فهرست مطالب

مجله مطالعات زبان فرانسه
پیاپی 11 (Autumn-Winter 2014)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالغنی * صفحات 1-18
    در این پژوهش به بررسی تاثیر فناوری های جدید اطلاع رسانی و ارتباطی در آموزش بر بهبود توانش های دستوری و آگاهی فراشناختی در دستور نزد معلمان آینده زبان فرانسه در دانشکده تعلیم و تربیت دانشگاه تانتا، پرداخته می شود. به نظر می رسد که استفاده از فناوری های اطلاع رسانی و ارتباطی در آموزش نه تنها عملکرد دستوری زبان آموزان بلکه آگاهی فراشناختی آنها را نیز می-تواند بهبود بخشد. آگاهی فراشناختی تاثیر زیادی بر فراگیری زبان فرانسه دارد. تحقیقات زیادی مانند عبدالغنی (2009 و 2010) نشان دادند که زمانیکه فراگیران به عملکردهایشان آگاه باشند چگونه مرتکب این یا آن خطا می شوند و چگونه آنها می توانند با استفاده از فناوری های اطلاع رسانی و ارتباطی در آموزش، عملکرد زبانی شان را بهبود بخشند. از منابع مجازی بر خط مانند Franc-parler.org (پایگاه جهانی معلمان زبان فرانسه به عنوان زبان خارجی) و غیره استفاده شد تا تاثیر آنها بر آموزش دستور و رشد آگاهی فراشناختی در دستور نزد معلمان آینده زبان فرانسه در مصر بررسی شود.
    کلیدواژگان: آموزش دستور، فناوری های اطلاع رسانی و ارتباطی در آموزش، آگاهی فراشناختی در دستور، توانش دستوری، آموزش دستور در مصر
  • اکرم آیتی *، هدا موسوی صفحات 19-32
    تئاتر نمایش داستانی تخیلی به واسطه ی ژست و کلام است و دارای دو زبان کلامی و غیر کلامی یا صحنه ای است. هدف مطالعه ی حاضر بررسی زبان در دو نمایشنامه از دو فرهنگ متفاوت است: «آخر بازی» بکت و «افرا یا روز می گذرد» نوشته ی بهرام بیضایی. نمایش اول را نمونه ی تئاتر نو یا پوچی می دانند که نویسندگان آنها قصد داشته اند عناصر سنتی تئاتر غرب را به چالش کشیده و طرد کنند. ما بر این باوریم که نمایشنامه ی بیضایی نیز به نوعی، نمایشی مدرن است و از این نقطه نظر، با نمایشنامه بکت شباهتهایی دارد، لیکن روی بنیان های فرهنگی سنتی ایرانی تکیه دارد و گذشته ی خود را نفی نمی کند. مطالعه ی حاضر با تکیه بر ابزارهای تحلیلی نقد سبک شناسی در حوزه ادبیات تطبیقی سعی دارد با تکیه بر وجه کلامی تئاتر، شباهت ها و تفاوت های این دو نمایش را بررسی کند.
    کلیدواژگان: آخر بازی، افرا، ساموئل بکت، بهرام بیضایی، تئاتر نو، زبان
  • محمدحسین جواری، مینا دارابی امین * صفحات 33-42
    تمایل به دنیای شرق که در سال های 1880 و 1920 در فرانسه بسیار رواج یافته بود، اثر حضور خود را در بزرگترین رمان های آن دوران بر جای گذاشته است. آثار متعلق به آغاز قرن بیستم، هر یک به شیوه خاص خود شرقی متفاوت را به تصویر کشیدند. از نقطه نظر جغرافیایی، این شرق بسیار وسیع است و از شرق دور چین و ژاپن تا شرق میانه عرب و ایرانی را در برگیرد. در رمان مارسل پروست، تجزیه و تحلیل اندیشه های هنری وابسته به تصاویر تاریخی و تخیلی، و نیز تجزیه و تحلیل محیط های اشرافی و بورژوازی که تحت تاثیر فراون این تمایل به شرق بوده اند، تصویری پیچیده و گاه متناقض از شرق ارائه می دهند. از این دیدگاه، نقش ویژه هنر ایرانی در مقایسه با دیگر گرایش های هنری و غیربومی که راوی پروست را به خود جلب می کند، از دید خواننده پنهان نمی ماند. با آنکه سهم پرداختن به هنر ایرانی در اثر پروست بسیار اندک است، اما به نظر می رسد که این هنر به دور از ایجاد حس ساده انگارانه مدگرایی و یا شیک گرایی پتانسیلی تخیلی برای راوی پروست به ارمغان می آورد که به تصمیم وی برای ساختن جهان خاص هنری اش کمک می کند. در این مقاله تلاش می کنیم که از خلال رویکردی تصویرشناسانه و از طریق داده هایی که اینجا و آنجا در صفحات رمان «در جستجو» آمده است، به بازسازی تصویری بپرازیم که راوی پروست از هنر ایرانی در ذهن دارد. همچنین سعی خواهیم کرد تا به مطالعه نقش این تصویر در زیبایی شناسی کلی اثر پروست بپردازیم.
    کلیدواژگان: تصویرشناسی، هنر ایرانی، شرق، تصویر، غیر بومی، آمیختگی
  • محمدرضا فارسیان *، سازا جوانمردی صفحات 43-52
    ابراهیم گلستان، نویسنده، کارگردان، روزنامه نگار و عکاس ایرانی معاصر بر خلاف نویسندگان هم عصر خویش دیگر دنباله روی رئالیسم سنتی نیست وآثارش تحت تاثیر مکاتب ادبی خارجی قرارگرفته است. نشانه هایی از ناتورالیسم امیل زولا در نوشته هایش به چشم می خورد. در این مقاله با نگاهی موضوعی به آثار گلستان کوشیدیم تا به این پرسش پاسخ دهیم که آیا گلستان نیز همچون زولا نویسنده ای ناتورالیست است؟ در واقع باید گفت ناتورالسیم گلستان نمونه ای دقیق و روشن از ناتورالیسم زولا نیست. در حقیقت نسبت دادن نویسنده ای ایرانی به مکتب یا جریان ادبی خارجی و غربی امری رایج در میان منتقدان است. اما باید گفت که نمی توان نویسندگان ایرانی را تنها به یک مکتب یا جریان ادبی خاص نسبت داد. از ورای آثار گلستان می توان نشانه هایی از حضور مکتب رئالیسم، سمبولیسم و حتی اگزیستانسیالیسم را دید اما نشانه های ناتورالیستی در آثار او حضوری پررنگ تر دارند و در واقع می توان گفت که ابراهیم گلستان نویسنده ای شبه ناتورالیست است.
    کلیدواژگان: ادبیات فارسی، ابراهیم گلستان، ادبیات فرانسه، امیل زولا، ناتورالیسم
  • منیژه قنبری *، المیرا دادور صفحات 53-66
    مصطفی مستور یکی از نویسندگان معاصر ایرانی و خالق چندین اثر از جمله رمان کوتاه روی ماه خداوند را ببوس است. مولف در این اثر به مسئله ای با ماهیت ایدئولوژیکی و مذهبی می پردازد و یک یا چند شخصیت را به معرض نمایش می گذارد که نسبت به وجود خداوند در شک و تردید به سر می برند. بدیهی است نمی توان نقش پدیده های اجتماعی را در ادبیات انکار نمود همچنانکه این امر موضوع تحلیلهای جامعه شناختی بوده که با لوکاچ شروع و توسط بسیاری دیگر ادامه یافته است.بر همین اساس،هدف این مقاله بررسی نحوه پرداختن نویسنده به این موضوع، استخراج تمامی دلایل اجتماعی بوجودآورنده آن از بطن اثر، از جمله جنگ، مدرنیزه شدن جامعه، گسترش علوم و نیز ترسیم نقطه پایانی مسیر این شک یعنی یک ایدئولوژی فدئیست-اگزیستانسیلیستی از نوع اسلامی آن می باشد. برای نیل به این هدف از دیدگاه های جامعه شناسان، بخصوص دورکیم که نتایج تحقیقات و آثارش قابلیت تطابق با موضوعات مطرح شده در اثر مورد بررسی را بخوبی دارا هستند، ونیز فلاسفه ای همچون کی یر کگارد که می توانستند روشنگر راه باشند بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: مستور، دورکیم، مذهب، خودکشی، مدرنیزاسیون، علوم، فدئیسم
  • شعیری حمیدرضا *، عطری طلعت صفحات 67-79
    روش های آموزش و یادگیری زبان فرانسه به عنوان زبان خارجی، از دهه 60 میلادی به این سو تحولی چشمگیر داشته اند. این تحولات منجر به تغییراتی کلی در محتوای کتب آموزش زبان شده است. تغییراتی که بی ارتباط با تصویر جلد متدهای آموزشی نیست. این تحقیق به دنبال تبیین رابطه احتمالی میان محتوای کتاب های آموزش زبان فرانسه و تصویر جلد آن ها از طریق مطالعه نشانه- معناشناختی جلد پنج کتاب آموزش زبان فرانسه است. کتاب های بررسی شده ویژه آموزش بزرگسالان و متعلق به سه رویکرد آموزشی مختلف است. این تحقیق در حقیقت، مبتنی بر مفهوم نظری نشانه شناسی در مکتب پاریس است که بر اساس آن بین صورت و محتوای زبان، ارتباطی متقابل وجود دارد. هدف این تحقیق آن است که با استفاده از روش های نشانه- معناشناختی نشان دهد که چگونه محتوای کتاب های آموزش زبان به تصویر جلد کتاب راه انتقال می یابند. هدف دیگر این تحقیق بررسی تحول جلد کتاب های آموزش زبان فرانسه از طریق رابطه متقابل میان اهداف نظری و آموزشی هر رویکرد و بازنمود نشانه -آموزشی آن است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، آموزشی، جلد کتاب های آموزش زبان فرانسه، صورت بیان، محتوا، بازنمود دیداری
|
  • Dr Shaaban Abdel Ghany * Pages 1-18
    This research is a study of the influence of new technologies of information and communication for teaching to improve grammar skills and metacognitive awareness of grammar among future teachers of French at the faculty of Education، University of Tanta. The use of IT can improve not only the performance but also grammatical metacognitive awareness. The latter has a major effect on the acquisition of French. Many studies such as Abdel Ghany (2009) (2010) showed that if learners are aware of their performance، why they committed such and such error and how they can avoid it using IT، their language performance can be improved. The digital online resources we used are for example: (Franc - parler. org: Global Portal teachers of French as a foreign language، EducaSites. com: The educational portal، e- french، … etc.. ) to see their influence in the teaching of grammar and the development of metacognitive awareness grammar among future teachers of French in Egypt.
    Keywords: Grammar teaching, ITC, metacognitive awareness of grammar, grammatical skills, grammar teaching in Egypt
  • Dr Akram Ayati *, Hoda Moussavi Pages 19-32
    The theater as the gestural and oral representation of a fiction، possesses a verbal language and a non-verbal or scenic language. The aim of this study is to analyze the verbal language in two plays of two different cultures، at the End of game of Beckett and Afra or The day passes of Beyzaï. The first one is considered as an example of the new theater named theater of absurd، worth knowing modern plays and the authors who implicate and deny the traditional elements of the western theater. The play of Beyzaï can be also considered as a modern play as far as she borrows it essential characteristics. Nevertheless، on the other side، it bases well on the traditional cultural foundations. This study tries to analyze similarities and differences between these two plays through the verbal aspects and to see how the play of Beyzaï can heighten as the example of the absurd theater.
    Keywords: The End of game, Afra or The day passes, Samuel Beckett, Bahram Beyzaï, Moderne theater, language
  • Javari, Mina Darabiamin * Pages 33-42
    Le goût pour l’Orient، très à la mode dans les années 1880 et 1920 en France، marque la trace de sa présence dans les plus grands romans de l’époque. Les œuvres du début du vingtième siècle peignent، chacune à sa façon، un Orient spécifique. Du point de vue géographique، cet Orient se veut très vaste، en englobant l’Extrême-Orient de Chine et de Japon، jusqu’au Proche-Orient arabe et persan. Chez Proust، l’analyse de la pensée artistique rattachée à l’imagerie historique et utopique، ainsi que l’analyse des milieux aristocrate et bourgeois de l’époque، qui sont influencés intensivement par ce goût، offrent une image assez complexe et parfois paradoxale de l’Orient. Dans cette optique، le rôle particulier de l’art persan par rapport aux autres tendances artistiques et exotiques qui attirent le narrateur proustien ne restera pas caché aux yeux du lecteur. Bien que la part réservée par Proust à l’art persan soit infime، il nous semble que cet art، loin de susciter un simple sentiment du chic ou de la mode، procure au narrateur proustien un potentiel d’imagination qui contribue à la décision du narrateur pour créer son propre monde artistique. Dans cet article، à travers une approche imagologique، nous tentons de reconstruire، à travers des donnés semés dans de différentes pages de la Recherche، l’image que le narrateur proustien se fait de l’art persan. Nous penchons aussi sur l’étude du rôle qu’une telle image peut avoir sur l’esthétique générale de l’œuvre proustienne.
    Keywords: imagologie, art persan, Orient, image, exotisme
  • Mohammad, REza Farsian *, Sara Javanmardi Pages 43-52
    On the contrary to his contemporary authors، Ebrahim Golestan، the Iranian author، film director، journalist، and photographer، does not follow the traditional realism school and his works are not affected by the foreign literary schools. Some traces of Emile Zola''s naturalism may be found in his writings. In the present article، we have a topical analysis of Golestan''s works so that we can respond whether Golestan is a naturalist writer as Zola or not. Indeed، it should be emphasized that Golestan''s naturalism is not an original copy of Zola''s. Of course، there is a common trend among the critics to categorize the Iranian writers in a foreign and western literary school or movement، but it should be realized that we cannot attribute the Iranian authors to a specific literary school or movement. You may feel the presence of realism، symbolism، even existentialism in Golestan''s works، but the traces of naturalism is more realizable in his works. In fact، it may be said that Ebrahim Golestan is a quasi-naturalist author.
    Keywords: Ebrahim Golestan, Emile Zola, Persian literature, French literature, Naturalism
  • Manijeh Ghanebari *, Ilmira Dadvar Pages 53-66
    Mostafâ Mastûr est un écrivain contemporain iranien qui a créé maintes œuvres dont Embrasse Dieu sur son visage de lune dans laquelle il a traité d''une question de nature idéologique et religieuse. L''auteur y a exposé un ou des personnages en proie à un doute concernant l''existence de Dieu. Or، on ne peut nier le rôle des phénomènes sociaux dans la littérature، ce qui est devenu le sujet des analyses sociocritiques commencées par Lukacs etcontinuées par tant d''autres. Ainsi. l''intention de cet article porte-t-elle sur la manière dont l''écrivain a abordé le sujet، les causes sociales qui sont susceptibles de donner corps à un tel problème et qui restent à être extraites de l''ensemble de l''œuvre، à savoir la guerre، la modernisation de la société، le développement des sciences، et essaie de présenter le point où aboutit ce trajet de doute، c''est-à-dire une idéologie fidéiste et existentialiste de nature islamique. Pour atteindre ce but sont considérés le maximum possible d''éléments existant dans l''œuvre، ainsi que les opinions des sociologues، celles de Durkheim en particulier، et des philosophes qui pourraient contribuer à développer ce parcours.
    Keywords: Mastûr, Durkheim, religion, suicide, modernisation, sciences, fidéisme
  • Shairi Hamid Reza *, Atri Talat Pages 67-79
    Methods of teaching / learning of French as a foreign language have evolved considerably since the 60s. These developments have led to the total change of textbooks from the point of view of their content. This change is related to the form of expression representing the cover of these methods. This research examines the relationship that may exist between the content of French language methods and their visual representation through the semiotic study of five methods cover of French as a foreign language which conform to three didactic approaches in adult learners. In fact، our research is based on the theoretical concept of semiotics of Paris school in which there is a reciprocal relationship between form and content of language. It is therefore important to know، from the perspective of semiotic modalities، how the content of each manual is transmitted in the form of the expression of its cover. Thus the other aim of this research is to investigate the changes in these manuals cover based on the interrelation between the conceptual and pedagogical aim of each approach and its semio- didactic representation.
    Keywords: semio, didactic, French language methods cover, expression, content, visual representation