فهرست مطالب

فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک
پیاپی 3 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی قمقامی، جواد بذرافشان صفحه 1
    مدیریت خشکسالی به منظور بهره برداری بهینه از منابع آب در مناطق خشک و نیمه خشک بسیار ضروری است. یکی از روش های مدیریت خشکسالی، پیش آگاهی آن با استفاده از روش های احتمالاتی است. در این مطالعه، از آمار بارندگی ماهانه مربوط به 33 ایستگاه سینوپتیک ایران طی دوره آماری 2005-1976 برای پایش و پیش بینی وضعیت خشکسالی در کشور استفاده شد، با توجه به وجود دوره های خشک بیش از شش ماه در برخی از ایستگاه های مناطق خشک کشور، پایش خشکسالی بر مبنای شاخص بارندگی استاندارد (SPI) در مقیاس زمانی 6 ماهه انجام شد. برای پیش بینی وضعیت خشکسالی تا سه ماه آینده، از مدل زنجیره مارکف مرتبه نخست استفاده شد. آزمون مدل بر مبنای سری زمانی شاخص بارندگی استاندارد در ایستگاه های تحت بررسی نشان داد که مدل مارکف توانایی شبیه سازی رفتار احتمالاتی خشکسالی را در گستره ایران دارد. نتایج حاصل از پیش بینی های یک، دو، و سه گام به جلو در گستره کشور نشان داد که با فرض هر وضعیتی از نظر بارندگی در کشور در ماه فعلی، بسیار محتمل است که در ماه های آتی، خشکسالی های شدید (9 درصد ایستگاه ها) یا وضعیت نرمال (87 درصد ایستگاه ها) در منطقه رخ دهد. همچنین، پایش خشکسالی بر مبنای سری متوسط منطقه ای بارندگی ماهانه در کشور نشان داد که روند تغییرات شدت خشکسالی های شدید در کشور رو به افزایش است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، پیش آگاهی، مدل مارکف
  • شبنم علی نژاد، فریدون کاوه صفحه 13
    یکی از راه های حفاظت از منابع آب در مناطق خشک و نیمه خشک، کم آبیاری است. کم آبیاری با کم کردن دفعات آبیاری و یا کاهش درصدی از آب آبیاری در هر نوبت باعث کاهش عملکرد محصول می شود. این امر منجر به تنش ناشی از شوری و هم چنین تنش آب می شود، زیرا کم کردن میزان آب مصرفی گیاه علاوه بر اینکه به طور مستقیم، عملکرد را کاهش می دهد به لحاظ فقدان آبشویی کافی نمک ها در محیط ریشه گیاه، باعث کاهش بیشتر عملکرد خواهد شد. یکی از راه های مقابله با افزایش نمک های محلول در ناحیه ریشه گیاهان عملیات آبشویی و زهکشی آب اضافی است که موجب شستشوی مقادیر قابل توجهی نمک های محلول خاک ناحیه ریشه می شود. در این تحقیق با استفاده از روش های محاسباتی معمول و مدل مدیریتیSaltMod کوشش شده تا برای چهار گیاه زراعی مقاوم و حساس به شوری اثرات توام ناشی از تنش آب (به لحاظ کم آبیاری) و تنش ناشی از شوری را در طولانی مدت (20 سال) مطالعه و این اثرات را به صورت افزایش نمک های محلول در خاک، آب زهکشی و کاهش عملکرد بدست آورد. نتیجه این تحقیق نشان می دهد که در یک خاک معرف منطقه ای خشک (ناحیه خوزستان مرکزی) که مقدار نمک نیمرخ خاک بسیار زیاد است، پس از احداث زهکش های زیرزمینی و اعمال آبشویی لازم برای کاهش شوری خاک به حدود نرمال (ECe < 4 dS/m)، شانس خوبی وجود دارد تا در دراز مدت بتوان گندم و چغندرقند را با کم آبیاری نرمال (حدود 20 درصد) بدون کاهش قابل توجه عملکرد کشت کرد. به هر حال در مورد ذرت دانه ای و نیشکر، انجام کم آبیاری نرمال در طولانی مدت امکان پذیر نبود و فقط پس از چند سالی عملکرد هر دو محصول به نزدیک صفر درصد رسید. افزایش شوری ناحیه ریشه به خوبی مطالب فوق را نشان دادند.
    کلیدواژگان: آبشویی، تنش شوری، کم آبیاری، SaltMod
  • سعیده سامانی، نصرالله کلانتری، محمدحسین رحیمی صفحه 29
    به علت رشد روزافزون فعالیت های کشاورزی در دشت اوان و مصرف بیش از حد کودهای کشاورزی در این منطقه، بررسی وضعیت نیترات و ارزیابی پتانسیل آلودگی آن در آبهای زیرزمینی منطقه از اهمیت فراوانی برخوردار است. در این پژوهش، از 16 حلقه چاه در حال استفاده و آب های سطحی منطقه نمونه برداری و غلظت نیترات آن ها تعیین شد. بررسی مکانی یون نیترات نشان داد که بیشترین غلظت نیترات بین 31 تا 37 میلی گرم در لیتر بوده و مربوط به محدوده شمال دشت اوان است و به طور کلی، غلظت نیترات در آبهای زیرزمینی دشت اوان کمتر از 37 میلی گرم در لیتر است. با توجه به استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا، در حال حاضر منابع آب زیرزمینی دشت اوان مخصوصا در نواحی شمالی نسبت به نیترات آلوده هستند ولی همچنان از حد مجاز استاندارد سازمان محیط زیست جهانی برای مصرف شرب، پایین تر می باشند. برای بررسی منابع نیترات آب از نمودارهای نیترات در مقابل غلظت های کلر و پتاسیم استفاده شد. بالا بودن غلظت نیترات و پایین بودن میزان کلر در نمونه های واقع در بخش شمالی دشت، تایید کننده منشا آلودگی آب ها توسط فروشست کودهای شیمیایی و دامی از سطح خاک می باشد. توزیع مکانی یون نیترات در دشت اوان نتایج حاصل از دو مدل GOD و AVI را که نمایانگر وجود بیشترین پتانسیل آلودگی در بخش های شمالی دشت می باشد، تایید می کند.
    کلیدواژگان: پتانسیل آلودگی، فروشست کودهای شیمیایی، مدل GOD، مدل AVI
  • لیلا گودرزی، علی محمد آخوندعلی، حیدر زارعی صفحه 39
    استفاده از روابط نفوذ برای مدل سازی جریان های سطحی و زیرسطحی و همچنین طراحی و ارزیابی سیستم های آبیاری سطحی ضروری است. به علت وابستگی ضرایب این روابط به نوع خاک و شرایط سطحی، انجام آزمایش های مزرعه ای برای تعیین این ضرایب امری اجتناب ناپذیر است. مدل های نفوذ متعددی برای این منظور ارایه شده است که شامل روابط پایه ای، فیزیکی و تجربی می باشند. برای انتخاب هر یک از این مدل ها برای اراضی و مزارع مختلف نیاز به آزمایش های تجربی و مقایسه آن با هر یک از روابط نفوذ است. در این تحقیق برای تخمین پارامترهای مدل های نفوذ و تعیین مدل مناسب برای پیش بینی مقادیر نفوذ تجمعی در دشت اشترینان واقع در استان لرستان، با توجه به اینکه بافت خاک سطحی منطقه به طورکلی رسی است، آزمایش های نفوذپذیری به روش استونه های دوگانه در سه نقطه با بافت رسی انجام گردید و ضرایب چهار مدل (کوستیاکوف، سازمان حفاظت خاک آمریکا (SCS)، فیلیپ و کوستیاکوف - لوییس) تعیین شد. ارزیابی مدل ها بوسیله ی خطای نسبی نشان داد که مدل کوستیاکوف با متوسط خطای نسبی 8 درصد، مناسبترین مدل برای برآورد میزان نفوذ تجمعی در این اراضی می باشد.
    کلیدواژگان: مدل فیلیپ، مدل کوستیاکوف، مدل کوستیاکوف، لوییس، نفوذپذیری
  • مهدی سرایی تبریزی صفحه 47
    پیش بینی و برنامه ریزی دقیق آبیاری گیاهان می تواند ضمن جلوگیری از تنش های احتمالی دوره ای، کارایی مصرف آب را نیز افزایش دهد. در این پژوهش، عملکرد مدل BUDGET در برنامه ریزی آبیاری در مقابل داده های تحت مدیریت کم آبیاری سویا برای دو سال زراعی متوالی 88-1387 و 89-1388 مورد ارزیابی قرار گرفت. این پژوهش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تیمار آبیاری سطحی شیاری شامل تیمار آبیاری کامل (تیمار شاهد)، تیمار کم آبیاری سنتی درحد 75 و 50 درصد جبران نقصان رطوبتی خاک و تیمار آبیاری بخشی منطقه ریشه درحد 50 درصد جبران نقصان رطوبتی خاک انجام شد. هر تیمار دارای سه تکرار بود. نتایج نشان داد که شاخص های ارزیابی مدل RMSE و CRM در سال 1387 به ترتیب برابر 91/3 و 18/0- و در سال 1388 به ترتیب 76/4 و 11/0- بود. شاخص EF در سال زراعی 87 و 88 به ترتیب برابر 69/0 و 78/0 به دست آمد که نشان دهنده کارایی قابل قبول مدل در پیش بینی عملکرد می باشد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که کاربرد مدل BUDGET با اصلاح ضرایب گیاهی در مراحل مختلف رشد گیاه و ویژگی های خاک و گیاه می تواند نتایج دقیق تری ارائه کند. همچنین، نتایج حاصل از تحلیل حساسیت مدل نشان داد که مدل BUDGET نسبت به عمق آب آبیاری و رطوبت اولیه خاک در تیمار آبیاری کامل حساسیت کمی دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی آبیاری، سویا، کم آبیاری، مدل BUDGET
  • یوسف هاشمی نژاد، محمود غلامی، ولی سلطانی صفحه 59
    به منظور حفاظت از منابع آب و خاک و حفظ پایداری تولید، مصرف آب در شرایط شور باید همراه با اعمال نیاز آبشویی دقیق محصول باشد. به منظور تعیین نیاز آبشویی و حساسیت به شوری گیاه یونجه، آزمایشی در لایسیمترهای استوانه ای با قطر داخلی 40 و ارتفاع 180 سانتی متر به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه سطح شوری آب آبیاری (3، 7 و 13 دسی زیمنس بر متر) و سه سطح کسر آبشویی (12، 25 و 50 درصد) و با چهار تکرار اجرا شد. پس از پر کردن و اطمینان از صحت روش مورد استفاده، ستون های خاک تا زمان کاهش شوری آب زهکش تا حد 3 دسی زیمنس بر متر آبشویی شدند آنگاه ستون ها تحت کشت یونجه رقم یزدی (Medicago sativa Var. Yazdi) قرار گرفتند. برای تنظیم سطح شوری آب، از آب شور طبیعی مزرعه تحقیقات شوری صدوق با شوری 14 دسی-زیمنس بر متر استفاده شد که با نسبت های مختلف با آب شرب مخلوط گردیدند. مقدار آب مورد نیاز گیاه با در نظر گرفتن کسر آبشویی در هر آبیاری به طور دقیق تعیین و در اختیار گیاه قرار گرفت. پس از 48 ساعت، مقدار زهاب خروجی از ته ستون ها تعیین شد. حداقل تعداد آبیاری مورد نیاز برای حصول شرایط ماندگار 12 آبیاری بود که با افزایش سطح شوری آب و نیز کاهش کسر آبشویی بر تعداد آن افزوده می شد. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که مدل هایی مانند WatSuit شوری خاک را بیش از آنچه که در شرایط ماندگار این آزمایش حاصل شده است پیش بینی می کنند. بنابراین در این شرایط می توان با اعمال کسر آبشویی کمتر نیز به متوسط شوری مورد نظر دست یافت که خود از جنبه حفاظت منابع آب به خصوص در شرایط شور که آبیاری همراه با اعمال نمک بیشتر می باشد، بسیار قابل توجه است.
    کلیدواژگان: شوری، کسر آبشویی، لایسیمتر، یونجه
  • زین العابدین شم آبادی صفحه 69
    کم خاک ورزی از مدیریت های مهم برای حفاظت از منابع آب و خاک است. به منظور بررسی اثر کم خاک ورزی بر بهره وری مصرف انرژی و عملکرد محصول در منطقه دیم کالپوش شاهرود، مطالعه ای بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 5 تیمار در 4 تکرار در تناوب آفتابگردان- گندم انجام شد. تیمارهای خاک ورزی شامل شخم با گاوآهن قلمی در بهار (T1)، شخم با گاوآهن برگرداندار (T2)، کم خاک ورزی با دیسک در بهار (T3)، شخم با گاوآهن بشقابی (T4) و شخم با گاوآهن قلمی در پاییز (T5) بود. عملیات کاشت آفتابگردان در اردیبهشت ماه سال های 1387 و 1389 پس از اعمال تیمارهای خاک ورزی انجام شد. پس از برداشت آفتابگردان در مهر سال های 1387 و 1389، در همه تیمارها کم خاک ورزی با دیسک اعمال شد و در آبان ماه گندم توسط خطی کار غلات کشت شد. برداشت گندم در تیر ماه سال های 1388 و 1390 انجام شد. نتایج سال 1388 نشان داد تیمار استفاده از گاوآهن قلمی و دیسک به ترتیب با متوسط 1708و 1412 کیلوگرم در هکتار بیشترین و کمترین عملکرد دانه را در بین تیمارهای خاک ورزی دارا بودند. نتایج سال1390 نشان داد که تیمار استفاده از گاوآهن قلمی و برگرداندار به ترتیب با متوسط 1638و 1388 کیلوگرم در هکتار بیشترین وکمترین عملکرد دانه را در بین تیمارهای خاک ورزی دارا بودند. تجزیه واریانس مرکب داده های مربوط به گندم در سال های 1388 و 1390 نشان داد که از نظر رطوبت خاک و عملکرد گندم، بین تیمارها اختلاف معنی دار وجود نداشت. گاوآهن چیزل و برگرداندار به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار رطوبت و عملکرد را داشتند. از نظر بهره وری مصرف انرژی، بیشترین و کمترین مقدار آن مربوط به تیمار استفاده از دیسک و گاوآهن برگرداندار بود. بنابراین گاوآهن چیزل نسبت به گاوآهن برگرداندار موجب افزایش معنی دار عملکرد گندم شده است. از نظر مصرف انرژی دیسک و گاوآهن قلمی نسبت به گاوآهن برگرداندار بهره وری قابل ملاحظه ای داشته اند. از نظر میزان برگردانی خاک بین تیمارهای مختلف معنی دار (در سطح 1%) وجود داشت، گاوآهن برگرداندار و چیزل به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار برگردانی خاک را دارا بودند. با توجه به مزایای کم خاک ورزی با دیسک (حفظ بقایا در سطح خاک و بهره وری مصرف انرژی) و نتایج این آزمایش، به منظور تولید گندم دیم (پس از برداشت آفتابگردان) استفاده از دیسک به منظور آماده سازی زمین توصیه می شود و نیازی به عملیات شخم نیست.
    کلیدواژگان: بهره وری مصرف انرژی، رطوبت خاک، عملکرد گندم، کم خاک ورزی
|
  • Mehdi Ghamghami, Javad Bazrafshan Page 1
    Drought management is very important for optimal water resources application in arid and semi-arid regions. One strategy to manage drought is to predict drought conditions by probabilistic tools. In this study, total monthly precipitation records related to 33 synoptic stations of Iran during 1976-2005 were used to monitor and predict future drought conditions. Regarding the dry periods greater than six months in the arid regions of the country, the Standardized Precipitation Index (SPI) at 6-month timescale was used for drought monitoring. The first-order Markov chain model was employed to predict drought condition up to 3-step ahead. This model was fitted on the SPI series at all stations of interest, and it was identified that can represent the probabilistic behavior of drought over Iran. The results obtained from drought prediction at 1, 2, and 3-step ahead over Iran showed that the occurrenceof the severe drought (9 percent of stations) or normal conditions (87 percent of stations) is most probable in the future months, regardless of drought condition at current month. Also, drought monitoring based on aerial mean of monthly total precipitation time series over country showed that the trend of drought severity has been increasing in recent years.
    Keywords: drought, early warning, Markov model
  • Shabnam Alinejad, Feridon Kaveh Page 13
    One of the most efficient strategies for optimal use of water resources in arid and semi arid regions is the so-called deficit irrigation. Deficit irrigation by reducing number of irrigation or lowering volume of applied water in each irrigation may cause relative yield reduction per unit of farm. This may also cause salt stress in addition to water stress. In arid and semi-arid regions, this may reduce soluble salt leaching from the root zone, especial when growing salt sensitive crops, which causes further yield reduction. It is understood that in these regions leaching salts by providing adequate drainage is the normal practice to cope with water and salinity stresses. In this research using steady state calculation and management salt balance model (SaltMod), the effect of deficit irrigation was studied for four salt tolerant and salt sensitive crops in a long period (20 years) to find out the effect of salt and water stresses on yield of these crops. The salt tolerant crops were wheat and sugar-beet, and salt sensitive crops were corn and sugarcane which are important cultivated crops in Khuzistan province of Iran. Long time changes in soil profile and drainage water was also calculated and simulated. The results of this study showed that in a representative soil of arid-region (central Khuzistan area) with very high salt content upon installing drainage system and required leaching to bring root zone salinity to normal range (ECe < 4 dS/m), there is a good chance to continue wheat and sugar-beet cultivation with normal deficit irrigation (around 20 percent) for a long time. However it was not possible to use normal deficit irrigation for maize and sugarcane for more than a few years without complete crop loss. Increasing salinity of root zone showed the above process very clearly.
    Keywords: deficit irrigation, leaching, SaltMod, salt stress
  • Saedeh Samani, Nasrolah Klantari, Mohammad Hosein Rahimi Page 29
     Assessing pollution potential and amount of nitrate contamination in Evan plain as results of husbandry and fertilizer applications is of great importance for this plain. In this study، 16 wells and several surface water sources were sampled. Nitrate concentrations in these samples were analyzed and were compared to drinking water standards proposed by EPA. The results indicated that most amounts of Nitrate can be found at north part of Evan plain that generally are less than 37 mg/lit. To assess the source of groundwater NO3، the NO3/Cl and NO3/K charts were used. High NO3 concentration and low Cl concentration in the samples from north of Evan plain groundwater was related to leaching of chemical fertilizers to groundwater. Spatial distribution of nitrate concentration confirmed the output of both GOD and AVI models where they predicted maximum NO3 concentration at north part of the Evan plain.
    Keywords: AVI model, chemical fertilizers, GOD model, nitrate contamination, nitrate leaching
  • Leila Goodarzi, Ali Mohammad Akhond Ali, Heidar Zarei Page 39
    Using infiltration models for modeling surface and subsurface flow as well as designing and evaluation of irrigation systems is necessary. Since the parameters used in these equations are highly dependent on the soil types and surface conditions، field tests is a necessary tool for determination of these parameters. Several infiltration models have been proposed for this purpose that are mostly empirical، semi-empirical or theoretical in nature. In order to select an appropriate model for various field conditions، field tests are required. In this study، several empirical infiltration models were compared with one another and with the Philip exact infiltration equation which was obtained by simplifying the numerical solution of general flow equation in porous media. Required data for selecting appropriate model were taken from Oshtorinan plain، Lorestan، Iran to predict cumulative infiltrationvalues. In this area surface soils are dominantly clay. Infiltration tests were conducted in three locations with clay texture، using double rings infiltrometers. Parameters of four infiltration models (Kostiakov،SCS، Philip، Kostiakov-Lowis) were determined. Model evaluation was performed by comparing relative error. The results of this analysis indicated that the Kostiakov model with a mean relative error of 0. 8 was the most appropriate model for estimating cumulative infiltration in the studied area.
    Keywords: infiltration, Kostiakov model, Kostiakov, Lowis model, Philip model
  • Mahdi Sarai Tabrizi Page 47
    Precise prediction and scheduling of plant irrigation water can increase water use efficiency while preventing possible periodical stress. In this study، the performance of BUDGET model in irrigation scheduling was assessed and compared with real data under soybean deficit irrigation water management under two consecutive years 2008 and 2009. The experiment was conducted in the form of randomized complete blocks design in four furrow irrigation treatments each with three replicates. The treatments include full irrigation، (control)، conventional deficit irrigation at 50% and 75% of the soil moisture deficit compensation، and partial root drying treatment at 50% of the soil moisture deficit compensation. The results indicated that the performance modeling indices of RMSE and CRM in 2008 were 3. 91 and -0. 18 and in 2009 were 4. 76 and -0. 11، respectively. The obtained EF index was 0. 69 and 0. 78 in 2008 and 2009، respectively، indicating that the model performed acceptable predictions of crop yield. The overall results revealed that the use of BUDGET model by adjusting crop coefficients in different growth stages، soil and plant characteristics can provide more acceptable outputs. Further، the sensitivity analysis indicated that BUDGET model is less sensitive to irrigation water depth and initial soil water content in the full irrigation treatment.
    Keywords: BUDGET model, deficit irrigation, irrigation scheduling, soybean
  • Yousuf Hasheminejhad, Mahmood Gholami, Vali Soltani Page 59
    For conservation of soil and water resources and maintaining sustainability of agricultural productivity، water application under saline conditions should be conducted under precise application of crop leaching fraction. To evaluate leaching requirement and salt tolerance of alfalfa، a lysimeteric study (40 cm diameter and 180 cm height) was conducted through completely randomized design with three levels of salinity irrigation water (3، 7 and 13 dS/m) and three levels of leaching fractions (12، 25 and 50 %) as a factorial experiment with four replicates. After soil packing، the lysimeters were leached out until the salinity of their leaching water reduced to 3 dS/m and the columns were sown with alfalfa seeds (Yazd cultivar). To adjust the irrigation water salinity، natural saline water from Sadouq Salinity Research Station with 14 dS/m salinity was blended with tap water to obtain the required saline water treatments. Crop water requirement including leaching fraction was precisely calculated and supplied to the plants. The amount of collected drainage water was again recorded after 48 hr and its quality indexes were measured. Any deviation from the designed leaching fractions was compensated in the next irrigation event. This way، the precise water and solutes balance was determined. After some irrigation events، depending on salinity and leaching fraction level، drainage water salinity was fitted to the predicted steady state simulation models. The minimum required irrigation cycles to reach steady state conditions was obtained to be 12 cycles which was increased by increasing salinity and decreasing leaching fraction. The overall results showed that implementation of a defined leaching fraction can reduce soil salinity more than what was predicted by WatSuit model. Thus، soil salinity control at a desired level can be obtained by less leaching fraction level which is especially important for optimum water utilization under saline conditions when irrigation is linked to more salt application.
    Keywords: alfalfa, leaching fraction, lysimeter, salinity
  • Zein Al Abedin Shamabadi Page 69
    The so-called reduced tillage is one the most important management practices for soil and water conservation. In order to study the effect of reduced tillage on energy productivity and wheat yield in Kalpoush region of Shahrood، a randomized complete blocks design (RCBD) experiment with sunflower-wheat rotation was conducted having five treatments and four replicates. The treatments were consisted of chisel plowing at spring + disking (T1)، moldboard plowing +disking (T2)، reduced tillage with disk harrow (T3)، disk plowing + disking (T4) and chisel plowing at autumn +disking (T5). Sunflower was planted at May 2008 and 2011. After harvesting at October 2008 and 20، all plots were disked. Wheat was planted at November 2008 and 2011 and harvested at July 2009 and 2012. The results showed that there was no significant difference among the treatments (P<5%). In 2009 the maximum (1708 kg/ha) and minimum (1412 kg/ha) crop yield were belonged to T5 and T3 treatments، respectively. In 2011، the maximum (1638 kg/ha) and minimum (1388 kg/ha) yield was obtained from T5 and T2 treatments، respectively. Further data analysis showed that soil water content and wheat yield differences are not significant among the treatments (P<5%). The maximum and minimum soil moisture and wheat yield related to chisel and moldboard ploughs، respectively. Maximum and minimum energy productivity was related to disk harrow and moldboard ploughs، respectively. Chisel plugging increased the wheat yield. Soil inversion index difference was significant among the treatments (P<1%). Maximum and minimum soil inversion index related to moldboard and chiselploughs، respectively. Considering disk harrow advantages and results of this experiment، for wheat production it may be recommended that plowing can be replaced by disk harrow، disk harrowing for seedbed preparation is sufficient، and plowing isn’t required.
    Keywords: energy productivity, soil water content, tillage, wheat yield