فهرست مطالب

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 34 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رویا نظری، امیر حسن کوهی، سید رضا فاضلی، رضا بیرامی، فیض الله افرازی زاده* صفحات 9-22
    تاب آوری ازجمله متغیرهایی است که جایگاه ویژه ای در حوزه های روانشناسی تحول، روانشناسی خانواده و بهداشت روانی یافته است، به طوری که هرروز برشمار پژوهش های مرتبط با این سازه افزوده شده است. پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش انطباق پذیری و خودکار آمدی ‏در پیش بینی تاب آوری مسیر شغلی زنان شاغل اجرا گردید. این پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را زنان ‏شاغل یک شرکت در استان کهگیلویه و بویراحمد تشکیل دادند که بر اساس نمونه گیری در دسترس تعداد 132 نفر از آن ها به عنوان حجم ‏نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه های انطباق پذیری شغلی ساویکاس (2012) ، خودکارآمدی عمومی ‏شرر (1982) و تاب آوری شغلی مورگان (2001) استفاده شد و با استفاده از نرم افزار و ‏SPSS‏ و PLSدر دو سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از ‏آزمون های همبستگی پیرسون جهت سنجش رابطه بین متغیرها و همچنین جهت پیش بینی متغیر ملاک (تاب آوری) رگرسیون گام به گام مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین خودکارآمدی عمومی و انطباق پذیری با تاب آوری رابطه مثبت ‏معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که مدل پژوهش از برازندگی مناسبی برخوردار است. بنابراین نتیجه گرفته می شود که متغیرهای مستقل قادر به پیش بینی تغییرات متغیر وابسته هستند و انطباق پذیری و خودکارآمدی بالا باعث افزایش تاب آوری مسیر شغلی خواهد شد. ‏
    کلیدواژگان: خودکارآمدی عمومی، انطباق پذیری شغلی، تاب آوری، زنان
  • ایرج شاکری نیا، عباس صادقی، احیا حصیرچمن* صفحات 23-43
    هدف
    پژوهش حاضربه منظور تعیین رابطه مهارتهای ارتباطی، مسئولیت پذیری و تنظیم هیجان با سلامت روان در کارمندان بانک ملی شهرستان بندرانزلی اجرا شده است.
    روش
    جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان شعبه های بانک ملی شهرستان بندرانزلی می باشد (134). در این پژوهش 97 نفر از کارمندان بانک به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و پرسشنامه های مهارت های ارتباطی جرابک (2004) ، مقیاس مسئولیت پذیریCPI، تنظیم هیجانی گراس وجان (2003) و سلامت روانGHQ-28 را تکمیل نموده اند. تجزیه و تحلیل داده هابااستفادهازآماره های ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام صورت گرفت.
    یافته ها
    مهارتهای ارتباطی (درک پیام کلامی و غیر کلامی، تنظیم عواطف و قاطعیت) با سلامت روان رابطه مثبت معنادار دارند و مهارتهای ارتباطی (گوش دادن و بینش در ارتباط) با سلامت روان رابطه منفی دارند. بین مسئولیت پذیری با سلامت روان همبستگی مثبت معنی دار وجود دارد؛ ارزیابی مجدد و سرکوبی از مولفه های تنظیم هیجانی با سلامت روان رابطه منفی دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که ارزیابی مجدد به صورت منفی و معنادار و مسئولیت پذیری، درک پیام و قاطعیت به صورت مثبت و معنادار می توانند سلامت روان را پیش بینی کنند. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی و شناخت هیجانات و آموزش شیوه های مدیریت آن، می تواند باعث افزایش سلامت روان کارکنان و در نتیجه کارآمدی بالاتر سازمان گردد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، سلامت روان، مهارت های ارتباطی، مسئولیت پذیری
  • جیران محمدی، احسان کیانی، فرج الله رحیمی* صفحات 44-63
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی پیشامدها (خودکارآمدی، ثبات عاطفی و جامعه پذیری سازمانی) و پیامدهای (موفقیت شغلی) تاب آوری شغلی با یک رویکرد چند سطحی است.
    روش
    روش تحقیق توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش 17000 نفر از کارکنان 20 شرکت از شرکت های پتروشیمی مستقر در منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر می باشد که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 384 نفر از کارکنان جامعه آماری به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در این پژوهش برای سنجش متغیرهای خودکارآمدی، ثبات عاطفی، تاب آوری شغلی، جامعه پذیری سازمانی و موفقیت شغلی به ترتیب از پرسشنامه های چن، گولی و ادن (2001) ، لی یان (2005) ، لی یو (2003) ، تائورمینا (2004) و گاتیکار و لاروود (1986) استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نشان داد که در سطح فردی خودکارآمدی و ثبات عاطفی تاثیر مثبت و معناداری بر تاب آوری شغلی داشته و تاب آوری شغلی ضمن اینکه نقش میانجی میان ثبات عاطفی و موفقیت شغلی و خودکارآمدی و موفقیت شغلی را ایفا می کند، خود نیز تاثیر مثبت و معناداری بر موفقیت شغلی دارد. در سطح سازمانی نیز تاثیر زمینه ای جامعه پذیری سازمانی بر تاب آوری شغلی تایید شد. همچنین مشخص شد که جامعه پذیری سازمانی میان خودکارآمدی و تاب آوری شغلی و همچنین ثبات عاطفی و تاب آوری شغلی نقش تعدیلی ایفا می کند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که ویژگی های شخصیتی در کنار متغیر سازمانی جامعه پذیری می توانند باعث تقویت تاب آوری افراد در شغل خود و در نتیجه بهبود موفقیت شغلی افراد شوند. این بدان معنی است که شرکت های پتروشیمی باید از استراتژی ها و برنامه هایی برای کمک به کارکنان خود در ارتقاء تاب آوری شغلی از طریق برنامه های جامعه پذیری سازمانی و عوامل شخصیتی، کمک بگیرند
    کلیدواژگان: تاب آوری شغلی، ثبات عاطفی، جامعه پذیری سازمانی، خودکارآمدی، موفقیت شغلی
  • علی رضایی شریف، غفار کریمیان پور، گل نما مرادی، ابراهیم کریمیان پور* صفحات 64-79
    هدف
    این پژوهش رابطه اخلاق کاری و تعهد به تغییر با توجه به نقش واسطه ای اشتیاق شغلی در بین معلمان مقطع ابتدایی بود.
    روش
    پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی معلمان مقطع ابتدایی شهرستان ثلاث باباجانی (400 نفر) بود. حجم مطلوب نمونه با توجه به جدول مورگان 200 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اخلاق کاری، تعهد به تغییر، اشتیاق شغلی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و LiSREL استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که که اخلاق کاری به صورت مستقیم بر تعهد به تغییر و اشتیاق شغلی و به صورت غیر مستقیم از طریق اشتیاق شغلی بر تعهد به تغییر تاثیر دارد. همچنین اثر مستقیم اشتیاق شغلی بر تعهد به تغییر معلمان معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    بنابراین برای افزایش تعهد به تغییر معلمان می توان به اخلاق کاری و اشتیاق شغلی توجه کرد.  
    کلیدواژگان: اخلاق کاری، اشتیاق شغلی، تعهد به تغییر
  • ناهید رحیمی منجزی، نرگس باباخانی* صفحات 80-98
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی رضایت شغلی براساس خود تنظیمی هیجانی و مکانیسم های دفاعی در کارمندان بهزیستی استان تهران بود.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی و نمونه این پژوهش 324 (158 مرد و 166 زن) بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات شرکت کنندگان از پرسشنامه های رضایت شغلی (JDI) ، مکانیسم های دفاعی (DSQ – 40) و دشواری تنظیم هیجانی (DERS) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که همه مولفه های خودتنظیمی هیجانی به غیر از آگاهی هیجانی با رضایت شغلی رابطه مستقیم و معنادار دارند. بین همه مولفه های خودتنظیمی هیجانی به غیر از آگاهی هیجانی با مکانیسم های دفاعی رشد نایافته و روان آزرده رابطه معکوس و معنادار دارند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که خودتنظیمی هیجانی 5 درصد واریانس رضایت شغلی را تبیین می کند، اما سبک های دفاعی، رضایت شغلی را تبیین نمی کنند. در بررسی تفاوت های جنسیتی با آزمون t نشان داده شد، مردان در مولفه های رضایت از ترفیعات، حقوق و مزایا و رضایت از شرایط محیط کار در سطح بالاتری از زنان قرار دارند. اما در نمره کلی رضایت شغلی بین زنان و مردان تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت توانایی تنظیم هیجانات بر بکارگیری مکانیسم های دفاعی و رضایت شغلی می توان با
    بهره گیری از راهنمایی و تکنیک های درمانی روان شناسان و مشاوران در سازمان بهزیستی جهت افزایش آگاهی و کسب مهارت های تنظیم هیجانی و بکارگیری مکانیسم های رشد یافته در جهت ارتقاء رضایت شغلی و اهداف سازمان بهزیستی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: خود تنظیمی هیجانی، رضایت شغلی، مکانیسم های دفاعی
  • کاظم گرام* صفحات 99-112
    رشد و پیشرفت شغلی زنان پیچیده است و باید آنرا از زوایای چند بعدی بررسی کرد روش پژوهش مطالعه،روش شناسی و از نوع مطالعات روش شناختی است. جامعه پژوهش دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک می باشد که تعداد 181 نفر از آن ها با استفاده از نمونه گیری در دسترس (آسان) انتخاب شدند. سپس پرسشنامه آرزوهای مسیر شغلی گری و اوبرایان بین آن ها توزیع گردید. این مقیاس ابتدا به فارسی ترجمه و سپس به انگلیسی برگردانده شد. جمعی از متخصصان، پرسش نامه را برای تعیین حساسیت های فرهنگی، وضوح سوالات، موارد اختلاف و خطاهای موجود در معنایابی بررسی کردند. یافته ها نشان داد ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسش نامه 87/ و برای خرده مقیاس ها از 82/0 تا 92/ متغیر بود. همه موارد همبستگی موردکلی قابل قبولی داشتند. نتایج آزمون - بازآزمون نشان دهنده ثبات برای پرسشنامه آرزوهای مسیر شغلی زنان بود. تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی بیانگر 2 خرده مقیاس قابل قبولی بود. نتایج نشان داد نسخه فارسی آرزوهای مسیر شغلی زنان روایی و پایایی خوبی را نشان داده است و جهت سنجش آرزوهای مسیر شغلی زنان در کنار سایر متغیر های شغلی می توان از آن در نمونه ایرانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آرزوهای مسیر شغلی، زنان، اعتبار یابی، تحلیل عامل، پایایی
  • علی محمد نظری، عزیزالله تاجیک اسماعیلی، عبدالرحیم کسایی اصفهانی، زینب گل پیچ* صفحات 113-136
    هدف
    پیشرفت های اخیر در زمینه ی عوامل موثر در رشد شغلی بر ویژگی های والدین به عنوان نخستین تاثیرگذاران در این مسیر تاکید می نمایند. بنابراین هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل والدینی موثر بر رشد شغلی می باشد.
    روش
    این پژوهش یک پژوهش کیفی با طرح پدیدار شناسی تفسیری می باشد. نمونه پژوهش حاضر را تعداد 13 مشارکت کننده (8 مرد و 5 زن) از دانشجویان دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی شهر بجنورد تشکیل می دهد که نمره رشد شغلی و انطباق پذیری شغلی آنها یک انحراف معیار بالاتر از میانگین بوده است. این نمونه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب گردید و سپس داده ها با استفاده از روش مصاحبه ی نیمه ساختار یافته جمع آوری و از طریق روش دیکلمن کدگذاری و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل مصاحبه ها منجر به استخراج 759 کد اولیه، 23 مفهوم و 9 مقوله مشتمل بر حمایت عاطفی، بستر اکتشاف، بستر خوگردانی، بستر خودکفایی، بستر خودکارآمدی شغلی، فرارفتن از روایت های غالب، حمایت اطلاعاتی، روابط اجتماعی تضمین شده و درگیر شدن می باشد.
    نتیجه گیری
    ضمن تاکید بر عوامل والدینی موثر بر رشد شغلی، نتایج پژوهش حاضر بیانگر فرایندهایی است که از طریق آن فرزندان در جهت اکتشاف شغلی و بسترهای منجر به رشد شغلی بیشتر گام برمی دارند.
    کلیدواژگان: پدیدار شناسی، رشد شغلی، عوامل والدینی
|
  • R. Nazari, A.H. Kohi, R. Beyrami, S. F. Afrazizade* Pages 9-22
    Resiliency is one of the variables that have aspecial position in the fields of evolution Psychology,family psychology,mental psychology, the number ofrelated researches are being increased as well. The currentstudy was conducted to investigate the role of careeradaptability,self-efficacy in predicting the WomenCareer Resiliency. Statistical population of this study iswomen working in a company in Kohgiluyeh,Boyer-Ahmad province. Based on the available sampling, 132 ofthem were selected as the sample size. To collect the data,Savickas' inventory of career adaptability (2012), Sherer'sgeneral self- efficacy (1982),Morgan's careerresilience (2001) were used. These inventories wereanalyzed using SPSS,PLS software in two descriptiveand inferential levels,correlation tests to assess therelationship between the variables,to predict thecriterion variable (resiliency) of stepwise regression. Theresults showed that there is a significant positiverelationship between two variables of general self-efficacyand Career adaptability,career resiliency,theresearch model was also approved. Therefore, it isconcluded that the independent variables are able topredict the dependent variable,career adaptability andhigh self-efficacy will increase the career resiliency.
    Keywords: General self-efficacy, Career Adaptability, Career resiliency, Women
  • I. Shakerinia, A. Sadeghi, E. Hasirchaman* Pages 23-43
    The purpose of this study is toinvestigate the relationship between communicationskills, responsibility,emotion regulation withmental health of National Bank employees inBandar-eAnzali.Method the study participants wereall 134 employees of National Bank branches inBandar-e Anzali. In this paper, 97 bank employeeswere selected by cluster random sampling,theywere asked to Communication Skills QuestionnaireJerabek(2004), CPI-Re Questionnaire, EmotionRegulation Questionnaire Gross & John (2003) andMental Health Questionnaire (GHQ-28). Data wereanalyzed using questionnaire reliability usingCronbach's alpha. Pearson correlation coefficientand multivariate regression were used in order toanswer the research hypotheses.
    Findings
    There is asignificant relationship between communicationskills, emotional regulation, comprehension anddecisiveness, accountability,emotionalregulation with the evaluation scale of the mentalhealth of National Bank employees. (P<0.05) Inaddition, responsibility,emotional regulationcan significantly predict %12 the changes in themental health of National Bank staff. (²R- 0.125).According to the results of the study, it can beconcluded that employees who have morecommunication skills, responsibility,emotionalregulation, they have higher levels of mental health.
  • J. Mohammadi, E. Kiani, F. Rahimi* Pages 44-63
    The purpose of the current paper is to examine Antecedents (self-efficacy, Emotional Stability and organizational socialization) and consequences it (career success) on career resilience. This is a descriptive-survey. The target population included 17000 employees of 20 petrochemical companies in Mahshahr special economic zone. In this study, to measure the variables, from self – efficacy questionnaireChen, Gully, and Eden (2001), Emotional Stability questionnaire Li Yan (2005), Organizational Socialization questionnaire Taormina (2004), Career resiliencequestionnaire Liu (2003) and Career success questionnaire was used. To study individual level hypotheses, was used the Structural Equation Modeling and PLS software, and a linear hierarchical model test was used to examine thecontextand moderating effect the group level variables on individual level variables (multilevel approach). In the individual level, Self-efficacy and Emotional stability had a positive effect on career resilience and also career resilience had a positive effect on career success. In the organizational level, organizational socialization had a positive effect on career resilience which is at the individual level. The mediating role of organizational socialization between self-efficacy and career resilience and also between emotional stability and career resilience were confirmed. It was also found that organizational socialization plays a moderating role between self-efficacy and career resilience as well as emotional stability and career resilience. The results of this study showed the importance of personality factors and organizational factors to enhance the resiliency of employees and subsequently their career success. It means petrochemical companies should have strategies and plans to help their employees enhance career resilience through organizational socialization plans and personality factors.
    Keywords: Career resilience, Career success, Emotional Stability, Organizational socialization, Self–efficacy
  • A. Rezaeisharif, GH. Moradi, E. Karimianpour, GH. Karimianpour* Pages 64-79
    Aim The purpose of this study was toinvestigate the mediating role of job engagementin relationship between work ethic withcommitment to change.MethodStudy is appliedand The Research method was descriptivecorrelational. The population of this studyconsisted of all Primary school teachers (400) inSalas babajany. According to Morgan table andusing available sampling method, 200 subjectswere selected. Work ethic Questionnaire, jobengagement,commitment to change wasused to collect data. To analyze the data, SPSSand LISREL software were used.Results showedthat the work ethic directly effected oncommitment to change,job engagement, andindirectly effect on commitment to changethrough job engagement. It also the direct effectof job engagement on the commitment to changewas significant.Conclusionso to increasecommitment to change, work ethic,jobengagement can be considered.
    Keywords: Work ethic, Job engagement, Commitment to chang
  • N. Rahimimanjazi, N. Babakhani* Pages 80-98
    The purpose of this study was to predict jobsatisfaction based on emotional self-regulation,defensemechanisms in welfare workers in Tehran province.
    Methodology
    This study was a correlational study. Thestatistical population of this study was all employees ofTehran's Welfare Office in 2013-2014 who were selectedusing a sampling method of 324 (158 men,166 women).Data were collected by JDI, Defense Mechanisms (DSQ-40)and Difficulties of Difficulty Adjustment (DERS). Thecollected data were analyzed using Pearson correlation andmultiple regressions.
    Result
    Pearson correlation resultsshowed that all components of emotional self-regulation,with the exception of emotional awareness, have significantcorrelation with job satisfaction. There is a significantinverse relationship between all components of emotionalself-regulation, with the exception of emotional awareness,with immature defense andNeuroticism defense mechanism.Multiple regression analysis showed that emotional selfregulationexplains 5% of the variance of job satisfaction,but defensive styles do not explain job satisfaction. Ininvestigated gender difference with t test showed that, menin satisfaction with promotions, compensation andsatisfaction,satisfaction with working conditions are inhigher levels of satisfaction. However, in overall jobsatisfaction score, there was no significant differencebetween men,women.
    Conclusion
    The result of thisstudy indicated a direct relationship between emotional selfregulationand job satisfaction, inverse relationship withunmet,unpredictable defense mechanisms,lack ofrelation with defense styles. Therefore, considering theimportance of the ability to regulate emotions on the use ofdefense mechanisms,job satisfaction, one can use theguidance,therapeutic techniques of psychologists andcounselors in the welfare organization to increase theawareness,gain of emotional adjustment skills,theuse of the developed mechanisms in to promote jobsatisfaction,goals of the welfare organization.
    Keywords: Emotional Self-Regulation, Job Satisfaction, Defense Mechanisms
  • K. Gram* Pages 99-112
    Women's career development iscomplex,should be examined frommultidimensional angles consideringsocial
    Methods
    the study employs acorrelational the research populationconsists of female students in Islamic AzadUniversity, Arak Branch,Iran. 181individuals were selected out of thepopulation by the convenience samplingmethod. Then, copies of the CareerAspiration Scale (CAS) developed by Garyand O'Brien were distributed among them.This scale was first translated into Persianand then back-translated into English. Ateam of experts reviewed the scale fordetermining cultural sensitivities, clarity ofquestions, differences,errors inmeaning.The results illustrated thatCronbach's alpha coefficient for the wholescale was 0.87,for its subscales, itranges from 0.82 to 92.9. All cases enjoyedacceptable correlation. The results of thetest-retest showed a consistency for theWomen’s Career Aspiration Scale. Theexploratory,confirmatory factor analysisindicated two acceptable subscales.Theresults illustrated that the Persian version ofthe Women’s Career Aspiration Scale hasgood reliability,validity,it can beused in Iranian sample for measurement ofthe of women's career aspirations along withother career variables.
    Keywords: career paths, women, validation, factor analysis, reliability
  • A. Mohammadnazari, A. Tajikesmareeli, A.R. Kasaeeesfahani, Z. Golpich* Pages 113-136
    Aim recent advancement in the area of factor influencing career development emphasizes on parents’ characteristics as the first influential ones in this area. Methods this research is a qualitative research with interpretative phenomenological design. Research population include students of universities and higher education institutes of Bojnord city and sample consists of 13 participants (8 males and 5 females) among students, that their score on career development and career adoptability is one standard deviation higher than mean. This sample was selected by purposeful and snowball sampling. Then, data was collected by semi-structured interview and was coded and analyzed by Dicklman method. Results of interviews’ analysis led to extracting 759 primary codes, 23 concepts, and 9 items consisted of emotional support, exploration context, self-regulationcontext, and selfsufficiency context, career self-efficacy context, going beyond prevailing narratives, information support, guaranteed social relationships, and involvement. While emphasizing on parental factors influencing on career development, results of current research suggest processes by which, children take steps toward career exploration and beds leading to more career developments.
    Keywords: career development, parentalfactors, phenomenology