فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات - سال شانزدهم شماره 49 (تابستان 1387)

پژوهشنامه مالیات
سال شانزدهم شماره 49 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • نعمت فلیحی صفحه 9
    تلاش مالیاتی، درصد تحقق درآمدهای مالیاتی اسمی را نشان می دهد. به بیان دیگر، اختلاف بین پایه مالیات اسمی و پایه مالیات تحقق یافته، نشان دهنده میزان تلاش مالیاتی بوده و زمانی که پایه مالیات اسمی برابر پایه مالیات تحقق یافته باشد، تلاش مالیاتی کامل اتفاق می افتد. در ادبیات اقتصادی و در مطالعات تجربی نسبت مالیات به درآمد ملی بعنوان تلاش مالیاتی لحاظ می گرد. متغیرهای تلاش مالیاتی به دو دسته تقسیم می شوند (Bird، 2002): اول، متغیرهای طرف عرضه که شامل متغیرهایی نظیر درآمد سرانه، سهم ارزش افزوده بخش کشاورزی، تورم، شاخص باز بودن اقتصاد و میزان تلاش دستگاه های جمع آوری کننده می باشد و در اغلب مطالعات سنتی مورد استفاد قرار می گیرد. دوم، متغیرهای طرف تقاضا که نقش نهادهای اجتماعی را توضیح می دهد و انگیزه ذاتی شهروندان در پرداخت مالیات و میزان اعتقاد مردم در بهره گیری از منافع پرداخت مالیات را حائز اهمیت می داند. مهمترین متغیرهای طرف تقاضا شامل متغیرهای اخلاق مالیاتی، اقتصاد سایه ای، فرار مالیاتی، و نابرابری توزیع درآمد می باشد. در این مقاله از دو روش برای بررسی تلاش مالیاتی استفاده می شود. روش اول، همان روش متداول در قریب به اتفاق مطالعات داخلی و خارجی است و مشتمل بر استفاده از الگوهای اقتصادسنجی است. در این روش، قسمتی از متغیرهای طرف عرضه مانند درآمد سرانه، سهم ارزش افزوده بخش کشاورزی، تورم، رشد جمعیت لحاظ می شود و پس از تخمین الگو، تلاش مالیاتی بالقوه و شاخص تلاش مالیاتی در کل کشور و هفت استان تهران، گیلان، آذربایجان شرقی، خراسان، اصفهان، خوزستان و فارس و در پایه های مالیاتی مصرف، ثروت، درآمد و شرکت ها محاسبه می گردد. روش دوم، روش الگوی سیستم دینامیکی می باشد که مقدمات تدوین الگو در این مطالعه و مزیت آن تشریح می گردد. این روش، ضعف الگوهای اقتصادسنجی را مرتفع می کند و قادر به بکارگیری اغلب متغیرهای طرف عرضه و طرف تقاضا می باشد و تدوین نهایی الگو می تواند در پیش بینی درآمدهای مالیاتی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تلاش مالیاتی، الگوی اقتصاد سنجی تلاش مالیاتی، الگوی سیستم دینامیکی، تلاش مالیاتی بالقوه، اقتصاد زیرزمینی، شاخص تلاش مالیاتی، Vensim، Eviews
  • خسرو پیرانی، الیزابت سلطانی شیرازی * صفحه 43

    در این مقاله با استفاده از الگوی رگرسیونی (OLS) و آمارهای سری زمانی یک دوره 21 ساله به برآورد ظرفیت مالیاتی استان فارس پرداخته می شود. کل درآمدهای استان، ارزش صادرات، ارزش واردات، سهم ارزش افزوده بخش صنعت، کشاورزی و خدمات در تولید ناخالص داخلی و متغیر مجازی جنگ از مهمترین عوامل تاثیر گذار در سطح مالیات و ظرفیت مالیاتی استان در سه بخش کل مالیاتها، مالیات مشاغل و مالیات بر شرکتها طی سالهای: 82 1362 می باشند. یافته های این مطالعه بیانگر وجود شکاف مالیاتی در سه بخش مالیات مشاغل، شرکتها و کل مالیاتها بوده که حاکی از وجود ظرفیتهای بالقوه در این بخشها می باشد. کوشش مالیاتی طی سالهای دوره از 1 کوچکتر بوده و کوچکتر از 1 بودن کشش پذیری مالیاتها نیز بیانگر این مطلب است که سیستم مالیاتی در سالهای اوایل دوره تا حدودی ناکارا بوده ولی در سالهای اخیر عملکرد مالیاتی در استان فارس بهبود یافته است.

    کلیدواژگان: ظرفیت مالیاتی، کوشش مالیاتی، کارائی مالیاتی
  • میررستم اسدالله زاده بالی صفحه 73
    یکی از وظایف اصلی دولت ها در تمامی اقتصادها فراهم نمودن زمینه های لازم برای حصول عدالت اقتصادی و به تبع آن، توزیع عادلانه درآمدها است و یکی از ابزارهای سیاستی جهت رسیدن به این مهم مالیات ها می باشد. بررسی تغییرات وضع رفاهی مردم در طول سال های مشخصی، امکان تجزیه وتحلیل نتایج سیاست های اقتصادی درآن دوره را فراهم می سازد. در این تحقیق به بررسی اثر مالیات بر توزیع درآمد طی دوره (84- 1353) پرداخته شده است. بدین نحو که ابتدا عوامل موثر بر نابرابری و وضعیت توزیع درآمد طی دوره مورد نظر توضیح داده شده و سپس با استفاده از اقتصادسنجی و با روش ols تاثیر مالیات ها بر شاخص توزیع درآمد (ضریب جینی) بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است که با افزایش نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی و کاهش نرخ مالیات مستقیم به مالیات غیرمستقیم ضریب جینی بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: ضریب جینی، توزیع درآمد، مالیات
  • تاثیر انجام حسابرسی مالیاتی بر وقفه مالیاتی قانونی / مطالعه موردی اداره کل امور مالیاتی مودیان بزرگ
    حمیدرضا وکیلی فرد، محمود نظرپور، مهدی عموری صفحه 93
    در بررسی اقلام درآمدی دولت، درآمدهای مالیاتی یکی از مهمترین منابع به حساب می آیند. لذا بحث تامین منابع مالیاتی به منظور کسب درآمدهای لازم برای دولت از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. نظام مالیاتی در کشور ما سابقه زیادی دارد اما از کارایی لازم برخوردار نیست. بنابراین اصلاح ساختار مالی دولت از اهم برنامه ریزی ها و سیاست های اقتصادی دولت است. به دنبال این امر یکی از محورهای اصلی برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، تحول در نظام مالیاتی کشور بود که به موجب آن سازمان امور مالیاتی کل کشور در سال 1380 ایجاد گردید. به دنبال آن، به موجب ماده 272 قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 27/11/1380، استفاده از خدمات حسابداران رسمی و سازمان حسابرسی در نظام مالیاتی کشور مجددا احیا شد. از طرفی نیز با توجه به تغییرات ارزش پول در زمانهای مختلف بر اساس تغییر سطح عمومی قیمتها، وقفه در وصول درآمدهای مالیاتی در یک سیستم اقتصادی، درآمد حقیقی دولت را کاهش می دهد. لذا ضروری است که بحث چگونگی وصول درآمدهای مالیاتی مورد بحث قرار گیرد. این تحقیق با بررسی عملکرد مالیاتی اشخاص حقوقی که از ماده 272 ق.م.م استفاده کرده اند و مقایسه آن با سالهای قبل از اجرای این ماده، به دنبال تاثیر انجام حسابرسی مالیاتی بر وقفه قانونی مالیاتی بوده است. یافته های تحقیق مبین آن است که با اجرای ماده فوق، میزان وقفه قانونی مالیاتی در جامعه آماری مورد بررسی افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: مالیات، حسابرسی مالیاتی، جامعه حسابداران رسمی، وقفه مالیاتی قانونی، وقفه مالیاتی غیرقانونی
  • مجید رضایی دوانی صفحه 121
    تشخیص تفاوت آثارمالیات های اسلامی بر سرمایه گذاری و مالیات های مرسوم منوط به شناخت ویژگی ها و تفاوت های آن دو است. مقاله با بیان انواع منابع مالی دولت اسلامی و خصوصیات هر یک،اولا نشان می دهد که نرخ پایین، ثبات و عبادی بودن از بروز عدم کارایی جلوگیری می کند. ثانیا، اثر خمس و زکات بر سرمایه گذاری تفاوت دارد. ثالثا، برخی از مالیات ها مثل مالیات بر مصرف یا دستمزد درمیان مالیات های شرعی وجود ندارد.رابعا، ممکن است اثر مالیات حکومتی در محیط اسلامی مشابه اثر آن با مالیات های مرسوم از بعد نظری باشد. در پایان، اثر مالیات های شرعی بر سرمایه گذاری بررسی و نشان داده شده که به صور مختلف از سرمایه گذاری حمایت کرده است.
    کلیدواژگان: منابع مالی دولت اسلامی، مالیات های اسلامی و ویژگی ها، اثر مالیات های اسلامی بر سرمایه گذاری
  • سید ضیاالدین کیا الحسینی صفحه 149
    خمس یکی از واجبات مالی در اسلام است. آیه 41 سوره انفال بر وجوب و موارد مصرف آن دلالت داشته و در نزد ائمه شیعه(ع) خمس به نحو کلی بر هفت چیز تعلق می گیرد. یکی از موارد مهم آن خمس ارباح مکاسب است. با توجه به نرخ و شرایط وجوب آن می تواند ماهیت مالیات داشته باشد لکن تفاوت هائی نیز بین آن با مالیات مصطلح وجود دارد. موارد مصرف آن دلالت بر آن می کند که یکی از مهمترین اهداف جعل آن، هدف توزیعی است. به دلیل گستره شمول آن بر همه موارد درآمد و ثبات نرخ آن می تواند کمترین تعارض را با کارائی داشته باشد. بنابراین، در این نوشتار در ابتدا با بیان شرایط تعلق و معافیت های آن، حدود موضوع را از این دو حیث معلوم کرده سپس، براساس دیدگاه بعضی از فقهاء که خمس را از جمله درآمدهای دولت اسلامی می دانند و با نگاهی مالیاتی به آن، روش های متفاوت برای برآورد مالیات در هر کشور را بیان می کنیم. با توجه به اطلاعات اقتصادی موجود در مورد خمس ارباح مکاسب و متغیرها و پارامترهای مربوط به آن، روش توزیع دوطرفه پارتو را برای برآورد خمس ارباح مکاسب در بین دهک های مختلف درآمدی معرفی نموده و سپس، بر اساس آمارهای موجود مقدار بالقوه آن را برای سال های مطالعه تخمین می زنیم و در آخر به مقایسه ضریب جینی- به عنوان یک شاخص توزیعی- قبل و پس از اداء خمس می پردازیم.
    کلیدواژگان: خمس ارباح مکاسب، مالیات، توزیع خمس، توزیع پارتو و ضریب جینی
  • حسن آقانظری صفحه 179
    ساختار حقوقی مالیات خراج با خمس و زکات تفاوت اساسی دارد زیرا وضع این مالیات از اختیارات حاکمیت است نه تکالیف الزامی الهی. دو ویژگی گستردگی پایه خارج و انعطاف پذیری نرخ آن زمینه مقایسه بین این نوع مالیات را با مالیات ارزش افزوده مصرفی فراهم نموده است.
    کلیدواژگان: خراج، خمس، زکات، مالیات ارزش افزوده مصرفی
|
  • Nematollah Falihi Page 9
    Tax effort shows the percentage of nominal tax revenues being realized. In other words, the difference between the nominal and the realized tax bases indicates the tax effort and if the nominal tax base equals the realized, then we can say that a full tax effort has occurred. Both the economic literature and the empirical studies have considered the tax to national income ratio as the tax effort. Variables determining tax effort are classified into two categories (Bird, 2002): First, supply-side variables which are being used in most traditional studies including such variables as per capita income, share of value added of the agriculture sector, inflation, openness of the economy, and the extent to which tax collection authorities make efforts. Second, demand-side variables which explain the roles of social institutions and emphasize on the citizen's inherent motives and people's attitudes towards making use of benefits of paying taxes. The most important demand-side variables are tax morality, shadow economy, tax evasion and income distribution inequalities. In this paper, two methods have been used to study tax effort. The first is the econometrics method which has been used in most domestic and foreign studies. In this method, a part of demand-side variables such as per capita income, share of value added of the agriculture sector, inflation, and population growth is taken into account and after estimating the model, the tax effort exerted is measured in respect to taxes on consumption, wealth, business income, and corporate income both in the whole country and in the seven provinces of Tehran, Guilan, East Azerbaijan, Khorassan, Isfahan, Khouzestan, and Fars. But as for the second method, namely, the "system dynamics approach", the preliminaries of designing a model have been mentioned and the advantages thereof have been described. This method resolves the shortcomings of econometrical models and is able to make use of most of supply-side and demand-side variables and as such, it can eventually be used in forecasting tax revenues.
  • Kosrow Piraie, Elizabet Soltani Shirazi Page 43

    In this paper, I deal with estimating Fars province taxable capacity through OLS regression model and making use of time series data of a period of 21 years. Among the most important variables affecting the province tax levels and taxable taxes in respect of total taxes, tax on business, and corporate tax during the years 1983-2003, I have mentioned such variables as values of incomes and exports, value added of industry sector, value of exports, and the province total revenues. The findings show that there are tax gaps in all three kinds of taxes mentioned above due to the existence of potential capacities in the sectors thereof. Tax effort index during the intended period has been less than unit but it has gradually improved in recent years. As the tax elasticity is lower than one, it can be concluded that the tax system has relatively been inefficient in the early years of the period under investigation though in recent years, the tax performance has relatively been raised.

  • Mirrostam Asadollahzadeh Bali Page 73
    One of the essential functions of governments in all economies is to satisfy the prerequisites of achieving economic equality and to fairly distribute the acquired incomes. Taxes are considered as one of policy-making instruments to be used for achieving these goals. An exploration of changes in the welfare conditions of people during certain periods of time would make it possible to analyze the outcomes of economic policies adopted throughout those periods. The present research has been devoted to an investigation of the impacts of taxes on the income distribution during the period 1974-2005. To do the task, I have firstly explained the factors affecting the inequalities and the conditions of income distribution during the intended period and then, through making use of econometrical techniques and OLS model, I have studied the impacts of taxes on the income distribution index (Gini coefficient). Research findings indicate that an increase in the Tax/GDP ratio as well as a decrease in the rates of direct taxes (in comparison with the rates of indirect taxes), results in the raising of the Gini coefficient.
  • Hamidreza Vakili Fard, Mahmood Nazarpour, Mehdi Amouri Page 93
    Tax revenues are one the most important resources of the government incomes and, therefore, the issue of how to provide tax resources in order to achieve the required government income is of great significance. The Iranian tax system is not as efficient as it must be in spite of the fact that it has a long history as a governmental organization. So, doing reforms in the state fiscal structure is among the most important issues within the economic plans and policies. One of the fundamentals of the Islamic Republic of Iran's Third Economic, Social and Cultural Development Plan has been devoted to reforms in the state tax system which led to the establishment of the Iranian National Tax Administration (INTA) in the year 2001. Subsequently, by virtue of the article 272 of the Iranian Direct Taxes Act, making use of services provided by certified public accountants and by members of Iranian Association of Certified Public Accountants (IACPA) for tax audit purposes was again revived. On the other hand, due to changes in money values in different times on the basis of changes in the general levels of prices, tax lags will result in a decrease of real government revenues and as such, it seems necessary to discuss about how to collect taxes in due time. The present research aims at studying the impacts of tax audits by IACPA members on tax lags through making a comparison between tax performances of the corporations using IACPA services prior and after the implementation of the article 272. Research findings indicate that the implementation of the above-mentioned article has resulted in an increase of legal tax lags in the statistical population under study.
  • Majid Rezaie Davani Page 121
    Exploring the differences between impacts of Islamic taxes / ordinary taxes on investment requires recognition of their properties and their differences. The paper shows, through mentioning kinds of Islamic government financial resources and the characteristics of each one, that firstly, the low rate of Islamic taxes, their stability, and their payments being considered as an act of worship, all and all prevent the problem of inefficiency; secondly, the impacts of Khoms on the investment differ from the impacts of Zakah; thirdly, some taxes such as tax on consumption or salary are not taken into account within the discussion of Islamic taxes; and fourthly, the impacts of governmental taxes within Islamic environment may theoretically be similar to those of ordinary taxes. The paper has eventually explored the impacts of Islamic taxes on the investment and has showed that they have supported investments in various ways.
  • Seyed Ziaoldin Kiaolhoseini Page 149
    One of the financial duties referred to as 'vajeb' in Islamic instructions, is called as 'Khom's which literally means 'a fifth of one's annual net income' to be paid for charity purposes. The verse 41 of Al-Anfal chapter of the Holy Quran has necessitated payment of Khoms and the cases it is to be consumed for. According to Shia Imams, Khoms is generally imposed on seven categories one of which is called as 'Arbah-e Makaseb Khom's which is particularly dynamic and due to its rate and the circumstances under which it is levied, it seems to have the nature of so-called ordinary taxes in spite of some differences. Having in mind the cases where Khoms is to be consumed, it is obvious that the distributional goals have been among the most important objectives of its imposition. Khoms may have the least contrast to the principle of efficiency due to its domain of inclusion covering all kinds of income and its rate stability. According to what was said, in this paper, I have firstly mentioned the circumstanced under which Khoms is levied and the cases where individuals are exempted from paying it, and secondly, I have specified the domain of these two topics. Then, on the basis of viewpoints of some jurisconsults who have classified Khoms as one of the Islamic government's incomes and from a taxation standpoint, I have mentioned different methods of estimating it in the country. After that, regarding the economic information available about Arbah-e Makaseb Khoms and the variables and the parameters thereof, I have introduced Pareto's Two-side Distribution Method in order to estimate amounts of this Islamic tax category among the society's different income classes and I have measured its potential amounts for the years under investigation on the basis of available statistics. In the end, I have compared Gini coefficient- as an index of distribution- prior and after paying Khoms.
  • Hasan Aghanazari Page 179
    Legal structure of Kharaj tax has some essential differences with that of Zakah because the imposition of Kharaj is among the Islamic government's authorities and is not based on the individual's religious obligations. There are two properties for Kharaj tax which provide the basis for comparing it with VAT on consumption: "the inclusiveness of the tax base" and ''the flexibility of the rate".