فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی شهری - پیاپی 6 (پاییز 1390)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 6 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین حاتمی نژاد، طاهر ابوبکری*، افسانه احمدی، فرشته نایب زاده صفحه 1

    پدیده تفاوت های منطقه ای در فرآیند توسعه ملی، یک زمینه اصلی در سیاستگذاری و برنامه ریزی توسعه به شمار می آید. این امر زمانی مصداق پیدا می کند که پدیده قطبی شدن توسعه در منطقه یا مناطق توسعه یافته ادامه می یابد و به ایجاد شکاف درآمد سرانه میان آنها و سایر مناطق کشور منجر می گردد. این امر (تفاوت های منطقه ای) در شهرستان های جنوب استان آذربایجان غربی باعث گردید تا توسعه یافتگی و توسعه نیافتگی بین شهرستان های این محدوده را با استفاده از آمارهای رسمی و مدل آماری تاکسونومی عددی مورد ارزیابی قرار داده و به سطح بندی آنها بپردازیم و از 8 شاخص، که نشان دهنده توسعه صنعتی هستند برای سطح بندی این شهرستان ها استفاده گردید. مهمترین نتیجه پژوهش که می توان به آن اشاره کرد این است که؛ نزدیکی به مرزهای بین المللی تاثیری بر میزان توسعه یافتگی آنها نداشته است و تفاوت های قومی و زبانی عامل تعیین کننده سطح توسعه یافتگی در این شهرستان های است.

    کلیدواژگان: توسعه صنعتی، مناطق مرزی، تاکسونومی عددی، شاخص های توسعه صنعتی
  • مصطفی کاظمی، سمیرا پور، فاطمه سادات سعادت یار، فاطمه بیطرف صفحه 19
    در سال های اخیر، لزوم تحقیق و بررسی اثرات مثبت توسعه گردشگری به خوبی احساس می شود. تسهیلات مناسب می تواند وسیله ای برای بهبود تصویر مقصد، حس مباهات و افتخار مردم منطقه باشد. توسعه گردشگری در شهرها و روستاهای شمالی می تواند اثرات بلندمدتی را بر اقتصاد محلی، زیرساخت ها، جنبه های فرهنگی- اجتماعی و تجاری داشته باشد و به عنوان عاملی موثر برای توسعه و بهبود وضعیت اقتصادی (افزایش درآمدها و اشتغال زایی) و بهبود تصویر این مناطق (آگاهی و دانش از منطقه بازدید شده) درنظر گرفته شود. از این رو، تحقیق حاضر به بررسی ارتباط بین متغیرهای تصویرذهنی، کیفیت ادراک شده عوامل ملموس و ناملموس به همراه ارزش ادراک شده پرداخته است و بدین منظور ابتدا مدل مفهومی بر اساس مبانی نظری، استنتاج و طراحی گردید و سپس با استفاده از روش تحقیق پیمایشی در معرض آزمون قرار گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل گردشگران مناطق ساحلی دریای خزر است که با استناد بر فرمول کوکران، 200 نفر به عنوان نمونه تصادفی مورد مطالعه، در تحقیق در نظر گرفته شدند. داده های به دست آمده به وسیله پرسشنامه-های توزیع شده از بین افرادی که حداقل یک بار به شهرهای ساحلی دریای خزر سفر کرده اند از طریق معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی به کمک نرم افزار پی. ال. اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از پردازش داده ها نشان داد که کیفیت ادراک شده نسبت به ارزش ادراک شده از مهمترین پیامدهای تصویر ذهنی گردشگران است. همچنین، مشخص گردید که کیفیت عوامل ناملموس در تصویر ذهنی گردشگران تاثیر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: ارزش ادراک شده، تصویرذهنی، کیفیت ادراک شده، شهرهای ساحلی دریای خزر
  • مصطفی قدمی، موسی پژوهان صفحه 35
    روند روزافزون شهرنشینی و به دنبال آن بروز پیامدهای زیست محیطی، اجتماعی و جمعیتی، واکنش های گسترده طرفداران زندگی سالم به دور از آلودگی با محوریت بهداشت و سلامت جامعه انسانی و محیط را در پی داشت. در این راستا در اواسط دهه 1980 میلادی رویکرد شهر سالم به عنوان راهی برای دستیابی به شرایط مطلوب زندگی فردی و اجتماعی مطرح شد. هدف این تحقیق تحلیل فضایی وضعیت برخی از شاخص های شهر سالم در نقاط شهری استان مازندران به تفکیک شهرستان است. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی مبتنی بر داده های رسمی ثانویه است. در این تحقیق به منظور خوشه بندی نقاط شهری استان مدل تحلیل خوشه ایفازی (با الگوریتم سی مینز) و به منظور تدقیق یافته ها از مدل سطح بندی تاپسیس استفاده شده است. نتایج نشان می دهد عضویت نقاط شهری استان مازندران مستقل از عامل فضایی فاصله از مرکز است و عضویت غالب نقاط شهری در خوشه چهارم احتمال تفاوت در وضعیت شاخص های شهر سالم در میان نقاط شهری غرب، مرکز و شرق مازندران را رد می کند. از طرف دیگر، اگرچه انتظار می رفت نقاط شهری مربوط به شهرستان مرکز استان در وضعیت بهتری از نظر شاخص های سلامت باشند اما نقاط مذکور در رتبه هفتم قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، مدل خوشه ایفازی و تاپسیس، شهر سالم، شاخص، نقاط شهری مازندران
  • زیلا سجادی، کاوه محمدی * صفحه 55

    بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری از جمله چالش های مهم فراروی مدیریت شهری در کشور های در حال توسعه از جمله کشور ما است. فرسودگی فیزیکی – کالبدی و کارکردی و تبعات اجتماعی ناشی از آن در پاره ای از محلات شهری، به ویژه محلات مرکزی که به علت روند شتاب آلود شهرنشینی کشور مورد بی توجهی مدیریت شهری و برنامه ریزان در عصر نوگرایی قرار گرفته اند. محله سرچشمه واقع در مرکز شهر سردشت با 1132 نفر، به عنوان محله مورد مطالعه در این پژوهش از قاعده فوق مستثنی نبوده و در چرخه فرسودگی و روبه زوال رفتن قرار گرفته است. بررسی اقتصادی – اجتماعی و کالبدی – فضایی محدوده مورد مطالعه جهت ارائه راهکارهای موثر در نوسازی و بهسازی آن نشانگر شواهدی از مهمترین عامل پایداری اجتماعی یعنی حس تعلق به مکان) Sence of place) است که می تواند بعنوان پارامتری در ایجاد تشکل ها و سازمان های مردم نهاد (سمن ها)، (NGO)و (CBO)در راستای بهسازی و نوسازی این محله بکار گرفته شود. این در حالی است که نگرش های کالبد محور مانع از توجه مدیریت شهری به این چنین عامل مهمی در نوسازی این نوع بافت بوده است. این پژوهش با روش توصیفی – تحلیلی و رویکرد اثبات گرایی دنبال شده است. روش جمع آوری داده ها متکی بر اسناد کتابخانه ای، برداشت های میدانی و پیمایشی بوده است.. در این محله که به عنوان نماد وهویت شهر محسوب می شود از بافت اجتماعی قوی برخوردار و به عنوان یک سرمایه اجتماعی می توان از آنها استفاده کرد، یعنی با ایجاد تشکل ها و سازمان های غیر دولتی، برگزاری دوره های آموزشی و آموزش های تخصصی در زمینه مسائل شهری و راهکارهای حل آنها می توان به عنوان یک بازوی قوی و خود جوش استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، مدیریت شهری، توسعه پایدار، پایداری اجتماعی، سردشت
  • علی شماعی، سیدمهدی محمودی صفحه 71
    امروزه سنجش میزان رضایتمندی دانشجویان از کارکرد دانشگاهی شهرها بسیار ضروری است. از طرف دیگر بررسی هایی اولیه نشان می دهد بسیاری از رشته های دانشگاهی در راستای نیازهای شهری نیست. این ناهماهنگی باعث بروز مشکلاتی در زمینه های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در سطح کشور گردیده است. استقرار دانشگاه در هر شهری نیازمند به بسترهای مناسب و ظرفیت های زیربنایی برای پذیرش نقش دانشگاهی است. توجه به ظرفیت های زیربنایی و پتانسیل های مناسب با نیازهای دانشگاه و دانشگاهیان ضروری است. هدف این مقاله سنجش میزان رضایت دانشجویان از نقش دانشگاهی شهر بابلسر است. در راستای این تحقیق به منظور گردآوری داده ها از روش های کتابخانه ای، اسنادی و روش پیمایشی بهره گرفته شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل 370 نفر از دانشجویان دانشگاه مازندران است. در این راستا ابتدا میزان رضایتمندی دانشجویان با استفاده از تکنیک آماری آزمون T تک نمونه ای در محیط نرم افزار SPSS مورد ارزیابی قرار گرفت و سپس شاخص های تاثیرگذار بر دیدگاه دانشجویان با استفاده از روش رگرسیون چند متغیره در محیط نرم افزار SPSS شناسایی شد. نتایج آزمون T نشان می دهد که از دیدگاه دانشجویان تنها شاخص های خدمات حمل و نقل و خدمات تفریحی از کیفیت مناسبی قرار دارند و این امر رضایت دانشجویان از این دو شاخص را نشان می دهد. این در حالی است که در رابطه با سایر شاخص ها رضایت بالایی در میان دانشجویان وجود ندارد. بررسی شاخص های تاثیرگذار نشان می دهد که شاخص های خدمات اقامتی(545/0=β) و خدمات رفاهی(530/0=β) دارای بیشترین تاثیر هستند. در مقابل شاخص های خدمات ورزشی (418/0=β) و امکانات اشتغال (430/0=β) کمترین تاثیر را بر میزان رضایتمندی دانشجویان از شهر بابلسر دارند.
    کلیدواژگان: دانشگاه، شهر دانشگاهی، شهر بابلسر، نیاز دانشجویان، رضایتمندی دانشجویان
  • رویا اطمینانی، طیبه سقاپور، علی سلطانی صفحه 87
    امروزه فضاهای باز عمومی مورد توجه بسیاری از محققان و سیاست گذاران شهری قرار گرفته است. توسعه و گسترش این نوع فضاهای شهری از قبیل پارکها، فضاهای همگانی و فضاهای سبز نقش بسزایی در ارتقاء کیفی زندگی شهروندان دارد. خیابان های پیاده شهری، یکی از مورد توجه ترین این مکانها، است که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته به عنوان سرزنده ترین فضاهای شهری به اجرا در آمده است. این اماکن به دلیل در بر داشتن فعالیت های اجتماعی، علاوه بر افزایش روابط چهره به چهره افراد، موجب تشویق شهروندان به پیاده روی و استفاده کمتر از خودرو شخصی می شوند. در این تحقیق، یکی از خیابان های پرتردد و اصلی شهر شیراز که درصد قابل توجهی از فعالیت های خدماتی- تجاری را در بر دارد، انتخاب گردیده و امکان تبدیل آن به یک خیابان پیاده بررسی شده است. برای گردآوری اطلاعات و داده های اولیه مورد نیاز از پرسشنامه های بخصوصی که توسط ساکنان و شاغلان آن خیابان تکمیل گردید، استفاده شده است. همچنین برای بررسی رابطه بین رضایتمندی افراد از تبدیل این خیابان به یک خیابان پیاده و مشخصات اجتماعی – اقتصادی، رفتاری و ترافیکی از تجزیه و تحلیل آماری (تحلیل رگرسیون دوتایی) انجام شده است. نتایج نشان داد که تنها برخی از خصوصیات اجتماعی- اقتصادی، رفتاری و ترافیکی همانند جنس، سن، درآمد، روزهای مراجعه و... رابطه معناداری با رضایتمندی افراد از تبدیل خیابان مذکور به خیابان پیاده محور داشته اند. در مجموع می-توان گفت که ایجاد خیابان پیاده در محدوده مطالعاتی نیازمند بسترسازی مناسبی در زمینه حمل و نقل و نیز ارائه سیاست های تشویقی از طرف مدیران شهری است.
    کلیدواژگان: فضای شهری، خیابان پیاده، حمل و نقل پایدار
  • نفیسه مرصوصی، رحمت الله فرهودی، اسماعیل علی اکبری، احمد حشمتی * صفحه 101

    انقلاب صنعتی تحولی عظیم در همه عرصه های شهرنشینی از قبیل دگرگونی های محیطی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، کالبدی فضایی، اجتماعی، روانی و بهداشتی و غیره را به همراه داشت. یکی از اهداف مکان یابی شهرهای صنعتی در جوار شهرهای قدیمی و کهن، اشتغال زایی است که زمینه ساز ایجاد و تداوم دیدگاه اقتصادگرایی است. از این رو عامل پیدایش شهر و استمرار زندگی شهرنشینی وابسته به کارکرد اقتصادی است و سازمان یابی تولیدات و روند تغییر در نظام اقتصادی اساس تحولات اجتماعی- فرهنگی و کالبدی - فضایی شهر است. مکان یابی شهر صنعتی البرز در کنار روستای الوند در اواسط دهه 50 زمینه ساز اشتغال زایی و در نتیجه افزایش جمعیت و توسعه کالبدی- فضایی شهر الوند گردید. هدف از نگارش این پژوهش شناخت تحولات اساسی شهر الوند با استفاده از تغییرات ساخت اشتغال است. در این بررسی جمعیت (نشان دهنده انداز شهر) به عنوان متغیر تابع و بخش های کشاورزی، صنعت و خدمات به عنوان متغیر های مستقل در نظر گرفته شده اند. با استفاده از این متغیر ها جمعیت و جمعیت شاغل شهر الوند طی چهاردهه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از یافته های تحقیق، نشان می دهد که بین اندازه شهر با بخش کشاورزی هیچ گونه رابطه معنی داری وجود ندارد ولی اندازه شهر با بخش های صنعت و خدمات رابطه معنی دار مثبت وجود دارد.

    کلیدواژگان: انقلاب صنعتی، اشتغال زایی، دیدگاه اقتصادگرایی، اندازه شهر، تغییرات ساخت اشتغال
|
  • H. Hataminezhad, T. Aboobakri, A. Ahmadi, F. Nayebzade Page 1

    Regional differences in national development process are major issues in development planning and Policy making. Using growth Pole model and emphasis on developed regions or development Polarization causes a deep gap between regions in development issues. Different income per capital in different regions is one of the outcomes of this process. This differentiation in western Azerbaijan Province especially in southern townships is very distinctive. The methodology of this research is descriptive – analytical and in order to measure development levels in south townships, data were gathered and using numeral taxonomy model townships were classified based on eight indices that indicate industrial development in these regions. The results show that vicinity to international borders not only has no effect on development ratio in these townships but some ethnic and language differentiations determine development level.

    Keywords: Industrial development, the index of industrial development, numerical taxonomy, border areas
  • M. Kazemi, S. Pour, F. Saadat, F. Bitaraf Page 19
    In recent years, the need to study the positive effects of tourism development is being felt well. Appropriate accommodations can be a means to improve the image of the destination, local people's sense of pride and honor. Tourism development in the northern towns and villages can have long-term effects on the local economy, infrastructure, cultural aspects - social and business and should be considered as a factor affecting the development and improvement of economic situation (increasing income and employment) and improve the image of these areas (awareness and knowledge of regional visits). Hence, this study examines the relationship between mental image, perceived value as well as perceived quality of tangible and intangible factors. Thus, first the conceptual model was designed based on theory and then the tests were subjected to the survey - analytical method. The population under study was 200 tourists of Caspian Sea coast randomly selected based on the Cochran formula. The data obtained by a distributed questionnaire were analyzed through structural equations and partial least squares method through the following software PLS. The results indicated that perceived quality is more important than perceived value as the consequences of tourist's mental image. It was also found that the quality of intangible factors does not significantly affect tourist’s mental image.
    Keywords: perceived value, mental image, perceived quality, coastal cities in the Caspian Sea
  • M. Ghadami, M. Pazhoohan Page 35
    The increase in urbanization trend and environmental, social and demographical consequences has led to the reaction of health city’s advocates focusing on health and sanitation of human society. Therefore, in the middle of 1980, health city approach was proposed as a way of achieving individual and social desirable life. The aim of this research is Spatial Analysis of Health City Indicators Situation. The research methodology is descriptive-analytical and based on secondary formal data. In this study, fuzzy clustering analysis (C-Means algorithm) was used to cluster cities in Mazandaran and for more accuracy Topsis model was used. The results show that cities membership is independent of spatial factor of distance from center. Also, cities membership in fourth cluster rejected probability of difference between west, center and east cities in province. On the other hand, albeit it was supposed that center county’s cities are in a better condition in comparison to other counties, it was not the case and they got the seventh rank.
    Keywords: Spatial Analysis, Fuzzy Clustering, Topsis Model, Health City, Indicators, Mazandaran counties
  • Zh. Sajadi, K. Mohammadi Page 55

    The improvement and renovation of urban exhausted textures are important challenges that urban management in such developing countries as Iran is confronted. Physical and functional exhaustions and their social consequences in some urban quarters, particularly central ones to which not considerable attention have been paid by urban management and planners in modernism era, give the impression that they are problematic regions entering post-modernism era. The regressive trend as proper and adequate governmental facilities were not provided, according to an accurate estimate of necessary expenses for improvement and renovation, will not undoubtedly take a responsible approach upholding citizenship rights to these kinds of texture; while what distinguishes some of these quarters with physical exhaustion from other urban quarters is the presence of some elements of social sustainability that is essential for the survival of the cities. Sarcheshmeh Quarter (the old texture), located in the downtown of Sardasht City with a population of 1132 people, as the studied area of the research is not an anomaly to the rule and started to decay in an exhaustion cycle. The examination of the study area in socio-economic and physical-spatial terms for providing effective solutions to the improvement and renovation indicated that there is some evidence of sense of place as the most important factor of social sustainability. The factor can be used as a parameter to establish public-based organizations and institutes, NGOs and CBOs for the improvement and renovation of the quarter. But, physical-oriented approaches cause urban management to neglect such an important factor in the renovation of these kinds of texture. The research was followed by a descriptive-analytical method and positivist approach and the data were collected from literature and field surveys.

    Keywords: exhausted texture, urban management, sustainable development, social sustainability, Sardasht
  • A. Shamaei, S. M. Mahmoudi Page 71
    Nowaday assessing studentʼs satisfication in universities is very essential in different cities. On the other hand, primary studies show that universities do not satisfy the needs of cities. This disharmony causes difficulities in economic, social, political and cultural area throughout the country. Establishing a university in a city demands its own infrastructures. It is absolutely essential to pay attention to these potential infrastructures along with suitable potentials in line with universitie's and studentʼs needs. The current study aims to investigate studentʼs satisfaction of Babolsar University. To collect the required data, the researcher used library-based methods, documentation and survey. Participants were 370 students of Mazandaran University. To this end, using one sample T-test, the researcher investigated studentʼs satisfaction in SPSS and then other influential parameters affecting studentʼs viewpoints were assessed using multi-variate Regression.The T-test results show that students were just satisfied with Transportation and facility services. However, there was no significant relationship among other parameters. The investigation of influential parameters shows that residency index (β= 0.545) and relief (β= 0.530) were very effective. On the other hand, athletic services index (β= 0.478) and employment facilities (β= 0.430) had the least effect on the studentʼs satisfaction in Babolsar.
    Keywords: University, Urban University, Babolsar, Studentʼs needs, Studentʼs satisfaction
  • R. Etminan, T. Saghapoor, A. Soltani Page 87
    Today, public and open spaces have been considered by many researchers and urban policymakers. Development of these open spaces such as parks, public spaces and green spaces play a significant role in improving the quality of citizen's lives. One the of the most crucial public places is car free streets that have been designed as the most vibrant places in development countries. These places with social activities enhance face to face relationships; so, they encourage citizens to walk and use less private cars. In this research, one of the most chief and crowded streets with high level of services in Shiraz-Afif Abad Street- has been chosen and evaluated to modify to a pedestrian street. The initial data were collected from specific questionnaires which were completed by residents and employees who reside and work in the study area. Also, the relation between satisfaction of people with a pedestrian street and socio- economic, traffic and behavioral characteristics have been investigated by Binary Regression. The findings demonstrate the fact that only some of the socio-economic, traffic and behavioral attributes have significant impact on the factor of individual satisfaction. Overall, results show that making a pedestrian street needs decent means of public transport and it should be advocated by urban managers with some encouraging policies.
    Keywords: Urban Space, Car free Street, Sustainable Transport
  • N. Marsoosi, R. Farhoodi, E. Aliakbari, A. Heshmati Page 101

    The industrial revolution made huge developments in urban areas specifically their environment, culture, political features, economy, space of physical specifications, society, mentality and sanitary. One of the outstanding goals of locating industrial towns adjacent to old ones is employment factor which paved the way to improve economy circumstances. So, this factor and its economic consequences make it possible to improve urban life and organize production and develop the economical system including social, cultural, spatial and physical features. Establishing Albourz industrial town adjacent to Alvand village in mid1350s paved the way to improve employment which attracted a large number of populations and developed urban spatial-physical feature. The aim of this research is to recognize Alvand town's essential developments using the change of employment structure. In this research, population which determines the size of town has been considered as a dependent variant and agriculture, industry and service sectors have been considered as independent variants. Using these variants helps us study Alvand town's population and its employed population during four decades. The results indicate that there is no meaningful relationship between the size of town and agriculture sector; but there is a meaningful relationship between the size of town and industry and service sectors.

    Keywords: industrial revolution, employment, economic view point, the size of town, the change of, Employment structure