فهرست مطالب

محیط زیست و توسعه - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه محیط زیست و توسعه
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 4
  • مقالات علمی
  • فوزیه بیگ محمدی، بابک سوری صفحه 5
    خاک همواره به عنوان عامل انتشار آلودگی ها به آب های زیر زمینی و همچنین عامل انتقال آلودگی به زنجیره غذایی مطرح بوده است. درخاک های آلوده به فلزات سنگین مهم ترین عامل در دسترسی زیستی این عناصر pH وEC خاک است. بنابراین، بررسی عوامل موثر برمیزان pH وEC خاک، از جمله مطالعه اثر کودهای شیمیایی روی این پارامتر ها بسیار حائز اهمیت است. چهار ستون ساخته شده در این مطالعه با استفاده از خاک آهکی تهیه شده از منطقه قروه پر شدند. دو ستون شاهد با آب دو بار تقطیر و دو ستون تیمار با استفاده از آب آغشته به کود فسفات آمونیوم به مدت 6 ماه در آزمایشگاه تحت آب شویی قرار گرفتند. در پایان دوره آب شویی 7 نمونه با فواصل 10cm در امتداد هر ستون خاک برداشت و مورد آنالیز قرار گرفت. نتایج نشان داد اثر عمق و تیمار در مورد فسفات، pH و EC معنی دار است. بین عمق صفر سانتی متری ستون های کود و شاهد از نظر مقدار pH اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (01/0 (p<. از اینرو، می توان نتیجه گرفت که کود فسفات آمونیوم استفاده شده pH خاک را کاهش داده است و با توجه به اینکه قابلیت دسترسی زیستی فلزات سنگین با pH خاک رابطه معکوس دارد، بنابراین قابلیت دستیابی زیستی عناصر سنگین از جمله ارسنیک را برای گیاهان افزایش می دهد و موجب انتشار هر چه بیشتر آلودگی ارسنیک در محیط زیست می گردد. با توجه به کاربرد خاک های منطقه برای کشاورزی، خطر انتقال فلزات سنگین به محصولات کشاورزی افزایش یافته و در نهایت سلامت انسان و دیگر موجودات زنده با خطر مواجه می شود.
    کلیدواژگان: خاک آهکی، ستون خاک، کود فسفات آمونیوم، دستیابی زیستی، ارسنیک، آب شویی، آلودگی خاک، منطقه قروه، اسیدیته، شوری
  • سمیه گلدوی، مرجان محمدزاده صفحه 15
    مدیریت صحیح و مناسب مناطق تفرجی نیازمند استفاده از ابزارهای مدیریت بازدیدکنندگان است. پژوهش های اولیه برای مدیریت بازدیدکنندگان در مناطق تفرجی منجر به ارایه مفهوم ظرفیت برد گردید. با این حال، ناکامی در دست یابی به ظرفیت برد منجر به توسعه رهیافت های مدیریتی شد. این مقاله سعی دارد به معرفی رهیافت های مدیریت اثرات بازدیدکنندگان شامل محدوده تغییرات قابل قبول (LAC)، تجربه بازدیدکننده و حفاظت از منابع (VERP) و مدیریت اثرات بازدیدکنندگان (VIM) بپردازد. چارچوب های ذکر شده به طور عمده فنون بسیار سیستماتیک، پیچیده و ماهرانه ای را برای مدیریت منابع و شرایط اجتماعی در محیط های تفرجی و گردشگری ارایه می کنند. در این چارچوب ها، ظرفیت برد از نوع سوال «چقدر استفاده و چقدر اثرات بیش از حد است؟» به صورت «چقدر استفاده و یا اثرات قابل قبول است یا باید مجاز باشد؟» بازتعریف می شود. بررسی این رهیافت ها نشان داد که از نظر مفهومی، رهیافت های LAC، VERP و VIM تفاوت چندانی با هم ندارند. هر یک از این روش ها سعی در مدیریت مناسب و درخور منابع تفرجی دارند. همه این رهیافت ها رسیدگی به مسائل ظرفیت برد، استفاده مناسب بازدیدکنندگان و اثرات بیوفیزیکی ناشی از استفاده تفرجی را پیشنهاد می نمایند. با این حال، هر یک از چارچوب ها مراحل و روش های کلی خود را دارد و تمام آن ها شرایط محیط زیستی و اجتماعی را با هم مورد بررسی قرار داده و نیز دستورالعملی برای مدیریت آینده تدوین می کنند. بنابراین، مدیران مناطق تفرجی با استفاده از این رهیافت ها می توانند امکان استفاده پایدار از مناطق تفرجی را در دراز مدت فرآهم نمایند.
    کلیدواژگان: منابع تفرجی، حفاظت، برنامه های مدیریتی، LAC، VERP، VIM
  • منا بتویی، جعفر قیدرخلجانی صفحه 31
    جوامع امروزی با رشد شهرنشینی مواجه هستند که این موضوع سبب ایجاد مشکلات و بحران های فراوانی در محیط زیست شده است. یکی از بحران های پیش رو، افزایش زباله به ویژه در جوامع شهری است که اهمیت مدیریت پسماند را بیش ازپیش افزایش داده است. از منظر برنامه ریزان شهری و پژوهشگران، راهکار تفکیک زباله از مبدا بیش از سایر راهکارها موردتوجه قرارگرفته است، به گونه ای که گزینه ها و راهکارهای متنوعی برای تفکیک زباله از مبدا در مقالات، گزارش ها و پژوهش های متعدد ارائه شده است. بخشی از این راهکارها در عمل با شکست مواجه شده اند و برخی علی رغم بازدهی کم هنوز هم در حال اجرا هستند. در این راستا، هدف از پژوهش حاضر، اولویت بندی گزینه های تفکیک زباله از مبدا با توجه به راهکارهای موجود در پژوهش های انجام شده در این حوزه است. جامعه آماری تحقیق حاضر را شهروندان شهرک مسکونی شهید رجایی در شهر تهران تشکیل می دهند. آمار و اطلاعات موردنیاز از طریق تکمیل پرسشنامه از حدود 278 خانوار شهرک مذکور به دست آمد و گزینه ها با استفاده از روش نزدیکی به راه حل ایده آل (TOPSIS) اولویت بندی شدند. درنهایت بر اساس اولویت های به دست آمده تحلیل هایی ارائه شده است که می تواند مدیران بخش شهری را در برنامه ریزی بهتر یاری نماید. نتایج پژوهش نشان می دهد در منطقه جغرافیایی موردمطالعه روش های تشویقی که منافع مادی بیشتری برای شهروندان به همراه دارند از ارجحیت بیشتری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: تفکیک از مبدا، مدیریت پسماند، برنامه ریزی چند معیاره، تاپسیس
  • احسان رحیمی، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحه 43
    در بوم شناسی سیمای سرزمین، رویکردهای شناسایی و کمی سازی الگوهای سیمای سرزمین برای نمایش گسسته سیمای سرزمین به خوبی توسعه داده شده اند. گسسته سازی اغلب به عنوان کلی سازی و ساده سازی دیده شده است. با این وجود، الگوهای سیمای سرزمین به وسیله فرایندهای پویا و پیچیده ای شکل گرفته اند که در مقیاس های مکانی و زمانی مختلفی عمل می کنند. بنابراین، هنگامی که سیماهای سرزمین به عنوان شیب های تدریجی دیده می شوند و یا به هنگام کمی سازی مکانی سطوح تدریجی حاصل از شبیه سازی سیماهای سرزمین، معیارهای سیمای سرزمین استانداردی که بتواند الگوهای گسسته سیمای سرزمین یا ویژگی های فردی لکه ها را کمی سازی کند، وجود ندارد. این مطالعه با هدف شناخت و درک رویکردهای به کار رفته در بوم شناسی سیمای سرزمین به منظور توصیف ناهمگنی مکانی اکوسیستم ها، به بررسی و تجزیه و تحلیل رویکردهای مختلفی از قبیل معیارهای سیمای سرزمین، معیارهای سنجش سطح، تجزیه و تحلیل طیفی و موجی، معیارهای حاصل از زمین آمار و زنجیره های خودکار مارکوف در کمی سازی تغییرات مکانی- زمانی الگوها می پردازد. وجود رویکردها و روش های مختلف در شناسایی، کمی سازی و پیش بینی الگوهای سیمای سرزمین بیانگر این است که الگوهای سیمای سرزمین را نمی توان تنها با یک معیار یا شاخص خاص ارزیابی یا کمی سازی کرد. بنابراین، روش های کمی سازی را باید با توجه به هدف بررسی الگوهای سیمای سرزمین و فرایندهای بوم شناختی مورد نظر انتخاب کرد.
    کلیدواژگان: بوم شناسی سیمای سرزمین، کمی سازی الگوهای سیمای سرزمین، رویکردهای پیوسته و گسسته، تغییرات مکانی، زمانی سیماهای سرزمین
  • حمیده حیدرزاده، جهانبخش بالیست، سعید کریمی، حمیدرضا جعفری صفحه 61
    کشور ایران به دلیل ویژگی های خاص زمین ساختی با خطر زلزله روبه رو است و کمتر نقطه ای در آن یافت می شود که از آسیب زلزله در امان باشد. رشد بی رویه در ابر شهر تهران سبب ایجاد بافت های غیرهمگن شده و آن را آسیب پذیرتر کرده است. با توجه به احتمال وقوع زلزله در این کلانشهر و ضرورت برنامه ریزی، در این پژوهش به پهنه بندی تاب آوری بافت شهری در مقابل زلزله در منطقه 12 شهرداری تهران بعنوان نمونه پرداخته شد. در بین سوانح طبیعی زلزله می تواند دامنه وسیعی از خسارات را داشته باشد. بنابراین، جهت کاهش خسارات، نیاز به بررسی ابعاد مختلف می باشد. در این پژوهش با استفاده از تکنیک FAHP ضریب اهمیت هر یک از معیارها در میزان تاب آوری در برابر زلزله مشخص شد. سپس، در محیط GIS نقشه استاندارد وزن دار هر یک از معیارها تولید شد که نشان دهنده آسیب پذیری قسمت های مختلف بافت با توجه به آن معیار است. تمام این لایه ها ترکیب و نقشه میزان تاب آوری بافت با توجه به تمام معیارهای تحقیق مدل سازی گردید. نتایج نشان داد که مدل فازی نه تنها برای تعیین تاب آوری منطقه 12 شهرداری تهران کاربرد دارد، بلکه با استفاده از این مدل می توان میزان تاب آوری شهر را در برابر زلزله محاسبه کرد.
    کلیدواژگان: زلزله، تاب آوری، منطقه 12 شهرداری تهران، FAHP
  • عطیه گل محمدفرخانی، عبدالرسول سلمان ماهینی، سید حامد میر کریمی، علیرضا میکائیلی تبریزی صفحه 73
    افزایش جمعیت انسان و توسعه زیر ساخت های مورد نیاز در صورتی که براساس اصول توسعه پایدار صورت نگیرد، می تواند علاوه بر اثرات دیگر باعث کاهش تنوع زیستی شود. از این رو، کشور ها برای حفظ گونه ها و مقابله با این امر دست به ایجاد مناطق حفاظتی زده اند. ویژگی های اجتماعی-اقتصادی در انتخاب مناطق تحت حفاظت تاثیر بسزایی دارد، و اغلب با توجه به ارزش اقتصادی منطقه، موقعیت حفاظتی آن نادیده انگاشته می شود. از این رو، ارزش اقتصادی در اغلب مناطق تحت حفاظت موجود پایین است. دلیل دیگر نامناسب بودن موقعیت مناطق تحت حفاظتی موجود، داشتن اهداف و دلایل مختلف برای حفاظت است. بنابراین، انتخاب مناطق حفاظتی نیازمند روشی سامان مند است که به طور همزمان بیشتر اهداف را در نظر بگیرد و مجموعه ای از مناطق را که نمایانگر یکپارچگی بخش های طبیعت است جهت حفاظت انتخاب کند. در ایران در مواردی انتخاب مناطق حفاظتی براساس روش های غیرسیستماتیک بوده است که بسیار به نظر کارشناس وابسته هستند. در دو دهه اخیر ابزار های نرم افزاری مختلفی برای طرح ریزی سامان مند مناطق حفاظتی توسعه یافته است. یکی از این روش ها، تحلیل کمبود های حفاظتی است که برای مناطق وسیع مورد استفاده قرار می گیرد و کمبود های کنونی حفاظتی را مشخص می کند. در این روش، توزیع جوامع گیاهی و نیاز های زیستگاهی برای بهبود نقشه توزیع جانوری استفاده می شوند. سپس، توزیع پیش بینی شده با مناطق تحت حفاظت موجود مقایسه می شود و مکان ها و گونه هایی که خارج از مناطق حفاظت شده قرار دارند شناسایی می شوند. در مقاله ی حاضر چگونگی کاربرد روش تحلیل کمبود ها در اولویت بندی و انتخاب مناطق مناسب حفاظت با استفاده از نرم افزار Zonation مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مناطق حفاظتی، تحلیل خلاء، طرح ریزی سامان مند، اولویت بندی، پهنه بندی
|
  • Beig Mohammadif., Souri, B Page 5
    Soil has always been a factor in contamination of groundwater and the food chain in ecosystems. In soils contaminated with heavy metals, the most important factors in heavy metal bio-availability are pH and Ec. Therefore, studying the effective factors on pH and EC such as chemical fertilizers is important. We used four columns of sampled soil and filled them with calcareous soils of Ghorveh region.Two control columns were filled with twice distilled water and two treatment columns were filled with ammonium phosphate fertilizer dissolved in water, and monitored for six months in laboratory. At the end of leaching period, seven sampels each 10cm apart were taken from each soil column and analyzed. The results showed that the effects of depth and treatments are significant for phosphate, pH and EC. There was also a significant difference between soil pH at the 0 cm depth for control and treatment samples (p
    Keywords: Calcareous soil, Soil column, Ammonium phosphate, Bio-availability, Arsenic, Soil pollution, Leaching, Ghorveh, Acidity, Salinity
  • Galdavis., Mohammadzadeh, M Page 15
    Visitor's management approaches are necessary for proper utilization of recreational areas. Early researches for visitor's management in recreational areas led to the introduction of carrying capacity concept. However, failing to achieve the carrying capacity goals directed researchers to development of other management approaches, including Limits of Acceptable Change (LAC), Visitors Experience and Resource Conservation (VERP) and Visitor Impact Management (VIM). Application of these approaches for recreational areas has been described in the present study. These aproaches provide systematic, complex and sophisticated bases for management of natural resources and social conditions in the outdoor recreational and tourism areas. In these aproaches, the typical carrying capacity question of ‘‘how much use or impact is too much’’ is redefined as ‘‘how much use or impact is acceptable or should be allowed?’’. Investigation of these approaches showed that there is no difference between VERP, LAC and VIM in terms of the concept they use. The three approaches to manage recreational resources in a siutable manner. In addition, all address questions of carrying capacity, appropriate visitor use, and biophysical impacts caused by recreation use. While each framework calls for its own steps and general procedures, they address both environmental and social conditions and also formulate management directions for future. Therefore, managers of recreational areas can use these approaches towards sustainability of these places.
    Keywords: Recreational resources, Resource protection, Management programs, LAC, VERP, VIM
  • Prioritization of Waste Separation Options from Source Using TOPSIS Method / (Case Study: Shahid Rajaei Residential Town of Tehran)
    Batoueim., Gheidar- Kheljani, J Page 31
    Modern societies are faced with the growth of urbanization which cause a lot of problems to the environment. One of the leading problems, especially in urban communities, is increasing waste that has elevated the importance of waste management in these societies. From the perspective of urban planners and researchers, waste separation at source has received more attention in comparison to other solutions, so that a variety of options and solutions for waste separation at source have been presented in articles, reports and studies. Some of these strategies have failed in practice, and some are still running despite low return. In this regard, the aim of the this study is to prioritize options for waste separation at source with regard to existing solutions offered in the relevant researches. The Shahid Rajaei residential town of Tehran, comprised the statistical population of this study. Based on Krejcie and Morgan table, the sample size was determined at 278 households, sampling was carried out randomly and data was collected through questionnaire. The options were prioritized based on proximity to the ideal solution (TOPSIS). According to the results, priorities were distinguished and introduced for better urban planning by the managers. The prioritization shows that in the area under study, methods that prodivde more material benefits to the citizens are of higher priority.
    Keywords: Source separation, Waste management, Multi-Criteria, TOPSIS
  • Rahimie., Salmanmahiny A. R Page 43
    In landscape ecology, approaches to identify and quantify landscape patterns are well developed for discrete landscape representations. Discretization is often seen as a form of generalization and simplification. Landscape patterns however are shaped by complex dynamic processes acting at various spatial and temporal scales. Thus, standard landscape metrics that quantify static, discrete overall landscape pattern or individual patch properties may not suffice when viewing landscapes as gradients or when quantifying spatially dynamic response surfaces resulting from model simulations of landscapes. As such, this study aimed to identify and provide an understanding of the applied approaches for describing spatial heterogeneity of ecosystems in landscape ecology. Different approaches were evaluated including landscape metrics, surface metrics, wavelength and spectral analysis, geostatic indices and Markova chains in quantifying changes of temporal– spatial patterns. Existence of different approaches and methods in identifying, quantifying and predicting of landscape patterns shows that landscape patterns may not be quantified using only one index or metric, rather, quantifications methods should be selected with regards to the aim when revealing the desired landscape patterns and ecological processes.
    Keywords: Landscape ecology, Quantification of landscape patterns, Discrete, continuous approaches, Temporal- spatial changes of landscapes
  • Heydarzadehh., Balistj., Karimis., Jafari H. R Page 61
    Regarding the tectonic condition of Iran, this country faces a high risk of earthquake and there is virtually no place in this territory which can be called safe in terms of earthquake. Uncontrolled growth in Tehran metropolis has caused appearance of heterogeneous vulnerable textures. According to the possibility of earthquake and the necessity of planning ahead for this disaster, this study looked at zoning resilience of urban textures in district 12 of Tehran as a case. Among natural disasters, the earthquake can cause vast damages, hence the necessity to investigate its dimensions to reduce the damages. In this study, the FAHP technique was used to derive the importance of factors deemed relevant in resilience against earthquake. Then, the criteria were mapped and combined in GIS using weighted linear methid which showed the vulnerability of various parts of the textures. The results showed the model is not only applicable for determination of resiliency in district 12of Tehran, but also the possibility of calculating the level of resiliency against earthquake for the whole city.
    Keywords: Earthquake, Resilience, FAHP, Region 12 of Tehran
  • Golmohammad Farkhania., Salmanmahinya., Mirkarimih., Mikaeili Tabrizi, A Page 73
    Human population growth and the required infrastructure without regard to the principles of sustainable development may cause biodiversity loss, among other consequences. Nations have thus taken steps to establish protected areas to combat nature’s downgrading and biodiversity loss. The economic and political implications can be serious and reserves can be selected from low grade areas or even lose their protected status when they prove to be economically valuable. As a result, reserves tend to be concentrated on land that, at least at the time of establishment, had not been important economically. Another reason for the inappropriate location of reserves is simultaneous consideration of many reasons for reserve establishement. Therefore, the selection of protected areas requires a systematic method that considers important aspects of nature protection and selects the best set of areas towards ensuring integrity of the selected ecosystems. In Iran, in some cases the selection of the protected areas has been based on unsystematic methods relying heavily on expert judgements. Different software tools have been developed for the systematic conservation planning in the past twenty years. Analysis of protection gaps is one such method of systematic selection of conservation areas that is used for large areas and defines the current gaps in protection. In this method, distribution of plant communities and habitat requirements are used to complete and improve animal distribution maps. Then, the predicted distribution is compared with existing protected areas and sites located outside the established areas are identified and suggested for inclusion. In the present paper we demonstrate the application and analysis of deficiencies to prioritize and select appropriate areas for protection using zonation software.
    Keywords: Systematic selection, Protected areas, Gap analysis, Zonation, Prioritization