فهرست مطالب

مطالعات تفسیری - پیاپی 35 (پاییز 1397)

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 35 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مصطفی محمودی صاحبی ، محمدعلی مجدفقیهی صفحه 7
    در قرآن کریم بسیاری از الفاظ و مفاهیم تکرار شده است. برخی از خاورشناسان و مخالفان، تکرارهای قرآنی را مورد طعن قرار داده و آن را عیبی برای قرآن تصور کرده اند و تکرار در قرآن را لغو و در تعارض و ناسازگاری با فصاحت و بلاغت و اعجاز دانسته اند، اما با توجه به آیات «تصریف در قرآن» مانند آیه 89 سوره اسراء: «و لقد صرفنا للناس فی هذا القرآن من کل مثل فابی‏ اکثر الناس إلا کفورا» و آیه 113 سوره طه «و کذلک انزلناه قرآنا عربیا و صرفنا فیه من الوعید لعلهم یتقون او یحدث لهم ذکرا» و بررسی دیدگاه های ادیبان و مفسران و معناشناسی تصریف قرآن، روشن می گردد که مقصود از تصریف در قرآن، تکرار مفاهیم و معانی در اسلوب ها و بیان های گوناگون و تبیین یک موضوع با گرداندن آن از حالی به حال دیگر است که برای هدایت، پندپذیری، تدبر و تعقل انسان ها و انگیزه های دیگر انجام پذیرفته است. تصریف و تکرار در مفاهیم و معانی قرآنی یکی از فنون بلاغی و وجهی از وجوه اعجاز قرآن است.
    کلیدواژگان: آیه 89 اسراء، آیه 113 طه، تکرار در قرآن، تصریف آیات، اعجاز قرآن
  • محمدعلی راغبی ، محمدتقی موسوی کراماتی صفحه 23
    مسئله عصمت از بنیادی ترین مقولات دینی است که تاثیری شگرف بر معرفت شناسی دینی می نهد، بدین روی تکاپوی مفسران در بازشناسی معنایی اصل عصمت به طرز چشمگیری خود را نشان می دهد. علامه طبرسی از مفسران برجسته امامیه در اثر تفسیری خود، ابعاد مختلف مسئله عصمت را بازکاویده است. حقیقت عصمت، گستره عصمت، دلیل عقلی عصمت، عصمت انبیاء، امامان و فرشتگان ازجمله مباحثی است که آن را از نظر گذرانیده است. رفع شبهه از قصص انبیاء و حل مسئله عصمت با برخی از مسائل قرآنی و نقد عصمت اجماع از مباحث چالش برانگیزی است که علامه طبرسی در تحلیل مسئله عصمت بدان پرداخته است. نوع روش شناسی ایشان در خصوص مسئله عصمت به دو صورت عقلی و نقلی از نمودی روشن برخوردار است. وی در خصوص عصمت انبیاء به صورت عقلی در مقام اثبات برآمده و در بیان اثبات عصمت امامان از آیات قرآنی به طرز شایسته ای سود برده است. نتایج تحقیقات حاضر نشان می دهد که علامه طبرسی به صورت جامع مهم ترین مسائل موضوع عصمت را به بحث گذاشته است.
    کلیدواژگان: تفسیر کلامی، حقیقت عصمت، امین الاسلام طبرسی
  • علیرضا امینی ، محمدعلی رضایی اصفهانی صفحه 41
    قرآن کریم در آیات فراوانی به موضوع طبیعت پرداخته است. طبیعت، نشانه و آیه ای از هستی بخش موجودات و خالق کی هان و بستری بالنده و زنده برای کسب و ارتقاء سلامت معنوی است. قرآن کتاب و دستورالعمل تشریع و قانونگذاری و هم کتاب تکوین و خلقت و آفرینش است. صدها آیه در قرآن، ظرفیت بالایی از تحصیل رهیافت بینشی و کنشی در ارتباط با طبیعت را در اختیار قرار می دهد که در کنار توجه به شریعت، اعتقادات و اخلاقیات، از مسیر شناخت و تفکر در آفرینش های بری و بحری، زمینی و آسمانی، جاندار و بی جان، دیدنی و نادیدنی، رفتارهایی که می تواند کسب و ارتقاء سلامت معنوی فردی و اجتماعی، جسمی و روحی را هموار نماید و انسان را به آرامش، امید و رضایت برساند؛ طبیعتی که برای انسان آفریده شده و گماشته او است برای اینکه در آبادانی آن بکوشد، از آن بهره برداری نماید و از فساد و افساد آن جلوگیری نماید تا از این طریق به همه مواهب مادی و معنوی تحصیل نشاط و آرامش جسمی و روحی، به ویژه بینش، کنش و منش موحدانه و در راستای کسب سعادت آخرت دست یابد و چنانچه در تعامل با پدیده های هستی نباشد، نمی توان رفتار مورد درخواست قرآن را محقق نمود و به معنویت مورد انتظار قرآن نائل آمد.
    کلیدواژگان: تفسیر علمی، آیات علمی، آیات طبیعت، سلامت معنوی، شاخص کنشی
  • حسین خوشدل مفرد صفحه 57
    پاداش الهی بر اساس اصول قطعی عقل و مبانی نظری دین اسلام به ویژه قرآن، دارای مراتب و درجات متفاوتی است و انسان ها در قیامت بر اساس مراتب معرفت و ایمان و همچنین اعمال صالحه ای که از پیش فرستاده اند؛ دارای مراتب و درجات معنوی متفاوتی در بهشت خواهند بود. از سوی دیگر در آیات قرآن دسته های متعددی از اهل سعادت معرفی شده و انواع گوناگونی از پاداش الهی برای آنها در نظر گرفته شده است، به عنوان مثال از مقربون، ابرار، محسنین، صالحین، متقین و… نام برده شده و برای هر کدام نعمت ها و پاداش گوناگونی در نظر گرفته شده است. این تحقیق در پی آن است که نشان دهد آیا امکان مقایسه این گروه ها و تمایزشان بر اساس پاداش های در نظر گرفته شده برای آنها وجود دارد؟ آیا می توان با تمایز قایل شدن در مراتب پاداش آنها، این مفاهیم را از هم جدا کرد؟ دستاورد این پژوهش بیانگر آن است که تعیین مراتب اهل سعادت در تفسیر قرآن با بررسی مراتب پاداش در نظر گرفته شده برای ایشان امکان پذیر است و به صورت مصداقی این نظریه بر هفت گروه از اهل سعادت: مقربین، ابرار، صالحین، مومنین، متقین، محسنین و عبادالله بررسی و پیاده سازی شده است. از دیگر کاربردهای این تحقیق در مباحث زبان شناسی و روابط هم نشینی و جانشینی است که در فهم معنای متن، مورد استفاده قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اهل سعادت، پاداش اهل سعادت، مراتب پاداش، مقایسه پاداش
  • علیرضا رستمی هرانی صفحه 77
    علی رغم اینکه در قرآن کریم در مورد جزئیات داستان و چگونگی قضاوت داود و سلیمان^ درباره گوسفندانی که شبانه وارد مزرع ای شده و آن را تباه ساخته بودند، سخن به تفصیل نیامده است. روایات متعددی، با اختلاف در نقل، در مورد تفصیل قصه و چگونگی قضاوت حضرت داود و سلیمان^ در تفاسیر فریقین در تفسیر این آیات حکایت شده است. از این رهگذر، اختلاف ها و برداشت های تفسیری متنوعی از ناحیه مفسران فریقین پدید آمده است. بنابراین نویسنده در این مقاله برآن است تا برداشت های تفسیری مفسران فریقین درباره این آیه را ارائه کرده و عواملی که موجب ارائه چنین تفسیرهای متفاوتی از آیه شریفه شده است را روشن سازد. در نتیجه این پژوهش، روشن می شود که آن دسته از روایات که حاکی از اختلاف داود و سلیمان در حکم است که همه آنها موقوف یا مقطوع بوده و به سبک داستان سرایان به جزئیات داستان توجه دارند و با آیات و روایات قطعی هم خوانی ندارند، مصدری جز یهود نداشته و از جمله اسرائیلیاتی هستند که ناخواسته وارد جرگه احادیث اهل تسنن شده و در اثر غفلت، از منابع ایشان به منابع تفسیری و روایی شیعه نیز منتقل شده است، که اعتماد به آنها شایسته نیست.
    کلیدواژگان: تفسیر تطبیقی، قضاوت داود، قضاوت سلیمان
  • محمدحسین شیرافکن، مجید حیدری فر صفحه 99

    خدای متعال از باب دستگیری انسان، راهی را برای رسیدن به عرش و تقرب خود قرار داد و راهنمایانی نیز بر این مسیر تعیین کرد. انبیای الهی همان مرشدان طریق حقیقت هستند که مسیر نیل به حضرت حق را نمایان ساخته و راه را از بی راه تمییز می دهند. از طرفی انسان ها روحیات و خلقیات متفاوتی دارند که روش های گوناگونی را برای تربیت آنان می طلبد. در این نگاشته روش تبلیغی حضرت ابراهیم× با تکیه بر کلیت تبلیغی که در آیه 125 سوره نحل بیان شده، بررسی کرده و آیات طبق روش های موعظه، برهان و جدال احسن تحلیل شده اند؛ زیرا به بیان آیه موردنظر، انسان ها به سه دسته حق پذیر، حق گریز و حق ستیز دسته بندی می شوند که روش تبلیغی مناسب خود را می طلبد. نتیجه حاصل شده حاکی از آن است که بیشترین روش اتخاذشده به وسیله حضرت ابراهیم× روش برهان بوده است.

    کلیدواژگان: آیه 125 نحل، روش شناسی تبلیغ، تبلیغ حضرت ابراهیم
  • حمید نادری ، عبدالکریم بهجت پور صفحه 121
    تنها پادشاه زن در قرآن کریم ملکه سبا است. محققان در تحلیل رفتار این شخصیت با مردمان سبا دو رویکرد متفاوت دارند؛ از نظر برخی وی فرد مستبدی بوده که با مردم همانند بردگان رفتار می کرد و حکومتش باعث رکود جامعه سبا و رواج خورشیدپرستی شده بود. در مقابل عده ای بر این باورند که قرآن کریم هیچ گونه انتقادی نسبت به زمامداری ملکه نکرده است، از این رو حاکمیت وی مورد تایید خدای متعال است. بررسی ادله این رویکردها نشان می دهد عدم بررسی دقیق آیات مربوط به این بحث، نقطه مشترک هر دو رویکرد است. این در حالی است که نتیجه بررسی این آیات می تواند نقش مهمی را در «تحلیل تهدید ملکه سبا توسط سلیمان×» و در برخی مباحث فقهی چون «نفی استبعاد از مشروعیت جهاد ابتدایی معصومان» و «جواز حکومت زنان» ایفا کند. باید توجه داشت در صورت اثبات رویکرد نخست رفتار ملکه نقشی سلبی در «جواز حکومت زنان» دارد و تهدید سلیمان× در قالب «جهاد دفاعی» قابل تحلیل است اما در صورت اثبات رویکرد دوم با فراهم بودن مقدماتی دیگر می توان از این تحقیق در دو بحث فقهی مذکور استفاده کرد. البته تحلیل رفتار ملکه با مردم سبا نشان می دهد ادله رویکرد نخست قوت چندانی ندارد.
    کلیدواژگان: سوره نمل، تنها پادشاه زن در قرآن، حکومت زنان، جهاد ابتدایی
  • قاسم فائز ، خدیجه مسرور صفحه 145
    اشتقاق از مباحث واژه شناسی و راهی برای درک دقیق مفاهیم کلمات، شناخت و تولید گونه های مختلف واژگان است، اشتقاق کبیر یکی از انواع اشتقاق بوده و در واژگانی یافت می شود که تعداد و نوع حروف اصلی شان یکسان اما در ترتیب آن متفاوتند. ازآنجا که واژه شناسی قرآن مقدمه ای برای فهم آیات است و اشتقاق کبیر نیز یکی از مباحث واژه شناسی است، از این رو، مقاله حاضر در صدد آن است تا وجود یا عدم وجود این نوع واژگان را بررسی کند و در صورت وجود، ارتباط معنایی میان آنها را مورد تحقیق قرار دهد و در صورت وجود رابطه معنایی بین آنها، دامنه تاثیر آن را بر تفسیر و فهم کلام الهی بررسی نماید. از بررسی آمار و تحقیق انجام یافته نتایج زیر به دست آمده است: واژگان اشتقاق کبیر در قرآن 348 ماده است که از این تعداد 234 ماده دارای دو مشتق، 82 ماده دارای سه مشتق، 23 ماده دارای چهار مشتق، 7 ماده دارای پنج مشتق و 2 ماده دارای مشتقات ششگانه است. در بیشتر موارد وجود رابطه معنایی میان واژگان مشهود بوده و در تعدادی از واژگان ارتباط معنایی مشهودی در قرآن یافت نگردید. کشف ارتباط معنایی، به یافتن گوهر معنایی واژه در آیه کمک نموده و در موارد اختلافی میان مفسران، راهی در جهت گزینش نظر صحیح تر ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: تفسیر ادبی، واژه شناسی قرآن، اشتقاق کبیر
  • زهرا کلباسی ، امیر احمدنژاد صفحه 169
    سوره عنکبوت به گواه سیاق غالب آیات آن، مکی است اما وجود چند شان نزول ذیل آیات ابتدایی آن و برخی قرائن درون متنی مانند اشاره به مسئله نفاق، موجب شده تا برخی مفسران قائل به نزول آیات 10 1 این سوره در مدینه و نزول آیه هشتم آن در سال نخست بعثت در مکه شوند. این باور منجر به پذیرش نزول گسسته این سوره از ابتدای بعثت تا حداقل 13 سال بعد از آن که پیامبر هجرت نموده، شده است، درحالی که شان نزول آیه 8 در حقیقت مصداق بوده و ذیل سه آیه دیگر نیز ذکر شده است، همچنان که تعارض اسباب نزول ذیل10 آیه نخست و ارائه قرائنی مبنی بر اثبات نفاق در مکه، تصور مدنی بودن آیات مذکور را مخدوش ساخته است. از دیگر سو با در نظر گرفتن هدف سوره که تهییج مسلمانان در برابر سختی دینداری است و توجه به زمان نزول این سوره که در آستانه هجرت مسلمانان به مدینه بوده، سیاق پیوسته آیات نخست به دیگر آیات سوره آشکار می شود، بنابراین تمام سوره در اواخر دوران مکه نازل شده و مصداق مهم آزمایش ایمان مسلمانان در این سوره، هجرت آنان به مدینه بوده است. به تبع آن مراد از منافقان در آیات نخست هم برخی مسلمانان مکه هستند که سستی ورزیده یا پنهانی مرتد شده و از هجرت سرباز زده اند.
    کلیدواژگان: سوره عنکبوت، نزول پیوسته، نزول گسسته
  • مهرناز باشی زاده مقدم ، علی راد صفحه 191
    مطابق آیه «اعلموا انما الحیاه الدنیا لعب و لهو و زینه و تفاخر بینکم و تکاثر فی الاموال و الاولاد» برخی مفسران گرایش های پنجگانه ، لعب، لهو، زینت، تفاخر و تکاثر را ازجمله عمده ترین گرایش های انسانی و متناظر با پنج دوره سنی کودکی، نوجوانی، جوانی، میان سالی و کهن سالی شمرده اند. از سویی مطابق دیدگاه های روانشناسی رشد، اوصافی برای هر دوره سنی مذکور بیان شده که این پژوهش در پی تبیین جنبه های مشترک اوصاف این پنج بازه سنی و گرایش های متناظر آن از منظر قرآنی و روانشناسی رشد است. همچنین در اغلب آیات قرآنی، پنج گرایش مذکور در معنای مذموم و ازجمله مصادیق زندگی دنیوی یاد شده اند، اما در برخی موارد فحوای آیاتی که این گرایش ها در آنها ذکر شده یا بعضی آیات که بیانی مرتبط با این گرایش ها دارند، دلالت بر سویه ای ممدوح از این پنج گرایش دارند. اگرچه در بیان تفسیری، هر یک از گرایش های پنج گانه با بازه سنی خاصی مرتبط است، اما جز در موارد معدود، ظهر آیات، این گرایش ها را به بازه سنی خاصی منحصر نمی دانند و چه بسا بتوان گفت که ظهور و پدیداری این گرایش ها در بازه مرتبط با آن بوده، اما دوام و بقای آن محدود به دوره سنی خاصی نیست.
    کلیدواژگان: آیه 20 حدید، حیات انسانی، گرایش های انسانی، روانشناسی رشد
|
  • Mostafa Mahmoodi Sahebi , Mohammadali Majdfaqihi Page 7
    In the holy Quran, many words and concepts have been mentioned frequently. Some orientalists and opponents have viewed the cases of Quranic frequencies as failure and being in disagreement with miracle and rhetoric. Regarding, however, the verses 89 of Asraa and 113 of Taha respectively: And verity We have displayed for mankind in this Qur’an all kids or similitudes, but most of mankind refuse aught save disbelief and Thus We have revealed it as a Lecture in Arabic, and have displayed therein certain threats, that peradventure they may keep from evil or that it may cause them to take heed, it would become clear that Quranic tasrif lies in repeating concepts and words in different styles and expressions to influence the addressee best. It, therefore, is regarded as a case of rhetoric and interesting speech.
    Keywords: the Verse 89 of Israa, the Verse 113 of Taha, Quranic Frequency, Tasrif of the Verses, the Quranic Miracles
  • Mohammadali Raghebi , Mohammadtaqi Musavi Keramati Page 23
      The problem of infallibility is known as one of the most fundamental religious categories that affect religious epistemology considerably. Therefore, the notability of commentators` attempts in restudying the meaning of infallibility shows itself. Allameh Tabarsi one outstanding Imami commentator in his commentary has studied it from various aspects. The nature of infallibility, its field, its reasonability, the prophets, Imams and angles` infallibility are of the problems focused on here. Allameh, analyzing infallibility, has refuted the objections raised against the prophets` stories, solved the problem of infallibility on the basis of Quranic verses and studied the infallibility of consensus critically. Allameh`s methods of study include both fields of traditions and reasoning. He has proved the prophets` infallibility by reason and that of Imams with reliance on the Quranic verses. As shown in the paper, allameh has discussed the most notable problems in the field comprehensively.
    Keywords: Theological Commentary, the Nature of infallibility, Amin al-Islam Tabarsi
  • Alireza Amini, Mohammadali Rezaee Esfahani Page 41
    Many Quranic verses have been related to nature. Nature has known as a sign of the Creator of being and universe and a ground for human to attain and upgrade mental health. The holy Quran is a book and a set of laws as well as a book of creation. Hundreds verses of the holy Quran have prepared the ground for taking the way of deed and insight in relation to nature along with paying attention to religious law, beliefs and moral teachings with reference to knowledge and thought of creatures in the sea and the land, in the heaven and on the earth, the creatures with and without soul, the seen and the unseen an, in this way, prepared the ground for attaining and increasing social, individual mental peace and health. Such a created nature as being for human growth and enjoyment has put a duty upon human shoulders to keep and support it. Regardless of this consideration, one never may attain final happiness with reliance to such a created nature.
    Keywords: Scientific Exposition, Scientific Verses, the Verses of Nature, Mental Health, Functional indicator
  • Hosin Khoshdel Mofrad Page 57
    Divine reward as understood by definite reasonable principles and theoretical foundations of Islam, particularly on the basis of the holy Quran, is of different grades and degrees and, in accordance to it, human beings are of different degrees and grades based upon their deeds and knowledge. Furthermore, the Quran has introduced various groups of the people of happiness with appropriate reward; as some examples, muqarrabun, abrar, muhsinin, salihin, muttaqin have been mentioned each with its own appropriate reward. The research has intended to study if one may compare the groups with regard to their special reward. Regarding the degrees of reward, may one separate the concepts? As understood in the study, determining the grades of the people of happiness in commenting the Quran along with surveying the grades of their reward is possible. The groups intended to be studied include muqarrabib, abrar, salihin, mu`minin, muttaqin, muhsinin and ibadallah. Another case of usage for the study lies in perceiving the meaning of the text on the basis of paradigmatic and syntagmatic relationships.
    Keywords: People of Happiness, Reward of Those of Happiness, the Grades of Reward, Comparing Reward
  • Alireza Rostami Harani Page 77
    In spite of lack of any detailed statements on David and Solomon`s judgement in the holy Quran about the sheep that had entered a farm at night and destroyed it, numerous traditions, differently expressed, are found in fariqain commentators in the field. On this basis, various comments have presented by fariqain commentators. The author has intended to present fariqain`s exegetic views and explain their causes and grounds. As seen in the paper, all the traditions denoting David and Solomon`s disagreement in judging are known as mowquf and maqtu` and like story tellers focus on details; these traditions are taken from Jewish sources and are not in agreement with the Quranic verses and valid traditions. The Israelite traditions have entered Sunni and Shiite sources respectively.
    Keywords: Comparative Commentary, David`s Judge, Solomon`s Judge.
  • Mohammadhosein Shirafkan, Majid Heidarifar Page 99

    God, the Exalted, has ordained a way for human`s happiness and send special leaders to guide human beings to it. The Divine messengers are the same ones leading to the right way, show the right way to the truth and distinguish true from false. As we know, mental and natural differences found in all human beings demand different methods for their education. In the paper, the prophet Abraham`s propagative method, as perceived by the propagative universality in the verse 125 of Nahl, has been studied and the Quranic verses in the field have been analyzed according to the methods of sermon, proof and the best disputation. The reason why lies in the fact that on the basis of the verse 125 0f Nahl, human beings have been classified into three classes of those agreeing with right, those leaving right and those opposing right, each demanding its special method of propagation. Finally, it has been shown that Abraham has used the method of proof mostly.

    Keywords: Verse 125 of Nahl, Methodology, Propagation, the Prophet Abraham`s Method of Propagation
  • Hamid Naderi , Abdolkarim Bahjatpoor Page 121
    The only queen mentioned in the holy Quran is the queen of Saba`. Researchers have taken two approaches on the queen`s deed toward people. Some have viewed her as a cruel meeting people as slaves and causes Saba` society to be retarded and sun-worshiper. On the contrary, some believe that one may not find any critique in the holy Quran against her rule and, therefore, her rule is divinely agreed with. Surveying the proofs of the two parts leads us to the fact that the parts have not studied the Quranic verses of the field exactly. While exact survey of the verses would play a considerable part in analyzing Solomon`s threat against the queen and, in some fiqhi problems as proving legality of the pure`s primary jihad and women`s rule. It should be stated that on the basis of the former approach, the queen`s deed carries a negative effect in legality of women`s rule and Solomon`s threat in the form of primary jihad is due to analysis. On the basis of the later, however, given other grounds, one may use of the research in the two fiqhi problems. As explained in the paper, the former lacks of any reasonable support.
    Keywords: Chapter of Naml, Only Queen in the Quran, Women`s Rule, Primary Jihad.
  • Qasem Fa`ez, Khadijeh Masroor Page 145
      Ishtiqaq, derivation, is a terminological field and a way for exact perception of the meanings of words and forming various types of words. Ishtiqaqi kabir is a kind of ishtiqaq found in the words of three identical main letters but in various orders. As the Quran`s terminology, of which ishtiqaqi kabir is a topic, is a necessary ground for perceiving the verses, the paper has intended to survey the existence or non-existence of ishtiqaqi kabir and, given the former, to find their semantical relation and its domain in the Quran Exegesis. As described in the paper, 348 cases of ishtiqaqi kabir are found in the Quran of which 234 cases are of two derivations, 82 of three, 23 cases of four, 7 cases of five and two cases of six ones. In more cases the existence of semantical relation of the words are clear; in some cases, however, there may not be found any semantical relation. Finding semantical relation is helpful for finding semantical substance of the word in the verse and, in the case of disagreement, it may be a clue to the correct view.
    Keywords: Literal Exegesis, Quranic Terminology, Ishtiqaqi Kabir, Great Derivation
  • Zahra Kalbasi , Amir Ahmadnejad Page 169
    The chapter of Ankabut as understood by the context of its most verses is Meccan, though the space in which its primary verses revealed and some intertextual signs like reference to the problem of nifaq have led some commentators to view its 1-10 verses as revealed in Medina and its eighth in the first year of bi`that in Mecca. On this basis, one may not consider the chapter as revealed continuously and it has revealed gradually during a time extended from the beginning of bi`that to 13 years after the Prophet`s hijrah. While sha`ni nuzul of the verse eighth has been an extension and mentioned under the other three verses also. In addition, the disagreement of the causes of revelation under the first ten verses with an attitude of the current nifaq in Mecca during that time opposes the view of the verses` being revealed in Medina. As another reasoning, regarding the purpose of the chapter as exiting the Muslims to resist against the difficulties and paying attention to the time, when Muslims were to leave Mecca and go to Medina, in which the chapter revealed, the connection of the first ten verses of the chapter to the others becomes clear. Therefore, all the verses of the chapter have revealed in late in the age of Mecca and Muslim`s migration to Medina may be taken as an important extension of divine examination toward them. On the basis, by munafiqan is meant those Meccan Muslims who did not follow the Prophet and remained in Mecca.
    Keywords: the Chapter Ankabut, Continuous Revelation, Revealed not Continuously
  • Mehrnaz Bashizadeh Moqaddam, Ali Rad Page 191
    According to the verse: Know that the life of this world is only play, and idle talk, and pageantry, and boasting among you, and rivalry in respect of wealth and children. Some commentators have viewed the human five tendencies of play, idle talk, pageantry, boasting and rivalry as being in accordance with human five periods of life including infancy, childhood, adolescence, youth and adulthood. This paper has intended to study psychological qualities of the periods with regard to the Quranic verses. As understood, in most verses the five tendencies have been regarded as being earthly and harmful; yet, in some cases, one may meet a good qualification on them. It should be stated that the tendencies may not be limited to the periods; their appearance is in its special period but their existence extends to other periods also.
    Keywords: the Verse 20 of Hadid, Human Life, Human Tendencies, Developmental Psychology