فهرست مطالب

نشریه محیط زیست و توسعه
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرسول سلمان ماهینی صفحه 3
  • مقالات علمی
  • احمد اسدزاده*، حسین پناهی، سیده اسراء مرعشی صفحه 5
    هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر اندازه دولت بر کیفیت محیط زیست در کشورهای صادرکننده نفت طی دوره زمانی 2010-1996 می باشد. برای این منظور مدلی بر اساس مدل برناور و کوبی و در نظر گرفتن نظریه کوزنتس ارایه شده است؛ و پارامترها هم با استفاده از رویکرد داده های تابلویی تخمین زده شده اند. در این بررسی دی اکسید کربن انتشار یافته تابعی از متغیرهای اقتصادی (تولید ناخالص داخلی حقیقی سرانه، سهم سرمایه گذاری از تولید ناخالص داخلی حقیقی و درجه باز بودن تجاری)، سیاسی (شاخص کنترل فساد اداری) و در نهایت اندازه دولت در نظر گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که در سطوح پایین درآمد، بین تولید ناخالص داخلی سرانه و انتشار دی اکسید کربن رابطه مستقیمی وجود دارد و نظریه کوزنتس نیز بین تولید ناخالص داخلی سرانه و کربن دی اکسید انتشار یافته برقرار است؛ و هم چنین رابطه مستقیمی بین درجه باز بودن تجاری و آلودگی محیط زیست وجود دارد. سهم سرمایه گذاری و شاخص کنترل فساد اداری هم رابطه معکوسی با انتشار دی اکسید کربن دارند و نهایتا ارتباط مستقیمی بین اندازه دولت و انتشار دی اکسید کربن مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، کیفیت محیط زیست، نظریه کوزنتس، داده های تابلویی
  • پریسا نوروزی فرد، میر مهرداد میرسنجری* صفحه 15
    محیط زیست یکی از اساسی ترین میراث مشترک بشریت به شمار می آید که ماهیت فرامرزی آن منجر به دشواری مدیریت و دستیابی به راه حل مناسب برای بسیاری از مسایل می گردد. یکی از راه های مقابله، کنترل و کاهش اثرات این مسایل، معاهدات بین المللی است. رویه دولت ها و مراجع بین المللی حاکی از وجود یک قاعده حقوقی بر مبنای همکاری دولت های مرتبط در بهره برداری از این منابع است. در روند شکل گیری این معاهدات، چنانچه محافظت از محیط زیست به عنوان مسئولیت های مساوی شمال و جنوب تفسیر شود، مفهوم گمراه کننده ای خواهد داشت؛ بنابراین کشورهای دنیا باید مسئولیت مشترک ولی به نسبت های متفاوت در قبال مسئله محیط زیست داشته باشند. از رهگذر شکل گیری این مشارکت و همکاری منصفانه میان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، اصل مسئولیت مشترک اما متفاوت شکل می گیرد. دیدگاه اسلامی، با دارا بودن نگاهی یکپارچه به نظام هستی، تاکید بر حاکمیت وحدت در جهان، هشدار به انسان به منظور عدم فساد در زمین و لزوم اصلاح و آبادی آن می تواند در پاسخ به مشکلات و چالش های بین المللی محیط زیستی راهگشا باشد. از سوی دیگر، لزوم رعایت عدل در آیات و روایات و مسئولیت انسان و حکمرانان در قبال سایر انسان ها، رعایت معاهدات بین المللی توسط کشورها نیز از جمله وظایف دولت ها می باشد. با اینکه بهره برداری از مشترکات و مباحات در نظام اقتصادی اسلام مجاز شمرده شده، هر گاه بر اثر ازدیاد جمعیت و فراوانی استفاده از منابع، آن منبع مشترک از بین برود یا آسیب جدی بیند و نظام بهره برداری از آن مختل شود، این آزادی مشروع، محدود می شود.
    کلیدواژگان: دیدگاه اسلامی، کشورهای شمال و جنوب، محیط زیست جهانی، میراث مشترک
  • نیلوفر اسلام زاده*، علیرضا میکائیلی تبریزی صفحه 29
    در تاریخ معاصر، اعتقاد به یکپارچگی و وحدت سیمای محیط، اروپاییان را به فکر تدوین قوانین مشترک و عام برای حفاظت و مدیریت محیط زیست سوق داد. معاهده سیمای محیط اروپا، اولین کنوانسیون بین المللی است که تمرکز ویژه بر روی سیمای سرزمین دارد و با همگامی و همکاری اعضای اتحادیه اروپا درصدد پیشبرد اهداف حفاظت، مدیریت، برنامه ریزی و مشارکت مردم در سیمای سرزمین است. همچنین کمک به ایجاد توسعه پایدار و عدالت اجتماعی در سراسر اروپا از جمله اهداف اساسی آن است. برای پیشبرد این اهداف، پروژه «ایی - کلیک» با استفاده از ابزار تکنولوژی اطلاعات به دنبال همکاری با سازمان های دولتی بوده و مسئول اشاعه اهداف و مضامین معاهده به سیاست های محلی، منطقه ای و ملی در سراسر اروپا است. مشکلات در زمینه توافقات بین المللی بر سر مسایل سیمای سرزمین، جدی است. در مقایسه با تنوع زیستی یا تغییرات اقلیمی، توافق بر سر ارزش سیمای سرزمین بسیار مشکل است. توافق جهانی بر سر مفهوم و درک مشترک از سیمای سرزمین و ارزش های اساسی آن بطور اصولی امری مشکل است. اما این معاهده علیرغم وجود تفاوت های سیاسی- اقتصادی و فرهنگی موفق بود. بنابراین عده ای از اعضای اتحادیه اروپا خصوصا دانشمندان اروپایی و سایر نقاط جهان تصمیم گرفتند که معاهده را جهانی کنند. فکر این ایده توسط یونسکو مطرح شد و فدراسیون بین المللی معماران منظر از آن استقبال و بانی انجام آن شد. یونسکو راهی متفاوت برای تفکر در مورد سیمای سرزمین پیشنهاد می کند و معتقد است که رویکردی جامع و استراتژیک برای جوامع در برخورد با چالش ها و تهدیدات جهانی لازم است. هم اکنون جهان به سمت یک نظام و شیوه نامه واحد بین المللی اما سازگار و انعطاف پذیربرای حل مشکلات محیط زیست و حفاظت و برنامه ریزی آن پیش می رود. این رویکرد علیرغم معضلات و دشواری ها، در مقابل مزایایی هم دارد و هدف اساسی آن رهنمون شدن جوامع به سمت توسعه پایدار و درخور است.
    کلیدواژگان: ELC، E، CLIC، نظام یکپارچه مدیریت، مشارکت، توسعه پایدار
  • سیده آل محمد*، لعبت زبردست، اسماعیل صالحی، احمدرضا یاوری صفحه 37
    نظام برنامه ریزی توسعه کشور ایران با مسایل و موانع بسیار زیادی رو به رو می باشد. برنامه های پنج ساله توسعه و آمایش سرزمین، یکپارچگی و سلسله مراتب لازم را ندارد. در این شرایط، قبل از تعیین پروژه ها و در طول پیکربندی سلسله مراتب تصمیم گیری (سیاست ها، طرح ها و برنامه ها)، به حفاظت محیط زیست توجهی نمی شود. در حالی که برنامه ریزی بخش محیط زیست باید در عین داشتن وحدت با کل نظام برنامه ریزی توسعه کشور، در سلسله مراتب تصمیم گیری، مستقل مطرح گردد. هدف مطالعه حاضر معرفی فرآیند ارزیابی راهبردی محیط زیستی، تعاریف، پیشینه، اهداف، سلسله مراتب، انواع، کاربرد و ابعاد آن به عنوان ابزاری موثر برای توسعه پایدار و در نهایت تبیین جایگاه آن در نظام برنامه ریزی توسعه کشور و همچنین روش مورد استفاده، تشریح مبانی نظری و مطالعه مروری می باشد. بر اساس مرور مطالعات، فرآیند ارزیابی راهبردی محیط زیستی، ابزاری موثر به منظور تکامل راهبردی نظام تصمیم گیری، پاسخ به ضعف ارزیابی اثرات محیط زیستی و دستیابی به توسعه پایدار می باشد. این فرآیند در دو حوزه مهم توسعه بخشی و فضایی کاربرد دارد. بنابراین به کارگیری فرآیند ارزیابی راهبردی محیط زیستی باعث انسجام و هماهنگی برنامه های پنج ساله توسعه و آمایش سرزمین در بخش محیط زیست خواهد شد. سرانجام تبیین جایگاه فرآیند ارزیابی راهبردی محیط زیستی در نظام برنامه ریزی توسعه کشور، می تواند در تقویت و تضمین پیوستگی سلسله مراتب تصمیم گیری، تعیین شکاف های نظام برنامه ریزی، افزایش شفافیت، یکپارچگی و پشتیبانی از فرایند برنامه ریزی راهبردی و جلوگیری از دوباره کاری و نگرش بخشی موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: نظام برنامه ریزی توسعه، ارزیابی راهبردی محیط زیستی، سلسله مراتب تصمیم گیری
  • آمنه نیکبختی، میرمهرداد میرسنجری* صفحه 51
    همگام با جهانی شدن، موضوع محیط زیست نیز به عنوان یک مساله جهانی مطرح شده است زیرا کره زمین به منزله میراثی مشترک است که در آن نه تنها انسان ها، بلکه همه زیستمندان حق حیات و بهره مندی از مواهب خدادادی را دارا هستند. ماهیت مسایل محیط زیستی به گونه ای است که مرزبندی های قراردادی سیاسی به هیچ عنوان در مورد آنها صادق نیست زیرا اجزای متشکله محیط زیست از چنان پیوستگی، پویایی و تحرکی برخوردارند که امکان کشیدن مرزهایی برای آنها هرگز میسر نیست. در خلا ل سال های گذشته و به موازات شتاب فزاینده مخاطرات جهانی محیط زیست، تفاهم نامه های محیط زیستی متعددی در سطح جهان منعقد شده است و بر اساس این تفاهم نامه ها بسیاری از کشورهای جهان متعهد شده اند تا در چارچوب این تعهدات در سیاست ها و برنامه های خود بازنگری و سیاست ها و برنامه های خود را در راستای کاهش پیامدهای سوء ناشی از فعالیت های انسانی و ارتقای کیفیت محیط زیست هدایت کنند. جمهوری اسلا می ایران به عنوان یک عضو جامعه جهانی، تعداد زیادی از این تفاهم نامه های بین المللی را به امضا رسانده و نقش فعالی را در این تفاهم نامه ها ایفا کرده است. در این مطالعه به بررسی اقدامات و عملکرد جمهوری اسلامی ایران در مورد کنوانسیون های رامسر، تغییرات آب و هوا، کنوانسیون تهران و کنوانسیون کویت پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: سیاست ها و اقدامات ایران، مجامع منطقه ای و بین المللی، محیط زیست
|
  • Assadzadeha.*, Panahih., Marashi, S. A Page 5
    The main goal of this article is to investigate the effect of government size on environmental quality of the petroleum exporting countries over the years 1996-2010. For this purpose, a model based on Bernauer and Koubi's idea has been presented simultaneously taking Kuznets theory into consideration. Parameters were estimated employing panel data approach. In this study, the emitted CO2 was considered as a function of economic variables (real GDP per capita, investment share of real GDP and degree of openness to trade) and political variable (control of corruption index), and finally government size variable. Results show that at low-income levels, there is a direct correlation between GPD per capita and the emission of CO2 and Kuznets theory also applies between GPD per capita and emitted CO2. Moreover, there is a direct relationship between the degree of openness to trade and environmental pollution. Investment share and control of corruption index have inverse relationship with CO2 emission. Finally, there is a direct correlation between the size of government and the CO2 emission.
    Keywords: Government size, Environmental quality, Kuznets theory, Panel data
  • Norozi Fardp., Mirsanjari, M. M.* Page 15
    Environment is one of the most basic and common heritages of all mankind and its transboundary nature leads to difficulty in managing and achieving a good solution for many of the relevant issues. One of the ways to control and mitigate the effects of these issues, is writing of international treaties. Government policies and international judicial establishments provide a rule of law for cooperation among the relevant governments on shared resources. It would be misleading though, if in the process of formation of these treaties, protection of the environment is interpreted as an equal responsibility between north and south countries. In other words, countries of the world must have a common responsibility but of different shares towards environmental issues. As such, formation of equitable participation and cooperation between developed and developing countries is a crucial common principle. In the Islamic worldview, the universe is regarded in an integrated and holistic way, warning humans to abandon corruption in the earth and develop sustainably which can be helpful in responding to environmental issues and international challenges. Also, based on emphasis on justice in the Quoranic verses and Islamic hadith and responsibility of common people and rulers towards other humans, compliance with international treaties by countries is a must for governments. Although utilization of commonalities and legitimate enjoyment of the natural resources in the economic system of Islam are allowed, whenever the result of overpopulation and frequency of resource use threatens those common resources, this legitimatcy becomes void.
    Keywords: Islamic perspective, North, south countries, Global environment, Common heritage
  • Islamzadehn.*, Mikaeili Tabrizi, A. R Page 29
    In recent history, the belief in the integrity of the landscape, has led Europeans to write common and general legislations for conservation and management of the environment. European Landscape Convention is the first international convention which has a special focus on landscape and with European Union memebers seeking to advance the conservation goals, management issues, planning and participation of people in the landscape. Sustainable development and social justice across Europe are among its main objectives as well.
    The E-CLIC project uses information technology tool to work with governmenta agencies and disseminate the relevant policies to local, regional and national level bodies.
    Problems in international agreements on landscape issues are serious. Compared to biodiversity or climate change, agreement on the landscape values is very difficult. Global agreement on definition, and common understanding of the landscape basic values is not easy.
    However, the European convention has been successful, despite political- economic and cultural differences. Thus, scientists, especially from European and other parts of the world, decided to make it an international convention. This idea was initiated by UNESCO and the International Federation of Landscape Architects welcomed that and took the main resonsibility for its implementation. UNESCO proposes a different way of thinking about landscape and believes that a comprehensive and strategic approach to community challenges and global threats is needed.
    The world is now going toward an integrated international but adaptable and flexible legislation system and guidelines to solve environmental problems, conservation and planning. This approach has advantages and problems, but it will take us towards sustainable development.
    Keywords: ELC, E, CLIC, Integrated management system, Cooperation, Sustainable development
  • Alemohammads.*, Zebardastl., Salehis., Yavari, A Page 37
    Development planning system of Iran is faced with many problems and obstacles. Five-year development plans and land use planning lack necessary integration and hierarchy. In these circumstances, little attention is given to environmental protection before defining projects and during the hierarchical configuration of decision-making (policies, plans and programs). In the hierarchical decision-making, environmental planning should be regarded independently but unified with the whole development planning system. The aim of this study is to introduce Strategic Environmental Assessment (SEA) process, definitions, history, objectives, hierarchy, types, application and dimensions as an effective tool for sustainable development in Iran and finally to clarify its position in the development planning system of the country. The methodology is based on theoretical description of foundations and reviewing relevant texts. According to review of literature, SEA process is an effective tool for improving decision-making system strategically, responding to weakness of environmental impact assessment towards achieving a sustainable development. This process is used in two main fields of development (sectoral and spatial). Therefore, using the SEA process will result in the integration and improvement of five-year development plans and land use planning in environmental section. It is concluded that using SEA process in development planning system of Iran can be effective in strengthening and ensuring continuity of hierarchical decision-making, determining gaps of planning system, increasing transparency, integrating and supporting the strategic planning process and avoiding repeats and sectoral attitude.
    Keywords: Development planning system, SEA, Hierarchical decision, making
  • Nikbakhtia., Mirsanjari, M.M.* Page 51
    Along with globalization, the environment has also become a global issue as the earth is a common heritage in which not only humans, but all creatures have the right to live and enjoy the blessings of God. The nature of the environmental issues makes them transboundary as environmental components are linked and dynamic. During the last years the global environmental hazards have gained an accelerated trend, while environmental confederations have been signed in the world and many countries are committed by the relevant laws. As part of this commitment, governments are required to revise their policies and programs in order to reduce adverse impacts of human activities and improve environmental quality. Islamic Republic of Iran as a member of the international community, has signed many of these international confederations and has played an active role in this connection. In this study, the performance of the Islamic Republic of Iran is reviewed with regard to the Ramsar Convention, Climate Change Convention and Tehran and Kuwait Conventions.
    Keywords: Iran's policies, actions, Regional, International Organizations, Environment