فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات
سال بیستم شماره 61 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 6
  • جمشید پژویان، احمد محمدی * صفحه 9

    بررسی ادبیات رو به رشد در حوزه رشد و توسعه اقتصادی نشان می دهد که توانایی دولت ها در کسب درآمدهای مالیاتی از بخشهای مختلف جامعه و یا ظرفیت مالی دولت ها یکی از عوامل اساسی توسعه اقتصادی کشورها است. در این مقاله برای بررسی تاثیر ظرفیت مالی بر درآمد سرانه کشورها از تفاوتهای موجود در جنگهای خارجی آنها استفاده شده است. مطالعات تاریخی نشان می دهد که کشورها نه تنها از تجارب مختلفی در خصوص جنگهای خارجی تاریخی برخوردارند بلکه برای تامین هزینه های جنگ به سرمایه گذاری در نهادهای مالیاتی خود روی آورده اند. با تعریف متغیر «نسبت روزهایی که هر کشور درگیر جنگ خارجی بوده» و استفاده از آن به عنوان ابزاری برای ظرفیت مالی، نتایج مقاله حاضر نشان می دهد که ظرفیت مالی تاثیرات مهمی بر درآمد سرانه کشورها دارد. نتایج بدست آمده از پایایی بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: ظرفیت مالی، جنگهای خارجی تاریخی
  • تیمور رحمانی، اکبر کمیجانی، سامان فلاحی صفحه 45
    پدیده فساد می تواند از راه های مختلفی بر تامین مالی دولت و همچنین بر میزان مالیات تورمی تاثیر داشته باشد. طبق تئوری تامین مالی بهینه دولت که توسط فلپس (1973) و هلپ من و سادکا (1979) ارائه شده است، فرض می شود که دولت به عنوان یک عامل عقلایی از منابع درآمدی مختلف (مالیات در مقابل چاپ پول) به اندازه ای استفاده می کند که اثر کل اختلالی تامین مالی آن به حداقل برسد. انتظار می رود که برای یک اقتصاد با سطح بالای فساد و ثابت بودن سایر شرایط، هزینه نهایی اخذ مالیات های مستقیم و غیر مستقیم و کسب درآمد از این طریق به نسبت هزینه نهایی مالیات تورمی بالا باشد و دولت در تامین مالی خود بیشتر به اخذ مالیات تورمی وابسته باشد. برای استخراج نتایج تجربی و بررسی فرضیه های این مطالعه از نمونه ای شامل 110 کشور استفاده شده است. نتایج اصلی با بکارگیری شاخص کنترل فساد و شاخص درک فساد دلالت بر تایید (یا عدم رد) فرضیه اصلی این مطالعه دارند، به این معنی که سطح فساد بیشتر با ثابت بودن سایر شرایط منجر به افزایش نسبت مالیات تورمی می شود. همچنین، شواهد تجربی نشان می دهند که اثر فساد بر روی مالیات تورمی در کشورهای در حال توسعه بیشتر است.
    کلیدواژگان: فساد، مالیات تورمی، شاخص کنترل فساد، شاخص درک فساد
  • داریوش فروغی، منوچهر میرزایی، امیر رساییان صفحه 71
    پرداخت مالیات منجر به کاهش سود و وجوه نقد باقیمانده برای سایر ذینفعان شرکت از جمله سهامداران می شود. از این رو به طور طبیعی این انگیزه وجود دارد تا شرکت و سهامداران آن اقداماتی را جهت فرار از پرداخت مالیات انجام دهند. استراتژی های موثر جهت فرار از مالیات، مستلزم استفاده از یک سیستم گزارشگری پیچیده و مبهم است. این موضوع زمینه را برای اقدامات فرصت طلبانه مدیران فراهم می کند تا در راستای منافع شخصی خود از افشای اخبار منفی خودداری کرده و آن ها را در داخل شرکت پنهان کنند. هنگامی که این توده اطلاعات منفی وارد بازار می شود به سقوط قیمت سهام می انجامد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی رابطه بین فرار مالیاتی و ریسک سقوط آتی قیمت سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به این منظور دو فرضیه اصلی و سه فرضیه فرعی تدوین شده و به منظور آزمون این فرضیه ها، نمونه ای از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1380 تا 1388 انتخاب گردید. جهت آزمون فرضیه ها نیز از روش رگرسیون لجستیک و مدل داده های ترکیبی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، ریسک سقوط آتی قیمت سهام، نظام راهبری شرکت، سهامداران نهادی، اعضای غیر موظف هیات مدیره
  • علی شعبانی کلاته ملامحمد قلی، علی حسین زاده، یوسف احمدی صفحه 103
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین عدالت سازمانی و تعهد سازمانی کارشناسان ارشد و روسای گروه مالیاتی اداره کل امور مالیاتی استان خراسان رضوی طراحی شده است. در این پژوهش تعداد 263 نفر از کارکنان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر اساس جدول کرجسی و مورگان انتخاب شدند. برای سنجش ابعاد عدالت سازمانی از پرسشنامه استاندارد (نیهوف و مورمن،1993) و جهت سنجش تعهد سازمانی از پرسشنامه استاندارد تعهد سازمانی (آلن و می یر 1993) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری اسپیرمن و تحلیل واریانس فریدمن استفاده گردید. نتایج آزمون اسپیرمن حاکی از آن بود که بین عدالت سازمانی و ابعاد آن (توزیعی، رویه ای و مراوده ای) و ابعاد تعهد سازمانی (هنجاری، عاطفی و مستمر) همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج آزمون تحلیل واریانس فریدمن هم فرض مبنی بر برابر بودن رتبه میانگین ابعاد سه گانه عدالت سازمانی و تعهد سازمانی را رد کرد و نشان داد که عدالت مراوده ای و تعهد عاطفی بیشترین امتیاز را نسبت به سایر ابعاد عدالت سازمانی و تعهد سازمانی در سازمان دارند.
    کلیدواژگان: عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، تعهد سازمانی
  • مانیا عاله پور صفحه 121
    این پژوهش با هدف بررسی نشانه شناختی ایماژهای ارائه شده در سایت سازمان امور مالیاتی کشور و نشریه سامان؛ نشریه داخلی سازمان امور مالیاتی کشور انجام شده است. سوال اصلی این تحقیق که سعی می شود به آن پاسخ داده شود این است که «چه تصورات قالبی منفی نسبت به مالیات در ایماژهای مورد بررسی وجود دارد؟» چارچوب نظری که تحقیق بر پایه آن است، نظریات مربوط به تصورات قالبی می باشد و همچنین روش انجام این پژوهش استفاده از روش کیفی نشانه شناسی است. بر اساس نتایج تحقیق، تصورات قالبی منفی نسبت به مالیات در ایماژهای مورد بررسی وجود دارد. همچنین تصاویر قادر به حرکت در راستای اهداف سازمانی نمی باشند. اکثریت ایماژهایی که در رسانه ها استفاده می شوند از سایت های خارجی گرفته شده اند. همچنین ایماژها در کنار مطالب و گزارشات بدون اینکه رویکرد آگاهانه ای در جهت اهداف مالیاتی داشته باشند، استفاده شده اند.
    کلیدواژگان: مالیات، ایماژ، نشانه شناسی، تصورات قالبی، تصویر
  • مهنوش عبدالله میلانی، نرگس اکبرپور روشن صفحه 141
    فرار مالیاتی یکی از مسائل مهمی است که بسیاری از کشورها، بخصوص کشورهای در حال توسعه با آن درگیرند. ما در این مقاله به تخمین حجم فرار مالیاتی ناشی از اقتصاد غیررسمی با روش تابع تقاضای پول پرداخته ایم و از الگوی ARDL برای برآورد، بهره جسته ایم. نتایج نشان داد که این پدیده از سال 1370 تا 1389 افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد غیررسمی، فرار مالیاتی، روش تقاضای پول، الگوی ARDL
  • علی عسکری، غلامرضا گرایی نژاد، هانیه سماواتی صفحه 169
    این مقاله با در نظر گرفتن دو معیار کارایی و عدالت به بررسی نرخ مالیات بر ارزش افزوده بر اساس سبد مصرفی خانوار می پردازد. با توجه به اینکه روش های استاندارد برای تعیین نرخ های مطلوب اصلاح مالیاتی با محاسبه هزینه نهایی رفاه اجتماعی همگام است، بر این اساس نخست هزینه نهایی رفاه اجتماعی را محاسبه نموده و سپس از معکوس آن که بهره وری نهایی مالیات اجتماعی است برای رتبه بندی کالاها در سطوح مختلف ضریب گریز از نابرابری و برای تعیین نرخ های مطلوب مالیاتی استفاده می شود. لذا محاسبه بهره وری نهایی مالیات، نیازمند کشش های قیمتی کالاهای مختلف می باشد. این کشش ها از نتایج تخمین سیستم تقاضای تقریبا ایده آل بدست می آید. تخمین سیستم تقاضای مذکور بر اساس داده های بودجه خانوار شهری ایران برای دوره 1388 -1371 و به روش سری زمانی انجام می شود. تفسیری از رتبه بندی که در اینجا دنبال شده حاکی از آن است که کالاهای با رتبه پایین تر نسبت به کالاهای با رتبه بندی بالاتر در نرخ های مختلف ضریب گریز از نابرابری که متناسب با اهداف دولت و مبتنی بر عدالت و کارایی است به عنوان کاندید برای دریافت مالیات اضافی ترجیح داده می شوند ضمن اینکه کالاهای با جاذبه مالیاتی بالا کاندید برای اعمال نرخهای بالاتر مالیات هستند.
    کلیدواژگان: کارایی اقتصادی، عدالت اجتماعی، مالیات غیرمستقیم، بهره وری نهایی مالیات اجتماعی، سیستم تقاضای تقریبا ایده آل، ضریب گریز از نابرابری
  • حسین رحمان سرشت، محبوبه حبیبی بدرآبادی صفحه 191
    با توجه به نقش دانش آفرینی در ایجاد ارزش افزوده برای سازمان ها این پژوهش کوشیده است تا با بررسی ادبیات موضوع و انجام مطالعات میدانی، شناختی هرچه بهتر از عوامل موثر بر خلق دانش در سازمان فراهم آورد. این پژوهش ابتدا با تکیه بر تحقیقات پیشین و ادبیات موضوع آن دسته از ویژگی هایی که می تواند بر خلق دانش در سازمان موثر باشد را شناسایی نموده، سپس به صورت موردی با استفاده از روش های آماری ای چون آزمونT، آزمون میانگین و آزمون همبستگی عوامل موثر بر دانش آفرینی در سازمان امور مالیاتی کشور را -به عنوان یک سازمان دولتی فاقد سامانه های مدیریت دانش- مورد بررسی قرار دهد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که از میان 30 مولفه شناسایی شده، هشت مولفه مربوط به فرهنگ، ساختار و ویژگی های منابع انسانی و سیستم های انگیزشی می توانند بر خلق دانش در یک سازمان بوروکراتیک فاقد سامانه های رسمی دانش تاثیر بگذارند.
    کلیدواژگان: خلق دانش، رهبری، ساختار، منابع انسانی، فرهنگ
  • یحیی حساس یگانه، سیدهادی هاشمی صفحه 211
|
  • Jamshid Pazhooyan, Ahmad Mohammadi Page 9

    Growing literature of economic growth and development shows that government abilities to raise revenue from taxes or fiscal capacity is a fundamental cause of the economic development. In this paper, we use differences in historical external wars to estimate the effect of fiscal capacity on income per capita. Historical and economic literature shows that countries not only have different experiences of historical external wars but also in order to wage those wars they had invested in their fiscal capacity. Exploiting differences in the share of days from 1816 to 1900 that a country was involved in an external military conflict as an instrument for fiscal capacity, we estimate large effects of fiscal capacity on income per capita. The results are robust to the inclusion of controls for the geography, democracy, openness, legal origins, religion, fractionalization, outliers, different instruments for fiscal capacity, and different indexes for fiscal capacity.

    Keywords: Fiscal Capacity, Historical External Wars
  • Teimour Rahmani, Akbar Komijani, Saman Fallahi Page 45
    Corruption affects government finance and inflation tax level in different ways. According to the Optimal Government Finance Theory (Phelps, 1973; Helpman and Sadka, 1979), government as a rational agent uses different revenue sources to the extent that the total distortion effect of its financing is minimized. To achieve this, the marginal cost of inflation tax should be equal to the marginal cost of direct and indirect taxes. We expect that for an economy with high levels of corruption, ceteris paribus, the marginal cost of direct and indirect taxes is relatively high compared to the marginal cost of the inflation tax. A sample of 110 countries has been used to extract the empirical results. The main results have been obtained through using the Control of Corruption Index (CCI) for the period 1996- 2009. The empirical findings support our hypothesis. A higher level of corruption results in higher inflation tax. In order to check the robustness of our results, the main hypothesis has been examined by using Corruption Perception Index (CPI) for the period 2001- 2009. The results are the same. Moreover, the findings show that the effect of corruption on inflation tax is greater in developing countries.
    Keywords: Inflation tax, Optimal Government Finance Theory
  • Daryoush Foroghi, Manouchehr Mirzaei, Amir Rasaiian Page 71
    Tax payment results in reducing profits and remained cash for other stakeholders including shareholders of a company. So, naturally companies and its shareholders have motives to take some measures to evade tax. Effective strategies for tax evasion involves use of a complex and ambiguous reporting system. Since, Tax evasion can create opportunities for managers to pursue activities that are designed to hide bad news and accumulate them within firm. When the accumulated negative information, release into the market leading to stock price crash. The main propose of the present study is to investigate the relationship between tax avoidance and the future stock price crash risk in Tehran stock exchange. To do this, two main hypotheses and three subsidiary ones were specified and tested, a sample was selected among the listed companies in TSE during 1380-1388(2001-2009). Also, to test the hypotheses, the method of logistic regression and the model of pooling data were applied. The results indicated that, there is a positive relationship between tax evasion and future stock price crash risk.
    Keywords: Tax Avoidance, Stock Price Crash Risk, Corporate Governance, Institutional Investors, Outside Directors
  • Ali Shabani Kalate Mollamohammad Qoli, Ali Hosseinzadeh, Yousef Ahmadi Page 103
    This research is designed to examine the relationship between organizational justice and organizational commitment among the senior experts and heads of tax groups in the General Office of tax affairs in Khorasan Razavi province in 1389. In this research, 263 personnel are selected in the method of the classical random sampling based on Morgan and Krjsy table. For evaluating the dimensions of the organizational justice and evaluating the organizational commitment, the standard questionnaire (Niehoff and Moorman, 1993) and standard questionnaire of the organizational commitment of Allen and Meyer (1993) were used. For analyzing the data, the analytical methods of Spearman and Freedman variance analysis were used. The results of Spearman analysis showed that there is a meaningful relationship between organizational justice and its components (distribution, procedural and Interactional) and areas of the organizational commitment (normative, affective and Continuance). The results of the variance analysis of Freedman rejected the average rate equally of the triple dimensions of organizational justice and organizational commitment and showed that communication justice and normative commitment have the most privileged to other dimensions of organizational justice and organizational commitment in this organization.
    Keywords: Organizational Justice, Organizational Commitment, Procedural Justice
  • Mania Alehpour Page 121
    This research aims to explore the images that have been displayed in the website of Iran’s Tax Organization Affairs and Saman publication. The main question of this research to be responded is to survey the negative stereotypes exist about tax in the images that have been reviewed. Theoretical framework of this research is based on the stereotypes theories and the methodology will follows the semiotics quality. This research will demonstrate that there are negative stereotypes about tax in the reviewed images. One more result is that the images do not pursue the organizational goals. The majority of the images used in mediums are taken from external websites. It seems that the images used in the subjects and reports do not support the tax policies.
    Keywords: Tax, Image, Semiotic, Stereotype
  • Mahnoush Abdollahmilani, Narges Akbarpourroshan Page 141
    Tax evasion is considered as a major problem for governments in many countries especially in developing countries. Because it affects tax revenue therefore, it reduces the government’s ability in providing public goods. The objective of this paper is to estimate and analyze tax evasion from the underground economy in Iran during 1370-89.Keywords: Tax Evasion, Underground Economy, Currency Demand Approach, ARDL Model
  • Ali Askari, Gholamreza Geraienejad, Hanie Samavati Page 169
    Considering the equity and efficiency aspects, this article assesses the rate of Value Added Tax on household consumption basket. As the standard approach to determine desirable directions of tax reforms is in harmony with the approach to compute the marginal social welfare cost, first marginal social welfare cost is calculated, and its inverse which is the marginal social tax productivity has been used for ranking of goods in various levels of inequality aversion coefficient and desirable tax rates. The calculation of marginal social tax productivity requires price elasticity of different goods. This elasticity is obtained from Almost Ideal Demand System (AIDS) estimation's results. Almost Ideal Demand System estimation is based on household expenditure survey of Iran has been done for period of 1371-1388 by time serie's approach. The interpretation of ranking followed here is that goods ranked lower are preferred to goods ranked higher as candidates for additional taxation, goods with high tax appeal are candidates for higher tax rates.
    Keywords: Efficiency, Equity, Indirect tax, Marginal Social Tax Productivity, Almost Ideal Demand System, Inequality aversion
  • Hossein Rahman Seresht, Mahboubeh Habibi Badrabadi Page 191
    The purpose of this study is to find more about the factors influencing knowledge creation in organizations through an exploratory study that was conducted in Iranian national Tax organization. In this paper, those characteristics which can influence knowledge creation in organizations have been identified based on reviewing the previous research and the related literature then a case study was conducted by using T Test, Mean and Correlation Test of the factors influencing knowledge creation in Iranian National Tax Organization as an organization without knowledge management systems. The results indicated that among 30 identified components, 8 components related to culture, structure and human resources characteristics and Motivational Systems can influence knowledge creation in a bureaucratic organization without formal knowledge management systems.
    Keywords: Knowledge Creation, Leadership, Structure, Human Resources, Culture
  • Yahya Hassas Yeganeh, Seyed Hadi Hashemi Page 211
    The more the auditor-client economic bonding, the more the possibility of the auditor independence compromise to obtain future benefits from non-audit fees. So many rules limiting the cooperation fields of auditor to her/his client such as management consulting have been enacted. According to the Article 272, Direct Tax Act of Iran, companies can use the Certified Public Accountant's and Audit Organization's services for assessing taxable income. There is a permanent question whether receiving more benefits from tax auditing leads to the economic bonding of auditor to client and as a result diminishes his/her independence? As independence is intrinsic and invisible, it can not be measured directly. Therefore, this research has been conducted by using proxies such as relation between non-audit fees and tax audit fees, the audit report's provisions of condition, continuation of cooperation with the auditor (auditor tenure) and reported income quality. The results of statistics analytics indicated that tax audit fees have no effect on auditor independence during 2001 to 2009.
    Keywords: Non, audit Fees, Audit Fees, Auditor Independence