فهرست مطالب

نشریه مهندسی هوانوردی
سال پانزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل سبزیکاران*، داود غفوری، حسن محجوب عشرت آبادی، علی جوکار صفحات 1-12
    امروزه، همراستا با تحول در دانش و فناوری مورد استفاده ی سازمان ها، در نوع مهارت های مورد نیاز مدیریت سازمان نیز تغییرات زیادی صورت گرفته است. با توجه به نقش زیربنایی کارکنان در رفع مشکلات و افزایش بهره وری، موفقیت هر سازمان تحت تاثیر میزان بکارگیری منابع انسانی متخصص و کارآمد خواهد بود. در واقع همانگونه که مطالعات نشان می دهد، در این شرایط کارکنان و مدیران سازمان نیازمند برخورداری از تخصص ها و مهارت های مختلف و متنوعی می باشند. این موضوع در خصوص مدیران که به عنوان هدایت گران اصلی مجموعه سازمان به شمار می آیند، از اهمیت خاصی برخوردار است. از این رو توجه به شناخت و ارائه مهارت های سطوح مختلف مدیران، می تواند به عنوان یکی از مهمترین بخش های فرآیند ارتقاء سطح بهره وری در سازمان باشد (به خصوص در صنایع هوافضای کشور).
    بنابراین این پژوهش تلاش دارد تا با رویکردی کاربردی و با بهره مندی از شیوه توصیفی، ضمن شناسایی ابعاد مختلف مهارت های مورد نیاز مدیران در بخشی از جامعه مدیران صنعت هوانوردی ایران، به بررسی اثر این مهارت ها بر ارتقاء بهره وری سازمانی بپردازد. بر این اساس به کمک تکنیک های کیفی (دلفی) و کمی (تحلیل رگرسیون و مدل معادلات ساختاری)، سعی شده است تا در کنار استخراج و شناسایی مهارت های مورد نیاز مدیران (با رویکرد افزایش بهره وری سازمانی)، به معرفی ابعاد مختلف آن در سازمان صنایع پشتیبانی و نوسازی هلیکوپتری ایران (پنها) توجه شود. در نهایت نیز با توجه به نتایج تحقیق، راهکارهایی چون متمرکز نمودن بر آموزش مهارت های مورد نیاز برای صرفه جویی در بودجه ها و منابع مصرفی سازمان ارائه تا ضمن بهرمندی از این مهارت ها در جهت بهبود و ارتقاء بهره وری نیروی انسانی جامعه تحقیق مفید اثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: بهره وری، مدیران، مهارت های مدیران، صنایع هوانوردی
  • محمد علی اردکانی، آذر انوری، پژمان اصغری تهرانی، کریم انصاری صفحات 13-21
    لانه زنبوری یکی از اجزای تونل باد بوده که وظیفه اصلی آن یکنواخت نمودن جریان هوا و کاهش زاویه جریان است. لانه زنبوری در بالادست نازل در اتاق آرامش قرار می گیرد. با توجه به اینکه در تونل بادهای بزرگ و عمودی، هزینه ساخت لانه زنبوری بالا بوده و همچنین مشکلات نصب آن زیاد است، ضروریست که نسبت طول به قطر هیدرولیکی لانه زنبوری کاهش داده شود. در صورتی که این نسبت کاهش یابد، ممکن است عملکرد لانه زنبوری کاهش یابد. در این مقاله، طرحهای مختلفی برای لانه زنبوری ارایه شده و کیفیت جریان به صورت تجربی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. به این منظور، جریان در پایین دست لانه زنبوری با استفاده از جریان سنج سیم داغ و زاویه سنج جریان (Yaw head) اندازه گیری و بررسی شده است. نتایج تحقیقات نشان می دهد که با کاهش نسبت طول به قطر هیدرولیکی لانه زنبوری از 7 به 2، عملکرد لانه زنبوری در تغییر زاویه جریان هوا در بازه °20- تا °20 مناسب بوده است. این نتایج در طراحی یک تونل باد عمودی با نام طرح طوفان مورد استفاده قرار گرفته است. این تونل باد ویژه شبیه سازی عملیات چتربازی می باشد. از این رو می توان در طرح تونل باد فوق، طرح لانه زنبوری به شکل مربع و با نسبت 2 را انتخاب نمود و هزینه ساخت آن را حدود 60% کاهش داد.
    کلیدواژگان: لانه زنبوری، تونل باد، جریان سنج سیم داغ، اندازه گیری زاویه جریان هوا
  • نعیمه برجعلی لو*، محمد صادق عباسی، مسعود قرمزی صفحات 23-40
    در فضای رقابتی کسب وکار امروز، با عنایت به روند جهانی شدن و با توجه به استانداردهای جهانی و لزوم بکارگیری روش های نوین در ارائه خدمات نگهداری و تعمیر هواپیما، ارزیابی و سنجش عملکرد و یافتن شیوه های علمی برای کنترل و ایجاد بهبود مستمر فرآیندهای نت، از نیازهای اساسی صنعت حمل ونقل هوایی کشور بشمار می رود. اما سوال اصلی در این مقاله چگونگی ایجاد یک روش تصمیم گیری منسجم و ارائه یک مدل ریاضی جامع (برای ایجاد درک کلی و واقع بینانه ومنطقی، همراه با اعمال نظرات سازگار خبرگان و مدیران سازمان)، برای سنجش عملکرد «نت» می باشد، که در روش های کنونی دیده نشده است. روش معرفی شده در این مقاله، فرآیند تحلیل شبکه ای فازی (FANP) به منظور بکارگیری مقایسات واقع بینانه، دقیق، دو به دو و اعمال استنباط ذهنی خبرگان سازمان است. هدف از این مقاله بکارگیری این روش برای تعیین ضرایب اهمیت و رتبه بندی معیارها و شاخص ها با تعیین شاخص های کلیدی با رویکرد بومی سازی آنها در هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران«هما» است. به طوریکه تعیین این شاخص ها، از طریق تلفیق مدل های BSC و EFQM، انجام شده است. نتایج بدست آمده از به کارگیری این مدل، در قالب سه معیار (نیروی انسانی، ایمنی و کیفیت و مدیریت وبرنامه ریزی) و هجده شاخص کلیدی است که ابزار موثری را برای تصمیم گیری در اختیار مدیران قرار خواهد داد که می تواند جهت بهبود مستمر فرآیندها از طریق نظارت، پایش شاخص های ارائه شده و مقایسه نتایج حاصله با وضعیت مطلوب، به کار گرفته شود. سپس علل نوسان های شاخص ها، عارضه یابی و راهکارهای بهبود بهره وری مطرح می شود، که نتایج قابل توجه ای را به مدیران در راستای سیاستگذاری، ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت تعمیر و نگهداری، شاخص های کلیدی عملکرد، فرآیند تحلیل شبکه ای فازی
  • سید حمید جلالی نایینی صفحات 41-54
    در این مقاله، اثر سیستم کنترل ناکمینه فاز در فاصله خطای یک دسته از قوانین هدایت تک بعدی شده به ازای خطای سمت اولیه و همچنین برای اهداف با مانورهای ثابت و متغیر شامل مانورهای شیب و سینوسی ارائه شده است. دینامیک سیستم هدایت و کنترل با یک تابع تبدیل مرتبه پنجم با اعمال اثر اشباع شتاب و در حضور اثر رادوم مدل شده است. به عبارت دقیق تر، جستجوگر و فیلتر نویز هر کدام با یک تابع تبدیل مرتبه اول و دینامیک سیستم کنترل و بدنه مجموعا با یک تابع تبدیل مرتبه سوم ناکمینه فاز مدل شده است. تحلیل فاصله خطا با استفاده از بی بعدسازی معادلات و رسم نمودارهای بی بعد انجام شده است که منجر به ارائه نمودارهای مفیدی برای بررسی رفتار پارامترهای مختلف بخصوص اثر صفر ناکمینه فاز جهت تحلیل، اصلاح و طراحی یک دسته از قوانین هدایت خطی و غیرخطی می شود.
    کلیدواژگان: فاصله خطا، ناکمینه فاز، اثر رادوم، معادلات بی بعد
  • یوسف عباسی، علیرضا باصحبت نوین زاده، سیدعلی اکبر موسویان* صفحات 55-68

    در این مقاله به کنترل آرایش مبتنی بر پردازش تصویر یک آرایش راهبر-پیرو در شرایط نارسایی ارتباطی بین عضوها پرداخته شده است. عضو پیرو بدون نیاز به ارتباط مخابراتی، صرفا با حسگر تصویری و پردازش تصویرهای آن، زاویه خط دید و فاصله خود نسبت به ربات هوایی راهبر را به دست آورده و با استفاده از آن ها سرعت و زاویه مسیر آن عضو را محاسبه می کند. با استفاده از روش کنترلی مدل پیش بین، حتی در شرایطی که ارتباط تصویری بین دو عضو دچار اختلال می شود آرایش پروازی کنترل شده و عضو پیرو در فاصله و زاویه مطلوب نسبت به عضو راهبر به پرواز خود ادامه داده است. ورودی های سیستم کنترل عضو پیرو به صورت شتاب های مماس و عمود بر بردار سرعت به دست آمده است. نتایج شبیه سازی ارائه شده، کنترل آرایش را هم در حالت بدون نارسایی ارتباطی و هم با وجود این نارسایی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: کنترل آرایش، راهبر، پیرو، پردازش تصویر، نارسایی ارتباطی
  • کریم مظاهری، کیارش چهارلنگ کیانی، اشکان نجاتی صفحات 69-82
    مهمترین عامل جهش پسا در جریان گذر صوتی، وقوع امواج ضربه ای قدرتمند، اندرکنش آن با لایه مرزی و جدایش احتمالی جریان از سطوح آیرودینامیکی می باشد. بهبود این اندرکنش با استفاده از برجستگی کنترل موج ضربه ای سبب می گردد بتوان در محدوده ای از سرعت های خارج از نقطه طراحی کاهش قابل توجه پسای ناشی از امواج ضربه ای را تجربه کرد. در این تحقیق برای یافتن شکل هندسه و موقعیت بهینه قرار گیری برجستگی کنترل موج ضربه ای از الگوریتم تکامل تفاضلی استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد تاثیر برجستگی کنترل موج ضربه ای در کاهش پسا و بهبود عملکرد آیرودینامیکی برای ایرفویل کاملا تابعی از شرایط پرواز می باشد؛ کارایی سیستم برجستگی به منظور کاهش پسا و افزایش عملکرد آیرودینامیکی در گستره مناسب از سرعت های خارج از نقطه طراحی قابل ملاحظه است؛ مسئله جدایش لایه مرزی در پایین دست ناحیه برجستگی و نیز وقوع امواج ضربه ای نوسانی و به تبع آن پدید آمدن بارهای سیکلی شدید بر سطوح آیرودینامیکی عامل اصلی محدود شدن استفاده از این فناوری در شرایط وقوع امواج ضربه ای قدرتمند می باشد.
    کلیدواژگان: جریان گذر صوت، موج ضربه ای، لایه مرزی، کاهش پسا، برجستگی کنترل موج ضربه ای، بهینه سازی
  • عباس خلقانی، محمدحسن جوارشکیان، محمود پسندیده فرد صفحات 83-96
    در تحقیق حاضر، جریان سه بعدی لزج در اطراف پرنده مافوق صوت با سه روش هدایت، شبیه سازی و نتایج حاصل بررسی می شود. حرکت دماغه می تواند توسط یک مفصل و یا به صورت انعطاف پذیری پیوسته باشد. مقایسه طرح دماغه انعطاف پذیرو بالک کانارد در ماخ 3 و با زاویه تریم یکسان نشان می دهد ضریب پسای طرح بالک کانارد در شروع فرمان بیشتر ولی در وضعیت تریم کمتر و ضریب برآی آن در شروع فرمان کمتر ولی در وضعیت تریم بیشتر است. از سوی دیگر طرح دماغه انعطاف پذیردر شروع فرامین بسیار قوی تر اعمال می کند و این برتری تا وضعیت پایدار ادامه دارد. دماغه مفصلی و دماغه انعطاف پذیرزاویه تریم تقریبا یکسانی دارند. چه در شروع فرمان و چه در زاویه تریم، ضریب پسای دماغه مفصلی بیشتر از طرح دماغه انعطاف پذیراست و ضریب برآی آن کمتر است. همچنین قدرت فرمان دماغه انعطاف پذیرکمی بیشتر است. با افزایش عدد ماخ، زاویه تریم هر سه طرح بزرگ تر می شود. فرامین دماغه خمیده در ماخ 5 شدیدا تقویت می شود ولی فرامین بالک کانارد رشد کمتری دارد. دماغه مفصلی و دماغه انعطاف پذیردر ماخ 5 نیز زاویه تریم تقریبا یکسانی دارند و با افزایش عدد ماخ نیروی پسا و قدرت فرامین در این دو طرح به هم نزدیکتر شده ولی قدرت مانور دماغه انعطاف پذیربهبود بیشتری می یابد.
    کلیدواژگان: آیرودینامیک، دماغه متحرک، هدایت با بالک کانارد، بدنه انعطاف پذیر
|
  • Esmaeil Sabzikaran*, Davood Gafoori, Hassan Mahjub Eshrat Abadi, Ali Jokar Pages 1-12
    Nowadays، the effect of knowledge & technology changes and developments of organizations has caused a great need in applying different specializations and skills. Because of fundamental role of employees in solving problems and promoting productivity، any organization''s success is related to its efficient use of human resources. Studies show that employees & managers in the organizations have different levels of skills. This is important because managers act as coordinators of organizations. Then، being familiar with and paying close attention to the different levels of Managers'' skills could be significant as one of the important parts of organization''s success & productivity promotion. This paper، with an applied approach، is an effort to identify، employing a descriptive method and determining dimensions of skills needed for the managers of Iran''s Air Industry، the effects of skills on the organizations productivity. So، by using quantitative and qualitative techniques، the researchers try to determine the skills needed for the managers and as well as studying different methods affecting the promotion of productivity.
    Keywords: productivity, managers, Manager's skills, aviation Industry
  • M.A.Ardekani, A.Anvari, P.A.Tehrani, K.Ansari Pages 13-21
    Honeycomb is one of the major components of a wind tunnel, which is used to make the air flow uniform and reduce the flow angle. A honeycomb is installed upstream of the nozzle in the settling chamber. As high costs are incurred for construction of honeycomb in large vertical wind tunnels, and in view of the difficulties in installation of these units, it is necessary to reduce the ratio of length to hydraulic diameter of the honeycomb. However, reduction of this ratio may affect the honeycomb performance. In this paper, various honeycomb designs have presented and flow quality has been experimentally investigated for each case. A hot wire anemometer (HWA) and a device for measurement of flow angle (yaw head) have been used to study the flow downstream of the honeycomb. Results show that with decrease in length to hydraulic diameter ratio from 7 to 2, the honeycomb performance is adequate for change in flow angle from -20 to 20º. These results have been used in the design of a vertical wind tunnel, namely Tofan Vertical Wind Tunnel, which will be used for the simulation of skydiving. Based on these results a square honeycomb of length to hydraulic diameter ratio of 2 has been selected, which has resulted in a reduction of up to 60% in the construction cost of the honeycomb.
    Keywords: honeycomb, wind tunnel, hot wire anemometer
  • Naimeh Borjalilu *, Mohammad Sadegh Abbasi, Masoud Ghermezi Pages 23-40
    In the competitive business environment, according to globalization and the requirement of international standardization in aviation industry, adopting modern and accepted methods in aircraft maintenance management is vital for air transportation in our country. The lack of an integrated decision-making method and mathematical model for assessment of maintenance processes in current methods is seen. This article proposed a model based on fuzzy analytical network process to apply expert's views in realistic, precise taking pairs for weighting of criteria and KPIs. We are concerning to define and customize the key performance indicators for Iran Air Co. We are trying to combine the recognized methods such as BSC and EFQM with the expert's views to reach an acceptable way of evaluation and assessment of maintenance processes. The selected criteria and indicators are aligned with corporate objectives and goals. The selection of KPIs and their relations is based on experts views which gathered by a questionnaire and personal interviews in Iran Air Co. Results are classified in three criteria (human resources, safety & quality and management & planning) and eighteen KPIs which could help managers to monitor and control the maintenance processes and compare the results with intended ideals to diagnose deficiencies and improve maintenance processes.
    Keywords: key performance indicators, FANP, maintenance management
  • S.H. Jalali Naini Pages 41-54
    In this paper, the effect of non-minimum phase control system on the miss distance of a class of one-dimensional guidance law due to initial heading error and also constant and time-varying target maneuvers (including ramp and sinusoidal) is presented. The guidance and control system dynamics is modeled by a fifth-order transfer function with acceleration limit and radome effect. More precisely, each of the seeker and noise filter is taken as a first-order transfer function. The control system and airframe are modeled by a third-order non-minimum phase one. Miss distance analysis is made by using normalized governing equations and plotting normalized curves, resulting in useful curves for parametric study specially the effect of zero location of airframe dynamics for analysis, modification, and design of a class of linear and nonlinear guidance laws.
    Keywords: Normalized miss distance, Non, minimum phase system, Radome effect
  • Y. Abbasi, S. Ali A. Moosavian, A. Basohbat Novinzadeh Pages 55-68

    In this paper, the vision based formation control of a leader-follower aerial robotic system is discussed while communication failure between the robots is considered. Based on vision sensors and image processing computations, without any need to further communications, the follower robot obtains the line of sight angle and the corresponding distance from the leader. These information are used to calculate the leader speed and its path angle. Using model predictive control method, it is shown that even in the presence of communication failure between the robots, the flight formation can be controlled while the follower moves along the desired relative angle and keeps the corresponding distance. To this end, the control inputs are obtained in terms of normal and tangential acceleration of the follower. Simulation results show a good performance of the proposed model predictive controller in both ordinary, and communication failure conditions.

    Keywords: Formation Control, Leader, Follower, Image Processing, Communication Failure
  • K. Mazaheri, K. Chaharlang Kiani, A. Nejati Pages 69-82
    The most important factors for the sudden increase in drag coefficient in transonic flight regime are the occurrence of shock waves and its interaction with boundary layer. Using shock control bump to weaken the interaction of shock and boundary layer makes it possible to experience lower drag coefficient in a range of off-design Mach numbers. In this study, a differential evolution algorithm is used to find the optimum shape and location of shock control bump respect to free stream condition. This study clearly shows that the effectiveness of this method in improving the aerodynamic performance and reducing drag is totally a function of flight condition; The method is effective in fairly wide range of off-design Mach numbers; However, boundary layer separation and oscillatory shock wave in downstream of bump region is the main limitation of this method for the case of strong shock waves.
    Keywords: transonic regime, shock wave, boundary layer, drag reduction, shock control bump
  • A. Khalghani, M.H. Javareshkian, M. Pasandideh Fard Pages 83-96
    Three-dimensional viscous flow has been studied around a supersonic missile with three methods of guidance and control surfaces. The nose can provide aerodynamic control by angular rotation in the pitch plane by a pivot or through continues deflection. If a canard control and a deflectable nose missile have the same trim angle at Mach number 3, the canard control produce bigger drag and smaller lift at zero degree of attack angle, but smaller drag and bigger lift at trim condition. Trim angles of pivoted nose and deflectable nose designs are approximately identical. At zero angle of attack, steering command of deflectable nose design is quite stronger than canard design and this priority maintains to be effective up to trim condition. Drag (Lift) coefficient of pivoted nose is always bigger (smaller) than deflected nose design, from zero up to trim angle. Also steering command of deflectable nose design is slightly stronger than pivoted nose. With increasing Mach number, trim angles of all designs increase. Pitch moment of bent nose increases strongly at Mach number 5, but pitch moment of canard control missile increases less than the other two. The trim angles of deflectable and pivoted nose missiles at Mach number 5 are also identical. At higher Mach numbers, drag and moment coefficients of pivoted nose design approach the moment and drag coefficients of deflectable nose, but lift coefficient of deflectable nose grows faster than pivoted nose design.
    Keywords: Aerodynamics, Deflectable nose, Pivoted nose, Canard control, Body flexure