فهرست مطالب

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 36، فروردین و اردیبهشت 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمانه ابوطالبی نایینی، حمیدرضا پیکری*، اصغر احتشامی صفحات 1-8
    مقدمه
    استفاده از سیستم های اطلاعات سلامت می تواند اثرات مثبت یا منفی بر روابط بین پرستاران و بیماران داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی استفاده از سیستم اطلاعات سلامت با رابطه ی پرستار -بیمار با نقش میانجی عدالت سازمانی ادراک شده انجام گرفت.
    روش کار
    روش مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل پرستاران بیمارستان امیرالمومنین اصفهان به تعداد 272 تن بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، داده ها از 160 تن، با استفاده از سه پرسشنامه شامل "پرسشنامه استفاده از سیستم" (System Use Questionnaire)، "پرسشنامه رابطه پرستار-بیمار" (Nurse-Patient Relationship Questionnaire) و "پرسشنامه عدالت سازمانی" (Organizational Justice Questionnaire) جمع آوری شد. روایی صوری، محتوا و سازه با استفاده از تحلیل عامل تاییدی انجام شد. پایایی به روش ضریب آلفای کرونباخ و پایایی مرکب انجام شد. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار SmartPLS M2.0 استفاده گردید.
    یافته ها
    استفاده از سیستم اطلاعات سلامت با عدالت ادراک شده سازمانی و مولفه های آن و همچنین با ارتباط پرستار- بیمار همبستگی مثبت و معنی داری دارد (01/0P <). عدالت ادراک شده سازمانی (01/0 P<) و مولفه های آن نیز با ارتباط پرستار و بیمار همبستگی مثبت و معنی داری دارد (01/0P <). فقط همبستگی رابطه عدالت رویه ای (05/0P <) و ارتباط پرستار و بیمار در سطح 95/0 معنادار مثبت بود.
    نتیجه گیری
    استفاده ازسیستم های اطلاعات سلامت با رابطه پرستار-بیمار با نقش میانجی عدالت سازمانی ادراک شده همبستگی معنادار دارد. پیشنهاد می شود مدیران بیمارستان ها برای ارتقای روابط بین پرستاران و بیماران از سیستم های اطلاعات بیمارستانی استفاده کنند. همچنین ارتقاء ادراک پرستاران نسبت به عدالت سازمانی در محیط بیمارستان می تواند موجب ارتقاء روابط بین پرستاران و بیماران شود.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعاتی سلامت، عدالت، ارتباط پرستار-بیمار
  • علی مصطفایی*، فریده یغمایی صفحات 9-15
    مقدمه
    سبک زندگی سالم و سبک های اسنادی درونی از جمله متغیرهایی هستند که بر بسیاری از جنبه های زندگی تاثیر می گذارند و در کنترل فشار خون نقش اساسی دارند. هدف مطالعه حاضر، پیش بینی پرفشاری خون از روی متغیرهای سبک زندگی، سبک اسنادی و سن در بیماران سرپایی آذربایجان غربی است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه بیماران سرپایی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی دولتی استان آذربایجان غربی در پاییز و زمستان 1396 است. روش نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ایمی باشد. سه شهر (خوی، ارومیه و مهاباد) به صورت تصادفی انتخاب شده و تمام بیماران سرپایی که در روزهای زوج به این مراکز مراجعه می کردند، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند (353 نفر). ابزارهای پژوهش شامل ترازو، فشار سنج خون، "پرسشنامه سبک زندگی لعلی" (Lali's Life Style Questionnaire) و برای سنجش سبک اسنادی از "پرسشنامه منبع کنترل راتر" (Rotter's Locus of Control) استفاده شد. روایی و پایایی پرسشنامه ها در مطالعات قبلی اثبات شده است. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 23 تحلیل شد.
    یافته ها
    بین متغیرهای منبع کنترل درونی و سن (01/0≥P) و متغیرهای کنترل وزن و تغذیه، سلامت روان شناختی و اجتناب از مصرف داروها و مواد مخدر با فشار خون (05/0≥P) همبستگی وجود داشت. بین خرده مقیاس های پیشگیری از بیماری ها، سلامت معنوی، سلامت اجتماعی و سلامت محیطی مربوط به متغیر سبک زندگی با پرفشاری خون همبستگی وجود نداشت. متغیرهای سبک زندگی (کنترل وزن، سلامت روان، اجتناب از مصرف دارو)، منبع کنترل درونی و سن به طور معنی داری توانستند 7/17 درصد از تغییرات فشار خون بیماران سرپایی را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    کنترل وزن و تغذیه، سلامت روان شناختی و اجتناب از مصرف داروها و مواد مخدر، و منبع کنترل درونی با پرفشاری خون همبستگی معکوس داشتند. این متغیرها در کنترل خود فرد هستند لذا با کنترل آن ها می توان فشار خون را کنترل کرد. بنابراین، پیشنهاد می شود برای کاهش فشار خون، سبک اسنادی درونی برای رویدادهای مثبت تقویت شود تا از مصرف دارو به طور خود سر و نیز افزایش وزن پیشگیری شود.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، سبک زندگی، سبک اسنادی، سن
  • علی ولدی بیرانوند، علی ماهر*، مهرنوش جعفری صفحات 16-22
    مقدمه
    توزیع و بهره وری نیروی انسانی در بخش سلامت نقش قابل توجهی در ارایه خدمات و مراقبت های بهداشتی-درمانی مطلوب به جمعیت تحت پوشش دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین توزیع کادر پرستاری بیمارستان های تابعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قبل و بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر توصیفی است که در سال 1393 انجام شد. در این مطالعه جامعه مورد مطالعه شامل کلیه بیمارستان های تابعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بود (621 بیمارستان) از 54 دانشگاه علوم پزشکی کشور بود که به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. جمع آوری داده ها به وسیله "فرم اطلاعات بیمارستان" (Hospital Information Form) انجام شد.روایی محتوایی فرم توسط 5 نفر از متخصصین مدیریت و اقتصاد سلامت تایید شد. تحلیل داده ها با نرم افزارهای Dasp2.1،STATA و اس پی اس اس نسخه 19 انجام شد.
    یافته ها
    ضریب جینی توزیع پرستاران قبل از طرح تحول نظام سلامت بین 1/0تا 19/0 و بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت بین 05/0 تا 09/0 متغیر بود. همبستگی معنی داری بین تعداد تخت و توزیع کادر پرستاری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    توزیع کادر پرستاری بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت عادلانه تر شده بود. پیشنهاد می گردد تا در تدوین استانداردهای نیروی انسانی درمانی و غیر درمانی در سطح دانشگاه های علوم پزشکی کشور، این شاخص ها مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کادر پرستاری، عدالت در سلامت، بیمارستان
  • حورالعین رضوانی، حسن صائمی* صفحات 23-30
    مقدمه
    طلاق عاطفی مهم ترین عامل تزلزل خانواده و موجب شکاف عاطفی خانواده می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی بین تمایزیافتگی و نوروزگرایی با طلاق عاطفی در دانشجویان متاهل شهر آزادشهر در سال 1396 انجام گرفت.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، 278 دانشجو به روش نمونه گیری در دسترس، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها نیز از "سیاهه خود تمایزیافتگی اسکورن و فریدلندر" (Skowron & Friedlander The Differentiation of Self Inventory)، "سیاهه پنج عاملی شخصیت نئو" (NEO Five-Factor Personality Inventory) و همچنین "پرسشنامه طلاق عاطفی گاتمن" (Gottman Emotional Divorce Questionnaire) که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی مورد تایید قرار گرفته است، استفاده شد. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 19 تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره متغیرهای خود تمایزیافتگی، نوروزگرایی و طلاق عاطفی، به ترتیب، 76/10±105، 25/1±24/16 و 21/5±58/8 به دست آمد. همچنین نتایج آزمون همبستگی نیز نشان دادکه که میان خود تمایزیافتگی و طلاق عاطفی همبستگی منفی وجود داشت. از میان ابعاد مختلف خودتمایز یافتگی، رابطه بین سه متغیر "واکنش عاطفی"، "گسلش عاطفی" و "آمیختگی با دیگران" با طلاق عاطفی مثبت بود. بعلاوه، همبستگی بین"موقعیت مواضع شخصی" با طلاق عاطفی، منفی بود. در نهایت نیز مشخص گردید که میان نوروزگرایی و طلاق عاطفی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با افزایش خود تمایز یافتگی و کاهش نوروزگرایی، میزان طلاق عاطفی در زوجین کاهش می یابد. همچنین میانگین بالای نمره کسب شده در طلاق عاطفی، علائم طلاق عاطفی در میان پاسخگویان مشهود می باشد. پیشنهاد می گردد دوره های آموزشی در رابطه با صفات روانی مخرب نوروزگرایی و عواقب آن برای دانشجویان برگزار گردد.
    کلیدواژگان: تمایزیافتگی خود، نوروزگرایی، طلاق عاطفی، دانشجویان
  • نازیلا خوش خطی، مجتبی امیری مجد*، علیرضا یزدی نژاد، سعیده بزازیان صفحات 31-40
    مقدمه
    همودیالیز در نارسایی مزمن کلیوی، منجر به تحت تآثیر قرار گرفتن همه ابعاد وجودی بیماران و بروز اختلالاتی چون اضطراب، افسردگی و تنش می شود. با توجه به نقش قابل توجه عوامل روان شناختی در فرایند درمان و بهبود بیماران، این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی "درمان واقعیت مجازی به همراه آروماتراپی" بر اضطراب، افسردگی و تنش بیماران کلیوی تحت همودیالیز اجرا شد.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش بیماران تحت همودیالیز در بیمارستان ولیعصر و بهمن شهر زنجان بودند. 20 بیمار به صورت هدفمند مبتنی بر معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. سپس با جایگزینی تصادفی 10 نفر در گروه "درمان واقعیت مجازی به همراه آروماتراپی" و 10 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. برای سنجش متغیرهای پژوهش در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری از "مقیاس افسردگی، اضطراب و تنش"(DASS-21 Depression Anxiety and Stress Scale-21) استفاده شد. روایی پرسشنامه بوسیله مدرسین گروه مشاوره تایید و پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ اندازه گیری شد. جهت انجام مداخله بیماران گروه تحت درمان واقعیت مجازی به همراه آروماتراپی به مدت 8 جلسه 1 ساعته پس از وصل شدن بیمار به دستگاه دیالیز دستمال آغشته به سه قطره اسانس گیاه لاواندولا به یقه بیمار الصاق شد و از بیمار درخواست می شد که به صورت معمول تنفس کند و همزمان با این درمان و در همان جلسات، درمان واقعیت مجازی با استفاده از عینکی که بر روی چشم بیمار قرار گرفت انجام شد و گروه کنترل هیچگونه درمانی دریافت نکردند. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که پس از انجام مداخله، نمرات هر سه زیر مقیاس افسردگی، اضطراب و تنش به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش پیدا کرد (01/0 > P).
    نتیجه گیری
    "درمان واقعیت مجازی به همراه آروماتراپی" به عنوان روش درمانی موثری در کاهش علائم افسردگی، اضطراب و تنش بیماران کلیوی تحت همودیالیز محسوب می گردد. لذا پیشنهاد می شود درمانگران و متخصصین از نتایح پژوهش حاضر در راستای ارتقا سلامت بیماران استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: درمان واقعیت مجازی، آروماتراپی، افسردگی، اضطراب، تنش، همودیالیز
  • سیده زهرا میرزایی راد، نرگس ارسلانی*، اصغر دالوندی، پوریا رضاسلطانی، سید داود حسینی صفحات 41-48
    مقدمه
    پرستاران به سبب مواجهه روزمره با تنش بالای شغلی، نیازمند استفاده از روش های مقابله با تنش هستند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های تاب آوری بر تنش پرستاری کارکنان پرستاری شاغل در بیمارستان های استان گلستان انجام شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع شبه تجربی است. شرکت کنندگان شامل کارکنان پرستاری شاغل در بیمارستان های استان گلستان بودند که به روش نمونه گیری تصادفی و سهمیه ای وارد مطالعه شدند. نمونه ها در دو گروه آزمون و شاهد هر گروه به تعداد 40 نفر بودند. گروه آزمون تحت یک کارگاه آموزشی 4 جلسه ای در زمینه مهارت های تاب آوری قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها یک ابزار دو قسمتی شامل سوالات جمعیت شناختی و "مقیاس تنش پرستاری" (Nursing Stress Scale) استفاده شد. این ابزارتوسط شرکت کنندگان قبل، بلافاصله و یک ماه بعد از مداخله تکمیل شد. پایایی این مقیاس قبل از اجرای مداخله به روش الفای کرونباخ تایید شد. داده های گرد آوری شده با استفاده نرم افزار اس پی اس اس نسخه 21 تحلیل شد.
    یافته ها
    در گروه آزمون تفاوت میانگین نمره کل تنش پرستاری قبل و بعداز آموزش تاب آوری بترتیب 05/101، 50/93 یوده است. پس از مداخله آموزش مهارت های تاب آوری بین دوگروه آزمون و شاهد نیز در متغیر تنش پرستاری تفاوت معناداری بدست آمد. به عبارت دیگر، مداخله به طور معناداری باعث کاهش تنش پرستاری (141/108 = f، 001/0P<) در کارکنان پرستاری شرکت کننده گردید.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های تاب آوری باعث کاهش تنش در کارکنان پرستاری شد. آموزش این مهارت برای کارکنان پرستاری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، مهارت های تاب آوری، تنش پرستاری
  • امیر نجفی، آیدا الله وردی* صفحات 49-57
    مقدمه
    نظارت توانبخشی مبتنی بر "شبکه های حسگر بی سیم" (Wireless Sensor Network) یکی از موضوعات های مهم در بیمارستان ها است. هدف این پژوهش، الویت بندی معیارهای شبکه های بیسیم حسگر در و نظارت توانبخشی با استفاده از روش چند معیاره فازی می باشد.
    روش کار
    در مطالعه توصیفی حاضر، جامعه آماری شامل کلیه پزشکان و پرستاران بیمارستان دی تهران بوده که تعداد آن ها 210 نفر می باشد. از مجموع جامعه آماری، تعداد 70 نفر پزشک و 40 نفر کارشناس رشته پرستاری بودند. معیار ورود افراد، دارا بودن تخصص در حوزه توانبخشی و شبکه های حسگر بیسیم و حداقل سابقه 5 سال در حوزه مربوطه، رضایت و تمایل به شرکت در این مطالعه بود. لذا به روش نمونه گیری هدفمند به تعداد 30 نفر انتخاب شدند. همچنین، از الگو تصمیم گیری چند معیاره فازی برای نشان دادن ساختار سلسله مراتبی عوامل موجود، استفاده شده است. ابزار گرد آوری داده ها شامل "پرسشنامه مقایسه زوجی توانبخشی"؟ (Pairwise Comparison Rehabilitation Questionnaire) بود. روایی و پایایی ابزار با استفاده از نسبت روایی محتوا و آلفای کرونباخ تایید شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس نسخه 19 و متلب 6.5 انجام شد.
    یافته ها
    با انجام محاسبات، معیارهای آسایش و دوام به ترتیب دارای بالاترین درجه اهمیت نسبت سایر معیارها می باشند. همچنین، گزینه های قابلیت ارتباطات مطمئن و تاثیر بدن در انتشار سیگنال، دارای بالاترین الویت نسبت به سایر گزینه های شبکه های بی سیم حسگر در نظارت توانبخشی بودند.
    نتیجه گیری
    اولویت بندی معیارهای شبکه های بیسیم حسگر در نظارت توانبخشی، منجر به انتخاب معنی دار معیارها در تعامل با تصمیم گیرنده ها می شود. به مدیران پیشنهاد می گردد از طریق آموزش، عملکرد کارکنان را در استفاده از حسگرها تقویت نمایند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، نظارت توانبخشی، شبکه حسگر بیسیم، فازی
  • ولی نوذری*، زهرا بحری، ابوذر زارع صفحات 58-65
    مقدمه
    امروزه استفاده از ظرفیت های راهبردی می تواند، مسیر توسعه ورزش در دانشگاه را به خوبی ترسیم کند. مطالعه حاضر با هدف طراحی راهبرد ورزش دانشگاه علوم پزشکی شیراز در تمامی سطوح سازمانی انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر توصیفی و جامعه آماری در چندین گروه بود. در مرحله اولیه جهت بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید و همچنین شناسایی ماموریت، چشم انداز و ارزش های ورزش در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، از روش دلفی استفاده شد. روش نمونه گیری گلوله برفی تا حد رسیدن به اشباع نظری، انجام شد. در این مرحله تعداد 55 نفر به عنوان نمونه از مدیران و نخبگان و کارشناسان مشخص گردیدند. در مرحله دوم، برای شناسایی نقاط قوت و ضعف داخلی (Strengths, Weakness) و فرصت ها و تهدیدهای خارجی (Opportunities, Threats) روش سوات، جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان، کارکنان، مدرسین دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود. بر حسب جدول تعداد نمونه مورگان تعداد 346 دانشجو بر حسب انتخاب تصادفی ساده از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز به تعداد 3484 نفر، انتخاب شدند. در مرحله دوم 27 مدرس و 28 کارمند دانشگاه علوم پزشکی شیراز جهت بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. پرسشنامه مطالعه حاضر ابزار پژوهشگر ساخته "پرسشنامه سوات" (SWOT Questionnaire) که شامل عوامل داخلی سوات (نقاط قوت وضعف) و عوامل خارجی سوات (فرصت ها و تهدیدها) بود. به منظور بررسی داده ها از روش وزن دهی و روش های آماری مربوط به سوات نظیر ماتریس قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدها و ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام راهبردی (ماتریس SPACE) استفاده شد.
    یافته ها
    پایین بودن سطح علاقه دانشجویان مرد به ورزش و فعالیت های بدنی با ضریب نهایی 412/0 مهم ترین نقطه ضعف ورزش دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود همچنین افزایش اهمیت انجام ورزش و فعالیت های بدنی در سطح جامعه با ضریب نهایی 476/0 مهم ترین فرصت ورزش مشخص گردید.
    نتیجه گیری
    راهبرد ورزش دانشگاه علوم پزشکی شیراز در منطقه راهبرد محافظه کارانه قرار گرفت. لذا پیشنهاد می شود، به منظور توسعه ورزش، اقدامات لازم جهت رفع نقاط ضعف بعمل آید.
    کلیدواژگان: ورزش، دانشگاه، راهبرد، علوم پزشکی
|
  • Samaneh Aboutalibi Naeini, Hamid Reza Peikari*, Asghar Ehteshami Pages 1-8
    Introduction
    The use of health information systems can have positive or negative effects on the relationships between nurses and patients. The purpose of this study was to determine the correlation between the use of health information system and nurse-patient relationship with mediator role of perceived organizational justice.
    Methods
    The present study is descriptive-correlational. The statistical population consisted of 272 nurses of Amir al-Momenin Hospital in Isfahan. Using the available sampling method, the data were collected from 160 persons using three questionnaires: “System Use Questionnaire”, “Nurse-Patient Relationship Questionnaire”, and “Justice Questionnaire Organizational Justice Questionnaire”. The face, content and construct validity was performed using verifiable factor analysis. Reliability was measured by Cronbach's alpha coefficient and composite stability. In order to analyze the data, SmartPLS M2.0 software was used.
    Results
    The use of health information system has a positive and significant correlation with organizational perceived justice and its components as well as with nursing-patient communication (P<0.01). Perceived organizational justice (P<0.01) and its components have a positive and significant correlation with nurse-patient relationship (P<0.01). Only correlation between the relationship between procedural justice (P<0.05) and nurse-patient relationship was statistically significant (0.95).
    Conclusions
    The use of health information systems has a significant correlation with patient-nurse-patient relationship with the role of mediator of perceived organizational justice. Hospitals managers are recommended to use hospital information systems to improve the relationship between nurses and patients. Improving nurses' perception of organizational justice in the hospital environment can also promote relationships between nurses and patients.
    Keywords: Health Information Systems, Justice, Nurse-Patient Relations
  • Ali Mostafaei*, Farideh Yaghmaei Pages 9-15
    Introduction
    Healthy lifestyle and internal documentary styles are among the variables that affect many aspects of life and play an essential role in controlling blood pressure. The purpose of this study was to predict hypertension from lifestyle, documentary style, and age in outpatients referring to public health centers in Urmia, Khoy and Mahabad.
    Methods
    The present study is a descriptive-correlational study. The statistical population includes all outpatient patients referring to public health centers in West Azarbaijan Province. The sampling method is randomly clustered. Three cities (Urumieh, Khoy and Mahabad) were randomly selected. All outpatient patients who visited these centers on even days were selected as a statistical sample (353 people). The instruments were “Lali's Life Style Questionnaire”, “Rotters Locus of Control” and balance and blood pressure monitor. Validity and reliability of the questionnaires have been confirmed in previous studies. Data was analyzed using SPSS. 23.
    Results
    There was a correlation between the source of internal control and age (P≤0.01) and lifestyle (subscales of weight and nutrition control, psychological health, avoidance of drugs and drugs) with hypertension (P≤0.05). The variables of the source of the style of internal documents, lifestyle (weight control and nutrition, mental health, avoidance of drug use), and age were able to predict 17.7% of outpatient hypertension.
    Conclusions
    Weight control and nutrition, psychological health and avoidance of drugs and drugs, and the source of internal control of hypertension were inversely correlated. These variables are in control of the individual, so they can control blood pressure by controlling them. Therefore, it is suggested to strengthen the internal documentary style for positive events to reduce blood pressure, preventing self-medication and weight gain.
    Keywords: Blood Pressure, Lifestyle, Documentary Styles, Age
  • Ali Valadi Beyranvand, Ali Maher*, Mehrnush Jafari Pages 16-22
    Introduction
    The distribution and productivity of human resources in the health sector have a significant role to play in providing health-care services and services to the population covered. The purpose of this study was to determine the distribution of nursing staff in hospitals affiliated to the Ministry of Health and Medical Education before and after the implementation of the Health System Evolution Plan.
    Methods
    This study is a descriptive study carried out in 2014. In this study, the study population consisted of all hospitals affiliated to the Ministry of Health and Medical Education (621 hospitals) from 54 medical universities of Iran that were studied by census method. The data collection was carried out using the "Hospital Information Form". The contents of the form were approved by five management and health professionals. Data analysis was done with Dasp2.1, STATA and SPSS.19.
    Results
    The Gini coefficient varied from 0.05 to 0.09 before the Health System Evolution Plan, and after the between 0.05 and 0.09. There was a significant correlation between the number of beds and the distribution of nursing staff.
    Conclusions
    Distribution of nursing staff after the implementation of the Health System Evolution Plan was more equitable. It is suggested that these indicators be taken into account in the development of medical and non-medical manpower standards at the level of medical universities of the country.
    Keywords: Nursing staff, Health equity, Hospital
  • Horalein Rezvani, Hassan Saemi* Pages 23-30
    Introduction
    The emotional divorce is the most important factor in the family's frustration and causes the emotional gap of the family. The purpose of this study was to determine the correlation between differentiation and neuroticism with emotional divorce in married students of Azad Shahr city in 1396.
    Methods
    In this descriptive-correlational study, 278 students were selected by sampling method. Data collected using the “Skowron & Friedlander Differentiation of Self Inventor”, the NEO Five-Factor Personality Inventory, and the “Gottman Emotional Divorce Questionnaire”, which the validity and reliability were confirmed in previous studies. After collecting the questionnaires, data were analyzed using SPSS.19.
    Results
    The mean scores of self-differentiation, neuroticism and emotional divorce were 105±10.76, 16.24±1.25 and 8. 58±5.21, respectively. Also, the results of the correlation test showed that there was a negative correlation between self-differentiation and emotional divorce. Among the different dimensions of self-differentiation, the correlation between the three variables: "emotional response", "emotional fault" and "blending with others" was positive with emotional divorce. In addition, the correlation between "position of personal position" and emotional divorce was negative. Finally, it was also found that there was a positive and significant correlation between neuroticism and emotional divorce.
    Conclusions
    By increasing self-differentiation and reducing neuroticism, the amount of emotional divorce in couples decreases. The average of the score obtained in emotional divorce is the signs of emotional divorce among respondents. It is suggested that training courses be conducted on the psycho-destructive effects of neuroticism and its consequences for students.
    Keywords: Self-differentiation, Neuroticism, Emotional Divorce, Students
  • Nazila Khoshkhatti, Mojtaba Amiri Majd*, Alireza Yazdinezhad, Saeideh Bazzazian Pages 31-40
    Introduction
    Hemodialysis in chronic renal failure leads to affecting all patients' existential dimensions and the development of anxiety, depression and tension. Considering the significant role of psychological factors in the treatment and improvement of patients, this study was conducted to determine the effectiveness of "virtual reality therapy with aromatherapy" on anxiety, depression and stress of renal patients under hemodialysis.
    Methods
    The present study was a semi-experimental design with pretest-posttest and follow-up with control group. The statistical population of the study was hemodialysis patients in Vali-e-Asr and Bahmanan hospitals in Zanjan. Twenty patients were selected on purpose basis based on entry and exit criteria. Then, 10 patients were randomly assigned to "virtual reality treatment with aromatherapy" and 10 subjects in the control group. To assess the variables in the research, pre-test, post-test and follow-up were used for "Depression, Anxiety and Stress Scale" (DASS-21 Depression Anxiety and Stress Scale-21). The validity of the questionnaire was verified by the counselors and the reliability of the questionnaire was measured using Cronbach's alpha. In order to perform the intervention, patients with virtual reality therapy with aromatherapy for 8 sessions of 1 hour after attachment of the patient to the dialysis machine, a handkerchief dipped with three drops of essential oil of the Lavandula plant was attached to the patient's collar, and the patient was requested to be inadvertently breathing At the same time, at the same time, virtual reality treatment was performed using glasses that were placed on the patient's eyes and the control group did not receive any treatment. Data was analyzed using SPSS. 24 software.
    Results
    The results of repeated measures analysis of variance showed that after the intervention, the scores of all three sub-scales of depression, anxiety and tension significantly decreased compared to the control group (P < 0.01).
    Conclusions
    “Virtual Reality Therapy compound with Aromatherapy," is considered as an effective treatment to reduce the symptoms of depression, anxiety and stress in renal patients under hemodialysis. Therefore, it is recommended that therapists and practitioners use the results of this study to improve the health of patients.
    Keywords: Virtual Reality Therapy, Aromatherapy, Depression, Anxiety, Stress, Hemodialysis
  • Seiedeh Zahra Mirzaei Rad, Narges Arsalani*, Asghar Dalvandi, Pouria Rezasoltani, Seied Davood Hoseini Pages 41-48
    Introduction
    Nurses are required to use stress management methods due to their high exposure to daily stress. The purpose of this study was to determine the effect of resilience skills training on nursing stress of nursing staff in hospitals of Golestan Province.
    Methods
    The present study is quasi-experimental. Participants included nurses working in hospitals in Golestan province who were randomly selected and randomly assigned to participate in the study. The samples were 40 in each of the experimental and control groups. The experimental group underwent a 4-session workshop on resilience skills. Data were collected using a two-part instrument consisting of demographic questions and “Nursing Stress Scale” (NSS). The Scale was completed by participants in the three stages before, immediately and one month after the intervention. The reliability of this scale before the intervention was performed by Cronbach's method. Collected data was analyzed using SPSS. 21.
    Results
    In the test group, the difference between the mean score of total nursing stress before and after the training was 101.05, 93.50, respectively. After intervention, training of resilience skills between two groups of test and control was also significant in nursing stress variable. In other words, intervention significantly decreased nursing stress in nursing staff (n = 141.104, P < 0.001).
    Conclusions
    Training of resilience skills reduced nursing stress in nursing staff. Training this skill for nurses is recommended.
    Keywords: Training, Resilience Skills, Nurse Stress
  • Amir Najafi, Ayda Allahverdi* Pages 49-57
    Introduction
    The "Wireless Sensor Network" based rehabilitation is one of the major issue in hospitals. The purpose of this study was to prioritization the criteria of wireless sensor networks in the rehabilitation supervision using the Fuzzy MCDM Approach.
    Methods
    In this descriptive study, the population consisted of all doctors and nurses in Tehran Day's Hospital, with 210 people. From the statistical population, there were 70 doctors and 40 nursing experts. Satisfaction rate and willingness to participate in the study were individuals with specialization in rehabilitation and wireless sensor networks and at least 5 years in the field. Therefore, 30 people were selected through purposive sampling. Also, a fuzzy multi-criteria decision-making model is used to illustrate the hierarchical structure of existing factors. The data gathering instrument was “Pairwise Comparison Rehabilitation Questionnaire”. Validity and reliability of the Questionnaire was confirmed using content validity ratio and alpha Cronbach. Data analysis was performed using SPSS.19 and MATLAB 6.5 software.
    Results
    Calculations indicate that comfortable and durable criteria have respectively the highest degree of importance relative to other criteria. Also, the options of reliable communication and body impact in signal propagation were the highest priority in comparison to other challenges of wireless sensor networks in rehabilitation monitoring.
    Conclusions
    Prioritizing the criteria for wireless sensor networks in rehabilitation monitoring leads to a significant selection of criteria in engaging with decision makers. It is suggested to managers to improve the performance of staff in using sensors through training.
    Keywords: Multi Criteria Decision Making, Rehabilitation Supervision, Wireless Sensor Network, Fuzzy
  • Vali Nowzari*, Zahra Bahri, Aboozar Zare Pages 58-65
    Introduction
    Today, the use of strategic planning capacities can well illustrate the development path of university exercise. The aim of this study was to design sports strategies at Shiraz University of Medical Sciences at all levels of the organization.
    Methods
    The present study was descriptive and the statistical population was in several groups. The Delphi method was used to assess the strengths, weaknesses, opportunities and threats, as well as identification of mission, vision and exercise values in Shiraz University of Medical Sciences. Snowball sampling method was carried out to achieve theoretical saturation. In this phase, 55 individuals were identified as managers and experts. In the second step, to identify internal and external factors, Swat model (Strengths, Weakness, Opportunities, and Threats) was used for statistical population including all students, staff, teachers of Shiraz University of Medical Sciences. A sample of 344 students was selected based on simple random sampling from students of Shiraz University of Medical Sciences. In the second stage, 27 teachers and 28 employees of Shiraz University of Medical Sciences were selected to examine the strengths, weaknesses, opportunities and threats by available sampling method. The questionnaire was a researcher-made SWOT questionnaire, which included SWOT factors (weaknesses) and external factors of SWAT (opportunities and threats). In order to evaluate the data, weighted method and SWOT-related statistical methods such as strengths, weaknesses, opportunities and threats (SWOT), and position assessment matrix and strategic action (SPACE matrix) were used.
    Results
    The low level of interest of male students in sport and physical activity with a final coefficient of 0.412 was the most important disadvantage of sport in Shiraz University of Medical Sciences. Also, the importance of exercising and physical activity in the community with a final coefficient of 0.476% was the most important opportunity of sport.
    Conclusions
    Sports strategy point of Shiraz University of Medical Sciences was conservative in the region. In order to develop sports, planning is recommended to address the weaknesses.
    Keywords: Sports, University, Strategy, Medical Sciences