فهرست مطالب

مطالعات ادبیات کودک - سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1397)

مجله مطالعات ادبیات کودک
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره ایشانی* ، محمود باباعلی صفحات 1-20
    توجه به فرهنگ شهروندی و آموزش آن، رویکردی نوین است که کشورهای توسعه یافته به آن پرداخته اند و نتایج موثر آن در رفاه وتوسعه جامعه باعث شده کشورهای در حال توسعه نیز ضرورت آن را درک کرده و زمینه آموزش را فراهم آورند. هدف از این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، تعیین میزان حضور مضامین مرتبط با آموزش فرهنگ شهروندی و فرهنگ قانون مداری- به عنوان یکی از مولفه های اساسی آن- در محتوای داستان‏ها و حکایت های فارسی و نقد آن است. جامعه آماری این تحقیق، داستان‏ها و حکایت های کتاب فارسی بخوانیم دوره ابتدایی آموزش و پرورش سال 1394-1393 است. واحد زمینه نیز متن کتاب‏های یاد شده و واحد تحلیل (ثبت) مفاهیم مرتبط با آموزش فرهنگ شهروندی قانون مداری در نظرگرفته شده است. نتایج بدست آمده احاکی از این است که از کل 72 داستان وحکایت ثبت شده فقط 17 مورد دارای شاخص های مرتبط با قانون مداری بوده که اکثرا نیز در پایه های دوم و سوم هستند که دانش آموزان از توانایی و مهارت خوانداری کمتری برخوردارند. همچنین بررسی میزان فراوانی شاخص ها نشان می‏دهدفراوانی شاخص ها از یک تعادل نسبی برخوردار نیستند؛ بطوری که شاخص رعایت حقوق شهروندان دارای 53 درصد و پایبندی به هنجارها، ارزش‏ها و قوانین و مقررات 5. 9 درصد فراوانی است. همچنین 67 درصد از مضامین مطرح شده در شاخص‏ها دارای بار آموزشی منفی، در جهت تضعیف فرهنگ قانون‏مداری هستند و این موضوع با اهداف نظام آموزش و پرورش کشور مغایرت دارد و لزوم بازنگری و اعمال اصلاحاتی درخصوص محتوای این کتاب ها را ضروری می نمایاند.
    کلیدواژگان: کتاب‏های فارسی بخوانیم دوره ابتدایی، داستان، حکایت، فرهنگ شهروندی، فرهنگ قانون مداری
  • نگین بی نظیر * صفحات 21-48
    قدرت را نباید به یک ساختار یا نهاد واحد تقلیل داد. قدرت فرایندی است، که در همه مناسبات و در ظریفترین سازوکارهای تبادل اجتماعی جریان دارد و بر آنها تاثیر میگذارد؛ قدرت با تولید گفتمان، ایجاد لذت میکند و با صورتبندی های معرفتی زبانی، نظامهای فکری و حقیقت خلق میکند و پروژه سوژهشدگی را اجرایی مینماید. گفتمان قدرت با مفصلبندی گزاره های خود در پیکره جامعه، در پیوندی انداموار با مراقبتهای سلسلهمراتبی، نوعی دیدهبانی قدرت را شکل میدهد.
    این جستار با تکیه بر اندیشه های میشل فوکو، در بافت قدرت مدرن و گفتمان قدرت به تحلیل چگونگی کارکرد و نقش قدرت انضباطی در نهاد مدرسه، که مکان مناسبی برای اعمال تکنولوژی انضباطی است، میپردازد و با تحلیل «قصه های مجید» هوشنگ مرادی کرمانی، نشان میدهد، که چگونه گفتمان قدرت با استراتژی های خاص زبانی و با چیدمان گزاره ها و تکرار و تثبیت ٱنها در ساختار سلسلهمراتبی (مدیر، ناظم، معلم و بیبی، مادربزرگ مجید) به مفصلبندی گزاره های خود میپردازد و درس ریاضی و همبسته های معنایی آن را در مرکز گفتمان قدرت انضباطی قرار میدهد.
    تکنولوژی انضباطی با اصل رویتپذیری هم امکان مجازات انضباطی (تعذیب، تنبیه و امتحان) را برای تربیت بدنهای رام و بهنجارسازی محقق میسازد و هم دانشآموزان را در رده های ضعیف، زرنگ، باهوش، کودن و… شبکهبندی میکند (نگاه پایگانمند) ، البته مجید به شگردهای مختلف در برابر فشار گفتمانی، مقاومت میکند و گفتمان قدرت نیز از این مقاومتها و سریپچی ها استقبال میکند.
    کلیدواژگان: گفتمان، فرایند قدرت، تکنولوژی انضباطی، نهاد مدرسه، قصه های مجید
  • عاطفه جمالی، طاهره شیخی * صفحات 49-72
    نشانه شناسی دانشی است که درآن نشانه ها، مطالعه، شناسایی و دسته بندی می شوند. قرارگرفتن تصویر در یک قاب آن را به متنی تبدیل می کند که کارکرد نشانه ای و دلالت گر پیدا می کند و می توان لایه های متفاوت را در آن واکاوی کرد.
    در آثاری که برای نوجوانان آفریده شده گاهی تنها تصویرکتاب، تصویر روی جلد است. با توجه به این که مخاطب این تصویرها نوجوانانند، و توان درک مفاهیم پیچیده و پنهان را دارند؛ می توان در این تصاویر استعاره های تصویری، نشانه شناسی و انتزاع را بازیابی کرد.
    در این مقاله به نشانه شناسی لایه ای تصویر روی جلد چهار اثر برگزیده ی مجموعه ی رمان نوجوان امروز از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان می پردازیم و تلاش می کنیم با کشف رابطه ی درون خود متن تصویری و نیز رابطه ی آن با متن نوشتاری، لایه های متفاوت رمزگانی را به خوانش بگیریم.
    به نظر می رسد در این چهار اثر، تصویرگر در طرح روی جلد به خوانش لایه های روایی متن پرداخته و تلاش کرده است با توجه به ساختار و گونه ی متن نوشتاری، متن تصویری جامعی را پیش چشم مخاطب بگسترد و لایه های معنایی متعددی را معرفی کند.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی لایه ای، نشانه شناسی تصویر، تصویر روی جلد، رمان نوجوان(مجموعه ی رمان نوجوان امروز)
  • مهناز جوکاری*، عطیه فیروزمند صفحات 73-90
    نابرابری قدرت آفرینندگان آثار ادبی ویژه ی کودکان و نوجوانان با مخاطبان خود از یک سو و پذیرش ناگزیری آغشته بودن متن های کودکان و نوجوانان به ایدئولوژی ازسوی دیگر، منتقدان و نظریه پردازان ادبیات کودک را به این بحث کشانده است که باید خوانندگان کم سال را از حضور و چگونگی حضور ایدئولوژی در متن آگاه کرد تا خواننده به جای پذیرش یک سویه به خواننده ی کنشگر متن تبدیل شود و بدین وسیله، خود را از فشار ایدئولوژی کتاب برهاند.
    سخنان نودلمن (2000) پیرامون تاثیر فاصله گذاری بر مخاطب، مگیلیس (2009) در اهمیت و کارکرد چندصدایی، استیونز (2011) درباره ی نقش گفت وگومندی نمونه هایی از ادعای یادشده اند.
    ضمن تاکید بر نقش مابان و آموزگاران، می توان انتظار داشت که مولفان آثار، راه خوانش انتقادی را بر خواننده باز گذارند. برخی کتاب های تصویری داستانی که در دهه های اخیر در ایران منتشر شده است، نشان از توجه بعضی پدیدآورندگان این آثار به چنین رویکردی دارد.
    مقاله ی حاضر، به دنبال کشف شگردهایی است که آفرینندگان کتاب های تصویری داستانی ایران، جهت گسترش توانایی خوانش انتقادی خوانندگان کم سال خویش به کار می گیرند. این پژوهش از نوع کیفی، روش داده یابی اسنادی و روش داده کاوی، تحلیل محتوا به روش استقرایی است. تحلیل های این پژوهش نشان می دهد که هر دو نمونه ی پژوهش، در این مسیر گام برداشته اند؛ اما امکان خوانش انتقادی در آن ها به صورت کامل فراهم نیامده است.
    کلیدواژگان: خوانش انتقادی، گفت و گومندی، فاصله گذاری، ایدئولوژی، کتاب های تصویری داستانی
  • نوشین عرب تربتی، مسعود خوش سلیقه* ، مه دخت پورخالقی چترودی صفحات 91-112
    پژوهش حاضر، با بهره گیری از شیوه های مشاهده میدانی، مصاحبه حضوری و پرسش نامه در چارچوبی توصیفی، به بررسی ابعادی از وضعیت کنونی انتشار ادبیات کودک و نوجوان خارجی به فارسی در ایران با تمرکز بر معضلات ترجمه و عوامل موثر در ترجمه و نشر این آثار می پردازد. بدین منظور، از منتخبی از مترجمان و ناشران حرفه ای و شاخص ادبیات کودک و نوجوان برای مصاحبه حضوری و از بیش از یکصد دانش آموز دختر و پسر و به همان تعداد، والدین دانش آموزان دبستانی برای پاسخ به پرسش نامه ها دعوت شد و داده های بدست آمده با استفاده از شیوه نظریه داده بنیاد تحلیل و بررسی شدند. به نظر می رسد عواملی چند، رونق و توسعه انتشار ترجمه ادبیات کودک در ایران را باعث شده اند و از آن جمله می توان به این موارد اشاره کرد: عضویت نداشتن ایران در کپی رایت و هزینه ناچیز تولید ترجمه به دلیل حذف هزینه های تصویرگری و تالیف، فراوانی نیروی تحصیل کرده و خوداشتغال در ترجمه با دستمزدهای اندک، جذابیت و تنوع بازار جهانی کتاب، تعداد محدود نویسندگان داخلی، گروه بزرگ نویسندگان زبردست جهانی و رقابت جدی مترجمان در دسترسی به آثار برگزیده بین المللی. برخی از معیارهای انتخاب و ترجمه آثار کودک و نوجوان مبتنی بر نیازسنجی، یاد کودکی و تولید آثار ارزشمند، و برخی معضلات این حوزه مربوط به ترجمه موازی و مجدد، عدم دسترسی به امکانات لازم، و عقد قرارداد ها می باشد. همچنین در پایان، مدلی از عوامل موثر در انتشار آثار ادبی ترجمه شده برای کودک و نوجوان در ایران ارئه می گردد.
    کلیدواژگان: ادبیات کودک و نوجوان، بازار نشر ترجمه، معضلات، عوامل انتخاب، ایران
  • سمیه عطاردی * صفحات 113-134
    پیدایش نشریه های کودکان و نوجوانان در ایران به دوران مشروطه باز می گردد. این نشریه ها از راه آشنا کردن مخاطبان با چگونگی زندگی و آموزش کودکان در کشورهای پیشرفته غربی ، نگاه سنجشی به زندگی خود و دیگران را در کودکان تقویت می کرد. بخش بزرگی از ادبیات داستانی این نشریات از منابع خارجی گزینش و ترجمه می شد و پرکتیس های گفتمانی آن ها از جمله کی هان بچه ها در ارتباط با ساختارهای اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی و بویژه منا سبات قدرت و سلطه شکل می گرفت و با تغییر این مناسبات تغیر شکل می داد. براین بنیاد این پژوهش در نظر دارد با تحلیل انتقادی متن مجله کی هان بچه های منتشر شده در بازه زمانی 5 سال قبل پدیده اجتماعی و سیاسی انقلاب اسلامی و 5 سال بعد آن به عنوان یک پرکتیس گفتمانی در ساحتی سنجشی نسبت به چگونگی تولید این اثر ،چگونگی مصرف آن ، چیستی نظم گفتمانی حاکم بر اثر و چگونگی فعال شدن گفتمان ها به شکل متن به جهت دستیابی به تفسیر خاص و تقویت آن در دو برهه زمانی یاد شده و ابعاد تاثیرپذیری و یا شاید تاثیرگذاری این اثر در رخداد اجتماعی و سیاسی انقلاب در سطح جامعه و گفتمان های حاکم در آن ، بصیرتی بدست آورد.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، کیهان بچه ها، انقلاب اسلامی، گفتمان ایدئولوژیک
  • مریم کهنسال * صفحات 135-164
    نگرش به زنان در رمان های نوجوانان، به دلیل تاثیر این متن ها بر تغییر نگرش مخاطبان، اهمیتی چشمگیر دارد. نوجوانان در همانندسازی با شخصیت های رمان ها به گونه ای نیابتی نقش ها و ویژگی های آنان را می پذیرند و درونی می کنند. این پژوهش با هدف بررسی چگونگی بازنمایی زنان در رمان های نوجوان نویسندگان مرد بر آن است تا با شیوه ی استقرایی، به فهم این چگونگی دست یابد. به این منظور پنج اثر که بیشتر مورد توجه منتقدان قرار گرفته، بررسی شد. این آثار عبارتند از: لالایی برای دختر مرده، جنگ که تمام شد بیدارم کن، هستی، عاشقانه های یونس در شکم ماهی و یک قطعه پیتزا برای ذوزنقه ی کباب شده. پرسش هایی که این مقاله در پی پاسخگویی به آن هاست از این قرار است: ویژگی های زنان در این رمان ها چیست؟ نوع نگاه این زنان به "زن" و به خودشان چگونه است؟ نوع نگاه این زنان به مردان چگونه است؟ جهان بینی و تجربه ی زیسته ی این زنان چیست؟ آیا موردهای یادشده در زنان طبقات مختلف فرق می کند؟ و سرانجام، در مجموع تصور نویسندگان مرد رمان نوجوان از زنان چگونه است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد در ارتباط با کلیشه ها و تبعیض های جنسیتی، هر سه نسل زنانی که در داستان ها زندگی می کنند شرایط یکسانی دارند و تفاوت های آنان تاثیری در نگرش جامعه ی مردسالار نسبت به آنان نداشته است.
    کلیدواژگان: رمان نوجوان، بازنمایی زنان، نویسندگان مرد، جنسیت
  • فرناز ملکی سروستانی *، سعید حسام پور صفحات 165-184
    داستان هایی که برای کودکان نوشته می شوند سرشار از نمادهایی است که اگر به خوبی رمزگشایی و تبیین شوند می توانند ما را در رسیدن به درکی متفاوت و گاه عمیق تر از داستان هدایت کند. از رویکردهایی که راه منتقد را برای بررسی لایه های ژرف تر اثر باز می گذارند می توان به نقد کهن الگویی یونگ اشاره کرد. یونگ با تبیین واژه های به کارفته در اثر به عنوان نمادهای ناخودآگاه جمعی انسان، به تحلیل و بررسی آفرینش های ادبی می پردازد. در این پژوهش سعی شده است تا داستان کبوتر سفید کنار آینه از احمدرضا احمدی با رویکرد نقد کهن الگویی یونگ و در سه سطح موقعیت های کهن الگویی، نمادهای کهن الگویی و شخصیت های کهن الگویی بررسی شود.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که این داستان با دربرداشتن سه سطح فوق در پی رسیدن و رسانیدن کودک به فردیت است. به عبارت دیگر در این داستان کودک با آغاز و به پایان بردن سفری که بی شباهت به گذر از معصومیت و کسب تجربه و رسیدن به معصومیتی نظام مند نیست، فرآیند فردیت خویش را کامل می کند و به وحدت خودآگاهی و ناخودآگاهی می رسد.
    کلیدواژگان: احمدرضا احمدی، کبوتر سفید کنار آینه، فرآیند فردیت
|
  • T. Ishani*, M. Babaali Pages 1-20
    Developed countries pay much attention to civic culture and educating citizens in this regard; its beneficial results in welfare, development, and progress of society have made developing countries understand its necessity thus to provide training and research. The aim of this paper is to determine how civic culture education and law abiding is presented in elementary school Let's Read Persian books (second, third, fourth, fifth and sixth grades) in 1393-1394 (2014-2015) in Iran. The results show that of the total of 72 stories and tales, only 17 cases contain the component of law abiding, mostly in the second and third grade books for students with less reading ability. The frequency of indices also suggests there is not a relative balance so that the indices of citizenship rights are 53% and adherence to the norms, values, and laws and regulations is 5.9%. In addition, 67% of the themes have negative values undermining law abiding. Thus they are incompatible with the goals of the educational system requiring modification in the contents of these books.
    Keywords: civic culture, Let's Read Persian, elementary school books, law abiding, story, tale
  • N. Binazir* Pages 21-48
    Power should not be reduced to one structure or single institution or merely its final forms i.e. state authority and law. Power is a process which flows in and influences all relations and the most subtle social interaction mechanisms. Power creates pleasure with the help of discourse and with lingual-epistemological formations creates thought systems and truth executing subjectification. Power discourse articulates its statements into the body of society forming a kind of monitoring hierarchy. In this process power is hidden completely but imposes upon the subjects the visibility principle and being watched. This paper using Michel Foucault's views on modern power and power discourse analyzes the process and the role of disciplinary power in school institution, which is a suitable place for applying disciplinary technology. Analyzing Majid Stories by Hoshang Moradi Kermani, it is argued how power discourse with its specific lingual strategies and by sorting statements and repetition and fixating them in a hierarchical structure (school principal, assistant principal, teacher, and Bibi, Majid’s grandma) articulates its statements and places math course and its semantically related issues in the center of disciplinary power discourse and not only pushes aside literature--Majid’s favorite course-- but also using the force of discourse makes Bibi and Majid to retreat. Disciplinary technology with visibility principle makes it possible to implement disciplinary punishment (abuse, punishment, and exam) in order to educate tame bodies; it also classifies students into weak, smart, bright, and stupid (hierarchical look). Of course authority of power discourse does not necessarily mean the absolute subjugation and submission of the subjects. Majid resists the pressure of discourse with different techniques and power discourse welcomes these resistances and refusals.
    Keywords: Discourse, Power Process, Disciplinary Technology, School Institution, Majid Stories, Hoshang Moradi Kermani
  • A. Jamali, T. Sheykhi * Pages 49-72
    Semiotics is a science in which signs, are studied, identified and classified. Framing the picture converts it to a text with an indicator and signifier function, in which various layers can be explored. Sometimes, in the adolescents’ books, the only available picture for the entire book is the cover picture. Since the audiences of these pictures are young adults and they are capable of understanding complex and hidden concepts; the pictorial metaphors, semiotics and abstraction can be retrieved. In this paper, the layer semiotics of the cover picture of four novels, (the chosen works of the novel series for today’s young adults published by Institute for the Intellectual Development of children and young adults) are considered in order to read different layers of codes using the inner relation of pictorial text to the written text. In these four novels, it seems that the illustrator of the cover photo has read the narrative text and has attempted to spread up a comprehensive pictorial text in order to introduce several semantic layers to the audience by taking the structure and type of the written text into account.
    Keywords: Layer Semiotics, Picture Semiotics, Cover picture, Young adults Novel (novel series of today’s young adults)
  • M. Jowkari *, A. Firouzmand Pages 73-90
    Power inequality between creators and readers of literary books for teenagers and youth on the one hand, and inevitability of ideology impregnating such literary works on the other hand, hasled critics and theorists of children literature to come to the conclusion that young readers should know about presence and quality of ideology in the text. Thus, instead of accepting one sided strategy, readers can become active and actor of a text to release themselves from the pressure of ideology. The guidelines of Nodelman (2000) about the impact of distancing on reader, McGillis' (2009) views on the importance and functions of polyphony and Stephens' (2011) ideas on the role of dialogism support such claims. Alongside the role of parents and teachers, it can be expected that authors openly choose critical reading. Some picture books recently published in Iran show that some authors pay attention to such critical reading. This paper seeks to find authors' strategies for widening the critical reading ability in picture books. This research uses qualitative method, documentary data mining, and inductive content analysis. The research analysis shows that selected samples try to follow this idea; however they have not fully embraced the critical reading possibilities.
    Keywords: Critical reading, Dialogism, Distancing. Ideology, Picture books
  • masoud khoshsalighe *, N. Arab, Torbati, M. Pourkhaleghi Chatroodi Pages 91-112
    This descriptive study used data from observations, interviews and questionnaires to explore the present state of the publication of translated children’s literature into Persian in Iran with focus on the challenges and the influential factors on translation and publication of this literature. Based on a triangulated method, a purposive selection of professional Iranian translators and prominent publishing agents were interviewed. Also, over 120 parents and their children at primary school were asked to complete two originally-designed questionnaires. Grounded theory procedures were used and the data was analyzed qualitatively. The findings reveal some reasons for the present greater tendency towards publishing translated children’s literature compared to original work in Persian, including Iran’s not being party to international copyright agreements and as such low cost of translated literature due to the omission of illustration and authorship fees, availability of numerous low-charging translators, the vast diversity in international market, the limited number of world-level Iranian authors in competition with the large number of internationally-recognized writers of children’s literature, as well as the easy access of Iranian translators to internationally-recognized foreign children’s literature. Some of the criteria for the selection and translation of the foreign children’s literature refers to the needs analysis, translators’ recall of childhood memories, producing work of great value. Some of the challenges in this filed concern varieties of retranslations, unavailability of certain necessities, and commissioning issues. The developed model presents the influential factors and agents in the publication of translated children’s literature in Iran.
    Keywords: children's literature, translation publication market, challenges, translation selection factors, Iran
  • S. Atarodi* Pages 113-134
    The emergence of children's magazines in Iran dates back to Iranian Constitutional era. These magazines introduced readers to the life and education of children in western societies encouraging a critical look at their own life and others. A major part of fictional literature of the magazine were selected and translated from foreign sources. Discourse practices of journals like KB were formed by the social, political and cultural structures, especially power and domination. Thus, this research is conducting a discourse analysis of the magazine in a time period of five years before and after Islamic Revolution of Iran in order to study production, consumption, the discipline of discourse governing the cause and effect and how discourses were activated for a specific interpretation. Moreover, the possible effects and influences of this magazine on the social and political events leading to the revolution.
    Keywords: Discourse analysis, Kayhan Bacheha (KB, a magazine for children), Islamic Revolution, Ideological discourse
  • M. Kohansal* Pages 135-164
    Attitudes towards women is of utmost importance in adolescent novels due to the effecte such works have on the transformation of the attitude of the audience. In replicating characters of the novels, the adolescents vicariously adopt and internalize attributes and roles. This study aims at investigating the representation of women in those adolescent’s novels written by male authors. Findings were obtained through inductive reasoning. To this end, five books, Lullaby for the Dead Girl, Wake Me up When the War Ends, Hasti, The Romance of Jonah in the Fish's Belly, A Slice of Pizza for the Grilled Trapezoid were selected. The present study intends to answer the following questions: What are women’s attributes in such novels? What are these women’s perspective towards woman in general and themselves? How do they see men? What are the women’s worldview and lived experience and whether there are differences among women of different social status? Finally, how is men’s outlook towards women in adolescents’ novels? The results of the study highlight the fact that regarding the stereotypes and gender discrimination, all 3 generations of women living in the stories have the same condition and their different social status does not have any impact on the patriarchal society’s attitude towards them.
    Keywords: Adolescents’ novels, Women representation, Male authors, Gender
  • F. Maleki Sarvestani*, S. Hesampour Pages 165-184
    Stories written for children are usually full of symbols and signs which can lead the reader to better perception if understood and appreciated properly. Jungian approach helps us to analyze deeper layers of meaning through signs and symbols of the unconscious. In this study of "The White Pigeon beside the Mirror" by Ahmadreza Ahmadi, archetypal characters, situations and symbols are analyzed. It is argued that with these archetypes the child character goes through the process of individuation. The character goes on a voyage which has several stages moving from innocence to experience and finally gains organized innocence harmonizing the unconscious and the conscious.
    Keywords: The White Pigeon beside the Mirror, archetype, racial memory, archetypal situations, archetypal characters, archetypal symbols, individuation