate body, which he refers to as a natural body; however, the body of the people of Hell is an elemental and this-worldly body. He believes that the true nature of Heaven is closeness to God, while the true nature of Hell is being far from Him and being deprived of seeing him. Ibn Arabi maintains that disbelievers’ abiding in Hell is due to the accidental nature of aberration and misleading and believes that learning about divine grace brings about sweetness and happiness.
    Keywords: Ibn Arabi, Hereafter, Corporeal resurrection, Heaven, Hell
  • A Descriptive Bibliography of the History of Islamic Philosophies
    Said Anwari Page 147
    In the field of the history of Islamic philosophy, the books which have dealt with the life and works of different philosophers either have failed in paying accurate attention to their ideas or have just dealt with earlier philosophers at the expense of neglecting more contemporary ones or vice versa. Moreover, all works on the history of Islamic Philosophy have been philosopher-centered and sometimes school-centered but rarely subject-centered.The present paper introduces the existing sources on the history of Islamic philosophy and shows in which cases they are perfect and in which cases they are lacking. The writer hopes that researchers and teachers in related fields find this work useful.
    Keywords: descriptive bibliography, history of Islamic Philosophy, great figures of the Islamic world
  • Power in Consolation of Philosophy
    Murtaza Bahrani Page 181
    Boethius, the great Christian philosopher of the 6th century, has an important treatise on political philosophy called Consolation of Philosophy. In this treatise, he speaks of several philosophical categories one of which is power. He discussed this category on the threshold of the Middle Age following a philosophical approach and under the guise of some religious ideas. While distinguishing between human internal and external constituents, he views power as one of the constituents of human happiness, and since happiness is an internal affair, it cannot be increased or decreased by means of external factors. In its external form, power is not an appropriate factor and guarantee for the establishment and subsistence of happiness. Boethius officially recognizes external power, particularly in its political form, but he has a collective view of power. Therefore, no kind of power alone can bring about happiness for human beings; on the contrary, it might also be considered a sign of misery. This philosopher believes that a part of misfortunes of philosophy is rooted in such separated powers.
    Keywords: Boethius, political philosophy, Consolation of Philosophy, happiness, power, Middle Age