فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی شهری - پیاپی 4 (بهار 1390)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 4 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن احدنژاد روشتی، سید احمد حسینی صفحه 1
    امروزه شهرها با رشدی شتابان در حال گسترش و توسعه هستند، به طوری که فرایند توسعه شهرها در حال حاضر یکی از مهمترین موضوعات پیش روی پژوهشگران مسائل شهری است. افزون بر میزان رشد شهرها، چگونگی تغییرات کاربری ها در سطح کلان نیز مورد توجه می باشد. در پژوهش حاضر چارچوبی برای تهیه نقشه و تحلیل الگوهای قابل پیش بینی از گسترش شهر در مقیاس های فضایی- کالبدی متفاوت، با هدف تحلیل فرایندهای رشد و گسترش شهر تبریز فراهم شده است. در این مقاله با استفاده از تصاویر ماهواره ای چندزمانه لندست 5 و با استفاده از تکنیک های پردازش تصاویر ماهواره ای تغییرات کاربری اراضی در مقطع زمانی 1363 تا 1389 با تاکید بر گسترش فضائی شهر تبریز مورد ارزیابی قرار گرفته و نیز با استفاده از فنون پیش بینی تغییرات کاربری اراضی از جمله روش سلول های خودکار و زنجیره های مارکوف روند احتمالی گسترش شهر تبریز تا سال 1400 مورد پیش بینی قرار گرفته است. بر اساس نتایج این تحقیق، مشخص شد که گسترش شهر تبریز در چه ابعاد و مقیاسی به ترتیب شدت عمل، کاربری های کشاورزی، مرتعی، آبی، بایر، کوهستانی پیرامون خود را تحت گسترش فضایی- کالبدی خود قرار داده است. بر اساس نتایج حاصله مقدار مساحت شهر تبریز از 5768 هکتار در سال 1363 به 11853 هکتار در سال 1389 رسیده و با این روند، طبق پیش بینی های انجام شده در سال 1400 به بیش از 14312 هکتار خواهد رسید. همچنین روند توسعه شهر نشان دهنده این است که تمایل گسترش کالبدی- فضایی شهر تبریز در امتداد شرقی و غربی است؛ یعنی منطقه ای که زمین های مرغوب کشاورزی اطراف شهر در آنجا قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تغییرات کالبدی، گسترش افقی، تصاویر ماهواره ای، توسعه شهری، شهر تبریز
  • میر نجف موسوی، محمد حسنی، علی باقری کشکولی صفحه 21
    این مقاله به بررسی ترازمالی (درآمد – هزینه) شهرداری شاهدیه طی سال های 87-1380 و تحلیل عوامل تاثیرگذار همراه با میزان تاثیرگذاری آنها در کارایی عملکرد شهرداری در عرضه خدمات به شهروندان پرداخته است. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی است. بررسی منابع درآمدی شهرداری نشان می دهد که درآمدهای ناشی از عوارض عمومی از 7/49 درصد کل درآمدهای کسب شده طی سال های 87-1380، در سال 1380 به 4/29 درصد در سال 1387 کاهش یافته است. درآمدهای ناشی از عوارض اختصاصی نیز در سال 1380 از 7/0 درصد کل درآمدهای حاصله به 5/16 درصد در سال 1387 افزایش یافته است. درآمدهای ناشی از اعانات و هدایا و دارایی ها از 6/11 درصد در سال 1380 با نرخ رشد 39 درصد در سال، به 9/26 درصد در سال 1387 افزایش یافته است. درآمدهای ناشی از کمک های دولتی نیز طبق برنامه خودکفایی شهرداری های کشور، در شهرداری شاهدیه شاهد یک روند نزولی طی سال های 1387-1381 بوده است به گونه ای که از 6/12 درصد در سال 1381 به 4/1 درصد در سال 1387 تنزل پیدا کرده است. بررسی ها حاکی از آن است که طی دوره مورد مطالعه درآمدهای پایدار (مستمر) دارای یک روند نزولی و درآمد های ناپایدار دارای افزایش چشمگیری بوده است. بنابراین، با توجه با بارز بودن نقاط ضعف در شهرداری شاهدیه می توان گفت استفاده از سیستم مدیریت شهری نوین، مشارکت مردم در اداره امور شهر، طرح ایجاد مراکز چند منظوره آموزشی، تفریحی، فرهنگی، هنری، تعریف پروژه های درآمدزا و مشارکت با بخش خصوصی، تخصیص اعتبارات عمرانی به صورت یکسان و برابر، برای تمام سرفصل های بودجه ای و برنامه ریزی بلندمدت، به عنوان استراتژی هایی هستند که شهرداری را در برای کسب درآمدهای پایدار یاری خواهد کرد.
    کلیدواژگان: اثربخشی، تراز مالی (درآمد - هزینه)، مدیریت شهری، کارایی، عملکرد شهرداری، شهر شاهدیه
  • مهدی سلیمی، محمد سلطان حسینی، حسین پورسلطانی، سارا عمادی صفحه 43
    پژوهش حاضر به ارزیابی امکان پیاده روی در فضای شهری (محله سعادت آباد تهران) و بررسی، مشاهده و تحلیل میدانی مولفه های قابلیت پیاده روی پرداخته است و به دنبال پاسخگویی به این سوال است که وضعیت پیاده روی در محله سعادت آباد بر پایه الگوهای توسعه پایدار و نو- شهرسازی چگونه است؟ روش پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به صورت پیمایشی بوده است. جامعه آماری شهروندان ساکن محله سعادت آباد تهران و حجم نمونه تعداد 380 نفر که بر اساس جدول مورگان تعیین گردید. برای سنجش میزان قابلیت پیاده روی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که در آن چهار مولفه قابلیت پیاده روی (مطلوبیت و مطبوعیت، ایمنی و امنیت، آسایش و راحتی و تسهیلات و دسترسی) در قالب 30 سوال مورد سنجش قرار گرفت. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط 10 نفر از اساتید برجسته مورد تایید قرار گرفت و همچنین آلفای کرونباخ برابر با 87/0 محاسبه شد که نشان از پایایی و ثبات پرسشنامه داشت. پس از جمع آوری پرسشنامه ها و تعیین نرمال بودن داده ها توسط آزمون کالموگراف اسمیرنوف، به منظور تعیین وضعیت میانگین هر یک از متغیرها از آزمون t تک نمونه ای و به منظور تعیین ارتباط میانگین هر یک از مولفه ها با یکدیگر از آزمون تعقیبی Bounferoni استفاده گردید. نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان داد که قابلیت پیاده روی و مولفه های آن در محله سعادت آباد در وضعیت مطلوب نیست.
    کلیدواژگان: قابلیت پیاده روی، مطبوعیت و مطلوبیت، آسایش و راحتی، ایمنی و امنیت، تسهیلات و دسترسی
  • رسول مهدوی نجف آبادی صفحه 57
    با گسترش بسیار وسیع شهرها و افزایش سرسام آور حجم اطلاعاتی که باید برای مدیریت شهری پردازش شوند اهمیت استفاده از جی آی اس یا سیستم های مرتبط با داده های فضایی در برنامه ریزی شهری را آشکار می سازد. در این مطالعه برای تولید سامانه مدیریت مراکز فرهنگی شهر بندرعباس مراحل مختلفی صورت گرفت که عبارتند از: تعریف جامع از مراکز اوقات فراغت و تعیین سن جوانان هدف، شناسایی سازمان های مرتبط با امور جوانان، تهیه نقشه های پایه اعم از دیجیتالی و آنالوگ، مطالعات میدانی و بررسی صحت اطلاعات، ورود نقشه های پایه شهر در محیط رایانه، ثبت موقعیت مکانی مراکز بر روی نقشه های زمین مرجع شده و تهیه بانک اطلاعاتی برای هر نقشه به تفکیک. در بخش نتایج، اطلاعات مکانی محدوده و نام مراکز گذران اوقات فراغت و همچنین، توسعه و تغییرات محدوده شهر بر روی نقشه ها اعمال گردید. این اطلاعات با دقت 1:2000 و به تعداد 43 شیت قطع A و با حدود 450 مرکز گذران اوقات فراغت تولید گردید. در بخش نتایج اطلاعات توصیفی، جداول اطلاعاتی از سه فیلد با عنوان های نام محل، نوع فعالیت و آدرس محل از 1350 خانه اطلاعاتی تشکیل شده است. نتایج آنالیز نشان می دهد که در برخی از مناطق نظیر محله 2000 و یا تپه الله اکبر، تعداد و تنوع مراکز اوقات فراغت به نسبت تراکم جمعیتی جوان کمتر از حد استاندارد بوده و در مناطق مرکزی شهر نظیر محدوده فلکه برق و دارایی با تراکم بیش از اندازه مواجه است. تعداد این مراکز به 4-8 برابر مناطق محرومتر می رسد. با لحاظ نمودن تنوع مراکز، این مقدار تا 11 برابر نیز افزایش می یابد. ضمن این که پراکنش این مراکز با لحاظ نوع فعالیت در کلیه مناطق یکنواخت نیست. کمبود مراجعه کنندگان و تعطیلی برخی از مراکز واقع شده در مرکز شهر صحت آنالیز را نیز تایید می نماید. ساماندهی توزیع و پراکنش مراکز فرهنگی شهر در آینده و همچنین تاثیر گذاری حداکثری از جمله اهداف مدیریت فرهنگی در توسعه و برنامه-ریزی هوشمند شهر بندرعباس به عنوان پیشنهاد، مد نظر است.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، مراکز فرهنگی، داده مکانی، سیستم های اطلاعات جغرافیایی، شهر بندرعباس
  • نجما اسماعیل پور صفحه 73
    یکی خصایص برجسته و مهم فرایند شهرنشینی در ایران، گسترش سریع فیزیکی شهرها بویژه طی چند دهه اخیر آنهم بصورت پراکنده است که با آثار متعدد از جمله اتلاف منابع محیطی و ارضی شهرها توام است. شهر صفاشهر نمونه ای است که آسیب های متعددی را از رشد شتابان و پراکنده متحمل شده که مهمترین آنها نابودی اراضی مزروعی و باغی حاشیه این شهر است. پژوهش حاضر، به دنبال تبیین این پدیده با استفاده از برخی شاخص های کمی مربوط و نیز بررسی تاثیر زیست محیطی آن در رابطه با نابودی اراضی کشاورزی و بالطبع تغییر اقلیم صفاشهر است. تحقیق با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به مطالعات کتابخانه ای- اسنادی، همچنین بهره گیری از سیستم سنجش از دور در تهیه نقشه های مورد نیاز انجام شده است. مهمترین یافته های پژوهش عبارتند از: صفاشهر طی چند دهه اخیر دچار رشد پراکنده شهری شده و این پدیده زمینه نابودی 78 هکتار از اراضی کشاورزی را در طی سال های 1369 – 1381 فراهم کرده است. علاوه بر این، طی همین دوره از میزان اراضی کشاورزی کلاس های خیلی خوب، خوب و متوسط شهر به شدت کاسته شده و در مقابل به میزان قابل ملاحظه ای بر مساحت اراضی کلاس ضیعف افزوده شده است. سرانجام اینکه، از مساحت اختصاص یافته به کلاس حرارتی خیلی خنک و خنک شهر کاسته شده و در مقابل بر کلاس حرارتی گرم و به ویژه خیلی گرم افزوده شده است.
    کلیدواژگان: صفاشهر، اراضی کشاورزی، کلاس های حرارتی، پراکنده رویی، راهبرد
  • هوشمند عطایی، سادات هاشمی نسب صفحه 97
    در این پژوهش برای بررسی آلودگی هوای شهر اصفهان از داده های شاخص استاندارد آلودگی هوا (PSI) روزانه سه ایستگاه پایش کیفیت آلودگی (میدان لاله، آزادی و بزرگمهر) در محدوده شهر اصفهان طی سال های 1386-1384 استفاده شده است. رویکرد مورد نظر در این پژوهش محیطی به گردشی بوده، بنابراین، برای مشخص نمودن اثر گذاری و ارتباط بیشینه های PSI روزانه، طی دوره آماری روزهای با بیش از عدد120 انتخاب شده اند. بر این اساس، نقشه های الگوهای تراز میانی جو (500 هکتوپاسکال) برای مختصات 10 تا 70 درجه طول شرقی و 10 تا 70 درجه عرض شمالی از پایگاه اقلیمی NCEP/NCAR استخراج شد. نتایج این بررسی نشان می دهد که الگوهای گردشی تراز میانی جو تاثیر به سزایی در آلودگی هوای شهر اصفهان داشته، که در دوره های سرد و گرم سال، کانونی از پرفشارهای گسترده، بر روی قلمروی وسیعی از ایران و به خصوص منطقه مورد مطالعه مشاهده شده که حضور این کانون پرفشار، سبب پایداری و تراکم ذرات بر روی شهر اصفهان شده است.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، الگوی گردشی، سطح 500 هکتوپاسکال، شاخص استاندارد آلودگی هوا، شهر اصفهان
  • حمید برقی، یوسف قنبری، احمد حجاریان صفحه 113
    شناخت تفاوت های موجود بین مناطق مختلف در سطح استان از نظر میزان برخورداری آنها از شاخص های گوناگون، به منظور آگاهی از سطوح توسعه و یا محرومیت، کاهش نابرابری های منطقه ای و تنظیم برنامه های متناسب با شرایط و امکانات هر منطقه، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. این پژوهش با بهره گیری از روش موریس، به تعیین درجه توسعه یافتگی شهرستان های استان اصفهان در زمینه شاخص های عمده بخش کشاورزی پرداخته و هدف اصلی آن یافتن میزان شکاف موجود بین شهرستان ها و نوع محرومیت آنهاست. جامعه آماری تحقیق کل شهرستان های استان اصفهان را شامل می شود. چهارده شاخص مورد استفاده در این تحقیق که از سرشماری های عمومی کشاورزی 1382 و نفوس و مسکن 1385 استخراج گردیده اند، بیشتر بر مسایل مدیریت منابع شهرستان ها در زمینه کشاورزی تاکید دارند. نتایج تحقیق، حاکی از آن است که؛ شکاف و نابرابری بین شهرستان ها در زمینه فعالیت های کشاورزی عمیق بوده و نسبت آن تا 6/ 14 برابر است. شهرستان اصفهان، فلاورجان، نجف آباد در زمره شهرستان های توسعه یافته و خوانسار، چادگان و فریدون شهر از محروم ترین شهرستان ها از نظر شاخص های مورد بررسی هستند.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، ضریب توسعه یافتگی موریس، توسعه کشاورزی، استان اصفهان
|
  • M. Ahadnezhad, A. Hossaini Page 1
    Today cities with the rapid growth and developed, so that the urban development process is now one of the most important issue for urban researchers. Moreover, growth of cities, for how changes in the macro level is also considered. In the present study provide a framework for mapping and analyzing patterns of predictability in the development of differences spatial scales - physical has been provided the processes of growth and expansion of Tabriz. In this paper with using of multi-temporal Landsat satellite imagery and using image processing techniques land use change trend has been evaluated in 1984-2010 with emphasis to Tabriz city growth and also with forecasting techniques such cellular automata and Markov chain Tabriz city growth would be assessment till 2021. Based on the results of this study it was found that the city of Tabriz in the size and scale of operation, respectively, Agricultural Land, pasture, water, and arid, mountainous terrain surrounding the expansion of space has its own physical. According to results of the Tabriz area of 5,768 hectares in 1984 to 11,853 hectares in 2010 and has performed with the trend will be predicted till 2021 to more than 14,312 hectares. Also in development is the tendency to develop physical - space along the eastern and western city of Tabriz is the quality of agricultural lands around the city.
  • M. Mousavi, M. Hasani, A. Bagheri Kashkooli Page 21
    This article is about the financial balance (Income – Expense) of Shahdyh municipality during years 2000-2008 and the analysis of effective factors and their effect scale in municipality functions for citizen services and finally giving solutions. The study method is descriptive-analytic. For analyzing the data's used of statistical methods of simple linear Regression coefficient and the analysis of variance. In this study, after investigating municipality income resources we distinguish that incomes arise from public charges decreases from 49.7 of total incomes between 2000 to 2008 decreases to 29.4 in 2008 and incomes from exclusive taxes from 0.7 in 2000 increases to 16.5 in 2008. Incomes from donates and wealth increases from 11.6 in 1380 to 26.9 in 2008 by the rate of 39 percent. The incomes from government helps were decreasing from 2000 to 2008 so it decreases from 12.6 in 2001 to 1.4 in 2008. Investigations show that permanent incomes were decreasing in this period and unstable incomes were increasing. So, according to city and municipality weakness points and we can say that utilizing modern urban management systems, contribution of people in management of city construction of multipurpose centers for training, amusement, cultural, artistic activities and income enhancer project definition, and partnership with private session, deletion of parallel organizations with municipality, renewing laws for reconstruction tax, development and expanding of urban services such as taxi, city sewage, etc. equal credit allocation for all budget sessions and long-term are as strategies that will help municipality in trading stable incomes and good services to citizens.
  • M. Salimi, M. Soltan Hossaini, H. Poor Soltani, S. Emadi Page 43
    The purposes of this study were to investigate the walk ability and subscales in Saadat-Abad neighborhood and indicate that how is the walk ability status in this neighborhood according to the sustainable development and new urbanism paradigms? In this study the research method was descriptive and the method of collecting data was survey. The statistics sample in this study indicated 380 people of residents of Saadat-Abad (Case study) according to Morgan table. For collecting data on neighborhood walk ability using a self-made questionnaire which contained 30 questions about 4 subscales walk ability (amenity, Safety, Convenience, accessibility). The content and face validity of the questionnaire were confirmed by 10 dominant masters and the stability of the questionnaire were calculated 0.87 in alpha Cronbach. After collecting the questionnaires and indication of data normal distribution by Kolmogorov-Smirnov Test, for indicating the status of average of each subscale used the One-Sample T-Test and for indicating the relevance between averages used of Bounferoni -Test. After identifying the means, we considered that the walk ability subscales in Saadat-Abad neighborhood were not in a desirable condition and the analyses indicated that there was a significant difference between the observed mean and the hypothetical mean of walk ability subscales.
  • R. Mahdavi Najafabadi Page 57
    Today, cities are extended & management information about cities increases too. Using geographic information system (GIS) in city management is very important. This project was down in several stages: Introduction form completed for free time centers & the age of young people identified, Organs in relation with younger's recognized, Based maps (digital & analog) produced, Square studying & truth of information investigated, Based maps in computer system created, Location of centers on geographic maps registered, Information bank produced per map. In result, located information & the names of free time centers inserted on maps. This information produced by 1:2000 resolution & 43 sheet maps in A0 sheet paper with 450 spend free time centers. Described information includes three fields with 1350 boxes & this title: location name, kind of activity & location address. Results was shown that in some regions, such as 2000 area or Allahoakbar hill the number & diversity of free time center in relation density of population, are lower than standard & in central area of the city such as around of Bargh circle and around of darai building the density of them is high. Number of these centers is 4-8 times of areas that do not have good facilities. With analysis in diversity of centers this amount will be increase to 11 times. Thus distribution these centers with considering kind of activity in all of areas is not balance. In some areas there are no enough young people to go centers and this shows that this analysis is correct. This free time center information will help to distribute normally in future. It is very important in cultural management & intelligence extended of Bandar Abbas city. Using from GIS technology for balance distribution of culture centers is advised for other project.
  • N. Esmailpoor Page 73
    One of the significant characteristics of urbanization process in Iran is the rapid, physical and scattered development of cities especially within some recent decades. This development has some disadvantages such as wasting environmental resources and urban lands Safa Shar is one of the cities which was hurt a lot because of rapid growth and urban sprawl. The most important hurts were destroying agricultural gardening lands in the border of this city. This research is going to explain this phenomenon by using some related quality indicators. Also, it is investigating the effect of its environmental biology on destroying agricultural lands and as a result the change in the climate of Safa Shahr. This research is done by analytic-descriptive method and by referring to documentary-library studies, also, by using GIS in preparing the necessary maps. The most important founding’s of this research are as follows: Safa Shahr has had the sprawl growth during recent decades and this change has caused destroying 78 hectares of agricultural land during 1369-1381. In addition, during this period the amount of agricultural lands, that is, very good, good and average classes of this city decreased a lot and instead the area of weak lands class increased considerably finally, the area related to very cold and cold classes of temperature decreased and instead the area of warm and very hot classes of temperature increase.
  • H. Ataei, S. Hashemi Nasab Page 97
    To consider air pollution in Isfahan, Pollutant Standard Index (PSI) data of 3 stations of pollution quality survey (Laleh squar, Azadi and Bozorgmehr) during 1384-86 are used. Approach in this research has been environmental to circulation. Hence to identify the effect and relation of daily extreme PSI, days included a number over 120 are chosen during mentioned statistical course. So maps of middle atmosphere patterns (500hectopascal) are extracted from NCEP/NCAP climatic station for the coordinates of 10˚ to 70˚ E and 10˚ to 70˚ N. The result of this study represents that circulation patterns of middle atmosphere have significant effect on air pollution in Isfahan. A source region of extensive high pressures is observed over a large part of Iran special mentioned area. This causes stability and particles density in Isfahan.
  • H. Barghi, Y. Ghanbari, A. Hajarian Page 113
    Studying differences among several districts in the province in the point of view of their prosperity rate of several factors in order to know about their development or deprivation meter decrease in regional inequalities and regulating appropriate programs based on conditions and potentialities of each district is an inevitable necessity. This study, using Morris method, focuses on determining development degree of cities of Isfahan province in the field of major indices of agriculture and its main purpose is to find the gap scale among cities and the sort of their deprivation. Statistical society of this study includes all cities of the province. 14 scales used in this study, derived from 2003 general agricultural census and 2006 population and residence census, mostly emphasize on the source management of the cities in the agricultural field. Principal results of the study indicate that the gap and inequality among cities is profound and its proportion is up to 14.6 times. Esfahan, Falavarjan and Najafabad are in the group of developed cities but Khansaar, Chadegan and Fereydonshahr are the most deprived ones in the province.