فهرست مطالب

مطالعات تفسیری - پیاپی 31 (پاییز 1396)

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 31 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی رضایی اصفهانی، احترام رستمی صفحات 7-24
    یکی از آیات مشکله قرآن کریم آیات نخست سوره عبس است. مضمون آیات عتاب خدای متعال به شخصی است که برخوردی انتقادآمیز با فرد نابینا داشته است. در کیستی عتاب شونده، دو شان نزول نقل شده است؛ یکی آنکه خدای سبحان، پیامبر’ را عتاب فرموده است و این برخورد او ترک اولی محسوب می شود، در غیر این صورت عتاب الهی بی مورد است؛ چراکه خدا از فعل عبث منزه است. اشکال این نقل آن است که نوعی کوتاهی از جانب پیامبر’ صورت گرفته که با مقام ایشان ناسازگار است. البته هیچ یک از مفسران این برخورد را گناه ندانسته اند؛ زیرا با عصمت آن حضرت منافات دارد. این نقل در میان مفسران به ویژه اهل سنت مشهور است؛ شان نزول دیگر آنکه عتاب شونده فردی از بنی امیه است. این شان نزول از اهل بیت^ نقل شده و در تفاسیر شیعه بازآمده است و در برابر دیدگاه مشهور واقع شده است. در این تحقیق با دقت در آیات کریمه و بررسی نظرهای مبتنی بر این دو نقل، رویکرد مفسران درباره تفسیر آیات فوق بررسی و جمع بندی می شود.
    کلیدواژگان: سوره عبس، آیات مشکله، شان نزول، تفسیر تطبیقی
  • حبیب الله حلیمی جلودار، رقیه براریان صفحات 25-42
    خدای متعال در قرآن کریم، صفات عقلانی و نفسانی انسان را تبیین کرده است. یکی از این اوصاف صفت «هلوع» است که در آیه 19 سوره معارج به آن اشاره شده است. «هلوع» از اوصاف نفسانی است که مسئله حریص بودن آدمی را مطرح می نماید. مفسران فریقین در پاسخ به این سوال که آیه مذکور در مقام ذم انسان است یا در مقام مدح او یا به امر دیگری اشاره دارد، نظرهای متفاوت وگاه متضادی را ارائه کرده اند. اکثر آنها معتقدند که آیه موردنظر در توبیخ انسان وارد شده است؛ در مقاله پیش رو این دیدگاه ها با استناد به دلایل قرآنی، روایی و عقلی مورد نقد و بررسی قرار گرفته و نظر راجح، مدلل گشته است. نتیجه اینکه آیه مورد بحث، به توصیف انسان پرداخته است؛ به این معنا که صفت «هلوع» از ابزار کمالی است که خدای سبحان در انسان تعبیه نموده است، به طوری که با تامل در لفظ «خلق» که ناظر بر تکوین انسان است و با تاکید بر سیاق آیات، می توان بسیاری از کمالات انسانی از جمله فداکاری، انفاق و... را در گرو حرص ذاتی انسان، اثبات نمود.
    کلیدواژگان: آیه 19 معارج، هلوع، مذمت انسان، وصف انسان
  • منصور پهلوان، مجید مجرد صفحات 43-56
    پیامبراکرم(ص) از حرمت و احترام و جایگاه ویژه ای برخوردار است تا آنجا که خدای متعال به پاس هماهنگی همه جانبه رسول اکرم| با قرآن کریم و نیز برای ترغیب دیگران به تاسی به چنین سیره ای، از وجود مقدس آن حضرت| با عظمت یاد فرموده است. قرآن کریم در آیات متعددی همچون آیه 63 سوره نور، آیه 1 حجرات، آیه 53 و 54 احزاب و آیه 65 نساء به موضوع حرمت پیامبراکرم(ص) پرداخته است، از این رو حفظ حرمت آن حضرت(ص) یکی از بایسته ها و اصول ثابت قرآن کریم است. براساس این اصل، همگان نسبت به رعایت حرمت آن بزرگوار مسئول هستند. عنایت های ویژه خدای متعال به پیامبر|، همراهی و معیت نام پیامبر(ص)با نام حق تعالی، مصادیق متعدد محبت الهی به پیامبر(ص)، تجلیل های ویژه از پیامبر(ص) در خطاب های الهی و جلوه های فراوان دلداری های خدای سبحان از پیامبر| از جمله مولفه ها و مستنداتی هستند که لزوم حفظ حرمت نبوی| را اثبات می کنند.
    کلیدواژگان: آیه 63 نور، آیه 1 حجرات، حرمت پیامبراکرم، تجلیل پیامبر
  • محمدحسین عالمی صفحات 57-68
    داستان زندگی خلقت آدم سراسر معما و پر از رمز و رازهای فروان است. مسئله هبوط آدم و حقیقی بودن یا تمثیلی بودن آن مطلبی است که در میان مفسران و عرفا مورد بحث و گفتگو واقع شده است؛ به نظر می رسد بهترین راه برای درک معنای هبوط در حد توان فهم بشری خود قرآن است. بنابر این تفسیرهای بی مورد و نابه جا و تحمیل اندیشه ها و ذهنیت های پیش پرداخته، بر قرآن کریم امری ناپسند و غیر صحیح است. نویسندگان در این مقاله بر این عقیده اند که در این موضوع تا وقتی دلیلی در حمل بر خلاف ظاهر وجود نداشته باشد و این حمل بر معنای ظاهری، با عقل و تاملات عقلی ناسازگاری نداشته باشد، باید آیات را حمل بر معنای ظاهری کرد و دیگر جایی برای تاویل و تفسیر نیست. بنابراین بهترین تفسیر برای هبوط همان آمادگی انسان برای زندگی زمینی و طی نمودن مراحل برای این زندگی است و در این راستا چیزی به نام گناه و خلاف فرمان و مانند آن معنا ندارد.
    کلیدواژگان: خلقت آدم، هبوط آدم، تفسیر تطبیقی
  • غلامحسین اعرابی، احمد مهدی زاده صفحات 69-80
    سه واژه «نبی»، «رسول»، «امام» و مشتقات آنها بارها در قرآن به کار رفته است. گرچه آیات قرآن در مورد رابطه بین این سه مفهوم صراحت ندارد، اما به نظر می رسد که با در نظر گرفتن مجموع آیات مرتبط، می توان به موضعی مستدل و مستند در این زمینه دست یافت. مفسران فریقین دیدگاه های گوناگونی درباره این موضوع اختیار کرده اند. در این نوشتار، آراء چهار مفسر از اهل سنت و دو مفسر از شیعه مورد بررسی قرار گرفته است. درباره رابطه بین نبی و رسول، پنج دیدگاه و درباره رابطه بین امام و دو مفهوم نبی و رسول، چهار نظر گوناگون از تفاسیر شش گانه فوق قابل شمارش است. پس از بررسی های انجام شده، در مورد رابطه میان نبی و رسول، دیدگاه علامه طباطبایی به خاطر جامع و مستدل بودن و نیز استناد حداکثری به آیات مرتبط، مورد پذیرش قرار گرفته است. گرچه رای ایشان در مورد رابطه بین امام و دو مفهوم نبی و رسول، حاوی نکات بدیع و لطیفی است، اما دیدگاه هیچ یک از مفسران، بیان کننده تمامی حقیقت موردنظر قرآن تشخیص داده نشد.
    کلیدواژگان: نبی، رسول، امام، رابطه نبی، رسول و امام، تفسیر تطبیقی
  • اسمر جعفری، سید رضامودب صفحات 81-96
    آیه شریفه «إن الذین آمنوا و الذین هادوا و النصاری‏ و الصابئین من آمن بالله و الیوم الآخر و عمل صالحا فلهم اجرهم عند ربهم... » از جمله آیات مورد توجه در دهه های اخیر نزد عموم مفسران است. این آیه از نظر برخی از روشنفکران، تاییدی بر حقانیت همه مذاهب پیش از اسلام است. دلیل چنین باوری، گسترش اندیشه پلورالیزم دینی و به رسمیت شناختن همه ادیان و تایید حقانیت آنها نزد این دسته از روشنفکران است. آنان تلاش کرده اند مدعای خود را با آیه یادشده، مستند کنند که در نگاه نخستین، عبارت «من آمن بالله و الیوم الآخر و عمل صالحا فلهم اجرهم عند ربهم...» ادیان آسمانی را به شرط ایمان و عمل صالح به حق می داند. این مقاله پس از بررسی های علمی، بیانگر آن است که از نگاه مفسران، آیه فوق به ضمیمه دیگر آیات مرتبط، تاییدی بر اعتباربخشی به ادیان گذشته نیست، بلکه صراحت بر ضرورت ایمان به پیامبر اسلام’ برای اهل کتاب دارد و هرگز موید دیدگاه پلورالیستی نمی باشد و با آمدن اسلام، اعتبار ادیان پیش از اسلام پایان یافته و دین اسلام به عنوان آخرین حلقه پیام های الهی، خواست حق تعالی، برای هدایت بشر است.
    کلیدواژگان: آیه 62 بقره، پلورالیزم دینی، ادیان آسمانی، تفسیر کلامی
  • محمد میری صفحات 97-112
    فیلسوف و عارف مسلمان از رهگذر مطالعات و تعمق های عقلی و شهودی خود پیرامون هستی به برخی قوت های هستی شناسانه دست می یابد که در پی آن از فهم و تفسیری برتر از سطح فهم و تفسیر عرفی و عمومی مردم از آیات و روایات ناظر به مسائل هستی شناسانه برخوردار می شود. فهم برتر فیلسوفان و عارفان مسلمان از «مفاتح الغیب» در آیه 59 انعام شاهدی بر این مدعا است. در حالی که سایر مفسران، سخن چندانی در تفسیر آن نداشته اند، آنان با حفظ ضوابط تفسیری و بدون خروج از ظهور مستفاد از لفظ آیه، به تفصیل پیرامون تبیین و تحلیل معنای مراد از آن سخن گفته اند. ایشان در تفسیر آیه فوق، «مفاتح الغیب» را اشاره به لایه های بطونی و غیبی عالم دانسته است که البته هر کدام از آنها به نوعی کلید و مخزن غیب الهی به شمار می رود. بر این اساس «مفاتح الغیب» در کلمات آنان به علل و مبادی عالیه عالم، مفارقات عقلیه، مرتبه قضای الهی، علم عنایی واجب تعالی، اسما و اعیان ثابته در تعین ثانی و بالاخره حقایق اسما در تعین اول تفسیر شده است. اینگونه تفاسیر، در صورت حفظ ضوابط و سازگاری با اصول شریعت، قدمی مهم در نزدیکی عقل و شهود و دین است.
    کلیدواژگان: آیه 59 انعام، مفاتح الغیب، تاویل، تفسیر فلسفی، تفسیر عرفانی
  • سید محمدرضا حسینی صفحات 113-132
    اندیشه برتر دانستن زبان عربی، باعث توجه زبان شناسان، قرآن پژوهان و مفسران به کاربرد واژه های غیرعربی در قرآن و طرح مباحث مناقشه ای و چالش برانگیز شده است. هر یک از مخالفان و موافقان وجود واژه های معرب در قرآن، دلایلی را برای اثبات مدعای خود مطرح نموده اند؛ این مقاله بر آن است تا با توجه به این که از یک سو آیاتی از قرآن به عربی بودن آن تاکید دارد و از سوی دیگر وجود واژه های غیرعربی نیز قابل انکار نیست، درباره وجود واژه های غیرعربی در قرآن، میزان منافات داشتن این واژه ها با عربی بودن قرآن، چگونگی ورود این واژه ها به قرآن و شبهات پیرامونی آن، پاسخی در قالب نقد ارائه نماید و ثابت کند هر دو دیدگاه در عین حال که دلایل محکمی ارائه کرده اند اما به این شکل قابل جمع است که واژگان معرب پیش از کاربرد در قرآن، وارد ادبیات عرب شده و پس از تغییرات ساختاری و استعمال در اشعار و مکالمات گفتاری و نوشتاری، وارد قرآن گردیده است، از این رو نه تنها نقص به شمار نیامده و انحطاط زبان عربی را به دنبال ندارد، بلکه یاری رسان اعجاز قرآن از جهت فصاحت و بلاغت است.
    کلیدواژگان: مفردات قرآن، واژگان دخیل، واژگان معرب، تفسیر ادبی
  • طلعت حسنی بافرانی، طیبه حیاتی صفحات 133-150
    تمسک به آیات قرآن بهترین راه دستیابی به الگویی صحیح در تربیت انسان و رسیدن به سعادت دنیوی و اخروی است، ازجمله آموزه های تربیتی بحث از اصول و شرایطی است که در ضمن به کارگیری روش های تربیت، باید مورد توجه قرار گیرد تا مقدمه ای برای رسیدن به اهداف تربیتی باشد؛ چراکه نتیجه بخشی روش های تربیتی مبتنی بر شرایطی است که باید در هر سه عنصر اساسی محتوا، مربی و متربی در فرآیند تربیت وجود داشته باشد، در غیر این صورت، روش تربیتی عقیم یا از میزان ثمردهی آن کاسته می شود. در این پژوهش، تلاش شده تا با تتبع در آراء تفسیری سید فضل الله و ابن عاشور به عنوان دو مفسر داعی اصلاح اجتماعی دینی در جهان معاصر، شرایط تاثیرگذار در اتخاذ روش های تربیتی مورد بررسی قرار گیرد تا در برابر مکاتب غربی، تصویری از مکتب تربیتی اسلام ارائه شود و زمینه ای برای نشر نظام تربیتی اسلام فراهم گردد. از دیدگاه تفسیری ایشان، قابل فهم بودن، تداوم، حکمت و بصیرت، فروتنی، شرح صدر، تعقل و احساس مسئولیت از جمله شرایط بسترساز برای به کارگیری روش های تربیت است.
    کلیدواژگان: روش های تربیت، تفسیر تربیتی، من وحی القرآن، التحریر و التنویر
  • سیدیوسف علوی وثوقی صفحات 151-164
    بیشتر فقی هان و مفسران امامیه در مورد دلالت آیه «و لن یجعل الله للکافرین علی المومنین سبیلا» بر این باورند که آیه شریفه، ناظر بر مقام تشریع است که نتیجه آن، نفی هر گونه احکامی است که به هر شکلی می تواند بستر تسلط کفار بر مسلمانان را فراهم آورد و گروه اندکی از مفسران اهل سنت پیرو مبنای دلالت انشائی آیه شریفه نفی سبیل هستند اما دیدگاه های دیگری نیز وجود دارد که برخی از آنها دلالت آیه شریفه را به قرینه بخش پیشین آن: «ف الله یحکم بینکم یوم القیامه بالحق» تنها ناظر بر اخبار از نفی غلبه کافران بر مسلمانان در زمینه احتجاج و برهان می دانند، از نظر مفسران فریقین امکان جمع میان دو مبنای دلالت انشائی و اخباری آیه شریفه نفی سبیل مبتنی بر آن است که مفهوم نفی غلبه به معنای عام و «سبیلا» به عنوان نکره در سیاق نفی که افاده عموم دارد، در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: آیه 141 نساء، نفی سبیل، غلبه کافران، تفسیر تطبیقی
  • انور پنام صفحات 165-180
    قرآن کریم به منزله قانون اساسی اسلام است. ساده ترین مسیر جهت ارتباط پیروان با محتوای این کتاب آسمانی، ترجمه آن است. بررسی روش های ترجمه قرآن با هدف دستیابی به ترجمه دقیق تر و روان تر، از دیرباز همواره مورد توجه مترجمان و صاحب نظران و در کانون تفکر آنان بوده است، این مقاله افزون بر واکاوی روش تفسیری اسفراینی، به بررسی روش وی در ترجمه قرآن کریم پرداخته و از نقد و کنکاش در ترجمه وی و بیان خطاهای ایشان در حوزه صرف، نحو و واژگان خودداری کرده است. دستاورد حاصل از این تحقیق نشان می دهد که اسفراینی با نگاهی تفسیری در دایره سنتی ترجمه قرآن آن روزگار، دست به ابتکاراتی زده است که نقطه عطفی در فرآیند تکاملی ترجمه قرآن است، ازجمله ابداع روش ترجمه تفسیری و ارائه واژه های بی نظیر در ترجمه که از احادیث تفسیری برگرفته شده است. هر چند انگیزه اصلی او در این نوآوری ها، نشانگر دغدغه ایشان نسبت به معنا و بیان مذهب او در لابلای واژه ها است.
    کلیدواژگان: ترجمه تفسیری، روش تفسیری، اسفراینی
  • حمیدرضا حاجی بابایی صفحات 181-194
    در این مقاله آرامش توحیدی در خانواده به عنوان یک راهبرد تربیتی در قرآن بررسی گردیده است. در آیات قرآن هدف از تشکیل خانواده آرامش معرفی شده است و خدای متعال آینه تمام نما، واقعی و انحصاری آرامش است. انسان در جستجوی گمشده خویش به سوی او شتافته و آرام می گیرد. آرامش این نماد کمال از طریق حکمت تحقق می یابد. آنگاه که تزکیه و تعلیم صبغه بینشی و بصیرتی پیدا کند، آرامش با معرفت توحیدی تجلی و در قلب و رفتار انسان به نمایش در می آید. قرآن کریم راهبرد تربیتی خانواده یکی از هنرهای تربیتی هنرکده هستی را در سیمای آفاقی و انفسی به نمایش گذاشته است. رمز این هنرنمایی، تربیت از طریق معرفت به هستی و آرامش در خانواده است؛ زیرا تربیت هدف اصلی خلقت است. در این تصویرپردازی همه راهبردها به راهبرد کلان توحید معرفتی و ربوبی منتهی می گردد و راهبرد تربیتی خانواده راهبردی مقدس از راهبرد کلان و بیانگر هدفدار بودن آفرینش است که نتیجه کاربردی آن توجه دادن به نقش قرآن در آرامش فردی و اجتماعی است .
    کلیدواژگان: تفسیر تربیتی، سیمای آرامش، سیمای خانواده، راهبردهای تربیتی
|
  • Mohamadali Rezaiee Esfahani, Ehteram Rostami Pages 7-24
    First verses of the chapter Abasa are known among difficult verses in the Quran. These verses carry God`s rebuke of somebody who had acted badly addressing a blind man. On the question that who was the rebuked two cases have been mentioned; some viewed the man to be Prophet and some others to be an amavi man. The former being well-known for commentators, particularly for Sunni commentators. On the view, there must have been a case of Prophet`s leaving an unnecessary but preferred action. If not, Gods rebuke to Prophet would be meaningless; since God is pure from meaningless action. This view may not be agreed with, because Prophet`s dignity disagrees with it. Of course, no commentator view such a rebuke in response to sin. Because Prophet has been known pure of every sin for them. The latter view has been taken from the Prophet`s household and mentioned by Shiites against the former. The paper has studied the views.
    Keywords: Chapter Abasa, Difficult Verses, Case of Revelation, Comparative Commentary.
  • Habibollah R. Halimi Jelouda, Roqayeh Bararyan Pages 25-42
    God, the Exalted, has explained human mental and intellectual qualities. One of these qualities is halu`a, anxious, mentioned in 19 of Ma`arij. This is a mental quality referring to covetous nature of human being. Fariqain commentators have presented different and, in some cases, opposite views on the problem if it is a condemnation, commendation or it denotes another thing. Most of them view the verse as a case for condemnation. The paper, relying on Quranic verses, traditions and reason, has studied the views in the field and supported the preferred one. As explained in the paper, halu`a has been divinely given to man as a means for perfection. With regard to the verb khuliqa, denoting creation of human being and emphasizing the context of the verses around it, we may explain such human perfections as sacrifice and forgiveness on the basis of halu`a as an essential quality of human being.
    Keywords: Verse 19 of Maarij, Halua, Human Condemnation, Human Qualification
  • Mansoor Pahlavan, Majid Mojarrad Pages 43-56
    On the teachings of the holy Quran, the Prophet (s) is taken to be of such a respect and dignity that because of his full agreement with the Quran and also for encouraging people to follow this way, God, the Exalted, has made mention of him with greatness. This particular respect may be seen in verses as 63 of Noor, 1 of Hujurat, 54 of Ahzab and 65 of Nisa. Therefore, his respect is one necessary and immutable order of the holy Quran. On this basis, all are responsible to respect the Prophet (s). God`s special attention to the Prophet (s), his name being accompanied by the name of God, the exalted, various cases of Divine love to the Prophet, various cases of particular gratitude to him in God`s addresses and many examples of Divine supports on behalf of him may be counted as evidences for the Prophet`s respect.
    Keywords: Verse 63 of Noor_Verse 1 of Hujurat_Respect to the Prophet (s)_Gratitude to the Prophet (s)
  • Mohamadhosein Alemi Pages 57-68
    Human creation and life is overlapped with mysteries and secrets. Human falling down has been discussed by commentators and mystics; they proposed the question if the problem refers to a real happening or it is symbolic. As it seems, the best way for understanding the problem, with regard to human ability, lies in referring to the holy Quran. Attributing incorrect and arbitrary views to and imposing irrational thoughts and presuppositions on the Quran is contrary to the judgment of reason. As is viewed in the paper, as long as there is not any reason against formal meaning of the verse, it is necessary to rely on formal meaning and to avoid any other meaning. On this basis, it may be stated that the best comment in the field is based on human preparation for earthly life and one, considering this intention, therefore, would not find anything called sin.
    Keywords: Human Creation, Human Falling Down, Comparative Commentary
  • Gholamhosein Arabi, Ahmad Mahdizadeh Pages 69-80
    The three words nabi, rasul and imam and their derivatives have been frequently cited in the holy Quran. Though Quranic verses do not say anything about their interrelation clearly, regarding all related verses, we may attain a reasonable opinion in the field. Fariqain commentators have viewed the subject differently. In the paper, four views of Sunni commentators and two of Shiite commentators have been studied. On the relation between nabi and rasul five and on the relation between imam and the two words nabi and rasul four different views from the six aforementioned commentaries may be brought into consideration. Finally, on the former, Allameh Tabatabaie`s view with regard to its comprehension, reasonability and more Quranic documentation became agreed with. Yet, on the latter field, though Allameh`s view possesses new and exact points, none of commentators` views have been agreed with by the paper.
    Keywords: Nabi, Rasul, Imam, Comparative Comment
  • Asmar Jafari, Seyyed Reza Moaddab Pages 81-96
    The holy verse »Lo! those who believe (in that which is revealed unto thee, Muhammad), and those who are Jews, and Christians, and Sabaeans whoever believeth in Allah and the Last Day and doeth right surely their reward is with their Lord, …«, has been centered on by commentators during recent decades. Some intellectuals have relied upon this verse and viewed pluralism as true; on their comments all religions before Islam to be right. The part of the verse saying: whoever believeth in Allah and the Last Day and doeth right surely their reward is with their Lord, has taken by them a clear evident for pluralism. The paper relying on scientific considerations has argued that this verse and other verses in the field do not support such a view; on the contrary, they clearly ask the people of the book to believe in the Prophet (s). As is well-understood, with appearance of Islam validity of other religions ended and Islam has been divinely considered as the last religion for guiding all people.
    Keywords: Verse 62 of Baqarah, Religious Pluralism, Divine Religions, Theological Comment
  • Mohammad Miri Pages 97-112
    Muslim philosophers and mystics, being of deep reasonable and inner consideration on the world in the field of ontology, arrive at such a deep ontological understanding that causes a superior interpretation and knowledge of holy verses and traditions in comparison with that of public level. We may take their understanding of the verse 59 of An`am on the phrase mafatih ul-gheib as a clear evidence for the claim. While other commentators have few considerations under the verse, philosophers and mystics, regarding interpretative norms and rules, have described and explained the verse in detail and made its ontological aspects clear. They have known the phrase as referring to invisible and inner fields of the world and taken each of them as a key and source for the Divine unseen. On this deep consideration, the phrase refers to the higher causes of the world, immaterial beings, Divine Predestination, Divine particularly intended Knowledge, the names and fixed objects in the second determined mode and, finally, the reality of the names in the first determined mode. Such comments, had been in agreement with interpretative and religious norms and rules, may be taken as an important measure for proving a harmony among religion, intuition and reason.
    Keywords: Verse 59 of Anam, Mafatih ul-Gheib, Hermeneutics, Philosophical Interpretation, Mystical Interpretation
  • Seyyed Mohamadreza Hoseini Pages 113-132
    The idea for superiority of Arabic language has attracted attention of linguists, Quranic scholars and commentators to the usage of foreign words in the Quran; the fact has led to critiques against the idea. Each part of the quarrel has presented some proofs for its own claim. The paper has intended to harmonize the verses referring to Arabic state of Quranic language with the claim for the existence of foreign words in it. As is understood by the paper, foreign words used in the holy Quran had been entered in Arabic language and taken the form of Arabic words in poem, conversation and writing before revealing the Quran. Therefore, their being used in the Quran may not be counted a failure; rather it may be regarded as a miracle for the Quran`s eloquence.
    Keywords: Quranic Words, Foreign Words, Arabicized Words, Literalistic Commentary
  • Talat Hasani Baferani, Tayebeh Hayati Pages 133-150
    Resorting to verses of the holy Quran can be regarded as the best way for accessing a right model of education for human to attain earthly and heavenly happiness. Studying educational principles and conditions, worthy of attention while applying educational methods as a ground for attaining educational goal, has regarded among educational teachings. The why is that fruitfulness of educational methods is based upon some conditions necessary for all three basic elements of education including content, educator and those receiving education. Or else, the method would not be fruitful as it should. The paper has studied two contemporary commentators` educational opinions in the field of effective conditions for taking methods; these two commentators are known as claiming socio-religious reformation. In this way, a picture of Islamic school of education in comparison with western schools would be shown and the ground for publishing Islamic thought would appear. For the commentators, comprehensibility, stability, wisdom and enlightenment, humility, patience, reasonability and sense of responsibility may be regarded as basic grounds for applying methods of the field.
    Keywords: Methods of Education, Educational Interpretation, Min Wahyi al-Quran, at-Tahrir wa at-Tanwir
  • Seyyed Yusof Alavi Vothooqi Pages 151-164
    Most Imami faqihs and commentators have viewed the verse: »and Allah will not give the disbelievers any way (of success) against the believers «as referring to the level of legislature and, therefore, it oppose any ground for disbelievers` dominance over believers; however a small number of Sunni commentators have relied on non-predicative denotation of the verse. Yet, some other views may be found in the field including one relying on previous part of the verse saying:» Allah will judge between you at the Day of Resurrection«. On this view, the verse opposes disbelievers` dominance over believers only in the field of reasoning and discussion. For Fariqain commentators, the two views may be harmonized with regard to the form of sabilan, a way, that generalizes the rule as understood by laws of language.
    Keywords: Verse 141 of Nisa, Opposing Way of Dominance, Disbeliever's Dominance, Comparative Commentary
  • Anvar Panam Pages 165-180
    The holy Quran has been taken as constitution of Islam. The simplest way of familiarity with content of the holy Quran lies in translation. Surveying the methods of Quranic translation as a way for arriving at the best translation has always been focused on by Quranic scholars and translators. The paper, in addition to analyzing Esfarayeni`s interpretative method, has studied his method in Quranic translation without paying any attention to his mistakes in the field of derivation, syntax and words. As explained in the paper, Esfarayeni with an interpretative view in ancient field of Quranic translation of his day, has taken a considerable step and caused a turning-point in this field with such inventions as the method of interpretative translation; though his main intention of the inventions lies in explaining his denomination by words.
    Keywords: Interpretative Translation, Interpretative Method, Esfarayeni
  • Hamidreza Hajibabaei Pages 181-194
    The paper has regarded monotheistic peace of family as a Quranic educational strategy. The Quranic verses has viewed the end of family to be peace and God to be the only absolute peace. Human being trying to arrive at his/her lost by approximating God and, in this way, becomes calm. Human peace, this symbol of perfection, becomes realized by theosophy. When human growth and education become accompanied with inner light and knowledge, peace and monotheistic knowledge appear in human heart and behavior. The holy Quran has drawn family educational strategy in horizons and souls clearly. And the fact is for education by attaining inner knowledge on world and family peace; the reason why lies in main purpose of creation as education. In such a drawing, all strategies lead to the major strategy of monotheism in both fields of knowledge and education. Therefore, educational strategy of family may be regarded as a main branch of that major strategy that leads to purpose-based state of creation and its applicable end may be known as considering the part of the holy Quran as personal and social peace.
    Keywords: Educational Interpretation, Countenance of Peace, Countenance of Family, Educational Strategies