فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 36 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد پوراحمد*، کرامت الله زیاری، یعقوب ابدالی، علیرضا صادقی صفحات 1-21
    تاب آوری شهری به توانایی یک سیستم شهری در مقیاس زمانی و فضایی برای حفظ یا بازگشت سریع به عملکردهای مطلوب گذشته در برابر اختلالات طبیعی در جهت پایداری با تغییرات گفته میشود. پژوهش حاضر با هدف تحلیل معیارهای تابآوری شهری در بافت فرسوده منطقه 10 شهر تهران در برابر زلزله تدوین شده است. روش تحقیق با توجه به موضوع پژوهش، توصیفی تحلیلی و - هدف از نوع کاربردی بوده و داده ها به دو روش اسنادی و پیمایشی گردآوری شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمونهای T تک- نمونه ای، پیرسون، فریدمن، رگرسیون موجود در نرم افزار ژئودا 2، انسلین محلی موران 3 و s I’Moran استفاده شد. جامعه آماری شامل
    ساکنین منطقه 10 شهر تهران است که 384 نفر به صورت تصادفی مورد پرسشگری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بعد کالبدی (11 / 3 ) در رتبه اول اهمیت قرار گرفته و بعد اقتصادی ( 58 / 2 ) در رتبه دوم اهمیت قرار دارد، بعد اجتماعی ) 28 / 2 ( در رتبه سوم اهمیت قرار دارد و بعد نهادی ( 04 / 2)در رتبه چهارم قرار دارد که به عنوان کماهمیتترین بعد تعیین شده است. در نهایت می توان بیان کرد که مطلوبیت تابآوری شهری در منطقه 10 شهر تهران در برابر مخاطرات طبیعی با توجه به کلیه ابعاد و مولفه ها خیلی ضعیف بوده است، بنابراین این منطقه در برابر مخاطرات طبیعی از تابآوری و پایداری پایینی برخوردار است
    کلیدواژگان: تحلیل، تاب آوری، فرسوده، منطقه 10، تهران
  • عظیم زرین کاویانی*، محسن کلانتری، ابوالفضل مشکینی، عیسی پیری صفحات 22-32
    پدیده اسکان غیررسمی به عنوان یک مسئله ساختاری-کارکردی در عرصه مدیریت شهری به ویژه در کشورهای در حال توسعه مطرح است. با توجه به علل متعدد اقتصادی، اجتماعی و کالبدی-فضایی در ایجاد این مشکل، برخی بر عوامل اجتماعی به عنوان ظرفیت سازی و توانمندسازی محلات تاکید می کنند. از این رو مقاله حاضر نیز  با روش توصیفی-تحلیلی، عوامل و موانع اصلی در توانمندسازی ساختاری اسکان غیررسمی در محله بان برز شهر ایلام را مورد بررسی قرار می دهد. برای گردآوری اطلاعات از مطالعات میدانی و کتابخانه ای بهره گرفته شد و در این رابطه، 38 شاخص در چهار حوزه آموزش، مشارکت، ظرفت سازی و هم افزایی نهادی برای تحلیل موانع ساختاری توانمندسازی محله بان برز استخراج گردید. برای تحلیل داده ها از آزمون نیکوئی برازش، تحلیل عاملی و مدل تحلیلی اثرات متقابل/ساختاری با کمک نرم افزارهای SPSS و Mic Mac استفاده شد. نتایج نشان داد که وضعیت محله بان برز از یک سیستم پایدار تبعیت می کند. از طرفی 41 درصد از توانمندسازی محله بان برز از طریق مولفه های ظرفیت سازی، هم افزایی نهادی، آموزش و مشارکت، قابل تبیین است. در این میان، مولفه «ظرفیت سازی» با مقدار ویژه 289/2 بالاترین واریانس (893/22) و بیشترین سهم را در تبیین توانمندسازی محله بان برز داشته است. بر اساس روش تحلیل اثرات متقابل/ساختاری، مولفه های امنیت(4064843)، اعتماد (4809443)، طولانی بودن فرآیند اداری تهیه و اجرای طرح ها (4957464)، و آموزش جوانان(4814855) مهم ترین موانع توانمندسازی اسکان غیررسمی هستند. در نتیجه، جهت توانمندسازی محلات اسکان غیررسمی، توسعه امنیت، آموزش ساکنین و تسریع در اجرای پروژه های عمرانی و اجتماعی در محله بان برز شهر ایلام ضروری است.
    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری، اسکان غیر رسمی، توانمندسازی اجتماع محور، بان برز، ایلام
  • حسن نوروزی*، سید سلیمان محمدی دوست، حسین حسینی خواه، محمد علی خانی زاده صفحات 33-46
    هدف پژوهش حاضر، بررسی و ارزیابی میزان آسیب پذیری کاربری های ناحیه یک شهر یاسوج در برابر بحران های احتمالی از منظر پدافند غیرعامل  و شناسایی پیشران های شگفت انگیز در کاهش خسارات جانی و مالی ناشی از بحران های انسانی می باشد. در این راستا جهت تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات پژوهش، از نرم افزار تحلیلگر فضایی ARC GIS  ، Auto CAD و نرم افزار آینده پژوهی MICMAC و مدل های آماری تحلیل اثرات متقاطع و IHWP  استفاده گردیده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد، در مجموع 89/5 درصد از کاربری ها با میزان 118893 مترمربع و وزن (151/0 - 099/0) دارای درجه آسیب پذیری بسیار کم، 35/25 درصد از کاربری ها با وزن (179/0-151/0) دارای آسیب پذیری کم، 94/28 درصد از کاربری ها با مقدار مساحت (551018 متر مربع) و با اوزان (235/0-204/0) دارای درجه آسیب پذیری زیاد، 36/9 درصد از کاربری ها با مساحت (131314 متر مربع) داری درجه آسیب پذیری بسیار زیادی هستند. و به طور کلی نزدیک به 40 درصد از کاربری ها در برابر شاخص های آسیب پذیری پدافند غیرعامل و بحران های انسانی، آسیب پذیر هستند. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که پیشران های هدف عبارتند از؛ مصالح ضعیف ابنیه و کیفیت پایان ابنیه، عدم استفاده از متخصصان و نخبگان درحوزه ی مدیریت شهر، عدم توجه به اصول پدافند غیر عامل درساخت و طراحی ساختمان ها، نبود ساختمان های امن و پناهگاه های مناسب در شهر و عدم توجه به مسئله پدافند غیرعامل در طرح ها و برنامه ریزی های شهری جزء متغیرهای ورودی بوده و بیشترین شدت خالص تاثیرگذاری را دارند. همچنین پیشران مصالح ضعیف ابنیه و کیفیت پایان ابنیه با خالص اثرگذاری 25/0درصد، دارای بیشترین شدت اثرگذاری مستقیم و تراکم بالای جمعیتی و ساختمانی با خالص اثرگذاری غیرمستقیم 20/0 درصد، دارای بیشترین شدت اثرگذاری غیرمستقیم هستند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، پدافند غیر عامل، رویکرد آینده پژوهی، ناحیه یک شهر یاسوج
  • مهدی ستوده فر، حمید دوازده امامی*، اکبر اعتباریان صفحات 47-62
    پروژه های متفاوت، پیامدهای متفاوتی بر زندگی مردم دارند که این پیامدها باید بررسی و مشخص شوند. مطالعات تاثیرات فرهنگی پروژه ها، به منظور تحلیل پیامدهای یک طرح توسعه ای جهت تعدیل و تخفیف پیامدهای منفی و افزایش پیامدهای مثبت صورت می پذیرد و در عین حال چارچوبی برای مدیریت تغییرات فرهنگی و ابزاری برای تصمیم سازی درباره این عوامل است. لذا هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی شاخص ها، ابعاد و مولفه ها، برای ارائه الگوی تدوین پیوست فرهنگی پروژه های عمرانی شهر اصفهان می باشد. در این راستا از روش تحلیل محتوای کیفی در بخش کیفی، و روش تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی در بخش کمی برای تحلیل داده ها استفاده شد. بر اساس یافته ها، ابعاد پیوست فرهنگی پروژه های عمرانی شهر اصفهان، ذیل هشت موضوع اصلی دسته بندی شدند: روابط اجتماعی (تنوع قومی و گروهی، و تعاملات اجتماعی)، خلاقیت (زیرساخت های شهری نوآورانه)، آینده نگری (شهر آینده، و شهر هوشمند)، هویت (هویت ایرانی، هویت اسلامی، هویت انقلابی و مزیت رقابتی شهر اصفهان «گردشگری»)، امنیت (امنیت فیزیکی، و امنیت ذهنی)، عدالت، جذابیت (عناصر طبیعی و عناصر غیر طبیعی) و نمادها و نشانه ها (تاثیر عناصر عینی، و الهام پذیری از فرهنگ غالب). مقادیر آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی برای همه متغیرها بزرگ تر از 7/0 بود و همچنین مقدار روایی همگرا نیز برای همه متغیرها بزرگ تر از 5/0 محاسبه شد، و در نهایت بر اساس شاخص های برازش، الگوی نهایی تایید شد. با توجه به اهمیت مفهوم پیوست فرهنگی در زمینه آکادمیک و همچنین به کارگیری آن در زمینه های مدیریت و برنامه ریزی شهری، نتایج پژوهش حاضر، بستری نظری و شناختی برای پژوهشگران علاقه مند به این حوزه مطالعاتی فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: پیوست فرهنگی، پروژه های عمرانی، برنامه ریزی شهری، سیاست گذاری فرهنگی، اصفهان
  • میلاد باقری، شهاب مرادی، میثم ارگانی* صفحات 63-74
    حمل و نقل همواره یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر ساختار شهرها بوده است. اما بویژه در یک سده اخیر با گسترش انواع وسایل نقلیه موتوری و تغییرات فزاینده جمعیتی به یکی از اصلی ترین مشکلات شهرنشینی بدل گردیده است. با توجه به حجم مسافرت های درون شهری در شهر کرمانشاه طراحی ایستگاه های اتوبوس به صورت استاندارد، از جمله مواردی است که باعث پهلوگیری مناسب اتوبوس در ایستگاه ها، کاهش زمان پیاده و سوار شدن کاربران و تاثیر منفی کمتر این سیستم بر تردد سایر وسایل نقلیه می شود. در این پژوهش از شبکه عصبی پرسپترون برای پیش بینی بهترین مکان ها برای ایستگاه اتوبوس استفاده است. از جمله ساختارهای مهم شبکه های عصبی، پرسپترون چند لایه Multilayer PerceptTron)) با الگوریتم پس انتشار خطا (error back-propagation ) است که برای انجام پژوهش استفاده شده است. داده های موثر در مکان یابی ایستگاه های اتوبوس شامل 15 لایه: تراکم جمعیت، فاصله از بیمارستان، فاصله از پارکینگ، فاصله از درمانگاه و کلینیک، فاصله از مراکز تجاری-اداری، فاصله از ترمینال، فاصله از رود خانه، فاصله از مراکز آموزشی، فاصله از مراکز نظامی، فاصله از مراکز مذهبی، فاصله از مراکز ورزشی، فاصله از فضای سبز، فاصله از معابر شهری، فاصله از مراکز صنعتی، فاصله از مراکز گردشگری می باشند. در ادامه 500 لایه به عنوان نقاط آموزشی شبکه تهیه و تعداد 10 لایه میانی نیز تعیین شد. سپس با اجرای شبکه پهنه های مستعد جهت احداث ایستگاه بدست آمدند. در نهایت با مشخص معابر موجود در پهنه های مستعد، معابر مستعد جهت احداث ایستگاه مشخص گردیدند. هم چنین مشاهده شد که معابر مستعد در نزدیکی نقاط پرتراکم جمعیتی، مرکز شهر، مراکز فرهنگی و تجاری قرار دارند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، ایستگاه اتوبوس، کرمانشاه، شبکه عصبی، MLP
  • لیلا بدیعی، بختیار عزت پناه*، علیرضا سلطانی صفحات 75-86
    تجسم یک بحران شهری حاصل از سناریوی جمعیت در افق نزدیک، تصوری دور از واقعیت نمی باشد. با شروع هزاره سوم، تخمین زده می شود که تقریبا نیمی از جمعیت جهان در مناطق شهری سکونت یافته باشند یعنی جاهایی که بیشترین منابع را مصرف و بیشترین ضایعات و آلودگی ها را تولید می کنند. توسعه پایدار، مفهوم جدیدی است که از طریق پیوند ابعاد مختلف توسعه (اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی) و توجه خاص به ملاحظات زیست محیطی و حفظ محیط زیست از دهه 80 به طور گسترده ای مطرح گردید. بر این اساس توسعه پایدار شهری توسعه انسانی پایدار را نیز به همراه می آورد که به شکل گیری سرمایه اجتماعی و ایجاد عدالت اجتماعی مدد می رساند. این پژوهش از نظر روش تحقیق بصورت توصیفی- تحلیلی بوده و با هدف کاربردی تدوین شده است. در این مقاله، ساختار زیست محیطی شهر سنندج با استفاده از تکنیکSWOT   در چهار مرحله مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج یافته ها با استفاده از روشAHP  نشان می دهد که کل امتیاز و وزن دهی جدول ماتریس عوامل داخلی 319/0 و در جدول ماتریس عوامل خارجی 321/0 است که عدد حاصله پایین تر از میانگین بوده، در واقع از قوت ها و فرصت های به دست آمده به درستی در جهت غلبه بر ضعف ها و تهدیدها استفاده نشده است و ضعف ها بر قوت ها و تهدیدها بر فرصت ها غالب هستند. بالاترین مقدار میانگین پایداری توسعه شهری مربوط (92/2) و مقدار میانگین مربوط به شاخص های محیطی (97/2) می باشد. در نهایت راهبردهایی برای توسعه پایداری محیطی شهر سنندج معرفی شده است، توجه به مدیریت یکپارچه محیط زیست و ارزیابی اثرات زیست محیطی به عنوان یکی از مهم ترین ابزار دستیابی به توسعه پایدار شهری مورد بررسی قرار گیرد و در واقع کوششی در جهت یافتن راه حل هایی است که تغییرات لازم در این جهت ترسیم نماید.
    کلیدواژگان: تبیین، توسعه پایدار، مولفه ی محیطی، مدل ترکیبی(SWOT-AHP)، شهر سنندج
  • اسفندیار جاسمی زرکانی*، زهره داودپور صفحات 87-100

    امروزه برنامه ریزان شهری به دنبال شناسایی بافت هایی هستند، که در زمینه های اجتماعی و کالبدی در اولویت نوسازی و بهسازی قرار دارند. با توجه به رشد شتابان شهرنشینی و افزایش فزاینده جمعیت شهرها، توجه به بافت های مساله دار که از سوی برخی متفکران از آن ها به عنوان ثروت پنهان شهرها یاد شده است، اهمیتی دوچندان یافته است. این مقاله تلاش دارد تا با در نظر گرفتن تمامی عوامل موثر بر فرسودگی، به مدل جامع و کاربردی شناسایی پهنه های مختلف بافت های شهری نائل آید. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. هدف پژوهش کشف مهم ترین نیروها و عوامل ازکارافتادگی در هر پهنه مساله دار و ارزیابی و اتخاذ تدابیری برای توسعه و کارآمدی در جهت کاهش و از بین بردن این عوامل در جهت پایداری شهری است. برای این منظور معیارها، در 4 دسته ی کلان (اجتماعی/ فرهنگی، اقتصادی، کالبدی/ فضایی و محیطی) و 20 زیر معیار طبقه بندی شده اند. با نهایی شدن مدل کاربردی و از طریق مدل یکپارچه تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، محدوده های مساله دار در بافت مورد مطالعه در آن ها مشخص و مورد ارزیابی قرار گرفته اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که معیارهای اجتماعی/ فرهنگی با 29% وزن از مهم ترین عوامل ناکارآمدی هستند، معیارهای کالبدی/فضایی با 27% وزن در اولویت دوم قرار دارند.

    کلیدواژگان: بافت مساله دار، مدل کاربردی، نقشه پهنه بندی، تحلیل سلسله مراتبی فازی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • ابراهیم عبدالی*، حسین کلانتری خلیل آباد، یعقوب پیوسته گر صفحات 101-116
    یکی از مهم ترین مسائل و چالش های پیش روی شهرها، پراکنش افقی و ناموزون شهری است که تحت تاثیر عوامل متعددی روی می دهد و در شهرهای امروزه به سرعت در حال گسترش است. مجموعه عوامل موجد پراکنده روئی و تسریع روند آن، می تواند از شهری به شهر دیگر متفاوت باشد. پژوهش حاضر شهر یاسوج را به عنوان یک شهر نوپا و با مقیاس متوسط در سطح ملی به عنوان نمونه موردی انتخاب نموده و سعی در تحلیل عوامل موثر بر پراکنده رویی انتخاب نموده است. این مطالعه با استفاده از روش تحلیلی - توصیفی به بررسی ماهیت و چگونگی پراکنده روئی شهر یاسوج پرداخته است که در این ارتباط از شاخص هایی چون تغییرات نرخ جمعیت در یک بازه پنجاه ساله و مقایسه آن با مساحت و تراکم ناخالص شهری طی این سال ها و نیز تحلیل موضوع با استفاده از مدل هلدرن به منظور اثبات وجود پراکنده رویی در شهر بهره برده است. در نهایت با استناد به دیدگاه کارشناسان و خبرگان امور شهری و با استفاده از روش ارزیابی چند معیاره به تحلیل ضریب تاثیر هر کدام از شاخص های موثر بر این موضوع پرداخته است. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که شهر یاسوج طی سال های اخیر دچار پراکنده رویی است که در این ارتباط معیارهایی چون ضعف در اختلاط کاربری ها، قیمت اراضی شهری، اراضی خالی شهر، مهاجرت، ضعف و ناکارآمدی نظام دسترسی، به ترتیب دارای بیشترین تاثیر در پراکنده روئی شهر یاسوج بوده اند که در این ارتباط ترکیب کاربری ها، استفاده از ظرفیت اراضی خالی درون محدوده شهری، کنترل قیمت اراضی، رفع ضعف های شبکه دسترسی و قاعده مند نمودن در شکل نواحی ساخته شده از جمله راهکارهای پیشنهادی جهت پیشگیری از عارضه پراکده رویی در شهر یاسوج می باشند.
    کلیدواژگان: پراکنده روئی، معیار های پراکنده روئی، تحلیل چند معیاره، گسترش شهری، شهر یاسوج
  • جعفر جعفرزاده*، حسین نظم فر صفحات 117-128
    یکی از راه های تهیه نقشه های پوشش گیاهی و کاربری اراضی، استفاده از داده های ماهواره ای و فرآیند طبقه بندی تصاویر است. با استفاده از تصاویرماهواره ای بررسی، شناخت و ارزیابی پدیده های مختلف و استخراج اطلاعات لازم برای برنامه ریزی منابع زمینی یا سایر مقاصد به سهولت انجام می گیرد. هدف پژوهش مقایسه میزان کارایی هفت روش رایج طبقه بندی نظارت شده داده های ماهواره ای در ارزیابی تغییرات کاربری اراضی با استفاده از تصاویر سنجنده TM و OLIماهواره لندست و IRS و اسپات5 و کوئیک برد و ترکیب های رنگی متفاوتی از این تصاویر جهت استخراج کاربری های اراضی زراعی، مناطق مسکونی و مناطق آبی با استفاده از پردازش شی گرا می باشد. ابتدا نمونه های آموزشی در پنج کلاس کاربری به وسیله نرم افزار ایکاگنیشن با استفاده از بهینه سازی مقیاس سگمنت سازی با استفاده از ترکیب های رنگی متفاوت و ضرایب شکل و فشردگی استخراج شد. مقیاس مناسب جهت سگمنت سازی برای اراضی زراعی، مقیاس 50 ، برای عوارض انسانی 8 و در نهایت برای مناطق آبی 10 به دست آمد. سپس هر تصویر به طور جداگانه با استفاده از هفت روش طبقه بندی (مانند روش شبکه عصبی) و نمونه های مستخرج، طبقه بندی شده و میزان کارایی هر روش با محاسبه دو شاخص صحت کلی و ضریب کاپا بررسی گردید. نتایج به دست آمده نشان دهنده میزان دقت هر یک از روش های طبقه بندی بوده که شبکه عصبی با دقت کلی 475/94 و ضریب کاپای 095/92 به عنوان دقیق ترین روش طبقه بندی انتخاب شد. این نتایج نشان می دهد که برداشت نمونه های تعلیمی با دقت مناسب از طبقات موجود در تصاویر و همچنین بررسی میزان احتمال تعلق هر یک از پیکسل های تصاویر ماهواره ای به این طبقات، به خوبی می تواند در طبقه بندی گروه های موجود در منطقه مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، طبقه بندی، تصاویر ماهواره ای، ارزیابی تغییرات، پردازش شی گرا
  • شاهین خلیلیان*، فریبا البرزی، جمال الدین سهیلی صفحات 129-142
    در فضاهای باز و سرپوشیده مجتمع های مسکونی بخش عمده ای از فعالیت های روزمره ساکنین شکل می گیرند. از مهم ترین مسائل در جلب رضایت ساکنین، افزایش کیفیت محیط در مجتمع های مسکونی همراه با ایجاد آسایش حرارتی در محیط های سرپوشیده و باز می باشد، در همین راستا ضرورت توجه به مولفه های کیفیت محیط موجب گردید تا در پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر فضاهای باز و سرپوشیده بر آسایش حرارتی مجتمع های مسکونی، تلاش شود تا ضمن بررسی وضعیت موجود، زمینه شناخت و طراحی مطلوب تر را برای برنامه ریزان و طراحان این عرصه فراهم سازد. جامعه نمونه بر اساس شیوه نمونه گیری طبقه ای با در نظرگرفتن انواع ترکیب بندی فضاهای باز و سرپوشیده مجتمع های مسکونی شهر تهران استخراج و گونه بندی گردید، از گونه پراکندهمجتمعآپادانا، از گونه نواری مجتمعنویسندگان، از گونه متمرکزمجتمعآ. اس. پ. و از گونه حیاط دار مجتمع پیکانشهرانتخاب شدند. روش تحقیق توصیفی تحلیلی، پیمایشی و شبه آزمایشی از نوع شبیه سازی است. داده های مربوط به نمونه های پژوهش با شیوه پیمایشی و سایر داده ها با استفاده از منابع مکتوب و مطالعات اسنادی به دست آمدند و ابزارهای گرد آوری داده ها با توجه به اهداف پژوهش مبتنی بر کتاب ها و اسناد، نقشه هایGIS و خروجی های نرم افزار AutoCAD 2018 و برای شبیه سازی و مدل سازی، نرم افزارهای Revit Architectural 2018 وHoneybee 2018 وLadybug 2018 می باشند. در نرم افزارExcel 2013  بررسی و تحلیل تناسبات با کمک خروجی های شبیه سازی شده و نقشه های دو بعدی و سه بعدی انجام گردید و با روش منطق فازی در نرم افزارMatlab 2016 تحلیل داده ها صورت پذیرفت. نتایج بررسی مولفه آسایش حرارتی در چهار گونه بررسی شده، نشان می دهند نوع چیدمان فضاهای باز و سرپوشیده، تناسبات طول به عرض بین بلوک ها، جهت گیری و مصالح بر ارتقای مولفه آسایش حرارتی در فضاهای باز و سرپوشیده  تاثیرگذار می باشند.
    کلیدواژگان: فضاهای باز و سرپوشیده، مجتمع مسکونی، کیفیت محیط، آسایش حرارتی، منطق فازی
|
  • Ahmad Pourahmad *, Keramatollah Ziari, Yaghob Abdali, Alireza Sadeghi Pages 1-21
    Urban resilience refers to the ability of a metropolitan, spatial and temporal system to maintain or return rapidly to the desirable performance of the past, against natural disorientations for sustainability with change. The purpose of this research is to analyze the urban resilience criteria in the worn-out texture of Tehran's 10th earthquake zone. The method of research in this research is descriptive-analytical and purpose of the research in relation to the subject of the research, and the data have been collected by documentary and survey methods. For data analysis, one-sample T-test, Pearson, Friedman, regression, used in Geoda software, Ancelin locale Moran and Moran's I were used. The statistical population consisted of residents of 10th district of Tehran, 384 people were randomly questioned. The results showed that the physical dimension (3.11) was important in the first place and the economic dimension (2.58) was in the second place, social dimension (2.28) was in the third place and the institutional dimension (2/04) is in fourth place, which is set as the least important dimension. Finally, it can be stated that the utility of urban regeneration in the 10th district of Tehran against the natural hazards with regard to all dimensions and components is very weak, therefore, this area is resistant to natural hazards and low stability.
    Keywords: Analysis, Resilience, Texture, District 10, Tehran
  • Azim Zarin Kaviyani *, Mohsen Kalantari, Abolfazl Meshkini, Isa Piry Pages 22-32
    The informal settlement phenomenon is a structural-functional problem in urban management, especially in developing countries. Several factors, such as economic, social, and physical causes, contribute to this problem. Some emphasize social factors as capacity building and empowerment of neighborhoods. This article analyzes the main factors and obstacles in the structural empowerment of informal settlement in Ban Barz neighborhood of Ilam city by descriptive-analytical method. In order to collect information, field and library studies were used and in this regard, 38 indicators were extracted in four areas of education, partnership, institutionalization and institutional synergy for analyzing the structural barriers. To analyze the data, goodness-of-fit test, factor analysis and interactive / structural analytical model have been used with SPSS and Mic Mac software. The results showed that Ban Barz neighborhood follows a stable system. 41 percent of Ban Barz empowerment can be explained through the components of capacity building, institutional co-operation, education and participation. Meanwhile, the "Capacity" component with a specific value of 28.92 had the highest variance (22.893), with the largest share in explaining the social enabling of the Ban Barz neighborhood. Based on the interactive / structural analysis method, the security (4064843), trust (4809443), long process of administrative preparation and execution of plans (4957464), and training of the youth (4814855) are the most important barriers to informal settlement enabling. As a result, in order to enable informal settlements, Security development, training residents and accelerating the implementation of civil and social projects in the neighborhood of Ban Baz Ilam is essential.
    Keywords: Structural analysis, Informal settlement, community-based Enabling, Ban Barz, Ilam
  • Hassan Nowroozi *, Soleiman Mohamadidoust, Hossein Hosseinhosseinekhah, Mohammad Ali Khanizadeh Pages 33-46
    this part of the city is known for its controversial textures.This problem is worsening in big cities than in small towns,but in smaller cities,it is less difficult to address and with a weaker backdrop, both in terms of planning and budgeting.The purpose of the present research is to recreate urban problematic tissues with emphasis on the participation of private and public sectors in the Bangro neighborhood of Basht,Kohkiluyeh and Boyer Ahmad province.The method used is objective and applied in terms of descriptive-analytical method.In order to collect information, documentary-library methods(articles, designs, etc.)and field-observational surveys(questionnaires, interviews,etc.)have been used.In the formulation of questions,the indexation of the cases that have been done through the studies has been used and analyzed and analyzed using SPSS software.In the following, using the SWOT analysis method,prioritization of the strategies has been done.The results of the research indicate that,although the weaknesses and threats of the range of the text have drawn the middle priorities of the final matrix,the contribution of the strengths and opportunities of The total weight of the intergroup is close to 86%. This shows the importance of the strengths and factors in improving the texture of the texture and the overall conditions that can be achieved by developing a strategic plan and expanding strategies, reducing the severity of the threats and the scope of the weaknesses in the development of modernization and fabrication of texture. Worn out step.
    Keywords: Vulnerability, Inactive, Future Studies, Yasuj city, driver
  • Mehdi Sotoudefar, Hamid Davazdahemami *, Akbar Etebarian Pages 47-62
    Different projects have different consequence in people’s life,which These consequences should be explored and identified.The studies about cultural effects of projects are done to analyze the consequences of a developmental plan on individuals and communities,and to reduce and moderate the negative consequences and increase the positive ones.Also,these studies are a base for managing cultural changes and a toll for decision–making about these factors that are useful for decision–making. So,the aim of this project is to present a pattern for compiling the cultural impact assessment of developmental projects of Isfahan city.In this regard,the related texts were investigated by qualitative content analysis method,and finally,to analyze data,exploratory and confirmatory factor analyses method.Based on the results we can identify the most important indicators of cultural impact assessment of developmental projects in eight factors:social relations(including:ethnic and group diversity,and social interactions);creativity(including creative urban infrastructures);foresight(including:future city,and intelligent city);identity (including:Iranian identity,Islamic identity,revolutionary identity,and the competitive merit of Isfahan"tourism");security(physical security,and mental security);justice ;attractiveness (including natural and unnatural elements);and clues and symbols(including:the impact of objective agents;and drawing inspiration from the dominant culture.The values of Cronbach's alpha and Synthetic reliability are greater than0.7for all variables;and the value of convergent validity is greater than 0.5for all variables;so the final pattern was determined based on fitting indices.Regarding the importance of cultural impact assessment in academic area,and applying it in urban planning and management,the results of this project prepare a cognitive and theoretical ground for the researcher interested in this study area.Also,these results may be useful for policy-makers,managers and cultural planners in urban management.
    Keywords: culture, cultural impact assessment, constructional projects, Urban planning, Cultural policy making
  • Milad Bagheri, Shahab Moradi, Meysam Argany * Pages 63-74
    Transportation has always been one of the most important factors, which affects the structure of cities. However, the development of a variety of motor vehicles and ever-increasing population changes, especially in the last century, have become one of the main urbanization problems. Considering the volume of inland traffic in Kermanshah City, the standard site selection of bus stations is one of the most important parameters that improves the proper operation of public transportation in the stations. This includes the reducing of Get-of and the Get-in time of the users as well as making less traffic jam of other vehicles. In this study, the multi-layer perceptron with the error-back propagation algorithm as one of the most important structures of the neural networks is used. Afterward, 15 map layers were used as the effective data to select bus station locations. In addition, 500 layers were prepared as network teaching points and 10 intermediate layers were determined. Then, the optimized site zones were obtained by implementing a network of susceptible zones. Eventually, the stations were able to be constructed by identifying the passages in the susceptible zones. It was also observed that susceptible passages are located near demographic, downtown, cultural and commercial centers.
    Keywords: Site selection, Bus station, Kermanshah, MLP, Neural network
  • Leila Badiee, Bakhtyar Ezatpanah *, Alireza Soltani Pages 75-86
    At the beginning of 21 century it is estimated that nearly half of the world's population lives in urban areas, it means that; the places where most resources are consumed and produce the most waste and contaminants. Sustainable development is a new concept that has been developed since the 1980s through the linkage between different dimensions of development (economic, cultural, political, and social), and special attention to environmental considerations and environmental preservation. Accordingly, sustainable urban development will also lead to sustainable human development, which will help form social capital and create social justice. This research is descriptive-analytic in terms of research method and it has been developed for practical purposes. In this paper, the environmental structure of Sanandaj city has been evaluated and analyzed based on SWOT technique in four stages. The results of the findings based on AHP method showed that, the total score and weight of the internal factor matrix table are 319.0 and in the external factors matrix table is 321/0 that the number is lower than the mean. In fact, the obtain strengths and opportunities are not properly used to overcome weaknesses and threats, and weaknesses dominate the strengths and threats to opportunities. The highest average of urban development sustainability (2.92) and average value of environmental indicators (2.97). Ultimately, some strategies for the development of environmental sustainability in Sanandaj have been introduced. However, integrated environmental management and environmental impact assessment as one of the most important tools for achieving sustainable urban development is considered.
    Keywords: Explanation, Sustainable Development, Environmental Component, Combined Model (SWOT-AHP), Sanandaj city
  • Esfandiar Jasemi Zarkani *, Zohreh Davoudpour Pages 87-100

    Due to the rapid growth of urbanization and the increasing population of cities, attention has been paid to the worn-out texture that some thinkers have referred to as the hidden wealth of cities. Including of the basic steps in urban texture planning and design is the definition and definition of scientific and comprehensive criteria for the identification and zoning of problematic urban textures.This article tries to find a comprehensive and functional model for identifying various zones of urban texture, taking into account all the factors affecting the burnout. To further analyze the data, the area of the 12th district of Tehran has been studied as an example. The research method used in this research is descriptive-analytic. The purpose of this research is to discover the most important forces and disadvantages in each weary area and to evaluate and adopt measures for development and efficiency in reducing and eliminating these factors for urban sustainability. For this purpose, the criteria are classified into 4 major categories (social / cultural, economic, physical / spatial and environmental) and 20 sub-criteria. With the finalization of the applied model and through the integrated model of fuzzy analytic hierarchy process (FAHP) and geographic information system (GIS), the worn-out areas of the studied tissue are identified and evaluated. Research findings show that social / cultural criteria with 29% of weight are the most important factors of inefficiency, Physical / spatial measures with 27% weight are in the second priority.

    Keywords: Worn texture, Applied Model, Zoning map, FAHP, GIS
  • Ebrahim Abdali *, Hosein Kalantari Khalilabad, YAEGHUB PEYVASTEHGAR Pages 101-116
    One of the most important forthcoming problems and challenges of the cities is the urban unbalanced horizontalexpansion(urban sprawl) whichhappens influenced by different factors and increasingly develops.Factors affecting urban sprawl may differ from city to city.Yasuj is one of the cities rapidly expanded in the recent years. The present study investigates the effective factors on Yasuj urban sprawl according to the sprawl indices and criteria. This study uses an analytical-descriptive method to determine the nature and status of Yasuj urban sprawl by using the indices of population, area, and gross urban density as well as the multi-criteria analysis method whose characteristics include simplicity, flexibility, and simultaneous utilization of quantitative and qualitative criteria having the capability of investigating judgment adjustment. The results indicated that the following criteria are the most effective ones on Yasuj urban sprawl, respectively: weakness in mixed land uses, urban land prices, urban open spaces, migration, and weak and inefficient accessibility; furthermore, there are some criteria like population density, distance from CBD (Central Business District), building density, the average size of lots, physical continuity, and the percentage of buildings without construction permitthat somehow affect urban sprawl. Some recommendations are offered so as to prevent urban sprawl in Yasuj city with an emphasis on eliminating the weakness in mixed land uses, utilizing the capacity of open urban spaces, land price control, and eliminating weaknesses in accessibility network and irregularity in the constructed areas.
    Keywords: sprawl, sprawl criteria, multi-criteria analysis, urban development, Yasuj city
  • Jafar Jafarzadeh *, Hossain Nazmfar Pages 117-128
    The purpose of the study was to compare the efficiency of the seven commonly used methods of satellite-controlled monitoring of land use changes in the evaluation of land use changes using TM and OLS Landsat, and IRS, and Spot 5 and Quick Birds bands, and different color combinations of this Images are intended for exploitation of agricultural land, residential areas and aquatic areas using object-oriented processing. Digital processing of satellite images was carried out in 1998 and 2016 using advanced methods. Educational examples in five user classes by eCognition software using segmentation scale optimization using different color combinations and coefficients of shape and compression, an appropriate scale for segmentation for arable land, scale 50, for human complications 8 and finally for aquatic areas 10 as appropriate scales. Then each image was classified separately using seven methods and extracted samples and the efficiency of each classification method was calculated by calculating the two general health and Kappa coefficients. The results indicate the accuracy of each classification method, which method of classification of the neural network with a total accuracy of 475/94 and Kappa coefficient 925/92 as the most accurate method among class methods Fetch selected. These results show that the sampling of educational samples with the proper precision of the classes in the images and the probability of belonging to each of the pixels of satellite images to these classes can well be classified in the group Available in the helpful area.
    Keywords: land use, classification, satellite imagery, evaluation of changes, object-oriented processing
  • Shahin Khalilian *, Fariba Alborzi, Jamal Al Din Soheili Pages 129-142
    The majority of daily activities of the residents of the residential complexes are formed in the indoor and outdoor spaces. Increasing the quality of the environment in residential complexes through creating thermal comfort in indoor and outdoor environments is one of the most important issues in meeting residents’ satisfaction. the necessity of considering the components of the environmental quality has caused this study, aimed at investigating and analyzing the impact of indoor and outdoor spaces on the thermal comfort of residential complexes, to try to provide the context of recognition and better design for planners and designers of this field besides studying the current situation. The sample population was extracted and classified based on the stratified sampling method through considering all types of composition of indoor and outdoor spaces of residential complexes in Tehran. It was selected from the dispersed type of Apadana Complex, the strip type of Nevisandegan (meaning authors) Complex, the centralized type of ASP Complex, and the gardened type (complex with yard) of Peykanshahr Complex. The research has a descriptive-analytical, surveying, quasi-experimental simulation method. The data from research samples were obtained by survey method and other data were obtained from written sources as well as documentary studies.. The results of the study on thermal comfort component in the four studied types suggest that the type of indoor and outdoor spaces arrangement, length to width proportions between the blocks, as well as orientation and materials affect the enhancement of the thermal comfort component in indoor and outdoor spaces.