فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی شهری - پیاپی 5 (تابستان 1390)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 5 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر هزار جریبی، رضا صفری شالی صفحه 1
    نوشتار حاضر به بررسی یکی از مهمترین موضوعات اجتماعی با عنوان میزان برخورداری از رفاه اجتماعی در بین شهروندان تهرانی می پردازد، به لحاظ نوع روش تحقیق، نوشتار حاضر از نوع تحقیقات رابطه ای است که در آن به شناسایی روابط و برهمکنش متغیرها بر یکدیگر پرداخته می شود. برای رسیدن به اهداف تحقیق از دو روش اسنادی و میدانی (پیمایشی) استفاده شد. در تدوین چارچوب نظری از نظریات روانشناسان اجتماعی و جامعه شناسان استفاده شد و مجموعه این نظریه های به ما بیان می کنند که رفاه دارای ابعاد متفاوتی است که این ابعاد از مسائل فردی و روانشناختی شروع شده و به مسائل کلان سیاسی و اقتصادی در حوزه عملکرد مسئولان ختم می شود. جامعه آماری تحقیق شامل افراد 15تا65 سال ساکن شهر تهران است و حجم نمونه آن بر طبق فرمول کوکران 385 نفر است. نتایج نشان می دهد که میزان برخورداری از رفاه در بین 26درصد از پاسخگویان در حد کم و خیلی کم است و در مقابل در بین 7/19 درصددر سطح بالا و در نهایت در بین 54 درصد از پاسخگویان احساس رفاه اجتماعی در سطح متوسط است. اما عوامل تبیین کننده رفاه بر طبق مدل رگرسیونی نشان می دهد که متغیرهای «اعتماد به کارایی مسئولان (با ضریب24/0)، دینداری (با ضریب 18/0)، پایگاه اقتصادی و اجتماعی افراد (با ضریب 13/0)، احساس عدالت اجتماعی (با ضریب12/0)» دارای تاثیر مثبت(مستقیم) بر میزان رفاه اجتماعی در بین افراد هستند، و اما متغیرهای «احساس بیگانگی اجتماعی (با ضریب 38/0-)، تقدیر گرایی (با ضریب 15/0-)» دارای تاثیر کاهنده بر میزان رفاه اجتماعی می باشند. در مجموع، متغیرهای مذکور توانسته اند 40 درصد از تغییرات متغیر احساس برخورداری از رفاه اجتماعی را تبیین کنند. و به عبارت دیگر، این نتیجه نشان می دهد که 40 درصد از میزان احساس برخورداری از رفاه اجتماعی تابع متغیرهای مذکور است.
    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، اعتماد به مسئولان، احساس عدالت، روحیه مادی گرایی، احساس بیگانگی اجتماعی و تقدیرگرایی
  • مسعود تقوایی، حسین کیومرثی* صفحه 23

    یکی از راه های دست یابی به توسعه پایدار شهری، فراهم نمودن امکانات و خدمات مورد نیاز شهروندان ساکن در محلات شهری است. در پژوهش حاضر به منظور سنجش محلات چهارده گانه شهر آباده از نظر میزان دستیابی افراد ساکن در محلات شهری به امکانات و خدمات مورد نیاز، ابتدا سرانه وضع موجود هر یک از افرد از کاربری های خدماتی وضع موجود شهر از نقشه DWG شهر با مقیاس 1:10000 استخراج گردید و سپس با بهره گیری از تکنیک تاپسیس، به ارزیابی هر یک از محلات از نظر میزان برخورداری از امکانات و خدمات پرداخته شد و نتایج به صورت سطح بندی محلات شهر در 5 دسته از نظر میزان دست یابی به خدمات ارائه گردید. بررسی نتایج حاصل از میزان برخورداری محلات شهری آباده از امکانات و خدمات شهری حاکی از آن است که در بین محلات شهری، از نظر میزان دستیابی به امکانات و خدمات شهری تفاوت فاحشی بر قرار است، به گونه ای که بین محروم ترین (تل آسیاب) و برخوردارترین محلات شهر اختلاف فاحشی وجود دارد. سطح بندی محلات شهری به گونه ای است که سه محله سعدی، بافت قدیم و محمود آباد در سطح ورا توسعه، محلات استقلال شرقی و بافت مرکزی وراتوسعه، محلات همت آباد، استقلال غربی، فاطمیه و سیدان در سطح متوسط قرار گرفته اند و محله تل آسیاب نیز در سطح فرو توسعه یعنی پایین ترین سطح برخورداری قرار دارد.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی شهری، پایداری محلات، مدل TOPSIS، آباده
  • علی موحد، محمدعلی فیروزی، حبیبه روزبه صفحه 43
    بررسی و شناخت وضعیت توسعه مناطق، قابلیت ها و تنگناهای آنها در برنامه ریزی منطقه ای از اهمیت بسزایی برخوردار است. امروزه آگاهی از نقاط قوت و ضعف مناطق نوعی ضرورت برای ارایه طرح ها و برنامه ها محسوب می شود. از آنجا که یکی از موانع مهم توسعه، وجود پدیده دوگانگی و عدم توازن های اقتصادی- اجتماعی در سطح منطقه است، بر این اساس شناسایی بخش های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیربنایی و... در مناطق، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. این امر زمینه مناسبی برای ارائه راهبردها و به کارگیری برنامه های مناسب توسعه نواحی و همچنین پی ریزی و ایجاد توسعه یکپارچه ناحیه ای و تحلیل وابستگی سکونتگاه های انسانی در سطوح نواحی می شود. مقاله حاضر بر مبنای روش توصیفی- تحلیلی است و به منظور تعیین درجه توسعه یافتگی شهرستان های استان خوزستان، 25 شاخص توسعه شهری نرم سازی، انتخاب و با استفاده از روش تحلیل عاملی به تجزیه و تحلیل شاخص ها پرداخته و آنها را در 5 عامل معنی دار دسته بندی کرده است و رتبه بندی شهرستان ها بر مبنای این پنج عامل انجام شده است. هم چنین با استفاده از روش تحلیل خوشه ای3 سطح مشخص گردید که شهرستان های همگن، در یک سطح و در کنار یکدیگر قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: توسعه، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، خوزستان
  • سید هادی حسینی، مرتضی چینی چیان صفحه 57
    هدف این مقاله بررسی یکی از عوامل ناپایدار کننده توسعه شهرها، یعنی سکونتگاه های غیررسمی است. این سکونتگاه ها جلوه های کالبدی فقر شهری هستند که به لحاظ شکل گیری و تکامل روندهای متفاوتی را در مناطق مختلف طی می کنند. در این راستا در این نوشتار شهر اراک به عنوان مطالعه ی موردی انتخاب شده است تا در پرتو آن بتوان تا حدودی سازوکارهای حاکم بر این سکونتگاه ها را شناخت. روش پژوهش مبتنی بر بهره گیری از روش های ترکیبی است که در آن به طور همزمان از داده های ثانویه(اسنادی) و بررسی های پیمایشی جهت تحلیل و بررسی عوامل اصلی تاثیرگذار در شگل گیری و گسترش سکونتگاه های غیررسمی شهر اراک استفاده شده است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران معادل با 384 نفر محاسبه شده است که در بین ساکنان محله های باغ خلج و شهرک علی ابن ابیطالب توزیع شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که مهاجرت های روستا شهری نقشی اساسی در شکل گیری و گسترش این محله ها داشته اند. پایین بودن قیمت زمین و مسکن در این محله ها در کنار ناتوانی مالی ساکنین و مهاجرین روستایی زمینه مناسبی را برای گسترش این محله ها فراهم ساخته است. این محله ها به لحاظ بهره مندی از زیرساخت ها و تسهیلات عمومی در شرایط مناسبی قرار دارند، اما به لحاظ ویژگی های اقتصادی و اجتماعی از شرایط چندان مناسبی برخوردار نیستند. نرخ بیکاری این محله ها به طور متوسط برابر با 35 درصد است. همچنین تراکم جمعیتی در این محله ها نسبت به شهر اراک بسیار بالاتر است. با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد راهبردهای ساماندهی این محله ها بایستی در دو سطح ملی منطقه ای و محلی به گونه ای هماهنگ مورد اهتمام قرار گیرند.
    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، مهاجرین روستایی، ویژگیهای اقتصادی، اجتماعی و کالبدی، شهر اراک
  • رسول ربانی، زهرا طاهری*، زهرا روستا صفحه 83

    هدف از مقاله حاضر، بررسی علل انگیزه های مهاجرت معکوس و تاثیر آن بر توسعه اجتماعی و اقتصادی در روستاهای اطراف شهرستان های تنکابن و رامسر واقع در استان مازندران است که در آن تلاش شده است، تا با توجه به فرضیات مطرح شده، به علل اصلی شکل گیری مهاجرت معکوس همانند: مسافت، تعلق بومی، سن، نوع مسکن، درآمد، نوع شغل و سطح تحصیلات توجه شود. روش تحقیق پیمایشی و نیز از روش کتابخانه ای (اسنادی) استفاده شده است. شیوه نمونه گیری سهمیه ای بوده که توزیع آن به صورت تصادفی ساده در بین 383 نفر از مهاجران مناطق روستایی شهرستان های مذکور صورت گرفته است. لازم به توضیح است که متغیرهای مستقل پژوهش عبارتند از: مسافت، تعلق بومی، سن، نوع مسکن، درآمد، نوع شغل و سطح تحصیلات و متغیر وابسته انگیزه مهاجرت معکوس. برای آزمون متغیرهای پژوهش از آماره های متناسب در نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج به دست آمده، حاکی از وجود ارتباط مثبت و معنادار بین متغیرهای تعلق بومی و درآمد با انگیزه مهاجرت معکوس و وجود رابطه منفی و معنادار بین مسافت و انگیزه مهاجرت معکوس و عدم ارتباط معنادار بین متغیرهای سن، سطح تحصیلات، نوع شغل و نوع مسکن با انگیزه مهاجرت معکوس بوده است. رابطه بین انگیزه مهاجرت معکوس و توسعه اجتماعی و اقتصادی نیز نشان دهنده وجود رابطه مثبت و معنادار با این متغیر ها است.

    کلیدواژگان: مهاجر، مهاجرت، مهاجرت معکوس، توسعه اجتماعی، توسعه اقتصادی
  • حسن کامران، طاهر پریزادی، حسن حسینی امینی * صفحه 109

    توجه به نواحی مرزی شرق کشور در راستای توسعه استان های مرزی از جمله استان سیستان و بلوچستان و تامین امنیت مرزهای شرقی کشور دارای اهمیت ویژه ای است که به دلیل طولانی بودن و همچنین به دلیل وجود دو همسایه شرقی پر تنش، نیازمند امنیت و ایمنی در کلیه ابعاد کالبدی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و مدیریتی است هر نوع اقدامی که جامعه انسانی، محیط طبیعی و مصنوع آن را بیمه کند چنانچه رویکرد، حفاظت محور و اقدام، غیر نظامی باشد پدافند غیر عامل محسوب می شود پدافند غیر عامل بیش از آن که از قاعده استحکام سازه ها تبعیت کند باید از قاعده پیشگیری پیروی نماید با این اعتبار، روش های فرهنگی(اعتماد سازی، حسن همجواری و...)، اقتصادی(سرمایه گذاری های مشترک، تشکیل اتحادیه و صنوف مشترک، ایجاد مناطق اقتصادی مشترک در بین قومیت های مختلف مقیم و...)، اجتماعی(تقویت پیوندهای فرهنگی، مذهبی و...) باید در پدافند غیر عامل نواحی مرزی، بر جسته شود روش تحقیق حاضر که با رویکرد راهبردی و با هدف ارایه راهبردهای ایمنی – امنیتی غیرعامل متناسب با ساختارهای جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی استان سیستان و بلوچستان انجام شده است؛ توصیفی – تحلیل است و محدوده پژوهش نواحی مرزی استان سیستان و بلوچستان است در این پژوهش پس از بررسی و تحلیل وضع موجود با استفاده از مدل SWOT راهبردهای عملیاتی برای ایجاد و تداوم ایمنی و امنیت مرزهای استان سیستان و بلوچستان ارایه شده است. ساماندهی فضایی نواحی مرزی همجوار با مرز ایران و پاکستان با رویکرد پدافند غیرعامل توجه به نواحی مرزی شرق کشور در راستای توسعه استان های مرزی از جمله استان سیستان و بلوچستان و تامین امنیت مرزهای شرقی کشور دارای اهمیت ویژه ای است که به دلیل طولانی بودن و همچنین به دلیل وجود دو همسایه شرقی پر تنش، نیازمند امنیت و ایمنی در کلیه ابعاد کالبدی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و مدیریتی است هر نوع اقدامی که جامعه انسانی، محیط طبیعی و مصنوع آن را بیمه کند چنانچه رویکرد، حفاظت محور و اقدام، غیر نظامی باشد پدافند غیر عامل محسوب می شود پدافند غیر عامل بیش از آن که از قاعده استحکام سازه ها تبعیت کند باید از قاعده پیشگیری پیروی نماید با این اعتبار، روش های فرهنگی(اعتماد سازی، حسن همجواری و...)، اقتصادی(سرمایه گذاری های مشترک، تشکیل اتحادیه و صنوف مشترک، ایجاد مناطق اقتصادی مشترک در بین قومیت های مختلف مقیم و...)، اجتماعی(تقویت پیوندهای فرهنگی، مذهبی و...) باید در پدافند غیر عامل نواحی مرزی، بر جسته شود روش تحقیق حاضر که با رویکرد راهبردی و با هدف ارایه راهبردهای ایمنی – امنیتی غیرعامل متناسب با ساختارهای جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی استان سیستان و بلوچستان انجام شده است؛ توصیفی – تحلیل است و محدوده پژوهش نواحی مرزی استان سیستان و بلوچستان است در این پژوهش پس از بررسی و تحلیل وضع موجود با استفاده از مدل SWOT راهبردهای عملیاتی برای ایجاد و تداوم ایمنی و امنیت مرزهای استان سیستان و بلوچستان ارایه شده است. واژه های کلیدی:

    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، ایمنی، امنیت، استان سیستان و بلوچستان، راهبرد عملیاتی
  • علی اکبر عنابستانی، زهرا عنابستانی صفحه 133
    یکی از دلایل عمده ی مهاجرت از نواحی روستایی به شهرها در کشورهایی مانند ایران، تفاوت سطح درآمد در روستاها نسبت به نواحی شهری است به طوری که مهاجران روستایی وارد شده به شهر سبزوار نیز تحت تاثیر این فرایند بوده اند. در این مقاله تلاش شده تا فرایند درآمدزایی مهاجران روستایی قبل و بعد از مهاجرت به شهر بررسی شود. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی- تحلیلی است که بخش عمده ای از داده های آن بر اساس مطالعات میدانی و با روش نمونه گیری جمع آوری شده است. یافته ها نشان می دهد که بیشتر مهاجران در سنین فعالیت و همراه افراد خانواده خود به سبزوار مهاجرت نموده اند. از نظر موقعیت شغلی قبل از مهاجرت دارای مشاغلی از قبیل کارگری، کشاورزی و غیره هستند که بعد از مهاجرت ضریب اهمیت فعالیت های کارگری افزایش می یابد. در زمینه دارایی های مهاجرین نیز افزایش قابل ملاحظه ای در بین خانواده های مهاجر مشاهده و سطح درآمد نیز پس از مهاجرت افزایش می یابد به نحوی که درآمد کمتر از 100هزار تومان در ماه (در سال 1385) که قبل از مهاجرت 2/69 درصد مهاجرین را شامل می گردد، بعد از مهاجرت تنها 8/32 درصد آنان را شامل می شود. با توجه یافته ها، راهکارهایی شامل کنترل نرخ رشد جمعیت و افزایش اشتغال، ایجاد تشکل های محلی و مردمی، ورود هسته های جمعیتی به محدوده شهری، به رسمیت شناختن مالکیت و مسکن و غیره در راستای ارتقای وضعیت اقتصادی و اجتماعی مهاجران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مهاجرت، درآمد، اشتغال، روستا، حاشیه شهر
|
  • J. Hezarjaribi, R. Safari Shali Page 1
    Present writing investigates one of the most important social issues with title of rate of having social welfare among Tehran’s citizens. Because of the kind of research’s method, present writing is kind of correlation researches that are dealt with recognition of relations and variable’s interaction on each other. In order to achieve purposes of research, two documentary and survey methods were used. In formation of theoretical framework, social psychologist’s comments and sociologists were used and combination of these comments say to us that welfare has different dimensions which they started from psychological and individual issues and are led to macro political and economic issues in area of responsible people’s action. Total population of research including people between 15 up to 65 years old inhabiting Tehran city and it’s sample size is on the basis of Cochrane formula is 385 persons. Results show that feeling of having welfare among 26 percent of respondents is in very low level. On the contrary, 19/7 percent is in high level and finally among 54 percent of respondents, feeling of social welfare is in medium level. But explanatory factors of welfare according to regression model shows that variables of trust to responsible people’s efficiency (with co-efficient of 0/27) religion’s loyalty (with coefficient of 0/13) and feeling of social justice (with coefficient of 0/12) has rising effect on rate of social welfare among humans, but variables of social alienation’s feeling (with coefficient of 0/38) and fatalism (with coefficient of 0/15) has falling effect on rate of social welfare. Overall, mentioned variables have been able to explain 40 percent of changes related to variable of feeling of social welfare and in other words, this result show’s that 40 percent of feeling of social welfare is on the basis of following variables.
  • M. Taghvaei, H. Kiumarsi Page 23

    One of the ways to access urban sustainable development, gathering equipments and services needs for citizens that are settlements in urban quarters. In this research 14 urban quarters of abadeh city tested in order to measurement amount of access of persons who are settlement in it’s, to present needs services and equipments. In one stage gathered present soak for one of the person from services land uses from map with DWG format on 1:10000 scale, so tested every quarters in order amount of access to services & equipments and its results shows urban quarters in five section in order access to services. Survey resolute from amount of accessibility abadeh urban quarters to urban services and equipments shows that high different are between urban quarters to accessibility of urban services and equipments. That very different are between the poorest (tol asiab) and richest quarters. Ranking of urban quarters is in form that 3 quarters (saadi, bafte ghadim & mahmud abad) are in highest development level, esteghlal sharghi & bafte markazi are in high development level, hemat ababd, esteghlale gharbi, fatemie & seidan are in median level and finally tol asiab quarter Is in low development level that is poorest level.

  • A. Movahed, M.A. Firoozi, H. Rouzbeh Page 43
    It is very important to study areas development status, capabilities and bottlenecks in regional planning. Today, awareness of strength and weakness parts in areas is necessary to state plans and programs. Identifying the various sectors of economic, social, cultural, infrastructure and. .., in areas is important since one of the major obstacles to development, the phenomenon of duality and non-existence of economic and social balance is in the region. This case provide a good field to state strategies, use appropriate programs, establish and create an integrated regional development and dependency analysis of human settlements in areas levels. This article is based on a descriptive - analysis approach and determine the degree of development of Khuzestan province, choose 25 urban development indicators by triturating, use factor analysis to analyze the desired indicators, reduce them in the five factors and rank townships based on these five factors. Also three levels were identified by using cluster analysis that the homogeneous townships placed in one level and together.
  • R. Rabani, Z. Taheri, Z. Roosta Page 83

    This study aims to consider the reasons of reverse immigration motivations and their effects on economical and social development of villages located around two cities of Mazandaran province, i.e. Tonekabon and Ramsar. In this study, by considering the proposed theories, it is tried to investigate the main reasons of formation of reverse immigration phenomenon, such as: distance, homeland dependence, age, kind of house, income, occupation, level of education. Both survey and library (documental) research methods were applied in this study. In the present study, the quota method was used as sampling method; the distribution of proportions in this sampling was performed by simple random method among 383 immigrants resided in the villages of the mentioned cities. Independent variables of this study are comprising of distance, homeland dependence, age, kind of house, income, occupation, and level of education, whereas dependent variable is reverse immigration. To test the research`s variables, related statistics in SPSS software were used. Results indicate that there is a positive and meaningful relation between homeland dependence and income with reverse immigration, and a negative and meaningful relation between distance and reverse immigration motivation. It was found that no meaningful relation exists among age and reverse immigration motivation; moreover, there is no relation between level of education, occupation, and kind of house with reverse immigration. Finally, the analysis of relation between reverse immigration and economical and social development showed that this relation is positive and meaningful.

  • H. Kamran, T. Parizadi, H. H. Hosseini Amini Page 109

    East of the country's border areas in the development of border provinces of Sistan And securing the country's eastern borders are especially important Due to the long and stressful two eastern neighbors, safety and security needs in all aspects of physical, social, economic, cultural, managerial and Any action that the human society and natural environment and the approach is made to insure the protection and action-oriented, non-military defense is considered non-operating Non-operating non-operating civil defense is the defense of the rule to comply with the structural strength of the rule should be followed to prevent the influx of ideas and fermium With this funding, cultural practices (building trust, good neighborliness and economic. ..), (joint ventures, joint unionization, creating a common economic area between residents of different ethnic and social. ..), (strengthening the cultural ties, religious and non-defense operating in the border areas of relief. ..) should be Prominent on the research methodology and strategic approach to providing safety strategies - passive safety related structures, geographic economic, social, cultural, and. .., Province has been done; description - analysis and space research along the border province of Sistan-Baluchistan is the authors after analyzing the situation using SWOT strategies, operational safety and security of Sistan and Baluchistan province, especially the border, it provides have.

  • A.A. Anabestani, Z. Anabestani Page 133
    The main reason of migration from rural areas to cities in countries such as Iran, the difference between income levels in rural than urban areas so that rural migrants entered to Sabzevar were also affected by this process. This paper will attempt to process income rural migrants before and after migration to the city must be examined. Research methods in this paper have descriptive - analytical that large section of the data based on field studies and sampling has been collected. Findings of this study show that most immigrant's ages and activities with their family members have migrated to Sabzevar. In terms of job status before migration, such as jobs with workers, farmers and etc are the important factor activity after labor immigration increases. In assets immigrants increased considerably among immigrant families view and income level of the migration increased so that less than one million Rails per month (in 2006) before immigration 69.2 percent of immigrants are included are, after migration only 32.8 percent of them are included. Regard to the results, control solutions, including population growth and increasing employment, and local people forming organizations, New nuclei population in the metropolitan area, recognition of property and housing and etc, in order to promote social and economic status of immigrants has been proposed.