فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، تابستان 1393)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا ظفر رمضانیان، فاطمه الحانی*، منیره انوشه صفحات 7-15
    مقدمه
    عفونت ادراری از بیماری های شایع و مزمن دوره کودکی، به ویژه در دختران زیر 6 سال است. این بیماری مزمن، سبب کاهش کیفیت زندگی مادر می شود. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر الگوی توانمند سازی خانواده محور بر بعد جسمانی کیفیت زندگی مادران دارای دختر زیر 6 سال مبتلا به عفونت ادراری انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه نیمه تجربی حاضر در سال 92-1391، در بیمارستان شهید مطهری ارومیه، با انتخاب 60 مادر دارای ویژگی ورود به پژوهش انجام شده است. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه توانمندی با ابعاد «تهدید درک شده» PerceivedThreat))، «خودکارآمدی»(Self-efficacy)، گزارش «کارآمدی مادر»(Mother Efficacy)، «خودکنترلی»(Self-Control)،«محور کنترل» (Locus of Control)، «عزت نفس کوپر اسمیت»(Cooper Smith Self-Esteem) و «پرسشنامه کیفیت زندگی»SF-36 (SF- 36 Quality of Life Questionnaire) در بعد جسمی است، که روایی آن ها با روش شاخص روایی محتوایی و نسبت روایی محتوایی و پایایی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ انجام شد. گرد آوری داده ها در سه مرحله)قبل، حین و بعد از مداخله) و چهار گام در مرحله مداخله، برای مادران گروه مداخله انجام شد و کیفیت زندگی مادران گروه مداخله، در مراحل قبل، یک و سه ماه بعد از توانمند سازی، بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد.
    یافته ها
    در مرحله قبل از مداخله، تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات توانمندی و کیفیت زندگی مادران در گروه مداخله و کنترل دیده نشد. پس از اجرای الگوی توانمند سازی خانواده محور، تفاوت معنی داری بین نمرات توانمندی و کیفیت زندگی در دو گروه مداخله و کنترل، مشاهده شد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    اجرای الگوی توانمندسازی خانواده محور توانست کیفیت زندگی مادران را افزایش دهد. پیشنهاد می گردد این الگو در بالین و برای خانواده های دارای کودک مبتلا به سایر بیماری های مزمن به کار رود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، الگوی توانمندسازی خانواده محور، عفونت ادراری، کودکان، مادران
  • حسین ابراهیمی، علی نویدیان، محمود عامری، مهدی صادقی* صفحات 16-26
    مقدمه
    شرایط پرتنش و غیر قابل پیش بینی در بخش پیش بیمارستانی باعث تحمیل فشارهای روانی زیاد بر کارکنان فوریت های پزشکی شده که می تواند در بلند مدت آثار و عواقب جدی در پی داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان فرسودگی شغلی، ابعاد و عوامل مرتبط با آن در کارکنان عملیاتی فوریت های پزشکی شهرستان شاهرود در سال 1392 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-همبستگی بر روی 114 نفر از کارکنان عملیاتی فوریت های پزشکی شهرستان شاهرود که بطور در دسترس انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار مورد استفاده شامل فرم اطلاعات فردی و شغلی و «پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ» «Maslach Burnout Questionnaire» بود که از روا او روش زآز رد اده ار ت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    فرسودگی شغلی در اکثر کارکنان از لحاظ تکرار (78/53 درصد) و شدت (82/43 درصد) در سطح متوسط قرار داشت. بین فرسودگی شغلی با سن (001/0P<)، سابقه کاری (02/0P=) و ساعت کاری (001/0P<) همبستگی مثبت معنی دار وجود داشت، اما با وضعیت تاهل و میزان تحصیلات همبستگی معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    فرسودگی شغلی در بین کارکنان فوریت های پزشکی در حد متوسط بود که با افزایش سن و سابقه کاری، فرسودگی شغلی نیز در این کارکنان افزایش می یابد. پیشنهاد می شود آموزش در راستای کاهش و تعدیل عوامل تاثیرگذار اجرا گردد.
    کلیدواژگان: فوریت های پزشکی، فرسودگی شغلی، اورژانس
  • آزاده نوری، محمدعلی حسینی*، اصغر دالوندی صفحات 27-36
    مقدمه
    ویژگی های محیط کار یکی از عوامل بهبود بهره وری پرستاران و ابقاء آن ها در بیمارستان ها می باشد. روش 5S یک شیوه قدرتمند برای بهبود بخشیدن به محیط کار در سازمان های مراقبت بهداشتی است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر اجرای روش 5S بر میزان بهره وری کارکنان پرستاری بیمارستان های منتخب شهر اصفهان در سال 1392 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی دوگروهی، 71 نفر از کارکنان پرستاری شاغل در اتاق عمل های دو بیمارستان آموزشی شهر اصفهان به روش سر شماری شرکت داشتند. برای جمع آوری داده ها از ابزار پژوهشگر ساخته «پرسشنامه بهره وری پرستاران» (Questionnaire Productivity (Nurses استفاده شد. این پرسشنامه دارای 7 حیطه می باشد که روایی محتوای آن با بهره گیری از نظرات 10 نفر از صاحبنظران و پایایی آن به روش همبستگی درونی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تعیین شد. ابتدا پرستاران گروه مداخله آموزش داده شده و سپس به مدت 6 هفته الگوی 5S در اتاق عمل اجرا گردید. جهت ارزیابی مداخله، چک لیست «5S برای مراقبت بهداشتی: ممیزی دیداری محیط کار» (5S for Healthcare: Visual Workplace Audit) قبل و 30 روز پس از اجرای 5S توسط پژوهشگران تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نمرات بهره وری در گروه مداخله پس از اجرای روش ساماندهی محیط کار (5S) بطور معناداری افزایش یافت (02/0=p). بهره وری پرستاران در گروه مداخله پس از اجرای این روش در مقایسه با گروه کنترل، به میزان 6 درصد افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    اجرای روش ساماندهی محیط کار (5S) می تواند موجب افزایش بهره وری کارکنان پرستاری شاغل در اتاق عمل گردد. لذا بعنوان یکی از روش های افزایش بهره وری پرستاران در بیمارستان ها توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ساماندهی محیط کار، 5S، پرستاری، بهره وری، بیمارستان، اتاق عمل
  • سوگند تورانی، بتول احمدی، عطیه کرمی* صفحات 37-46
    مقدمه
    اجرا و پیگیری منظم امور در بخش های اورژانس امری حیاتی است. در این بخش باید از هر عامل مخرب مثل تعارض بین پرستاران که بر فعالیت های بخش اثر منفی دارد، جلوگیری شود. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی تعارض پرستاران و هوش هیجانی سرپرستاران بخش اورژانس در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1392 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- همبستگی، انتخاب نمونه ها به روش سرشماری بود و از بین 143 نفر از سرپرستاران و پرستاران بخش اورژانس مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، 125 پرستار و 8 سرپرستار (مجموعا 133نفر) در مطالعه شرکت کردند. ابزارهای جمع آوری داده ها شامل «پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ» «Schering Emotional Intelligence Questionnaire»(برای سرپرستاران) و «پرسشنامه تعارض شغلی دوبرین» (Dobrin Job Conflict Questionnaire) (برای پرستاران) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره تعارض پرستاران با 13/4±28/12 از 15 نمره در وضعیت «متوسط» و میانگین نمره هوش هیجانی سرپرستاران با 83/7±20/110 از 165 نمره در وضعیت «خوب» قرار داشت. بین هوش هیجانی سرپرستاران و تعارض پرستاران همبستگی معناداری وجود نداشت (34/0- =r و 41/0=p).
    نتیجه گیری
    بررسی عوامل ایجاد کننده ی تعارض بین پرستاران باید در اولویت کاری سرپرستاران بخش اورژانس قرار گیرد. به منظور بهبود عملکرد سرپرستاران، پرستاران و در نهایت کل بخش اورژانس پیشنهاد می گردد نسبت به برگزاری کلاس ها یا کارگاه های آموزشی در جهت ارتقاء هوش هیجانی آنان اقدام گردد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تعارض، پرستار، سرپرستار، بخش اورژانس
  • فاطمه علی اکبری، فرشته آیین، مسعود بهرامی* صفحات 47-57
    مقدمه
    پرستاران جزء اولین کسانی هستند که پس از بروز حادثه در محل حاضر می شوند. لذا باید بتوانند با استفاده از مهارت و سرعت عمل خود مراقبت های مورد نیاز را برای افراد حادثه دیده فراهم کنند. این مطالعه با هدف تعیین صلاحیت پرستاران فوریت ها جهت ارائه مراقبت در موقعیت های بحرانی با استفاده از آزمون بالینی ساختارمند عینی (آسکی) در سال 1392 انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به روش توصیفی و با تعداد 25 نفر از پرستاران شاغل در بخش اورژانس و فوریت های بیمارستان های آموزشی شهرکرد بصورت سرشماری انجام شد. برای سنجش صلاحیت پرستاران جهت ارایه مراقبت پرستاری در بحران از آسکی، متشکل از 8 ایستگاه استفاده گردید. جهت سنجش عملکرد آزمون شونده در هر ایستگاه، از «چک لیست عملکرد»Task Based Checklist«» استفاده گردید. به منظور بررسی روایی از شیوه روایی محتوا و برای تعیین پایایی ابزار از روش بازآزمایی استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات عملکرد نمونه های پژوهش در هر 9 مهارت ارزیابی شده پایین تر از حد متوسط بود بطوریکه در انجام تریاژ (6/1±5/3)، مدیریت راه هوایی (2/1±4/4)، اقدامات نجات دهنده حیات (5/1±9/3)، گذاشتن چست تیوپ (5/1±9/4)، گذاشتن لوله بینی- معدی (2/2±1/6)، مایع درمانی (7/0±9/1)، رگ گیری (3/1±4/4)، بخیه زدن (5/1±6/8) و سونداژ ادراری (5/1±1/9) بود.
    نتیجه گیری
    صلاحیت پرستاران شرکت کننده در این پژوهش جهت ارائه مراقبت در موقعیت های بحرانی در سطح مطلوبی قرار ندارد و در کلیه مهارت ها پایین تر از حد متوسط بود. بنابراین، لازم است کلیه پرستاران جهت آمادگی برای حضور در موقعیت های بحرانی، مهارت های بالینی و تخصصی کسب کنند.
    کلیدواژگان: پرستاری اورژانس، صلاحیت حرفه ای، آزمون بالینی ساختارمند عینی، بحران
  • امیراشکان نصیری پور، منیکا متقی*، نرگس نوابی صفحات 58-68
    مقدمه
    دسترسی افراد نیازمند به خدمات تخصصی از طریق نظام ارجاع میسر می گردد. هدف از مطالعه حاضر تعیین عملکرد نظام ارجاع در برنامه پزشک خانواده از دیدگاه پزشکان خانواده دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال 1385 تا 1390 می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی بود که در سال1391 در کلیه مراکز بهداشتی درمانی مجری طرح پزشک خانواده کاشان و آران بیدگل انجام گرفت. از مجموع 118 پزشک خانواده که در زمان مطالعه فعالیت داشتند، امکان برقراری ارتباط با 18 نفر میسر نشد و با 100 پزشک به شیوه سرشماری تماس برقرار شد و نهایتا40 پزشک در آزمون پایلوت و 56 پزشک در مطالعه شرکت کردند. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه دو بخشی پژوهشگر ساخته «پرسشنامه عملکرد نظام ارجاع از دیدگاه پزشکان خانواده» (The Function of Referral System from the Perspective of Family Physicians Questionnaire) بود. بخش اول شامل اطلاعات جمعیت شناسی و بخش دوم دارای 20 سوال در 4 بعد بود. روایی محتوا با استفاده از نظرات 10 نفر از متخصصان و پایایی پرسشنامه به روش همسانی درونی تایید شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و EXCEL انجام شد.
    یافته ها
    میزان آگاهی و فرهنگ جمعیت تحت پوشش با میانگین و انحراف معیار 45/0±05/2؛ نامطلوب، میزان دانش و مهارت و مسئولیت پذیری کارکنان سلامت با میانگین و انحراف معیار 23/1±45/3؛ مطلوب، همکاری پزشکان متخصص مستقر در سطح دو برنامه پزشک خانواده با میانگین و انحراف معیار 88/0±67/1؛ نامطلوب، امکانات و تسهیلات برنامه پزشک خانواده با میانگین و انحراف معیار 6/0 ±02/3؛ مطلوب و وضعیت کلی ارجاع به سطح دو با میانگین و انحراف معیار 03/1±87/2 نامطلوب ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    وضعیت ارجاع به سطح دو، در مطالعه حاضر نامطلوب بود. پیشنهاد می شود، سهولت دسترسی به خدمات تخصصی سطح دو، آموزش های مربوط و مداخلات در زمینه آشنایی بیشتر مردم و کارکنان بهداشتی و درمانی با اهداف برنامه پزشک خانواده انجام شود.
    کلیدواژگان: طرح پزشک خانواده، ارزیابی پزشک خانواده، نظام ارجاع
  • میمنت حسینی، رقیه اسمعیلی، زهره خاوری، فریده یغمایی* صفحات 69-77
    مقدمه
    کاربرد رایانه در سال های اخیر افزایش یافته است. لذا شناخت عوامل مرتبط با بکارگیری آن اهمیت ویژه ای دارد. این پژوهش با هدف تعیین عوامل مرتبط با بکارگیری رایانه بر اساس «الگوی پذیرش فناوری» انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- همبستگی است که بر روی100 نفر از کارکنان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی شهر تهران صورت گرفت. روش نمونه گیری غیر تصادفی مبتنی بر هدف بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه خصوصیات جمعیت شناسی و «مقیاس پذیرش فناوری» با 43 عبارت جمع آوری شد. روایی محتوا و صوری و نیز پایایی به روش های همبستگی درونی و آزمون مجدد تعیین شد. داده ها با SPSS نسخه 17 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    درک سودمندی استفاده از رایانه () و درک بکارگیری آسان رایانه ()، با نگرش به استفاده از رایانه همبستگی مستقیم و مثبت دارد. بعلاوه، نگرش به استفاده از رایانه با تمایل به استفاده از رایانه()همبستگی مستقیم و مثبت دارد.
    نتیجه گیری
    سودمندی استفاده از رایانه و بکارگیری آسان رایانه همبستگی مثبت با نگرش به استفاده از رایانه دارد. این امر سبب تمایل به استفاده از رایانه می شود. توجه و افزایش نگرش به کامپیوتر برای بکارگیری آن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: الگوی پذیرش فناوری، درک بکارگیری آسان، درک مفید بودن
  • جواد بابایی*، حسین جباری بیرامی صفحات 78-89
    مقدمه
    مشورت با اعضای جامعه و جلب مشارکت آن ها یکی از اصول خدمات بهداشتی اولیه بوده و شوراهای اسلامی به عنوان نمایندگان مردم میتوانند نقش قابل توجهی در نظام بهداشت و درمان داشته باشند. هدف از مطالعه حاضر شناسایی موانع مشارکت اعضای شوراهای اسلامی شهرها و روستاهای استان آذربایجانشرقی در نظام بهداشت و درمان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کیفی، 39 نفر از اعضای شوراها و کارکنان نظام بهداشت و درمان شرکت داشتند. مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و تا رسیدن به اشباع کامل انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری و به طور همزمان با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی آنالیز شدند.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها منجر به ظهور 764 کد، 65 زیر طبقه و 7 طبقه اصلی/درونمایه از مشکلات و موانع مشارکت بین شوراها و نظام بهداشت و درمان گردید که عبارتند از: عدم آموزش شوراها پس از انتخاب شدن و عدم آموزش کارکنان بهداشتی، عدم پیش بینی نحوه مشارکت شوراها در نظام سلامت، مشکلات مربوط به قوانین شوراها، اجرای ناقص قوانین و مقررات موجود، مشکلات هماهنگی، مسائل اجتماعی و مالی.
    نتیجه گیری
    شوراهای اسلامی در بسیاری از زمینه های بهداشتی میتوانند مشارکت نمایند، اما موانع زیادی وجود دارد که بایستی مورد توجه قرار گیرند. لذا برای جلب مشارکت شوراها در نظام بهداشت ودرمان، بایستی راهکارهای عملی برای رفع موانع به کار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: شوراها، مشارکت جامعه، نظام بهداشت و درمان، مطالعه کیفی
|
  • Zafar Ramazanian Z., Alhani F., * Anoosheh M Pages 7-15
    Introduction
    Urinary tract infection is the most common chronic childhood disease، especially in girls under 6 years old. This chronic disease reduces quality of life of mothers. This study aimed to determine the effect of Family Centered Empowerment Model on mothersۥ QOL (physical dimension) with daughter of urinary tract infection.
    Materials and Methods
    This quasi experimental study was conducted in Motahari Hospital between 1991-1992 year، with 60 mothers whom were eligible for entry into the study in two control and intervention groups. Research instrument consisted of «Perceived Threat»، «Self-Efficacy»، «Mother Efficacy»، «Self-Control»، «Locus of Control»، «Cooper Smith Self-Esteem» and «SF36 Quality of Life Questionnaire». Content Validity Index، Content Validity Ratio and reliability with Cranach’s alpha coefficients calculation were measured for instruments. Data were collected for mothers in intervention group in three phase (before، after and during the model performing) and four stages in intervention time. The mother’s quality of life was assessed before، one and three months after empowering the mothers in intervention group. Data was analyzed by SPSS/18.
    Findings
    There was not significant differences in the empowerment and quality of life scores before intervention (P<0. 05). There was a significant difference between the two groups (intervention and control) after family centered empowerment model accomplishment (P<0. 05).
    Conclusion
    Family Centered Empowerment Model could increase quality of life scores of mothers. It is suggested that this model use clinically for families with children with other chronic illnesses.
    Keywords: Quality of life, Family Centered Empowerment Model, UTI, Children, Mothers
  • Ebrahimi H., Navidian A., Ameri M., Sadeghi M.* Pages 16-26
    Introduction
    Stressful and unpredictable conditions in the pre-hospital emergency medical staff by imposing additional psychological pressure can affect and cause serious consequences in the long run. The aim of this study was to determine the burnout، dimensions and its related factors in the operational staff of medicine emergency.
    Materials and Methods
    This descriptive-correlation study was conducted on 114 operational staff of medicine emergency in Shahroud city. They were selected through convenient sampling method. The instruments used were included personal and professional information form and «Maslach Burnout Questionnaire». Content validity and test- retest reliability were measured. Data was analyzed by SPSS/16.
    Findings
    Most staff had a moderate level of burnout in terms of reps (53. 78%) and severity (43. 82%) Burnout (in all dimensions) was the most of the personnel at the moderate level. There was a significant correlation between burnout and age (P<0. 001)، work experience (P=0. 02) and working hours (P<0. 001) but no significant correlation between marital status (P=0. 18) and educational level (P=0. 09).
    Conclusion
    Burnout among emergency medicine personnel was moderate level. Also it was noted that burnout increases as age and work experience of personnel rises. Education in order to decrease the impact of burnout condition further precaution is suggested.
    Keywords: Emergency medicine, Burnout, Emergency
  • Nouri A., *Hosseini Ma*, Dalvandi A Pages 27-36
    Introduction
    One of the effective factors on nurse''s productivity and nurse''s retention is the workplace Characteristic. 5S is a powerful way to improve the work environment in health care organizations. The aim of this study was to determine the effect of workplace organizing technique (5S) on nurses’ productivity in Isfahan hospitals’ operating rooms in 2013.
    Materials and Methods
    The semi-experimental design was conducted. The population was consisted of 71 staff nurses of operating rooms in Isfahan educational hospitals. They were allocated by simple random assignment to intervention and control groups. sampling was conducted by census method. Data was collected through «Nurses Productivity Questionnaire». This questionnaire consisted of seven domains. The validity of the questionnaire was determined by 10 experts’ opinions، and its reliability was calculated with Cronbach''s alpha coefficient. «5S for Healthcare: Visual Workplace Audit» was applied for interventions evaluation، and it’s validity was determined with Lawshe’s technique. The 5S technique was trained and implemented for arrangement of the operating room in Beheshti Hospital (for 6 weeks). After 30 days، participants were tested by the primary questionnaires. Data were analyzed using SPSS/ 16.
    Findings
    The scores of nurse''s productivity in the intervention group have significant difference than the control group (p=0. 02). Analysis of covariance revealed that productivity of nurses in the intervention group after the implementation of this technique has increased by 6 percent.
    Conclusion
    This study showed that 5S technique can improve the nurses’ productivity in operating room. It would be recommended to use as one of the ways to increase productivity in hospitals’ setting.
    Keywords: Workplace organization, 5S implementation, Nurse, Productivity, Hospital, Operating room
  • Tourani S., Amadi B., Karami A.* Pages 37-46
    Introduction
    Implementation and following up of the activities in the emergency ward is a critical task. Due to importance of this ward in the hospital، any destructive factors such as conflict between nurses that have negative effects on their activities should be avoided. The aim of this study was to determine the correlation between nurses’ conflict and head nurses’ emotional intelligence in the emergency ward of teaching hospitals who are affiliated to Iran University of Medical Sciences in 2013.
    Materials and Methods
    In this descriptive-correlational study، sampling method was census، hence 143 head nurses and nurses in teaching hospitals who were affiliated to Iran University of Medical Sciences were selected. Among the sample population، 125 nurse and 8 head nurse (total of 133) participated in the study. Data was collected by using of «Schering Emotional Intelligence Questionnaire» (for head nurses) and «Dobrin Job Conflict Questionnaire» (for nurses). Data was analyzed by SPSS/21.
    Findings
    Nurses’ conflict average score with 28. 12±13. 4 out of 15 score was in «medium» level (12. 28) and head nurses’ emotional intelligence average score with 110. 20±7. 83 out of 165 score was in «good» level. There was no significant correlation between head nurses’ emotional intelligence and nurses’ conflict (p=0. 41، r=-0. 34).
    Conclusion
    Assessing the cause of nurses’ conflict should be a prior task of head nurses of the emergency ward. In order to improve the performance of head nurses، nurses and the entire emergency department، it is recommended that training classes or workshops should be offered for nurses and head nurses to enhance their emotional intelligence.
    Keywords: Emotional intelligence, Conflict, Nurse, Head Nurse, Emergency ward
  • Aliakbari F., Aein F., Bahrami M.* Pages 47-57
    Introduction
    Nurses are the first people that attend the accident site. Therefore، they must be able to take care of victims and have skill to prevent detrimental effects of disaster. The aim of this study was to determine competencies among Shahrekord emergency nurses responded in disaster situation with Objective Structured Clinical Examination (OSCE).
    Materials and Methods
    This study was a descriptive study which 25 emergency nurses of educational hospital in Shahrekord were recruited by census statistical methods. Competency of nurses for responding in disaster situation were evaluated by utilizing 8-station objective structured clinical examination (OSCE). In each station «Task Based Checklist» has been used for evaluation. For measuring validity، content validity and for reliability، test re test was used. Data were analyzed by using SPSS/16.
    Findings
    The mean scores of nurses'' performance in 8 stations were less than average. In triage station was (3. 5±1. 6)، life support (4. 4±1. 2)، airway management (3. 9±1. 5)، Chest tube insertion (4. 9±1. 5)، naso gastric tube insertion (6. 1±2. 2)، IV therapy (1. 9±0. 7)، IV line insertion (5. 4±1. 3)، suturing (8. 6±1. 5) urinary catheterization (9. 1±1. 5).
    Conclusion
    Competencies of nurses in providing care in disaster were undesirable and less than average in all skills. So it is essential for nurses to acquire clinical and special skills to prepare for disaster situations.
    Keywords: Emergency nursing, Clinical competency, Objective structured clinical examination, Disaster
  • Nasiripour Aa, Motaghi M.*, Navvabi N Pages 58-68
    Introduction
    Access of needy people to special services is achieved through referral system. The aim of this study was to determine the function of referral system from the perspective of family physicians of Kashan University of Medical Sciences between 2007 to 2012.
    Materials and Methods
    This descriptive study was conducted in all health centers of Kashan and Aran Bidgol، which implement the family physician program. From total of 118 family physicians who were involved in the study period، the researcher were contacted with 100 census statistical methods family physicians. 40 family physicians participated in the pilot test and ultimately 56 physicians participated in the study. The data gathering instrument was «The Function of Referral System from the Perspective of Family Physicians Questionnaire» with two parts. Part one is on demographic information and part two contains20 items in 4 dimensions. Content validity of the questionnaire were validated through 10 experts. Internal consistency was confirmed. Data analysis was performed using Excel and SPSS/16.
    Findings
    The average age and duration of employment as a family physician was 33/3±6/32 and 55/4±9/6 years. In addition، the average of awareness and culture was 2. 05 equivalent inappropriate، knowledge and skills of health team was 3. 45 equivalent appropriate، level of specialist cooperation was 1. 67 equivalent inappropriate، equipment of family doctors was 2. 66 equivalent inappropriate and statues of referral system was 2. 45 equivalent inappropriate.
    Conclusion
    The situation of referral system was unacceptable. It is recommended to improve easy access to specialist services، training and related interventions in the field of public and health staff to become familiar with the goals of the family physician.
    Keywords: Family physician program, Family physician evaluation, Referral system
  • Hosseini M., Esmaeili R., Khavari Z., Yaghmaei F.* Pages 69-77
    Introduction
    Use of computer has been increased in recent years. So understanding the related factors to use computers is important. The aim of this study was to determine related factors to use computer based on «Technology Acceptance Model».
    Materials and Methods
    This is a descriptive-correlational study which 100 staff members of Shahid Beheshti University of Medical Sciences were selected through convenient sampling method. Data were gathered using demographic questionnaire and «Technology Acceptance Model Scale» with 43 items. Content and face validity of the questionnaire and the reliability of the instruments were determined by internal consistency and test-retest methods، respectively.
    Findings
    There were a direct and positive correlation between perceived usefulness ()، perceived ease of computer ()، with computer attitude، and also computer attitude with intention to use computer ().
    Conclusion
    There is a direct and positive correlation between usefulness and ease of use of computer with computer attitude and ultimately intention to use computer. Attention to increase computer attitude for using computer is suggested.
    Keywords: Technology Acceptance Model, Perceived ease of use, Usefulness
  • Babaie J.*, Jabbari Beyrami H Pages 78-89
    Introduction
    Consultation with the community members and their participants has been emphasized as one of the principles of primary health services. Islamic Councils as a community representatives have a substantial role in health system. The aim of this study was to determine barriers of East Azerbaijan Islamic Council members’ involvement in health system.
    Materials and Methods
    This qualitative study was conducted by using content analysis. Study samples were selected purposively. Data were collected by interview with 39 urban and rural Islamic Councils and public health system workers until data saturation. Data collected using semi-structured interviews، simultaneously were analyzed using qualitative content analysis.
    Findings
    Result of interview analysis were categorized in 764 codes، 65 subcategory in 7 main category including: lack of education، lack of existing a procedure for participation، legislation problems، executive problems related to existing legislatives، coordination problems، financial and social issues.
    Conclusion
    Islamic Councils can participate in all health related areas، but، at time of involvement with the health system; they should consider many issues. Therefore، involvement in health care systems and resolving problems with practical solutions is suggested.
    Keywords: Councils, Community involvement, Health system, Qualitative study