فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی شهری - پیاپی 14 (پاییز 1392)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 14 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین یغفوری، صمد فتوحی، جاسم بهشتی فر صفحات 1-20
    موضوع دسترسی به خدمات شهری از جمله مسائل مهمی است که ابعاد گوناگون امور شهری را تحت تاثیر قرار می دهد. خدمات بهداشتی- درمانی نمونه ای از این دست است که الزام در دسترسی مناسب به آنها، برای تمامی افراد ضروری می باشد. تصمیم گیری برای مکانیابی مراکز خدمات بهداشتی- درمانی از جمله داروخانه ها نه تنها از نظر نحوه ارائه خدمات و تحمیل هزینه ها به استفاده کنندگان حائز اهمیت است بلکه خود در توسعه شهر و تعیین الگوی توزیع مکانی تقاضا برای سکونت تاثیر قابل ملاحظه ای دارد. در این مطالعه، هدف عمده سنجش میزان کمبود داروخانه ها در سطح شهر جهرم، چگونگی توزیع جغرافیایی و مکانیابی بهینه این مراکز با توجه به استانداردها و ضوابط علمی بوده است. سپس با بهره گیری از امکانات سامانه اطلاعات جغرافیایی و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تعیین شعاع استاندارد عملکردی هر داروخانه، استفاده از چندضلعی های تیسن و در نهایت با بهره گیری از شاخص همپوشانی برای مکانیابی بهینه فضاهای شهری به منظور احداث داروخانه در این شهر اقدام شد. در این پژوهش داده های مکانی از روی نقشه های رقومی تهیه و داده های توصیفی نیز با استفاده از آمار و پژوهشهای میدانی، جمع آوری گردید. سپس برای هر یک از عوامل تاثیرگذار در مکانیابی داروخانه ها، لایه های مرتبط تهیه شد و در هر لایه حریم کاربری ها مشخص گردید؛ سپس با توجه به میزان تاثیر هر یک از معیارها و مقایسات زوجی به روشAHP و به کمک نرم افزار Expert Choice، وزن لایه ها محاسبه شد، نهایتا با بهره گیری از نتایج حاصل از تلفیق لایه های اطلاعاتی، زمین های شهر جهرم برای انتخاب مکان مناسب احداث داروخانه ها در5 دسته از بسیارخوب تا بسیار ضعیف تقسیم بندی گردید. نتایج حاصله نشان می دهند که توزیع فعلی داروخانه ها در منطقه مورد مطالعه متناسب با توزیع جمعیت نیست و بیشتر داروخانه ها در قسمتهای مرکزی شهر متمرکز هستند و توزیع آنها تاثیرپذیری زیادی از الگوی توزیع ساختمان پزشکان نشان می دهند. ضمنا مکانهای تعیین شده برای داروخانه ها از نظر بهبود خدمات رسانی و کاهش هزینه و زمان دسترسی برای جمعیت استفاده کننده قابل ملاحظه است.
    کلیدواژگان: داروخانه ها، توزیع فضایی، مکانی، شهر جهرم، سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS)، مدل (AHP)
  • محسن احدنژاد، سمیه علی پور صفحات 21-40
    ناهنجاری و ناپایداری اسکان و سکونت اگرچه ریشه ای دیرپا در سرزمین ما دارد اما تظاهر آن در اشکال حاشیه نشینی، اسکان غیررسمی، کانون های خودرو و اسکان غیرقانونی و نامتعارف به عنوان محصول شرایط جدید شهرنشینی در کشور است به طوری که بیش از 50 درصد ساکنان شهرهای کم درآمد و 20 درصد ساکنان کشورهای با درآمد متوسط را نیز به خود اختصاص داده اند. این پدیده به شیوه فعلی و مرسوم در ایران از دهه 1320 آغاز و تا اواخر دهه 1350 به شدت نسبتا زیادی روند گسترش خود را طی نموده است. هدف این پژوهش بررسی فرآیند شکل گیری اسکان غیررسمی در منطقه اسلام آباد و در نهایت بررسی نتایج طرح تخریب و پاک سازی منطقه بعد از گذشت دو دهه از ابتدای اجرای طرح است. نوع پژوهش کاربردی و روش آن تحلیلی – توصیفی و گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای، اسنادی و میدانی بوده و جهت نمایش روند انجام طرح از تصاویر ماهواره ای دوره ای استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اسکان غیررسمی در منطقه اسلام آباد از سال 1311 با ثبت تپه مرادآب به عنوان مرتع مشاع قریه بیلقان و با هجوم مهاجران با ریشه روستایی به آن شکل گرفته و از سال 1347 با اعلام تپه به عنوان اراضی ملی از سوی وزارت منابع طبیعی منطقه مستعد شکل گیری سکونتگاهی غیررسمی شده است. طرح تخریب و پاک سازی منطقه نیز از سال 1374 برای محدوده 72 هکتاری منطقه آغاز شده است و تا پایان سال 1391 تعداد 3978 واحد تخریب شده است که 715 واحد آن در دهه اول و تعداد 3182 واحد آن در دهه دوم تخریب و پاک سازی شده اند. با گذشت 17 سال از شروع طرح تعداد 14512 نفر تا سال 1380 و تعداد 15056 نفر در دهه دوم که جمعا 29568 نفر از منطقه اسلام آباد منتقل شده اند.
    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، تخریب، پاک سازی، اسلام آباد
  • فروغ قاسمی، محمدرضا رضایی، حسن ستوده صفحات 41-60
    با اتکا شهرهای استان فارس به پسکرانه کشاورزی خود هرگونه تغییرات شدید در نظام سلسله مراتب شهری را باید متاثر از بخش کشاورزی و تغییرات اقلیمی دانست، اما آنچه قابل ذکر است این که سلسله مراتب شهری در استان فارس تحت تاثیر عامل کشاورزی و اقلیمی قرار ندارد. عوامل سیاسی از جمله انتخاب شهرها به عنوان مرکز شهرستان (لامرد و نورآباد) و عوامل اقتصادی در تخصیص منابع به شهرها(به کارگیری قطب رشد) از جمله عوامل اصلی در گسیختگی و تحول در نظام سلسله مراتب شهری استان فارس است. در این پژوهش سعی بر این است تا با استفاده ازشاخص های نخست شهری، ضریب آنتروپی، منحنی لورنز و ضریب جینی و محاسبه شاخص هرفیندال و با به کارگیری نتایج سرشماری های عمومی نفوس و مسکن طی سال های 1345 تا 1390 سلسله مراتب و تحولات شبکه شهری استان فارس بررسی شود. نتایج حاکی از عدم تعادل و ناهمخوانی در سلسله مراتب شهری استان فارس است، عدم حضور هیچ شهری در طبقه دوم جمعیتی و کاهش فاصله شهر نخست با شهرهای پایین دست است.
    کلیدواژگان: سلسله مراتب شهری، ضریب آنتروپی، منحنی لورنز، ضریب جینی، شاخص هرفیندال، استان فارس
  • حسن ایزدی، سپیده برزگر، خلیل حاجی پور، عبدالرضا پاکشیر صفحات 61-82
    «محیط مسکونی» و «فرآیند انتخاب آن»، از موضوعات اصلی در مطالعات برنامه ریزی شهری محسوب می شوند. عدم قطعیت و پیچیدگی رفتار انسان، چه شهروندان و چه تصمیم سازان، بر فرآیند انتخاب اثر می گذارد. در سال های اخیر، برای مطالعه ی قواعد مولد و عوامل اثرگذار بر این فرآیند، از روش های ارزش گذاری اقتصادی و به ویژه، روش انتخاب تجربی استفاده شده است. با گذشت بیش از سه دهه از ظهور و کاربرد گسترده ی روش انتخاب تجربی، در کشور ما به این روش کمتر پرداخته شده است. هدف این مقاله، معرفی کاربرد روش انتخاب تجربی در مطالعه ی انتخاب محیط مسکونی شهری است. طبق نتایج این پژوهش، استفاده از روش انتخاب تجربی فرصتی مناسب برای سنجش ارزش های محیطی است که کمتر در برنامه ها و پروژه های شهری مورد توجه بوده اند. شناسایی و رتبه بندی ارزش های محیطی، سنجش میزان تمایل به پرداخت افراد، ارزیابی سیاست ها و ارائه ی پیشنهادهایی برای بهبود وضع موجود، از دیگر مزیت های کاربرد روش انتخاب تجربی در این زمینه است.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری اقتصادی، روش انتخاب تجربی، ارزش های محیطی، محیط مسکونی شهری
  • سید رضا جوادیان، غنچه راهب، وحید قاسمی، مهدی رهگذر صفحات 83-102
    پژوهش حاضر که یک مطالعه مقطعی- تحلیلی بوده است، با هدف سنجش رفتارهای اجتماعی مطلوب جوانان شهر اصفهان و شناسایی عوامل شخصیتی موثر بر آن انجام شده است. بر اساس مبانی نظری و مطالعات قبلی، از بین عوامل و متغیرهایی که بر رفتار اجتماعی مطلوب تاثیرگذارند، عوامل پنجگانه شخصیت به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شده و مدل مفهومی مطالعه تدوین شد. برای این منظور تعداد 520 نفر از جوانان به روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای با احتمال متناسب با حجم (PPS) انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از مقیاس گرایش های اجتماعی مطلوب تجدید نظر شده و پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت (NEO-FFI) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش های تحلیل عاملی، رگرسیون و مدل سازی معادله ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آمار توصیفی مشخص کرد که میزان رفتارهای اجتماعی مطلوب جوانان شهر اصفهان بیش از حد متوسط مقیاس می باشد (میانگین 6/80). این افراد در خرده مقیاس رفتارهای اجتماعی مطلوب ناشناس (میانگین 6/23) و هیجانی (میانگین 5/21) بیشترین نمره کسب کرده اند. از طرفی کمترین میانگین به بعد رفتار اجتماعی مطلوب جمعی (7/6) تعلق داشت که نشان دهنده ضعف جوانان در این بعد رفتارهای اجتماعی مطلوب است. نتایج حاصل از مدل معادلات ساختاری نشان داد که از میان عوامل پنجگانه شخصیت، عامل های برون گرایی، انعطاف پذیری، توافق پذیری و وظیفه شناسی بر رفتارهای اجتماعی مطلوب جوانان تاثیر مثبت معنادار دارند ((01/0. >P).
    کلیدواژگان: رفتارهای اجتماعی مطلوب، عوامل پنجگانه شخصیت، جوانان، اصفهان
  • حسین نظم فر، بهزاد پادروندی * صفحات 103-122

    برنامه ریزی منطقه ای با هدف توسعه و کاهش نابرابری منطقه ای، از موضوعات مهم در کشورهای در حال توسعه محسوب می شود. شناخت و تجزیه و تحلیل وضع مناطق در زمینه های محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نخستین گام در فرایند برنامه ریزی توسعه منطقه ای است. با این کار تنگناها و محدودیت های مناطق مشخص شده و می توان برای رفع آن ها اقدام کرد. به عبارتی برای تخصیص اعتبارات و منابع میان مناطق مختلف، شناسایی جایگاه آن منطقه در بخش مربوطه و رتبه بندی سطوح برخورداری از مواهب توسعه ضروری است. با عنایت به مباحث فوق الذکر در پ‍‍ژوهش حاضر سعی شده است، با روش توصیفی- تحلیلی به تعیین درجه توسعه یافتگی شهرستان های استان چهار محال بختیاری در شاخص های انتخابی توسعه پرداخته شود. در این پژوهش شهرستان های استان براساس 11 مولفه مختلف توسعه در قالب 50 شاخص (با تاکید بر شاخص های اقتصادی، اجتماعی و کالبدی) با استفاده از مدل های کمی برنامه ریزی از جمله مدل تصمیم گیری چند معیاره شباهت به گزینه ایده آل TOPSIS و وزندهی شاخص ها با تکنیک AHP، سطح بندی و میزان نابرابری های موجود در شهرستان های استان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده از این بررسی ها حاکی از آن است که شهرستان های شهرکرد و بروجن به ترتیب با 5721% و 5062% در سطح برخوردار و شهرستان های اردل، فارسان و کوهرنگ به ترتیب با 3838% و3644% و 3071% در سطح نیمه برخوردار و شهرستان لردگان با 2042% در سطح عدم برخورداری هستند. یافته ها نشان می دهد لزوم توجه به برنامه ریزی غیرمتمرکز بر اساس منابع و محدودیت ها به منظور نیل به توسعه و پیشرفت متعادل و یکپارچه منطقه ای، ضرورتی اجتناب ناپذیراست.

    کلیدواژگان: چهارمحال بختیاری، برنامه ریزی منطقه ای، سطح برخورداری، توسعه، TOPSIS، AHP
  • اکبر محمدی، سمیه رحیمی صفحات 123-142
    الگوی کاربری اراضی نشان دهنده نحوه توزیع و ترکیب افقی کاربری های شهری می باشد که نقش بسیار مهمی در پراکنش آلاینده ها و کیفیت هوای شهر بر عهده دارد. تاثیر این الگو بر توزیع آلاینده ها را می توان در مکان گزینی منابع آلاینده (کاربری های مسکونی، صنعتی، تجاری، اداری و...) و همچنین اثر گذاری آن بر توزیع سفرهای شهری و بدنبال آن آلاینده های منتشر شده از ترافیک شهری دانست. هدف اصلی این پژوهش نیز بررسی نقش الگوی کاربری اراضی بر تمرکز آلاینده های هوای شهر تهران با استفاده از ترکیب تکنیک های فضایی و روش های آمار استنباطی است. آمار 16 ایستگاه سنجش آلودگی شهر تهران در سال 2010 (شامل آلاینده های CO، NO2، O3، PM10 و SO2) بعنوان متغیر تاثیر پذیر انتخاب گردیده و شاخص های الگوی کاربری اراضی (استخراج شده توسط نرم افزار FRAGSTATS)، طول شبکه معابر و درصد فضای باز به عنوان متغیرهای تاثیر گذار انتخاب گردیدند. جهت استخراج متغیرهای تاثیرگذار از سیستم بافرینگ که در روش رگرسیون کاربری اراضی (LUR) بکار گرفته می شود، استفاده گردید تا نتایج در فواصل مختلف مورد تحلیل قرار گیرند. پس از بررسی های روابط همبستگی میان تمرکز آلاینده ها و شاخص های الگوی کاربری اراضی که در سه بخش شاخص های سرزمین، شاخص های طبقات و سایر شاخص ها (شاخص های طول معابر و درصد فضای باز) صورت پذیرفت، نتایج تحقیق حاکی از آن است که بالاترین ضریب همبستگی، مربوط به رابطه میان آلاینده NO2 و طول معابر در بافر 1000 متری می باشد. بطور کلی آلاینده NO2 در مقایسه با دیگر آلاینده ها همبستگی بیشتری با شاخص های مورد مطالعه نشان می دهد که دلیل آن را می توان در تاثیر الگوی کاربری اراضی بر منابع تولید این آلاینده که عمدتا جریانهای ترافیکی می باشد، دانست. آلاینده های دیگر مثل CO، PM10 و SO2 نیز روابط متوسطی را (بویژه در بافر 1000 متری)با الگوی کاربری اراضی نشان می دهند. کمترین میزان ضریب همبستگی نیز میان آلاینده O3 و شاخص های الگوهای کاربری اراضی مشاهده می شود که دلیل آن را می توان در نحوه شکل گیری و واکنشهای متفاوت این آلاینده نسبت به آلاینده های دیگر دانست.
    کلیدواژگان: الگوی کاربری اراضی، آلاینده های هوا، Fragstats، شهر تهران
|
  • H. Yaghfouri, S. Fotouhi, J. Beheshtifar Pages 1-20
    Issue urban services are such important issues that affect different aspects of urban affairs. Health care is an example of the necessity of proper access to them and is essential for all people. The decision to locate health services - including health care services and pharmacies not only in terms of costs to users but also determining the spatial distribution of demand for residential development in the city is important and has a noticeable effect. In this study، we aimed to assess the shortage of pharmacies in the city، the geographical distribution and the optimal location of the centers of academic standards and regulations. The possibilities of using GIS and analyzing data to determine the radius of each performance standard pharmacy، we use the Polygon Tissen and finally the overlap index to locate the best urban spaces to build a store in the city. In this study، spatial data obtained from digital maps and descriptive data using statistical and field research were collected. Then، for each of the factors in locating pharmacies layers were determined and relevant and applicable margin in each layer; then the effect of each criterion and paired comparisons method for software AHP and Expert Choice، was calculated by weight layer. Finally، taking advantage of the results of combine data layers، suitable site for the construction of urban areas arranged pharmacies were classified into 5 categories from OK to very poor. The results show that the current distribution of pharmacies in the study area is not proportional to the population distribution and most pharmacies are concentrated in the central parts of the region and are influenced by the distribution pattern of practitioners’ buildings. Besides the locations of pharmacies improve the access to services and reduce the cost and time of people.
    Keywords: Pharmacies, Spatial, Locational Distribution, Jahrom city, Geographic Information Systems (GIS), Modeling (AHP)
  • M. Ahadnejad, S. Alipour Pages 21-40
    Deformity and instability in settlement and habitation although rooted in our country but its appearance in informal settlements forms and illegal settlements is product of new urbanization condition in our country so that included more than 50 percent low-income urban residents and 20 percent of middle-income countries. This phenomenon is common to current practices in the decade beginning in 1941 until late 1971; during its growth has relatively high intensity. The purpose of this study was to investigate the formation of informal settlements in Islamabad and also assessment of demolition and clearance policy results after the first two decades of this plan. Research type is applied research and methods are analytical and descriptive، data collection performed by library، documentary and field also for shows of implementation plan، satellite imagery was used in this research. The results indicate that informal settlements in case study area embodied since 1932 with sign Moradab hill as pasture in Bylqan condominium village with rural influx of immigrants، since 1968 with announcing this hill as national land by Department of Natural Resources this area is prone to formation of informal settlement. the demolition and clearance plan in this area has been started from 1995 for 72 hectares and till end of 2012 more than 3978 housing unit cleared that 715 units is related to first decade and 3182 units in second decade. Over 17 years from the start of project 14،512 people till 2001 and 15،056 in the second decade and totally 29،568 people have been moved from Islamabad area.
    Keywords: Informal Settlement, demolition, clearance Islamabad
  • F. Ghasemi, Mr Rezaei, H. Sotudeh Pages 41-60
    Depending on the cities of Fars province to farming، any drastic changes in their system of urban hierarchy refer to agriculture and climate change، but what is noteworthy that the urban hierarchy in Fars province is not affected by agriculture and climate factors. Political factors; including choosing the center of the city (Noorabad & Lamerd) and economic factors in the allocation of resources to the cities (the use of growth poles)، are the main causes of disorganization and evolution of hierarchical urban system of Fars province. This study is trying to use first urban indicators، entropy coefficient، Lorenz curve and Gini coefficient and calculate Hrfyndal indicator with the use of result of Population and Housing census during 1966 to 2011، the urban hierarchy and network developments Fars be investigated. Results indicate imbalances and discordance in the urban hierarchy of Fars Province، the absence of any city to second-class population and reduction of distance between first town and downstream.
    Keywords: Urban hierarchy, Coefficient of Entropy, Lorenz curve, Gini index, Herfindahl index, Fars
  • H. Izady, S. Barzegar, Kh. Hajipour, A. Pakshir Pages 61-82
    Residential environment and its selection process are the main issues in studies of urban planning. Uncertainty and complexity of human behavior، both citizens and decision-makers، will effect on the selection process. Recently، economic valuation methods have been used to study the factors and reproductive rules affecting the choice of residents. In this regard، the choice experiment method (CEM) has steadily gained ground. Over more than three decades has passed since the advent and widespread use of CEM. However، in our country، this method has received less attention. This paper introduces the application of the CEM in the study of urban residential environment. The results of this study show that CEM can measure the environmental values. But، these values have been less considered in urban projects. Some of the advantages of using this method include: identifying and ranking environmental values، measuring willingness to pay (WTP)، assessing policies، and providing recommendations to improve existing situation.
    Keywords: Economic Valuation, Choice Experiment Method (CEM), Environmental Values, Urban Residential Environment
  • S.R. Javadian, Gh. Raheb, V. Ghasemi, M. Rahgozar Pages 83-102
    The purpose of this study was to see prosaically behaviors and affecting the five factors of personality on youth''s prosaically behaviors in Isfahan. For، 520 young males and females living in Esfahan were selected through Probability proportional to size cluster sampling method. The data was collected through NEO-FFI and Prosaically Tendencies Measure Revised. Data was analyzed by factor analysis، regression and structural equation modeling. The results showed that youth''s prosaically behaviors was more than average (M= 80. 6). They got the highest score on the subscale of anonymous prosaically behaviors (M= 23. 6) and emotional prosaically behaviors (M= 21. 5). However، they got the lowest score on the subscale of public prosaically behaviors (M= 6. 7). In addition، the results of structural equation modeling showed that affecting extraversion، openness، conscientiousness and agreeableness of personality on prosaically behaviors was positive and significant (P<0. 01).
    Keywords: Prosaically Behaviors, five Factors of Personality, Youth
  • H. Nazmfar, B. Padervandi Pages 103-122

    Regional planning is considered to be and development program aimed at reducing regional disparities important issue in developing countries. Identifying and analyzing the areas situation in environmental، economic، social and cultural development fields is the first step in regional development planning process. This action specifies bottlenecks and limitations of regions and then we can resolve them، in other words، it is necessary to identify regions position in the relevant sections and ranking their benefit level from the blessings development in order to allocate funds and resources among different regions. The present paper has been prepared by analytical- descriptive method and with the aim of determining the degree of Chahar Mahal and Bakhtiari city’s development level. In this study، ranking and extent of disparities in the province’s cities were examined based on 11 different indicators in the center of 50 variables in 2006 (with emphasis on economic، social and physical indicators) using planning quantitative models including multi-criteria decision making technique of TOPSIS and AHP weighting of indicators. Results of this study suggest that the Shahr-e Kord and Boroujen with 5721% and 5062% respectively are at the Access level، Ardal، Farsan and Kuhrang cities with 3838%، 3644% and 3071% respectively are at semi Access level and Lordegan city with 2042% is at the lack of Access level. The findings show that the importance of the decentralized planning based on resources and constraints is inevitable necessity in order to achieve a balanced and integrated regional development and progress.

    Keywords: Chahar Mahal, Bakhtiari, regional planning, Access Level, development, TOPSIS, AHP
  • A. Mohammadi, S. Rahimi Pages 123-142
    Urban Land use pattern showing distribution and form of urban land uses. This pattern have important role on dispersion of air pollutants and air quality in urban environment. Impact of this pattern on pollutants dispersion is on two-way: - define pollutants source location such as residential، industrial، roads and …. - Impact urban travels that influence pollutants with traffic origin. The main purpose that this research seeking is evaluate urban land use pattern on urban pollutants concentration of Tehran city with spatial and statics methods. Tehran Urban air pollutants data (include CO، NO2، O3، SO2 and PM10) in 2010 select as dependent variables and urban land use pattern Indexes (by RFAGSTATS software)، urban roads length and open spaces were choice as independent variables. We use buffering system for extracting independent variables. This method use in land use regression model. Then we evaluate correlation coefficient between dependent and independent variables. Results showing that highest correlation coefficient exist between NO2 concentration and major urban roads length in 1000 metric buffers. NO2 has strong correlation coefficient with land use pattern indexes in contrast other studied pollutants. Reason for strong relation between NO2 concentration and land use pattern indexes is high dependence of NO2 on roads traffic that came from land use pattern. Other pollutant (CO، PM10 and SO2 (have moderate correlation with land use pattern on 1000 metric buffer. O3 because of different formation and interaction process has different correlation coefficient in contrast of other pollutant.
    Keywords: The pattern of land use, air pollution, Fragstats, Tehran