فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی شهری - پیاپی 30 (پاییز 1396)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 30 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد سلیمانی، علی موحد، احمد زنگانه، زهرا صحراییان * صفحات 1-18
    رشد و گسترش کالبدی شهر فرآیندی است که بر تمام نظامات و ساختارهای شهر به طور مستقیم یا غیرمستقیم تاثیر می گذارد. به همین دلیل چنانچه این فرآیند جریان درستی را طی نکند، اثرات نامطلوب بسیاری بر شهر و اجزای آن بر جای می گذارد. رشد و گسترش پراکنده یکی از اشکال رشد شهر است، که بر اثر عوامل متعددی چون کمبود برنامه های مدیریت رشد شهری و فقدان قوانین واحد و جامع در مورد نظارت و کنترل رشد شهری، موجب دست اندازی به فضاهای باز پیرامون و زمین های کشاورزی و روستایی به بدنه کالبدی شهر می گردد و زمینه پراکنده رویی را ایجاد می نماید. از جمله پیامدهای منفی پراکنده رویی، نابودی اراضی حاصلخیز، تبدیل زمین های کشاورزی و منابع طبیعی به زمین های شهری، تهدید و کاهش انسجام اجتماعی، جدایی گزینی فضایی، حذف فضاهای باز، وابستگی روزافزون به خودرو و افزایش مصرف سوخت و انرژی است. از این رو هدف از این مقاله تحلیل و شناسایی پدیده پراکنده رویی و اندازه گیری شاخص های تاثیر گذار بر این پدیده در شهر شیراز است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است و با استفاده از20 شاخص در هفت گروه (تراکم، قطعات ساختمانی، دسترسی، مرکزیت، اختلاط کاربری ها، بی قاعدگی نواحی ساخته شده و فضای فعالیت)، میزان پراکنده رویی بررسی و بر اساس وزن دهی به عامل ها، شدت و ضعف پراکنده رویی در 111 محله شهر بر اساس روش تحلیل عاملی مشخص گردید. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد روند گسترش کالبدی شهر شیراز طی چند دهه اخیر به صورت پراکنده رویی و بیشترین میزان در محور شمال غرب و جنوب شرق شیراز است.
    کلیدواژگان: پراکنده رویی شهری، گسترش شهر، تحلیل عاملی، شهر شیراز
  • رحیم بردی آنامرادنژاد *، عیسی آنامرادنژاد صفحات 19-34
    توسعه زیرساخت های حمل ونقل به دلیل دسترسی به بازار و کاهش هزینه های حمل ونقل؛ باعث افزایش بهره وری، رقابت و فعالیت های تجاری می گردد. این مقاله با هدف بررسی و ارزیابی موقعیت مرکزی 31 شهر مرکز استانی ایران در زمینه ارتباطات جاده ای و خطوط هوایی و براساس آمارهای سال 1394 صورت گرفته است تا از این طریق بتوان موقعیت بین راهی هر یک از این شهرها را تعیین نمود. در این راستا، با استخراج آمار مربوط به تعداد و طول مسیرهای جاده ای و هوایی کشور، موقعیت و جایگاه مراکز استان ها بدست آمد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است و شیوه استخراج داده ها به روش اسنادی است. نتایج حاکی از آن است که تفاوت زیادی بین امتیازاتی که شهرهای مرکز استانی کشور در زمینه خطوط جاده ای و هوایی کسب کرده اند، وجود دارد. به طوری که در زمینه خطوط جاده ای، شهر همدان با 293/0 امتیاز بهترین وضعیت مرکزی را کسب نموده و شهر ارومیه با صفر و بجنورد با 001/0 امتیاز بدترین حالت را به خود اختصاص داده اند. در کسب این امتیازات، موقعیت جغرافیایی مانند فقدان شهر دیگر در اطراف این شهرها و یا ارتباط مستقیم شهرهای همسایه بایکدیگر موثر بوده است. از منظر کلاس های ماژولاریتی، 31 شهر مرکز استانی ایران در 4 کلاس در زمینه خطوط جاده ای طبقه بندی شدند. در کلاس بنفش شهر همدان، در کلاس سبز شهر سمنان، در کلاس قرمز شهر خرم آباد و در کلاس آبی شهر کرمان به عنوان شهر مرکزی شناخته شد. در زمینه خطوط هوایی، شهرهای تهران و مشهد موقعیت مرکزی ممتازی دارند و دیگر شهرها با اختلاف زیاد در رتبه های بعدی قرار گرفته اند. در این مقاله، برخی ویژگی ها و قابلیت های نرم افزار Gephi معرفی شده است.
    کلیدواژگان: خطوط جاده ای و هوایی، نرم افزار Gephi، موقعیت مرکزی، شهرهای مرکز استانی
  • خلیل ولیزاده کامران*، خلیل غلام نیا، گلزار عینالی، سید محمد موسوی صفحات 35-50
    به دلیل افزایش میانگین دمای سطح زمین از اواخر قرن نوزدهم، گرم شدن کره زمین توجه بیشتری را به خود مبذول کرده است. افزایش دمای سطح زمین به ویژه در شهرهای بزرگ و کلانشهر یکی از مشکلات اساسی زیست محیطی است. یکی از عوامل اصلی بالا رفتن دمای سطح زمین در شهرها وجود جزایر حرارتی در این مناطق است. عوامل زیادی در ایجاد جزایر حرارتی نقش دارند مانند سرعت باد، مصالح ساختمانی، فضای سبز شهری، کارخانه ها و صنایع بزرگ و سایر فعالیت های انسانی، شکل تابش خورشید و... تاثیر چشمگیری دارند. در این پژوهش با استفاده از دو تصویر ماهواره لندست 8 مربوط در تاریخ 8 اسفند 1393 و 12مرداد 1394، لایه های تولید شده از مدل رقومی ارتفاع شامل( شیب و جهت) تهیه شده از سنجنده Aster و کاربری اراضی تولید شده توسط شهرداری زنجان برای نیل به هدف مورد استفاده قرار گرفت. در مرحله اول با استفاده از تصاویر لندست 8 دمای سطح زمین با روش الگوریتم پنجره مجزا محاسبه گردید و در ادامه مقادیر دمایی به دست آمده سطح زمین، به همراه لایه های شیب، جهت، (Normalized Difference Vegetation Index) NDVI و کاربری اراضی وارد محیط نرم افزار Saga/GIS شدند و تحلیل مدل رگرسیون خطی چند متغیره با روش گام به گام یا Stepwise انجام گرفت. نتایج به دست آمده حاصل از این مدل نشان داد که موثرترین عامل در ایجاد جزایر حرارتی در محدوده شهر زنجان به ترتیب لایه شیب با 0.870643 دارای بیشترین اهمیت و لایه های جهت، پوشش گیاهی، کاربری اراضی و ارتفاع در اولویت های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: جزایر حرارتی، کاربری اراضی، لندست8، الگوریتم پنجره مجزا، رگرسیون خطی
  • هوشنگ سرور*، امیر کاشانی، وحید صلاحی، زهرا افضلی صفحات 51-64
    فضاهای شهری مکان هایی برای برقراری ارتباطات و تعامل جوامع انسانی هستند که افراد با علایق و خواست های متفاوت گرد هم می آیند. بازارها و مراکز تجاری به عنوان یکی از مهم ترین فضاهای شهری که به اشکال مختلف در کالبد شهرها تبلور یافته اند، جز مهمی از سیستم فضای شهری محسوب می شوند. بازارها اعم از سنتی و مدرن در حکم اسناد هویت بخش به یک جامعه شهری محسوب می شوند، به طوری که حیات شهر و بازار به هم پیوند خورده اند. ویژگی کالبدی و معماری این مراکز به گونه ای بوده که آن ها را به دنیایی از فعالیت ها و تعاملات اجتماعی و فرهنگی و اتفاقات شهری تبدیل نموده است. هدف این پژوهش ارزیابی بازار سرپوشیده اردبیل از لحاظ برخورداری از مولفه های پویایی فضای شهری و روش این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و برای جمع آوری داده ها از منابع کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق را متخصصان، کارشناسان و بازدیدکنندگان بازار سرپوشیده تشکیل می دهد. با توجه به جمعیت شهر اردبیل، 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده و برای تجزیه تحلیل دادها از روش های آزمون t تک نمونه ای و رگرسیون گام به گام استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون T تک نمونه ای نشان می دهد که وضعیت بازار سرپوشیده اردبیل از لحاظ برخورداری از مولفه های پویای فضای شهری به طور کلی با مقدار محاسبه 44/3 که بالاتر از حد مبنا (3) است، در وضعیت مطلوبی قرار دارد. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نیز نشان می دهد از میان مولفه های پویایی فضای شهری، مولفه کاربری های مختلط و گوناگون با ضریب بتا 397/0 بیشترین تاثیر را داشته است و بعد از آن به ترتیب مولفه های ساختار، فرم و انعطاف پذیری، تامین ایمنی و امنیت، زمان مندی و نفوذ پذیری و دسترسی مناسب در رتبه های بعدی قرار داشته اند.
    کلیدواژگان: فضای شهری، بازار، مولفه های پویایی فضای شهری، آزمون t تک نمونه ای، اردبیل
  • فرهاد حدادی *، حمید شیرمحمدی صفحات 65-82
    امروزه، با رشد جمعیت شهری استفاده از حمل و نقل عمومی و شخصی به سرعت در حال افزایش است که باعث آلودگی هوا و صوتی و مصرف بی رویه سوخت می شود. مطالعات نشان داده که حمل و نقل عمومی در مقایسه با وسایل نقلیه شخصی مقرون به صرفه تر است وآلودگی کمتری ایجاد می کند. حمل و نقل عمومی برای داشتن عملکردی پایدار به هماهنگی و یکپارچگی با دیگر وسایل حمل و نقل نیاز دارد. کلان شهر ارومیه با رشد سالانه 42/1 درصدی جمعیت، با تراکم ترافیک سنگین و افزایش زمان سفر روبرو شده است. به منظور کاهش تراکم سنگین ترافیک و مشکلات ناشی از آن در این کلان شهر اتوبوس های تندرو (BRT) توسط برنامه ریزان شهری و مهندسین به عنوان سیستم حمل و نقل عمومی طراحی و عملیاتی شدند. اما، این سیستم حمل و نقل برای این که بتواند به خوبی در این کلان شهر عمل کند و توانایی رقابت با دیگر وسایل حمل و نقل عمومی داشته باشد به یکپارچگی در جنبه های مختلف اقتصادی، فنی، زیست محیطی و اجتماعی نیاز دارد. بنابراین ابتدا در این مقاله معیارهای یکپارچه سازی در این سیستم حمل و نقل با طرح پرسشنامه به دست می آیند و با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، این معیارها وزن دهی می شوند و سپس ارزیابی و اولویت بندی تصمیم گیران شهری از قبیل مسئولان اجرایی شهری، هیئت مدیره شهری، رانندگان و مسافران برای اجرای برنامه ها و سیاست های یکپارچه سازی و گسترش آن ها به دیگر مناطق شهر با استفاده از روش کوپراس (COPRAS) انجام می شود. در کل نتایج نشان می دهند مسئولان اجرایی شهری به ترتیب اولویت اول، رانندگان اولویت دوم، مسافران اولویت سوم و هیئت مدیره شهری اولویت چهارم را در تصمیم گیری و یکپارچه سازی این سیستم حمل و نقل عمومی دارند.
    کلیدواژگان: حمل و نقل عمومی، یکپارچه سازی، معیارها، روش کوپراس، اولویت بندی تصمیم گیران شهری
  • محمدرضا بذرگر * صفحات 83-100
    المان (یادمان)های شهری نقش مهمی در فرایند شکل گیری، تغییر و بازتولید هویت شهری دارند. در شرایط امروزین که هویت شهرها با شتاب زیادی دستخوش تغییرات است، جایگاه المان های شهری به عنوان عناصر هویت بخش شهر دوچندان می نماید. شهر ایرانی در گذشته از استقلال، شخصیت و هویت ویژه ای برخوردار بوده، در حالی که در شرایط کنونی به سمت کمرنگ شدن هویت خود حرکت می کند. توجه ناکافی پدیدآورندگان فضاها و عناصر شهری به مفهوم زیبایی در کنار رواج روحیه سوداگری در بسیاری از فعالیت های شهری از جمله ساخت و سازها باعث بروز و تشدید این مساله می گردد. در این پژوهش سعی بر آن است تا ضمن پرداختن به جایگاه المان های خاص در شهر شیراز، اثرات آنها در هویت بخشی به شهر مورد بررسی قرار گیرد. روش پژوهش، تحلیلی – پیمایشی بوده و شیوه گردآوری اطلاعات، میدانی و با استفاده از ابزار پرسشنامه است. نمونه های مورد مطالعه شامل پنج المان شهری در شهر شیراز است که مورد توجه شهروندان و گردشگران قرار دارد. نتایج بدست آمده از تحلیل های توصیفی و استنباطی روی داده های جمع آوری شده نشان می دهد ارزیابی کیفی شهروندان از هویت (کالبدی) المان ها، متاثر از جنسیت و سطح تحصیلات آن ها است. بر پایه نتایج، المان دروازه قرآن و المان میدان دانشجو (فلکه علم) به ترتیب دارای بیشترین امتیاز و کمترین امتیاز کسب شده از طرف شهروندان (کاربران) هستند. همچنین نتایج نشان می دهد مهم ترین مولفه های اثرگذار بر هویت کالبدی المان های شهری بر اساس نظر شهروندان شامل «طراحی، فرم و معماری المان»،«تاریخی بودن» و «بومی بودن(زمینه گرایی)» است.
    کلیدواژگان: المان شهري، يادمان، هويت کالبدي، زيبايي شناسي، شيراز
  • مسعود تقوایی*، ندا رحمانی صفحات 101-120
    ماهیت جغرافیایی ایران طوری است که همیشه مورد تهدید مخاطرات طبیعی قرار می گیرد. حوادث و بلایای طبیعی از مهم ترین دغدغه ها و نگرانی های زندگی بشر است. واحد های اداری به عنوان یکی از عناصر مهم شهری می تواند در مواقع بحرانی نقش مهمی در شهرها ایفا نمایند. از جمله به عنوان مدیریت، سازماندهی امور نجات، انبار داری، اسکان و پناهگاه های آسیب دیدگان از آن ها استفاده شود. پژوهش حاضر با توجه به اهمیت دانش مدیریت بحران و تاکید آن بر ساختمان های اداری در خصوص سنجش میزان آسیب پذیری این ساختمان ها در مواقع بحرانی تدوین شده است. در این پژوهش ساختمان های اداری شهر اصفهان شامل: مخابرات، آتش نشانی، اداره برق، شهرداری، آموزش و پرورش، شرکت گاز و... مورد بررسی قرار گرفته اند. تاکنون در شهر اصفهان مطالعه ای در خصوص ارزیابی وضعیت ساختمان های اداری صورت نگرفته است و از یافته های پژوهش می توان برای ساماندهی و بهسازی ساختمان های اداری شهر اصفهان بهره جست. روش این پژوهش توصیفی، تحلیلی و پیمایشی است، ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته است که بر اساس ادبیات، پیشینه و اهداف تحقیق تنظیم شده است. در تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی AHP برای رتبه بندی ادارات استفاده شده است. از نرم افزار GIS نیز برای ترسیم نقشه ها بهره گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که 7.9 درصد ادارات آسیب پذیری بسیار کم، 80.3 درصد آسیب پذیری کم، 10.1 درصد آسیب پذیری متوسط، 1.1 درصد آسیب پذیری زیاد و 6. درصد آسیب پذیری بسیار زیاد است. از میان ادارات مورد بررسی کمیته امداد و مدیریت شهرستان کم ترین آسیب پذیری و ساختمان قدیم شهرداری منطقه 3 بیشترین آسیب پذیری را دارا هستند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، برنامه ریزی، مدیریت بحران، شهر اصفهان
  • حسین غضنفرپور*، پوران کرباسی، زهرا افضلی، مجتبی سلیمانی دامنه صفحات 121-144
    در بسیاری از شهرها، الگوی مکانی کاربری های آموزشی به دلایل مختلف مانند قرارگیری کاربری های مزاحمی چون کاربری های صنعتی، نظامی، مراکز پمپ بنزین، کاربری درمانی و... از وضعیت چندان مطلوبی برخوردار ناست همین امر باعث افت کیفیت خدمات مدارس و تاثیر نامطلوب روحی و جسمی بر روی دانش آموزان دارد. لذا در مکان یابی فضاهای آموزشی باید اصول و معیارهای لازم رعایت گردد تا این فضاها با سایر کاربری های شهری سازگاری داشته باشند. در این راستا هدف تحقیق حاضر سنجش کاربری های شهری با تاکید بر الگوی همجواری است و به سنجش کاربری های آموزشی (مدارس دبیرستان) در شهر مراغه می پردازد. روش تحقیق توصیفی _تحلیلی است. داده های تحقیق به روش اسنادی و میدانی جمع آوری گردیده و در نرم افزار GIS مورد تحلیل قرار گرفتند. متغیرهای مورد مطالعه تحقیق؛ آلودگی صوتی و هوا (فاصله از مراکز صنعتی، فاصله از بزرگراه، فاصله از راه های اصلی)، آسایش و امنیت عمومی (فاصله از ایستگاه های آتش نشانی، فاصله از جایگاه های سوخت، فاصله از مراکز درمانی، فاصله از مرکز انتظامی، نزدیکی به مزاکز فرهنگی، نزدیکی به مراکز ورزشی) و زیباشناسی (نزدیکی به فصای سبز، فاصله از گورستان) است. به منظور وزن دهی و تعیین اندازه اثر متغیرهای مورد مطالعه تحقیق از مدل FAAZY- AHP استفاده شده است. سپس با استفاده از نرم افزار Arc Gis به تعیین حریم کاربری های آموزشی با توجه به معیارهایی که در پنج طبقه کاملا سازگار، نسبتا سازگار، بی تفاوت، نسبتا ناسازگار و کاملا ناسازگار طبقه بندی شده اند، می پردازد. نتایج به دست آمده از بررسی همجواری 41 دبیرستان در شهر مراغه نشان می دهد که 37 درصد مدارس در وضعیت نامطلوب، 39 درصد در وضعیت نسبتا مطلوب و 24 درصد در وضعیت مطلوب از لحاظ قرارگیری و همجواری با کاربری ها سازگار و ناسازگار قرار دارد و در بین مدارس، دبیرستان شهید باکری در مقطع پسرانه رتبه 1 و دبیرستان خواجه نصیر در مقطع پسرانه رتبه 41 را به دست آورده است.
    کلیدواژگان: کاربری های شهری، سازگاری، مراکز آموزشی، مدل تصمیم گیری چند معیاری فازی، شهر مراغه
  • مهیا سالاریفر*، مسیح الله معصومی صفحات 145-162
    امروزه، توجه به مفهوم امنیت شهروندان، به یکی از اولویت های اساسی نظریه پردازان شهری تبدیل شده است. رشد سریع شهرها، مهاجرت روستاییان به شهرها و عدم برنامه ریزی و طراحی مناسب، منجر به ایجاد ساختاری ناهمگون درحاشیه شهرها شده است و به تبع آن سکونت گاه های غیررسمی بوجود آمده اند. یکی از اساسی ترین مشکلات سکونت گاه های غیر رسمی، وجود تهدیدات و خطراتی است که به طور روزمره در فضاهای شهری، زندگی ساکنین را تحت تاثیر قرار می دهد. این محلات به دلیل خارج بودن از برنامه ریزی های رسمی و قانونی توسعه ی شهری و محرومیت از خدمات شهری به شدت در معرض وقوع جرم قرار دارند. تدوین ضوابط کارآمد و متناسب با شرایط محیطی و ارائه الگوهای مناسب، می تواند به کاهش جرم خیزی در فضاهای باز سکونت گاه های غیر رسمی کمک نماید. این تحقیق، با شناسایی شاخص ها و عوامل موثر بر ویژگی های محیطی و تاثیر آن در امنیت اجتماعی، به بررسی این عوامل در فضاهای باز شهری در سکونتگاه های غیر رسمی شهرسبزوار می پردازد. تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد. روش تحقیق، با استفاده از راهبرد ترکیبی به صورت توصیفی – تحلیلی است و در فرآیند انجام تحقیق از روش های تفسیری و پیمایشی استفاده شده است. گردآوری داده ها در پژوهش حاضر پس از تدوین چارچوب نظری پژوهش با استفاده از تکنیک پرسشنامه به صورت میدانی انجام شده است. تحلیل ها به صورت استنباطی و توصیفی، با استفاده از نرم افزار SPSSانجام شده است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که در فضاهای باز شهری سکونتگاه های مورد نظر در شهر سبزوار، از بین مولفه های کالبدی، شش مولفه (آلودگی نمادی، آلودگی دیداری، فعالیت های کاربری زمین، کیفیت کلی سکونت، آلودگی نور و دسترسی) با امنیت اجتماعی رابطه مستقیم و معناداری دارند و از میان عوامل فوق عامل « آلودگی نمادی» با ضریب (0.203) بیشترین تاثیر را دارد.
    کلیدواژگان: جرم، مولفه های کالبدی، فضای باز شهری، سکونت گاه غیر رسمی، شهرسبزوار
  • بهرام ایمانی*، علی حبیب زاده، عظیم حبیب زاده صفحات 163-184
    دست یابی به تعادل در توزیع فضایی منابع و خدمات رسانی در سطح شهرها، یکی از اهداف اصلی دولت ها و سازمآن های متولی مدیریت شهری است، یعنی توزیع متعادل خدمات مستلزم تعیین مکانی منابع و تسهیلات باید به شکلی باشد که همه اقشار جامعه و شهروندان به صورت متعادل به آن ها دسترسی پیدا کنند. یکی از مهمترین خدمات شهری که در چند سال اخیر با تاکید بیشتری بر جانمایی صحیح آن ها تاکید می شود جایگاه های سوخت CNG شهری است. شهر اردبیل به دلیل نقش مرکزیتی خود در محدوده جغرافیایی خود با افزایش جمعیت و تراکم همراه بوده و به تبع آن در ارائه خدمات شهری (به علت کمبود یا توزیع نامناسب خدمات) دچار نارسائی هایی عدیده ای بوده که شبکه جایگاه های سوخت رسانی (CNG) از جمله این نوع خدمات است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف ارزیابی وضع موجود ایستگاه های CNG، مکان یابی بهینه ایستگاه های جدید و افزایش دسترسی عمومی شهروندان به این ایستگاه ها شکل گرفت. با توجه به ماهیت موضوع و اهداف تحقیق، رویکرد حاکم بر فضای تحقیق «توصیفی _ تحلیلی» است. از این رو، در پژوهش حاضر با استفاده از اطلاعات طرح تفصیلی و مشاهدات میدانی موقعیت جایگاه های سوخت (CNG) موجود شهر اردبیل شناسایی شده و با استفاده از مدل AHP به ارزیابی معیارهای (12 معیار) جانمایی جایگاه های سوخت (CNG)، در شهر اردبیل اقدام شد و محدوده های شهری که به این کاربری دسترسی نداشتند شناسایی گردید. نتایج پهنه بندی شهر اردبیل برای مکان یابی ایستگاه های CNG حاکی از آن است که نامناسب ترین پهنه برای جانمایی ایستگاه های CNG، 22.5 درصد و در مقابل مناسب ترین پهنه 15.8 درصد از اراضی شهر اردبیل را به خود اختصاص داده است. همچنین نتایج حاکی از آن است که می توان با استقرار 6 ایستگاه جدید CNG (با توجه به استانداردهای موجود) به ارائه خدمات بهینه و دسترسی سریع ساکنین شهر اردبیل به خدمات ارائه شده اقدام نمود. در این راستا با استفاده از مدل TOPSIS و به کارگیری 8 معیار موثر بر جانمایی بهینه ایستگاه های CNG به بررسی ایستگاه های پیشنهادی و اولویت بندی اجرائی آن ها اقدام شد. نتایج نشان می دهد که ایستگاه های CNG موجود شهر اردبیل، از نظر استانداردهای شهرسازی در موقعیت مناسبی قرار نداشته و علاوه بر خدمات دهی نامناسب به شهروندان شهر اردبیل، با کاربری های اطراف خود نیز سازگاری مناسبی ندارند. این موضوع لزوم بازنگری در موقعیت ایستگاه های CNG و ایجاد ایستگاه های جدید CNG را در محدوده شهر اردبیل تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: پهنه بندی اراضی، شهر اردبیل، مکان یابی ایستگاه CNG، مدل AHP، مدل TOPSIS
  • علی شمس الدینی، سروش سنایی مقدم*، سول بلاغی، میثم رضایی صفحات 185-204
    رشد سریع شهرنشینی در ایران سبب گردیده که شهرهای امروزی با مسائل زیادی روبه رو باشند، بدین منظور بایستی تشکیلاتی به صورت سازمان یافته، اصولی و منظم به اداره ی امور شهر بپردازد. نهاد شهرداری در اغلب کشورهای جهان ازجمله ایران اداره امور شهر را بر عهده دارد و بررسی عملکرد آن همواره موردبحث و بررسی محققان بوده است. هدف این پژوهش بررسی عملکرد شهرداری شهر دهدشت در ابعاد مختلف و ارزیابی عوامل فردی و اجتماعی موثر بر آن از نگاه شهروندان می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه سرپرستان خانوار شهر دهدشت (153695) و حجم نمونه موردبررسی با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر از بین آن ها به روش تصادفی ساده انتخاب شده و با ابزار پرسشنامه موردبررسی قرارگرفته اند. از روش های تحلیل عاملی و آلفای کرونباخ به منظور سنجش روایی و پایایی ابزار پژوهش استفاده گردیده است که حاکی از مناسب بودن ابزار پژوهش بوده است. نتایج یافته ها نشان می دهد که شهروندان از عملکرد شهرداری در بعد وظایف فنی- عمرانی «تا حدی راضی»، در بعد وظایف خدماتی «راضی» و در بعد وظایف اجتماعی فرهنگی «ناراضی» هستند. همچنین در نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه به روش گام به گام مشخص گردید که مشارکت اجتماعی، آگاهی اجتماعی، اعتماد اجتماعی و سن حدود 26 درصد از تغییرات متغیر وابسته (رضایت از عملکرد شهرداری) را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، عملکرد شهرداری، شهروندان، شهر دهدشت
  • مرتضی زنگنه * صفحات 205-224
    هدف اصلی این مطالعه تعیین بهترین مکان ها برای احداث بوستان شهری با استفاده از یک مدل مکان یابی ماکسی-مین و مینی-ماکس است که در این مطالعه توسعه داده شده است. در این پژوهش به منظور مکان یابی بوستان های جدید، نحوه ی تعامل نقاط نامزد، با کاربری های شهری سازگار و ناسازگار مدنظر قرار گرفته است. بدین ترتیب بهترین نقاط برای احداث فضای سبز نقاطی هستند که کمترین فاصله را با مشتریان خود، یا به عبارت دیگر کاربری های سازگار با فضای سبز، و همچنین بیشترین فاصله را با کاربری های ناسازگار داشته باشند. مدل مکان یابی که در این پژوهش توسعه داده شد به دنبال یافتن نقاط بهینه به گونه ای است که مجموع فاصله ی آن ها از کاربری های سازگار کمینه و از کاربری های ناسازگار بیشینه شود. این مدل مکان یابی با استفاده از نرم افزار CPLEX نوشته و حل شد. در این پژوهش محل کاربری های سازگار و ناسازگار با استفاده از شیپ فایل های موجود در محیط GIS موردبررسی قرار گرفت. در پایان بهترین مکان ها برای احداث بوستان های شهری جدید از بین پهنه های سبز طرح تفصیلی جدید شهر تهران برای منطقه 17 معرفی شد. در این پژوهش شش سناریو برای مکان یابی بوستان های جدید توسعه داده شد. در سناریوی اول تا چهارم به ترتیب 19، 23، 31 و 43 بوستان جدید مکان یابی شد. اما سناریوی پنجم و ششم نتوانستند به جواب بهینه دست پیدا کنند. این بدان معنی است که امکان انتخاب و استقرار بهینه ی بوستان های شهری از بین نقاط نامزد برای افزایش بیش از چهار متر سرانه در سطح این منطقه امکان پذیر نیست. اما می توان سرانه را به صورت غیر بهینه تا میزان 18/6 مترمربع به ازای هر شهروند افزایش داد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، بوستان شهری، کاربری، سازگار، فاصله، بهینه
  • یعقوب پیوسته گر*، سید سلیمان محمدی دوست، علی اکبر حیدری، عنایت الله رحیمی صفحات 225-244
    این پژوهش با هدف شناسایی اصول، اهداف و شاخص های بازآفرینی شهری درتعدادی ازکشورها و قیاس آنها با ایران و همچنین ارزیابی عملکرد دفاتر تسهیل گری بافت های فرسود در دستیابی به اهداف بازآفرینی شهری جامع پایدار درکلان شهر شیراز انجام شده است. عملکرد این دفاتر از نظر سه گروه ساکنین، کارشناسان مدیریت شهری و کارشناسان دفاتر در ارتباط با دستیابی به اهداف رویکرد بازآفرینی شهری جامع پایدار در شهر شیراز مورد ارزیابی قرار گرفته است. روش تحقیق ترکیبی از روش های اسنادی (مکتوبات موجودو...) و پیمایشی (پرسشنامه، مصاحبه و...) و با استفاده از روش تحلیل محتوا و استدلال منطقی صورت گرفته و در مرحله ارزیابی میزان موفقیت و تاثیر دفاتر در دستیابی به اهداف بازآفرینی از روش توصیفی - تحلیلی استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که مولفه های بازآفرینی شهری جامع پایدار در ایران با دیگر کشورهای مورد بررسی انطباق دارد، همچنین شرح خدمات دفاتر تسهیل گری با مولفه های بازآفرینی جامع پایدار شهری در ایران منطبق است. ارزیابی عملکرد دفاتر از دید سه گروه مردم، مدیریت شهری و دفاتر تسهیلگری موفق ارزیابی گردیده است. چنانکه دستیابی به اهداف کالبدی در رتبه اول و به ترتیب اهداف اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی قرار دارد.
    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری جامع پایدار، ارزیابی عملکرد، میزان انطباق، دفاترتسهیل گری، کلان شهر شیراز
  • یاسر حاتمی*، کیانوش ذاکرحقیقی صفحات 245-266
    کیفیت محیط شهر اساسا یک مفهوم چند بعدی بوده و شامل ابعاد فیزیکی، فضایی، اقتصادی و اجتماعی محیط زیست شهری می شود. بر این اساس کیفیت محیط شهری می تواند بر روابط اجتماعی شهروندان تاثیرگذار باشد. افراد بر اساس منافع خود، ارتباطات اجتماعی را شکل داده و بر اساس توقعات، هنجارها و نقشهای معین خود، به آن می پردازند. از این رو هدف پژوهش حاضر ارزیابی تاثیر کیفیت محیط شهری بر روابط اجتماعی استفاده کنندگان از فضا در پیاده راه بوعلی سینا شهر همدان است تا گام مثبتی در جهت افزایش کیفیت محیطی فضاهای شهری و همچنین بهبود و ارتقاء سطح روابط و تعاملات اجتماعی در این فضاهاست. نوع پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی _ تحلیلی است حجم نمونه نیز به دلیل پویایی و نامشخص بودن جمعیت پیاده راه بوعلی سینا از فرمول (تعیین حجم نمونه جامعه نامعلوم) برابر با 225 انتخاب گردید. روش نمونه گیری نیز تصادفی ساده بوده است. برای تجزیه و تحلیل از نرم افزار SPSS ) تحلیل واریانس یک طرفه Tو آزمون همبستگی خی دو Chi-Square Tests) بهره برده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین کیفیت محیطی و روابط اجتماعی استفاده کنندگان از فضا ارتباط بالایی وجود دارد و دو متغیر سرزندگی و کیفیت عرصه های همگانی در کیفیت محیطی بیشترین تاثیرگذاری را بر سطح روابط اجتماعی در پیاده راه بوعلی سینا دارند. در واقع می توان از نتایج این پژوهش چنین استنباط کرد که این کیفیت محیط است که باعث ماندگاری فرد در فضا و ایجاد کنش اجتماعی در آن می شود. و ارتقاء و بهبود این کیفیت باعث ارتقاء سطح و بهبود روابط اجتماعی در فضاست به همین دلیل پیشنهادهای این پژوهش در جهت افزایش کیفیت محیطی در فضا ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت محیط، روابط اجتماعی، ارتباط بین روابط اجتماعی افراد و کیفیت محیطی، متغیرهای تاثیرگذار در کیفیت محیطی، متغیرهای تاثیرگذار در روابط اجتماعی
|
  • M. Soleymani, A. Movahed, A. Zangane, Z. Sahraeian* Pages 1-18
    The growth and expansion of the city is a process that affects all city structures, directly or indirectly. So, if this process does not pass the correct flow, it has many adverse effects on the city and its components. Sprawl growth and development is one of the forms of urban growth, which cause encroachment of the open spaces of the surrounding area and agricultural and rural lands to the physical body of the city and creates sprawl, due to several factors such as the lack of urban growth management programs and lack of unified and comprehensive laws on monitoring and controlling the growth of urbanization. The negative consequences of the sprawl are the destruction of fertile lands and nonrenewable resources, the conversion of agricultural land and natural resources to urban land, the threat and reduction of social cohesion, spatial separation, the removal of open spaces, increasing the dependence on the car and increasing the fuel and energy consumption. Hence, the purpose of this paper is to analyze and identify the sprawl phenomenon and measure the effective indicators on this phenomenon in Shiraz. The research method is descriptive-analytical and the dispersion rate is assessed by using 20 indicators in six groups (density, accessibility, centering, land use mixing, abnormality of built areas and activity space) in the Arc GIS environment and based on weighting factors, the severity and weakness of the sprawl in 111 neighborhoods of the city were determined by factor analysis method. The results of the research show that the physical development process of Shiraz over the past few decades is sporadically overlooked and the highest parts are in the north-west and south-east axis of Shiraz.
    Keywords: urban Sprawl, urban expansion, Factor Analysis, city of Shiraz
  • R. Annamoradnejad *, I. Annamoradnejad Pages 19-34
    Because of the market access enhancement and lowered transport costs, development of transport infrastructures has been shown to increase productivity, competition, and business activity. In this article, we calculate and analyze different centrality measures of Iran’s province capitals based on their road and air connections in 2015. In this regard, related information about road and air routes were accumulated and centrality and Betweenness rank of each province capital were determined. The result indicates major gaps between centrality measures of the cities based on air and road networks. The city of Hamedan has the highest Betweenness centrality value on road network with 0.293 and Urmia is at the bottom of the list with zero centrality. For Betweenness centrality based on air network, metropolises of Tehran and Mashhad are far ahead of the rest of the cities. It was noted that geographical factors such as location, particularly the lack of other cities in the surrounding or directly linked to neighboring cities with each other, are among the major factors in centrality rank of a city. Finally, we divided the selected 31 capital cities into four modularity classes based on their road connections. We also introduce Gephi software as a useful tool to calculate centrality measures. Research type is descriptive-analytic and method used to extract data is documental.
    Keywords: Centrality Measures, Betweenness Centrality, Road Connections, Air Connections, Gephi software, Province Capitals
  • Kh Valizadeh Kamran *, Kh Gholamnia, G. Eynali, M. Moosavi Pages 35-50
    Due to the rise in average global surface temperatures from the late 19th century, global warming has paid more attention. Increasing earth's surface temperature, especially in towns and cities is one of the major environmental problems. Many factors are involved in the creation of heat islands such as wind speed, building materials, urban green space, factories and large-scale industry and other human activities, form solar radiation etc. They have a significant impact. In this study, using two images Landsat 8. On 8th Esfand 1393 and Persian date Mordad 12 1394, layers generated from digital elevation models (including slope and aspect) obtained from sensors Aster and land use by municipalities in Zanjan to achieve ends Was used. In the first stage using Landsat imagery 8 split window algorithm calculated the Earth's surface temperature and the temperature of the earth's surface with layers of slope, aspect, NDVI and land use imported software was Saga-GIS. Multivariate linear regression analysis was performed with stepwise Step-wise. Most important factor in the creation of heat islands in the study area are layers and layers of the utmost importance to 0.870643 slope, vegetation, land use and height are the next priority.
    Keywords: heat-islands, Landuse, Landsat 8, split window algorithm, linear regression
  • H. Sarvar *, A. Kashani Asl, V. Salahi Sarikhan Beygloo, Z. Afzali Goroh Pages 51-64
    Urban spaces are places for making relationship and Interaction of human societies, where persons with different interests and demands come together. Markets and commercial centers as one of the most important urban spaces which have emerged in different forms in cities framework, are considered as an important part of urban space system. Both traditional and modern markets are considered as documents which give urban society identity, so that city’s life and market are linked. Physical and architectural features of these centers are in such ways that have changed them to a world of activities and cultural and social interactions and urban events. The aim of this research is to evaluate Ardebil covered bazaar in terms of enjoyment of urban space dynamism components and its method is descriptive- analytical. In order to collect data, library and field sources were used. Statistical population of this research is specialists, experts and visitors of covered bazaar. According to the population of Ardabil city, 384 individuals were selected as sample size and in order to analyze the data, statistical methods, one sample t test and stepwise regression have been used. The result of one sample t test shows that the status of covered bazaar in terms of enjoyment of urban space dynamism components is in a desired status because its mean value is 3.44 which is higher than threshold value, i.e. 3. The results of stepwise regression indicate that among urban space dynamism components, the component of mixed and diverse land uses have greatest impact because it has a beta coefficient of 0.397, then structure, form and flexibility, supplying safety and security, timing and permeability and suitable access components are in the next ranks, respectively.
    Keywords: Urban space_market_elements of the dynamics of urban space_one-sample t test_Ardabil
  • F. Hadadi *, H. Shirmohammadi Pages 65-82
    Today, with the growth of urban population, the use of public and private transportation is increasing rapidly that causes air and noise pollution, and excessive consumption of fuel. Studies have shown that public transportation is more economical than private vehicles and emits less pollution. Public transportation requires integration and compatibility with other transportation systems for have a sustainable performance. Urmia metropolitan city with a population growth of 1.42% per year has been dealt with heavy traffic congestion and rising travel time. In order to reduce heavy traffic density and its problems in this city, Busas Rapid Transit (BRT) were designed and implemented as a public transportation system by urban planners and engineers. But, this transportation system needs integration in economical, technical, environmental and social aspects for having a proper performance and competence ability with other public transportation systems. So, firstly, in this paper, the integration criteria in this transportation system are obtained by designing a questionnaire and weighted using the Analytical Hierarchy Process (AHP), and then the evaluation and prioritizing urban decision makers such as urban executive authorities, urban board authorities, drivers and travelers are carried out using the COPRAS method to implement integration programs and policies and also expanding them in other parts of this city. Overall, the results show that urban executive authorities, drivers, passengers and urban board authorities in order have the first, the second priority, the third, and the fourth priority in making decisions and the integrateon of this public transportation system.
    Keywords: Public Transportation, integration, Criteria, COPRAS Method, Urban decision maker's prioritization
  • M.R. Bazrgar * Pages 83-100
    Urban Monuments play an important role in the processes of formation, change and reproduction of urban identity. Under present day conditions where the identities of cities are rapidly deteriorating and vanishing, the importance of urban monuments as objects of urban identity and character is ever growing. Iranian cities gained their own independence and identity in the past, meanwhile most believe that cities today are consisted of a large number of office buildings, complex roads and streets, and parks without forming a unique identity. Insufficient attention of the creators of these urban areas and elements with the aesthetic concept, beside the prevalence of the speculative aspects, and dominance of the materialistic methods and mentality, are the reasons which exacerbate most of the urban activities and constructions. There are several elements that creates the identity of a city. The goal of this research is to examine the impacts of urban landmarks and furniture that can functionally and aesthetically help identify a city. Five case landmarks and sculptures in city of Shiraz were analyzed and their roles in defining the city were examined. The results of the research proved that most of these landmarks do in fact help with identifying the city. It was also found that they are most often better received when they have roots in the traditions and cultures of the city. And those landmarks and elements that lack such characteristics might not be as practical. The research method is descriptive-analytical and the information collection was verifiable and based on the documents.
    Keywords: Urban Monument, Landmark, Urban Identity, Aesthetics, Shiraz
  • M. Taghvae *, N. Rahmani Pages 101-120
    The geographical nature of Iran is in such a way that is always threatened by natural hazards. Natural disasters and accidents are one of the most important concerns of the human life. Administrative units play an important role as one of important elements in cities. They could play an important role during crises. For example, we can use them as shelters for injured people. We conducted the present study according to importance of crisis management knowledge and its emphasis on official buildings regard to assessing these building's vulnerability rate during crises. In this research, case study is official buildings of Isfahan city including telecommunication, firefight unit, electricity office, municipality, education and training, Gas Company, etc. it is the importance of this research that there was not any study about evaluating state of official buildings in Isfahan city. We can use findings of this research in order to organizing and optimizing official buildings of Isfahan city during crises and determining the most vulnerable official buildings during crises. The method of this research is descriptive, analytical and survey. Data collecting tool is researcher-made questionnaire, which is regulated based on literature, history and objectives of the research. Using analytical hierarchy process (AHP), we ranked offices in analysis. We used GIS software to drawing map and mean center model to spatial distribution of offices. Among offices, relief committee of town management has the lowest vulnerability and old building of third sector municipality has the highest vulnerability.
    Keywords: Vulnerability, Planning, Isfahan city, crisis management, crisis
  • H. Ghazanfarpor *, P. Karbasi, Z. Afzali Goroh, M. Soleimani Dameneh Pages 121-144
    TIn many cities, the location pattern of educational applications is not in good condition for various reasons such as the placement of annoying applications including industrial and military applications, gas stations and medical applications, which cause a fall in the service quality of schools as well as undesirable physical and psychological impacts on the students. Therefore, the location of educational facilities must be adhered principles and criteria for these spaces have compatibility with other urban land. The aim of the study is to evaluate the urban land with emphasis on the neighborhood pattern and pays to measure educational applications (high school) in the city of Maragheh. The Research Method is descriptive- analytical. The data collected through documentary and field and is analyzed in GIS software. The variables of the study are, noise pollution and air (away from industrial centers, away from the highway, away from the main roads), welfare and public safety (distance from fire stations, distance from gas stations, distance from medical facilities, distance from police stations, proximity to cultural centers, close to the sports centers) and aesthetics (proximity to green spaces, away from the cemetery). In order to weighting and assess the effect of study variables is used from FAZZY- AHP model. Then use the Arc GIS software to define user privacy training According to the criteria which have been classified in five categories fully compatible, relatively consistent, indifferent, relatively incompatible, and totally incompatible. The results of the neighborhood study of 41 high schools in the Maragheh city show, 37 percent of schools are in Undesirable state, 39 percent in relatively good state and 24 percent in good condition in terms of location and proximity to user compatible and incompatible. In schools, rank 1 is obtained by Shahid Bakeri high school boy's school and rank 41 obtained by Khajeh Nasir high school boy's school.
    Keywords: Urban user_compatibility_educational centers_FAZZY multi- criteria_decision – making model_Maragheh city
  • M. Salarifar *, M. Masoomi Pages 145-162
    Today, the concept of security of the citizens becomes one of the main priorities of urban theorists.Insecurity of places and open spaces of collective prevented the development of cultural and public contributions of citizens.Urban rapid growth, migration of rural to urban and a lack of proper planning and design terminated a heterogeneous structure in the suburban areas and followed by it informal settlements have arisen. One of the most fundamental problems of informal settlements is threats and hazards that daily in urban areas affected lives of residents.These areas because of being outside the formal and legal planning of urban development and exclusion of urban services are strongly to crime.Codification of efficient and appropriate to environmental conditions criteria and providing of good patterns can help reduce the rise in crime in informal settlements open spaces.This study, with identifying indicators and factors affecting the characteristics of the environment and its impact on social security, examine these factors in urban open spaces in informal settlements in Sabzevar. This study is among the applied research.The research method, using a combination strategy is descriptive analysis and from method of interpretation and survey have used in the process of doing research. Collecting data in this study has been done after develop a theoretical framework by using questionnaires in this field.SPSS software is have used for descriptive and inferential analysis. The findings suggest that there is a significant negative correlation between six physical components as a symbol of pollution, visual pollution, land use activities, the overall quality of living, light pollution and access and social security.
    Keywords: Crime, Physical components, urban open space, Informal settlements, Sabzevar
  • B. Imani *, A. Habibzadeh, A. Habibzadeh Pages 163-184
    One of the main goals of all governments and organizations controlling urban management is to balance spatial distribution of resources and services in cities. Equal distribution of services needs pinpointing the locations of services and facilities in a way that all citizens have equal access to them. Providing CNG fueling stations in urban areas (with the emphasis on their accessibility) is one of the major urban services that has attracted a great deal of attention. Since Ardabil city is also the center of Ardabil province, it has experienced the increase in population density and growth that has led to insufficiency (due to the imbalanced distribution of services) in providing urban services such as CNG fueling stations in different areas. This study aimed to evaluate present condition of CNG fueling stations, to locate new stations optimally and to increase citizens’ access to these stations. Due to its nature and objectives, research method is descriptive-analytical. Hence in this study CNG fueling stations were pinpointed using data from descriptive analysis and field observations; moreover, criteria (12 criteria) for locating these stations in Ardabil city were assessed through AHP model and the urban areas with no or limited access to these stations were identified. The results of zoning in Ardabil city to locate CNG fueling stations indicated that the most unsuitable and suitable zones contained 22.5 % and 15.8 % of the areas in Ardabil city, respectively. Moreover, the obtained results indicated that through establishing 6 new CNG stations we can optimize providing services to the citizens. In this regard the suggested CNG stations were studied through TOPSIS model and utilizing 8 effective criteria for their optimal spatial distribution, then they prioritized. The results indicated that the existing CNG fueling station in Ardabil city are not in line with urbanization standards and besides providing undesirable services they don’t match with land use around them. This is in turn defines the need to reconsider the position of CNG fueling stations and establishing new stations in Ardabil city
    Keywords: land zoning, Ardabil City, locating CNG fueling stations, AHP model, TOPSIS model
  • A. Shamsoddini, S. Sanayi Moghadam*, R. Balaghi, M. Rezaei Pages 185-204
    The rapid growth of urbanism in Iran has resulted in that the cities today is faced many problems, for this purpose an organization must be organized, systematic and regular to do administrate of city. In most countries of the world including Iran the municipality is responsible for administration of the city, and study of its operation has been discussed between researchers constantly. The aim of this paper is study of municipality performance of Dehdasht city in different dimensions and evaluation of individual, social factors influenced on it from the view of citizens. The method of this research is descriptive-analytical and survey. The statistical sample consisting of the heads of households in Dehdasht city, randomly selected and through the use of Cochran’s formula amounting 384 cases and by questionnaire has been studied. The methods of factorial model and the Cronbach alpha coefficient have been used to determine the validity and reliability of the questionnaires. The results indicate that citizens are in dimension of technical-development "somewhat satisfied”, in dimension of services "Satisfied" and in dimension of social-cultural "Dissatisfied". Results of multiple regressions based on stepwise method also show that social participation, social knowledge, social confidence and age have 26% changes in dependent variable (satisfaction of municipality performance).
    Keywords: satisfaction, municipality, performance, citizens, Dehdasht city
  • M. Zangeneh * Pages 205-224
    The main objective of this study was to determine the best location for the construction of urban parks using a location model of Maxi-Min and Mini-Max which is developed in this study. In this research, to locate new parks, interaction between the candidates, with incompatibility issues of urban land use has been considered. The best places to build green space areas that are closest to their customers, or in other words lands with most compatibility, and also the furthest with incompatible places. The location model found the optimal points so that the total distance from incompatible land uses maximized and to compatible places minimized. This location model using CPLEX software has been written and solved. Incompatible and compatible places in ArcGIS environment were included. The best locations for the construction of new urban parks using the green zones in Tehran’s comprehensive plan for Region 17 were introduced. In this study, six scenarios were developed to locate new parks. In this study six scenarios were developed for the location of new parks. In the first to fourth scenario, 19, 23, 31 and 43 new parks were located. But the fifth and sixth scenarios failed to reach the optimal answer. This means that the optimal selection and deployment of urban parks from the candidate points cannot be increased to more than four meters per capita in the region. But the per capita can be increased by an optimal amount of up to 6.18 m2 per citizen.
    Keywords: Locating, Urban parks, Citizen, Space, optimum
  • Y. Peyvastehgar *, S. Mohamadidoost, A.A. Heydari, E. Allah Rahimi Pages 225-244
    This study aimed to identify the principles, objectives and indicators for urban regeneration in a number of countries and compare it with the principles, objectives and indicators of sustainable urban regeneration in Iran, and evaluation of tissues worn offices facilitator in achieving the goals of a comprehensive urban regeneration in total sustainable city of Shiraz. The performance of the offices of the three groups of people, residents, administrators and urban management experts and experts from offices in relation to achieving the goals of sustainable comprehensive approach to urban regeneration in the city about evaluated. Research Methodology a combination of documents available quantities of letters and methods and a survey questionnaire and interview and using content analysis methods and logical reasoning and evaluation of the stage and the impact of the offices of success in achieving sustainable comprehensive recreated goals of the descriptive research - is used. The results indicate that the principles, objectives and indicators of sustainable urban regeneration in Iran is in compliance with other studied countries, as well as facilitating services offices with the principles, objectives and indicators of sustainable urban renewal in matches. Performance evaluation offices are three groups of people, urban management and offices facilitating been successful. As achieving physical targets in the first place and to the objectives of social, environmental and economics.
    Keywords: Sustainable Urban Regeneration, Performance Evaluation, compliance, offices facilitator, Shiraz Metropolis
  • Y. Hatami *, K. Zakerhaghighi Pages 245-266
    The quality of the environment of the city is essentially a multidimensional concept and includes physical dimensions, spatial, economic, social and urban environment. On this basis, the quality of the urban environment can be found on the social relations of effective citizens. The aim of this study was to evaluate the impact of the quality of the urban environment on the social relations of space use in walk Avicenna in Hamedan is a positive step in the direction of increasing the quality of urban spaces and the environment as well as improving and upgrading the level of relations and social interactions in the space. Applied research and methods a descriptive analytical sample size it is also from the formula (the determination of sample size unknown society) equal to 225. Simple random sampling technique as well. for the analysis of variance analysis software SPSS) is a two-sided T-test and Chi Square correlation Tests-Chi-square). The results of this research show that the environmental quality and social relations between the users of the space there is a high correlation of two variables the vitality and quality of the environmental quality in the public arena has the most influence on social relations level abu ali sina walkway. In fact, the quality of the individual's persistence in the environment causing the space and make it social action. That is why this research in order to increase the quality of the suggestions in the space provided.
    Keywords: The quality of the environment, Social relations, the relationship between environmental quality, social relations, In addition to the quality of the environment, variables of social relations, Influencing variables in social relationships