فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی شهری - پیاپی 34 (پاییز 1397)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 34 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/02
  • تعداد عناوین: 16
|
  • علی باستین، کرامت الله زیاری ، احمد پوراحمد، حسین حاتمی نژاد صفحات 1-18
    وجود مسائل و مشکلات ناشی از رشد سریع شهرنشینی در کشور و عدم امکان مدیریت جامعه شهری با ابزارها و شیوه های سنتی موجود، ضرورت تغییر در شیوه مدیریت و اداره شهرها را دو چندان کرده است. این تغییر با استفاده از رویکرد حکمروایی خوب شهری قابل تحقق است. رویکرد مذکور باعث افزایش پایداری، کیفیت زندگی و مطلوبیت زیست در شهرها می گردد. هدف این پژوهش ارزیابی تاثیر حکمروایی خوب شهری بر زیست پذیری شهر بوشهر می باشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی–تحلیلی است. به منظور گردآوری داده های موردنیاز پژوهش، از دو شیوه تحلیل اسنادی و پیمایش بهره گرفته شده است. ابزار پژوهش، پرسشنامه می باشد. جامعه آماری پژوهش ساکنان شهر بوشهر با جمعیت 223504 نفر است که 446 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردیده است. بر اساس نتایج اسنادی، شاخص های پژوهش در بخش حکمروایی خوب شهری شامل شفافیت، کارایی و اثربخشی، عدالت، قانونمندی، مسئولیت پذیری، پاسخگویی، مشارکت و اجماع محوری می باشد و شاخص های زیست پذیری شهری نیز شامل آموزش عمومی، تفریحات و اوقات فراغت، مراقبت های پزشکی و بهداشتی، امنیت فردی و اجتماعی، پیوستگی و تعلق مکانی، مشارکت و همبستگی، کالاهای مصرفی، اشتغال و درآمد، مسکن، امکانات و خدمات زیربنایی، حمل ونقل، آلودگی، کیفیت بصری (چشم انداز) و کیفیت فضای سبز هستند که رابطه آن ها با استفاده از آزمون‏های تی تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تحلیل گردیده است. نتایج نشان داد که وضعیت شاخص های حکمروایی خوب شهری و زیست پذیری در شهر بوشهر نامطلوب می باشند. همچنین بین شاخص های حکمروایی خوب شهری و زیست پذیری شهری رابطه ضعیف تا متوسطی وجود دارد. نتایج رگرسیون چندمتغیره نیز نشان دهنده تاثیر متوسط و معنادار شاخص های حکمروایی خوب شهری بر زیست پذیری شهر بوشهر است. از بین شاخص های 8 گانه حکمروایی خوب شهری، شاخص های شفافیت؛ عدالت و مسئولیت پذیری، با ضریب بتای 607/0، 593/0 و 513/0 به ترتیب بیشترین تاثیر را بر زیست پذیری شهر بوشهر دارند.
    کلیدواژگان: ممدیریت شهری، حکمروایی خوب شهری، زیست پذیری شهری، بوشهر
  • رحیم بردی آنامرادنژاد ، عامر نیک پور، زهره حسنی صفحات 19-30
    امروزه شهرهای بسیاری در سطح جهان وجود دارند که در اثر رشد پراکنده، منابع طبیعی و فضاهای باز و سبز خود را مورد بهره برداری نادرست قرار داده اند. یکی از راه های مقابله با چنین رشد نابسامانی در دنیا، بهره گیری از الگوی «رشد هوشمند» در تهیه طرح های توسعه شهر است. در این راستا، در تحقیق پیش رو به تحلیل کالبدی- فضایی شاخص های رشد هوشمند شهری در نواحی شهر بابل و عوامل موثر بر آن از طریق 8 شاخص کلیدی رشد هوشمند پرداخته شده است. هدف از انجام این تحقیق، تحلیل کالبدی - فضایی و اولویت بندی نواحی هفتگانه شهر بابل براساس شاخص های رشد هوشمند در راستای تحقق اهداف توسعه پایدار می باشد. روش تحقیق در پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی است و از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی محسوب می شود. براساس مدل سلسله مراتبی پیشنهادی، در جمع آوری داده های موردنیاز برای تعیین وزن معیارها از پرسشنامه مقایسات زوجی ANP و برای رتبه بندی نواحی براساس شاخص های رشد هوشمند شهری از پرسشنامه ARAS استفاده شده است. جامعه نمونه آماری، 20 نفر از مدیران و کارکنان ارشد شهرداری بابل است. نتایج تحقیق نشان می دهد که ناحیه 4 واقع در بافت مرکزی و هسته اولیه شهر با امتیاز 198/0 بهترین حالت و ناحیه 1 با 090/0 امتیاز، بدترین وضعیت را داشته است. براین اساس، از لحاظ سطح بندی شاخص های رشد هوشمند می توان نواحی یک، دو (با 118/0 امتیاز) و ناحیه سه (با 117/0 امتیاز) را به عنوان نواحی محروم در نظر گرفت که در اولویت اول توسعه قرار دارند و توجه ویژه مدیران شهری را برای محرومیت زدایی می طلبند.
    کلیدواژگان: رشد هوشمند، نواحی شهری، شهر فشرده، روش ARAS، شهر بابل
  • خلیل رضایی، مجتبی یمانی، علیرضا عرب عامری * صفحات 31-46

    با توجه به این که گسترش فیزیکی شهرها باعث مواجه شدن آنها با واحدهای توپوگرافی و ژئومورفولوژیک اطراف آنها می گردد و با توجه به پویایی این واحدها، اگر توسعه فیزیکی شهر در جهات مناسب صورت نگیرد، باعث بهم خوردن تعادل دینامیک محیط گردیده و ممکن است باعث خسارت شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی محدودیت های ژئومورفولوژیک و ارائه جهات بهینه جهت توسعه فیزیکی شهر دامغان می باشد. بدین منظور ابتدا منطقه مورد مطالعه با استفاده از تصاویر ماهواره ای و عکس های هوایی تعیین حدود گردید در گام بعدی عوامل موثر در توسعه فیزیکی شهر با استفاده از مرور ادبیات تحقیق و بررسی های میدانی گسترده تعیین و در محیط ArcGIS10. 1 تهیه گردید. در مرحله بعد عوامل با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) وزن دار شده و سپس با استفاده از مدل ‏TOPSIS‏ جهات بهینه ‏جهت توسعه فیزیکی شهر دامغان به دست آمد. طبق نتایج عوامل کاربری اراضی، شیب و موانع ژئومورفولوژیک بیشترین تاثیر را در توسعه فیزیکی شهر دامغان داشته اند. نتایج پژوهش بیانگر این است که جهات غربی و جنوب غربی به ترتیب با کسب (8679/0، ‏5792/0‏) امتیاز به عنوان مطلوب ترین و جهات جنوب و شمال به ترتیب با کسب (0، 0373/0) امتیاز به عنوان نامطلوب ترین جهات توسعه فیزیکی شهر شناخته شدند. در مناطق جنوبی کفه های رسی و نمکی و هجوم ماسه های روان به اماکن مسکونی و تجهیزات شهری و در مناطق شمالی سیلاب های مخروط افکنه و سیلاب های محلی از موانع اصلی ژئومورفولوژیک توسعه شهر می باشد و در مقابل بخش های غربی و جنوب غربی به علت داشتن شیب و لیتولوژی مناسب، عدم وجود موانع ژئومورفولوژیک و همچنین عدم وجود کاربری کشاورزی جهت توسعه فیزیکی شهر مناسب تشخیص داده شد. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند به مدیران و برنامه ریزان شهری در زمینه توسعه فیزیکی شهر کمک نماید.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، توسعه شهری، مناطق کویری، توپوگرافی، مدل AHP-TOPSIS، دامغان
  • ناصر رضایی، حمید ماجدی ، زهراسادات (سعیده) زرآبادی، حسین ذبیحی صفحات 47-58
    طرح های توسعه شهری در ادامه سیر تکاملی خود با هدف خدمت به بشر و با الگو پذیری از مولفه های توسعه پایدار به سمت هر چه کاراتر شدن پیش می رود. در این میان دستیابی به اهداف طرح ها می تواند عیار موفقیت و واقع نگری و انسانی بودن طرح ها را عیان سازد. در این بین یکی از اهداف مهم طرح های توسعه شهری تامین خدمات اساسی و زیرساخت های انسانی و شهری برای توسعه همه جانبه سکونتگاه های انسانی است. در این راستا هدف اصلی این مقاله تبیین عوامل موثر بر تحقق پذیری کاربری های خدماتی در شهر شیراز و شناسایی دلایل آن می باشد. به منظور دستیابی به هدف فوق پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال است که؛ مهم ترین عوامل اثرگذار (اصلی) بر تحقق طرح های توسعه شهری (مطالعه موردی: شیراز) چیست؟ این پژوهش نوعی تحقیق تبیینی است که ابتدا با بهره گیری از منابع اسنادی- کتابخانه ای، مفاهیم مرتبط با تحقق پذیری و کاربری اراضی مورد بررسی قرار داده و سپس با تکمیل پرسشنامه برآمده از معیارها و شاخصه های ادبیات نظری تحقیق در میان 185 نفر از مدیران ارشد شهری و کارشناسان مربوط و همچنین اساتید هیئت علمی دانشگاه مرتبط با موضوع و با استفاده از مدل تاپسیس و روش های آماری عوامل موثر بر تحقق پذیری کاربری های خدماتی در شهر شیراز تبیین می نماید. نتایج تحقیق نشان می دهد که معیار بسترهای قانونی مناسب، بیشترین تاثیر را در تحقق پذیری طرح های توسعه شهری داراست و معیارهای نوع مالکیت زمین، مشارکت ذی نفعان و ذی نفوذان، امکانات مالی و اجرایی شهرداری ها، تعیین مشاور مجرب، نقش مدیریت شهری در تامین زمین و سرمایه گذاری بخش خصوصی، کمترین تاثیر را در تحقق پذیری طرح ها داراست.
    کلیدواژگان: کاربری زمین، طرح های توسعه شهری، تحقق پذیری، تاپسیس، شیراز
  • حسن محمودزاده ، مهدی هریسچیان صفحات 59-74
    امروزه دیدگاه جهانی از کاهش خسارات به افزایش مقاومت در برابر سوانح و گام برداشتن در مسیر ایجاد شهرهای تاب آورتر تغییر یافته است، بنابراین ضروری است که تاب آوری به عنوان بخش جدایی ناپذیر در تصمیم گیری های جامعه مورد توجه قرار گیرد. پژوهش حاضر با ماهیت توسعه ای – کاربردی و روش توصیفی – تحلیلی با بهره گیری از روش های کمی و آماری از جمله رگرسیون چندگانه، معادلات ساختاری و تحلیل چند متغیره فازی بر پایه سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS، به بررسی میزان تاب آوری شهری و اولویت بندی شاخص های تاب آوری در منطقه یک کلانشهر تبریز پرداخته است. داده های مورد نیاز با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و بررسی میدانی در سطح خانوار گردآوری شده و حجم نمونه هم طبق فرمول کوکران معادل 382 خانوار برآورد گردید. تعداد 59 شاخص تاب آوری شهری در قالب 4 شاخص مکنون اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و محیط زیستی مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از آزمون بارهای عاملی در نرم افزار LISREL، شاخص های آشکار براساس درجه اهمیت و تاثیرگذاری اولویت بندی و خلاصه سازی شده و برای تهیه نقشه شاخص های موثر، از مدل منطق فازی در قالب سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که همه قسمت های منطقه یک کلانشهر تبریز، دارای تاب آوری یکسان نیست، به طوری که محلات شمالی به لحاظ برخورداری از مولفه های مذکور، در سطح پایین، محلات میانی در سطح متوسط و محلات جنوبی و جنوب شرقی در سطح بالاتر تاب آوری قرار دارند. از سوی دیگر در بین شاخص های تاب آوری، به ترتیب درجه اهمیت، می توان گفت که شاخص اقتصادی با مقدار 2/46 درصد، شاخص اجتماعی با 1/30 درصد، شاخص محیط زیستی با 7/19 درصد و نهایتا شاخص کالبدی با مقدار 4 درصد در تبیین تاب آوری کل منطقه مطالعاتی نقش داشته اند که نشانگر مهم بودن بعد اقتصادی نسبت به سایر ابعاد تاب آوری است و در نهایت با ارائه پیشنهاداتی، بر تقویت شاخص های موثر بر اساس اولویت آنها تاکید شد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، رگرسیون چندگانه، معادلات ساختاری، تحلیل چند متغیره فازی، شهر تبریز
  • معصومه سازنده ، سید عباس یزدانفر، محسن فیضی صفحات 75-92
    امروزه حضور در فضاهای شهری به شیوع بیماری های جسمی، روانی و اجتماعی منجر شده است. ارتباط نزدیک میان فعالیت های فیزیکی با محیط شهری پیرامون، این محقق را بر آن داشته تا از دید طراحی محیط و منظر به ارتقاء فعالیت فیزیکی پیاده روی و درنتیجه ارتقاء سلامت شهروندان بپردازد. در این میان نقش پارک های شهری به عنوان فضاهایی جهت ارتقاء فعالیت های اجتماعی و فیزیکی حائز اهمیت است. هدف اصلی در این پژوهش، تحلیل ارتباط میان کیفیت پیوستگی منظر شهری، به عنوان مفهومی جدید در ادبیات معماری منظر، و میزان تمایل به پیاده روی در پارک های شهری است. روش این تحقیق به صورت ترکیبی است: در مرحله ی نخست از روش کیفی در انتخاب نمونه های موردی پارک ها و گزینش مولفه های اولویت دار پیوستگی منظر بر پیاده روی کمک گرفته شده است، و در مرحله ی بعد از روش تحقیق کمی، جهت کمی کردن دو متغیر پیوستگی منظر و پیاده روی بهره گرفته شده و در انتها از مقایسه و تحلیل نتایج، نحوه ی ارتباط میان دو متغیر تحقیق مشخص می گردد. یافته های پژوهش نشان می دهند پارک جنت با میانگین 65/12 دارای بیشترین و پارک چمران با میانگین 05/12 دارای کمترین میزان پیوستگی منظر شهری هستند. از طرفی پارک جنت با متوسط 14625 نفر پیاده، در سرشماری ها، دارای بیشترین و پارک چمران با متوسط 8324 نفر دارای کمترین میزان پیاده روی است. نتایج این پژوهش بیانگر این مطلب است که، در پارک های با بالاترین درجه ی پیوستگی منظر شهری، بیشترین میزان پیاده روی در شهر شیراز به چشم می خورد و از میان مولفه های پیوستگی منظر، پیوستگی فرهنگی-اجتماعی و پیوستگی عملکردی، نقش عمده تری در افزایش تمایل افراد به پیاده روی در پارک های شهر شیراز دارند.
    کلیدواژگان: پیوستگی منظر شهری، پیاده روی، پارک های شهری، شیراز
  • محمود اکبری ، محمدرضا رضایی صفحات 93-104
    در سال های اخیر تغییرات کاربری زمین در شهرها در حال افزایش بوده است و این تغییرات ناشی از عواملی مانند افزایش جمعیت، منافع اقتصادی و تغییر نیازمندی های جامعه و غیره بوده است. به دلیل تقاضای روز افزون شهروندان و ارگان های مختلف شهری برای زمین و محدودیت این کالا، اراضی شهری به یکی از مولفه های مهم ثروت اندوزی تبدیل شده است و از سویی شهر تاریخی اصفهان از این وضعیت مصون نبوده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییرات کاربری زمین در منطقه سه شهری اصفهان انجام شده است. روش پژوهش ترکیبی از روش های تحلیلی و کمی است. پژوهش با معیار قرار دادن سرانه طرح های جامع و تفصیلی شهر اصفهان، سرانه های شهرهای گروه اقلیمی پنج ایران که اصفهان نیز در این گروه قرار دارد و مقایسه آنها با وضع موجود اراضی در منطقه سه شهر اصفهان به بررسی تغییرات کاربری زمین در این شهر پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می دهند براساس مطالعات وضع موجود طرح تفصیلی شهر اصفهان، از مجموع 25/1155 هکتار مساحت اراضی منطقه سه، 7/96 درصد را کاربری های شهری اشغال کرده اند و مابقی یعنی 3/3 درصد به سطوح غیرشهری تعلق دارد. تفکیک کاربری های شهری منطقه سه شهر اصفهان نشان می دهد که سطوح خدماتی و ارتباطات موجود با توجه به استانداردهای رایج شهرسازی کمتر از حد لازم است و در مقابل سطوح مسکونی بیش از حد، زمین اشغال کرده اند و از این نظر تناسبی بین آنها برقرار نیست. در این پژوهش شاخص گسترش اراضی شهری 8. 13 درصد محاسبه شده است که نشان از توسعه فیزیکی بالای منطقه سه شهری اصفهان داشته است.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، تغییرات کاربری اراضی، منطقه سه شهر اصفهان
  • علیرضا محمدی ، الهه پیشگر، سپیده نوری صفحات 105-118
    سالانه هزاران مورد حادثه در شبکه های فاضلاب شهری ایران اتفاق می افتند. تحلیل فضایی این حوادث با استفاده از فنون مناسب، برای کاهش خسارات ناشی از آنها، ضرور ی به نظر می رسد. هدف این پژوهش تحلیل فضایی اتفاقات شبکه فاضلاب شهری است. قلمرو پژوهش شهر اردبیل است که از 44 محله تشکیل شده است. داده های این پژوهش، شامل 722 مورد اتفاق در شبکه فاضلاب شهر اردبیل است. این آمار تا نیمه دوم سال 1395 ثبت شده اند. در پژوهش حاضر، از فنون آمار فضایی مانند تراکم Kernel، رگرسیون وزنی جغرافیایی (GWR) و روش تعیین الگوی پراکنش عوارض Replyes K-Function، برای تجزیه و تحلیل داده ها، استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که بیشترین اتفاقات فاضلاب، در محله های مرکزی، سکونتگاه های غیررسمی و بافت های قدیمی شهر رخ داده اند. الگوی پراکنش فضایی حوادث فاضلاب، از نوع خوشه ایاست. شدت تراکم حوادث، در محلات در حال ساخت و محلات فرسوده بیشتر است و بین تراکم جمعیتی و ساختمانی، فعالیت های ساختمانی، نوع بافت شهری، کیفیت معابر با تعداد اتفاقات رابطه معنادار است و با شیب زمین بی معنا است. نتیجه اینکه، محلات فرسوده، پرجمعیت و در حال ساخت، با بیشترین حوادث و آسیب ها مواجه اند. مدلسازی روابط فضایی نیز نشان می دهد که بافت های قدیمی و فرسوده شهر، در معرض بالاترین میزان خطرپذیری وقوع حوادث در شبکه فاضلاب قرار دارند. در پایان بر مبنای یافته های پژوهش، پیشنهادهایی برای بهبود شبکه و پیشگیری از حوادث در شبکه فاضلاب ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، حوادث شبکه فاضلاب شهری، اتفاقات، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، شهر اردبیل
  • سکینه معروفی ، مژگان جعفری صفحات 119-132
    احساس امنیت به عنوان یکی از نیازهای انسان، عامل اصلی پایداری فضاهای شهری است. از آن رو که سبب تداوم استفاده از فضای عمومی بوده و زمینه ارتکاب به برخی رفتارهای نابهنجار را از بین می برد. یک عامل کالبدی تاثیرگذار بر جنبه های متنوع امنیت انسان در فضای عمومی کیفیت نفوذپذیری معابر شهری است. این مقاله با طرح فرضیه تاثیر الگوی پیکربندی محلات بر بعد روانی امنیت به مطالعه این موضوع می پردازد. پیکربندی با تقویت امکان حرکت راحت و جریان رفت و آمد پیاده در شبکه محلی و افزایش امکان نظارت افراد بر محیط زندگی، در ارتقاء احساس امنیت در فضای محله تاثیرگذار است. جهت آزمون فرضیه ابتدا از روش مشاهدات میدانی و برداشتهای کارشناسی در محدوده مورد مطالعه استفاده شده و کروکی ها و پلان های مورد نیاز تهیه گردید، سپس روابط میان خصوصیات توپولوژیکی و درجه ایمنی معابر در محلات مهرویلا و جهانشهر در شهر کرج با استفاده نرم افزار Depth Map، تعیین شد. همچنین معابر امن و نا امن هر دو محله توسط ساکنین مشخص گردید. برای بررسی درجه ایمنی معابر از تکنیک تحلیل خوشه ایو از نرم افزار SPSS در زمینه معناداری روابط میان خصوصیات توپولوژیکی و درجه ایمنی معابر استفاده شد. نتایج نشان دهنده این امر بود که معابر منزوی که کم تر مورد استفاده عابر پیاده قرار می گیرند، در مقایسه با معابر همپیوند با متوسط ارزش عمق پایین، نا امن ترند. جریان حرکت و نظارت بهتر افراد (به ویژه پیاده) در سطح معابر با متوسط ارزش عمق پایین و به اصطلاح همپیوندتر، عامل اصلی افزایش درجه ایمنی آن ها برای افراد است؛ بنابراین محلاتی که از ساختار فضایی عمیق تری در مقیاس محلی برخوردارند، عموما برای ساکنین خود نا امن ترند. با تقویت همپیوندی میان معابر در ساختار محلی پیکربندی نواحی مسکونی، جریان حرکت و نظارت افراد بر محیط بیشتر شده و احساس امنیت در فضای عمومی محله افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: امنیت، چیدمان فضا، پیکربندی فضایی، شهرکرج
  • سمیرا علی زاده مقدم ، ملیحه ذاکریان، بابک تشکری بافقی صفحات 133-148
    پیاده روهابخشجدایی ناپذیرشهرهاهستند آنچه که امروزه به عنوان پیاده رو با آن روبرو هستیم، سرشار از بی توجهی به نحوه حضور و حرکت پیاده ها چه به لحاظ فیزیکی و چه به لحاظ روانی است. ارزش شهر به حضور پیاده و مردم ان شهر است. یافتن معیارهایی که بتوان به وسیله آنها حضورپذیری را ارتقاء داد، به عنوان یکی از اولویت های اساس حرفه مندان و تئوری پردازان شهری تبدیل شده است که در این پژوهش به عنوان هدف در مسیرعابر پیاده محور خیابان فرخی شهر یزد، در نظر گرفته شده است. روش تحقیق در این نوشتار تحلیلی، توصیفی است و از نظر هدف، کاربردی است. در این مقاله از شیوه مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و میدانی (مشاهده) جهت گرداوری اطلاعات استفاده شده است. در این مقاله پیاده روی محورخیابان فرخی شهر یزد را مبتنی بر توصیف و تحلیل شرایط محیطی در نظام های گوناگون طراحی شهری مورد بررسی قرار گرفته شده است. با استفاده از تحلیل سوات، وضعیت سایت مشخص گردید و راهبردهای تهاجمی مطابق با سایت، مورد توجه قرارگرفت. معیارهای باز طراحی پیاده رو حاصل مطالعات نظری هستند که باتوجه به ان معیارها سه الترناتیو پیشنهاد گردیده است. در نهایت با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبیAHP، الترناتیوها به ترتیب با امتیاز 0. 20،0. 38 و 1. 37 بدست امده که الترناتیو سوم با امتیاز نهایی 1. 37 به عنوان الترناتیو برتر انتخاب شد. . نتایج پژوهش حاکی از ان است در حوزه مطالعه عواملی چون مبلمان نامناسب و کفسازی ضعیف، همه شمولی، نورپردازی نامناسب در شب و. . وجود دارد که در حضورپذیری افراد دخیل و موثر بوده است.
    کلیدواژگان: حضورپذیری، معیار، پیاده رو، خیابان فرخی شهر یزد
  • علیرضا صادقی ، الهه سادات موسوی سروینه باغی، زهرا پاستون صفحات 149-168
    در بسیاری از مطالعات انجام شده در زمینه کیفیت فضاهای عمومی شهری، حضور شهروندان و چگونگی استفاده ایشان از فضاهای عمومی شهری به عنوان عامل مهم در موفقیت اینگونه فضا ها معرفی شده است. مولفه های محیطی و فردی بسیاری بر حضور شهروندان در فضاهای شهر تاثیرگذارند. در میان عوامل موثر بر حضور افراد در فضای عمومی شهری، دو مولفه شادکامی و جهت گیری مذهبی بیشتر متاثر از بینش و جهان بینی فرد می باشند که در این پژوهش ارتباط میان این دو مولفه تحلیل شده است. به این منظور، این پژوهش از روش تحقیق پیمایشی و پرسشنامه های شادکامی آکسفورد (QHI) و پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت (ROS) (به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات) استفاده کرده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه شهروندان شهر مشهد بوده اند که به شکلی در فضاهای عمومی این شهر حضور دارند و از اینگونه فضاها استفاده می کنند. با توجه به نامشخص بودن تعداد جامعه آماری و بر اساس فرمول کوکران (با مقدار خطا 09/0) ، تعداد 120 نفر از جامعه آماری به عنوان گروه نمونه انتخاب شده اند. همچنین روایی و پایایی پرسشنامه این تحقیق با استفاده از روش های اعتبار محتوا و آلفای کرونباخ (0. 76) تایید شده است. با توجه به توزیع نرمال داده ها، جهت تبیین رابطه دوسویه شادکامی و جهت گیری مذهبی از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج به دست آمده از این پژوهش حاکی از وجود رابطه مثبت دوطرفه بین متغیر شادکامی و متغیرهای جهت گیری مذهبی بیرونی (332/0 r= و 01/0>p) و درونی (467/0 r= و 01/0>p) است. بدین معنی که در فضاهای عمومی شهری و در بین گروه های مختلف حاضر در اینگونه فضاها، با افزایش میزان جهت گیری مذهبی بیرونی و درونی شهروندان، میزان شادکامی ایشان نیز افزایش می یابد و برعکس. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده و بر اساس مولفه های شادکامی و جهت گیری مذهبی، راهبردهای طراحی شهری موثر بر ارتقا حضور پذیری فضاهای عمومی شهری گوناگون ارائه شده است.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، شادکامی، حضورپذیری، فضای عمومی شهری، شهر مشهد
  • فرهاد رستمی گله ، روزبه شاد، مرجان قائمی، یاسمن لهرابی صفحات 169-182
    در کشور های در حال توسعه، تمایل زیاد برای تمرکز جمعیت در مناطق شهری و به تبع آن رشد سریع و ناموزون شهر ها سبب شده است که طراحان و برنامه ریزان شهری، استفاده از سیاست ها و راهکار های مناسب را جهت اجتناب از تاثیرات مخرب زیست محیطی و اجتماعی- اقتصادی در دستور کار قرار دهند. در این راستا، اطلاعات مکانی و زمانی مرتبط با الگوهای نرخ رشد، درک بهتری را از فرآیند رشد شهری فراهم نموده و ابزار های مناسب را جهت اخذ سیاست های مدیریتی و برنامه ریزی در اختیار مدیران شهری قرار می دهند. لذا هدف اصلی این پژوهش، محاسبه احتمال تغییر رشد شهر مشهد با استفاده از روش های رگرسیون لجستیک و شبکه عصبی مصنوعی می باشد. برای این منظور، جهت تهیه نقشه کاربری اراضی، از تصاویر ماهواره ای لندست 7 (سال 2002) و لندست 8 (سال 2015) استفاده شد. سپس با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چند لایه (MLP) ، طبقه بندی تصاویر انجام شد و نقشه های کاربری اراضی شهری با دقت کلی 948/0 و شاخص کاپای 936/0 برای سال 2002 و همچنین دقت کلی 817/0 و شاخص کاپای 775/0 برای سال 2015 استخراج شدند. در نهایت، با اجرای رگرسیون لجستیک بین نقشه کاربری اراضی شهری سال 2015 (به عنوان متغیر وابسته) و فاکتور های موثر از جمله عوامل فیزیکی و عوامل انسانی به همراه نقشه اراضی سال 2002 (به عنوان متغیر های مستقل) ، نقشه پتانسیلی پیشرفت اراضی شهری تهیه شد. ارزیابی مدل رگرسیونی ایجاد شده با استفاده از دو شاخص Pseudo-R2 و ROC نشان داد که این مدل با مقدار ROC معادل 87/0 و مقدار Pseudo-R2 برابر 345/0 دارای قابلیت بالایی جهت نمایش تغییرات و تعیین مناطق مستعد تغییر می باشد و می توان برازش مدل را نسبتا خوب در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: مدل سازی احتمال تغییر رشد شهری، رگرسیون لجستیک، شبکه عصبی پرسپترون چند لایه، مشهد، ROC
  • محمد بهزادپور صفحات 183-200
    طبیعت و فضاهای سبز، عاملی است که موجب تبدیل یک فضا به مکانی با خصوصیات حسی و رفتاری ویژه برای ساکنان می شود. این حس، عامل مهم در شکل گیری حس تعلق مکانی بوده و نهایتا منجر به ایجاد محیط های با کیفیت می شود. توجه به فضاهای سبز شهری و بوستان های محلی، بیشتر با هدف تامین حداقل فضای سبز مورد نیاز برای شهرها صورت می پذیرد؛ اما مسئله اصلی اینجاست که با وجود اثرگذاری این فضاها بر حس تعلق مکانی ساکنان، کیفیت و چگونگی این تاثیرات تبیین نمی شوند؛ بنابراین بررسی نقش طبیعت در راستای تقویت حس تعلق مکانی در جوامع شهری، بسیار ضروری و پراهمیت جلوه می کند. بر این اساس پژوهش حاضر به بررسی میزان تاثیرگذاری طبیعت بر حس تعلق مکانی در مجتمع های مسکونی اکباتان تهران، پردیسان قم، زیتون اصفهان و مهرگان قزوین پرداخته است. روش تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی و همبستگی است و تجزیه وتحلیل ها بر اساس 360 پرسش نامه تکمیل شده توسط ساکنان این 4 مجتمع مسکونی انجام گرفت. پس از بارگذاری و وزن دهی عوامل سنجش طبیعت و تعلق مکانی از طریق محاسبه مقدار کای اسکوئر در سطح معناداری (0. 05>P) ، نتایج حاصله به با کمک نرم افزارهای Lisrel و SPSS نشان داد ارتباطی معنادار و مثبت بین دو متغیر طبیعت و حس تعلق مکانی در نمونه های مورد مطالعه برقرار است. ضریب تاثیر طبیعت در تعلق مکانی ساکنان در مجتمع های مسکونی اکباتان (0. 87) ، پردیسان (0. 42) ، زیتون (0. 91) و مهرگان (0. 37) به دست آمده است. همچنین با توجه به اینکه مقدار RMSEA در مجتمع های مسکونی به ترتیب برابر با (0. 054) ، (0. 042) ، (0. 061) و (0. 040) به دست آمده، رابطه بین طبیعت با تعلق مکانی مورد تایید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: طبيعت، حس تعلق مکاني، مجتمع هاي مسکوني، اکباتان، پرديسان، زيتون و مهرگان
  • حامد حیاتی صفحات 201-216
    قرآن کریم، عدل را از مهم ترین موضوع های جامعه بشری قرار داده است. عدالت و تعادل را می توان یکی از ویژگی های جوامعی دانست که به تولید تمدن و فرهنگ روی آورده اند. یکی از ویژگی های معماری مسلمانان، بهره گیری از تعادل در کل بنا و اجزای آن و همچنین یافتن روش های دستیابی به عدالت در معماری است. برای ایجاد تعامل میان فقه و زبان طراحی نیازمند به واکاوی و بازشناسی مفاهیم اسلامی هستیم، که به طراحی الگویی راهبردی دست یابیم. در این مقاله با رجوع به قرآن و احادیث، شاخص های ایجاد تعادل در بنا، بر پایه عدل در معماری مسکونی، بررسی شده است. هدف اصلی مقاله تبیین شاخصه های موثر در ایجاد تعادل در مسکن با تاکید بر مفهوم عدل براساس آیات و روایات است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش تفسیری- تاریخی است و تحلیل های مربوط به بناها با روش استدلال منطقی صورت گرفته است. در جمع آوری اطلاعات از اسناد و متون تاریخی، منابع کتابخانه ای استفاده شده است. در این مقاله به منظور بررسی اصل عدالت در معماری ایرانی- اسلامی، دو مورد از خانه های سنتی به روش نمونه گیری هدف مند انتخاب شده اند. نتایج حاصل بیان کننده این موضوع است که این اصل به عنوان یکی از مهم ترین اصول، در تمامی ابعاد معماری خانه های ایرانی- اسلامی تاثیر گذاشته است. این تاثیرات برگرفته از مفهوم عدل است که شامل تعادل و توازن در پلان و نما، هماهنگی واحد مسکونی با دیگر واحدها، مساله حریم خصوصی و عمومی و محرمیت در معماری بناها در نظر گرفته شده است. بر پایه عدل، شاخص های موثر در شکل گیری تعادل در معماری مسلمانان را می توان مولفه هایی مانند تقارن، تناسب و مقیاس، سلسله مراتب، ریتم، مصالح همگن و سازه، فن ایستایی و تزیینهای طبیعی دانست.
    کلیدواژگان: عدل، تعادل، معماری مسلمانان، مسکن، آیات، احادیث
  • احمدعلی خرم بخت صفحات 217-228
    شهرها بر نواحی روستایی پیرامون خود تاثیرات ژرفی می گذارند که در ابعاد گوناگون محیطی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی نمود می یابد. از جمله پیامدهای عمده شهرنشینی شتابان گسترش فضایی شهرها و ادغام روستاها و اراضی پیرامونی آنهاست. گسترش شتابان شهرها و رشد فیزیکی ناموزون آنها موجب هضم روستاها و اراضی پیرامونی آنها، تبدیل بی رویه اراضی کشاورزی و تخریب منابع زیست محیطی شده است. این وضعیت در کلانشهرها نمود گسترده تری داشته است. از این رو، تحقیق حاضر به بررسی روند هضم روستاهای پیراشهری در شهر تهران پرداخته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، و روش جمع آوری اطلاعات روش اسنادی و میدانی است. هدف این پژوهش تعیین روند هضم روستاهای پیرامون شهر تهران با استفاده از فن سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی است. داده های تحقیق حاضر شامل تصاویر ماهواره ای لندست در یک دوره سی ساله، در مقاطع زمانی 1984، 1994، 2004 و 2014 می باشد که در محیط نرم افزار ArcGIS و ENVI مورد تحلیل و طبقه بندی قرار گرفته اند. نتایج تحقیق حاکی از هضم تعداد زیادی از روستاها در بافت فیزیکی تهران می باشد، به گونه ای که در طی سالهای 1984 تا 1994 جمعا 16 روستا در بافت شهر ادغام شده اند. اما تا سال 2014 این تعداد به 100 روستا افزایش یافته است. این روند رشد شهری نشان دهنده رشد سریع و روزافزون جمعیت تهران بوده، و شدت ساخت وساز در دوره سی ساله مطالعه را نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، روستاهای پیراشهری، تهران، سیستم اطلاعات جغرافیایی، GIS
  • وحید قبادیان ، هوبه تحویلداری، محمود رضایی، رضا افهمی صفحات 229-238
    دروس طراحی معماری در رشته معماری، نقطه نمایش توانایی های شناختی دانشجویان درباره دیگر دروس و توانایی آنها در طراحی معماری و هدف از آن دستیابی به مهارت های فراشناختی برای برخورد با مسایل گوناگون در زندگی حرفه ای آنهاست. فراشناخت را آگاهی، سازماندهی و توان نقد فرآیندهای شناختی و مهارت لازم برای کنترل یادگیری در حوزه های گوناگون می دانند. این امر زمانی بارز می شود که دانشجویان نیاز به انطباق مفاهیم آموزش دیده با مقیاس های گوناگون طراحی را داشته باشند و یکی از بزرگترین چالش ها درس طراحی معماری پنج (طراحی مجتمع های زیستی) است که به مفاهیم معماری در مقیاس شهری می پردازد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش افزایش مهارت های فراشناختی در بهبود ادراک و افزایش مهارت دانشجویان از مفاهیم طراحی در این درس است. به این منظور، از روش نگارش فرآیند و نقد پیرامون طراحی خود و دیگران به عنوان ابزار پرورش توان فراشناختی افراد در زمینه مفاهیم شهری استفاده شده است. از منظر پژوهشگران پیشین، توانایی نگارش درباره طراحی با پیوند دو حوزه طراحی و تفکر نوشتاری موجب افزایش توانایی های دانشجویان در کنترل فرآیندهای یادگیری می شود. پژوهش حاضر بر روی یک گروه سی نفره از دانشجویان این درس، شامل گروه آزمون و شاهد اجراشده و گروه آزمون موظف به نگارش فرآیند و نقد درباره کیفیت مفاهیم شهری طراحی خود ودیگران بودند. برای دستیابی به نتایج، اولین وآخرین نگارش دانشجویان از طریق آزمون تفکر انتقادی مقایسه شد که نشانگر توسعه درک انتقادی آنها از مفاهیم بود. همچنین مقایسه نمرات نهایی دانشجویان گروه آزمون و شاهد با میانگین نمرات دروس طراحی معماری پیشین با آزمون t-test نشانگر تفاوت معنادار میان نمرات گروه های آزمون و شاهد و نمرات پیشین آنها است. نتایج پژوهش نشانگر تاثیر مثبت فرآیند مزبور بر روی سه راهبرد فراشناختی برنامه ریزی، نظارت و ارزیابی بوده؛ و نشان گر آن است که آموزش توسط راهبردهای فراشناختی به گروه آزمون به طور معناداری بر روی عملکرد آنها تاثیر مثبت داشته است.
    کلیدواژگان: طراحی معماری، آموزش، راهبردهای فراشناختی، حل مساله، نگارش و نقد فرآیند طراحی
|
  • ali bastin, keramatollah ziari, Ahmad Pour Ahmad, Hosein Hatami nezhad Pages 1-18
    The existence of issues and problems caused by the rapid growth of urbanization in the country and the impossibility of urban community management by existing traditional methods and tools have doubled the need for change in the management method and cities management. This change can be realized using a good urban governance approach. The above-mentioned approach causes the sustainability, life quality and the living desirability in the cities to increase. The purpose of this study was to assess the good urban governance effect on Bushehr City’s livability. This research was applied in terms of goal and it was descriptive-analytical methodologically. In order to collect the research’s required data, two survey and document analysis methods were used. The research tool was a questionnaire. The statistical population of the study was the residents of Bushehr City with a population of 223,504 people, of whom 446 ones were selected as the sample size. Based on the results of documentary studies, the research indicators in the good urban governance section included transparency, efficiency and effectiveness, justice, legality, taking the responsibility, accountability, participation, and consensus-orientation and the urban livability indicators included public education, recreations and leisure (breaks), health and medical cares, personal and social security, affinity and locational belonging, participation and solidarity, consumer goods, employment and income, housing, possibilities and infrastructure services, transportation, pollution, visual quality (landscape) and the quality of the green space, whose relationship was analyzed using the one-sample t-tests, Pearson correlation coefficient and the multivariate regression. The results showed that the status of good urban governance and livability indices are undesirable in Bushehr City. There was also a weak to moderate relationship between the good urban governance and urban livability indices. Multivariate regression results also indicated the moderate and significant effect of good urban governance indicators on Bushehr City's livability. Among the eight indicators i.e. good urban governance, transparency indicators, justice, taking the responsibility with beta coefficient 0.607, 0.593 and 0.513 had the highest impact on Bushehr City’s livability respectively.
    Keywords: urban management, urban good governance, urban livability, Bushehr
  • Amer nikpour, zohreh Hasani Pages 19-30
    Today, there are many cities around the world that have been exploited by the dispersed growth of natural resources, open and green spaces. One of the ways to cope with such a disorderly growth in the world is to use the "smart growth" pattern in city development plans. In this regard, in the forthcoming research, the analysis of the physical-spatial parameters of urban smart growth indicators in areas of Babol city and the factors influencing it through eight key indicators of smart growth have been addressed. The purpose of this research is to investigate the physical and spatial analysis and prioritize the seven areas of Babol based on smart growth indices in order to realize the goals of sustainable development. The research method in this study is descriptive-analytic and is considered as an applied research in terms of purpose. Based on the proposed hierarchical model, an ANP paired comparison questionnaire was used to collect the required data to determine the weight of the criteria. The ARAS questionnaire was used to rank the areas based on urban smart growth indices. Statistical sample society is 20 senior managers and senior officials of the municipality of Babol. The results of the research show that area 4 located in the central and old nucleus of the city with a score of 0/198 has the best condition, and area 1 with 0/090 score is the worst situation. Accordingly, in terms of the level of smart growth indicators, one, two (with a score of 118) and a third (with a score of 117) areas are considered as deprived areas that are in the first priority of development and attention Urges by city managers to eliminate deforestation.
    Keywords: Smart Growth, Urban Areas, ARAS Method, Impact city, Babol City
  • alireza arabameri, khalil rezaei, mojtaba yamani Pages 31-46

    Given the fact that the physical development of cities causes them to be confronted with the topographic and geomorphological units around them, and given the dynamics of these units, if the physical development of the city does not take place in the right direction, it will cause the dynamic balance of the environment to be lost and may cause damage. The purpose of this study is to investigate geomorphologic constraints and provide optimal directions for physical development in Damghan. For this purpose, firstly, the study area was determined using satellite images and aerial photographs. In the next step, the conditioning factors in physical development of the city were determined using the literature review and extensive field surveys and were provided in ArcGIS10.1 environment. In the next step, the factors were weighted using Analytic Hierarchy Process (AHP) and then, using the TOPSIS model, optimum directions were obtained for the physical development of Damghan. According to the results, land use, slopes and geomorphological barriers factors have the most impact on the physical development of the city of Damghan. The results of the research indicated that the western and southwest directions were rated as the most favorable with 0.886979 and 0.759.592 score and south and north directions, with the score of (0, 0373/0) was considered the most unfavorable aspect of the city's physical development. Respectively. In the southern regions, clay and salt slabs and the influx of sandy soils to residential areas and urban equipment, and in the northern regions flood conifers and local floods are the main geomorphology obstacles to urban development, in contrast, the western and southwestern parts of the country were recognized due to proper slope and lithology, lack of geomorphological barriers and lack of agricultural use for physical development of the city. The results of this research can help urban managers and planners in the field of physical development of the city.

    Keywords: AHP-TOPSIS model, topography, desert areas, urban development, geomorphology
  • naser rezaei, Hamid Majedi, Zahra Sadat (Saeideh) Zarabadi, Hossein Zabihi Pages 47-58
    Urban development plans are moving forward not only towards humanity issues but also effective ways of modeling the components of sustainable development. In the meantime, achieving the goals of the plans can reflect the scale of success, realism and humanity of the plans. Among these, one of the major goals of urban development plans is the provision of basic services and human and urban infrastructure for the full development of human settlements. In this regard, the main objective of this paper is to explain the factors affecting the realization of service land use in the city of Shiraz and identify its causes. The main objective of this paper is to explain the factors affecting the feasibility of service use in the city of Shiraz and identify its causes. In order to achieve the above goal, the present research seeks to answer this question; what are the main factors affecting the realization of urban development projects (case study: Shiraz)? This research is a kind of exploratory research that has first examined concepts related to realization and land use employing library-document resources. Then, factors affecting the realization of service land use in Shiraz city have been identified by completing a questionnaire based on criteria and indicators of theoretical literature distributed among 185 senior urban managers and experts as well as faculty members of the university and using the TOPSIS model and statistical methods. The results of the research show that the factor of appropriate legal framework has the greatest impact on the realization of urban development plans. Criteria of land ownership, stakeholder participation, financial and administrative capabilities of municipalities, appointment of experienced consultants, the role of urban management in providing land, and private sector investment have the least effect on the realization of plans
    Keywords: land use, urban development plans, realization, Topsis, Shiraz
  • Hassan Mahmodzadeh, mahdi herischian Pages 59-74
    Today’s global perspective of reducing damages has changed to increase resistance to disasters and taking steps towards building cities more resilient. Therefore, it is necessary to consider resilience as an integral part of community decision making. The present study has descriptive-analytical method and expansion – applied nature. Urban resilience indicators were investigated and prioritized in the region one of Tabriz metropolitan on the base of geographic information system, so this study has used quantitative and statistical methods such as multiple regression, structural equations and fuzzy multivariate analysis. Data were collected by using documentary studies and field surveys at household level, and according to Cochran formula the sample size was estimated to be 382 households. A total of 59 urban resilience indicators were evaluated and categorized in four economic, social, environmental and physical Latent indicators category. Using factor loadings tests, observed indicators were ranked and summarized according to the importance and effectiveness levels in the LISREL software and the fuzzy logic model in the form of GIS was used to prepare the map of influencing indicators. The results of the research indicated that all parts of the region of Tabriz metropolitan area have not the same resilience, so that northern neighborhoods are in the low level due to the above mentioned components, central neighborhoods are in the middle level and the southern and southeast neighborhoods are in a resilience higher level. On the other hand, among the indicators of the resilience, with respect to the degree of importance, it can be said that the economic index with 46.2%, the social index with 30.1%, the environmental index with 19.7%, and finally the physical index with the value of 4 percent, has explained the resilience of the whole study region. These results indicate the importance of the economic dimension in relation to other dimensions of resilience. Finally, strengthening the influencing indicators based on their priorities was emphasized by offering a number of recommendations.
    Keywords: resilience, multiple regression, structural equation, fuzzy multivariate analysis, region one of tabriz metropolitan
  • Masoumeh Sazandeh, Seyed Abbas Yazdanfar, Mohsen Faizi Pages 75-92
    Today, presence in urban spaces has led to prevalence of physical, mental and social diseases. The close relationship between physical activities and the surrounding urban environment has led the researcher to promote walking in order to improve the health of citizens from the point of view of environment and landscape design. Meanwhile, the role of urban parks as spaces to promote individuals’ social and physical activities is important. The main goal of this study is analyzing the relationship between the urban landscape connectivity (ULC), as a new concept in urban landscape architecture literature and the individuals’ willingness to walk in urban parks. A mixed method of research was used in this study, in which in the first phase, qualitative method was used to select case studies and priority concepts of ULC influencing walking. In the next phase, quantitative research methods were used to quantify ULC and walking. At the end of the comparison and analysis of the results, the relationship between the two variables was determined. The findings of the research showed that Janet Park with an average of 12.66 has the highest ULC, and Chamran park, with an average of 12.05, had the lowest ULC. Moreover, Janet Park, with an average of 14,625 pedestrians in counting, has the highest walkability and Chamran Park with an average of 8,324 people had the least amount of walking. The results showed that the highest level of walking was observed in parks with the highest ULC in Shiraz. Among the components of ULC, socio-cultural connectivity and functional connectivity played more important roles in increasing people's willingness to walk.
    Keywords: connectivity, Landscape, park, walking, Shiraz
  • mahmood akbari, mohammadreza rezaei Pages 93-104
    In recent years, changes of urban land use are increasing due to factors such as population growth, economic benefits and the requirements of society and so on. Due to the increasing demand for limited land and urban citizens and organization goods, lands in one of the most important components of enrichment has become the one hand, the historic city of Isfahan has been immune from this situation. The current study is an applied study that is based on the capita of Isfahan city comprehensive and detailed plans and capita of cities in five climate groups in which Isfahan is located. It has attempted to investigate the land use changes in the city of Isfahan, especially the 3rd urban Zone. The methodology has been a combination of descriptive, analytical and field methods. Research findings show that based on the studies on the current situation in Isfahan considering the detailed plan of 25/1155 hectares of land area, three urban land use 7/96 percent occupancy limitations, and the remaining 3.3 percent belongs to non-urban areas. Land use separation of Isfahan urban area shows that the service levels and communication standards with regard to urban development is less than required and the residential areas too, the occupation of land limitations and compatibility between them does not exist. In this study urban land development index has been calculated 8.13 percent that shows the top physical development of Isfahan 3rd urban Zone.
    Keywords: Spatial analysis, land use change, Isfahan 3rd urban Zone
  • Alireza Mohammadi, Elahe Pishgar, Sepideh Noori Pages 105-118
    Every year, thousands of incidents occur in urban sewer networks. Spatial analysis of these events using the proper techniques for reducing damages caused by them, is necessary. The purpose of this research is spatial analysis of the events of the urban sewage network. The study area of this study is Ardabil city consisting of 44 neighborhoods. The data of this study included 722 events in the Ardabil city sewage network. These statistics were recorded in the second half of 2016. In this study, spatial statistical techniques such as Kernel density, Geographically Weighted Regression (GWR) and the distribution pattern of "Ripley's K-Function", are used for data analysis. The findings show that the most sewage events occurred in the central neighborhoods, informal settlements and the Old textures of the city. Spatial distribution pattern of sewage events, is the cluster type. The sewage events density, intensity is higher in under construction and old neighborhoods and ‎there is a significant relationship between population density and building construction activities, ‎urban texture, quality of streets with the number of events but this relationship with ground ‎slope is meaningless. ‎In conclusion, old, overcrowded and under construction neighborhoods, faced with the most events and damages. Modeling spatial relationships also show that, old and deteriorated areas of the city faced with the highest risk of events in the sewage network. At the end, based on research findings, recommendations for improvement of networks and prevention of events in the sewage network are presented.
    Keywords: Spatial analysis, Incidents, Urban sewage network events, Geographic information systems (GIS), Ardabil
  • sakineh maroofi, mojgan jafari Pages 119-132
    The phenomenon of increasing urbanization in recent years has brought about complicated problems and obstacles in various fields, especially in citizens’ security almost everywhere. The feeling of security as one of the most important human needs seems to be the main factor of sustainability of urban spaces, particularly urban streets. Introducing Space Syntax Theory and considering “factor of permeability” as the concept of "spatial configuration" has provided opportunity for doing extensive researches in this field as well as representing different ways of configuration impact on various aspects of security. Based on hypothesis ahead this article studies the influence of configuration pattern of neighborhoods on the psychological dimension of security. Configuration is effective on increasing the feeling of security in neighborhoods by increasing the ability of comfortable moving and flow of the pedestrian traffic and the possibility of surveillance on the environment by residents at the local network. To test the hypothesis, the relations between topological features and the degree of paths’ security were studied in two neighborhoods of Karaj City. After analyzing the configuration features of neighborhoods in "Depth Map" software, safe and unsafe paths of both neighborhoods were identified by residents and analyzing the degrees of their security were conducted in "SPSS" by the Cluster Analysis Technique. Then the meaningful relations were analyzed between topological features and the degrees of paths’ security. On this basis, the paths with the high average of depth are more insecure, due to low level of using by pedestrians. Intensive flow of moving and the better surveillance by people in the paths with low average of depth, is the main factor of increasing the degree of the security. Lack of integration in spatial configuration pattern of neighborhoods makes them generally more insecure for the residents in local scale
    Keywords: Urban neighborhoods, Spatial Configuration, City of Karaj, Space Syntax, Security
  • samira alizadehmoghadam, malihe zakerian, babak tashakiori bafghi Pages 133-148
    The pavements are an indispensable part of the cities. What we face today as the pavement is rife with the inattention to both physical and mental type of presence and movement of the pedestrians. The value of the city originates from the presence of pedestrians and people living in the city. Finding the criteria through which we can improve the capacity for presence has converted into one of the basic priorities of the urban practitioners and theorists and it has been set as the goal to achieve concerning the pedestrian path in the axis of Farrokhi Street of the city of Yazd.
    The research method of the present research is analytical-descriptive and it is applied in terms of purpose. In the present paper the library, documental and field (observation) study methods have been employed to collect information. In the present paper, the pavement of axis of Farrokhi Street in the city of Yazd has been investigated based on the description and analysis of the environmental conditions in different systems of urban design. The status of the site was determined using SWOT analysis and the aggressive strategies according with the site were taken into consideration. The criteria to redesign the pavement result from the theoretical studies and three alternatives have been proposed considering these criteria. Finally, the alternatives were obtained with the scores 0.38, 0.20 and 1.37 respectively using the Analytical Hierarchy process (AHP) where the third alternative with the final score 1.37 was selected as the best alternative. The results of the research suggest that there are some factors in the study scope such as inappropriate furniture and weak flooring, all-inclusiveness, inappropriate lighting at night etc. that are involved and effective in the capacity for the presence of the people
    Keywords: presence, Criteria, pavement, Farrokhi Street of the city of Yazd
  • Ali Reza Sadeghi, Elahe Sadat Mousavi Sarvine Baghi, Zahra Paston Pages 149-168
    So many studies have been carried out on urban public spaces. At the heart of all issues, the presence in urban space has been introduced as an important factor in the success of a public urban space. So many environmental and individual components affect people’s presence in urban spaces. Among the factors affecting people’s presence in urban spaces, two components of people’s happiness and religious orientation are affected by the individual’s vision and worldview. The relationship between these two components has been analyzed in this study. This study used a survey methodology and Oxford Happiness Questionnaire (QHI) and Allport’s Religious Orientation Scale (ROS) (as a data collection tool). The statistical population of this research consists of all citizens of Mashhad City using public spaces of this city. Regarding the uncertainty of the number of statistical population and based on Cochran's formula (d= 0.09), 120 subjects were selected from the statistical population as sample group. Meanwhile, the validity and reliability of the research questionnaire was confirmed using Content Validity and Cronbach's Alpha (0.76). Given the normal distribution of data, Pearson correlation test was used to analyze the data and explain the two-way relationship between happiness and religious orientation. The study results showed a positive two-way relationship between happiness and variables of external religious orientation (p<0.01, r=0.332) and internal religious orientation (P<0.01, r=0.467). That is, in urban public spaces and among users of this kind of spaces, the citizen’s happiness increases with an increase of external and internal religious orientation and vice versa. Moreover, according to the results and based on happiness and religious orientation components, urban design strategies affecting the increase of the citizens’ presence in various urban public spaces are presented in this research.
    Keywords: Religious Orientation, Happiness, Presence of People, Urban Public Space, Mashhad City
  • farhad rostami gale, rouzbeh shad, marjan ghaemi, yasaman lohrabi Pages 169-182
    In developing countries, the high tendency for concentration of population in urban areas and consequently the rapid and uneven growth of cities have led urban designers and planners to use appropriate policies and strategies to avoid environmental and socio-economic damaging effects on the order Work. In this regard, spatial and temporal information related to growth rate patterns provides a better understanding of the urban growth process and provides appropriate tools for obtaining management and planning policies for urban managers. Therefore, the main objective of this research is to calculate the probability of growth change in Mashhad using logistic regression and artificial neural network. For this purpose, satellite images of Landsat 7 (2002) and Landsat 8 (2015) were used to provide land-use mapping. Then, using multi-layer perceptron artificial neural network (MLP), the classification of images was made and urban land use maps with a total accuracy of 948/0 and a Kappa index of 936 for 2002 as well as a general accuracy of 8177 and a Kappa index of 775 / 0 were extracted for 2015. Finally, with the implementation of logistic regression between urban land use map 2015 (as dependent variable) and effective factors such as physical factors and human factors along with 2002 map of lands (as independent variables), the potential map of urban land development was prepared. The evaluation of the regression model generated by two Pseudo-R2 and ROC indicators showed that this model has a ROC value of 0.87 and Pseudo-R2 of 345/0 has a high ability to show changes and determine areas prone to change, and fit The model is considered fairly well.
    Keywords: modeling The possibility of changing urban growth, logistic regression, neural network Multilayer Perceptron, Mashhad, ROC
  • Mohammad Behzadpour Pages 183-200
    Nature and green spaces are factors that convert a space to a place with specifications sensory and special behavioral for inhabitants. This sense has beenan important factor for the formation of a sense of belonging to a place and will eventually lead to the creation of high quality environments. Attention to urban green spaces and local gardens is done with the goal of providing minimum green space required cities; But the main problem is that despite the impact of these spaces on the sense of residence of the inhabitants, their quality and effects are not explained; Therefore, investigating the role of nature in the direction of strengthening the sense of belonging to the place in Urban communities appears very essential and important. Accordingly, the present study has been conducted on the role of nature on the sense of belonging to the place in residential complexes like Ekbatan of Tehran, Pardisan of Qom, Zeytun of Isfahan and Mehregan of Qazvin. The research method is descriptive-analytic and correlation. In addition, analysis was based on 360 completed questionnaires filled by the residents of these four residential complexes. After loading and weighing the factors of nature measurement and the place of belonging by calculating the chi-square value at a significant level (P <0.05), the results with Lisrel and SPSS software showed a significant and positive correlation between the two the nature and sense of belonging variables in the samples. The coefficient of influence of Nature on residents' place of residence was obtained in Ekbatan (0.87), Pardisan (0.42), Zeytun (0.91) and Mehregan (0.37). Also, due to the fact that the RMSEA value in residential complexes is (0.054), (0.042), (0.061) and (0.040) respectively, the relationship between nature and location affinities has been confirmed.
    Keywords: Nature, sense of belonging to the place, residential complexes
  • hamed hayaty Pages 201-216
    Religion of Islam is considered a comprehensive religion in all fields whose purpose is the happiness of mankind and guiding him towards perfection. The school of Islam is a religion that links human material issues with spiritualties and has never separated these two categories from each other. Quran is the most important source for the inference of judgments, and the judgments of the new issues are inferred by using generalities and references of the verses, and the relevant hadiths mentioned some examples of them, and not allocated and limited them. In this article, by referring to the Qur'an and narratives, the manifestation of the principle of "no determinet and detrimental act" as the most important principle of rights in urban and residential architecture has been investigated. The research method used in this study is a qualitative content analysis method, and the analysis of the buildings has been done using rational reasoning method. In the collection of information, historical documents and texts, library and Internet resources have been used. In this paper, samples of traditional homes and textures have been selected by targeted sampling method to investigate the legal principles such as no determinet and detrimental act in Iranian-Islamic architecture and urban planning. The results indicate that this principle as the most important principle related to the rights has affected all aspects of the Iranian-Islamic home architecture. These influences are derived from the concept of Islamic law, including neighboring rights, women's rights, the rights of parents and children, rights of guest and the right of construction in the architecture of buildings. Other principles, such as the issue of privacy and publicity, and the confidentiality of respect for other people, such as neighbors and pedestrians, considering the rights of pre-emption, respect for the rights of neighbors in the use of public resources such as water, sunlight, etc., considering cleaning and not to harm neighbors and others in terms of visual, audio and ... all are principles that are necessary in Islamic jurisprudence, and all these issues are considered in the Iranian-Islamic homes and cities.
    Keywords: Justice, rights, urban planning, housing, Islamic architecture, verses, narrations
  • Ahmadali Khorrambakht Pages 217-228
    Cities affect the rural areas around them. This can be reflected in various environmental, social, economic and physical aspects. One of the major implications of urbanization is the acceleration of spatial expansion of cities and the integration of villages and their peripheral lands. Urban sprawl and their uneven physical growth have led to the digestion of villages and their peripheral lands, the transformation of land abandonment and the degradation of environmental resources. This situation has worsened in metropolitan areas. Therefore, this research investigates the digestion process of the peri-urban villages in Tehran. The research method is descriptive-analytical, and data collection method is documentary and field method. The purpose of this study was to determine the digestive process of villages around Tehran, using remote sensing and geographic information systems. The research data includes Landsat satellite images of four periods of 1984-1994-2004 and 2014, analyzed and classified by ArcGIS and ENVI software. The results of the research indicate that many of the villages are digested in Tehran's physical texture. In the period from 1984 to 1994, a total of 16 villages were integrated into urban fabric., but by 2014, this number has increased to 100 villages. This urban growth trend reflects the rapid and growing growth of Tehran's population, and reveals the intensity of construction in the past thirty-year period.
    Keywords: Urban Development, Peri-urban Villages, Tehran, Geographic Information System, GIS
  • Vahid Ghobadian, houbeh tahvildari, mahmud rezaei, reza afhami Pages 229-238
    architectural design as core subject in architectural undergraduate curriculum are both a reflection of students cognitive abilities about other subjects in the field as well as their application skills,and their ability to design in general.Hence the success of this course involves having a meta-cognitive skills that prepare the students to apply his/her own skills in the pursuit of their professional life.
    Meta-cognition is considered as awareness,active monitoring,organizing cognitive processes,and control learning of areas,including problem solving.
    Architectural design education is a problem-centered process.Therefore purpose of this study was investigates the role of meta-cognitive skills enhancement in improving the understanding and reinforcement of students architectural skills from process and design concept. For this purpose,the process of writing and critique of designing themselves and others have been used as tools for fostering the meta-cognitive power of individuals.From the past researchers point of view,the ability to write about design by linking two areas of design and writing thinking increases the ability of the students to control their learning processes.
    The present study was conducted on a group of 30 students of design studio 5(Design Bio complexes),including a test and control group, and the target group was asked to design and review the process and critique of design and others, and the control group their own design process.
    The results of this study indicate that the process has a positive effect on the three meta-cognitive strategies of planning,monitoring,and evaluation;also, teaching meta-cognitive strategies to the test group had a significant positive effect on their academic performance
    Keywords: Architectural design, Education, Metacognitive strategies, Problem solving, writing, critique of the design process