فهرست مطالب

مطالعات پیشگیری از جرم - پیاپی 40 (پاییز 1395)

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 40 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر آقازاده، بابک پورقهرمانی صفحات 9-30
    پیشگیری از طریق فناوری الکترونیکی یکی از روش های پیشگیری از جرم است که به علت ویژگی دقت و سرعت، در اداره ها به کار برده می شود. صرف توسل به برخی لوازم سنتی، برای پیشگیری از جرم کافی نیست و باید از جدیدترین ابزارهای الکترونیکی بهره گرفته شود که این مهم نیز می بایست مورد توجه قرار گیرد؛ اما نقش دولت در فضای سایبری در جهت پیشگیری از جرم به صورت مدیریت امور می باشد. هدف دولت الکترونیک، ارائه روش هایی برای مدیریت ارتباطات و حفاظت از داده های ذخیره شده و در حال انتقال و در نتیجه، کوچک کردن دولت برای پیشگیری از فساد اداری است. در این پژوهش علاوه بر استفاده از منابع کتابخانه ای، در برخی از موارد از تجربیات برخی ارگان ها و نهادهای دولتی نیز بهره گرفته شده است. انواع تدابیر و روش های مقابله با فساد اداری بررسی و کاربردهای آن ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. می توان با استفاده از دولت الکترونیک، از اختیارات دولت کاسته و عملکرد کارکنان اداری را تحت نظر قرار داد، هم چنین با کوچک نمودن دولت و کاهش تماس فیزیکی با دولت از برخی جرائم پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، مدیریت اطلاعات، مدیریت ارتباطات، نظارت و کنترل، پیشگیری از جرم
  • محمدعلی عامری، حامد حسنی صفحات 31-60
    فلسفه وجودی نظارت و کنترل اصلاح و بهبود فرایندها بوده و اگر این ویژگی در نظام کنترلی مدیریت خصوصا فرماندهی و مدیریت انتظامی که یکی از وظایف مهم و اصلی آن پیشگیری از جرم است، موجود نباشد، سیستم دوام چندانی نخواهد داشت، لذا هدف از این تحقیق بررسی انواع نظارت و کنترل در مدیریت انتظامی پیشگیر از جرائم می باشد. این تحقیق از بعد هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بوده که برای تایید اعتبار آن از روش محتوایی و برای تعیین پایایی، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده که مقدار آن 91/0 برآورد شد. در این پژوهش برای آزمون فرضیه ها از نرم افزار spss و آزمون های آماری همبستگی پیرسون و رتبه بندی فریدمن استفاده شده، جامعه آماری این پژوهش، شامل فرماندهان، روسا و مدیران صفی و ستادی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ بوده،که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 115 نفر از آن ها به عنوان نمونه آماری و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. یافته های تحقیق نشان داد که هر سه نوع نظارت بر پیشگیری از جرائم تاثیر داشته و در رتبه بندی این عوامل نیز مشخص شد که نظارت «آینده نگر» بیش ترین تاثیر را در پیشگیری از جرائم دارد.
    کلیدواژگان: نظارت و کنترل، پیشگیری انتظامی، نظارت آینده نگر، نظارت سکانی، نظارت گذشته نگر
  • زهرا کریمی، نبی الله غلامی صفحات 61-89
    این پژوهش با هدف بررسی جرائم ارتکابی زنان مطلقه و جرایمی که زنان مطلقه بزه دیده آن واقع می شوند، و رابطه آن ها با پیامدهای طلاق در شهر اصفهان، انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی-پیمایشی و جامعه آماری کلیه زنان مطلقه شهر اصفهان بوده که مرتکب بزه شده یا بزه دیده واقع شده اند، که از بین آن ها 46 نفر زن بزه کار محبوس در زندان مرکزی و 18 زن بزه دیده تحت پوشش مراکز مختلف و هم چنین 64 زن تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیش ترین جرمی که زنان مطلقه مرتکب می شوند، سرقت و پس از آن استعمال و توزیع مواد مخدر است که با پیامدهای فردی و اقتصادی طلاق، قابل تبیین می باشند. هم چنین بیش ترین جرمی که علیه زنان مطلقه ارتکاب یافته جرم، ضرب و جرح است که این جرم نیز از طریق پیامد اجتماعی طلاق و طرد و انزوای اجتماعی زنان مطلقه قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: بزه، بزه دیدگی، طلاق، زنان، بزه کاری، پیامدهای اجتماعی
  • عبدالرضا جوان جعفری بجنوردی، محبوبه جمالی، سید محمد جوادساداتی صفحات 91-114
    شماری از فیلسوفان و نظریه پردازان مجازات، بر این عقیده اند که خشونت نهفته در واکنشهای کیفری از این قابلیت بررخوردار است تا اهدافی هم چون پیشگیری از تکرار جرم، اصلاح بزهکار و افزایش امنیت عمومی از طریق سلب توان بزهکاری را فراه آورد. این اندیشمندان تاکید میکنند که مجازاتهای شدید میتواند بازدارنده باشد؛ موجب برانگیختن حس ندامت اخلاقی در بزهکاران شده و یا دست کم به واسطه سلب توان آنان، امکان ارتکاب جرم را به حداقل برساند. در تقابل با این پیش فرضهای فلسفی آرمانگرایانه، پژوهشهای تجربی به اثبات رسانده اند که مجازاتهای شدید برخلاف تصور مرسوم اثر بازدارندگی نداشته و نیز از این قابلیت برخوردار نیستند که حس بدهکار بودن به بزهدیده و جامعه را در بزهکار شعله ور کنند. برعکس،خشونت مجازات نیرویی تمام عیار برای زنده نگهداشتن حس انتقام از جامعه در بزهکار به شمار میاید. بدین ترتیب، پیشفرض بنیادین مقاله پیش رو آن است که خشونت مجازات کمترین تاثیر را در تحقق اهداف نظام کیفری دارد. برای اثبات این فرضیه، روش فراتحلیل مورد استفاده قرار میگیرد.
    کلیدواژگان: خشونت کیفری، بازدارندگی، اصلاح و ندامت اخلاقی، ناتوان سازی، مجازات حبس
  • مجتبی ستوده گندشمین، رقیه دیندار بوسجین، غلامحسین نظری، موسی صمدیان صفحات 115-158
    قاچاق انسان یکی از پدیده های در حال رشد عصر حاضر است که به عبارتی، شکل جدید و امروزی برده داری محسوب می گردد. اصولا بزه دیدهان قاچاق انسان عمدتا در معرض شرایط غیرانسانی قرار دارند و در نتیجه متحمل آسیب های روانی، جنسی و فیزیکی می شوند که موج این آثار تا مدت های زیادی در جامعه و اشخاص باقی خواهد ماند. حمایت از بزه دیده جرم قاچاق انسان به خصوص کودکان و زنان و مهاجرین به دلایل انسانی و ارزش های حقوق بشری و از آن رو است که او، بزه دیده جرم و نه مرتکب آن است و حمایت از او به همکاری بزه دیده با سازمان عدالت کمک می کند و هم چنین مانع از بزه دیدگی مجدد او می شود. از مهم ترین حمایت هایی که در کنوانسیون های بین المللی برای حمایت از این بزه دیدگان آمده است، عدم مجازات بزه دیده برای جرایمی که در فرآیند قاچاق انسان به انجام آن مجبورشده اند، از میان اسنادی که به حمایت از بزه دیدگان جرم قاچاق انسان اشاره کرده اند، باید به پروتکل پیشگیری، سرکوب و مجازات قاچاق اشخاص، به ویژه زنان و کودکان، تکمیلی کنوانسیون ملل متحد علیه جرم سازمان یافته فراملی موسوم به پروتکل پالرمو و کنوانسیون راجع به اقدام علیه قاچاق انسان مصوب سال 2005 شورای اروپا موسوم به کنوانسیون ورشو اشاره کرد. اسناد فراملی مزبور، به گونه های متفاوتی از تدابیر حمایتی برای بزه دیدگان جرم اشاره کرده اند که به ویژه باید از تدابیری یاد کرد که بهبودی جسمی، روانی و اجتماعی بزه دیدگان را هدف قرار می دهد. روش پژوهش حاضر از نوع کتابخانه ای با ماهیت تحلیلی توصیفی است.
    کلیدواژگان: قاچاق انسان، بزه دیده، حمایت از بزه دیده، کنوانسیون بین المللی، شهروند درجه دوم
  • هادی جعفریان، احمدرضا بسیج، محمد سمیعیانی صفحات 159-200
    مصرف مشروبات الکلی به عنوان یک مسئله اجتماعی و به مثابه یکی از غم انگیزترین رویدادهای در حال وقوع جوامع بشری، روند رو به رشدی داشته است. از سوی دیگر کاهش سن گرایش به مصرف، قشر جوان جامعه را به عنوان گروهی در معرض خطر معرفی می نماید. به همین جهت تحقیق حاضر باهدف بررسی عوامل اجتماعی موثر بر گرایش جوانان به مصرف مشروبات الکلی شکل گرفته است. این پژوهش از نوع علی- پس رویدادی بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی، شامل آزمون های واریانس یک طرفه، آزمون لوین و مقایسه چندگانه میانگین؛ استفاده شده است. ابزار اندازه گیری در این تحقیق پرسش نامه محقق ساخته با روایی و پایایی مورد قبول می باشد که به تفکیک میان 50 نفر از افراد مصرف کننده (طیف سنی جوان) در مراکز تولد دوباره شهرستان شهرکرد و 50 نفر از افراد عادی با مشخصه قبلی که همگی به شیوه تصادفی انتخاب شده بودند توزیع شد. نتایج تحقیق موصوف بیانگر آن است که نگرش به مشروبات الکلی، انزوای اجتماعی، باورها و اعتقادات مذهبی، الگوپذیری از خرده فرهنگ های منحرف و دسترسی به امکانات فرهنگی و رفاهی با ترتیب ذکر شده ازجمله عوامل موثر در گرایش جوانان به مصرف مشروبات الکلی بوده و کنترل اجتماعی در بروز این امر تاثیری نداشته است.
    کلیدواژگان: مشروبات الکلی، مصرف کننده، عادی، عوامل اجتماعی
  • شهرداد دارابی صفحات 201-235
    در این مقاله سعی شده است که شرایط توسعه و بهبود سیاست پیشگیری از جرم در سطح فدرال و ملی کشور بلژیک تحلیل شده و اجرای رویه های پیشگیری از جرم از سال های 1985 تا سال 2007 تبیین شود، برای درک بهتر تکامل شیوه های پیشگیرانه در طول این مدت، زمان مذکور به 3 سه دوره تقسیم شده است که این امر بر اساس همکاری های صورت گرفته میان احزاب سیاسی حاکم در سطح ملی و فدرال بوده است. به دنبال این ضابطه، وجه تمایزی میان سه دوره ایجاد شد. نخست، سال های 1985 تا 1988 زمانی که ائتلاف احزاب دموکراتیک مسیحی و لیبرال در قدرت بود؛ دوم 1988 تا 1998 زمانی که ائتلاف احزاب دموکراتیک مسیحی و سوسیالیست حاکم بود و سوم دوره 1999 تا 2007 که شاهد ائتلاف احزاب لیبرال و سوسیالیست بودیم (البته از 1999 تا 2003 احزاب سبز نیز از قدرت برخوردار بودند). این نکته جهت یادآوری حائز اهمیت است که از دهه 1970 تعارض های منافع سیاسی و منطقه ای در سرتاسر بلژیک وجود داشت که موجب شکل گیری شکاف سیاسی- اجتماعی در این کشور شده بود و این تقسیم بندی در یک طرف، حزب فرانسوی زبان ها و در طرف دیگر فلاندری زبان ها را قرار داده بود که به طور کلی هر یک از دیگری مستقل بودند.
    کلیدواژگان: سیاست پیشگیری، فدرال، رویه های پیشگیری، دموکراتیک مسیحی