فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی شهری - پیاپی 9 (تابستان 1391)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 9 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا پورمحمدی، ماجده عساکره صفحات 1-20
    با افزایش جمعیت در شهرهای ایران، حجم تقاضا برای خدمات و کالاهای عمومی نیز افزایش می یابد. ولی به علت ساختار اقتصادی- سیاسی خاص کشورمان همواره سرعت پاسخگویی به نیازها از سرعت رشد نیازها کمتر بوده است. در میان کاربری های پرتقاضا، کاربری های آموزشی در پاسخگویی به نیازهای جمعیت دانش آموزی با مشکلات زیادی مواجه اند. در این راستا پژوهش حاضر به ارزیابی کاربری های آموزشی(مدارس ابتدایی) با توجه به معیار های کمی و کیفی پرداخته و سپس با استفاده از نرم افزار Arc Gis 9.3 به مکان یابی مجدد فضاهای آموزشی با توجه به معیارهایی که در سه طبقه سازگاری، مطلوبیت و ظرفیت طبقه بندی شده اند، می پردازد. روش این تحقیق توصیفی – تحلیلی می باشد و حجم نمونه مورد مطالعه در این پژوهش شامل تمام مدارس ابتدایی شهر شادگان است. نتایج به دست آمده از بررسی همجواری ها با ترکیب لایه های مختلف نشان می دهد که در رابطه با کاربری های سازگار و نیمه سازگار به ترتیب7 مدرسه(معادل 54 درصد)، و 10 مدرسه(معادل 77 درصد) از مدارس در وضعیت نامناسبی به سر می برند. در بحث همجواری با کاربری های ناسازگار نیز، همه ی مدارس در رابطه با کاربری های دیگر بویژه در بحث کاربری های تجاری دارای وضعیتی کاملا نامناسب هستند. در بحث ماتریس مطلوبیت، مدارس ابتدایی حریم رودخانه و شعاع دسترسی را رعایت کرده و دارای وضعیتی مناسب هستند. در رابطه با ماتریس ظرفیت نیز بیش از نیمی از مدارس دارای وضعیتی نامناسب هستند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، مدارس ابتدایی، ماتریس های، سازگاری، ظرفیت و مطلوبیت
  • محمد رحیم رهنما، مجتبی صادقی صفحات 21-34
    این نوشتار، نخست با بکارگیری روش انبارش _ پیرایش، بسترهای بایسته را برای برپایی الگوی مدیریت استراتژیک شهری، شناسایی کرده و سپس با بهره گیری از پرسشنامه، وضعیت هر یک از این بستر ها را در شهر مشهد مورد سنجش قرار داده است.. برای این کار، 384 پرسشنامه بین شهروندان و 21 پرسشنامه بین کار شناسان شهری توزیع گردید. بسترهای بایسته برای برپایی الگوی مدیریت استراتژیک شهری عبارتند از: شاخص اطلاعات، تفکر استراتژیک، تعهد، خودنوسازی، ثبات نسبی، شفافیت، شهروند مداری، مشارکت، یکپارچگی، خودارزیابی و بسیج منابع. یافته نشان می دهد در کلانشهر مشهد میانگین میانگین های 11 شاخص مذکور برابر 2.2 است که کمتر از 2.5 (حد متوسط در طیف لیکرت) قرار دارد. از 11 شاخص بیان شده، یک شاخص فرا تر از حد متوسط (شاخص تعهد)، دو شاخص برابر حد متوسط (شاخص بسیج منابع و شاخص خودارزیابی) و هشت شاخص دیگر، فرو تر از حد متوسط هستند. بنابراین، در شهر مشهد، بسترهای بایسته ای که الگوی مدیریت استراتژیک باید بر پایه آن ها استوار گردد، از استحکام لازم برخوردار نیستند، در نتیجه نخست باید در راستای فراهم آوردن این بستر ها کوشید و سپس اقدام به برپایی مدیریت استراتژیک کرد.
    کلیدواژگان: ناسایی و سنجش، بسترهای بایسته، مدیریت استراتژیک، مدیریت استراتژیک شهری، مادرشهر مشهد
  • رحیم حیدری چیانه، سیده خدیجه رضاطبع ازگمی، اکبر معتمدمهر صفحات 34-54
    سکونتگاه های غیر رسمی در ایران همانند بسیاری از کشورهای در حال توسعه، نمودی از روند رو به رشد نابرابری های فضایی در شهرهاست. این شیوه سکونت، در شهر تبریز با سرعت فزاینده ای افزایش می یابد. از مهم ترین این بافت ها می توان به بخش هایی از شمال شهر (محلات عینالی- زینالی)، بخش شمال غرب شهر (پارک بزرگ تبریز)، بخش جنوب شهر (حاشیه شمال کنار گذر جنوبی، قسمت هایی از اراضی دانشگاه علوم پژشکی تبریز – محله غازان داغی- انتهای خیابان مارالان، حافظ، طالقانی، لاله) و بخش جنوب غربی شهر (محله اخمه قیه) اشاره نمود که با مکانیسم خاص خود، به سرعت در حال گسترش اند. این پژوهش به بررسی شاخص های کالبدی، جمعیتی، اجتماعی – اقتصادی، شاخص زیست محیطی و برخورداری از خدمات اساسی به عنوان معیارهای اصلی بررسی و ارزیابی سکونتگاه های غیر رسمی، در اراضی علوم پژشکی دانشگاه تبریز (محله غازان داغی) می پردازد. مهم ترین هدف این تحقیق بررسی سکونتگاه های غیر رسمی محدوده مورد مطالعه برای بهبود شرایط آنهاست که مبتنی بر رویکرد CDS تهیه و تدوین خواهد شد. داده های مورد نیاز از طریق منابع کتابخانه ای و مطالعه میدانی (پرسشگری) و با روش نمونه گیری تصادفی ساده جمع آوری شده است. برای روایی و اعتبار فرایند پرسشگری و طراحی پرسشنامه از آزمون کرونباخ و برای ارزیابی، بررسی و اولویت بندی استراتژی ها از روش فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده شده است.
    کلیدواژگان: سکونتگاه های غیررسمی، CDS، ANP، کلان شهر تبریز
  • علی فیروزبخت، رضا ابراهیمی، ولی الله ربیعی فر، تقی حیدری صفحات 55-76
    در نظام سرمایه داری معاصر، شهر به عنوان مکان مناسب و شهرنشینی به عنوان شیوه مطلوب زیست در آن به شمار می آید. رسوخ و نفوذ فرهنگ سرمایه داری در جهان سوم از جمله ایران موجب تمرکز شهری ناهمگون و رشد شتابان جمعیت شهری در اثر مهاجرت گسترده روستا - شهری است. روندی که در حقیقت موجب انتقال جمعیت عمدتا فقیر به شهرها می گردد. نمونه واضح و مشخص اینگونه تقابل را می توان در بافت های قدیمی و نیز بافت های روستایی شهرهای امروزی نظیر شهر کرج مشاهده نمود. شهر کرج نیز از یکسو بنا به موقعیت مکانی خاص خویش یعنی قرارگیری در مسیر شاهراه ارتباطی غرب کشور و مجاورت شهر تهران و نیز استعدادهای محیطی فوق العاده اش و داشتن کارخانه ها و مناطق صنعتی و از سوی دیگر به دلیل روند شهرنشینی شتابان در سطح کشور، تغییر الگوی مصرف جامعه و توسعه برونزای کشور، مورد هجوم گسترده مهاجرین از شهرها و روستاهای اطراف قرار گرفت که پیامد ملموس این هجوم ایجاد بحران شهری و در پی آن با مسائل عدیده ای از جمله شکل گیری و گسترش محلات حاشیه نشین، فقیرنشین، بالا بودن آسیب ها و ناهنجاری اجتماعی، افت کیفیت زندگی و فقدان حداقل امکانات زیستی و خدمات مورد نیاز زندگی پهنه های از شهر، عدم حس تعلق و ناپایداری سرمایه اجتماعی ناشی از عدم پیوندهای با دوام همسایگی، توام با تنوع قومی بدون انسجام و ادغام اجتماعی، ازدیاد فقر و تقسیمات دو سطحی (فقر و غنا) در درون منطقه کلان شهر کرج و غیره روبرو شده است. در این مقاله وضعیت ساختار اجتماعی- فرهنگی شهر کرج با استفاده تکنیک SWOT مورد ارزیابی قرار گرفته است. و با توجه به یافته های تحقیق، از قوت ها و فرصت های به دست آمده به درستی در جهت غلبه بر ضعف ها و تهدیدات استفاده نشده است و ضعف ها بر قوت ها و تهدیدات بر فرصت ها غالب هستند. و نوع استراتژی، استراتژی تنوعی (اقتضایی) را نشان می دهد. و در پایان راهبردها بر اساس ماتریس QSPM اولویت بندی و پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: راهبرد، ساختار اجتماعی، فرهنگی، توسعه پایدار شهری، شهر کرج
  • مصطفی قدمی، سیده سحر محمدی، طاهره غلامیان آقا محلی صفحات 77-94
    امروزه با گسترش سریع شهرنشینی و جمعیت شهرنشین، نیاز به جابجایی و تقاضا برای سفر، روز به روز افزایش یافته و طولانی شدن زمان سفرها، افزایش سهم شیوه های سفر شخصی(اتومبیل و...)، افزایش ترافیک، آلودگی صوتی و هوای ناشی از سیستم حمل ونقل از دیگر نتایج این امر است. استفاده گسترده از اتومبیل در شهرها، اغلب انعکاس افزایش نیاز به سفر و متوسط مسافت آن در نتیجه رشد افقی و گسترده شهرها و بهم خوردن نظم ساختار فضایی شهر و پراکنش فضایی فعالیت ها است. به این ترتیب ساختار فضایی شهر و نحوه آرایش فضایی کاربری ها در سطح شهر که به میزان زیادی در تعیین الگوی سفر شهروندان و میزان تمایل آنها به استفاده از اتومبیل شخصی در سفرهای شهری موثر است، در برنامه ریزی شهری اهمیت زیادی می یابد. از این رو تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش ساختار فضایی شهر در تمایل شهروندان به شیوه سفر شخصی (اتومبیل) انجام شده است. فرضیه تحقیق عبارت است از: ساختار فضایی تاحد زیادی بر تمایل شهروندان به استفاده از اتومبیل موثر است. روش تحقیق از نوع پیمایشی مبتنی بر استفاده از پرسشنامه با 300 نمونه و روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای می باشد. ابتدا الگوی ساختار فضایی شهر از طریق ضریب آنتروپی نسبی و ضریب موران براساس جمعیت و حجم فعالیتهای تجاری و خدماتی در سطح محلات شهر، تعیین شده است. به منظور آنالیز داده های تحقیق از روش های آماری پارامتریک در نرم افزار SPSS (T یکطرفه و تحلیل واریانس یکطرفه و تحلیل کواریانس) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد ساختار فضایی شهر بابلسر، تاثیر قابل توجهی بر تمایل شهروندان به استفاده از شیوه سفر شخصی دارد.
    کلیدواژگان: ساختار فضایی شهر، شیوه سفر، تمایل، اتومبیل، بابلسر
  • میرنجف موسوی، علی باقری کشکولی صفحات 95-116
    کیفیت زندگی نشان دهنده ویژگی های کلی اجتماعی و اقتصادی و محیطی مناطق است و می تواند به عنوان ابزاری قدرتمند برای نظارت بر برنامه ریزی توسعه اجتماع به کار رود. در این مقاله کیفیت زندگی در محلات شهر سردشت با در نظر گرفتن شاخص های اجتماعی، اقتصادی، محیطی و کالبدی بررسی شده است. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است. به منظور ارزیابی کیفیت زندگی در محلات شهر سردشت از شاخص های عینی شامل 4 شاخص اصلی (جمعیتی، اجتماعی- اقتصادی- کالبدی- زیست محیطی) و 36 مولفه استفاده شده است. جامعه آماری 306 نفر از ساکنین محلات شهر سردشت است. محاسبه میانگین برخورداری نشان داده که در شاخص های (جمعیتی، اجتماعی-اقتصادی- کالبدی و زیست محیطی) به عنوان شاخص تلفیقی، محله کاینه مر با 2/74 درصد مطلوب ترین وضعیت کیفیت زندگی و محله مارغان با 7/59 درصد پایین ترین میزان کیفیت زندگی را دارا هستند. مدل تحلیل واریانس چند متغیره نابرابری بین محلات در برخورداری را با سطح اطمینان 99 درصد مورد تایید قرار می دهد. همچنین آزمون t تک نمونه ای نشان دهنده این است که شرایط کیفیت زندگی در سطح محلات شهر سردشت کمتر از حد متوسط ارزیابی شده است. همچنین با استفاده از مدل رگرسیون چندگانه 71، درصد از بالا بودن کیفیت زندگی در سطح محلات شهر سردشت ناشی از شاخص های اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی است. نتایج حاصل از روش تحلیل مسیر نشان داد متغیرهای کالبدی با میزان 867/0بیشترین آثار را در بالا رفتن میزان کیفیت زندگی در سطح محلات شهر شردشت داشته است. در نتیجه برای بهبود کیفیت زندگی در سطح محلات شهر سردشت برنامه ریزی در شاخص های اقتصادی، کالبدی بسیار تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شاخص ها، توزیع فضایی، محلات، شهر سردشت
  • حجت شیخی، طاهر پریزادی، محمدرضا رضایی، مسعود سجادی صفحات 117-134
    پراکندگی از موضوع های مهم در شهرسازی است که به خاطر عدم برنامه ریزی صحیح رخ داده است. این پدیده آثار نامطلوبی شهرها و زندگی شهری گذاشته و مشکلات اجتماعی و اقتصادی فراوانی به دنبال داشته است. در ایران از سال 1355 تاکنون نسبت شهرنشینی معکوس شده است و از حدود 30 درصد در سال 1355 به حدود 70 درصد در سال 1385 رسیده است. شهرهای ایران همچون بسیاری از شهرهای جهان سوم با افزایش سریع جمعیت و گسترش شهری مواجه بوده اند شهر اصفهان نیز مانند بسیاری از شهرهای کشور از این تحولات مصون نمانده و جمعیت آن در سی سال اخیر نزدیک به سه برابر رشد داشته است که این امر گسترش بی رویه شهر را نیز در پی داشته، به طوری که با گسترش فیزیکی بیش از 6 برابری در طی سه دهه اخیر، مشکلاتی از قبیل افزایش قیمت زمین و مسکن، کمبود امکانات زیربنایی و تخریب زمین های کشاورزی اطراف شهر از ره آوردهای نامطلوب آن بوده است. این مقاله به برسی فرم و شکل شهر اصفهان پرداخته و عوامل موثر بر آن را تحلیل و راهکارهایی برای رفع و تعدیل این فرآیند را ارائه نموده است. روش تحقیق، تحلیلی - توصیفی است، که به منظور تحلیل داده ها از ضرایب جینی و آنتروپی و موران و گری استفاده شده است. نتایج نشان می دهد شهر اصفهان دارای الگوی متمرکز است اما الگوی تمرکز آن به صورت تک قطبی کامل نیست و مقداری پراکنش در آن به چشم می خورد که عمدتا به صورت نواری بوده است و از مرکز شهر به اطراف از مقدار تراکم کاهش می یابد. از رهیافت هایی که به جلوگیری از پراکندگی نا منظم شهر کمک می نماید، می توان به گسترش درون بافتی شهر، استراتژی توسعه عمودی و بالاخره فراهم کردن امکانات رفاهی در روستاها برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر اشاره کرد که به طور کلی، دستیابی به چنین شرایطی مستلزم توسعه آگاهانه شهرها و سیاست های توسعه پایدار کالبدی جوامع شهری است که از کارآمدترین پیشنهادها به منظور رفع پدیده پراکندگی بی رویه، می توان به تلفیق کاربری های زمین مختلط، حمل و نقل عمومی، توسعه فشرده درونی و تاکید بر سرمایه گذاری در نواحی که قبلا زیرساخت ها در آن ایجاد شده است و همچنین در زمینه شهرسازی؛ ساماندهی بلند مرتبه سازی ها و بافت مرکزی شهر با هدف احیاء بافت های قدیمی، همراه با تامین دسترسی مناسب و تامین ایمنی لازم با هدف افزایش خدمات دهی به ساکنان باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تعیین فرم کالبدی شهر، ضریب جینی، ضریب آنتروپی، ضریب موران و گری، اصفهان
|
  • Pages 1-20
    With the increasing population in cities of Iran increased the amount of demand for public goods and services. But due to the particular political -economic structure in our country، always the speed of responding to the needs of the growth rate was low. Among land uses with high demand، the educational land use faces many problems in responding to the needs of student population. Attempts are made in this research to evaluate an educational land use pattern in the city of Shadegan based on quantitative and qualitative criteria. Then، applying Arc Gis 9. 3 software، we locate these educational spaces according to three-level criteria of adaptation، compliance and capacity. The method of research is descriptive-analytical and study sample included all primary schools of Shadegan. The results of the Proximity review with a combination of different layers show that in relevance with semi-compatible and compatible land uses، 7 schools (equivalent to 54 percent) and 10 school (equivalent to 77 percent of the schools) are in inappropriate conditions، respectively. With regard to proximity to incompatible land uses، all schools are in inappropriate condition and in relation to other land uses، especially commercial use، they are in incompatible land uses. With regard to suitability matrix، it was found that the schools retains border of river and radius access and they have appropriate condition and concerning capacity matrix، more than half of the schools are inadequate condition.
    Keywords: Locating, primary schools, Compatibility matrix, Capacity matrix, Utility matrix
  • Pages 21-34
    The present paper first identified necessary bases for setting urban strategic management model using storage-trimming method then measured the position of each basis in Mashhad by applying questionnaire. To reach this goal، 384 questionnaires were distributed among citizens and 21 questionnaires among urban experts. The findings indicate that necessary bases for setting urban strategic management model are: information indicator، strategic thought، commitment، self-rebuilding، relative stability، transparency، citizen-orienting، and involvement، integration، self-assessing and resource mobilization. The findings indicate that in metropolis of Mashhad the average means of 11 respective indicators is 2. 2 which is less than 2. 5 (middle in Likert scale). Of 11 indices stated، one is beyond the average (commitment)، two are equal to average (resource mobilization and self-assessing)، and the other eight are less than the average. In short، in Mashhad elements (necessary bases) on which strategic management model should be established are not so firm. So that at first efforts should be directed toward providing these bases and then strategic management has to be established.
    Keywords: identification, measurement, necessary bases, strategic management, urban strategic management, metropolis of Mashhad
  • Pages 34-54
    Like other developing countries informal settlements in Iran depicts ever increasing inequalities in the urban spaces. These kinds of settlements are increasing in Tabriz as one of the Iranian metropolises. From the main contexture، it can be referred to some parts of north of Tabriz (Aynali and Zynali quarters)، north west (Tabriz great park)، south (around of the south highway)، some parts of lands of Tabriz Medical Sciences University –Gazan Daggi quarter-end of Maralan، Hafez، Talegani and Laleh streets) and south west of the city (Akhmagayaeh quarter). These quarters are expanding by their own mechanisms. This research investigates the infrastructural، demographical، socio-economic، environmental indicators and infrastructural services as the main indictors of the study and evaluates Informal settlements in the Gazan Daggi quarter. The main goal of the research is to study the informal settlements in the studied district in order to improve the conditions based on CDS approach. The date were collected by library research and field study (questionnaire) by simple random sampling method. The validity and reliability of the questionnaires were measured by Cronbach test and ANP was used for studying and prioritizating strategies.
    Keywords: Informal Settlements, CDS, ANP, Tabriz metropolis
  • Pages 55-76
    In contemporary capitalism، city is considered as an appropriate location and urbanization as a favourable way of life. The penetration and influence of capitalism as a culture in the Third World، including Iran has caused heterogeneous urban concentration and rapid urban population growth and thereby، massive rural-urban migrations. In fact، a process that causes the immifration of mainly poor population to the cities. Clear example of such confrontation can be seen in the old textures and also in rural areas and towns like Karaj City. Karaj due to the its specific location of communication facilties route، and being located at highway linking to the west of the country as well as vicinity to Tehran and having environmental potentials besides factories and industrial areas in one hand، and rapid urbanization processes in the country، changing consumption patterns and the development of exogenous communities of the country، alongside massive influx of refugees from surrounding towns and villages on the other hand، has been the tangible outcome of this influx of urban crises being created due to numerous problems including the formation and development of marginalized communities، poor، high damage and social disorder، loss of quality of life and lack of minimum facilities and services required for biological life in an urban area. Variability and lack of sense of belonging، social capital links to the lack of viable neighborhood، with no coherence of ethnic diversity and social integration، all together have increased poverty and two-level divisions (of poverty and richness) within the Metropolitan of Karaj. In this paper، socio-cultural structure of the city of Karaj has been evaluated using SWOT technique. According to research findings، properly obtained strengths and opportunities in order to overcome weaknesses and threats have not been used. The strengths، weaknesses and threats in opportunities are dominant and a type of strategy، (contingency) diversity strategies، has been indicated. At the end، priorities QSPM matrix based on strategies has been suggested.
    Keywords: Strategy, Socio, cultural Structure, Urban Sustainable Development, City of Karaj
  • Pages 77-94
    Growing urban spatial changes has led to increase in demand to more and longer movement، which resulted in longer vehicle mile traveled (VMT)، increasing in private car ratio in commutation، growing congestion and pollution. Rampant use of private car could be a reflection of increase in needs to travel which might be a result of disturbance in urban spatial structure (USS). The relationship between urban spatial structure and dependency to private car is investigated in some papers using objective indicators. This paper aimed to investigate the effect of urban spatial structure on people’s attitude towards using private car in case of access to job and urban public services. The research hypothesis is: USS has significant effect on attitude toward using private car. Using multilevel cluster sampling and Cochran model، 300 samples were surveyed by questionnaire in three main zones (inner، middle، outer zones) of the case city. At the first step، urban spatial structure was modeled based on population and retailed activities applying Relative Entropy Coefficient and Moran’s I Index. Parametric statistic methods (ANOVA and Covariance) were employed to analyze subjective data. The results show that USS has significant effect on people’s attitude toward using private car.
    Keywords: Urban spatial structure, commute mode, attitude, private car
  • Pages 95-116
    The Quality of life is the representative of general social، economic and environmental features of a region، and could be used as a powerful tool for supervision of development planning of society. This article is reviewing the quality of life in different quarters of the city of Sardasht، taking into consideration the social، economic، environmental and physical indexes. Considering the reviewing quarters، the method of research is descriptive- analytical. In order to evaluate the quality of life in the city quarters، objective indexes such as population، social، economic، physical and environmental and 36 other quarters have been used. The statistical sample consists of 306 city residents. Calculation of average conditions shows that population، social، economic، physical and environmental indices as an integrated index has determined the extremes of optimal life as follows: Kaeyneh mar quarters with 74. 2 % has the most optimal life conditions، and Marghan quarters has the worst conditions at 59. 7 %. The malty variance analytical model confirms the inequality of life conditions among the different communities up to 99 % accuracy. Also، independent sample t-test indicates that the living condition in the city quarters is evaluated to be under the average. Likewise، using the malty regression model، 71 % of the higher quality of life in general in the quarters of Sardasht is due to the social، economic، physical and environmental indices. The results of the analysis method shows that physical variable with 0. 867 % has the highest impact on improving the living conditions in the overall city of Sardash. As a result، developing economic and physical indices is very effective in optimizing the quality of life conditions in Sardasht quarters.
    Keywords: quality of life, indexes, Spatial Distribution, quarters, Sardasht city
  • Pages 117-134
    One of the most important issues in today''s urbanization is the dispersal phenomenon that has occurred due to the lack of proper planning. This phenomenon has adverse effects on the quality of cities and urban life، especially it has been followed by social and economic problems. The world is becoming increasingly urbanized. Ratio of urbanization in our country since 1976 is reserved، and from about 30 percent in the year 1976 has reached to about 70 percent in 2006. Iran cities like many of the third world''s cities have been through significant changes، including rapid increase in population and urban development in most cities of the country is due to the improper and unscientific plan in utilization of the city lands. Isfahan as well as many other cities of the country has not been away of these developments and its population in recent 30 years had increased three times and this increasing population growth، has resulted in the uncontrolled expansion of city، in a way that the city with the physical development of more than 6 time in the past three decades، has problems such as increase in the price of land and housing، the lack of infrastructural facilities and destruction of agricultural land around the city. This article studies the form and figure of Isfahan، factors affecting it and solutions to eliminate them and moderate them. The method used in this research is descriptive-analytical and in order to analyze the data Gary and Moran''s model will be used. The results show that Isfahan has a focused model but its focused model is not a complete single-polar and some transmittal can be seen in that mainly and as it goes the center of the city the amount of compression will decrease. Among the approaches to prevent the irregular distribution of the city، one can point to development within the context of city، strategy to provide vertical development and ultimately providing facilities in the countryside to prevent the immigration of villagers to urban areas. Generally، achieving such development requires conscious policy of sustainable development of cities and physical policy of sustainable development. With regard to the most efficient proposal to eliminate the phenomenon of irregular dispersion، the authors point to the use of integration of mixed land، public transportation and compact development and emphasis on internal investment in infrastructure in areas where infrastructures previously had existed، and also the tall building in urban planning and organizing center of the city with the aim of preventing and reducing tissues and values، along with providing adequate access and safety needs of population growth and the activity considered.
    Keywords: the physical form of cities, the Gina coefficient, entropy factor, Gary, Moran factor, Isfahan