فهرست مطالب

نشریه مهندسی عمران مدرس
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیر مازیار رئیس قاسمی، طیبه پرهیزکار، هرمز فامیلی صفحه 1
    ه طور کلی، روش طرح اختلاط بتن های سبکدانه تفاوت چندانی با بتن معمولی ندارد جز آن که باید از روش حجمی برای تعیین مقدار سبکدانه و سنگدانه های معمولی استفاده کرد. در برخی کشورها از همان روش طرح بتن های معمو لی، استفاده می شود. به خاطر محدودیت هایی که این روش ها دارند کاربرد آن ها در مواردی که به بتنی با روانی مشخص، با مقاومت ز یاد و یا بتن توانمند نیاز باشد، با مشکل مواجه می شود.
    (Leca، در این مقاله، روشی جدید برای طرح اختلاط بتن سبکدانه که با استفاده از یک نوع سبکدانه مصنوع ی (رس منبسط شده ساخته می شود، پیشنهاد شده است. این روش براساس مدل دو فازی (خمیر و دانه) است و به دلیل امکان در نظر گرفتن خواص خمیر سیمان و دانه، بتن ساخته شده از نظر دست یابی به روانی (اسلامپ) و مقاومت فشاری مورد نظر، نسبت به روش های دیگر عملکرد بهتری دارد؛ هم چنین در این روش، درصد ترکیب سنگدانه های طبیعی و سبک برای دست ی ابی به کمتر ین فضای خالی انتخاب می شود، بنابراین از کمترین خمیر سیمان برای دست یابی به الزامات بالا استفاده شده و از نظر اقتصادی نیز صرفه جویی می شود.
    کلیدواژگان: بتن سبکدانه، رس منبسط شده، سبکدانه، قیف جریان، خمیر سیمان
  • سید صابر ناصر علوی، محمود صفارزاده، نوید ندیمی، امیر رضا ممدوحی صفحه 17
    مدل های تعقیب خودرو در مطالعات مختلف از جمله: تحلیل ظرفیت، تحقیقات ایمنی، شبیه سازی جریان ترافیک و توسعه سیستم های کنترل خودکار خودروها کاربرد دارند. در طول شش دهه اخیر، مدل های تعقیب خودرو توسعه زیادی یافته که است. محرک در این مدل، اختلاف سرعت دو خودروی درگیر در GHR معروف ترین مدل تعقیب خودروی محرک- محور، مدل فرایند تعقیب خودرو است که در این مقاله، پیشنهاد جایگزینی آن با شاخص زمان تا تصادف در موقعیت شتاب منفی به عنوان NGSIM پروژه I- عاملی گویاتر ارائه می شود. برای مقایسه ی مدل پیشنهادی با مدل پایه از داده های واقعی جریان ترافیک آزادراه 80 با تعیین زمان واکنش لحظه ای برای هر راننده در طول فرایند تعقیب NGSIM استفاده می شود. انتخاب نمونه مناسب از داده های پروژه 0 در حالت پایه به / از 233 (R خودرو انجام می شود. نتایج مدل سازی در دو حالت مختلف حاکی از افزایش ضریب تعیین مدل (2 0/631 در مدل پیشنهادی است. هم چنین نتیجه تحلیل روندگرای براورد- مشاهده برای اعتبارسنجی مدل پیشنهادی (با ضریب تعیین 0/883) قابل قبول ارزیابی شد. نتایج نشان می دهد که در تحلیل رفتار رانندگان در مدل های تعقیب خودرو، شاخص زمان تا تصادف نسبت به متغیر اختلاف سرعت، از توضیح دهندگی بیش تری دارد.
    کلیدواژگان: شاخص زمان تا تصادف، مدل تعقیب خودرو، پرداخت مدل، پروژه
  • سعید یزدانی، محمود یزدانی، محمد تقی احمدی صفحه 27
    سدهای بتنی قوسی به خاطر ساختار خاص سازه ای و بارهای تقریبا زیاد ناشی از فشار هیدرواستاتیکی همواره به پیو تکیه گاه با مقاومت زیاد نیاز دارند. علاوه بر آن میزان تراوش از داخل تکیه گاه ها و پی می بایست تا حد ممکن کم باشد؛ از طرفی توده های سنگی با سختی زیاد تحت تاثیر تنش های حرارتی و تکتونیکی در بستر زمان دچار شکست شده و معمولا با درجات مختلفی دارای درزه اند. تحقیقات مختلف نشان می دهد که در بیش تر حالات ای ن درزه ها هستند که بر می زان ایمن ی و نشت از توده سنگ حاکمند. بنابراین لازم است نقش درزه ها در ارزیابی اولیه ساختگاه های سنگی به عنوان تکیه گاه این گونه سدها لحاظ شود؛ هم چنین اندرکنش رفتارهای هیدرولیکی و مکانیکی درزه ها، رفتاری پیچیده از توده سنگ به وجود می آورد که لازم است در محاسبات تاثیر پارامترهای هندس ی UDEC پایداری و میزان نشت توده سنگ های اشباع درنظر گرفته شود. در این مطالعه با استفاده از نرم افزار مختلف درزه ها شامل جهت یافتگی و اندازه شکاف اولیه آن ها بر ایمنی تکیه گاه سدهای بتنی قوسی، مورد مطالعه قرار گرفته است. برای این کار با تمرکز روی تکیه گاه (بدون شبیه سازی بدنه سد)، مدلی دو بعدی با اعمال نیروهای وارد شده از طرف بدنه سد و مخزن، شبیه سازی شده و ضمن لحاظ کردن جریان درون درزه ها، از سه شاخص بیشینه ی بازشدگی و لغزش درزه ها و بیشینه یدبی عبوری از آن ها برای تشخیص گسیختگی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که الگوی هندسی دسته درزه ها (ش یب و جهت شیب) و اندازه شکاف اولیه آن ها عوامل بسیار تاثیرگذار بر روی ایمنی تکیه گاه سدهای بتنی قوسی می باشند.
    کلیدواژگان: توده سنگ درزه دار، سدهای بتنی قوسی، تکیه گاه و هیدرومکانیکی
  • مصطفی خانزادی، گرشاسب خزائنی، حامد سپهری کهریزی صفحه 41
    در این مقاله تاثیر تغییر در عیار سیمان (از 350 تا 3 450) بر خواص خوردگ ی بتن های حاو ی نانوذرات س یلیس بررسی شده است. بهره گیری از نانو تکنولوژی در سال های اخیر، چشم انداز گسترده ای را برای توسعه و بهبود خواص بتن ایجاد کرده است؛ ولی مطالعات اندک و محدود انجام شده در ارتباط با کاربرد نانوذرات در بتن، تنها به مطالعه بهبود مشخصات فیزیک ی و برخی خواص دوامی بتن در اثر کاربرد این مواد محدود می شود؛ و به اندرکنش پیچیده این ذرات با ترکیبات بتن و محدودیت های عملی ساخت اشاره نشده است. نتایج آزمایش مقاومت و پتانسیل الکتریکی و نفوذ یون کلر نشان می دهد که ذرات نانوسیلیس، نفوذ یون کلر را در بتن کاهش داده و مقاومت خوردگی را افزایش می دهد؛ ولی این تاثیر با افزایش عیار سیمان در طرح اختلاط به شدت نشان می دهند که ذرات نانوسیلیس به دلیل سطح ویژه زیاد و فعالیت بالای پوزولانی، با افزایش عیار SEM کاهش می یابد. مشاهدات سیمان در طرح، ساختاری ناهمگون و با منافذ بزرگ در بتن به وجود می آورند که این امر موجب افزایش نفوذپذیری و ضر یب نفوذ یون کلر، حتی بیش تر از بتن های معمولی، می شود.
    کلیدواژگان: نانو سیلیس، عیار سیمان، ریزساختار بتن، خوردگی بتن، نفوذ یون کلر
  • بهروز شیرگیر، ابوالفضل حسنی، هادی علیزاده گودرزی صفحه 49
    در پژوهش حاضر تاثیر نوع دانه بندی بر ویژگی های مقاومتی و نفوذپذیری بتن متخلخل سخت شده، به شکل آزمایشگاهی بررسی شده است؛ بنابر این 5 نوع دانه بندی مرسوم برای ساخت بتن متخلخل براساس استاندارد، انتخاب و نمونه های آزمایشگاهی براساس آن ساخته شد. به دلیل نبود ریزدانه یا مقدار کم آن در ساختمان بتن متخلخل، مقاومت از طریق دو عامل قفل و بست سنگدانه ها و مقاومت پیوندی بین خمیر سیمان و سنگ دانه ایجاد می شود؛ پس انتخاب نوع دانه بندی بر ویژگی های مقاومتی این نوع بتن تاثیر به سزایی دارد. نتایج حاصل، از پراکندگی قابل توجهی در مقادیر مقاومتی بتن متخلخل با دانه بندی مختلف حکا یت داشت. برای مثال اختلاف بین کمینه و بیشینه ی مقاومت فشاری و مقاومت خمشی به ترتیب حدود 33 و 20 درصد به دست آمده است. در ادامه برای ارائه مدل پیش بینی مقاومت خمشی بتن متخلخل، پارامتری به نام ضریب یکنواختی به عنوان شاخصی از دامنه توزیع دانه بندی، در مدل استفاده شد و مدلی با استفاده از رگرسیون خطی دو متغیره(مقاومت فشاری و ضریب یکنواختی) ساخته 0 به دست آمد. در این مقاله نقش درصد ریزدانه مصرفی در تعیین مقاومت فشاری و / شد. در نتیجه مدل مناسبی با خوبی برازش 879 نفوذپذیری بتن متخلخل نیز بررسی شده است.
    کلیدواژگان: بتن متخلخل، نفوذپذیری، مقاومت، ضریب یکنواختی و دانه بندی
  • مصطفی زین الدینی، علی دبیری، جواد فاخری صفحه 61
    تا سال 1350 استفاده از آرماتور ساده در ساختمان های بتنی رایج بوده است. این ساختمان ها بیش تر برای بارهای ثقلی طراحی شده اند و از آن جا که هنوز هم از آن ها استفاده می شود، ارزیابی لرزه ای آن ها ضروری است. در این تحقیق، یک مدل خاص المان محدود برای ارزیابی لرزه ای رفتار این ساختمان ها پیشنهاد شده است. در این مدل، تغییراتی در مشخصه های رفتار تنش – کرنش مصالح فولادی ایجاد می شود؛ به گونه ای که تاثیر ساده بودن آرماتور در نظر گرفته شود. کالیبراسیون مدل عددی، با استفاده از یک دسته نتایج آزمایشگاهی و صحت سنجی آن با استفاده از گروه دیگری از داده های آزمایشگاهی انجام شده است. نتایج به دست آمده بیانگر انطباق خوب نتایج مدل المان الیافی پیشنهاد شده با نتایج آزمایشگاهی است. با استفاده از مدل پیشنهاد شده، رفتار یک ساختمان بتن مسلح قدیمی با آرماتور ساده، ارزیابی و سازه به سه روش بهسازی و عملکرد سازه های بهساز ی شده بررس ی شده است.
    کلیدواژگان: ساختمان های بتن مسلح قدیمی، آرماتور ساده، مدل المان های الیافی، مقاوم سازی لرزه ای
  • ایرج رسولان، سید امیر صدر نژاد، علیرضا باقری صفحه 71
    مطالعات تحلیلی و تجربی نشان می دهد که رفتار بتن به شدت از ریز ساختار آن تاثیر می پذیرد، لذا در پیش بینی خواص و رفتار بتن باید آن را به صورت یک ماده ای سه فازه مشتمل بر سنگدانه ها، ماتریس و ناحیه انتقالی در نظر گرفت. انتخاب نوع سنگدانه ها، اندازه و توزیع آن ها خواص بتن را تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به توزیع تصادفی سنگدانه ها و تنوع اندازه آن ها در بتن، مدل سازی رفتار بتن بر اساس اجزای ساختاری آن در مقیاس ریزبینی مشکل است. برای این منظور باید فرضیات ساده کننده ای را به کار بریم. در این مقاله، با داشتن طرح اختلاطی مشخص توام با منحنی دانه بندی با توزیع و تنوع اندازه سنگدانه ای معین، روش ساده ای برای جایگزینی سنگدانه های واقعی با سنگدانه کروی معادل با قطر موثر، به همراه ضرایب مربوطه بیان می شود. یعنی می توان در نمونه بتنی، به جای روش های پیچیده هندسی و مبتنی بر احتمالات یا روش های تصویربرداری با استفاده از روشی ساده، قطر موثر را تعیین وسپس با آن قطر، دو نوع چینش مرزی با حداکثر و حداقل حجم سنگدانه ها را به عنوان المان پایه قابل تکرار استخراج کرد. در نتیجه المانی ساده شده خواهیم داشت که می توان از آن در مدل سازی رفتاری نمونه های تنی در حالت ریزمقیاس و سه فازی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سنگدانه، شکل معادل، بتن، ناحیه انتقالی، دانه بندی، قطرموثر، سطح مخصوص
  • محمد واقفی، مسعود قدسیان، مجتبی بهنام تقدسی صفحه 85
    اندازه گیری پروفیل بستر یکی از مسائل مهم در مهندسی هیدرولیک است. وسیله ای مرسوم برای این منظور، عمق سنج است. استفاده از عمق سنج به منظور ثبت توپوگرافی بستر در مقیاس های بزرگ زمان بر است. در این مقاله دستگاه (Point Gage) معرفی شده (Laser Bed Profiler) جدیدی که برای برداشت پروفیل بستر متحرک طراحی شد یعنی دستگاه لیزری برداشت پروفیل بستر است. این دستگاه بدون تماس با بستر و با استفاده از اشعه لیزر به برداشت داده ها می پردازد. دستگاه برداشت پروفیل لیزری برای اندازه گیری الگوی آبشستگی در کانال های آزمایشگاهی طراحی شده است. این دستگاه توانایی اندازه گیری تغییرات توپوگرافی بستر را در کانال های آزمایشگاهی دارد. هم چنین این دستگاه می تواند به اندازه گیری تغییرات توپو گرافی بستر در اطراف سازه های هیدرولیکی نظیر پایه و کوله پل، آبشکن و آبگیر جانبی بپردازد. از مزایای مهم این دستگاه عبارتند از 1- نداشتن نیاز به تماس بین دستگاه و بستر و 2- سرعت و دقت بالای دستگاه. در این مقاله به طور مختصر به طراحی و مزایای این دستگاه و قسمت های نرم افزاری و سخت افزاری آن پرداخته شده است. هم چنین نمونه ای از کاربرد دستگاه در برداشت توپوگرافی بستردر کانال آزمایشگاهی (مسیر مستقیم، قوس 90 درجه و اطراف آبشکن مستقر در قوس 90 درجه) ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پروفیل بستر لیزری، عمق سنج دیجیتالی، توپوگرافی بستر، آبشستگی
  • روح الله رجبی، مصطفی برقی صفحه 93
    ارزیابی خسارت اعضای باربر قبل از مقاوم سازی آن ها ضروری است. درصورتی که وضعیت خسارت دیدگی عضو به طور کمی با یک عدد بیان شود، این عدد، شاخص خسارت نامیده می شود. یکی ازمهم ترین شاخص های خسارت اعضا بتن آرمه، مدل پارک-آنگ است. این مدل با استفاده از نتایج آزمایشگاهی روی تیرها و ستون های بتن آرمه با شکل های مختلف انهدام تدوین شده است. نتایج این مدل براساس اظهار تدوین کنندگان آن دارای عدم قطعیت قابل ملاحظه است. در این پژوهش با اس تفاده از تعداد قابل ملاحظه ای نتیجه ی آزمایشگاهی و با تمرکز بر ستون های بتن آرمه با نوع انهدام مشخص، دقت مدل پارک-آنگ در مورد PEER رفتار خمشی ستون های بتن آرمه افزایش داده شده است. نتایج آزمایشگاهی مورد استفاده از بانک اطلاعاتی موسسه پژوهشاتی گرفته شده است.
    کلیدواژگان: شاخص خسارت، ستون های بتن آرمه، مدل پارک، آنگ، مقاوم سازی
  • احمد طیب نژاد، رضا مهین روستا صفحه 99
    در مقاله ی حاضر، نتایج و قرائت های دستگاه های رفتارنگاری نصب شده در هسته ی سد، بررسی و تفسیر شده و براساس این نتایج رفتار بدنه سد درحین عملیات ساخت و هم چنین در دوران آب گیری و بهره برداری کنترل و ارزیابی شده است. این مطالعه از سه بخش عمده شامل ارزیابی وضعیت فشار آب ها، تنش های درون هسته و ررسی نشست ها و تغییر شکل های آن تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: سد مارون، سد خاکی، هسته ی رسی، شبکه ی رفتارنگاری و ابزاردقیق، کنترل ایمنی و پایداری بدنه ی سد
|
  • Amir Maziar Raees Ghasemi, T. Parhizkar, H. Family Page 1
    In general, methods of lightweight aggregate concrete mix design are not much ifferent with the ordinary concrete mix designs, except that in LWAC, volumetric method must be used for determining the amount of aggregates (normal and lightweight). In some countries, the same mix design of conventional concrete (normal weight) is also used for this purpose. Due to the specific restrictions of these methods, it is difficult to use them in certain cases where concrete slump is specified, or high strength concrete is needed. In this paper, a new method for the mix design of lightweight aggregate concrete has been proposed using a type of artificial lightweight aggregate (expanded clay, Leca). This approach is based on two-phased model (particle and matrix), and has better performance compared to other methods, due to the possibility of considering the properties of cement paste and particle in terms of access to consistency (slump) and the required strength of the concrete made. Also in this method, the percentage composition of normal and lightweight aggregates is chosen to achieve minimum space (porosity), so, the minimum amount of cement paste will be used to achieve the above requirements, and the economic saving.
    Keywords: Lightweight aggregate concrete, Expanded clay, Lightweight aggregate, Flow cyl, Cement paste
  • S.S. Alavi, M. Saffarzadeh, N. Nadimi, A.R. Mamdoohi Page 17
    Car-Following models are integral parts of capacity analysis, safety research, traffic simulation, and developing advanced vehicle control systems. During the past six decades, various car following models have been developed. GHR is the most well-known stimulus based model, in which the stimulus is the relative velocity of vehicles. In this research, timeto- collision (TTC), as the stimulus, is proposed as a substitute for relative velocity in the GHR model. GHR model is calibrated based on the comprehensive and detailed data gathered in the NGSIM project on I-80 freeway. The Results of GHR model calibration based on the data obtained for the two stimuli indicated that coefficient of etermination (R2) increased from 0.233 in the base model to 0.638 in the proposed model. In all, the results indicated that the application of TTC as the stimulus in the GHR model would improve the model's outcome.
    Keywords: Time, to, collision indicator, Car, following model, NGSIM project, GHR model, Model calibration
  • Saeed Yazdany, Mahmood Yazdany, Mohammad Ahmady Page 27
    Concrete arch dams often need sound and strong foundation and abutments due to the usually large hydrostatic pressure imposed on the abutments. Moreover, it is required to limit the water leakage through the abutments and foundation. On the other hand, a hard rock mass often contains joints and discontinuuites, wich are partially created during the thermal and techtonical activities. Several researches have shown that in most cases, the stability and permeability of rock masses are governed by the joints. Therefore, it is necessary to consider the joint roles for preliminary evaluation of a rock mass as abutment and foundation of a concrete arch dam. In addition, the interaction of hydraulic and mechanical behaviour of joints causes the saturated rock masses to act more omplicated, hence, it must be considered in the estimation of stability and leakage. In this paper, the effects of geometrical parameters of joints including joint orientations and initial apertures on the safety of a concrete arch dam were evaluated using UDEC software. A two-dimentional model including the waterflow through the joints and a loading from dam and the reservoir was simulated in the analyses. In this study, the dam stresses imposed on the abutment were applied instead of dam body modeling. In all analyses, the hydromechanical interaction effects were considered. The values of maximum sliding, maximum opening and the maximum resulting waterflow along the discontinuities were adopted as criteria for estimating the dam abutment safety. The results demonstrate that the joint sets pattern and initial hydraulic aperture of joints dominate the stability of arch dam abutments.
    Keywords: Jointed rock mass, Concrete arch dam, Abutment, Hydromechanical
  • M. Khanzadi, G. Khazaeni, H. Sepehri Kahrizi Page 41
    The influence of cement content increase on corrosion resistant behavior in concretes containing nano-SiO2 was experimentally studied. For comparison, the chloride diffusion of plain concrete and the concrete containing nano-SiO2 was also experimentally studied. The test results indicated that the corrosion resistance of concretes containing nano-particles is significantly improved. However, the index of diffusion chloride ion in the concretes containing nano-SiO2 is directly related to cement content in the mix. The SEM oservations revealed that the microstructure of concrete with nano-SiO2 is more uniform and compact than that of normal concrete, but higher pore size distribution was observed when cement content is increased, which in turn leads to the increase in the diffusion of choloride ion.
    Keywords: Nano concrete, Nano, Sio2, Corrosion, Chloride diffusion, Microstructure
  • B. Shirgir, A. Hasany, H. Alizadeh Goodarzi Page 49
    The influence of aggregate gradation on the permeability and mechanical properties of porous concrete was investigated. A standard mix and five standard aggregate gradations were selected. Since porous concrete contains no or little fine aggregate, its structure is formed by the interlocking of the coarse aggregates. So the aggregate gradation is a very important characteristic as it influences such properties of porous concrete as strength and permeability. There was statistically significant difference between the results from the strength and water permeability of porous concrete with different aggregate gradations. For example, the difference between minimum and maximum compressive strength was 33%, and a 20% difference was obtained for flexural strength. It was found that the uniformity coefficient has influence on the flexural strength of porous concrete. In order to develop the flexural bending strength prediction model, the two parameters of compressive and uniformity coefficient were explained using linear regression model. The obtained Goodness of fit (R2) for this model was 0.879. The results of the current investigation showed how fine aggregate influenced the compressive and permeability of porous concrete.
    Keywords: Porous concrete, Permeability, Strength, Uniformity coefficient
  • M. Zeinoddini, A. Dabiri, J. Fakheri Page 61
    In seismic areas, a majority of old RC buildings have only been designed for gravity loads or according to outdated seismic codes. Before1970s, smooth rebars were also extensively used in RC structures. As these buildings are still functioning, they need to be reassessed against seismic demands. Load bearing behaviour of concrete structures reinforced with smooth rebars is considerably affected by the slip deformation of the plain rebars. In this study, a specific finite element model has been proposed for evaluating the seismic performance of these structures. The slipping characteristics of smooth rebars have been incorporated in this model. For this purpose, a tailored stress-strain property has been assigned to the steel fibers in tension. The model has then been calibrated/verified against several sets of experimental results from others. In general, satisfactory correlations have been noticed between the experimental results and the predictions from the proposed fiber element model. The model has also been used for a full seismic assessment of an existing RC building, having smooth rebars. In addition, the structure has been retrofitted with steel bracing, viscose dampers and base isolator's schemes and their nonlinear seismic performance has been evaluated using the proposed model.
    Keywords: Old RC structures, Smooth rebars, Modified fiber element model, Seismic retrofitting
  • I. Rasoolan, A. Sadrnejhad, A. Bagheri Page 71
    Recent experiments and analytical investigations have shown that the mechanical behavior of concrete is strongly dependent on its microstructure. However, the concrete behavior is composed of three phases as grains, cement paste and interfacial transition zone. The grains type, size and distribution of aggregate affect the concrete's characteristics. Because of the random distribution and size variation of aggregate in concrete, the modeling of concrete's behavior based on component in meso structure is difficult and so we must use simple assumption. In this paper, through mixing design and grading curve, a simple method was developed to replace real aggregate with equivalent sphere aggregate with effective diameter. So we can use simple methods instead of complex numeral and randomness or X ray methods to find effective diameter and to determine two arrangements with maximum and minimum aggregate volume as a repeatable basical element. As a result, we can use this element for modeling the behavior of sample concrete in meso scale and three phases.
    Keywords: Aggregates, Equale shape, Concrete, Interfacial zone, Grading, Specific surface
  • M. Vaghefi, M. Ghodsian, M. Behnam Taghadosi Page 85
    The measurement of bed profile in a mobile bed is very important for hydraulic engineers. The traditional instrument for this purpose is point gage. Working with a point gage is a difficult task, especially when bed topography of large size scales has to be recorded. In this paper, a new instrument for measuring the bed profile in a mobile bed called "Laser Bed Profiler" is introduced. The developed instrument uses the laser beam and without touching the bed records the data. The laser bed profiler instrument has been designed with the purpose of analyzing the scoring pattern in laboratory channels. This instrument is capable of measuring the changes of the bed profile in straight and bend channels. Moreover, the instrument is capable of recording the bed profile around various hydraulic structures (such as bridge piers, abutment, spur dike and lateral intake). Amongst the main advantages of the developed instrument are: 1) recording the data without touching the bed surface and 2) its high speed and precision. This paper gives an overview of the design and advantages of the developed instrument. The developed software and hardware are also introduced. Moreover, a typical applications of the instrument and its comparison with a digital point gage in laboratory channel (straight path, 90 degree bend and around a spur dike) are also presented.
    Keywords: Laser bed profile, Point gage, Bed topography, Scour
  • R. Rajabi, M. Barghi Page 93
    Damage assessment of bearing members before rehabilitation is necessary. If the damage state of a member is expressed by a number called "damage index". One of the most popular damage indexes for reinforced concrete (RC) members is Park-Ang Damage Index model. This model has been established based on the experimental results of RC beams and columns with different modes of damage. It has considerable uncertainty based on its authors’ remarks. In this study, the precision of Park-Ang model for RC columns was improved by using ome experimental results from the Peer's (Pacific Earthquake Engineering Research) data ank. The proposed model focuses on RC columns with specific sections and collapse modes.
    Keywords: Damage index, Reinforced concrete columns, Park, Ang model, Strengthening
  • A.R. Tabibnejad, R. Mahin Roosta Page 99
    Marun dam with a height of 170m is one of the largest embankment dams in Iran. The dam is a zoned rockfill dam with a central clay core. Due to the importance of safety and stability control of the dam body, a complete monitoring network including different instrumentation systems, has been designed and installed in the dam body. In this paper, the data obtained from the instruments, installed in the clay core, were processed and interpreted. Based on the outcomes, the behavior of the dam body during the construction in the impounding stage and operation period was evaluated and discussed. This study consists of three major parts including: the pore pressure distributions, stress states conditions in the clay core and evaluation of its settlements and deformations in the dam body.
    Keywords: Marun dam, Embankment dam, Clay core, Monitoring network, instrumentation, Stability control