فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 26 (پاییز 1395)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 26 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی - ترویجی
  • علی حسین زاده صفحات 7-29
    از جمله مباحث ضروری در باب وحی و قرآن پاسخ به این پرسش است که آیا وحی با رحلت پیامبر(ص) به پایان رسیده است و یا افرادی همچنان پس از رحلت پیامبر اکرم(ص) از این نوع ارتباط و دریافت برخوردارند. در این مقاله، با اشاره به آیاتی که بر پایان یافتن وحی دلالت دارد، به ادعای برخی از پیروان ادیان پیشین که مدعی پایان یافتن دین در زمان پیامبرشان بوده اند، پرداخته و نفاوت ادعا را در دین و پیروان آن بررسی کرده است. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی تحلیلی است که بر مطالعه متون دینی مبتنی است. یافته های تحقیق نشان می دهد خلط میان وحی با معرفت نسبت به وحی، یکی از مهم ترین عوامل ادعای بسط پذیری وحی است. آیات قرآن و روایات اهل بیت(ع) قرآن را وحی جاویدان معرفی می کند و پاسخگویی قرآن به نیازهای بشر را حداکثری می داند و راز خاتمیت را در همین نکته می توان پیگیری نمود.
    کلیدواژگان: وحی، خاتمیت، معرفت دینی، قرآن و روایات، نیازهای بشری
  • حمیدرضا بصیری، مریم گوهری، سید محمد اکرمی صفحات 29-54
    هدف از نزول قرآن کریم، هدایت، تعالی و تکامل انسان است. بنابراین، تمام آیات قرآن، حتی اشارات علمی گذرادر راستای رسیدن به همین هدف است. از جمله مطالب علمی قرآن و روایات، با هدف توجه دادن به نشانه های توحید و معاد، اشاره به عوامل دخیل در باروری و تولیدمثل جنسی یا همان سلول های جنسی نر و ماده است. در این جستار، که از نوع توصیفی تحلیلی است و به روش مطالعه کتابخانه ای سامان یافته، جویای نظر قرآن در باب عوامل باروری و پیدایش جنین یا سلول های جنسی نر و ماده هستیم. در پی مطالعه و بررسی دسته ای از آیات، این نتیجه به دست آمد که لفظ «ماء» به طور مطلق و یا با بیان ویژگی خاص، لفظ «منی» و مشتقات آن و لفظ «سلاله» ناظر بر سلول های جنسی (اسپرم و تخمک) بوده، ولی واژه «نطفه»، مطلقا در برخی آیات ناظر بر سلول های جنسی است و در برخی دیگر، بر تخمک لقاح یافته (سلول تخم) دلالت دارد. کاربرد این واژه در قرآن با بیان ویژگی خاص، در مواردی موید سلول جنسی نر و در موارد دیگر، بیانگر سلول تخم حاصل از لقاح اسپرم و تخمک می باشد. همچنین، از برخی آیات، نکات دقیق علمی مربوط به گامت ها قابل استنباط است.
    کلیدواژگان: سلول جنسی، اسپرماتوزوئید، تخمک، قرآن، روایات
  • سید مهدی معلمی صفحات 55-75
    عدالت به عنوان یکی از مهم ترین اهداف و ارزش های حاکم در اقتصاد اسلامی، در اسلامی بودن نظام مالی نقش بسزایی دارد. نظام مالی هنگامی عادلانه است که در سه سطح مبدا (امکانات و فرصت های اولیه مالی)، فرایند (رابطه ها و فرایندهای مالی) و نتیجه (وضعیت نهایی و نتیجه عملکرد نظام مالی) منطبق بر عدالت باشد. در این میان، تحقق عدالت در رابطه ها و فرایندهای مالی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مقاله تلاش شده است بر اساس آموزه های اسلامی با محوریت رهیافت قرآنی، معیارهای تحقق عدالت در قراردادها و فرایندهای مالی کشف شود. از این رو، به روش تحلیل مضامین قرآنی با روش تفسیری اجتهادی (جامع) به ابعاد مختلف موضوع پرداخته می شود. این پژوهش پس از بررسی آیات قرآن کریم، روایات، قواعد فقهی و تفاسیر، به این نتیجه می رسد که معیارهای تحقق عدالت در فرایندهای مالی در قرآن کریم عبارتند از: غیرربوی بودن قراردادها، عدم زیان رسانی، عدم انحراف از مفاد قرارداد، توزیع ریسک بین طرفین قرارداد و عدم سفته بازی اخلال گر و قمارگونه.
    کلیدواژگان: عدالت اقتصادی، عدالت فرایندی، نظام مالی، معیار عدالت
  • حسن مجیدی، امیر عزیزی، راضیه رزم آرا صفحات 77-89
    امام رضا(ع) یک شخصیت کامل انسانی است که تمام رفتارها و گفتارهای ایشان منطبق با آیات قرآنی است و به همراه پیامبر و ائمه(ع) بهترین الگو برای ساخت زندگی اسلامی است. سیره شناسی به معنای سبک شناسی و رفتارشناسی است و در واقع، شناخت اصول، معیارها و روش هایی است که یک فرد در رفتار و کردار خود دارد. این نوشتار در پی تطبیق سیره فردی زندگی امام رضا(ع) از قبیل خوش خلقی، عذرپذیری، ساده زیستی، کناره گیری از دنیا، حفظ زبان و نیز سیره اجتماعی ایشان، از قبیل ارزش نهادن بر نفس انسان، خانواده، صله رحم، انفاق و بخشش، ارتباط و تعاون با محرومان جامعه، خوش رفتاری با کارگران، جود و سخاوت، گذشت و بردباری، پرهیز از اسراف، مشورت، عمران و آبادانی با آیات قرآن است. هدف اصلی از این تحقیق، «سیره فردی و اجتماعی امام رضا(ع) با تطبیق بر آیات قرآن» و اهداف فرعی «بررسی فضائل و ویژگی های اخلاقی امام رضا(ع)» و «شناخت رابطه بین ویژگی های اخلاقی امام رضا(ع) با آیات قرآن» است. پرسش اصلی این پژوهش که با روش کتابخانه ای درصدد پاسخگویی به آن است، اینکه کدام فضائل اخلاقی امام رضا(ع) متاثر از آیات قرآن است و سیره فردی و اجتماعی امام رضا(ع) که برخاسته از قرآن است، چگونه در جامعه امروزی می تواند تاثیر داشته باشد؟ در نتیجه، الگوی رفتاری و اخلاقی امام رضا(ع)، در کنار ائمه (ع)، قرآن نیز بوده است و می توان بسیاری از ویژگی های فردی و اجتماعی ایشان را در قرآن پیدا کرد.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، قرآن، سیره شناسی، سیره فردی، سیره اجتماعی
  • مصطفی رضازاده بلوری، حبیب الله حلیمی جلودار صفحات 99-117
    نوع نگرش انسان به پدیده ها و اتفاقات پیرامون خود متفاوت است؛ بعضی افراد صاحب حسن ظن و نگاهی مثبت هستند و برخی نیز منفی نگرند و به همه چیز سوء ظن دارند. به همین دلیل هر فرد با توجه به داشته های شخصیتی خود، باعث تشدید یا تضعیف یکی از این دو رویکرد می شود. در این نوشتار، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، مبانی مثبت اندیشی و بازخورد آن در زندگی حضرت یوسف(ع) ارزیابی شده است. یافته ها نشان می دهد که ایمان، خویشتنداری و احسان از جمله ملاک هایی هستند که حضرت یوسف(ع) با به کارگیری صحیح آن ها توانست به مقام تعبیر و بازخوانی نمادها دست یابد و علاوه بر رشد شخصیت معنوی، جایگاه اجتماعی خود را نیز ارتقاء دهد. لذا با توجه به شمولیت مصادیق قصص قرآن، هر فردی با اکتساب اخلاقیات مثبت می تواند مهارت های زندگی خود را بالا برده، در چالش های پیش رو، عملکردی سازنده داشته باشد.
    کلیدواژگان: حضرت یوسف (ع)، ایمان، خویشتنداری، احسان
  • نصرت نیل ساز، زهره بابااحمدی میلانی، رقیه مددی صفحات 119-142
    یهودیان عصر پیامبر(ص) ویژگی های اخلاقی خاصی نظیر نژادپرستی، پیمان شکنی، بهانه جویی، استکبار و حسادت داشتند، لذا در مواجهه با پیامبر اکرم(ص)، وقتی که دیدند هر روز بر جمعیت پیروان دین اسلام افزوده می شود و دین جدید گسترش روزافزونی دارد، به دلیل ویژگی های مذکور، تحمل پیشرفت اسلام را نداشتند. از این رو، علاوه بر دسیسه ها و نقشه های شوم خود، شروع به شبهه پراکنی علیه پیامبر نمودند. خداوند نیز پاسخی منطقی به شبهات خاصه آنان داده است. از مهم ترین شبهات یهودیان، اعتراض به تغییر قبله است. در این پژوهش، ویژگی های اخلاقی یهود عصر پیامبر(ص) و شبهه آنان در باب تغییر قبله وپاسخ های قرآن بدان تبیین شده است و با بهره گیری از تفاسیر مهم و تاکید ویژه بر تفسیر المیزان بررسی شده است.
    کلیدواژگان: یهود، شبهه، قبله، پیامبر (ص)، قرآن، ویژگی های اخلاقی
|
  • Ali Hoseinzadeh Pages 7-29
    Among the important topics concerning the revelation of the Quran is the answer to the question whether the revelation has ended with the death of the Prophet After the death of the Prophet or people still have this kind of property and reception. By reference to the verses which suggest the end of revelation, this article investigate the claims were made by some former followers of religions regarding the end their prophets’ religion and examined the differences of such claims in religion and its followers. The methodology of this research is descriptive and is based on the study of religious texts. Findings showed that confusion between revelation and wisdom of revelation is one of the most important factors in claim of extensibility of revelation. The holy Quran verses and traditions introduce the Quran as the eternal revelation, regard the responsiveness of the Quran to human needs as maximum, and views the secret of ending revelation at this point.
    Keywords: revelation, Ending, Religious wisdom, the Quran, traditions, Human needs
  • Hamidreza Basiri, Maryam Gohari, Seyyed Mohammad Akrami Pages 29-54
    The purpose of the revelation of the Quran is guidance, evolution, and the excellence of human. Therefore, all verses of the Quran, even transient scientific references, achieve the same goalPointing to factors involved in fertilization and sexual reproduction (male and female gametes) is one of the scientific issues of the Quran with the aim of notifying the signs of monotheism and resurrection. In this study which adopted an analytic and descriptive approach, and it has been done by the notes of reference, the researchers aim to seek the perspective of Quran about the reproduction factors and the creation of embryos (male and female gametes). In this article, after examining the verses related to gametes, it was concluded that the term »maa «refers to expressing absolute or specific features, the term» manie «and its derivatives and the term» solaleh« refer to gametes (sperm and ovule), but the term »notfeh« is absolutely related to gametes in some verses, and indicates the fertilized ovule (zygote) in other verses. The term »notfeh«with a special feature reveals zygote sperm as well as ovul, and accurate scientific points about gametes can be understood through the article.
    Keywords: Sexual Cell, Spermatozoid, Ovule, The Quran, narrations
  • Seyyed Mehdi Moallemi Pages 55-75
    As one of the most important goals and values in Islamic economics, justice has an important role in Islamic financial system. When the financial system is fair, the three levels of origin (primarily financial possibilities), process (the relationship and financial processes) and results (outcome and result of the financial system) are based on justice. The justice in the relationship and financial processes is of special importance. This paper is based on Islamic teachings of the Quranic-centered approach, and aims to discover standards of justice in contracts and financial processes. The content analysis method used for the Quranic interpretation of ijtihad (comprehensivedecision) on various aspects of the issue.
    The survey examined the holy Quran, Hadith, jurisprudence rules and interpretations and concluded that the criteria of justice in the financial processes in the Quran are: the state of non-usury of contracts, non-prejudicial, not deviating from the provisions of the contract, distribution risk between the parties, and non-disruptive speculation and gambling.
    Keywords: justice, Financial justice, Processing justice, Financial system, Justice criteria
  • Hasan Majidi, Amir Azizi, Raziyeh Razm Ara Pages 77-89
    Imam Reza (AS) is a fully human which all his behaviors and statements are consistent with Quranic verses, and he is the best model for the construction of Islamic life with the Prophet and the Imams’ (AS) lifestyles. Knowing of lifestyle means studying the style and behavior and actually understanding the principles, standards and procedures that a person has in his actions and roles. This article seeks to match the individual biography of the life of Imam Reza (AS) with the Quranic verses such as good humor, excuse, simple life, preserving his language, as well as his social behavior such as valuing the human soul, family, kinship, charity and forgiveness, communication and cooperation with the disadvantaged,good behavior with workers, judgment and generosity, forgiveness and tolerance, avoidance of the extravagance, consultation, construction and development, with the Quran. The main purpose of this study is to compare personal and social life of Imam Reza (AS) with the Quran and the sub-goals of this study are about the virtues and moral characteristics of Imam Reza (AS) and understanding the relationship between moral characteristics of Imam Reza (AS) with the Quran. The main question of this study which the authors sought to respond through a library research is that “Which moral virtues of Imam Reza (AS) were affected by Quran and how do Imam Reza's personal and social behavior that have been derived from the Quran impact upon society? As a result, ethical behavior of Imam Reza was affected by both on the Imams’ lifestyles and the Quran. Also, many of his social and personal characteristics can be­ found in the Quran.
    Keywords: Imam Reza (as), The Quran, Knowing of life, Individual behavior, Social behavior
  • Mostafa Rezazadeh Bolouri, Habib Allah Halimi Jolodar Pages 99-117
    Attitude of the people towards surrounding events and phenomenon is different. Some people have a positive look, and some have negative attitudes. Therefore, each person strengthen or weaken one of two views based on his personality types. This article is about positive thinking principles of Prophet Yusuf and evaluates its feedbacks in his life using an analytical - descriptive approach. Findings showed that such criteria as faith, self-restraint, and charity are inherent in Prophet Yusuf personality through which he could properly manage to interpret and reread the symbols. He could develop not only his spiritual character but also his social status. Therefore, according to stories of the Quran, every person with a positive moral acquisition is able to raise their life skills face the possible challenges successfully.
    Keywords: Prophet Yusuf, faith, Self-restraint, Charity
  • Nosrat Nil Saz, Zohre Baba Ahmadi Milani, Roqayyeh Maddadi Pages 119-142
    The Jewish of the Era of Prophet Muhammad (PBUH) had Specific moralcharacteristics such as racism, treasury, arrogance, jealousy, and etc. Due to the noted Specific moralcharacteristics, they could not stand the ever increasing progress and growth of.Therefore, in addition to their evil plots and plans, they started to cast all kinds of doubts against Prophet Muhammad (PBUH). The responses of Allah was logical to their all claims and doubts. Among all doubts, Jews’ objection to the change of Qiblah can be regarded as the most important one. In this study, the Jewish Specific moral characteristics and their doubts about the Qiblah and Quran’s responses to these doubts has been explained. Important commentaries have been used in this article. Among these commentaries, Tafsir al-Mizanis of high importance.
    Keywords: Jewish, doubt, Qiblah, The Prophet Muhammad (PBUH), the Quran, Moral characteristics