فهرست مطالب

پژوهشهای محیط زیست - سال هشتم شماره 15 (بهار و تابستان 1396)

مجله پژوهشهای محیط زیست
سال هشتم شماره 15 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/23
  • تعداد عناوین: 19
|
  • مقالات علمی
  • شناسایی مناطق مستعد احداث نیروگاه بادی / مطالعه موردی: استان فارس
    غلامعباس فلاح قالهری*، فهیمه شاکری، مهدی اسدی، حسن رضایی صفحه 3
    باد به عنوان یکی از مظاهر انرژی های نو، برای جایگزین شدن سوخت های فسیلی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. استان فارس با توجه به وضعیت توپوگرافی و موقعیت نسبی خود یکی از مناسب ترین مکان ها برای احداث نیروگاه بادی می باشد. بنابراین، در این پژوهش جهت پتانسیل سنجی احداث نیروگاه بادی در استان فارس، معیارها و زیرمعیارهای مختلفی مدنظر قرار گرفته است. برای فازی سازی معیارها براساس نظرات کارشناسی و بررسی تحقیقات صورت گرفته، نقاط کنترل و نوع تابع فازی برای هر یک از لایه ها براساس درجه بندی عضویت آنها در محدوده صفر الی یک در نرم افزار ادریسی مشخص شد. سپس با توجه به اهمیت تلفیق اطلاعات، فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای وزن دهی به لایه ها انتخاب و به کمک نرم افزار Expert Choice پیاده سازی شد. سپس از نرم افزار ArcGIS، به منظور تحلیل فضایی و هم پوشانی لایه ها استفاده و بعد از تجزیه و تحلیل اطلاعات، استان فارس، از نظر قابلیت احداث نیروگاه بادی به چهار سطح عالی، خوب، متوسط و ضعیف تقسیم شد. در نهایت، نتایج حاصله نشانگر آن است که مناطق عالی جهت احداث نیروگاه بادی در منطقه مورد بررسی، در محدوده شمال، جنوب و جنوب غربی منطقه مورد مطالعه در ایستگاه اقلید و لامرد با مساحتی بالغ بر 69/893722 هکتار یا 29/7 درصد قرار دارد. علاوه بر این، مناطق خوب با مساحتی بالغ بر 76/3662847 هکتار یا 88/29 درصد از سطح منطقه مورد مطالعه، شامل ایستگاه های لار، غرب فیروزآباد، ممسنی، آباده، اقلید و جنوب داراب می باشد. همچنین در آینده می توان با احداث نیروگاه بادی در این مکان ها از انرژی تجدید پذیر باد که عاری از هرگونه آلودگی محیط زیست می باشد، نهایت استفاده را برد.
    کلیدواژگان: پتانسیل سنجی، نیروگاه بادی، روش فازی، ای اچ پی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، استان فارس
  • حمیده حیدرزاده، جهانبخش بالیست*، بهرام ملک محمدی صفحه 17
    غنای جاذبه های ایران، با انبوهی از یادمان های تاریخی و میراث فرهنگی و طبیعی بر جا مانده از دوره های مختلف، سبب شده است که این سرزمین را جهانی در یک مرز بنامند. از مهمترین جاذبه های طبیعی، مناطق بیابانی و کویری هستند که حدود یک سوم مساحت کشور را به خود اختصاص داده اند. وجود چنین وسعتی از نواحی خشک، لزوم توجه به پتانسیل های مناطق مذکور را در زمینه صنعت اکوتوریسم، به ویژه در استان سمنان که در مرکز ایران و در مسیر مشهد قرار دارد، ضروری می سازد. در این میان، شهرستان شاهرود نیز با برخورداری از زمین سیماهای منحصر به فرد، یکی از قطب های سیاحتی کشور به شمار می رود و نقش مهمی در فراهم کردن پتانسیل اکوتوریسم دارد. در حال حاضر علی رغم اهمیت موضوع، مطالعه مشخصی به منظور مکان یابی پهنه های مناسب تفرج و برنامه ریزی درباره آن انجام نشده است. با توجه به این که اولین قدم در برنامه ریزی برای هر نوع فعالیت از جمله برنامه ریزی تفرجی، ارزیابی پتانسیل سرزمین برای آن فعالیت است، در این مطالعه ارزیابی و پهنه بندی توان اکوتوریسم شهرستان شاهرود در استان سمنان با منطق فازی، FAHP و TOPSIS، بر اساس 15 معیار (شامل: درصد شیب، فاصله از مناطق روستایی، فاصله از جاده، فاصله از گسل، کاربری اراضی، پوشش گیاهی، جهت، جنگل ابر، زمین لغزش، مراکز جاذب گردشگری، فاصله رودخانه، فاصله مسیل های سیلابی، خدمات، پوشش جانوری و ارتفاع) و با استفاده از GIS صورت گرفت و در نهایت، نقشه پهنه بندی نواحی مستعد توسعه اکوتوریسم این شهرستان تولید شد. نتایج این تحقیق نشان داد که از 51482 کیلومتر مربع مساحت کل منطقه مورد مطالعه، 8765 کیلومتر مربع دارای توان زیاد و 2188 کیلومتر مربع نیز دارای توان خیلی زیاد برای توسعه اکوتوریسم می باشند. از بین نقاط دارای جاذبه اکوتوریسمی نیز جنگل ابر اولویت اول و رودخانه نمک اولویت آخر را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: جاذبه های طبیعی، اکوتوریسم، شهرستان شاهرود، منطق فازی، FAHP، TOPSIS
  • الهام نامجو*_بهروز بهروز ی راد_جعفر مرشدی_اسفندیار فاتح صفحه 31
    منطقه قلعه شاداب به مساحتی حدود 4157 هکتار در استان خوزستان، شمال شهرستان دزفول قرار گرفته که از سال 1387 برای کاهش شکار و صید و جلوگیری از تخریب به عنوان منطقه شکار ممنوع تعیین شده است. پژوهش مذکور با هدف زون بندی منطقه شکار ممنوع قلعه شاداب به منظور دستیابی به الگوی بهینه حفاظت و توسعه به انجام رسیده است. طی فرآیند زون بندی پس از شناسایی منابع اکولوژیکی و اقتصادی- اجتماعی (در مقیاس 25000/1) با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، تجزیه و تحلیل و جمع بندی داده های اکولوژیکی (مبتنی بر رهیافت سیستمی)، نقشه یگان های محیط زیستی تشکیل و سپس با تهیه مدل های اکولوژیکی ویژه پارکداری، زون بندی منطقه انجام گرفت و نقشه زون بندی به عنوان واحد برنامه ریزی تهیه شد. نتیجه مطالعه حاکی از آن است که در منطقه مورد مطالعه زون های امن 45/27 درصد، حفاظتی 95/51 درصد، تفرج گسترده 21/14 درصد، تفرج متمرکز 831/. درصد، تاریخی- فرهنگی 83/1 درصد، زون بازسازی 3 درصد، زون استفاده ویژه 024/0 درصد و زون سپر 12/1 درصد از منطقه را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: منطقه شکار ممنوع قلعه شاداب، زون بندی، تجزیه و تحلیل سیستمی، سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS
  • افشار عبدالهی، علی جهانی*، بهزاد رایگانی، اصغر محمدی فاضل صفحه 39
    در این تحقیق آثار سدسازی بر تغییرات کاربری اراضی و سطح آب دریاچه ارومیه در یک دوره 40 ساله بررسی شد. بدین منظور، داده های رقومی از ماهواره لندست با سنجنده های MSS، TM و OLI برای سال های 1354، 1368، 1385 و 1393 تهیه شد و در مجموع 38 تصویر ماهواره ای برای تجزیه و تحلیل و طبقه بندی به کار برده شد. طبقات مورد نظر که شامل کشاورزی آبی، آب، مرتع، انسان ساخت، نمک زار و بدون پوشش گیاهی بودند با توجه به هدف مطالعه جدا شدند. ارزیابی آشکارسازی تغییرات نشان داد به طورکلی در طی این مدت طبقات آب و مرتع با کاهش سطح روبه رو شده است و طبقه های کشاورزی آبی، نمک زار، بدون پوشش گیاهی و انسان ساخت افزایش مساحت را داشته اند. در این بین طبقه آب بیشترین کاهش مساحت را داشته و از طرف دیگر این طبقه کشاورزی آبی بوده که بالاترین نرخ تغییرات افزایشی در آن انجام شده است. نتایج ارزیابی آثار به روش رهیافت تجزیه و تحلیل سیستمی با در نظر گرفتن پارامترهایی از جمله سطح کشت، رشد جمعیت، میزان بارندگی، دبی ورودی، سطح تراز آب دریاچه نشان داد که در بازه اول آثار سدسازی پایین بوده و این عوامل طبیعی بوده اند که آثار زیادی بر تغییرات آب دریاچه داشته اند و اما در بازه دوم و به خصوص بازه سوم شدت آثار احداث سدها بر تغییرات کاربری اراضی منطقه و سطح آب دریاچه بیشتر نمود پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی آثار، دریاچه ارومیه، سدسازی، سنجش از دور، تغییرات کاربری
  • علیرضا ربیعی*، ابراهیم انصاری، اصغر محمدی صفحه 51
    امروزه محیط زیست یک پدیده فرهنگی و اجتماعی است که از ابعاد گوناگون قابل بررسی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل فرهنگی- اجتماعی موثر بر رفتار شهروندان در حفظ محیط زیست بروجن انجام گرفته است. مبانی نظری پژوهش نظریه های ساختارگرایی، همبستگی اجتماعی و کنش است. روش تحقیق در این پژوهش کمی و از نوع پیمایشی بوده و از ابزار پرسشنامه برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری مورد پژوهش شامل 40076 ساکنان شهر بروجن بوده و نمونه آماری این تحقیق 381 نفرند که به روش نمونه‏گیری خوشه‏ای انتخاب شده‏اند. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی در قالب جدول های توزیع فراوانی و در سطح آمار استنباطی با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و آزمون t و تحلیل مسیر انجام گرفته است. در این پژوهش نتایج نشان می‏دهد که متغیرهای ارزش های سنتی، ارزش های دینی، اخلاق اجتماعی، مسئولیت‏پذیری، پیروی شهروندان از الگوهای ارایه شده، استفاده از رسانه های گروهی با سطح معنی‏داری صفر در آزمون معنی‏داری همبستگی پیرسون و درآمد با سطح معنی‏داری 017/0، سن و شغل شهروندان با سطح معنی‏داری صفر در آزمون تحلیل واریانس (F) بر رفتار شهروندان در حفظ محیط زیست تاثیر داشته است. اما متغیر تحصیلات با سطح معنی‏داری 075/0 در آزمون تحلیل واریانس(F) و جنسیت با سطح معنی داری 180/0 در آزمون T بر رفتار شهروندان در حفظ محیط زیست تاثیری ندارد، به طورکلی 61/0 تغییرات بر رفتار شهروندان در حفظ محیط زیست (متغیر وابسته) به وسیله متغیرهای مستقل تبیین می شود. در مجموع عوامل فرهنگی- اجتماعی عامل تعیین کننده رفتارهای افراد در یک جامعه هستند و سرچشمه رفتار محیط زیستی همه افراد از این عوامل می باشد.
    کلیدواژگان: محیط زیست، حفاظت محیط، اخلاق اجتماعی، مسئولیت پذیری، رفتار، فرهنگ محیط زیستی
  • حسن آزرم*، محمد بخشوده، زکریا فرج زاده صفحه 65
    در این مطالعه تلاش شده است تا با استفاده از تابع تولید غیرمستقیم و داده های مقطعی سال 93-1392 مربوط به 201 تولیدکننده گندم آبی در شهرستان فسا، اثر افزایش قیمت حامل های انرژی بر هزینه خسارت انتشار آلودگی تعیین شود. با توجه به مصرف بالای حامل های انرژی (گازوئیل و برق) در فرآیند تولید گندم انتظار می رود با افزایش قیمت این حامل ها مطابق قانون هدفمندی یارانه ها، هزینه تولید گندم افزایش و با کاهش تولید گندم مقدار و هزینه خسارت انتشار آلاینده های محیط زیستی کاهش یابد. نتایج نشان داد با افزایش 50 درصدی قیمت گازوئیل و برق مقدار تولید گندم به ترتیب 22/2 و 75/11 درصد کاهش می یابد و در نتیجه هزینه خسارت آلاینده مهم اکسید دی نیتروژن به ترتیب 232 و 1223 هزار ریال در هر هکتار کاهش می یابد. بنابراین افزایش قیمت حامل های انرژی می تواند در کنترل هزینه خسارت انتشار آلودگی محیط زیست نقش موثری داشته باشد. اما از آنجایی که با افزایش قیمت حامل های انرژی تولید گندم به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد. بنابراین، با توجه به استراتژیک بودن این محصول پیشنهاد می شود در اعمال این سیاست احتیاط شود. همچنین به نظر می رسد با استفاده از تکنولوژی مناسب در تولید گندم و افزایش بهره وری همه عوامل تولید، می توان با کاهش کمتری در تولید گندم هزینه خسارت انتشار آلاینده های محیط زیستی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: حامل های انرژی، آلاینده های محیط زیستی، تابع تولید غیرمستقیم، گندم، شهرستان فسا
  • علی عرب مازار یزدی*، عبدالرسول قاسمی، مرضیه رشیدی کیا صفحه 77
    امروزه موضوع حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از تخریب آن به عنوان یکی از مهم ترین چالش های فراروی جامعه جهانی مطرح شده است. پژوهش حاضر در تلاش برای شناسایی عوامل موثر بر این پدیده، با رویکرد اقتصاد سیاسی به بررسی تاثیر فساد و بی ثباتی سیاسی بر شاخص عملکرد محیط زیست در کشورهای منتخب خاورمیانه، شامل ایران، طی سال های 2002 الی 2012 با استفاده از داده های تابلویی می پردازد. در الگوی این پژوهش، برای نشان دادن کیفیت محیط زیست از شاخص عملکرد محیط زیست و برای متغیر های فساد و بی ثباتی سیاسی از شاخص کنترل فساد و ثبات سیاسی استفاده شده است. انتخاب شاخص عملکرد محیط زیست به عنوان شاخصی ترکیبی از کیفیت محیط زیست و توسعه پایدار از این مزیت برخوردار است که صرفا بر شاخص های آلودگی محیط زیست تمرکز ندارد. بدین ترتیب نتایج به دست آمده نشان می دهد که ثبات سیاسی و کنترل فساد تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد محیط زیست کشورهای منتخب خاورمیانه داشته است. این یافته ها اهمیت تمرکز بر سیاست های اصلاحات نهادی در این کشورها، با تاکید بر تغییراتی که منجر به ارتقای ثبات سیاسی و مقابله موثر با فساد شود را گوشزد می کند.
    کلیدواژگان: فساد، بی ثباتی سیاسی، شاخص عملکرد محیط زیست، دادهای تابلویی، کشورهای منتخب خاورمیانه
  • لیلا دباغ، حسین وارسته مرادی*، علی مستوری صفحه 87
    در این تحقیق، تغییرات جامعه پرندگان جنگلی و متغیرهای محیط زیستی در دو عرصه جنگلی سوخته و نسوخته در جنگل فاضل آباد گرگان در سال 1390 مورد بررسی قرار گرفت. پرندگان و متغیرهای محیط زیستی با روش نمونه برداری مسافتی مورد بررسی قرار گرفتند. در هر یک از 80 نقطه نمونه برداری (40 نقطه نمونه برداری در عرصه جنگلی سوخته و 40 نقطه نمونه برداری در عرصه جنگلی نسوخته) پرندگان در فاصله شعاعی 25 متری و متغیرهای زیستگاهی در فاصله شعاعی 5 متری از هر یک از نقاط نمونه برداری شدند. در فصل تولیدمثلی که مقارن با اولین بهار پس از وقوع آتش سوزی بود، تنوع و تراکم کل پرندگان در عرصه جنگلی سوخته بیشتر از عرصه جنگلی نسوخته بود. گونه های چرخ ریسک بزرگ (56/1±18/10)، چرخ ریسک پس سر سفید (51/0±50/3)، سهره جنگلی (57/4±46/15) و توکای سیاه (08/0±57/3) که در گروه پرندگان دانه خوار درخت زی قرار دارند، دارای تراکم بیشتر در عرصه جنگلی سوخته بودند در حالی که گونه های کمرکلی جنگلی (15/2±53/11)، دارکوب خال دار بزرگ (03/0±27/1) و مگس گیر سینه سرخ (03/0±91/1) که متعلق به گروه پرندگان آشیان حفره ای هستند، دارای تراکم بیشتر در عرصه جنگلی نسوخته بودند. نوع رفتار تغذیه ای و آشیانه سازی پرندگان بر واکنش آن ها در برابر آتش سوزی موثر بود. پرندگان آشیان حفره ای در برابر آشفتگی و تغییر زیستگاه آسیب پذیرتر بودند. هم چنین، نتایج نشان دهنده اهمیت زمان سپری شده از وقوع آتش سوزی بود. عوامل بروز آتش سوزی جنگلی باید شناسایی شود و از طریق روش های مدیریتی صحیح، تحت کنترل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آتش سوزی سطحی، جامعه پرندگان، متغیرهای محیط زیستی، جنگل فاضل آباد، گرگان
  • سیده فرحناز وصالی*، حسین وارسته مرادی، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحه 101
    این مطالعه با هدف ارزیابی مطلوبیت زیستگاه و عوامل موثر بر پراکنش پلنگ ایرانی با استفاده از روش آنتروپی بیشینه در استان گلستان انجام گرفت. مدل سازی آنتروپی بیشینه به دلیل کارکرد بهتر آن در گستره های زیستگاهی با وسعت کلان در تحقیق حاضر استفاده شد. به منظور رسیدن به این هدف 193 نقطه حضور پلنگ در مناطق مختلف استان گلستان جمع آوری شد و از 11 متغیر محیط زیستی در مدل سازی زیستگاه استفاده شد. تعیین میزان همبستگی متغیرها با استفاده از ماژول PCA در نرم افزار IDRISI Selva نشان داد هیچ گونه همبستگی بالای 9/0 بین متغیرها وجود ندارد. زبری سطح با میزان مشارکت 2/33 درصد و اهمیت 8/4 درصد مهم ترین عامل در تعیین مطلوبیت زیستگاه پلنگ بود. فاصله از طعمه ها با میزان مشارکت 7/28 درصد و اهمیت 2/60 درصد، ارتفاع با میزان مشارکت 4/4 درصد و اهمیت 5/3 درصد، شیب با میزان مشارکت 8/3 درصد و اهمیت 6/1 درصد و پوشش گیاهی با میزان مشارکت 5/6 درصد و اهمیت 8/0 درصد، دیگر متغیرهای تاثیرگذار در پراکنش پلنگ بودند. نتایج نشان داد زیستگاه مطلوب پلنگ در استان گلستان در ارتفاع 2100 متری از سطح دریا و شیب حدود 20 تا 40 درصد قرار دارد. همچنین نتایج گویای این است که مدل با میزان AUC برابر 972/0 قابلیت پیش بینی عالی دارد.
    کلیدواژگان: مطلوبیت زیستگاه، آنتروپی بیشینه، پلنگ ایرانی، استان گلستان، زبری سطحی
  • حسین اقدر، فاطمه محمدیاری*، فوزیه بیگ محمدی صفحه 113
    پهنه بندی کیفیت آب زیرزمینی یک دشت از مهم ترین مراحل در مدیریت کیفیت منابع آب زیرزمینی به شمار می آید. در این تحقیق، با بهره گرفتن از روش های زمین آمار، خصوصیات شیمیایی آب های زیرزمینی شهرهای ایلام مورد بررسی قرار گرفته است. آب حاصل از 78 چاه، در یک بازه زمانی 13 ساله سال های 1379تا 1392 برداشت و از لحاظ سدیم، کلر، هدایت الکتریکی، سولفات، TDS، SAR و TH آنالیز شیمیایی شد. نیم تغییرنمای تجربی هر یک از پارامترها با استفاده از نرم افزار GS+ محاسبه و مدل های مختلف برازش داده شد. نتایج نشان داد که داده های کیفی آب زیرزمینی در این منطقه دارای همبستگی قوی می باشد و ساختار مکانی آنها از مدل گوسین و کروی تبعیت می کند. سپس به کمک نرم افزار GIS درونیابی به روش کریجینگ صورت گرفت. در نهایت با استفاده از منطق فازی، طبقه بندی ویلکاکس و شولر و مدل تصمیم گیری چند معیارهFAHP باکلی نقشه پهنه بندی منطقه مورد مطالعه برای مصارف شرب و کشاورزی تهیه شد. نقشه پهنه بندی آب های زیرزمینی منطقه نشان می دهد، بر اساس روش شولر، 21 درصد از مساحت منطقه آب با کیفیت خوب، 36 درصد با کیفیت متوسط و 43 درصد از منطقه دارای آب با کیفیت نامناسب از لحاظ شرب هستند و بر اساس روش ویلکاکس 15 درصد از مساحت منطقه آب با کیفیت خوب، 8 درصد با کیفیت متوسط و 77 درصد از منطقه دارای آب با کیفیت نامناسب برای کشاورزی می باشند. پس می توان گفت که کیفیت آب منطقه مورد مطالعه برای شرب در حد متوسط و برای کشاورزی نامطلوب است.
    کلیدواژگان: طبقه بندی شولر و ویلکاکس، کریجینگ، FAHP باکلی، شرب، کشاورزی
  • زینب جعفریان*، الهه احمدی صفحه 123
    کربن مهمترین عنصر گازهای گلخانه‏ای محسوب می‏شود که در دهه های اخیر افزایش مقدار آن در اتمسفر سبب گرم شدن هوای کره زمین شده است. فرآیند ترسیب کربن در زی‏توده گیاهی و خاک‏هایی که تحت تاثیر این زیتوده هستند، ساده‏ترین و ارزان‏ترین راه‏کار ممکن برای کاهش سطح این گاز اتمسفری است. بنابراین، در این مقاله سعی شده است تا توان ترسیب کربن گونه های Helichrisum aucheri وglobiferum Helichrisum که در اکوسیستم‏های طبیعی استان آذربایجان غربی حضور گسترده‏ای دارند، بررسی شود. بدین منظور 30 پایه‏ گیاهی از دو گونه مذکور انتخاب و اندام‏های هوایی و زیرزمینی آن‏ها از هم جدا و به آزمایشگاه منتقل شدند (در مجموع 120 نمونه گیاهی). ضریب تبدیل ترسیب کربن هر اندام گیاهی به صورت جداگانه توسط روش احتراق تعیین شد. همچنین 12 نمونه خاک به طور تصادفی از پای گونه های مورد مطالعه برداشت (در مجموع 24 نمونه خاک) و میزان ترسیب کربن آن در آزمایشگاه اندازه‏گیری شد. نتایج آماری این بررسی نشان داد که میزان ترسیب کربن در دو گونه مورد مطالعه با هم اختلاف معنی‏داری در سطح یک درصد داشتند. بیشترین میزان ترسیب کربن مربوط به اندام هوایی گونهHelichrisum globiferum بود. همچنین خاک توان ترسیب بالاتری از اندام‏های گیاهی نشان داد.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، گونه Helichrysum، اندام هوایی، اندام زیرزمینی، آذربایجان غربی
  • باعلی جعفری*، مهدیه رحیمی باغ ابریشمی، پژمان طهماسبی کهیانی صفحه 131
    در این مقاله تاثیر شدت چرای دام بر تنوع گونه های گیاهی و فرم های رویشی در مراتع حوزه آبخیز توف سفید واقع در 85 کیلومتری شمال غرب شهرکرد در استان چهارمحال و بختیاری مورد مطالعه قرار گرفته تا از این طریق بتوان مدیریت مناسبی بر آن حوزه اعمال کرد. بدین منظور، سه محدوده با مدیریت چرایی متفاوت (قرق، چرای سبک تا متوسط و چرای سنگین) در نظر گرفته شده و در هر محدوده، نمونه برداری از پوشش گیاهی درون پلات های 4 متر مربعی در امتداد سه ترانسکت 300 متری به روش تصادفی- سیستماتیک انجام پذیرفت. شاخص های تنوع شانون و سیمپسون و غنای گونه ای (میانگین تعداد گونه در پلات) در هر مدیریت چرایی محاسبه شده و با استفاده از تجزیه واریانس یک طرفه مقایسه شدند. انواع فرم های رویشی (بوته ای، گندمی و پهن برگ علفی) نیز در هر تیمار چرایی از طریق تجزیه واریانس مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ارزش عددی برای شاخص های تنوع و غنای گونه ای در محدوده قرق (غنای گونه ای: 4/14، شاخص شانون: 244/2 و شاخص سیمپسون: 865/0) بیشتر از چرای سبک (غنای گونه ای: 09/9، شاخص شانون: 377/1 و شاخص سیمپسون: 617/0) و چرای سنگین (غنای گونه ای: 10/10، شاخص شانون: 536/1 و شاخص سیمپسون: 652/0) است. همچنین از نظر فرم رویشی در بین مناطق با مدیریت های چرای متفاوت، اختلاف معنی داری وجود دارد که این اختلاف در مورد گندمیان در مقایسه با سایر فرم های رویشی کمتر است. با توجه به این که کلید پایداری اکوسیستم ها تنوع گونه ای است، می توان انتظار داشت که کاهش تنوع گونه ای سبب کاهش پایداری اکوسیستم شود.
    کلیدواژگان: تنوع گیاهی، حوزه توف سفید، فرم های رویشی، مدیریت چرایی
  • پرویز غلامی*، جمشید قربانی صفحه 143
    تعیین گونه های شاخص گیاهی علاوه بر پیش بینی خصوصیات اکولوژیک اکوسیستم ها به ویژه مراتع خشک و نیمه خشک، راهکاری مناسب برای اصلاح و احیا مراتع نیمه استپی از طریق معرفی گونه ها با ویژگی های مرتبط با هر شیوه مختلف بهره برداری، به شمار می آید. به همین منظور این مطالعه در چهار شیوه مختلف بهره برداری شامل قرق، مرتعی، دیمزار رها شده و دیمزار در مراتع قشلاقی ماهور ممسنی در استان فارس انجام شد. پوشش گیاهی و خاک در امتداد ترانسکت و در پلات های یک متر مربعی نمونه گیری شدند. نمونه گیری بانک بذر خاک از دو عمق صفر تا 5 و 5 تا10 سانتی متری خاک انجام شد. ترکیب و مقدار بانک بذر به روش جوانه زنی در گلخانه تعیین شد. برای تعیین گونه های شاخص و بررسی تغییر در خصوصیات پوشش گیاهی و بانک بذر خاک از آنالیز گونه های شاخص (ISA) استفاده شد. نتایج آنالیز گونه های شاخص نشان داد که 24 و 3 گونه گیاهی به ترتیب در پوشش گیاهی و بانک بذر خاک منطقه قرق دیده شدند که در منطقه مرتعی این تعداد 4 و 3 گونه، در دیمزار رها شده 11 و 2 گونه و در دیمزار 13 و 3 گونه به عنوان گونه شاخص وجود داشتند. با توجه به تغییر ترکیب پوشش گیاهی و بانک بذر خاک در اثر چرای دام و تغییر کاربری اراضی، اصلاح روش های بهره برداری و مدیریت مراتع منطقه به منظور احیاء پوشش گیاهی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آنالیز گونه های شاخص، قرق، احیای اکولوژیک، ماهور ممسنی، استان فارس
  • حامد رفیعی*، شیوا غزنوی، ایرج صالح صفحه 153
    هدف از انجام این تحقیق بررسی ارتباط بین انتشار سرانه گاز دی اکسیدکربن به عنوان شاخصی از آلودگی محیط زیستی با نسبت ارزش افزوده بخش کشاورزی به صنعت، نسبت ارزش افزوده بخش خدمات به صنعت، تراکم جمعیت شهری و مصرف انرژی در ایران با تاکید بر آثار بیانیه 21 ریو طی دوره 1393-1357 است. بدین منظور با استفاده از مدل خود توضیح با وقفه های توزیعی (ARDL) روابط کوتاه مدت و بلند مدت بین متغیرهای مدل برآورد شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان داد که با افزایش یک واحد مصرف انرژی هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت، انتشار گاز دی اکسید کربن 002/0 واحد افزایش می یابد. بنابراین، پیشنهاد می شود که حمایت از توسعه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر به ویژه انرژی خورشیدی، باد و آب در راستای بهبود کیفیت هوا و شاخص های محیط زیست مورد توجه قرار گیرد. همچنین با توجه به معنی دار شدن متغیر مجازی کنفرانس ریو و علامت مثبت این متغیر در الگوی بلند مدت نتیجه می شود ایران بعد از برگزاری این کنفرانس در راستای حفظ محیط زیست گام برداشته است. برآورد ضریب تصحیح خطا نیز نشان می دهد که در صورت بروز شوک های ناگهانی به انتشار دی اکسیدکربن، مدت زمان لازم برای تعدیل کل آثار شوک حدود 3/1 دوره خواهد بود.
    کلیدواژگان: انتشار سرانه گاز دی اکسید کربن، محیط زیست، ایران، ARDL
  • سمیرا شمشیری، محمدحسین محمودی قرایی*، پروانه ابریشم چی صفحه 165
    در این مطالعه خاک های سرپنتینی در منطقه افیولیتی رباط سفید واقع در 60 کیلومتری جنوب مشهد از نظر آلودگی فلزات سنگین مورد ارزیابی قرار گرفتند. پارامترهای مهم فیزیکو شیمیایی از قبیل بافت خاک، EC، pH، درصد ماده آلی و کربنات کلسیم معادل خاک تعیین شدند. غلظت کل عناصر ،Mn ،Co ،Ni ،Cr Zn و همچنین غلظت این عناصر در فازهای مختلف خاک از طریق استخراج ترتیبی (روش تسیر) و با استفاده از روش جذب اتمی (AAS) اندازه گیری شد. خاک های منطقه سبک (لوم ماسه ای، لوم سیلتی و لوم) و قلیایی ضعیف ارزیابی شدند. غلظت این عناصر در خاک های منطقه بالاتر از مقادیر ارایه شده توسط EPA برای خاک های طبیعی است. ارزیابی آلودگی خاک با شاخص زمین انباشت (Igeo) و فاکتور غنی شدگی (EF)، نشان دهنده رده های متفاوتی از آلودگی و غنی شدگی در خاک های منطقه است. شاخص ارزیابی پتانسیل بوم شناختی (RI)نیز در مقایسه با ماده مرجع خاک های طبیعی درجه خطر بوم شناختیبالا را نشان داد. همچنین شاخص بار آلودگی (LPI) بالاتر از یک به دست آمد و خاک ها آلوده ارزیابی شدند. همبستگی بالا و معنی دار عناصر Cr، Ni و Co با مقادیر ماسه در خاک حاکی از آن است که این عناصر در کانی های سنگین مانند کرومیت در حد اندازه ماسه حضور دارند. با توجه به فاکتور تحرک (Mf) و مقادیر کد ارزیابی خطر (RAC)، عناصر Ni، Co و Mn در رده خطر کم تا متوسط قرار دارند. از بین عناصر مطالعه شده فقط Mn و Ni پتانسیل آلایندگی محیط زیستی در منطقه دارند.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آلودگی خاک، استخراج ترتیبی، سرپانتین، افیولیت
  • سارا صفایی، سید حامد میرکریمی*، سید محمود عقیلی، احمد عابدی سروستانی، سپیده سعیدی صفحه 179
    تخریب محیط زیست، از بین رفتن روزافزون منابع طبیعی و روند فزآینده آلودگی های گوناگون محیطی حاکی از وضعیت بحرانی محیط زیست جهان است. آنچه که آتش این بحران را شعله ور می کند، عدم آگاهی نوع بشر نسبت به اهمیت محیط زیست است. کودکان و نوجوانان، سرمایه های اصلی یک جامعه اند. میزان توجه مسئولین جامعه در ارتقا سطح دانش و نگرش محیط زیستی این گروه می تواند مبنای تخمین پیشرفت و توسعه محیط زیستی آتی جامعه در زمینه های گوناگون باشد. این پژوهش با رویکرد تعیین پارامترهای فردی و اقتصادی- اجتماعی موثر بر نگرش و دانش محیط زیستی دانش آموزان شهری و روستایی پایه ششم، هفتم و هشتم انجام شد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان این گروه سنی در دو ناحیه آموزش و پرورش شهر قزوین و روستاهای تحت پوشش این دو ناحیه بود. با استفاده از روش تصادفی طبقه بندی شده و به کمک پرسشنامه 721 دانش آموز مورد آزمون قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده، توسط نرم افزار SPSS و با آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و نیز آزمون t مورد تجزیه و تحلیل واقع شده و نتایج حاصل از آن بیانگر وجود تفاوتی معنادار بین سطح دانش محیط زیستی دانش آموزان شهری و روستایی و عدم وجود تفاوتی معنادار بین نگرش محیط زیستی دانش آموزان دو جامعه خرد آماری بود. از بین 16 پارامتر مختلف فردی و اقتصادی- اجتماعی مورد آزمون، دو فاکتور جنسیت و نوع مدرسه دانش آموزان در هر دو جامعه شهری و روستایی بر نگرش و دانش محیط زیستی دانش آموزان موثر بوده و تاثیر سایر پارامترها در دو جامعه شهری و روستایی متفاوت و برخی از پارامترها نیز فاقد اثر بودند. نتایج می تواند در تصمیم گیری های آتی جهت ارتقا میزان سطح دانش و نگرش محیط زیستی دانش آموزان بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: پارامترهای فردی و اقتصادی، اجتماعی، نگرش و دانش محیط زیستی، دانش آموزان پایه ششم، هفتم و هشتم، شهرستان قزوین
  • برآورد ارزش اقتصادی کارکرد تنظیم گاز توسط اکوسیستم مرتعی پارک ملی بمو / مطالعه موردی: تثبیت گاز دی اکسید کربن و عرضه اکسیژن
    حمید امیرنژاد*، کمال عطایی سلوط صفحه 193
    ترسیب کربن در خاک و زی توده گیاهی به عنوان ساده ترین گزینه و از نظر اقتصادی عملی ترین راهکار ممکن برای کاهش دی اکسیدکربن اتمسفری مطرح شده است به طوری که حتی اصلاح اراضی مخروبه مرتعی از اهمیت زیادی در ترسیب کربن برخوردار است. در این مطالعه ارزش اقتصادی کارکرد تنظیم گاز شامل کارکرد تثبیت دی اکسید کربن و عرضه اکسیژن توسط اکوسیستم مرتعی پارک ملی بمو برآورد شده است. برای تعیین کمی دی اکسید کربن جذب شده از روش عامل بسط بیوماس و در نهایت رابطه فتوسنتز و تعیین ارزش آن از روش هزینه جایگزین استفاده شده است. بر اساس نتایج مطالعه، میزان گاز CO2 جذب شده توسط پوشش گیاهی و خاک در هر هکتار از پارک ملی بمو به ترتیب 9/10 و 140 تن و در کل مساحت پارک به ترتیب برابر 464360 و 5284185 تن بوده است. با لحاظ هزینه 34/75 دلاری هر تن تثبیت گاز CO2 در پروژه CCS به عنوان روش جانشین کارکرد تنظیم گاز، ارزش اقتصادی این کارکرد، 373 میلیون ریال در هر هکتار و نیز 266/14176 میلیارد ریال در کل مساحت 38000 هکتاری از پارک در سال 1391 برآورد شده است. پیشنهاد می شود تا با برقراری مکانیسم های نظارت محلی در جوامع محلی حاشیه پارک ملی بمو و افزایش مسئولیت پذیری مسئولین محلی پارک ملی بمو برای برنامه ریزی منطقه و کاربرد مواردی که برای حفاظت بیشتر طبیعت مناسب تر است؛ در جهت حفظ و گسترش کارکردهای اکوسیستمی فعلی پارک و نیز ارزش اقتصادی آن تلاش شود.
    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی، پارک ملی بمو، کارکرد تنظیمی، عامل بسط بیوماس، روش هزینه جایگزین
  • زهرا اسدالهی*، عبد الرسول سلمان ماهینی صفحه 203
    خدمات اکوسیستم منافعی هستند که افراد به شکل مستقیم یا غیرمستقیم از اکوسیستم به دست می آورند. با هدف بررسی اثر تغییر کاربری اراضی بر عرضه خدمات اکوسیستم، مدل ذخیره و ترسیب کربن از بسته نرم افزاری InVEST نسخه 3.0.0 استفاده شد. این پژوهش در بخش شرقی حوزه آبخیز گرگان رود استان گلستان در سه دوره زمانی 1984، 2010 و 2036 اجرا شد. برای پیش بینی تغییرات آتی کاربری اراضی از تحلیل زنجیره مارکوف و شبکه خودکار استفاده شد. میزان کربن موجود در چهار منبع ذخیره کربن شامل بیوماس روزمینی، بیوماس زیرزمینی، خاک و لاشبرگ به تفکیک کاربری اراضی از گزارش های IPCC استخراج شد. بررسی روند تغییر کاربری اراضی نشان داد که در سال 1984 پوشش جنگلی بیش از 50 درصد منطقه را به خود اختصاص داده است در حالی که با گذشت زمان به تدریج از وسعت آنها کاسته شده و تا سال 2036 مساحت پوشش جنگلی به کمتر 20 درصد کل منطقه خواهد رسید. نتایج نشان داد که روند تغییر کاربری با کاهش ذخیره کربن همراه بوده است. به این ترتیب در بازه زمانی 1984 تا 2010، در 2/815 کیلومتر مربع از منطقه مورد بررسی ترسیب منفی مشاهده شد که با ادامه روند جنگل زدایی تا سال 2036، 9/401 کیلومتر مربع بر این مساحت افزوده خواهد شد. ادغام مفهوم خدمات اکوسیستم در مباحث برنامه ریزی مکانی سرزمین و مدیریت کاربری اراضی نیازمند تهیه نقشه های مکانی خدمات اکوسیستم در مقیاس منطقه ای است که در پژوهش حاضر سعی شد به این موضوع پرداخته شود.
    کلیدواژگان: حوزه آبخیز گرگان رود، جنگل زدایی، نرم افزار InVEST، IPCC
  • هلن اقصایی*، بابک سوری صفحه 215
    مکانیابی مناسب برای دفن زباله، یکی از مسایل مهم برای فعالیت های مرتبط با مدیریت پسماند در کشورهای در حال توسعه می باشد. محل نامناسب برای دفن پسماند آثار منفی محیط زیستی، اقتصادی و اکولوژیکی را به دنبال خواهد داشت. شهر سنندج با 370 هزار نفر جمعیت با تولید 330 تن پسماند زاید جامد در روز مواجه است. محل دفن زباله کنونی شهر سنندج، علاوه بر ایجاد مشکلات محیط زیستی، ظرفیت خود را نیز از دست داده است. بنابراین، در این مطالعه سعی شده است تا با تلفیق سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و روش های تصمیم گیری چند معیاره (MCDA) محل های مناسب دفن پسماند جامد برای شهر سنندج پیش بینی شود. برای این منظور 9 لایه اطلاعاتی با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و روش وزن دهی سلسله مراتبی معکوس (IHWP) وزن دهی شدند. نقشه های نهایی مطلوبیت برای محل دفن در هر دو روش، با استفاده از توابع پوشش و هفت معیار محدودیت (برای تولید نقشه محدودیت) به دست آمد. یافته های حاصل از این تحقیق نشان داد که روش IHWP دقت تصمیم نهایی برای شناسایی بهترین مناطق جهت دفن پسماند را افزایش داده و نتایج بهتری را در مقایسه با روش AHP ارایه می دهد. در نهایت منطقه ای به وسعت 87 هکتار واقع در 5 کیلومتری شمال غربی شهر سنندج به عنوان اولویت اول برای استقرار محل دفن زباله شناسایی شد.
    کلیدواژگان: مکانیابی، پسماند جامد شهری، فرآیند وزن دهی سلسله مراتبی معکوس، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
|
  • Fallah Ghalhari, Gh. A.*, Shakerif., Asadim., Rezai, H Page 3
    The wind as one of the manifestations of renewable energies is very important for tabernacle instead of fossil fuels. The Fars province, according to its topography and position is one of the best places to build wind power plant. In this research, different criteria and sub-criteria in the provinces of Fars for potential evaluating of the wind power plants construction were considered. Criteria fuzzy modeling has been down based on expert opinions and survey researches, the control points and fuzzy function type of each layers based on fuzzy membership ranging from zero to one was applied by IDRISI software. Then, in order to the importance of the integration information of, Analytical Hierarchy Process (AHP) for layers weighting was implemented by Expert choice software. So, the Arc GIS software were applied for spatial analysis and overlaying the layers. Fars province divided into four levels: excellent, good, fair and poor, in terms of capability for the wind power plants building. Finally, the results indicated that excellent areas for the construction of wind power plants in the study area are located in the north, south and south west of the study area at Eghlide and lamerd station with an area exceeding 893722/69 hectares. In addition, good areas are Lar, west firuz abad, mamsani, Abadeh, Eghlide and south Darab with an area exceeding 3662847/76 hectares. It is hoped that renewable energy of wind without any pollution could be utilized by the construction of wind power plants in these places.
    Keywords: Capability evaluation, Wind power plants, Fuzzy-AHP method, Geographic Information System
  • Heydarzadehh., Balist*, J. Malek Mohammadi, B Page 17
    Diversity of attractions of IRAN, a lot of historical monuments and natural and cultural heritage left by the different geological periods, has led the world call this land a world in one border. One of the most important natural attractions, is the deserts and salt desert witch accounted about a third of the country’s area. Such expanses of arid areas, requires attention to this potential areas in ecotourism industry, especially in SEMNAN province witch located in IRAN central part and on the MASH’HAD’s High way. Meantime, SHAHROOD County with the enjoyment of a unique landscape is one of the tourist centers and play an important role in providing for ecotourism. As the first step in planning for any kind of recreational activity is lnad capability evaluation. In this study, ecotourism capability in SHAHROOD COUNTY evaluated and zoned by fuzzy logic, FAHP and TOPSIS, and based on 15 criteria (slope, distance of villages, distance of roads, distance of faults, landuse, range cover, aspect, Cloud forest, land slide points, tourist attractions, distance of rivers, distance of flood plain, services, wildlife and elevation) in GIS environment. Finally, the ecotourism capability zoning map of this county is generated. The results shown that 8765 km2 of total areas (51482 km2) has high capability, 2188 km2 has very high capability for ecotourism development. Among the ecotourism attractions Cloud forest is the first priority and the Salt River is the last priority for development.
    Keywords: Natural attractions, Ecotourism, SHAHROOD county, Fuzzy logic, FAHP, TOPSIS
  • Namjooe.*, Behruziradb., Morshedij., Fateh, E Page 31
    Ghalle Shadab region with an area of 4157 hectares is located in the province of Khuzestan, north of the city of Dezful. This region since 1387 is designated as non-hunting area to reduce hunting pressure and preventing habitat loss. The present study aims to make zoning of non-hunting area of Ghalle Shadab region in order to achieve the best model of conservation and development. In the zoning process, maps of environmental unit was formed after identifying the ecological and socio-economic resources (scale 1:25000) using geographic information system (GIS) analysis and integration of ecological data (system-based approach), and after the preparation of special ecological models for park management, zoning of the region was done and zoning map were developed as a planning unit.
    The results shows that in the present study area zoning are as bellow: restricted zone 27.45 percent, protection zone 51.95 percent, extensive use zone 14.21 percent, intensive use zone 0.831 percent, cultural-historical zone 1.93 percent, recovery zone 3 percent, special use zone 0.024 percent and buffer zone 1.12 percent.
    Keywords: Ghalle Shadab non-hunting area, Zoning, System analysis, Geographical Information System GIS
  • Abdollahia., Jahania.*, Rayeganib., Mohammadi Fazel, A Page 39
    In this study, the impact of dams on land use changes and water level of the lake Urmia in a 40-year period were studied.For this purpose, the digital data for 1354, 1368, 1385 and 1393was prepared using MSS, TM and OLI sensors of Landsat and a total of 38 satellite image was used for the analysis and classification. Then, desired classes including irrigated agriculture, water, pasture, man-made, salt marsh and no vegetation were separated. Results showed that generally, in this area during the study period the area of water and pasture cover decreased, while the areas of irrigated agriculture, saltmarsh, no vegetation area and man-made classes have increased. Moreover, although the area of water class has experienced the most significant decline, the irrigated agriculture has enjoyed the highest grows rate. The results of the system analysis showed that considering parameters such as population growth, precipitation level, input water flow (of the lake), during the first interval the impact of the dams were limited while the natural parameters have a high impact on the water level of the Lake. But in the second and especially third periods the severity of the impact of the dams on the land use changes and reducing the water level of the lake has been more evident.
    Keywords: Urmia Lake, Impact assessment, Dam construction, Land use, Remote sensing
  • Rabiei, A. R.*, Ansarie., Mohammadi, A Page 51
    Today, the environment is a cultural and social factor that can be studied from different aspects. This study is aiming to examine cultural-social factors effecting citizens behavior in protecting the environment. Theoretical bases are structural, social solidarity and action theories. Research method is qualitative and survey and questionnaire is used to collect data. The population include 40076 residents of the city of Boroujen and the statistical sample include381people selected through cluster sampling. Based on the tests conducted in this study results show that the variables of traditional values, religious values, social ethics, responsibility, citizens obedience from the proposed models, income, age and citizens occupation, were important in showing their behavior in environment. Generally we can say that social-cultural factors are determining factor in peoples behavior in society, and environmental behavior of all people are originated from these factors.
    Keywords: Environment, Environmental protection, Social ethics, Responsibility, Behavior, Environmental behavior
  • Azarmh.*, Bakhshoodehm., Farajzadeh, Z Page 65
    In this study, indirect production function was applied to cross sectional data of 2013-14 Collected from 201 irrigated wheat producers in Fasa city, to investigate the effect of increased energy carriers’ price on damages cost of pollution emission. According to the high consumption of energy carriers (gas oil and electricity) in production of wheat, with the rising cost of these carriers after targeting subsidies, wheat production cost increased that resulted in reductions of wheat production and thus the damage cost of environmental pollutants emissions. The results showed that a 50 present increase in the price of gas oil and electricity respectively decreases wheat production by 2.22 and 11.75 percent per hectare and this in turn reduces the pollutant damage cost respectively by almost 232 and 1223 thousand rials per hectare. Thus, increasing energy carriers’ prices can lead to controlling damage cost of environmental pollution emission, however, increasing energy carriers’ prices causes wheat production to decrease and so the policy should be implemented cautiously. It also seems that use of appropriate technology in wheat production along with increasing the productivity of all inputs may result in lessening the damage cost with low reduction in wheat production.
    Keywords: Energy carriers', Environmental pollutants, Indirect production function, Wheat, Fasa city
  • Arabmazar Yazdia.*, Ghasemi, A. R., Rashidikia, M Page 77
    Protection of the environment and preventing its degradation have become one of the most important challenges of the international community. The present study attempts to identify factors affecting this issue. Political economy approach has been used to study the effects of corruption and political instability on environmental performance index, in selected countries in the Middle East, including Iran, over the years 2002 to 2012, using panel data. In the model presented in this paper, environmental performance index is used to indicate the quality of the environment. The control of corruption and political stability indices are used to indicate the corruption variables and political instability variables, as well. Environmental performance index, as a synthetic indicator of the quality of the environment and sustainable development, does not focus solely on indicators of environmental pollution; and this is the advantage of the index. As the results show, political stability and control of corruption have a significant positive effect on the environmental performance of selected countries in the Middle East. From the results it can be concluded that focus on institutional reform policies in these countries, with an emphasis on changes leading to political stability to deal effectively with corruption, is very important.
    Keywords: Corruption, Political instability, Environmental performance index, Panel data, Selected countries in middle east
  • Dabbaghl.*, Varasteh Moradih.*, Mastoury, A Page 87
    In this study, changes in forest bird community and environmental variables were studied in burned and unburned forest stands at Fazel Abad forest, Gorgan in 2011. Birds and environmental variables were studied using distance sampling method. In each of 80 sampling points (40 sampling points in burned and 40 sampling points in unburned forest stand), birds in a radius of 25 meters and environmental variables in a radius of 5 meters from each point were detected. In the reproductive seasons, which coincide with the first spring after the wildfire, the diversity and total density of birds was higher in burned forest compared to unburned forest stand. Great Tit (10.18±1.56), Coal Tit (3.50±0.51), Chaffinch (15.46±4.57) and Black Bird (3.57±0.08) that are classified as Arboreal grainivorous birds, had higher density in the burned forest; while Nuthatch (11.53±2.15), Great Spotted Woodpecker (1.27±0.03) and Red-breasted Flycatcher (1.91±0.03) that are classified as cavity-nesting birds, had higher density in the unburned forest. In the non-reproductive season, Great Tit, Coal Tit, Chaffinch, Black Bird, Syrian Woodpecker and Nuthatch had higher density in unburned forest. The feeding strategy and nest-building behaviors of birds are driving factor in response to the wildfire. Cavity-nesting birds were more vulnerable in relation to disturbance and habitat change. Moreover, the results illustrate the importance of elapsed time after wildfire. The causes of forest wildfires should be identified and through the proper management techniques to be controlled.
    Keywords: Surface fire, Bird community, Environmental variables, Fazel Abad forest, Gorgan
  • Vesali, S. F.*, Varasteh Moradih.*, Salman Mahiny A. R Page 101
    This study was carried out to assess the habitat suitability for panther and the effective factors affecting its distribution in Golestan Province of Iran using the Maximum Entropy Model. The Maximum Entropy Model was selected for it gives good results when applied to large areas. We recorded 193 points of presence for panther in different areas of Golestan Province and considered eleven environmental variables in habitat modeling. Assessment of correlation among variables showed no correlation above 0.9 among the selected variables. Ruggedness with a contribution percentage of 33.2 and a permutation importance of 4.8 was the most important factor in determining the panther’s habitat suitability. Distance from preys with a contribution percentage of 28.7 and a permutation importance of 60.2, altitude with a contribution percentage of 4.4 and a permutation importance of 3.5, slope with a contribution percentage of 3.8 and a permutation importance of 1.6 and vegetation with a contribution percentage of 6.5 and a permutation importance of 0.8 were the other effective factors affecting the distribution of panther. Our results showed that the suitable habitat of panthers in Golestan Province was located generally at an altitude of 2100 meters a.s.l. and on slopes between 20 and 40 percent. In addition, we found that the model has an acceptable predictability with an AUC of 0.972.
    Keywords: Habitat suiability, Maximum entropy, Persian leopard, Golestan province, Ruggedness
  • Aghdarh., Mohammadyarif.*, Bigmohammadi, F Page 113
    One of the most important steps in plain zoning groundwater quality is the quality management of groundwater resources. In this study, the use of geostatistical methods, the chemical properties of groundwater of Ilam city is examined. Water from 78 wells in a 13year period from 2002 to 2014 and the removal of sodium, chlorideelectrically conducting, sulfate, TDS, EC and TH were chemically analysed. The results showed that the quality of groundwater in this area has a strong correlation and spatial structure of the model follows the Gaussian and spherical, then the kriging interpolation was used by GIS software. Finally, using fuzzy logic, classification of Schoeller and Wilcox and metod FAHP Buckley multi-criteria decision-classification map of the study area were collected for drinking and agriculture. Zoning map shows the region's groundwater, according to Schuler, 21% of the area of water quality, medium quality, 36% and 43% of the poor quality of drinking water the according to Wilcox, 15% of the area of water quality, 8% and 77% of the average quality of water for agriculture are the poor quality. So we can say that the quality of drinking water in the study area is intermediate and unfavorable for agriculture.
    Keywords: Classification Schoeller, Wilcox, Kriging, FAHP Buckley, Drinking, Agriculture
  • Jafarianz.*, Ahmadi, E Page 123
    Carbon is the most important greenhouse gas that in recent decades which increasing of it has caused earth warming in the atmosphere. Warming has devastating effects on lives and was caused destruction of natural ecosystems, occurrence of drought, climatic and ecological imbalance. Carbon sequestration in plant biomass and soils under the biomass is the most simple and cheapest possible way to reduce levels of this atmospheric gas. Then was tried to investigate potential of carbon sequestration of Helichrisum aucheri and Helichrisum globiferum in that have wide presence in the natural ecosystems of West Azerbaijan province. 30 samples from studied species were selected and they rooted and shooted organs were separated and were transferred to the laboratory (totally 120 plant samples) and carbon sequestration coefficient of plant organs was determined with combustion method separately. 12 soil samples were taken from vicinity of each studied species randomly (totally 24 soil samples) and their carbon sequestration was determined. The results showed that carbon sequestration rate had significant difference (p
    Keywords: Carbon sequestration, Helichrisum sp., Rooted organs, Shooted organs, West Azerbaijan province
  • Jafaria.*, Rahimim., Tahmasebi Kohyani, P Page 131
    This study aims to assess the effect of grazing intensity on plant species diversity and functional groups in a highland mountains, Toof sefid watershed, located in 85 km North West of Shahrekord in Charmahal and Bakhtiary province. For sampling, three grazing management area (exclusure, light to moderate grazing, heavy grazing) selected and within each treatment, 300 plots with four square meter were installed along three lines. Shannon diversity indicator, Simpson and species richness and functional groups calculated for each grazing management area and compared using one-way analysis of variance. The results showed all diversity indicators were significantly higher in exclusure (species richness: 14.4, Shannon index: 2.244, and Simpson index: 0.865) compared to light to moderate grazing (species richness: 9.09, Shannon index: 1.377, and Simpson index: 0.617) and heavy grazing (species richness: 10.10, Shannon indicator: 1.536, and Simpson indicator: 0.652). The results indicates that heavy grazing causes reduction only in plant diversity and no changes in functional groups might be occurred in highland; and mountains.
    Keywords: Plant diversity, Functional group, Grazing management, Toof Sefid
  • Gholamip.*, Ghorbani, J Page 143
    Identifying indicator species facilitate predicting ecological characteristics of arid and semi-arid ecosystems and help managers to introduce appropriate plant species for rangeland restoration. This study focused on indicator species related to four different utilization methods including, exclosure, rangeland, abandoned area and agriculture area in rangelands of Mahoor Mamasani in Fars province. Vegetation and soil seed bank were sampled in 1 m2 quadrates systematically located on transects. Soils were sampled from 0-5 and 5-10 cm depths. Then seed bank composition was identified after seed germination in glasshouse. In order to identify indicator species and examine changes in characteristics of vegetation and soil seed bank, we used indicator species analysis (ISA). The result on indicator species analysis showed that in exclosure there were 24 and 3 indicator species in vegetation and seed bank, respectively. These were 4 and 3 indicator species for rangeland area, 11 and 2 indicator species for abandoned area and 13 and 3 indicator species for agriculture area. As some vegetation and soil seed bank indices damaged under overgrazing and land use change it is recommended to make some changes in current rangeland management and utilization in order to restore vegetation.
    Keywords: Indicator species analysis, Exclosure, Ecological restoration, Mahoor Mamasani, Fars province
  • Rafieeh.*, Ghaznavi, Sh, Saleh, I Page 153
    The purpose of this study is investigation of the correlation between carbon dioxide emissions per capita as an indicator of environmental pollution with value added agriculture to industry, value added services to industry, urban population density and power consumption in Iran with an emphasis on effects of 21th Rio Declaration for 1978-2014. Therefore in this study, relations between the short and long term models and variables by using the model Auto-Regressive Distributed Lag (ARDL) were analyzed. The results showed that in both short and long run, with increasing one unit in energy consumption, carbon dioxide emissions will be increased equal to 0.002 units. So it is suggested development supports of renewable energy, particularly solar energy, wind and water in order to improve air quality and environmental indicators. Also according to the dummy variable of Rio conference and its significant with plus sign, this variable shows that in the long-run pattern, Iran has acted for protecting the environment.
    Keywords: Carbon dioxide emissions per capita, Environmental, Iran, ARDL
  • Shamshiris., Mahmudy Gharaie, M. H.*, Abrishamchi, P Page 165
    The serpentinite soils in ophiolitic zone of Robat Sefid in 60km south of Mashhad (Khorasan-e-Razavi) were examined to evaluate the pollution potential of heavy elements in the area soils. Main parameters of soil texture, EC, pH, organic matter (OM%) and calcium carbonate equivalent (CCE%) were determined in geochemical lab of geology department in the Ferdowsi University of Mashhad. Total concentration of Cr, Ni, Co, Mn and Zn in soil samples were measured by using AAS analysis method. Selective sequential extraction (SSE) was conducted to determine those heavy metals concentration in 5 different soil phases based on Tessier method. Correlation coefficient of geochemical parameters, and also geo-accumulation index (Igeo) and enrichment factor (EF) were computed to assess the pollution level in the soil samples. Those calculated indices represented different levels of heavy metals enrichment and soil pollution in studied area. According to potential ecological risk index (RI), the risk was high. Also, pollution load index (PLI) value was more than 1, which indicates polluted soils. The correlation was significant between Cr, Ni and Co to sand (%), which indicate sand-size heavy metals bearing minerals such as chromites are abundant in the soils. Concerning the mobility factor (Mf) and risk assessment code (RAC), Co, Ni and Mn categorized in low to moderate levels. The Mn and Ni element with high activity and bio-accessibility could be considered as pollutant elements in the area.
    Keywords: Heavy metals, Soil contamination, Sequential extraction, Serpentine, Ophiolite
  • Safaeis., Mirkarimi, S. H.*, Aghili, S. M., Abedi Sarvestania., Saeidi, S Page 179
    Environmental degradation, increasing loss of natural resources and growing trend of various environmental pollution shows the critical status of environment. Lack of human awareness about the importance of environment makes this situation more critical. Children and teens are the major capital of a community. The attention rate of the officials in upgrading the level of environmental knowledge of this group could be a basis to estimate the environmental progress in different fields. This research was done by determining the effective socio- economic and individual parameters on the level of environmental knowledge and attitude of urban and rural secondary school students. Statistical society of this study was all sixth, seventh and eighth grade students of two educational regions of Qazvin and villages which were covered by these two educational regions. Using stratified random sampling, 721 students were tested by the questionnaire. Collected data were analyzed by SPSS using ANOVA and T test. The results showed significant differences between urban and rural student’s environmental knowledge and no significant difference between urban and rural students’ environmental attitude.
    From 16 different individual and socio-economic parameters which were tested in this research; gender and type of school were effective on both environmental knowledge and attitude of urban and rural communities while the effects of the other parameters were different between these two communities and some other parameters had no effects. The results of this research could be useful in future decision making to increase environmental knowledge and attitude of the students.
    Keywords: Socio- economic, individual parameters, Environmental knowledge, attitude, Sixth, Seventh, eighth grade students, Qazvin township
  • Amirnejadh.*, Ataie Solout, K Page 193
    In this study, the economic valuation of regulating gas function that obtains CO2 capture and Oxygen supply function by Bamou National Park Rangeland Ecosystem were estimated. For determining the quantity of CO2 captured, Biomass expansion factor was used method, as well as, and Photosynthesis equation and replacement cost method. According to results, the quantity of CO2 gas captured from plant coverage and soil were 10.9 and 140 ton per hectare and 464360 and 5284185 in the total area of the park. By considering 75.34 dollars for per ton CO2 gas consequences in the CCS project as a replacement method for gas regulation function, economic valuation of this function estimated 373 million Rial per hectare of this park and also14176.266 billion Rial from the total 38000-hectare area of this park in 2012. It is Recommended to increase responsibility of Local Authorities of Bamou National Park for Regional Planning.
    Keywords: Bamou National Park, Economic value, Biomass expansion factor, Regulate function, Replacement cost method
  • Asadolahiz.*, Salmanmahiny, A. R Page 203
    Ecosystem services are benefits that people obtain directly or indirectly from ecosystems. InVEST software was used for assessing the impact of land use change on carbon storage and sequestration. This study, covering the years1984, 2010 and projecting for the year 2036 was implemented using Markov–Cellular Automata in the eastern part of Gorgan-rud watershed in Golestan Province. The amount of carbon stored in carbon pools includes aboveground biomass, belowground biomass, soil and dead organic matter. These pools were extracted based on IPCC guidelines. Assessed and modeled trend of land use change showed that forest area covering more than 50 percent of the study area in the year 1984 reaches less than 20 percent of study area up to the year 2036. Results showed that land use change trend have caused a decrease and will do so in terms of the carbon storage. According to the results between years 1984 and 2010, around 815.2 km2 of the study area has experienced negative carbon sequestration. With the continued trend in deforestation, around 401.9 km2 will be added to this amount up to the year 2036. Integrating ecosystem services results with land use planning and land use management requires spatial maps of ecosystem services in regional scales that was emphasized in this study.
    Keywords: Gorgan-rud watershed, Deforestation, IPCC, InVEST Software
  • Landfill Site Selection Using Spatial Information Technologies / A Case Study in Sanandaj Municipality, Western Iran
    Aghsaeih.*, Souri, B Page 215
    The appropriate site selection is an important issue for waste management activities in developing countries. An inappropriate landfill site may cause negative environmental, economic, and ecological impacts. Sanandaj city, western Iran, with a population of 370, 000 people faces daily production of 330 tons of solid wastes. Current landfill site of the city has caused environmental problems, while losing its capacity. This study attempted to determine appropriate landfill sites for municipal solid wastes in Sanandaj city through combination of Geographic Information System (GIS) and Multi-Criteria Decision Making (MCDM) techniques. For this purpose, nine information layers were weighted according to Analytic Hierarchy Process (AHP) and Inversion Hierarchical Weight Process (IHWP) methods. The final suitability maps for a landfill construction in both methods obtained by using overlay function and seven exclusionary criteria, which were used to prepare the restriction map. The result of this study showed that IHWP method increased the accuracy of the final decision for identifying best quality landfill sites and provided better results in comparison with AHP. Finally, an area with the extent of 87 ha, located approximately 5 km north-west of the Sanandaj, was identified as priority number one to establish a landfill site.
    Keywords: Site selection, Municipal solid wastes, Inversion Hierarchical Weight Process, Analytic Hierarchy Process, Geographic Information System