فهرست مطالب

نشریه مهندسی عمران مدرس
سال دهم شماره 2 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسماعیل ایزدی زمان آبادی، فریبرز ناطقی الهی، مهرتاش معتمدی صفحه 1
    در چند دهه گذشته تحقیقات بسیاری در زمینه قطعات الحاقی مستهلک کننده انرژی به ویژه میراگرهای فلزی پسماند انجام شده و نمونه های متنوعی از آن با قابلیتهای مختلف توسعه یافته است.
    درسالیان اخیر استفاده از کمانش آکاردئونی سیستمهای جدار نازک لولهای نظر پژوهشگران را جلب کرده و به توسعهی میراگر فلزی آکاردئونی منجر شده است.
    در این مقاله پساز معرفی میراگر فلزی آکاردئونی پر شده، شاخصهای رفتار میراگر پر شده و توخالی برای بارگذاری محوری چرخهای مطالعه و مقایسه شده است. بدین منظور ابتدا به روشی تحلیلی اجزای محدود، مشخصات تقریبی پلیمر پرکننده مؤثر تعیین و سپس چهار نمونه آزمایشگاهی شامل دو نمونه میراگر پر شده با نوع خاصی فوم پلیمریک و دو نمونهی میراگر توخالی متناظر با آنها، با استفاده از جک هیدرولیکی کشش و فشار آزمایش شده است. سپس تاثیر پرشوندگی میراگر با فوم بر برخی از مهمترین شاخصهای رفتار تعیین و سعی شده از این روش بهمنظور پایداری و بهبود رفتار میراگر استفاده شود. این مطالعه نشان میدهد که استفاده از ماده پرکننده متناسب در داخل میراگر، روشی مناسب بهمنظور افزایش برخی شاخصهای رفتاری میراگر مانند تعداد چرخهی قابل تحمل، میزان جذب انرژی و همچنین ظرفیت خمیری کشش و فشار میراگر بوده و اثر اندرکنش بین فوم و جدار آکاردئونی در افزایش جذب انرژی و افزایش ظرفیت خمیری سیستم بهویژه برای نمونه های جدار نازک آکاردئونی با ظرفیت باربری پایین، چشمگیر است.
    کلیدواژگان: مطالعه آزمایشگاهی، میراگر فلزی آکاردئونی پر شده، فوم پلیمریک
  • وحیدرضا اوحدی، سید ایمان چوبچیان لنگرودی صفحه 17
    از آنجا که رفتار خاکهای رسی و میزان اندرکنش آنها با آلاینده ها تابعی از ظرفیت تبادل و سطح مخصوص فعال آنها است، نوع ساختار خاک و کاتیونهای موجود در لایه (CEC) کاتیونی دوگانه، نقش عمدهای را در فرایند اندرکنش کانی های رسی با آلاینده های زیستمحیطی ایفاء میکنند.
    بیشترین سهم کانی های رسی مورد استفاده در مراکز دفن مهندسی زباله را سدیم- مونتموریلونیت و کلسیم- مونتموریلونیت تشکیل میدهد. در این مقاله تاثیر نوع کاتیون لایه دوگانه بر جذب آلاینده سرب در کانی رسی مونتموریلونیت بررسی شده است. بدین منظور نمونه های مختلف رسی سدیم- تهیه CaCl و 2 NaCl مونتموریلونیت و کلسیم-مونتموریلونیت با استفاده از غلظتهای متفاوت نمک شده و رفتار آنها در اندرکنش با سرب مطالعه شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد که اگرچه تغییرات نسبت به هم تغییر، NaCl ظرفیت بافر کردن نمونه مونتموریلونیت در غلظتهای متفاوت نمک تا غلظتی معادل حداکثر NaCl ناچیزی دارد، اما میزان نگهداری سرب توسط نمونه های حاوی و سطح مخصوص فعال) افزایش یافته و پس از آن کاهش CEC پراکندگی خاک (نقطه حداکثر می یابد. به بیانی دیگر، آزمایش تعیین میزان آلودگی جذب شده توسط خاک، حد آشکارسازی قابل- توجهتری نسبت به آزمایش تعیین بافر کردن خاک دارد. در حالت مونتموریلونیت هومویونی شده با علیرغم کاهش غیر قابل ملاحظهی ظرفیت بافر کردن نسبت به مونتموریلونیت خالص، میزان، Ca کمتری از نگهداری سرب در آن نسبت به مونتموریلونیت خالصو سدیم-مونتموریلونیت مشاهده شد. این موضوع نیز علاوه بر نشان دادن محدودیت آزمایش بافرکردن، بیانگر تاثیر نوع ساختار و کاتیون موجود بر قابلیت نگهداری آلودگی در خاک است. نتایج فرایند اندرکنش نمونه های سدیم نیز XRD مونتموریلونیت و کلسیم مونتموریلونیت با آلاینده فلز سنگین بهکمک آزمایشهای مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: مونت موریلونیت، لایه دوگانه، آلاینده فلز سنگین، آزمایش
  • عباس سروش، سعیده تبرساز صفحه 27
    در مقاله حاضر تحلیل عددی گروه ستون سنگی 1 با طول ده متر ارائه شده که در لایه ای رسی ساخته شده اند. بارگذاری توسط پی صلب انجام شده است. گروه ستونهای سنگی شامل پنج ستون سنگی می شود که هندسه خاک و ستونها متقارن است. تحلیلهای عددی انجام شده به صورت دوبعدی و کرنشصفحهای است. رفتار مصالح ستون سنگی و خاک اطراف آن با مدل رفتاری الاستوپلاستیک مور- کولمب مدل سازی شده است. در تحلیلهای انجام شده اثر پارامترهای مختلف مانند تعداد ستونها، فاصله ستونها از یکدیگر، طول ستونها، نسبت مدول الاستیسیته مصالح ستون سنگی به مدول الاستیسیته خاک اطراف، اندازه پی و ضریب پواسون مصالح ستون و خاک مطالعه شده اند.
    نتایج نشان میدهند که شکم دادگی ستون که به گسیختگی آن منجر میشود، در قسمتهای بالایی ستون (بین دو تا چهار برابر قطر ستون از سر ستون) اتفاق میافتد. شکم دادگی در ستونهای داخلی در بخشهای پایینتری نسبت به ستونهای کناری اتفاق میافتد. مهمترین نتیجه بهدست آمده این است که گروه ستون سنگی میتوانند شامل ستونهایی با طول غیر یکسان باشند که ضمن صرفه اقتصادی، هدف از ساخت ستونهای سنگی را در کاهش نشست تامین کنند.
    کلیدواژگان: ستونهای سنگی، خاک سست، تحلیل عددی، بهسازی خاک
  • ایمان صالحی دلارستاقی، مسعود سلطانی محمدی، عباسعلی تسنیمی صفحه 39
    در این مقاله همگنسازی خطی در سازه های بنایی با پیکربندی متناوب مطالعه شده است.
    بدین ترتیب که المان پایه بهعنوان کوچکترین جزء تکرار شونده با ریزمدلسازی ملات و واحد بنایی و تخصیص خواص ارتجاعی و خطی به آن دو، با المانی همگن و ارتوتروپ معادل سازی میشود.
    پارامترهای ارتوتروپ به دو روش المان محدود و روش تقریبی انرژی (با حل بسته) تعیین شده و نیز در روش المان محدود با تعریف ماتریس انتقال، تنش همگن به تنشهای ناهمگن المان پایه انتقال می یابد و در مقایسه با مدل ناهمگن دقت این دو فرایند به اثبات میرسد. همچنین با تهیه یک برنامه المان محدود، منحنی های تسلیم المان همگن معادل با فرض رفتار خطی– شکننده و معیارهای تسلیم مناسب برای ملات و واحد بنایی، ارائه و مطالعه می شود. شباهت رفتار کلی این منحنی های تسلیم با منحنی های تسلیم آزمایشگاهی قابل توجه است.
    کلیدواژگان: سازه بنایی، همگنسازی خطی، المان محدود، روش تقریبی، پیشبینی تنش، منحنی تسلیم
  • جبارعلی ذاکری، مرتضی اسماعیلی، مسعود فتحعلی صفحه 42
    حرکت ماسه های روان در مناطق کویری از جنبه های مختلف به ویژه صلب شدن لایه بالاست روسازی و مسدود شدن خط ریلی، باعث کاهش ایمنی حرکت، کاهش سرعت و در نتیجه افزایش تاخیر قطارها و نیز افزایش هزینه نگهداری و بهسازی خط میشود. برای مقابله با حرکت ماسه های روان از درون خطوط ریلی روش های مختلفی ارائه شده که هر یک به شکلی به حل مشکلات کمک میکند؛ اما هیچیک از روش های موجود بهطور کامل به حل مشکل نپرداخته است. در این مقاله، به معرفی روسازی جدیدی با نام «دال خط کوهاندار»میپردازیم که ضمن حذف لایه بالاست در روسازی به کمک خطوط بدون بالاست، مشکل صلبیت لایه بالاست بر اثر حرکت ماسه های روان از خط را نیز حل میکند در این سیستم همچنین با ارتفاعدهی مناسب به ریلها توسط زائده- های بتن آرمه موسوم به کوهان و ایجاد فضای عبور در هندسه روسازی، امکان عبور آزاد ماسه از خط فراهم شده است. برای نشان دادن کارایی سیستم دال خط پیشنهادی در عبور ماسه، شبیه سازی حرکت ماسه های روان از مقطع خط با بهره گیری از تحلیل سیستمهای دو فازی و بهکارگیری نرم افزار اجزای محدود انجام شده است.
    کلیدواژگان: ماسه روان، دال خط کوهاندار، صلبیت بالاست، مسدودشدن، تحلیل دوفازی
  • محسن گرامی، امین غزنوی اسکویی صفحه 75
    در زلزله های اخیر اتصالات بسیاری از سازه های فولادی که دارای سیستم مقاوم قاب خمشی بودند دچار شکستگی ترد در جوش اتصالات تیر و ستون شدهاست. بر اثر تحقیقات مشخصساخت که بیشتر آسیبها بهعلت ترک خوردگی جوش بین بال پایینی تیر و ورق بال ستون ایجاد شده و بال بالایی بهعلت اثر اندرکنشی دال بتنی کف از خود مقاومت نشان دادهاست. برای جلوگیری از ترک خوردگی جوش و در نتیجه شکست ترد اتصال، از روش های مختلف مقاوم سازی یا بهسازی میتوان بهرهبرد. با توجه به این نکته که بال بالایی تیر در داخل بتن کف قرار دارد و برداشتن دال کف از دیدگاه هزینه و مسائل اجرایی مشکلاست، اجرای طرح مقاومسازی در بال پایینی تیر میتواند بهترین گزینه جایگزین باشد. یکی از این اتصالات با مقطع) RBS روش ها برش بال پایینی تیر در مقطع خاص است. شکل برش مانند اتصالات کاهش یافته بال تیر) با برش شعاعی است و با این کار، اتصال، از حالت اتصال صلب معمولی به نوعی اتصال شکلپذیرتر تبدیل می شود که توانایی تحمل چرخش پلاستیک بیشتری را داشته وشکل پذیری سازه در مجموع افزایش می یابد. با توجه به تاثیر بسیار زیاد مقاومت چشمه اتصال در رفتار لرزهای و شکلپذیری اتصال، بررسی تاثیر این روش بر چشمه اتصال ضروری بهنظر میرسد. بررسی های انجام شده مشخص در بال پایینی تیر، باعث افزایش 30 % در میزان چرخش پلاستیک تیر میشود. RBS ساخت که ایجاد اتصال همچنین نیروی واردشونده بر چشمه اتصال (با توجه به مقاومت چشمه اتصال) کاهش می یابد که در نتیجه باعث کاهش 52 % در میزان چرخش پلاستیک در چشمه اتصال میشود. در این مقاله همچنین میزان تلف ANSYS انرژی تیر در دو حالت قبل و بعد از بهسازی مطالعه شدهاست. برای انجام تحلیلها از نرم افزار استفاده شده است.
    کلیدواژگان: اتصال صلب فولادی، اتصالRBS شکل پذیری، منحنی هیسترسیس، چشمه اتصال
  • حسین محمودی دوم نیاسر، محمد فاروق حسینی، مرتضی احمدی، اسماعیل جلالی صفحه 91
    سد گتوند از نوع سنگریزهای بوده و در استان خوزستان روی رودخانه کارون در حال ساخت میباشد. پی سد در سازند آغاجاری قرار خواهد گرفت که شامل ماسه سنگ و گلسنگ بوده که به صورت تناوبی روی هم قرار گرفته اند. مقاومت تکمحوره سنگهای مذکور به ترتیب برابر 15 و 25 مگاپاسکال است یعنی جزو سنگهای ضعیف و متوسط محسوب می شوند. عواملی مانند باربرداری مداوم روباره حاصل از فرسایش بر اثر جریان رودخانه و همچنین بارهای افقی تکتونیکی در منطقه، تاقدیسی محلی را در پی و ساختگاه سد ایجاد کرده است. با توجه به تحلیل ها مشخص شد که روند تاقدیسی شدن ادامه دارد. در این تحقیق به بررسی تاثیر وزن سد بر تغییرشکلهای وابسته به زمان در پی سد پرداخته شده است. با توجه به داده های آزمایشهای انجام شده در منطقه که نسبت تنش 0 ارائه کرده، تحلیل عددی ساختگاه سد با نسبت تنشهای افقی /4 -0/ را برابر 7 (k) افقی به عمودی 0 انجام شد. ابتدا مدلها در حالت استاتیکی اجرا و نشست حاصل از ساخت / 0و 7 /55، 0/ به عمودی 4 سد تعیین شد. مقدار بیشینه نشست برابر 37 سانتی متر بدست آمد. پس از این مرحله، رفتار سنگهای پی ویسکوپلاستیک ماکسول در نظر گرفته شد و مدل برای 100 سال - برابر با عمر بهرهبرداری سد- اجرا شد. نتایج تحلیل عددی حاکی آن است که روند بالازدگی نقاط سطح پی حتی در نقاط مرکزی - 0 در طول زمان / 0 و 7 / که بیشینه وزن سد روی آن قرار دارد- در نسبتهای تنش افقی به عمودی 55 0 در نقاط مرکزی، در 60 سال ابتدایی ساخت سد جابجایی های خزشی رو / ادامه دارد؛ اما در مقدار 4 به پایین ایجاد شده و پس از آن تغییرشکلها به سمت بالا تغییر جهت خواهند داد.
    کلیدواژگان: سد گتوند، خزش، تحلیل وابسته به زمان، پی سد، تحلیل عددی، نرم افزار، FLAC3D
  • امیر حسین سلمانپور، فریدون اربابی صفحه 105
    در این مقاله رفتار لرزهای نمونه سازه مهاربندی شده کمانشناپذیر شش طبقه در سطوح مختلف خطر با استفاده از تحلیل دینامیکی غیرخطی مطالعه میشود. نخست این مهاربندها به اختصار معرفی و مزایا و معایب آنها مرور می گردد. سپس به مسائلی نظیر نیاز لرزهای قابهای مهاربندی شده کمانش ناپذیر در سطوح مختلف خطر و نحوه توزیع آن در سازه، ارزیابی مقدماتی عملکرد لرزهای قابهای مهاربندی شده کمانش ناپذیر، اثر زمین لرزه حوزه نزدیک بر رفتار لرزهای قاب مهاربندی شده کمانش ناپذیر میپردازیم. نتایج این مطالعه نشان میدهد که قابهای مهاربندی شده کمانش ناپذیر عموما عملکرد لرزهای بسیار مطلوبی دارند؛ هرچند نگرانی هایی درباره عملکرد آنها در زمینلرزه های کوچک و متوسط وجود دارد.
    کلیدواژگان: مهاربندهای کمانشتاب، قابهای مهاربندی شده کمانشنناپذیر، رفتار لرزهای، زلزله های حوزه نزدیک
  • امیر کاوسی، علی عبدی صفحه 123
    هدف از این تحقیق بررسی عریانشدگی در رویه های آسفالتی، با تکیه بیشتر بر مصالح سنگی و انتخاب روشی مناسب برای کنترل و بررسی این معضل در شرایط آزمایشگاهی است. برای بررسی این خرابی با مطالعه موردی آزادراه زنجان قزوین که این پدیده در برخی از قطعات آن دیده شده، از معدن مصالح سنگی مربوط به قطعاتی که عریان شدگی در آنها شدیدتر از سایر قسمتها بود، استعداد عریانشدگی XRD و XRF مصالح برای ساخت آسفالت انتخاب شد. در ابتدا با آزمایشهای این مصالح ناشی از فزونی کانی سیلیس در آنها مشخص شد. سپس با ساخت نمونه های مخلوط قیر و مصالح و انجام آزمایش بصری آبجوشان بر روی این نمونه ها تخمین اولی های از عریان شدگی مصالح سنگی در مخلوطهای آسفالتی بهدست آمد. همچنین با ساخت نمونه های آسفالت سطحی و انجام آزمایش سایش در شرایط مرطوب بر روی نمونه ها، صحت آزمایش های انجام شده قبلی از دیدگاه دیگری بررسی شد. در تمامی آزمایشهای انجام شده بر روی نمونه های آسفالتی از ماده افزودنی آهک هیدراته برای ترمیم و کاهش این خرابی استفاده شد.
    نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که اگر آهک هیدراته به عنوان افزودنی به کار رود موجب تقلیل عریان شدگی شده و باعث افزایش انسجام و دوام روسازی آسفالتی میشود. رویکرد ارائه شده به بهبود و اصلاح خواص مصالح مورد استفاده در رویه های آسفالتی در برابر عریانشدگی منجر میشود.
    کلیدواژگان: عریانشدگی، برهنگی مصالح، آسیبدیدگی رطوبتی، آزمایش سایش در شرایط مرطوب، افزودنی ضدعریانشدگی، آهک هیدراته
  • سیدکمال الدین موسوی، مسعود قدسیان صفحه 135
    بیشتر رودخانه ها تمایل به مارپیچی شدن و فرسایش ساحل خارجی خود را در محل قوسها دارند. به منظور حفظ پایداری سواحل رودخانه ها میتوان از روش های ساماندهی رودخانه استفاده کرد.
    یکی از مسائل قابل توجه در مهندسی رودخانه، آبشستگی و تغییرات توپوگرافی بستر رودخانه در محل قوس است. پارامترهای مختلفی بر این پدیده مؤثرند. در این تحقیق برای شناسایی و بررسی تاثیر پارامترهای دبی جریان، عمق نسبی جریان و انحنای نسبی کانال بر ابعاد حفره آبشستگی، آزمایشهایی طراحی و اجرا شد که نتایج بهدست آمده، ارائه میشود.
    کلیدواژگان: خم 90 درجه، توپوگرافی بستر، عمق آبشستگی، طول آبشستگی و عرض آبشستگی
|
  • E. Izadi Zaman Abadi, F.Nateghi-Alahi, M. Motamedi Page 1
    During the last decades, many researches have been carried out on development of supplemental passive energy absorption devices especially hysteretic metallic dampers and different types of them with different capacities and potentials have been developed. The idea of buckling of thin-walled tubes and the use of this property was led to develop an accordion metallic damper (AMD) [Motamedi, Nateghi-Alahi-2007]. This damper utilizes the capability of accordion thin-walled tube for excitation of axisymmetric concertina buckling mode as a damping mechanism which in turn increases the amount of dissipated energy. In this paper filled accordion metallic damper (FAMD) is suggested and analytically and experimentally the behavior of AMD's and FAMD's under axial cyclic loading are investigated and compared. For this purpose, Firstly analytical studies based on Finite element method and nonlinear dynamic analysis was performed on FAMD's for the determination of the approximate preliminary specifications of different polymers for potential use. After specifying the preliminary material properties, 4 specimens include 2 FAMD's filled by polymeric foam and 2 AMD's were subjected to dynamic tension and compression actuator and the effect of filling AMD's by this polymeric foam on the some of important specifications of damper studied and try to use this method for improving and developing of AMDs. Based on the results obtained using the appropriate filling inside the AMD's is a suitable technique for the purpose of improvement the some of important specifications such as the number of cycles before failure, amount of dissipated energy and plastic capacity. The effect of interaction between foam and accordion thin walled tubes play an important role for this purpose especially in low capacity AMDs.
  • V.R. Ouhadi, S. I. Choobchian Page 17
    The behauiours of clay minerals and the extent of clay-heavy metals interactions are functions of CEC and the exposed SSA of the clay minerals. The type and the quantity of double layer cations have an essential impact on this process. This work aimed to investigate the behaviour of Na-montmorillonite and Ca-montmorillonite in interaction with Pb as a heavy metal ion. The results showed that although the buffering capacity pattern of montmorillonite and different concentrations of NaCl is relatively similar, the contaminant retention property of montmorillonite is a function of the quantity of sodium ions with which the soil is treated. In Ca-montmorillonite, in spite of very small change in its buffering capacity in comparison with that of montmorillonite, a noticeable change in contaminant retention was observed. This emphasizes the limitation of buffering capacity experiment to determine the extent of soil-contaminant interaction. On the other hand, retention experiment was able to differentiate between the behaviour of these two samples. Finally, the results of the interaction process of sodium- and calcium- montmorillonite with heavy metal contaminant were compared using the XRD experiments.
  • Abbas Soroush, Saeedeh Tabarsaz Page 27
    This paper presents the numerical analyses of a group of stone columns penetrated in a 10 m deep soft clay stratum. A rigid raft transfers the super-structure's loading to the stone columns and the parent ground. The columns group comprises of five columns with a symmetric configuration. The numerical analyses are performed on a plane strain idealization of the structure, using an elasto plastic constitutive behavior for both the stone columns and the soft clay layer. Additional numerical analyses with different range of parameter, like number of columns, space of columns, column’s length, foundation’s size, Poison ratio of soil and stone columns’ material and modulus of elasticity ratio of the stone columns’ material were conducted. The results of analyses showed that lateral displacements (bulging) occur in the upper parts of the columns (between 2D and 4D from the top; D is the column diameter) and the lateral displacements are comparatively higher for the side columns. The major result of the analyses is that for a group of stone columns supporting a rigid raft under spread loading, the lengths of the stone columns could be designed unequal, i.e., inside the columns can be shorter, without significantly increasing of the settlements of the column group. =
  • Iman Salehi D., Masoud Soltani M., Abaas Ali Tasnimi Page 39
    The average behavior of composite material like masonry can be described in terms of the relation average stresses and strains (macro model) if the material is assumed to be homogeneous. The average stress-strain relationship can be determined generally using two approaches. A possible approach is experimental investigation from the available experimental data. Another approach, adopted in this resedrch, is to develop a linear homogenization technique, which describes the behavior of the masonry from the geometry and the behavior of the representative basic cell. In this research, the elastic properties of a basic cell in masonry with a periodic arrangement of blocks were obtained based on a local stress field approach (micro-modeling of the mortar and blocks).Two different methods were used for computing the equivalent orthotropic elastic properties of the basic cell as a continuum, the approximate energy method (a closed form solution) and the finite element based method. The finite element method was used to approximately find the orthotropic yield curves of the homogenous element. The similarity of the general behavior of these gied curves with regard to the experimental facts was considerable.
  • J. A. Zakeri, M. Esmaieli, M. Fathali Page 42
    The movement of sand dunes in desert railways has various harmful effects, which reduces operational safety and speed and causes great maintenance and renewal costs. To encounter the movement of sand dunes, different traditional and modern methods are implemented, none of which covers completely the problems, especially the ballast solidification and line closuring as the major ones. In this paper, a new system called "humped slab track" is introduced, in which the ballast solidification problem is obviated with the application of ballast-less superstructure. The problem of track closuring with sand dunes is also mitigated by means of elevating the rails higher, using uncases reinforced concrete called "humps", and letting the sands traverse from the generated superstructure space between the humps and beneath the rails, just like fluid. To show the efficiency of the proposed system, the simulation of sand movements from the track section was performed using two-phase analysis in the FLUENT finite element software.
  • M. Gerami, A. Ghaznavi Oskuei Page 75
    The moment connections sustained by many steel buildings were damaged during the recent earthquakes due to brittle fractures in the special moment resistant frames. Previous studies showed that although the top beam flange resisted due to the interaction of concrete slab, many damages are created because of weld cracking between the bottom beam flange and the column flange. Different methods of retrofit and rehabilitation could be used to prevent weld cracking and brittle fracture of the joints. The reduction of the bottom flanges of steel beams near the beam-column joints in the special moment resistant frames is currently an acceptable alteration of a connection because the top flange is located in the concrete slab and removing of concrete slab has financial and technical problems. RBS connection is one of the different kinds of Post-Northridge connections in which by cutting some parts of the flange near the end of the beam (where the possibility of making plastic hinges is high), the plastic hinge moves by the side of the column into the area within the beam. By using this method, the connection is altered from the special moment frame into a more ductile connection that has more ability to endure in plastic rotation, and generally ductility increases. The ductility of the panel zone is one of the parameters, which undoubtedly affects the manner of the yield of beams with RBS connection. Our findings in this work showed that new method causes the beam plastic rotation to increase by 30%. In addition, the applied force at the panel zone (according to the capacity of panel zone) is decreased. When compared to the frames without cuts, these reductions result in a 52% decrease in the plastic rotation of the panel zone, we also investigated the amount of dissipated energy by beams in the conditions before and after retrofitting. ANSYS software was used to study and analyze the non-linear behavior in the area of connections.
  • H.D.N., Mahmoodi, M. Farogh Hossieini, M. Ahmadi, M.S.Jalali Page 91
    Gotvand rock fill dam is being constrcted on Karun river located in Khoozestan province south of Iran. The dam is foung on Aghagari formation which is consisted of mudstone and sandstone layers. These layers are intermittent of weak to medium strength with uniaxial compressive strength 15 and 25 MPa respectibely. Some regional factors as continuous unloading caused by river flood washed off and horizontal tectonic loading have created a local anticline in the foundation of dam. According to previous analyses, results have shown that this folding will continue over the time. In this research effect of the dam weight on time d- dependant deformation of the dam foundation has been studied.
  • A.H. Salmanpour, F. Arbabi Page 105
    This work aimed to identify the seismic behavior of buckling restrained braced frames (BRBFs). A six-story frame with buckling restrained braces was analyzed at different hazard levels. After the discussion of some aspects of BRBs, the results of detailed nonlinear dynamic analyses are examined to characterize the seismic behavior of the model building. Also the effect of near-field ground motions on the behavior of the model was studied. The results indicate that BRBFs behave quite well under seismic loads. However, there are some concerns about the performance of this system under more frequent lower intensity ground motions
  • Amir Kavussi, Ali Abdi Page 123
    The main purpose of this research is studying stripping of asphalt mixtures. Key factors were the aggregate properties and the suitable methods to control and assess the stripping distress in laboratory conditions. Our case study was the "Zanjan-Qazvin" freeway in which this distress is manifested extensively. The aggregates for the tests were selected from the sections in which stripping were more serius. stripping was found to be caused by excess values of siliceous minerals. This resul were obtained using XRF & XRD analyses. Primary estimation of stripping was determined using boiling test over the loose mix specimens. Specimens were tested under theWTAT. Hydrated lime was utilized as the antistripping agent. It is concluded that if hydrated lime is utilized as an additives, not only stripping is reduced but also the stability and durability of the asphalt pavement is increased. The presented approach ultimately resulted in improving mix properties.
  • S.K. Maosavi, M. Ghodsian Page 135
    The problem of scour and variations of bed topography, which is influenced by different parameters is very important in river engineering. In order to study the influence of discharge, relative flow depth and relative channel radius on dimensions of scour hole, experiments were conducted. The results are given in this paper.