فهرست مطالب

مطالعات زبان فرانسه - پیاپی 3 (Autumn-Winter 2010)

مجله مطالعات زبان فرانسه
پیاپی 3 (Autumn-Winter 2010)

  • 120 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکرم آیتی صفحات 1-16
    چگونه باید شروع کرد؟ این پرسش به همان اندازه که برای نویسنده مطرح می شود برای خواننده نیز اهمیت دارد. پیشگویه موضوع مطالعات متعدد ی بوده است که به بررسی جنبه های مختلف عمل کرد آن پرداخته اند. انتظاری که پیشگویه در آستانه داستان، باید به آن پاسخ دهد چندگانه است. پیشگویه باید در هر متن داستانی وظایف خاص ی را ایفا کند، وظایفی که استراتژی های خاص بیانی را طلب می کند. این مقاله در نظر دارد با یاد آوری نقشهایی که پیشگویه در یک اثر ایفا می کند و مطالعه این نقشها در دو داستان تخیلی تئوفیل گوتیه به سوالات مربوط به نقش پیشگویه با توجه به ساختار داستان و ارتباط متن و پیرامتن پاسخ دهد. مطالعه چگونگی ظهور قرارداد خوانش در پیشگویه نیز به ما امکان بررسی این مساله را میدهد که نویسنده چگونه از این موقعیت استراتژیک متن نه تنها فرصتی برای ثبت دنیای خیالی خود، بلکه جایی برای نمایش هنر نوشت اریش می سازد.
    کلیدواژگان: پیشگویه، روایت، سرگذشت، داستانهای واقعیت گریز، تئوفیل گوتیه
  • حسن فروغی صفحات 17-28
    لالا، دختر جوان مراکشی، چهره اصلی دومین داستان بیابان، رمان مشهور لوکلزیو ست. این شخصیت، مانند بیشتر قهرمانان لوکلزیو در دل طبیعت زندگی می کند، جایی که هیچ نشانی از تمدن نیست. لالا همواره ترجیح می دهد زندگی اش در حاشیه اجتماع و بیرون از قواعد اجتماعی باشد و بالاخره از هرآنچه که آزادی او را تهدید می کند می گریزد.علت رد مدرنیته و علاقه به طبیعت نزد لو کلزیو چیست؟ هدف از مقاله حاضر القای پاکی و بی گناهی شخصیت اصلی داستان است که در تضاد با نگرانی حاصل از خشونت دنیای مدرن انسان امروزی است. نویسنده خوشبختی واقعی را نزد انسان اولیه و دور از تمدن می یابد و نه انسان متمدن ودر مقاله حاضر نشان می دهیم چرا لو کلزیو زندگی در بیابان را به شهرهای بزرگ ترجیح می دهد.
    کلیدواژگان: بیابان، لو کلزیو، طبیعت، آزادی، فرار
  • کلر کپلر صفحات 29-38
    بدون شک واژه غربت واژه ای است جهانی. انسان طبیعتا با ابن درد غربت زاده می شود زیرا که از بدو خلقت، خود را دورافتاده از اصل خویش می بیند. در پی این جدایی، او در جستجوی چشیدن طعم سعادت، وصل و عشق مطلق خواهد بود (آیا در دوران جنینی نیز طعم وحدت را می چشد؟). تمامی متون کلاسیک ادب پارسی به ویژه ادبیات عرفانی از این غم دوری از عشق ازلی (موطن اصلی روح)، متاثر شده اند. در جستجوی معشوق و معشوقه بودن در آثار ادبی، نماد این غم جدایی و دوری از یار است و حاکی از یک عشق مطلق پاک. منبع این عشق پاک در شرق و آثاری که به ابعاد الهی وجود می پردازند هویدا است. درد اصلی انسان این است که خود را غریب، در تبعید و تنها حس می کند. با یاس به دنبال معشوق بودن او فقط زمانی مداوا می شود که خود را از قید دستیابی به معشوق برهاند. وصل زمانی محقق می شود که شخص از نیاز به وصل رها شده باشد. البته ابن چشم پوشی، ثمره دوبینی عرفانی نیست، زیرا که منشا عرفان پارسی دریکی شدن دو واقعیت به ظاهر متضاد است که به نوعی به یکدیگر وابسته اند، زیرا که هر دو واقعیت از خداوند نشات می گیرند. موطن اصلی روح، عالم نور و عشقی است که منبع و منشا وجود کلیه موجودات است. شرایط انسانی ما ایجاب می کند که با قدرت پالایش روحی که در جدایی وجود دارد، شعله بر خرمن «خود» زنیم و این مانع حریص اصلی وبانی و باعث جدایی از مظهر وجود را ریشه کن کنیم. ارزش این جهان درمکان آزمایش بودن آن است. تنها عامل و بزرگترین منبع انرژی که می تواند ما را به بوته این آزمایش هدایت می کند و باعث گذراندن و با موفقیت سپری کردن آن می شود، عشق است، زیرا که از عشق زاده شده ایم و به عشق نیز باز خواهیم گشت.
    کلیدواژگان: غربت، آشنا، موطن (موطن روح)، جدایی، غم دوری از وطن، قرابت، وحدت
  • پریسا لاهوتی صفحات 39-52
    اکثرا عقیده بر این است که بین فرانسوا- رنه شاتوبریان و رنه شباهت های زیادی وجود دارد. برای مشخص کردن موضع رنه در قبال مذهب، بهتر است به خالقش بپردازیم. در مورد عقاید مذهبی شاتوبریان که در رنه و نبوغ مسیحیت مطرح می شود اختلاف عقیده بسیار است و ایمان راستینش مشاجراتی بر انگیخته است. اما توجه به محتوا و انگیزه های سیاسی-اجتماعی این دو اثر نیز حائز اهمیت است. شاتوبریان رنه را به شیوه ای مبتکرانه و با استفاده از اسطوره تراژیک خویشتن در مقابل مدرنیته خلق می کند. او در این اثر در تلاش است تا دوباره به حالت وحشی باز گشته و از اروپای متمدن دور گردد. به ستایش مذهب مسیحیت روی می آورد، اما این رویکرد ناشی ازتاثیر اوضاع سیاسی فرانسه می باشد. در این مقاله به بررسی ابهام در اعتقادات دینی و تاثیر حوادث تاریخی- سیاسی در نبوغ مسیحیت می پردازیم. توسل شاتوبریان به مذهب از سر ایمان راستین است یا معلول حوادث آن برهه از زمان؟ به عنوان طرفدار مذهب مسیحیت، چگونه مسئله دین را مطرح می کند؟ ستایش مذهب ناشی از ایمان راستین است یا ریاکاری؟ این دو اثر را با تکیه بر شرایط تارخی- سیاسی به صورت موازی بررسی خواهیم کرد.
  • انورالسادات میر علایی صفحات 53-62
    این مقاله با تکیه بر شیوه تطبیقی، استعمار و خشونت ناشی از آن را از خلال دو اثر معروف مارگریت دوراس به نام های سدی بر اقیانوس آرام و نایب کنسول مورد مطالعه قرار می دهد. در این مقاله خشونت حاصل از استعمار و عکس العمل های ناشی از آن مورد نظر است.ابتدا ساختار ظاهری شهر و تقسیم بندی دوگانه آن (شهر-زندان) مورد بررسی قرار می گیرد سپس به وضعیت اهالی بومی و استعمارگر پرداخته تا به این نتیجه برسیم که استعمارگر و استعمار شده به یک اندازه در رنج هستند و ساختار ظاهری شهر استعمار زده نیز موید این مطلب می باشد که استعمارگر نیز در زندان خودساخته محبوس است و افزون بر آن از خلال این دو اثر در می یابیم که در هر دو کتاب وضعیت شهر وضعیت شخصیت ها و وضعیت عکس العمل ها دوگانه و یکسان است و خشونت حاصل از استعمار چنان در ذهن نویسنده جا گرفته که دیگر رهایش نمی کند به طوری که بازتاب آن را در سبک و نگارش این دو اثر می یابیم.
    کلیدواژگان: استعمار، استعمار زده، استعمارگر، خشونت، ساختار شهر، زندان
  • صفورا ترک لادانی صفحات 63-78
    شرق شناسی در اروپای قرون وسطی ابتدا به عنوان یک رشته ی علمی بواسطه تلاش محققان برای فراگیری زبانهای شرقی پایه گذاری شد.اما در ابتدای قرن هفدهم میلادی و کثرت سفر به مشرق زمین پیشرفت کرده و عاملی برای شناخت بهتر و دقیق تر به شرق و شرقیان گردید. بر اساس نظریه ی فرا استعماری (post-colonialisme) ارائه شده توسط ادوارد سعید در کتاب «شرق شناسی شرق مخلوق غرب»این جریان نوع جدیدی از تسلط را ارائه می کند. در این میان تلاش بعضی از نویسندگان و شاعران برای شناساندن شرق به غرب مطابق با کلیشه های شکل گرفته در اروپای قرن نوزده وزمینه سازی این نوع تسلط قابل تامل است. با این نوع نگاه شرق در ذهن غربیان به گونه ای دیگر در امده ودیگر به معنای جغرافیایی کلمه مد نظر قرار نمی گیرد بلکه به نوعی خاص مخلوق ذهن غربیان معرفی می شود. ما در این مقاله نشان داده ایم چگونه مطالعات و قضاوتهای شرق شناسان نویسندگان و علمای غربی بهانه و سر انجام موجب استعمار کشورهای افریقائی و شرقی بوسیله ی دولتهای غربی می شود.
    کلیدواژگان: شرق، شرق شناسی، استعمارگری، ادوارد سعید، تسلط، فرا استعماری، دیگری، کلیشه
  • افضل وثوقی، مهری زیبایی صفحات 79-92
    با نخستین خوانش اشعار ورلن، ما به حضور تاثیرات مسلم دیداری در این اشعار پی می بریم. این اشعار که معادلی است کلامی از نقاشی و تجسمی است از واقعیت شاید یادآور تلاش های امپرسیونیست ها در این زمینه باشد. هدف از این مقاله شناخت نوشتار شعری ورلن به کمک سبک نقاشی امپرسیونیست است. نقاشی امپرسیونیستی احساسات و هیجاناتی را کشف کرد که شعر ورلن نیزکوشید همان را بیان کند و برای این منظور شیوه بیان خویش را با شکلهای بیان نقاشی وفق می داد. تاثیرات محیطی، به ویژه احساس نور و هوا و رنگ از تاثیرات طبیعی و ذاتی نقاشی هستند و هنگامیکه کیفیاتی از این گونه در شعر ورلن بیان می شود البته می توان از اسلوب نقاشی در شعر این شاعر سخن راند. در این مقاله با پرداختن به شعر ورلن به طور کلی و به ویژه به دو مجموعه شعری ترانه های بی کلام و اشعار ساتورنی وی و مقایسه دو شعر ترانه پاییزی و خورشید غروب کننده با دو تابلوی نقاشی از مونه نقاش امپرسیونیست سعی شده است برخی از جوانب نقاشی گونه شعر ورلن مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ورلن، اشعار، امپرسیونیسم، تاثیرات دیداری، ناپایداری
  • غلامرضا ذات علیان صفحات 93-106
    شخصیت داستان در ساختار رمانهای کلاسیک دارای یک نام، فعالیت اجتماعی و وجهه روانشناسی بوده و با قرار دادن آن در مکان، زمان و داستان، رمان کلاسیک از آن شخصیت یک موجود دارای هستی می سازد. اما این وجهه روانشناسی شخصیت داستان توسط برخی از نویسندگان ادبیات مدرن زیر سئوال می رود. در واقع مفهوم جدید شخصیت داستان این وی‍ژگی روانشناختی را رد کرده و سبب ظهور یک خوانشگر خلاق می شود. در این چشم انداز ساختار شخصیتهای داستانهای لوکلزیو سوق می یابند و مسیری را بسوی بی نامی طی می کنند. در رویکرد سنتی که شخصیت داستان (پرسناژ) به عنوان ابزاری برای کشف و درک هویت بشر محسوب می شده، هم اکنون مطابق علوم مدرن بعنوان کنشگر ملاحظه می شود. از این رو، شخصیت داستان با توجه به شرکت در سپهر عمل داستان تعریف می شود.
    کلیدواژگان: شخصیت داستان، بی نامی، کنشگر، دال پرسناژ، مدلول پرسناژ، سپهر عمل (فضای عمل داستان)
|
  • Pages 1-16
    Comment commencer? La question touche autant l’auteur que le lecteur. L’incipit fait déjà l’objet de nombreuses recherches qui ont interrogé les divers aspects de sa pratique. Au seuil du récit, l’attente à laquelle l’incipit se doit de répondre est polyvalente. L’incipit doit endosser, dans tout texte romanesque, les enjeux particuliers pour lesquels, il revendique les stratégies expressives particulières. En évoquant les fonctions que l’incipit remplit dans une œuvre et les étudiants particulièrement dans deux contes fantastiques de Théophile Gautier, La Cafetière et Le Chevalier double, nous avons l’objectif de répondre, dans cet article, aux questions concernant le rôle de l’incipit par rapport à la structure du conte et cela à travers l’étude de la relation entre le texte et le paratexte. L'étude de la modalité de la représentation du contrat de lecture dans les incipit nous mène en plus à examiner comment l’écrivain fait de ce lieu stratégique du texte non seulement une occasion d’ancrer son univers fantastique, mais aussi un emplacement d’exhiber son art d’écriture, propre à lui.
    Keywords: Mots, clés: Incipit, narration, histoire, conte fantastique, Théophile Gautier
  • Pages 17-28
    Lalla, the young Morrac girl, is the main character of second story of Desert which is the famous novel of Le Clezio. Like most of Le Clezio's heroes, this character lives in the heart of nature where there is no sign of civilization. Lalla always prefers to live in the margin of society and out of the social rules and finally she escapes from anything which threats her freedom. Why does Le Clezio reject the modernity and he is in favour of nature? The aim of the present paper is to instill the innocence and purity of the novel's main character which is in contrast with the concern resulting from violence of the modern world of the present human.The author finds real bliss with the primitive and uncivilized man rather than the civilized one. In this paper, we make an attempt to show why Le Clezio prefers living in the desert to living at big modern cities.
    Keywords: Desert, Le Clezio, nature, liberty, escape
  • Kappler Claire Pages 29-38
    The concept of alien is probably universal. Although widespread as is that of a natural state: the man feels 'foreign', separated from his home which gave him the taste of bliss, union (perceived aussidurant fetal life?), an experienced of absolute love. This nostalgia for the original Love-true home of the soul - permeates classical Persian literature, especially the so-called "mystical". The search for the Beloved of the Beloved, that drives this literature is the symbol of this longing of the soul which Persian Oriental Source is the divine, all love, pure love. The suffering of the basic human being is to feel "foreign" in this world, exiled, alone: ​​his desperate search for love cannot be cured by giving up all possession of the beloved. Only in this total renunciation that is possible, finally, the European Union. This renunciation is not the result of a dualism as in Gnosticism. The originality of the Persian mystic is to unite two realities that seem "foreign" to each other but are closely linked because they are both completely from the One Source of all, God. The homeland of the soul is the world of light and love which is the divine Source, origin of all being. By the power of purifying the "separation" imposed by our human condition, it is possible to burn the main obstacle is our "self", the greedy Khod that separates us from the original source. This world is valuable as a source test. The most powerful energy that leads us to seek the test, then to endure the cross, to finally reach "beyond" is love. Because of love we are born, we return to Love.
    Keywords: Stranger, Familiar, Homeland (of the Spirit), Separation, Nostalgia (Homesickness), Proximity, Union
  • Pages 39-52
    It is believed that the similitude between François-René de Chateaubriand and René is immense. To identify René’s position towards religion which is obvious in René and Christian Genius, it is better to return to his creator. There is disagreement about his sincerity and this object has aroused polemics. However, attention to the content as well as socio-politic motivations is considered necessary. Chateaubriand creates René in an original way and as his own tragic image in conflict with modernity. In this writing, he tries to return to the savage state and far away from civilized Europe. He appraises Christianity but this is also due to the political situation of France at that period. In this article, the ambiguity of religious thoughts and the influence of historical and political events in Christian Genius are studied. Chateaubriand’s interest to Christianity is because of his true faith or it is effectually the influence of the events. How does he develop the question of religion as an apologist? His appreciation is sincere or hypocrite? These two writings are studied according to historic and political situations.
    Keywords: Christian Genius, René, religion, historical, political events, sincerity, hypocrisy
  • Pages 53-62
    In this article, in a comparative study, the themes of exploitation and violence are dealt with in Margaret Dura's two works, Adam on the Pacific Ocean and the Consular. First, the status of the native inhabitants and that of the exploiters are presented and then the surface structure of the city is analyzed. We first harbor at the conclusion that the exploiter and the exploited equally suffer. Then, we will focus on the issue that the violence resulted from exploitation has so profoundly affected the author's mind that one can detect its effect on her style of writing.
    Keywords: Colonialism, Violence, Colonialist, Colonised
  • Pages 63-78
    Orientalism was firstly established as a scientific course in the Medieval Europe through researchers’ attempts to learn eastern languages, but in the beginning of 17th century, due to travels to eastern lands, it developed resulting in a better understanding of the Orient and eastern people. Based on the Post Colonialism Theory represented by Edward Said in his book Orient Creature of west, this policy introduces a new type of dominance. The attempts of some writers and poets to introduce the Orient to West based on some stereotype s of the 19th century’s Europe need reflection. This view has changed the real nature of the Orient in the eyes of Western viewers. In this paper, attempts are made to show the effects of such policy on colonization of some African and Oriental countries by European governments.
    Keywords: Orient, Orientalism, imperialistic, Edward Said, dominance, post colonialism, other, stereotype
  • Pages 79-92
    As we go through Verlaine's poems the first time, we notice the presence of some certain visual effects in his own poems. His poems, which turn out to be vocally expressive of painting and representative of reality, are supposed to be reminder of impressionist's efforts in this sense. The present article aims at introducing Verlaine's poetry writing language by means of impressionistic style. The impressionistic painting seeks to discover the same feelings and excitements as Verlaine's poetry tries to do. In order to achieve this goal, he tries to adapt his manner of expression to the shapes used in expressing painting. Environmental effects, in particular, the feeling of light, atmosphere, and color are viewed as the essential and environmental effects of this painting. When some characteristics of this kind are expressed in Verlaine's poem, it is to talk of the painting styles in his poetry.
    Keywords: Verlaine, Poems, Impressionism, visual effects, instability
  • Pages 93-106
    In typology of classic novels, the character has a name, identity, social activity, and a psychological aspect and by placing it in a space, time and story, it becomes a living thing. But this psychological aspect of the story has been questioned by some modern authors in order to create an active reader. In this perspective, the status of Le Clezio stories also has been led to this way. In the classical approach, personality was considered as a tool for the conception and understanding of the human nature while now, it is viewed as a participant. Thus, the character of the story is defined by the type of participation in action space.
    Keywords: personality, anonymity, participant, signification of personality, significant of personality, action space