فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 11 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا زارعی*، علی اصغر آل شیخ صفحات 1-16

    امروزه گسترش فیزیکی روزافزون و بدون برنامه ریزی شهرها، باعث کاهش کیفیت زندگی جوامع شهری و غیرشهری شده است. درک فرایند رشد شهری در برنامه ریزی و مدیریت شهری به منظور رسیدن به شهری پایدار بسیار مهم است. از طرف دیگر مدلسازی الگوهای فضایی شهری می تواند دید مناسبی در مورد اینکه چگونه شهرها تحت شرایط مختلف اجتماعی و اقتصادی و محیطی توسعه می یابند، ایجاد کند. تاکنون تلاش های زیادی در زمینه مدلسازی توسعه شهری با استفاده از اتوماسیون سلولی صورت پذیرفته است اما برای ایجاد یک مدل قابل اطمینان و معتبر هنوز برخی مسائل بصورت حل نشده باقی مانده است. پیچیدگی در فرآیند توسعه شهری، تعداد متغیرهای زیاد و وجود قوانین مختلف باعث گردیده تا کالیبراسیون مدل اتوماسیون سلولی، یکی از مسائل چالش برانگیز در شبیه سازی گسترش شهری باشد. در این تحقیق تلاش بر این بوده که با تلفیق اتوماسیون سلولی و الگوریتم ژنتیک مدلی مناسب جهت مدلسازی فرایند رشد شهری ایجاد شده و کاربردی عملی از آن در پیش بینی فرایند توسعه شهری شیراز بین سال های 1990 و2000 نشان داده شود. پارامتر های موثر در این فرایند تعداد همسایگی شهری، شیب زمین، فاصله تا راه های اصلی و مناطق غیر قابل توسعه می باشند که به هر کدام سهمی از ژن های کروموزوم اختصاص داده شده و نتایج بهینه از آن ها استخراج گشته و در نهایت از دقت کلی و شاخص کاپا برای ارزیابی مدل استفاده شده است. بدین ترتیب دقت کلی بدست آمده برابر با 91837/0 است که نشان دهنده ی این است که 837/91 درصد سلول ها درست شبیه سازی شده اند و مقدار شاخص کاپای نهایی 68406/0 بوده که نشان دهنده ی این است که نتایج شبیه سازی 406/68 درصد بهتر از زمانی است که شبیه سازی بطور تصادفی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: مدلسازی توسعه ی شهری، اتوماسیون سلولی، الگوریتم ژنتیک، شاخص کاپا، شیراز
  • احمد پوراحمد، بهزاد عمران زاده صفحات 17-36
    امروزه مسائل مربوط به حمل و نقل در شهرها به یکی از چالش های عمده و اصلی مدیریت شهری تبدیل شده است. حمل و نقل یکی از مهمترین ارکان توسعه شهری است که برای جابجایی مردم و کالاها در بین فضاها و اماکن مختلف جغرافیایی بکار می رود. یکی از چالش هایی که معمولا در زمینه توسعه پایدار شهر ها مطرح است، تعیین نوع سیستم حمل و نقل مطلوب شهر می باشد. سیستم حمل و نقلی که الگو و ساختار شهر نیز تا حد بسیار زیادی از آن تاثیر می پذیرد. کلانشهر تهران در کنار مشکلات عدیده ای که با آنها روبروست، با مشکل ترافیک و حمل و نقل نیز به ویژه در حوزه حمل و نقل عمومی مواجه است. برای حل مشکل ترافیک در تهران ر حل های گوناگونی ارائه شده است. یکی از طرح هایی که در سال های اخیر جهت رفع این مسائل ترافیکی در تهران ارائه و اجرا شده است، ایجاد سیستم حمل و نقل BRT یا سامانه حمل و نقل سریع اتوبوسی، در قالب سیستم حمل و نقل عمومی است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و بر اساس روش مطالعات کتابخانه ای و پژوهش میدانی به ارزیابی عملکرد سیستم حمل و نقل BRT در کلانشهر تهران و ارائه راهکارهای توسعه آن در قالب تکنیک SWOT می پردازد. در نتیجه پژوهش حاضر ظرفیت ها و محدودیت های موجود در خط یک سیستم BRT مطالعه و مشخص گردید و در نهایت، پاسخ های علمی و راهکارهای توسعه آن ارائه گردید. در کل حدود 97 عامل اثرگذار بر خط یک سیستم BRT کلانشهر تهران شناسایی شد.
    کلیدواژگان: سیستم حمل و نقل شهری، کلانشهر تهران، سیستم BRT، تکنیک SWOT
  • هاشم داداش پور، عبدالله زارعی * صفحات 37-58

    کاربری زمین به عنوان یکی از ابزارهای برنامه ریزی همواره مورد توجه برنامه ریزان شهری و منطقه ای بوده است. این ابزار سعی در شناخت میانکنش پیچیده ی بین جامعه ی بشری و محیط زیست دارد تا از این طریق بتواند رابطه ای منطقی بین نیازهای توسعه ای بشر و معیارهای زیست محیطی برقرار کند. در این پژوهش سعی شده تا با استفاده از مدل کاربری LUCIA که مدلی تلفیقی از محرک های اقتصادی-اجتماعی و زیست محیطی است به دو سوال اساسی در مورد تغییر کاربری زمین که همانا «چگونگی تغییر» و «موقعیت تغییر» را هدف قرار می دهد، پاسخ دهد. با توجه به ساختار دو سطحی مدل، در سطح اول از متغیرهای زیست محیطی به عنوان سنجه ای جهت ظرفیت سنجی مناطق مختلف، در میزان تغییرپذیری استفاده می شود و در سطح دوم متغیرهای اقتصادی-اجتماعی را به عنوان محرک های اصلی تغییر کاربری بررسی می کند. روش تحقیق از لحاظ هدف تحقیق از نوع کاربردی و بر حسب روش شناختی از نوع تحقیقات تحلیل-توصیفی است. در جمع آوری و طبقه بندی داده ها و اطلاعات، از روش کتابخانه ای-اسنادی استفاده شده است. چارچوب و روش تحلیل این پژوهش بر مبنای چارچوب مدل مفهومی مدل تغییر کاربری زمین LUCIA قرارگرفته و با استفاده از داده های موجود شهرستان نوشهر مدل اجرا و خروجی های آن برای توسعه ی شهری تحلیل شده است. نتایج خروجی این مدل پاسخ سوالات تحقیق را به خوبی بیان می کند و نشان می دهد که مناطق پیرامونی سکونتگاه ها به خصوص مناطق پر جمعیت و همین طور مناطق اطراف تاسیسات زیرساختی برای تغییر کاربری زمین به توسعه ی شهری مستعدترند؛ و در نهایت با توجه به شرایط زیست محیطی و اجتماعی-اقتصادی تنها 14 در صد از کل مساحت شهرستان دارای شرایط بسیار مناسب برای تغییر کاربری زمین به توسعه ی شهری تشخیص داده شده است.

    کلیدواژگان: تغییر کاربری زمین، محرک های اقتصادی، اجتماعی، محرک های زیست محیطی، مدل کاربری زمین، مدل LUCIA
  • اکبر کیانی، حسن غلامی فاردقی، معصومه وحدتی صفحات 59-72
    محله به عنوان حیاتی ترین سلول در کالبد شهر، از پیوند و انسجام عناصر فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، مذهبی و محیطی هویت یافته که در اکثر مواقع توجه به عنصر پذیرش و قابلیت زندگی اجتماعی در آن با پرداختن محدود به عوامل اقتصادی و محیطی مورد غفلت قرار می گیرد. هدف مقاله حاضر ارزیابی ظرفیت زیست اجتماعی محلات در شهرهای کوچک است و بر این اساس روش تحقیق تحلیلی- پیمایشی و مبتنی بر منابع اسنادی و پرسشنامه ای است. داده ها و اطلاعات نیز شامل شاخص ها و معیارهای مرتبط با سنجش قابلیت و ظرفیت زندگی اجتماعی در محلات شهر درق همچون پویایی و سرزندگی، امنیت، مشارکت، هویت و تعلق مکانی، تنوع و گوناگونی اجتماعی و افزایش تراکم با مدل ELECTRE است. با توجه به هدف تحقیق که سنجش و ارزیابی و انتخاب محله برتر است چهار محله از چهار بافت شهر مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نیز رتبه بندی گزینه ها را به صورت نشان می دهد که نمایانگر برتری محله قدیمی بر سایر محلات است و این امر به شاخص پویایی و سرزندگی به عنوان ماحصلی از ارتباط نزدیک همسایگان و البته تعلق مکانی، مشارکت ساکنین در امور مربوط به محله و تنوع و گوناگونی اجتماعی در ساختار این محله بر می گردد.
    کلیدواژگان: ظرفیت زیست اجتماعی، محله، مدل ELECTRE، شهر درق
  • مهدی سقایی، علیرضا خواجه شاهکوهی، زهره جوانبخت قهفرخی صفحات 73-96
    گسترش گردشگری مذهبی و سفرهای زیارتی در جهان و در ادیان مختلف، جایگاه مقاصد اینگونه از گردشگری را افزایش داده و به تبع بر مسائل و مشکلات آنها در برآورد خدمات اقامتی مورد نیاز گردشگران و زائران افزوده است. شهر مشهد نیز به عنوان یکی از مقاصد گردشگری مذهبی و زیارت در این مجموعه قرار می گیرد. تراکم مراکز اقامتی و اسکان زائران و گردشگران در مناطق پیرامونی حرم مطهر امام رضا (ع) سبب شکل گیری یکسری از مشکلات کالبدی، اجتماعی فرهنگی و زیست محیطی گردیده که با توجه به نرخ رشد در حال افزایش تعداد زائران و گردشگران این کلانشهر در سال های آتی ضروت اخذ سیاست های بازساختی را در پخشایش مراکز اقامتی در سطح این شهر شکل داده است. از این رو، مقاله حاضر بر مبنای مدل AHP به تعیین پهنه های دارای قابلیت ایجاد خدمات اقامتی در چارچوب شاخص های همچون دسترسی، ریزدانگی و درشت دانگی، معابر، سازگاری و... پرداخته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که وضعیت کاملا مطلوب سطح شهر است که بیشتر در محور سمت توسعه شهر مشهد و محدوده شمال غرب این شهر قرار دارد. این امر در واقع با آنچه که در وضعیت موجود طرح های فرداست در زمینه طرح جامع و طرح توسعه و عمران کلانشهر مشهد مشاهده می شود دارای قابلیت همپوشی بوده به گونه ای که توسعه شهری و فضاهای لازم سمت توسعه شهر مهیا بوده و علاوه بر آن شعاع های دسترسی با توجه به حجم بالای مراکز اقامتی در محدوده منطقه ثامن تراکم بالایی را دارا بوده و از نظر وجود مکان های دارای قابلیت دارای محدودیت است.
    کلیدواژگان: خدمات اقامتی، پهنه بندی، زیارت، گردشگری مذهبی، مشهد
  • لیلا کوکبی، حسن ایزدی خرامه، رحمت الله عبدالهی، رقیه سلیمانی صفحات 97-114
    در فضاهای شهری آمیخته با عناصر طبیعی روح زندگی جاری است و انسان همواره به این فضاها احساس تعلق می کند، تعلقی که ریشه های آن در طبیعت و مظاهر آن وجود دارد و همگی این مظاهر را می توان برگرفته از کیفیت های طبیعی برشمرد. با توجه به فرهنگ کهن ایرانیان و انس دیرینه آنها با طبیعت ضرورت وجود چنین فضاهایی در شهرها خصوصا کلانشهرهایی که بتدریج جای خود را به عناصر مصنوع می دهند حس می شود. هدف این تحقیق شناسایی عوامل تاثیر گذار در سرزندگی و حیات جمعی استفاده کنندگان از فضای عمومی سبز راه ها است بدین منظور پارک خطی باغ بلند به عنوان گذری سبز در فضای شهری انتخاب و فعالیت هایی که می تواند به نوعی حیات اجتماعی ساکنان شهر را تحت تاثیر قرار دهد مطالعه شده است. جهت شناخت کاملتر مفهوم زندگی اجتماعی در فضای عمومی شهری، در روشی توصیفی- تحلیلی، متون تخصصی مختلف بررسی و معیارهای تاثیر گذار شناسایی شده اند. سپس داده ها از طریق پیمایش میدانی، مصاحبه های فردی، تکمیل پرسشنامه و نقشه برداری رفتاری گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بدین ترتیب ضمن بررسی میزان حضور مردم در سبز راه و سنجش میزان تعامل مردم با یکدیگر، تنوع فعالیت ها و تنوع فرهنگی و سنی استفاده کنندگان، مطلوبیت این فضای شهری از لحاظ توانایی برقراری حیات و سرزندگی از جنبه های مختلف ارزیابی شده است. نتایج تحقیق نشان دهنده تفاوت کارکردهای این گذر در طول شبانه روز، ایام و فصول سال و امکان پذیری استفاده از آن توسط گروه های سنی، جنسیتی و قومی مختلف با اهداف گوناگون است. در انتها نقاط ضعف و قوت این گذر سبز با تاکید بر حیات جمعی مشخص و راهکارهای پیشنهادی برای رفع آن ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: حیات جمعی، شهر، سبز راه، فضای عمومی
  • علی موحد، محمدعلی فیروزی، ایوب ایصافی صفحات 115-136
    زلزله از جمله سوانح طبیعی است که بیشتر شهرهای جهان با آن مواجه هستند. این مسئله عموما با گسترده ترین دخالت های نسنجیده انسانی در محیط طبیعی از جمله ساخت و سازهای بی رویه در حریم گسل، فقدان و یا بی توجهی به ضوابط و استانداردهای ساخت و ساز تشدید می شود. ضرورت کاهش آسیب پذیری شهرها در برابر زلزله، به عنوان یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی کالبدی، برنامه ریزی شهری و طراحی شهری محسوب می گردد.در این راستا،اولین گام، شناسایی میزان آسیب پذیری عناصر و اجزای فضای شهری و ارزیابی آن براساس مدل های موجود در جهت تشخیص مناطق و بافت های آسیب پذیر شهری برای کاهش اثرات زلزله پرداخت. روش تحقیق دراین پژوهش با توجه به موضوع آسیب پذیری ساختمان های شهری در برابر زلزله، از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد که با بهره گیری از مدل سلسله مراتبی معکوس(IHWP)، برآورد مناسبی از آسیب پذیری ساختمان های شهری با استفاده از داده های مکانی و توصیفی اجزا و عناصر اصلی ساختمانی (کیفیت ابنیه، قدمت ابنیه، نوع مصالح، کاربری اراضی از نظر خطرپذیری،تراکم جمعیتی، تراکم ساختمانی) می پردازد؛ تاثیر هرکدام از شاخص ها و کلاس بندی ها در میزان آسیب پذیری ارائه می شود و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) به تلفیق داده ها پرداخته و درنهایت منجر به شناسایی محله های آسیب پذیر شهر در برابر زلزله می گردد.نتایج نشان می دهد، 76.06 درصد ساختمان های شهر مسجد سلیمان آسیب پذیر شناخته شده اند. براین اساس، محله ی سبزآباد دارای بیشترین آسیب پذیری ومحله ی تلخاب باوجود وسعت زیاد، از آسیب پذیری پایینی برخوردار است.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری شهری، زلزله، مسجد سلیمان، سلسله مراتبی معکوس (IHWP)، سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)
|
  • R. Zarei, A. A. Alesheikh Pages 1-16

    With the ever increasing of unplanned urbanization، the quality of citizen`s life are lessening. Understanding the process of urban growths facilitates Sustainable Urban Planning and Urban Management. The spatial patterns of urban modeling can make a useful perspective on how cities develop under different social، economic and environmental factors. So far، many efforts have been carried out in urban growth modeling using a cellular automat، but to create a reliable and credible model، some issues still remain unsolved. The complexity of the urban development process، the numerous variables and the variety of rules have caused the calibration of cellular automation models to be one of the challenging issues in the simulation of urban growth. In this study a new model for urban growth modeling is devised. The model integrates the advantages of cellular automation and genetic algorithm to predict Shiraz urban development between 1990 and 2000. Effective parameters in this process are urban neighborhoods، slope، distance to main roads and undeveloped areas. The chromosome`s contribution of genes to each parameter is then estimated. Optimum results have been exploiting، and finally the overall accuracy and Kappa index were used to evaluate the model. The overall accuracy and the final kappa index obtained were equal to 0. 91837 and 0. 68406 which indicate that 91. 837% of the cells were simulated true and the simulation results were 68. 406 % better than the random simulation.

    Keywords: Urban growth modeling, Cellular automation, Genetic algorithm, Kappa index, Shiraz
  • A. Pourahmad, B. Omranzadeh Pages 17-36
    Urban Transportation system is one of the principal and significant elements of urban system that supplies the accessibility needs of citizens to different land uses and makes mobility of the city. Therefore urban transportation and traffic issue and its problems are some of the most important challenges for citizens، urban authorities and municipality in metropolises. Today، one of the solutions against transportation problems is development of public transportation that implements in many cities in all around the world. Rapid public transportation systems from rail to rubber-tired systems are one of the most common solutions. Municipality of Tehran metropolis has chosen the BRT (Bus Rapid Transit) system to address upon problems and improvement of public transportation. This paper، based on field studies and descriptive-analytic methods، evaluates and investigates the bus rapid transit (BRT) in Tehran metropolis and offering strategies for its development using SWOT technique. To sum up in this paper potentials and constraints of first line of Tehran BRT and ultimately scientific answers and development strategies are examined.
    Keywords: Urban Transportation System, Tehran Metropolis, Bus Rapid Transit, SWOT Technique, Iran.
  • H. Dadashpoor, A. Zarei Pages 37-58

    Land use planning has been regarded as an important method in field of urban and regional planning. Land use planning tries to recognize the complex interaction between human society and the environment for creating the logical relationship between human development needs and environmental standards. This article aims to answer two fundamental questions about land use change; include change manner and change position، by use of the LUCIA model that is a consolidated model of economic- social and environmental drivers. According to two-level structure of model، at first level environmental variables have been used as indicator of capacity assessment for changeability values. And at second-level، economic-social variables were reviewed as a key driver for land use changes. This research paper is an applied research and has been done by descriptive- analytical research method. Data were collected and classified by literature review. The Research''s analysis framework is based on the conceptual model of land use change -LUCIA model. In this research، model was run based on data of Noshahr County and model’s outputs have been analyzed for urban developments. Finally the results show that the around of residential areas -especially dense areas- and the Infrastructure equipment’s around are more talented for land use change in urban development. According to environmental and social- economic conditions، only fourteen percent (14%) of total areas of the city were detected as suitable conditions for land use change in urban development.

    Keywords: Land Use Change, Economic, Social Drivers, Ecological (Environmental) drivers, Land Use Models, LUCIA
  • A. Kiani, H. Gholami, M. Vahdati Pages 59-72
    Neighborhoods as the most critical cells in the city body were identified of the link and integrity of the cultural، social، economic، environmental and religious elements that in the most cases neglected attention to acceptation element and community life capacity with limited pay to economic and environmental factors. Objective this article is evaluation community capacity of neighborhoods in small towns and therefore research method is analytical-survey and based to document sources and questionnaire. Data and information including indicators and criteria related to measuring capabilities and community life capacity in Daragh city neighborhoods is such as dynamism and vitality، security، participation، identity and place of belonging، social diversity and increased density with ELECTRE model. Attention to research objective that is assessment and evaluation and selection top neighborhood of city، were studied four neighborhoods of four tissues. The result show ranking the option that represents superiority of old neighborhood over other neighborhoods and this return to dynamism and vitality index as a result of close neighbors and of course place of belonging، resident''s participation in affair relating to neighborhood and social diversity in neighborhoods structure.
    Keywords: Community Livability Capacity, Neighborhood, ELECTRE Model, Daragh city
  • M. Saghaii, A. Khajeh Shahkuhi, Z. Javanbakht Qahfarrokhy Pages 73-96
    Recently، religious tourism has become of great importance between different religions all around the world، so the problems of religious destinations in providing accommodation services for tourists and pilgrims have consequently increased. Mashhad is one of the most large religious destinations the world over. The high population density around the Holy Shrine has made various Physical، social، cultural and environmental adversities; therefore، restructure proceedings are required to prevent from further problems of accommodation services in the coming years. The current study has zoned different areas which have the potential of providing adequate accommodation services on the basis of AHP model and in the framework of some indexes such as accessibility، tiny tread، huge tread، passages، compatibility، and so forth. The achieved results indicate that Mashhad is very appropriate of executing this model and is capable of development especially in the northwest of the city. The necessity of applying this model is recognized to overlap the comprehensive plans of development and civilization of Mashhad Metropolitan، so due to the high population density، the extension of the city is possible besides providing needed regions. In addition Access radius according to High accommodation centers in The Semen area has a high density and capable sites are limitations.
    Keywords: accommodation services, zoning, pilgrimage, religious tourism, Mashhad.
  • L. Kowkabi, H. Izadi Kharameh, R. Abdollahi, R. Soleymani Pages 97-114
    Life is streaming in urban spaces intertwined with natural elements and Man has a sense of place there. These expressions can be derived from the natural qualities outlined. According to ancient Persian culture and their adaptation with nature، the necessities of such places are to be felt in cities and metropolises. A public space can be used as a place for social interaction، group activities، entertainment، recreation and sporting. In this study “Bagh-Boland linear park” is selected as a green way in the built environment and the activities which could affect the residents’ social life have been studied. For the better understanding of social life concept in urban public space، the main criteria have been identified in a descriptive analytical study through the scientific sources. The Data were collected by field surveys، personal interviews and questionnaires. In this way the desirability of the urban space and its liveliness ability were evaluated through Investigation of the Green Way، measurement of people interaction، Variety of activities، cultural diversity and age of users. The results indicate that the linear park has various functions، and this functions change at different hours in a day; different days in a weeks and different seasons due to the flexibility of places، therefore people of different age، gender and ethnic groups are able to use these places with various goals. Finally، emphasizing the social life، the strengths and weaknesses of the green way were identified and some suggestions have been presented to improve it.
    Keywords: social life Public space, city, green way, public space
  • A. Movahed, M.A. Firoozi, A. Esafi Pages 115-136
    Earthquake is one of natural disasters which most cities all over the world are confronted with. Generally، this problem is intensified with the widest human unconsidered interference in natural environment such as construction in the realm of fault، and disregarding the construction standard. The necessity of decreasing the vulnerability of cities against the earthquake is one of the main purposes of physical planning، urban planning and urban planning and urban design. Therefore، the first step is to identify the degree of elements and urban components vulnerability and assessing it based on the current models so as to identify the urban vulnerable areas and structures for decreasing the effects of earthquake. Regarding the issue of vulnerability of urban buildings against، the type of this study is descriptive-analytic using inversion hierarchical weight process، the study yields appropriate estimate concerning the vulnerability of urban buildings by means of spatial and descriptive data of main components old building (The quality of building، The antiquity of buildings، Type of materials، Land use regarding the risk-taking، Density population، density building). It then the study presents the effect of each of the indicators and classifications on the degree of vulnerability. Next، the data are synthesized using geographical information system and finally the vulnerable districts are identified. The result reveals that 76. 06 percent of Masjed Soleiman building is vulnerable. According to the obtained data Sabz Abad district is the most vulnerable district and Talkhab district – despite is broad space- is the least vulnerable district.
    Keywords: Urban vulnerability, Earthquake, Masjed soleiman, Inversion hierarchical weight process (IHWP), Geographical information system (GIS)