فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال ششم شماره 3 (پیاپی 25، خرداد و تیر 1396)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال ششم شماره 3 (پیاپی 25، خرداد و تیر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهسا سعادتی، آرزو باقری صفحات 1-10
    مقدمه
    روش نمونه گیری پاسخگو محور نزدیک به دو دهه پیش برای نمونه گیری از جمعیت های پنهان به ویژه جمعیت هایی که در معرض بیماری های پرخطریکه سلامت جامعه را به مخاطره می اندازند، معرفی شد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل موثر در طراحی روش نمونه گیری از جمعیت های پنهان در معرض بیماری های پرخطر انجام پذیرفت.
    روش کار
    در این مطالعه مروری، ضمن معرفی اجمالی روش نمونه گیری پاسخگو محور، به مرور 11 طرحی که از این روش برای بررسی جمعیت های پنهان در آن ها استفاده شده است، پرداخته شد. همچنین، نکات در نظر گرفته شده در خصوص مهمترین عوامل موثر در طراحی این روش که شامل ارزیابی بنیادی و انتخاب هسته ها می باشند، نیز بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اگر اهداف اصلی اجرای ارزیابی بنیادی و انتخاب هسته ها محقق نشود، برآورد پارامترهای جمعیت پنهان با مقادیر واقعی آن اختلاف خواهند داشت و اریبی هایی مانند عدم تشکیل زنجیره های عضوگیری طولانی، عدم اعتماد به اندازه شبکه اجتماعی افراد و کندی روند عضوگیری برای طرح بوجود خواهد آمد.
    نتیجه گیری
    بدون در نظر گرفتن نکات موثر در طراحی روش نمونه گیری پاسخگو محور، این روش در نمونه گیری از جمعیت های پنهان کارا نخواهد بود. پیشنهاد می شود که پژوهشگران قبل از استفاده از این روش نمونه گیری، به منظور تضمین حصول به موفقیت در نفوذ به جمعیت های پنهان هدف، این ملاحظات را مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: جمعیت های پنهان، بیماری های پرخطر، روش نمونه گیری، طراحی پژوهش
  • مهین طاطاری، مهدی رهگذر، سعید امیرخانلو، سمانه حسین زاده صفحات 12-19
    مقدمه
    نارسایی مزمن کلیه به عملکرد غیرقابل برگشت کلیه اطلاق می شود که به تدریج به مرحله نهایی بیماری کلیوی پیشرفت می کند. این مطالعه با هدف تعیین رابطه تغییر مقدار کراتینین خون در طول زمان بر بقا بیماران مبتلا به بیماری کلیوی با استفاده از مدل توام طولی و بقا انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی-طولی، اطلاعات 112 بیمار مبتلا به نارسایی مزمن کلیه مراجعه کننده به یکی از مراکز آموزشی-درمانی شهرستان گنبد کاووس جهت درمان با همودیالیز از ابتدای سال 1391 تا پایان اسفند سال 1393، به صورت تمام شماری، از پرونده بیماران جمع آوری گردید. متغیرهای کراتینین خون به صورت طولی و بقای بیماران (فاصله زمانی بین شروع مطالعه تا زمان فوت بیمار یا زمان انتهای مطالعه) به عنوان پاسخ در نظر گرفته شدند. داده ها با استفاده از مدل توام طولی و بقا جهت تعیین عوامل موثر بر بقا بیماران آنالیز و نتایج آن با دو مدل مستقل طولی و بقا مقایسه گردید. تحلیل داده ها در نرم افزار آماری 3.1.3 R انجام و سطح معنی داری آزمون 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در مدل توام، وضعیت تاهل، مقدار اولیه هموگلوبین، هموگلوبین در طول دوره پیگیری، اوره خون و فسفر در طول زمان رابطه معنادار آماری با بقا بیماران داشتند. متغیرهای جنس، سن، وضعیت تاهل، ابتلا به دیابت، مدت درمان با دیالیز، مقدار اولیه کراتینین رابطه معنادار آماری با تغییرات کراتینین در طول زمان داشتند. بین دو مدل بقا و پاسخ طولی کراتینین ارتباط وجود داشت، به طوریکه به ازای یک واحد کاهش در مقدار کراتینین، خطر رخداد مرگ 34 درصد افزایش می یافت.
    نتیجه گیری
    مقدار خطای استاندارد ضرایب در مدل توام کمتر از مدل های بقا و طولی بود که نشان دهنده کاراتر بودن مدل توام نسبت به آن مدل ها بود. استفاده از مدل توام برای پاسخ های دوحالتی همبسته در زمینه های پزشکی و سلامت عمومی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مدل توام طولی و بقا، کراتینین، همودیالیز کلیوی، نارسایی مزمن کلیه
  • بهلول قربانیان، احمد بارانی صفحات 22-27
    مقدمه
    افزایش قند وچربی های خون بیماران دیابتی منجر به تشدید بروز عوارض دیر هنگام دیابت می شود. هرچند ارتباط بین استئوکلسین و پاراتورمون با پارامترهای گلیسمی، لیپیدی و آدیپوسیتی بویژه متعاقب تمرین در بیماران دیابتی کاملا روش نیست. هدف این مطالعه تعیین همبستگی بین استئوکلسین وپاراتورمون سرم با پارامترهای گلیسمی، لیپیدی و آدیپوسیتی متعاقب ده هفته تمرین هوازی در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی40 زن مبتلا به دیابت نوع 2 ( 40 تا 60 سال) بصورت آزمودنی های در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه تجربی (20) و کنترل (20) قرار گرفتند. تمرین هوازی شامل حرکات ایروبیک و پیاده روی بمدت 10 هفته ( 3 جلسه در هفته/ 45 تا60 دقیقه هرجلسه/ شدت 45 تا 60 درصد ضربان قلب ذخیره) بود. نمونه های خونی قبل و بعدتمرین جهت اندازه گیری متغیرهای سرمی گرفته شد. داه ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 20 تحلیل شد.
    یافته ها
    در شرایط پایه بین استئوکلسین (بغیر از قند خون و اندازه دور کمر) و پاراتورمون با هیچ یک از متغیرها همبستگی معنادار نبود. بعد از مداخله تمرین بین تغییرات استئوکلسین با تغییرات درصد چربی بدن، اندازه دور کمر، نسبت دور کمر به لگن، هموگلوبین گلیگوزیله، شاخص مقاومت انسولینی و قند خون و بین تغییرات پاراتورمون با کلسترول خون و درصد چربی همبستگی معنادار بود (05/0 > P). همچنین تمرین باعث افزایش معنادار استئوکلسین و کاهش غیرمعنادار پاراتورمون شد.
    نتیجه گیری
    انجام تمرینات هوازی بشکل حرکات ایروبیک و پیاده روی با توجه به اثرات مطلوبی که روی استئوکلسین و شاخص های گلسیمی، لیپیدی و آدیپوسیتی دارد می تواند برای کنترل بیماری دیابت نوع 2 مفید باشد. اما برای کاهش هورمون پاراتورمون و جلوگیری از اثرات نامطلوب آن در بیماران دیابتی بنظر این نوع تمرین کارساز نبود. لذا نیاز به مطالعات بیشتر می باشد. می توان این شیوه تمرین را بعنوان روش درمانی غیرتهاجمی برای کنترل قند، چربی های خون و ترکیب بدن در بیماران دیابتی توصیه کرد.
    کلیدواژگان: استئوکلسین، پاراتورمون، تمرین هوازی فزاینده، دیابت نوع 2
  • حکیمه مصطفا نجف آبادی، بهروز رضایی صفحات 28-35
    مقدمه
    سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت یک عامل تعیین کننده مهم وضعیت سلامت در پرستاران است و سلامت پرستاران بر سلامت بیماران اثر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی پرستاران و همبستگی آن با برخی عوامل شغلی انجام شد.

    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه پژوهش شامل تمام پرستاران شاغل در بیمارستان فاطمه زهرا نجف آباد در سال1394 بود. تعداد 115 پرستار به روش سرشماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده پرسشنامه اطلاعات فردی و «پروفایل سبک زندگی ارتقا دهنده سلامتی» (Health-Promoting Life Style Profile II) در شش بعد مسئولیت پذیری سلامتی، فعالیت فیزیکی، تغذیه، رشد معنوی، مدیریت تنش و روابط بین فردی جمع آوری شد. در مطالعه حاضر پایایی ابزار به روش آلفای کرونباخ و آزمون مجدد در نمونه ای 10 نفره به فاصله یک هفته و هم چنین ضریب هم بستگی درون رده ای(ICC) محاسبه شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 19 تحلیل شد.

    یافته ها
    میانگین رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی پرستاران 44/22± 122/42و در سطح متوسط ارزیابی شد. بیشترین نمره در حیطه مسئولیت پذیری سلامتی(5/83± 32/40) و کمترین نمره مربوط به حیطه های مدیریت تنش(3/34± 13/13) و فعالیت فیزیکی(4/67± 13/45) بود. همبستگی معناداری بین رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی با متغیرهای شغلی نوبت کاری (0/021= P)، درآمد ماهانه (0/002= P) و نوع استخدام (0/001= P) وجود داشت.

    نتیجه گیری
    با توجه به نمرات پایین پرستاران در فعالیت فیزیکی و مدیریت تنش، بهبود رفتارهای ارتقا سلامتی بویژه در ابعاد مدیریت تنش و فعالیت فیزیکی از طریق اجرای برنامه های آموزشی سبک زندگی سالم در پرستاران توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ارتقای سلامت، رفتار سلامتی، کارکنان پرستاری بیمارستان، سلامت شغلی
  • هاجر تارویردی زاده، هایده صابری، حسن پاشاشریفی صفحات 36-43
    مقدمه
    تاب آوری تحصیلی یکی از تاب آوری است که به حیطه پیشرفت تحصیلی در روانشناسی تربیتی مرتبط است. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تاب آوری تحصیلی دانشجویان براساس ویژگی های شخصیتی با میانجیگری هوش هیجانی انجام گرفته است.
    روش کار
    پژوهش حاضر همبستگی ازطریق الگویابی معادلات ساختاری (Structural Equation Modeling) است که یک روش توصیفی-همبستگی است. جامعه پژوهشی حاضر شامل تمام دانشجویان دانشگاه زنجان می باشد که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تعداد 489 نفر انتخاب شدند برای اندازه گیری متغیرها از «سیاهه تاب آوری تحصیلی ساموئلز» (Samuels Academic Resilience Inventory) « پرسشنامه های »هوش هیجانی شاته« (Schutte Emotional Intelligence) و »سیاهه شخصیتی نئو فرم کوتاه« (NEO Personality Inventory-Revised) استفاده شد روایی وپایایی این ابزارها درپژوهش های قبلی بررسی شده است. تحلیل داده ها با نرم افزارایموس 7 انجام گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد روان رنجور خویی بصورت منفی (171/0- = β، 01/0 > P) وظیفه شناسی بصورت مثبت (411/0- = β، 01/0 > P) تاب اوری تحصیلی را پیش بینی می کند. همچنین عامل گشودگی (076/0- = β، 01/0 > P) و توافق پذیری (074/0- = β، 01/0 > P) وبرونگرایی (084/0- = β، 01/0 > P) و همچنین وظیفه شناسی (116/0- = β، 01/0 > P) بطور غیرمستقیم وازطریق هوش هیجانی تاب آوری تحصیلی را میانجیگری می کنند. همچنین هوش هیجانی بطور مستقیم (346/0- = β، 01/0 > P) با تاب اوری تحصیلی دانشجویان همبسته بود.
    نتیجه گیری
    روان رنجورخویی و وظیفه شناسی و هوش هیجانی تاب اوری تحصیلی را پیش بینی می کنند. همچنین هوش هیجانی رابطه بین ویژگی های توافق پذیری، برونگرایی، گشودگی ووظیفه شناسی را با تاب اوری تحصیلی میانجیگری می کند. پیشنهاد می شود با آموزش وتقویت هوش هیجانی تاب آوری تحصیلی دانشجویان را بالا برد.
    کلیدواژگان: تاب اوری تحصیلی، ویژگی های شخصیتی، هوش هیجانی
  • محبوبه شالی، منصور غفوری فرد، سودابه جولایی، مرضیه سبحانی، رباب عباسدوست، عباس هوشمند، محمد زیرک صفحات 44-51
    مقدمه
    پرستاران به دلیل تماس زیاد با بیماران نقش مهمی در حفظ و ارتقا استانداردهای ایمنی بیماران دارند و شرایط مربوط به محیط کار پرستاران ممکن است که بر میزان عفونت بیمارستانی تاثیرگذار باشد و ایمنی بیماران را به خطر بیاندازد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین خصوصیات محیط های کاری پرستاران و عفونت های بیمارستانی انجام شده است.
    روش
    این مطالعه توصیفی –همبستگی با شرکت 300 پرستار شاغل در بیمارستانهای آموزشی –درمانی شهر تهران انجام شد. برای انتخاب شرکت کنندگان از روش نمونه گیری طبقه بندی شده استفاده شد. اطلاعات مربوط به شرایط محیط کاری پرستاران توسط پرسشنامه عفونت بیمارستانی سنجیده شد که روایی و پایایی آن به ترتیب با استفاده از روایی محتوا و آلفای کرونباخ (89/0) تعیین شد. داده های مربوط به عفونت بیمارستانی نیز از نرم افزار اینیس(INIS) استخراج شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار تحلیلی (آزمون همبستگی پیرسون) در محیط نرم افزار spss نسخه 16 مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین بروز عفونت در بیمارستان های تحت مطالعه، 47/3 درصد و شایع ترین عفونت گزارش شده عفونت های مجاری ادراری بود (7/39%). آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین هر یک از حیطه های وضعیت محیط های کاری پرستاران و بروز عفونت های بیمارستانی رابطه معکوس و معناداری وجود دارد(05/0>p).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص شد که بین شرایط کاری پرستاران و بروز عفونت های بیمارستانی رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد لذا یکی از مهمترین راهکارهای موثر در کاهش عفونت های بیمارستانی و ارتقای ایمنی بیماران، اصلاح و بهبود وضعیت کاری پرسنل درمانی خصوصا پرستاران می باشد.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، عفونت های بیمارستانی، شرایط کاری، محیط های کاری پرستاران، پرستاران
  • کبری مطلبی، قمر کیانی صفحات 52-60
    مقدمه
    فرسودگی شغلی وبه تبع آن مشکلات در سلامت روان، دربین معلمان مدارس استثنایی دیده می شود. بنابراین، لازم است متغیرهای اثر گذاردر این زمینه مورد شناسایی قرار گیرند. هدف مطالعه حاضر تعیین همبستگی فرسودگی شغلی و سلامت روان معلمان مدارس استثنایی با میانجی گری مشارکت شغلی بود.
    روش کار
    روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری کلیه معلمین مدارس استثنایی شهر زنجان در سال تحصیلی 94-95 به تعداد 116 نفربودندکه به صورت تمام شماری در نمونه آماری قرار گرفتند. ابزارگردآوری اطلاعات ابزارهای« سیاهه فرسودگی مسلش» (Maslash Burnout Inventory) «پرسشنامه مشارکت شغلی» (Job involvement Questionnaire) و«پرسشنامه سلامت عمومی» (General Health Questionnaire) بود. تحلیل داده ها در نرم افزار Lisrel 5/8 انجام شد و الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری مورد ارزیابی گرفت.
    یافته ها
    فرسودگی شغلی از طریق مشارکت شغلی با سلامت روان (0/26) همبستگی دارد. خستگی عاطفی از طریق مشارکت شغلی با سلامت جسمانی (0/21-)، با اضطراب وبی خوابی (0/17)، کارکردهای اجتماعی (0/1) وافسردگی (0/19) همبستگی دارد. مسخ شخصیت از طریق مشارکت شغلی با سلامت جسمانی (0/14-)، اضطراب وبی خوابی (0/11)، کارکردهای اجتماعی (0/60) و افسردگی (0/17) همبستگی دارد. فقدان موفقیت فردی از طریق مشارکت شغلی با سلامت جسمانی (0/19-)، اضطراب وبی خوابی (0/15)، کارکردهای اجتماعی (0/09) و افسردگی (0/24) همبستگی دارد (0/01 > P).
    نتیجه گیری
    مشارکت شغلی نقش میانجی بین فرسودگی شغلی و سلامت روان معلمان مدارس استثنایی دارد. لذا پیشنهاد می شود از طریق افزایش مشارکت شغلی در معلمان مدارس استثنایی، فرسودگی شغلی را کاهش و سلامت روان آن ها را افزایش داد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، مشارکت شغلی، سلامت روان، معلمان مدارس استثنایی
  • کریم صالح زاده، هرمز آیرملو، سعیده خواجه ای، یوسف صابری صفحات 61-68
    مقدمه
    بیماری مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری دمیلینه کننده سیستم عصبی مرکزی است که منجر به اختلال در سیستم حرکتی و افزایش علایم خستگی شده و فعالیت های زندگی روزانه فرد را متاثر می سازد. هدف این مطالعه، تعیین اثر تمرینات پیلاتس بر خستگی، ناتوانی حرکتی و انعطاف پذیری عضلانی بیماران زن مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس است.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی، 34 آزمودنی زن مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس به صورت آزمودنی های در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و تجربی قرار گرفتند. پروتکل گروه تمرین، پیلاتس هشت هفته سه جلسه ای 60 دقیقه ای بود. 24 ساعت قبل و بعد از دوره تمرین، ارزیابی متغیرهای مورد نظر انجام شد. داده ها با «مقیاس شدت خستگی» (FSS: Fatigue Severity Scale)، نمره «مقیاس وضعیت گسترش ناتوانی» (EDSS: Expanded Disability Status Scale) و «آزمون انعطاف پذیری عضلانی» (Muscle Flexibility Test) جمع آوری و به وسیله نرم افزار اس پی اس اس نسخه 20 تحلیل شد.
    یافته ها
    بعد از هشت هفته تمرینات پیلاتس در گروه تجربی خستگی، ناتوانی حرکتی و انعطاف پذیری عضلانی تفاوت معناداری با گروه کنترل داشت (05/0 = P). ولی در هیچکدام از متغیرهای پژوهش در گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تمرینات پیلاتس میزان شدت خستگی و ناتوانی حرکتی را در زنان بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، کاهش داد. این روش تمرین به عنوان راهکاری جدید و غیر تهاجمی برای مقابله با روند خستگی و ناتوانی حرکتی به بیماران مذکور پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پیلاتس، خستگی، ناتوانی حرکتی، انعطاف پذیری عضلانی، مولتیپل اسکلروزیس
|
  • Mahsa Saadati, Arezoo Bagheri Pages 1-10
    Introduction
    Around two decades ago, the Respondent Driven Sampling (RDS) method was introduced to sample hidden populations especially those exposed to high risk diseases. This study is aimed to determine factors affecting the design of sampling method for hidden populations exposed to high risk diseases.
    Methods
    In this review article, in addition to introducing the RDS method, 11 surveys that employed this method to study hidden populations are reviewed. Consequently, the key points that should be considered in designing this method including formative assessment and seeds selection are studied.
    Results
    Results indicated that if the main purpose of a formative assessment and seeds selection does not achieve the hidden population parameter estimates will differ actual values and the survey would counter some biases. Uncertainty of recruiter’s degree, not-forming long recruitment chains, and slowly recruiting of recruiters could be the most important of these biases.
    Conclusions
    Without paying attention to the influential considerations in designing RDS method, this method in sampling hidden populations will not be applicable. It is recommended that researchers in order to guarantee the successful penetrating to the target hidden population, consider the key influential points RDS method in advance.
    Keywords: Hidden Population, High Risk Disease, Sampling Method, Research Design
  • Mahin Tatari, Mehdi Rahgozar, Saeid Amirkhanloo, Samaneh Hosseinzadeh Pages 12-19
    Introduction
    Chronic kidney disease (CKD) is an irreversible kidney function that can lead to the end stage of the renal disease. The aim of this study is to determine the relationship between blood Creatinine levels and survival of patients with kidney disease using joint longitudinal and survival model.
    Methods
    In this descriptive-longitudinal study, demographic and disease information of 112 patients with chronic renal failure that referred to a Medical-educational center in Gonbad-e Kavus for hemodialysis purposes between 2012 and 2014. Longitudinal creatinine levels and survival (i.e. the time interval between the beginning of the study until death or the end of the patients’ study) are considered as response variables. Data is analyzed by Joint model for assessing effective factors on survival and the result is compared with survival and longitudinal models. The models are fitted by R 3-1-3 and the significant level is considered as 0.05.
    Results
    In joint model, factors such as marital status, initial amount of hemoglobin, hemoglobin, blood urea and phosphorus had statistically significant relationship with survival patients’ survival. In addition, the risk of death and sex, age, marital status, diabetes, duration of dialysis, initial amount of creatinine had statistically significant relationship with creatinine level. Moreover, results demonstrate a correlation between the survival and longitudinal creatinine models. In other words, a unit decrease in creatinine level leads to 0.34 increase in risk of death.
    Conclusions
    This study shows that the standard error of coefficients in the joint model is less than longitudinal and survival models. The use of joint model is recommended for binary correlated responses in the medicine and public health fields.
    Keywords: Longitudinal, Survival Joint Model, Creatinine, Renal Dialysis, Chronic Kidney Failure
  • Bahloul Ghorbanian, Ahmad Barani Pages 22-27
    Introduction
    An increase of glucose and blood lipids in diabetic patients leads to worsening of late complications of diabetes. However the relationship between osteocalcin and PTH with glycemic, lipid and adiposity parameters especially following training in DM patients remains unclear. The aim of this study is to determine the relationship between serum osteocalcin and PTH concentrations with glycemic, lipid and adiposity parameters subsequent 10-weeks of aerobic training in women with type 2.
    Methods
    In this semi-experimental study, 40 postmenopausal women with DM (40-60 years) were selected and randomly assigned in to exercise (20) and control (20) groups. Exercise protocol was 10 weeks (3d/wk, 40 to 60 min/d with 45% to 60% HRR) of PAE (aerobics and walking activities). Blood samples were taken before and after the exercise to measure serum variables. Data is analyzed by SPSS.20
    Results
    At the base line, there was no significant correlation between osteocalcin (except blood glucose and WHR) and PTH with any of the variables. But after the exercise there was a significant correlation between osteocalcin with PBF, WC, WHR, HbA1c, blood glucose, insulin resistance index and between PTH with PBF and TC (P
    Conclusions
    This study shows that exercising (e.g. aerobics and walking) influences on osteocalcin, glycemic, lipid and adiposity parameters, which can be used to control type 2 diabetes. However, to reduce the PTH and prevent its adverse effects on diabetic patients, this type of training is not effective and requires further investigation. This training method can be recommended as a non-invasive treatment for controlling blood glucose, serum lipids and body composition in DM patients.
    Keywords: Osteocalcin, PTH, Progressive Aerobic Exercise, Type II Diabetes
  • Hakimeh Mostafay Najafabadi, Behrooz Rezaei Pages 28-35
    Introduction
    Promoting a healthy life style is an important aspect for nurses. While Nurse's health may influence the patients’ health, this study aims to determine the health promotion behaviors and its correlation with selected professional factors in nurses.
    Methods
    This is a descriptive- correlational study. Population of the study consists of all nurses who worked in Fatemeh Zahra Hospital in Najaf Abad, Iran in 2015. Nurses (n = 115) are selected through census method. Data is gathered with demographic and “Health-Promoting Life Style Profile II” (HPLPII) in six dimensions of health responsibility, physical activity, nutrition, spiritual growth, stress management and interpersonal relationships. In the present study, Cronbach's alpha and test-retest reliability of the tool was calculated in a sample of 10 people within a week, also intra-class correlation coefficient (ICC) is calculated. Data is analyzed using SPSS.19 software.
    Results
    The mean score of health promoting behaviors among nurses is 122.42 ± 44.22 which indicates an average level. The highest score is in the area of health responsibility (32.40 ± 5.83) and the lowest score corresponds to the stress management (13.13 ± 3.34) and physical activity (13.45 ± 4.67). Results showed a significant correlation between health promoting behaviors and the shift work (P = 0.021), type of employment (P = 0.001) and income (P = 0.002).
    Conclusions
    Considering the low score of nurses in physical activity and stress management, it is recommended to improve the health promotion behaviors especially stress management and physical activity among through implementing educational programs about healthy life style.
    Keywords: Promotion of Health, Health Behavior, Hospital Nursing Staff, Occupational Health
  • Hajar Tarverdizadeh, Hayede Saberi, Hasan Pasha Sharifi Pages 36-43
    Introduction
    Academic resilience is one of the components that relates to academic achievement. The aim of this study is to predict the academic resilience on the basis of personality traits with mediation emotional intelligence.
    Methods
    This is a descriptive-correlation study that applies structural equation modeling (SEM). 489 participants through cluster sampling are selected from Zanjan University to measure the variables, “Samuels Academic Resilience Inventory” (ARI), “Schutte Emotional Intelligence” and “NEO Personality Inventory-Revised” are used. The validity and reliability of these instruments have been confirmed in the previous study. Data is analyzed by AMOS.7.
    Results
    With respect to results, neuroticism (β = -0.171, P
    Conclusions
    Study indicates that neuroticism, conscientiousness and emotional intelligence predicts the academic resilience. Furthermore, emotional intelligence mediates between the agreeableness, extroversion, openness and conscientiousness with academic resilience. It is recommended that training course can increase academic resilience of students.
    Keywords: Academic Resilience, Emotional Intelligence, Personality Traits
  • Mahbobeh Shali, Mansour Ghafourifard, Soodabeh Joolaee, Marzie Sobhani, Robab Abbasdost, Abbas Hooshmand, Mohammad Zirak Pages 44-51
    Introduction
    Because of their ongoing contact with patients, nurses have an important role in maintaining and improving standards of patient safety, in which nurses’ workplace condition may have impact on the incidence of nosocomial infections and may endanger patient safety. Aim: the aim of this study was to investigate the relationship between nurse's workplace environment and nosocomial infection.
    Methods
    This descriptive - correlational study was done on 300 nurses working in teaching hospitals in Tehran, Iran. Subjects were selected through stratified sampling method. Data related to nurse's workplace environment were collected by Nurses Work Environment Index (NWI). Its validity and reliability was determined by content validity and Cronbach's alpha (0/89), respectively. Data related to nosocomial infection were extracted from INIS software. Collected data were analyzed using descriptive statistics and inferential analysis (Pearson’s correlation test) by SPSS (ver.16) software.
    Results
    The result showed that the mean incidence of nosocomial infections in the selected hospital was 3.47%, and urinary tract infection (UTI) was the most common infection in these hospitals (39.7%). Pearson's correlation analysis showed that there was a significant negative relationship between each domain of nurse's work environment and the incidence of nosocomial infection (p
    Conclusion
    It was found that there was a negative correlation between nurse's work environment and nosocomial infection. Therefore, one of the important strategies for decreasing of nosocomial infection and promotion of patients’ safety is the improvement of the work condition of health care professionals, especially nurses’ work environment.
    Keywords: patient safety, nosocomial infection, work condition, nurses work environment, nurses
  • Qamar Kiani, Kobra Matlabi Pages 52-60
    Introduction
    The job burnout of and mental health problems occurs among teachers of special schools. The aim of this study is to determine the correlation between the job burnout and mental health of teachers in special schools of Zanjan using job involvement mediation.
    Methods
    This research is a descriptive- correlational study. 116 teachers of the special schools during the 95-94 academic year are selected through census sampling. Data is collected using “Maslash Burnout Inventory”, “Job involvement Questionnaire” and “General Health Questionnaire”. Data analysis is performed by Lisrel 8.5 software and the proposed model is tested through structural equation modeling.
    Results
    Emotional exhaustion through job involvement has correlation with physical health (-0.21), anxiety, insomnia (0.17), social function (0.1) and depression (0.19). Depersonalization through job involvement has correlation with physical health (-0.14), anxiety, insomnia (0.11), social function (0.06) and depression (0.17). Lack of personal success through job involvement has correlation with physical health (-0.19), anxiety, insomnia (0.15), social function (0.09) and depression (0.24).
    Conclusions
    Job involvement as a mediator has a relationship between job burnout and mental health of teachers in special schools. It is recommended to use the findings of this study to plan and enhance the job involvement of teachers in special schools.
    Keywords: Burnout of Job, Job Involvement, Mental Health, Teachers in Special Schools
  • Karim Salehzadeh, Hormoz Ayromlou, Saedeh Khajei, Yousef Saberi Pages 61-68
    Introduction
    Multiple Sclerosis (MS) is a demyelinating disease in the central nervous system which affects an individual’s daily life. The aim of this study is to determine the effects of Pilates workouts on fatigue, motor disability, and muscle flexibility in women suffering from Multiple Sclerosis in Tabriz.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 34 women who are suffering from Multiple Sclerosis are selected through convenient sampling and randomly divided into two control and experimental groups. Data is collected by “Fatigue Severity Scale”, Expanded Disability Status Scale’ and “Muscle Flexibility Test” questionnaires. The exercising protocol for the experimental group included three 60-minute sessions of exercise per week for eight weeks. 24 hours prior and after the first and final exercise sessions, the variables under study are assessed. The data collected is analyzed using SPSS.20.
    Results
    After eight-weeks of pilates workouts in experimental group, fatigue, motor disability and muscle flexibility are significantly different with similar ones in the control group (P = 0.05). These values were not significant in the control groups.
    Conclusions
    This study indicate that, the Pilates workouts on women suffering from the Multiple Sclerosis reduces fatigue and motor disability. Therefore, to reduce the fatigue and enhance the motor disability in these patients, it is recommended to apply Pilates workout session as a novel non-aggressive technique.
    Keywords: Pilates, Fatigue, Motor disability, Muscle Flexibility, Multiple Sclerosis