فهرست مطالب

مطالعات مدیریت راهبردی - پیاپی 29 (بهار 1396)

فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی
پیاپی 29 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ناصر یزدانی*، اعظم نقابی صفحات 19-35
    با رشد روزافزون و پرشتاب تجارت بین الملل،کشورهای مختلف در سرتاسر جهان، محصولات متنوعی را وارد و صادر می کنند که این امر می تواند چالش ها و فرصت هایی را برای آن ها به وجود آورد. در این میان تجارت آزاد بین کشورها و جهانی شدن موجب شده است که مصرف کنندگان با محصولات خارجی زیادی رو به رو شوند. در نتیجه، نگرش مصرف کنندگان به کشور سازنده و همچنین داخلی یا خارجی بودن کالا یکی از دغدغه های شرکت های بین المللی و پژوهش گران رفتار مصرف کننده است؛ بنابراین پژوهش حاضر به منظور بررسی و تحلیل تاثیر هویت جهانی افراد بر خرید محصولات خارجی با توجه به گرایش های جهانی مصرف کنندگان، به مطالعه خرید محصولات خارجی در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته مدیریت بازرگانی شهر تهران که در سال 1394 مشغول به تحصیل بوده اند، پرداخته است. این پژوهش در پی بررسی تاثیر هویت جهانی بر خرید محصولات خارجی است. روش تحقیق توصیفی است و از لحاظ هدف در زمره تحقیقات کاربردی قرار می گیرد. روش جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه است. پرسشنامه ها بین 158 نفر از دانشجویان به صورت خوشه ایطبقه بندی شده توزیع شد. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان خرید محصولات خارجی تحت تاثیر هویت جهانی افراد است.
    کلیدواژگان: هویت جهانی، تنوع رابطه افراد، نارضایتی از تفاوت های ملیتی، خرید محصولات خارجی
  • بلقیس باورصاد*، پویا نوروزی، بهمن حاجی پور صفحات 37-64
    امروزه حرکت سریع و محیط رقابتی کسب وکار، فشار بر سازمان برای گسترش سهم بازار و فرصت های سودآوری را افزایش داده است؛ بنابراین بهبود الگوی کسب وکار برای سازمان ضروری است. در این پژوهش، به منظور دستیابی به این هدف، رابطه سه سازه عوامل اقتضایی (پشتیبانی مدیریت ارشد، چشم انداز کسب وکار و تخصص عوامل خارجی) و موفقیت سیستم برنامه ریزی منابع سازمان و عملکرد مالی شرکت بررسی شده است. این پژوهش درصدد تبیین الگوی بهبود ساز وکارهای کسب وکار شرکت در صنعت خودرو ایران است. جامعه آماری شامل شرکت های فعال در صنعت خودرو و قطعات در بازه زمانی 1383 تا 1387 است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی است. برای آزمون هفت فرضیه این تحقیق در یک نمونه گیری چند مرحله ای تعداد 162 نفر از 8 شرکت انتخاب شدند و داده ها با استفاده از پرسشنامه گردآوری شده اند؛ همچنین از نرم افزار های اس پی اس اس (SPSS22) و روش معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم افزار لیزرل (LISREL) 80/8 برای بررسی و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان می دهد، حمایت مدیریت ارشد، چشم انداز کسب وکار و کیفیت تخصص عوامل خارجی رابطه مثبت و معناداری با برنامه ریزی منابع سازمان دارند؛ همچنین بین برنامه ریزی منابع سازمان و عملکرد مالی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در نهایت، رابطه بین حمایت مدیریت ارشد و کیفیت تخصص منابع خارجی با عملکرد مالی تایید می شود؛ در حالی که چشم انداز کسب وکار با عملکرد مالی رابطه معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: عوامل پشتیبانی مدیریت ارشد، چشم انداز کسب وکار، تخصص عوامل خارجی، موفقیت برنامه ریزی منابع سازمان، عملکرد مالی
  • مریم اخوان خرازیان*، محمد مهدی شهبازی صفحات 65-92
    با توجه به رقابت روزافزون در فضای کسب وکار کنونی، «تحول راهبردی به سوی کارآفرینی سازمانی»، به نیاز اساسی سازمان ها مبدل شده است. از آنجا که فرهنگ سازمانی بر تمامی فرآیندها و راهبردهای سازمان اثرگذار است، سازمان ها با بهره گیری از تفکری راهبردی، به منظور تسهیل رفتار کارآفرینانه، به بسترسازی فرهنگی متوسل می شوند. هدف پژوهش حاضر، بررسی اهمیت نسبی ابعاد فرهنگ سازمانی در تحول راهبردی به سوی بروز رفتار کارآفرینانه است. در راستای نیل به هدف مذکور و با به کارگیری شیوه ای نظام مند، «شاخص فرهنگ سازمانی» و «مقیاس رفتار کارآفرینانه» به عنوان مناسب ترین چارچوب های نظری فرهنگ سازمانی و کارآفرینی سازمانی انتخاب و در نهایت در قالب شبکه ای پیچیده با یکدیگر ترکیب شده اند. در این پژوهش، از روش های «گروه کانونی» و «فرآیند تحلیل شبکه ای» استفاده شده است. با توجه به این که این پژوهش از راهبرد «مطالعه موردی» استفاده می کند، دامنه آن به «یک سازمان فعال در صنعت ارتباطات و فن آوری اطلاعات» محدود شده است. یافته ها نشان می دهد از بین ابعاد فرهنگ سازمانی، دو بعد «اعتماد» و «نوآوری» نقش مهم تری در بروز رفتار کارآفرینانه دارند.
    کلیدواژگان: ابعاد فرهنگ سازمانی، رفتار کارآفرینانه سازمانی، تحول راهبردی، گروه کانونی، فرآیند تحلیل شبکه ای
  • نگار مجیدی نژاد*، مهربان هادی پیکانی صفحات 93-116
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ظرفیت های سازمانی بر تعهد کارفرما به قراردادهای روان شناختی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان ستادی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) در تابستان1394 است که تعداد کل کارکنان آن 312 نفر گزارش شد و از این میان، طبق جدول کرجسی و مورگان، تعداد 173 نفر به روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته ظرفیت سازمانی با استفاده از ابعاد مدل 7اس مک کنزی و پرسشنامه تعهد کارفرما به قراردادهای روان شناختی رمضانیان (1394)، استفاده شد. برای برآورد روایی، از سه روش روایی سازه، روایی محتوایی و روایی صوری استفاده شد و هر سه، ابزار را تایید کردند. پایایی پرسشنامه ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب %96 برای ظرفیت سازمانی و % 95 برای تعهد کارفرما به قراردادهای روان شناختی گزارش شد. جهت بررسی و تحلیل داده از مدل سازی معادلات ساختاری و از نرم افزار AMOS23 استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد که ابعاد ظرفیت سازمانی بر تعهد کارفرما به قرارداد روان شناختی تاثیر مثبت و مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: ظرفیت سازمانی، قرارداد رو
  • سید حامد هاشمی*، مینو یوسفی صفحات 117-141
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین رفتارهای رهبری راهبردی و نوآوری باز در سه شرکت کاسپین تامین، بهورزان و سبحان دارو است. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از نوع توصیفی – پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان سه شرکت داروسازی موجود در شهرک صنعتی رشت، شامل: کاسپین تامین، بهورزان و سبحان دارو است که تعداد آن ها 64 نفر می باشد. روش نمونه گیری به دلیل محدود بودن حجم جامعه آماری به روش شمارش شده انتخاب شد که در مجموع تعداد 64 نفر بودند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد رفتارهای رهبری راهبردی و نوآوری باز است. پایایی سوالات پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ 84/0 محاسبه شد و روایی سوالات پرسشنامه به روش روایی محتوا مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون توسط نرم افزار SPSS21و مدل معادلات ساختاری (SEM) توسط نرم افزار AMOS22 مورد بررسی وتحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد که بین رفتارهای رهبری راهبردی و نوآوری باز ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد؛ در نتیجه با ارتقای سطح رفتارهای رهبری راهبردی، میزان نوآوری در شرکت های دارای فن آوری بالا سیر صعودی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: رهبری راهبردی، رهبری بصیر، نوآوری باز
  • پیمان اخوان، جعفر قیدار خلجانی، مرتضی خیرخواه* صفحات 143-161
    اغلب سازمان ها در صنعت خودرو و نیز سایر صنایع از ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM) جهت اولویت بندی راهبردهای خود استفاده می کنند. یکی از نقاط ضعف این روش، لحاظ نکردن ارتباطات داخلی و همبستگی بین عوامل محیطی است. در این مطالعه سعی شده است تا با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه (ANP) ضمن برطرف نمودن نقص مذکور، اقدام به اولویت بندی مجدد راهبردهای شرکت صنعتی نیرومحرکه –سازمانی پیشرو در زنجیره تامین شرکت ایران خودرو- شود. نتایج نشان می دهد که اولویت بندی حاصل از فرآیند تحلیل شبکه با اولویت بندی به دست آمده از روش ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی تفاوت های قابل توجهی دارند که دلیل آن لحاظ نکردن ارتباطات داخلی بین معیارها در روش QSPM است؛ بنابراین به عنوان یک دستاورد مهم این مطالعه، توصیه می شود که سازمان ها به منظور اولویت بندی راهبردهای خود یا صحه گذاری روش مورد استفاده خود جهت اولویت بندی راهبردهای کسب وکار از فرآیند تحلیل شبکه استفاده کنند. نتایج اولویت بندی راهبردهای شرکت نیرومحرکه به روش ANP به این صورت بوده است که راهبرد توسعه محصولات از قبیل گیربکس اتوماتیک و دستی دارای بالاترین اولویت و راهبرد بهینه سازی عوامل تولید دارای کمترین اهمیت است.
    کلیدواژگان: راهبرد، فرآیند تحلیل شبکه، ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی، مقایسه زوجی، سوپر ماتریس
  • علی حسین کشاورزی*، سعید صفری، محمدحسین عسکری صفحات 163-178
    دراکر (2010)، جامعه کارآفرینانه را در قرن بیست و یکم جانشین تحول بزرگ قرن بیستم، یعنی رفاه اجتماعی می داند. در جامعه کارآفرینانه، دانشگاه ها نیز باید کارآفرینانه و نوآورانه باشند. هدف این پژوهش، ارائه الگوی بهره گیری از عوامل پیش برنده و هدایت بازدارنده ها در شکل گیری دانشگاه کارآفرین در ایران بوده است. این تحقیق از نظر هدف،کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. از جامعه آماری 2142 نفره اعضای هیات علمی دانشگاه های شاهد، تهران و یزد، 400 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. با مرور مبانی نظری و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری دانشگاه کارآفرین، پرسشنامه تحقیق تهیه و توزیع شد. بررسی و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS انجام و از آزمون های فریدمن و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. در نتیجه، الگویی شناسایی شد که متشکل از 23 عامل در دو گروه عوامل پیش برنده و بازدارنده داخلی و محیطی موثر در شکل گیری دانشگاه کارآفرین است. بالاترین اولویت در بین عوامل پیش برنده، مربوط به عامل نگرش افراد نسبت به کارآفرینی و بالاترین اولویت در بین عوامل بازدارنده داخلی و محیطی، ساختار سازمانی و حاکمیت دانشگاه است. با مقایسه عوامل مشخص شد که عوامل پیش برنده محیطی نسبت به دیگر عوامل، اهمیت بیشتری دارند؛ در نتیجه برای بهره گیری از این الگو جهت شکل گیری دانشگاه کارآفرین در ایران لازم است به این عوامل توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، عوامل پیش برنده، بازدارنده ها، دانشگاه های ایران
  • حسین احمدی رضایی، مصطفی اجتهادی*، نادرقلی قورچیان، امیرحسین محمدداودی صفحات 179-202
    پژوهش حاضر از نظر هدف در زمره پژوهش های کاربردی است و هدف آن بررسی وضعیت استقلال (خودگردانی) واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین از حیث سازمانی، مالی، تامین نیروی انسانی و مالی و همچنین میزان پاسخگویی ذی نفعان درونی دانشگاه است. ابتدا بر اساس مطالعه کتابخانه ای و با استفاده از مقالات و کتب، انواع استقلال و شاخص های آن استخراج شد و در اختیار 10 تن از خبرگان آموزش عالی جهت اظهارنظر قرار گرفت. در کنار این موضوع محقق از طریق بررسی اسناد، قوانین و مقررات دانشگاه آزاد اسلامی و مصاحبه با مدیران دانشگاهی به بررسی وضعیت استقلال سازمانی و پاسخگویی در دانشگاه آزاد پرداخت. سپس، پرسشنامه محقق ساخته بر اساس مرور بر مبانی نظری و نظر خبرگان تنظیم و در بین 30 نفر از نمونه آماری به صورت آزمایشی اجرا شد و ضریب آلفای کرونباخ 953/0 محاسبه شده، نشان از پایایی لازم را داشت. در نهایت پرسشنامه بین کلیه نمونه آماری (105 نفر) توزیع، اجرا و جمع آوری شد. داده های گردآوری شده با نرم افزار SPSS نسخه 18 با استفاده از آزمون t تک نمونه ای مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میزان خودگردانی و پاسخگویی مورد نیاز برای حاکمیت خوب از نظر آزمودنی ها در سطح پایینی قرار دارد و بر همین اساس موضوع مورد تحلیل و بحث قرار گرفت و در نهایت پیشنهاد هایی ارائه شد.
    کلیدواژگان: دانشگاه آزاد اسلامی، حاکمیت خوب، استقلال، پاسخگویی
  • محمد همتی* صفحات 203-226
    امروزه اکثر سازمان ها برای تعیین برنامه های رشد و توسعه خود راهبردهای کلان را تدوین می کنند. تدوین درست راهبردها به سازمان ها در رسیدن به جایگاه مناسب و جذب سهم بازار بیشتر کمک شایانی می نماید. هدف از انجام این پژوهش، تدوین راهبردهای راهبردی شرکت بهداشتی و دارویی مینو با استفاده از سیستم های قاعده بنیاد فازی است. برای این منظور ابتدا با طی گام های لازم، برنامه های راهبردی شرکت و ازجمله ماتریس سوات و راهبردهای حاصل از آن استخراج شد. در گام های بعدی ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام راهبردی شرکت بهداشتی و دارویی مینو به روش کلاسیک و معمول استخراج شد که حاصل آن راهبرد محافظه کاری به عنوان راهبرد راهبردی شرکت تعیین شد. در نهایت، با استفاده از پایگاه دانش در سیستم قاعده بنیاد منطق فازی اقدام به طراحی قواعد تصمیم گیری شد که خروجی آن تعیین امکان موفقیت برای راهبردهای چهارگانه راهبردی شرکت (تهاجمی، محافظه کاری، رقابتی و تدافعی) با استفاده از منطق فازی است. نتایج نشان می دهد که راهبردهای محافظه کاری و رقابتی به یک میزان امکان موفقیت دارند. همچنین نتایج سیستم قاعده بنیاد فازی، طبق نظر کارشناسان مربوط، نشان دهنده همخوانی بهتر آن با تفکر انسانی و با واقعیات موجود شرکت است.
    کلیدواژگان: راهبردهای راهبردی، سیستم های قاعده بنیاد فازی، ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام راهبردی، شرکت بهداشتی و دارویی مینو
  • سید حسین سیادت*، محمدرضا حمیدی زاده، سارا شفاهی، سارا ذولفقاری صفحات 227-248
    در این مقاله به بررسی چالش ها و نقاط ضعف و قدرت سازمان امور مالیاتی در فرآیند دریافت مالیات مستقیم از مشاغل پرداخته می شود. ضمن بررسی تهدیدها و فرصت های موجود برای سازمان، راهکارهای راهبردی در چارچوب به روش ها در جهت بهبود انجام فرآیند ارائه شده است. به روش های استفاده شده عبارت اند از: جابه جایی کنترل، کنترل اضافی، مدیر موردی، خودکارسازی کارها، فن آوری و برون سپاری. هدف اصلی مقاله، بررسی تاثیر به روش ها بر عملکرد سازمانی است. برای انجام این کار، ابتدا فرآیند مورد نظر مدل سازی و سپس با استفاده از روش پرسشنامه و مصاحبه به بررسی به روش های موجود پرداخته شده است. در نهایت با توجه به نتایج، مدل ایده آل فرایند بازطراحی شده است. نتایج نشان داد که استفاده از تمامی به روش های مطرح شده تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد سازمانی دارد. همچنین با توجه به نتایج، استفاده بیشتر از فن آوری و فن آوری اطلاعات در سازمان و همچنین آموزش آن به کارمندان و مودیان، بهترین راهکار برای بهبود انجام امور است. در انتها با توجه به به روش های معرفی شده، راهکارهای عملیاتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: به روش ها، مهندسی مجدد فرایندهای کسب وکار، فن آوری اطلاعات، سازمان امور مالیاتی، عملکرد سازمانی
  • لیلا یگانه*، روح الله نوری، سعید جعفری نیا، رسول یگانه صفحات 249-270
    اخیرا در مبانی نظری اقتصادی و مدیریت، بحث هایی با عنوان «پایداری سازمانی» مطرح شده است. زاویه فکری پایداری، امروزه تا حد زیادی جایگزین موفقیت در مبانی نظری مدیریت سازمان ها شده است و تقریبا اغلب سازمان ها به نوعی کسب موفقیت های پایدار را در نظام ارزشی خود تعریف می کنند. پایداری سازمان، توانایی حفظ یا توسعه عملکرد در بلندمدت و نتیجه تداوم رضایت ذی نفعان سازمان در طول زمان است. هدف کلی پژوهش حاضر، بررسی درجه پایداری سازمانی و ارائه راهکارهایی برای ارتقای آن با رویکرد مدیریت دانش در شرکت شهرک های صنعتی تهران است. جامعه آماری شامل کارشناسان و مدیران دفتر مرکزی شرکت شهرک های صنعتی واقع در تهران است. تعداد این افراد 114 نفر است که 88 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. درجه پایداری شرکت شهرک های صنعتی تهران 6204/2 شد به این معنی که شرکت شهرک های صنعتی تهران، یک سازمان پیش فعال است. با توجه به امتیازهای هر یک از فعالیت های مدیریت دانش، اولویت های بهبود مشخص شد که به ترتیب عبارت اند از: فعالیت انتشار، ارزیابی، توسعه، استفاده، هدف گذاری و نگهداری، کسب و شناسایی. با توجه به این که سازمان از لحاظ پایداری در وضعیت پیش فعال قرار دارد، باید برای نیل به سطح بالاتر پایداری، یعنی سطح منعطف هدف گذاری کند که در این مورد راهکارهایی به سازمان ارائه شد.
    کلیدواژگان: پایداری، مدیریت دانش، فعالیت های مدیریت دانش، شرکت شهرک های صنعتی تهران، استاندارد ISO 9004
  • حامد ایرج*، فرخ قوچانی صفحات 271-298
    در این تحقیق، به بررسی الگوی اجرای موفق سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در شرکت های متوسط و بزرگ پرداخته می شود و سعی بر این است تا این عوامل به ترتیب میزان تاثیرگذاری آن ها اولویت بندی شوند. عوامل تاثیرگذار در قالب سه فرضیه اهم «منابع انسانی»، «مشخصات فنی سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی» و «راهبردهای مدیریتی» طبقه بندی شده اند. برای آزمون فرضیه ها از آزمون های دو جمله ای و تحلیل واریانس استفاده شده است. در راستای بررسی عوامل موثر در اجرای سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی و تعیین میزان تاثیر هر کدام و اولویت بندی آن ها از پرسشنامه کتبی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد راهبردهای مدیریتی، منابع انسانی و مشخصات فنی سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی به ترتیب دارای بیشترین تاثیر هستند. از میان عوامل فرعی مطرح شده نیز تعهد و التزام مدیریت، کیفیت آموزش کاربران، مدیریت پروژه، دانش و درک کاربران از سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی، تجربه قبلی کارکنان، مشارکت کارکنان، مقاومت کاربران در برابر تغییر، بودجه زمانی سازمان، انعطاف پذیری سیستم با نیازهای سازمان و زیرساخت مناسب سخت افزاری، به ترتیب دارای بیشترین تاثیر در اجرای موفق سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی بودند.
    کلیدواژگان: مزیت رقابتی پایدار، سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی، شرکت های متوسط و بزرگ، رتبه بندی
|
  • Naser Yazdani*, Azam Neghabi Pages 19-35
    With the growing and accelerated international trade, countries around the world, import and export a variety of products that it would be the challenges and opportunities created for them. The free trade between countries and globalization has meant that consumers face with many foreign products. As a result, the attitude of consumers to the country as well as domestic or foreign manufacturer of the product is one of the concerns of international companies and researchers of consumer behavior The Research is “Surveying Effects of Consumers Global Identity on External Product Purchasing According to “UDO”. To study foreign products among graduate students studying commercial management in Tehran in 1394 have been addressed. This study sought to evaluate the impact of Global Identity on External Product Purchasing. Methodology description and applied research. Required Data for this study collected by questionnaire distributed among 158 student of Commercial Management in the State universities of Tehran. The results of this study showed that the purchase of foreign products affected by the global identity.
    Keywords: Global Identity, Diversity of Contact, Discomfort with Differences, External Product Purchasing
  • Belghis Bavarsad*, Pouya Norozi, Bahman Hajipour Pages 37-64
    Today's rapid moving and competitive business environment, the pressure on the organization to expand market share and profitability opportunities has increased. Thus, improving business model is necessary for the organization. In this study, in order to achieve this purpose we have examined the relationship between the structure of contingency factors (top management support, business perspective and expertise of external factors) and enterprise resource planning system success and firm's financial performance. This study seeks to explain the business process improvement model of the firm. The population of this research is the active firms in automotive industry in the period 2004 to 2008 in Iran. The aim of this study is applied and the method of data collection, descriptive and correlational respectively. To test the seven hypotheses of this study in a multi-stage sampling of 162 people from eight companies were selected and data were collected with the use of questionnaire. In this study software (SPSS) 22, and structural equation modeling (SEM) software using (LISREL) 8.80 was used for data analysis. The results show that top management support, business perspective and quality of expertise of external factors have positive and significant relationship with the enterprise resource planning. There is positive and significant relationship between enterprise resource planning and financial performance too. Finally, the positive relationship between top management support and quality expertise of external factors with financial performance was confirmed. While there was no significant relationship between business perspective and financial performance.
    Keywords: Top Management Support, Business Perspective, Expertise of External Factors, ERP, Financial Performance
  • Maryam Akhavan Kharazian*, Mohammad Mahdi Shahbazi Pages 65-92
    According to an increasing competition in the current business environment, Strategic Change towards Entrepreneurial Behavior has become a necessity for many organizations. Because organizational culture affects all organizational processes and strategies, thus organizations - with strategic thinking - resort to create cultural sub-structures to facilitate the occurrence of entrepreneurial behavior. The primary purpose of this study is investigation of relative importance of organizational culture dimensions in Strategic Change towards Entrepreneurial Behavior. Attaining the mentioned purpose, by employing a systematic and methodical technique, "Organizational Culture Index (OCI)" and "Entrepreneurial Behavior Scale (EBS)" have been chosen as the most appropriate theoretical framework for culture and entrepreneurship respectively; and in the end, these frameworks have been combined and presented in a complex network. In order to achieve the purpose of this study, capabilities of two techniques including "Focus Group (FG)" and "Analytical Network Process (ANP)" are employed. Regarding this research strategy, "Case Study", the scope of this study is limited to "An Active Organization in ICT Industry ". Results indicate that among dimensions of organizational culture, "trust" and "Innovation" play the most important roles in the development of entrepreneurial behavior.
    Keywords: Dimensions of Organizational Culture, Corporate Entrepreneurial Behavior, Strategic Change, Focus Group, Analytical Network Process
  • Negar Majidinejad*, Mehraban Hadi Peykani Pages 93-116
    This study aimed to investigate the effect of organizational capacity on employer fulfilling to psychological contracts by employee. This is a descriptive survey and correlational; and in terms of nature is practical. For this purpose, we select 173 staff based on Stratified sampling method from Isfahan Islamic Azad University. constrant, content and nominal validity of the questionnaires are confirmed. Reliability calculate by using of Cronbach's alpha coefficient.The results show that organizational capacity dimensions effect on employer fulfilling to psychological contracts. So organizational capacity building including appropriate strategies, leadership style worthy organization, qualified staff and the skills required by the organization, systems and structures are effective and efficient and shared values can affect the obligation of employers to employer fulfilling to psychological contracts.
    Keywords: Organizational Capacity, Psychological Contracts, Employee
  • Seyyed Hamed Hashemi*, Minoo Yousefi Pages 117-141
    The aim of this study was to investigate the relationship between strategic leadership and open innovation practices in the Caspian Tamin, Behvarzan and Sobhan Darou. The aim of this study in terms of functional and descriptive - survey is. The study sample consisted of all three companies, pharmaceutical Caspian Tamin, Behvarzan and Sobhan Darou, which numbers 64 people. Due to the limited sample size of the study population was selected by counting a total of 64 people. Data were collected by questionnaire and open innovation are strategic leadership behaviors. The reliability of the questionnaire was calculated by Cronbach's 0/84 and validity of the questionnaire was confirmed by content validity. Data using the Pearson correlation test software SPSS21 and structural equation modeling (SEM) software AMOS22 were analyzed. The results showed that the behavior of strategic leadership and innovation open and there is a significant positive relationship. So it can be concluded that by improving strategic leadership behaviors of innovation in high-tech companies will rise.
    Keywords: Strategic Leadership, Visionary Leadership, Open Innovation
  • Peyman Akhavan, Jafar Ghidar, Morteza Kheirkhah* Pages 143-161
    Most organizations in automotive industry and other industries use Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) to prioritize their strategies. One of the weak points of this method is that it does not involve the inter-relations and correlation among environmental factors. In this paper, it has been tried to remove this weakness, as well as reprioritization of Nirou Moharrekeh Industrial company’s strategies – a leading company in IRAN-KHODRO supply chain- using analytic network process (ANP). Results show that the prioritization obtained by analytic process network has considerable differences compare with the prioritization resulted by quantitative strategic planning matrix. The reason is that in quantitative strategic planning matrix the inter-relations among criteria are not considered. So, as a main outcome of this research it is recommended that organizations use analytic network process for prioritization of their strategies or validation of the method they used for prioritization of business strategies. Results of Nirou Moharrekeh company’s strategies prioritization using ANP is in this way that the product development such as manual and automatic strategy has the highest priority an production parameter optimization has the lowest priority.
    Keywords: Strategy, Analytic Network Process, Quantitative Strategic, Planning Matrix, Pairwise Comparison, Supermatrix
  • Ali Hossein Keshavarzi*, Saeed Safari, Mohammad Hossein Askari Pages 163-178
    Drucker (2010) introduces entrepreneurial society in 21st century as the substitute of social security, the great revolution of 20th century. In entrepreneurial society, universities should be innovative as every organization. This research aimed to identify and prioritize accelerators and barriers of entrepreneurial university formation in Iran. The research is applied and descriptive survey. Research population included 2142 lecturers at Shahed, Tehran, and Yazd universities, and 400 individuals were selected as research sample. Based on literature review, a questionnaire was developed and distributed. Data analysis was done using SPSS software and Friedman Test. As a result, 23 factors were identified as accelerators and barriers of entrepreneurial university formation. The highest priority was allocated to individuals’ viewpoint about entrepreneurship as accelerator, and to organizational chart and governance of university as barrier. Also, it was found that environmental accelerators were the most important compared to other factors.
    Keywords: Entrepreneurial University, Accelerators, Barriers, Iranian Universities
  • Hossein Ahmadi Rezaei, Mostafa Edjtehadi*, Nadergoli Gourchian, Amir Hossein Mohammad Davoudi Pages 179-202
    This is a descriptive research and its aim to examine and assess the degree and sufficiency of university autonomy in the four area of institutional, financial, staff, and academic and also the degree of accountability of branches to their external stakeholders. At first, on the base of the library research, the researcher studied many articles and books to find out and determine the essential components of university autonomy and provided for ten higher education specialists to have their opinions about them. Besides, he studied Islamic Azad University rules and regulations and also interviewed with university chancellors, Deans, Head of the Department and academic staff with regard to autonomy and accountability of the branches. Since the gathering of data was done by questionnaire and interviews, therefore it was a mixed method. The instrument for gathering data was a researcher-made questionnaire with a five- point Likert scale and its calculated Alpha was ./953. This means that the instrument was reliable. Data were obtained randomly from academic staffs on the base of Morgan table (105) at Islamic Azad University branches in Qazvin province. The data were analyzed using percentage and five-point Likert scale to objectively determine the degree of accountability and the sufficiency of the university autonomy for good governance of their branches at the four area of autonomy from the view point of academic staffs. The analysis of data in relation to research questions were investigated, using one-sample t-test by means of version 18 of SPSS software. The findings indicated that the degree of autonomy in the four areas was not sufficient to govern the university well and at the end the issue under the investigation was analyzed and some solutions were given to increase the accountability of the Islamic Azad University branches.
    Keywords: Islamic Azad University, Good governance, Autonomy, Accountabilit
  • Mohammad Hemati* Pages 203-226
    Today, most of organizations to determine their growth and development strategies design their macro programs. Developing the right strategies to organizations will help them in reaching the proper position of the market share. The aim of this research is to develop the strategic strategies by using of fuzzy rule-based systems. To attainment of this goal, the necessary steps, including the company's strategic plans and strategies from the SWOT matrix were presented. The next steps are including, evaluation the strategic position and strategic evaluation Matrix by using of common methods (classic method) in Mino pharmaceutical and health company. The result of this step, has been showed that the conservative strategy is in the first rank. Finally, by using of knowledge base in fuzzy logic system, the rule bases of decisions have been designed that output of is the possibility of success for the company's strategic in four strategies (aggressive, conservative, competitive and defensive). The results indicated that the conservative and competitive strategies have equal possibility of success. Also the other results in viewpoints of experts, have been showed that the fuzzy rule- based systems are better consistent with the human thinking and company's existing facts.
    Keywords: Strategic Strategies, Fuzzy Rule, based Systems, Strategic Position, Action Evaluation (SPACE) Matrix, Mino Healthcare, Pharmaceutical Company
  • Seyyed Hossein Siadat*, Mohammad Reza Hamidizadeh, Sara Shafahi, Sara Zolfaghari Pages 227-248
    This paper investigates challenges, strengths and weaknesses of the process of direct tax in Iranian National Tax Administration. We present strategic solutions in the form of best practices in order to improve the given process. The best practices include control relocation, Control addition, case manager, automation, technology and outsourcing. The main objective of the paper is to study the effect of the best practices on organizational performance. To do this, first the current process is modeled, and then the application of best practices is investigated by using questionnaires and interviews. Finally, according to the applied best practices, the process model is redesigned. The results showed that the use of candidate best practices has a significant and positive impact on organizational performance. Also according to the results, greater use of information technology in the organization and training employees and tax payers are among best solutions to improve the given process. Finally, operational guidelines are provided.
    Keywords: Best Practices, Business Process Reengineering, Information Technology, Tax Affairs Organization, Organizational Performance
  • Leila Yeganeh*, Roohallah Noori, Saeed Jaafarinia, Rasool Yeganeh Pages 249-270
    In economic and management literature a discussion titled "organizational sustainability" has been put forward. The sustainability paradigm to some extent replaced by success in management literature. Approximately, most of the organizations define the acquisition of sustained success in their value system. Organizational sustainability is the ability to maintain or to develop the performance in the long term and continued satisfaction of stakeholder over time. The general goal of this study is the investigation of degree of organizational sustainability and representing solutions to enhance it with knowledge management perspective in Tehran Industrial Estates Company. With respect to the goal of the study the population includes all the experts and managers of Tehran industrial estates. A total of 114 people, among them 88 were selected randomly. The results of data analysis show that, the degree of sustainability of Tehran industrial estates is 2.6204 that is Tehran industrial estates is a proactive organization. Given the scores of knowledge management activities, the priorities of improvement were determined and they are as follows: publishing, assessment, development, use, goal setting, and maintenance, acquisition and identification of knowledge. Due to the fact that the organization is proactive with regard to sustainability, goal should be set to achieve a higher level of sustainability that is flexible level and in this case solutions have been presented to organization.
    Keywords: Sustainability, Knowledge Management, Knowledge Management Activities, Tehran Industrial Estates Company, ISO 9004
  • Hamed Iraj*, Farokh Ghouchani Pages 271-298
    Attention to technology development is a need to achieve sustainable competitive advantage and success of any organization. In addition, due to limitations in the supply and use of resources, and also importance of HR in any organization shows the importance of human resource management in organizations. In this research that is the descriptive study, factors affecting the implementation of human resources information systems in medium and large companies in Tehran province are studied. Statistical Society in this research included 125 companies with more than 150 personals. In this study, key factors were extracted according to recent research. Then, using the binomial test was approved and finally using analysis of variance and mean equality hypothesis, because on average ranked, and this has also been confirmed by the average difference test. The results show that the main factors: strategy management, human resources and human resource information systems specifications respectively ranked first, second and third place. As well as sub-agents and their rankings determined in this study.
    Keywords: Sustainable Competitive Advantage, Human Resources Information Systems, Medium, Large Companies, Ranking