فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات
سال بیست و دوم شماره 72 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حمید خادم*، محمود لاری دشت بیاض، علی عبدی، زهرا مرویان حسینی صفحه 9
    مالیات به عنوان یکی از مهم ترین منابع مالی دولت، نقش به سزایی در رشد اقتصادی و توزیع درآمد ایفا می کند. سهم مالیات از کل درآمدهای عمومی در میان کشورها، متفاوت است و میزان آن بستگی به سطح توسعه و ساختار اقتصادی آنها دارد. با عنایت به نقش مالیات در اقتصاد که یک اهرم مالی تخصیصی- توزیعی می باشد، پدیده فرار مالیاتی که بر گرفته از عدم رعایت اخلاق حرفه ای می باشد؛ به عنوان یک ضد ارزش می تواند تهدیدی جدی برای فرهنگ مالیاتی و به تبع آن تداوم زندگی اجتماعی و تحقق رفاه اجتماعی باشد و به همین علت ضرورت شناخت عوامل بروز و تشدید فرار مالیاتی به دلیل بی توجهی به جنبه های اخلاقی و ارائه راهکارهایی در این خصوص بحثی در خور مطالعه و بررسی می باشد. هدف اصلی این پژوهش بررسی رفتار اخلاقی مودیان بزرگ مالیاتی استان خراسان رضوی بر اساس دیدگاه اخلاقی فوکو از اندیشمندان پست مدرن، در مورد حقیقت گویی می باشد.
    کلیدواژگان: مالیات، حقیقت گویی، اخلاق مودیان، فرهنگ مالیاتی، فرار مالیاتی
  • مهرداد گودرزوندچگینی*، حمیدرضا رضایی کلیدبری، مرتضی طالشی صفحه 37
    استفاده از کارت امتیازی متوازن به تنهایی برای بررسی راهبردهای سازمانی دارای معایبی می باشد که در این مقاله سعی شده است با ترکیب روش تحلیل شبکه ای فازی و کارت امتیازی متوازن این معایب رفع گردد. بدین منظور در مرحله اول چشم انداز، استراتژی ها، و شاخصهای مرتبط با هر کدام از مناظر کارت امتیازی متوازن مشخص شده و در مرحله دوم با استفاده از نظر خبرگان و به کارگیری روش تحلیل شبکه ای فازی وزنهای راهبردها، وجوه و شاخصهای کارت امتیازی متوازن تعیین گردد. در نهایت این مدل در اداره کل امور مالیاتی گیلان بررسی شده که با توجه به تجزیه و تحلیل های انجام شده وزن استراتژی اول (کشف منابع جدید مالیاتی، بهینه سازی عملیات واحدیابی و شناسایی درآمدهای واقعی فعالان اقتصادی) 30/0، وزن استراتژی دوم (فرهنگ سازی، ارتقاء و حفظ کرامت مردم در نظام اداری) 25/0، وزن استراتژی سوم (آموزش و بهسازی نیروی انسانی) 225/0 و وزن استراتژی چهارم (توسعه فن آوری اطلاعات) 225/0 در این اداره کل به دست آمد. همچنین وزن مناظر کارت امتیازی متوازن نیز به صورت مالی 42/0، مشتری 27/0، فرآیندهای داخلی 15/0 و رشد و یادگیری 17/0 به دست آمده است.
    کلیدواژگان: راهبرد، کارت امتیازی متوازن، فرایند تحلیل شبکه ای، منطق فازی
  • عباسعلی ابونوری*، سمیه زیوری مسعود صفحه 63
    در این تحقیق تاثیر درآمدهای مالیاتی بر رشد اقتصادی و توزیع درآمد در کشور ایران و کشورهای منتخب عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) طی دوره زمانی 1990 تا 2011 با استفاده از داده های پانل مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور از روش OLS برای تخمین مدل رشد اقتصادی کشورهای OECD، روش سری زمانی برای تخمین مدل رشد اقتصادی ایران و روش GMM برای تخمین مدل ضریب جینی کشور ایران و کشورهای OECD استفاده شده است. نتایج بیانگر این است که: افزایش درآمدهای مالیاتی رابطه مستقیم و مثبت با رشد اقتصادی دارد و با افزایش درآمدهای مالیاتی ضریب جینی افزایش می یابد و در نتیجه نابرابری درآمد بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: درآمدهای مالیاتی، رشد اقتصادی، توزیع درآمد، ضریب جینی، ایران، کشورهای OECD
  • سید رضاحسینی * صفحه 87
    امروزه برنامه های تامین اجتماعی علی رغم ضرورت انکار ناپذیر و تمامی دستاوردهای مثبتی که داشته اند، با چالش ها و بحران های مهمی در ناحیه تامین منابع مالی مواجه اند. یکی از مهمترین این چالش ها، چالش مربوط به انتخاب یکی از منابع مالیاتی و یا حق بیمه ای به عنوان منبع مالی تامین اجتماعی است. در این زمینه در حالی که نظام های بوریجی (مانند انگلیس و دانمارک) منابع مالیاتی را ترجیح می دهند، در نظام های بیسمارکی (مانند آلمان و فرانسه) استفاده از منابع حق بیمه ای شیوع بیشتری دارد. در نظام مالیاتی و تامین اجتماعی ایران نیز در حال حاضر (صرف نظر از اختصاص یک درصد از مالیات بر ارزش افزوده به مخارج بهداشت و درمان در بودجه سال 93 و کسر بودجه نهادهای تامین اجتماعی که از محل بودجه عمومی دولت جبران می شود) ارتباط تعریف شده ای میان درآمدهای مالیاتی دولت و انجام وظیفه تامین اجتماعی وجود ندارد و مخارج تامین اجتماعی عمدتا متکی بر درآمدهای بیمه ای است. بی گمان انتخاب یکی از این دو منبع، علاوه بر اینکه به زمینه های تاریخی پیدایش و رشد الگوهای تامین اجتماعی در کشورها وابسته است، از برخی معیارهای اساسی مانند کارآمدی، عادلانه تر بودن، شفافیت، سهولت و... نیز پیروی می کند. این مقاله به روش تحلیلی – توصیفی به دنبال اثبات این فرضیه است که بر اساس اصول و معیارهای برگرفته از منابع اسلامی و تحلیل ویژگی های قابل استنباط از منابع و مصارف مالیات های اسلامی و همچنین تحلیل مقایسه ای ویژگی ها و پیامدهای منابع مالیاتی و حق بیمه ای متداول در تامین مالی تامین اجتماعی، استفاده از منابع مالیاتی بر منابع حق بیمه ای ارجحیت دارد. تحلیل پیامدهای مثبت گزینش منابع مالیاتی به جای منابع بیمه ای از دیگر اهداف این مقاله است.
    کلیدواژگان: تامین مالی، تامین اجتماعی، مالیات، حق بیمه اجتماعی
  • سعید اسمعیلی*، سعید جبارزاده کنگرلویی، مرتضی متوسل صفحه 113
    هدف این پژوهش بررسی رابطه هموارسازی سود مشمول مالیات با اجتناب مالیاتی و محتوای اطلاعاتی سود مشمول مالیات شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای دست یابی به هدف پژوهش، 87 شرکت طی دوره 8 ساله از سال 1383 تا 1390 مورد بررسی قرار گرفته است. در پژوهش حاضر هموارسازی سود مشمول مالیات به عنوان متغیر مستقل و اجتناب مالیاتی و محتوای اطلاعاتی سود مشمول مالیات به عنوان متغیر وابسته مورد بررسی قرار گرفته است. جهت اندازه گیری اجتناب مالیاتی از دو نماد نرخ موثر مالیات جاری و نرخ موثر مالیات نقدی جاری استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که هموارسازی سود مشمول مالیات رابطه مثبت و معناداری با اجتناب مالیاتی دارد ولی با محتوای اطلاعاتی سود مشمول مالیات رابطه معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: هموارسازی سود مشمول مالیات، اجتناب مالیاتی، محتوای اطلاعاتی سود مشمول مالیات
  • احمد اسدزاده*، امین تسلیمی بابلی، بتول جلیلی صفحه 135
    مقاله حاضر به بررسی آثار تورمی و آثار توزیعی اجرای مالیات بر ارزش افزوده بر بخش های مختلف اقتصادی در ایران می پردازد. نتایج حاصل از بررسی ها نشان می دهد که از 29 گروه اصلی محصولات (91 گروه محصول فرعی)، 15 گروه در نتیجه مالیات بر ارزش افزوده از افزایش قیمت بیشتری برخوردارند و 14 گروه دارای آثار تنازلی می باشند و افزایش قیمت آن ها کمتر از نرخ مالیات می باشند. بر اساس نتایج میانگین وزنی که بیانگر متوسط آثار تورمی مالیات بر ارزش افزوده در کل اقتصاد است، در صورت اعمال مالیات بر ارزش افزوده بدون معاف کردن هیچ یک از بخش ها، پیش بینی می شود با ساختار مفروض در اقتصاد کشور حدود 4/7 درصد تورم داشته باشیم و در صورت اعمال مالیات بر ارزش افزوده پس از معاف کردن بخش های تورم زا در حدود 4/3 درصد تورم خواهیم داشت و ضریب جینی قبل از اعمال مالیات بر ارزش افزوده، از سایر ضریب جینی ها کمتر می باشد، لیکن تفاوت بین این ضرایب بسیار ناچیز است به طوری که تفاوت ضرایب جینی پس از اعمال مالیات بر ارزش افزوده از 0017/0 تا 0052/0 تغییر می کند، در واقع می توان گفت جانشینی مالیات بر ارزش افزوده با مالیات های غیر مستقیم، اثر تنازلی ایجاد می کند، اما این اثر بسیار ناچیز است و با اعمال معافیت ها و نرخ های چندگانه می توان آن را کاهش داد.
    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، اثر تورمی، اثر توزیعی، توزیع درآمد
  • محمود روستا*، سید عبدالله حیدریه صفحه 157
    مالیات به دلیل اهمیت آن در جبران مخارج عمومی و آثار اقتصادی که به همراه دارد، همواره مورد توجه دولت و اقتصاددانان بوده است و مطالعات متعددی پیرامون این مقوله توسط محققان در حوزه های مختلف انجام گرفته است که فرار مالیاتی از آن جمله می باشد. بررسی فرار مالیاتی و عوامل شکل گیری آن کمک می کند تا اصلاحات قانونی لازم، برای جلوگیری و کاهش رشد آن انجام شده و زمینه لازم برای افزایش کارایی نظام مالیاتی و درآمدهای مالیاتی فراهم شود. بر این اساس در این مقاله با استفاده از دسته بندی ارائه شده جهت عوامل و زیر عوامل فرار مالیاتی و بررسی سوابق نسبت به انجام تحلیل سلسله مراتبی (AHP) اقدام شده است که بر این اساس مهمترین عامل اصلی فرار مالیاتی، عامل ساختاری و اداری تعیین شده و مهمترین زیر عوامل اجتماعی و فرهنگی، اخلاق مالیاتی، مهمترین زیر عامل قانونی، کارایی نظام مالیاتی و مهمترین زیر عامل اقتصادی، وضعیت حقوق و سلامت نفس کارکنان سازمان امور مالیاتی می باشد.
    کلیدواژگان: مالیات، فرار مالیاتی، تحلیل سلسله مراتبی
  • فرزین رضایی*، غلامرضا کردستانی، محسن شهری صفحه 175
    هدف اساسی تحقیق حاضر، بررسی رابطه بین ساختار حاکمیت شرکتی با نرخ موثر مالیاتی شرکت های پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این تحقیق، نرخ موثر مالیاتی از دو جنبه تعهدی و نقدی مورد توجه قرار گرفته است. نمونه آماری تحقیق شامل 107 شرکت پذیرفته شده در بورس می باشد که داده های آنها در طول 9 سال (1382 تا 1390) گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. الگوی آزمون فرضیات از تحقیق ماهنتیران (2011) اقتباس شده است. در این الگوی رگرسیونی نرخ موثر مالیاتی (تعهدی و نقدی) به عنوان متغیر وابسته و تابعی از ساختار حاکمیت شرکتی و متغیرهای کنترلی تلقی شده است. جهت انتخاب نمونه آماری مناسب، در این تحقیق از روش نمونه گیری حذفی سیستماتیک (غربالگر) استفاده شده است. در مجموع، یافته ها نشان می دهند که بین ساختار حاکمیت شرکتی با نرخ موثر مالیاتی ارتباط مستقیم و معنادار برقرار می باشد.
    کلیدواژگان: نرخ موثر تعهدی مالیاتی، نرخ موثر نقدی مالیاتی، درصد مالکیت دولتی، درصد مالکیت مدیریتی، ترکیب هیات مدیره
  • عسگر پاک مرام*، ابراهیم مددی زاده، یعقوب بهنمون صفحه 201
    برنامه ریزی مالیاتی، استفاده بهینه از ابزارهای قانونی و نیز مشوق ها و معافیت های ارائه شده توسط دولت به منظور کاهش میزان مالیات پرداختی و یا معاف شدن از پرداخت مالیات می باشد. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر برنامه ریزی مالیاتی بر عملکرد بازار شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. معیار سنجش برنامه ریزی مالیاتی، پس انداز مالیات و عملکرد بازار شرکت، نسبت کیوتوبین می باشد. بر این اساس، اطلاعات مورد نیاز پژوهش از 65 شرکت پذیرفته شده در بورس طی سال های 1383-1390 استخراج و مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش جهت آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین برنامه ریزی مالیاتی، رشد فروش و اندازه شرکت با عملکرد بازار شرکت رابطه معنی داری وجود ندارد. همچنین، نتایج نشان می دهد که بین عمر شرکت و اهرم مالی با عملکرد بازار شرکت رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی مالیاتی، عملکرد بازار شرکت، پس انداز مالیات
|
  • Hamid Khadem *, Mahmoud Laridashtbayaz, Ali Abdi, Zahra Marvianhosseini Page 9
    Tax is one of the most important financial resources of governments which plays major role in economic growth and income distribution. Tax to general revenue share is different among countries and its level is based on economic structure and development. Regarding tax role as a financial leverage، tax evasion phenomenon resulted from non- observance of professional moral is detriment for tax culture، social life and welfare. So، it is necessary to recognize underlying factors and its solutions for tax evasion resulted from neglecting moral aspects. The main goal of this research is to study moral behavior of LTU taxpayers of Khorasan Razavi province based on Foco’s moral view، who is one of post modern.
    Keywords: Tax, Truth telling, Tax Culture, Tax Evasion
  • Mehrdad Goodarzvand Chegini *, Hamidreza Rezaee Kelidbari, Morteza Taleshi Page 37
    There are some shortcomings using Balanced Scorecard for reviewing organizational strategies. This paper attempts to remove these weaknesses by combining the Fuzzy Analytic Network Process with Balanced Scorecard. Therefore at the first phase، perspectives، strategies and related indices according to different aspects of Balanced Scorecard have been specified and at the second phase، the strategies’ weights، and different aspects and indices of Balanced Scorecard have been determined by using experts’ views and the Fuzzy Analytic Network Process. Finally this model has been investigated in Gilan General Tax Affairs Directorate and the results have indicated that the first strategy weight (i. e. discovering new tax resources، optimizing the operations of discovering businesses units and identifying real income of economic activists) is 0. 30، the second strategy weight (i. e. developing culture، public curtsey in administrative system)، is 0. 25، the third strategy weight (i. e. human resources training and restructuring) is 0. 225 and the fourth strategy (i. e. developing IT) is 0. 225.
    Keywords: Strategy, Balanced Scorecard, the Fuzzy Analytic Network Process, Fuzzy Logic
  • Abbasali Abounoori *, Somayeh Zivari Masoud Page 63
    In this paper، tax revenues effect has been investigated on economic growth and income distribution in Iran and 20 selected OECD countries by using Panel Data during the period 1990 to 2011. For this purpose، it applies OLS method to estimate OECD countriesʼs economic growth model، time-Series method to estimate Iran’s economic growth model and GMM method to estimate OECD countries and Iran’s Gini coefficient model. The results illustrate that: (1) There is a direct and positive relationship between economic growth and tax revenues increase; and (2) Gini Coefficient increases with the increase in tax revenues and accordingly income inequality increases.
    Keywords: Tax Revenues, Economic Growth, Income Distribution, Gini Coefficient, Iran, OECD Countries
  • Seyed Reza Hoseini * Page 87
    Nowadays، despite the undeniable necessity and all positive achievements that they have، social security programs face significant challenges and crises in the area of financing. One of the most important challenges is the challenge concerning the selection of tax resources and insurance premium as the financial funds of social security system. In this case، while Beveridge systems (such as the UK and Denmark) prefer tax resources، it is more prevalent in Bismarck systems (such as Germany and France) use of insurance premium resources. In Iran''s social security and tax system (regardless of the allocation of a percentage of the value added tax (VAT) on the cost of health care in the 2014، Iran''s public budget which should be compensated from the government''s public budget)، there has been no defined relationship between state tax revenues and social security duty and social security expenditure is mainly based on insurance income. Undoubtedly، the selection of one of the two sources، not only depends on historical contexts of emergence and the growth of social security patterns in countries، but also follows from some basic criteria such as efficiency، being more just، clarity، easiness، etc. This research paper، with an analytical-descriptive method، was to prove this hypothesis that based on the principles and criteria drawn from Islamic sources and the characteristics capable of being inferred from the resources and uses of Islamic taxes، as well as a comparative analysis of the characteristics and consequences of the current tax and insurance premium resources in social security financing، the use of tax resources is preferred to insurance premium. Analysis of the positive consequences of the selection of tax resources instead of insurance premium was the other objective of this paper.
    Keywords: Financing, Social security, Tax, Insurance premium
  • Saeed Esmaeeli *, Saeed Jabbarzade Kangarlouee, Morteza Motavassel Page 113
    The aim of this research is to investigate the Taxable income Smoothing relationship with Tax avoidance and Information content of taxable income in Tehran Stock Exchange listed companies. For achieving research objectives، in eight-year period (2004 until 2011)، 87 accepted active companies are studied. In this research Taxable income smoothing as an independent variable and Tax avoidance and information content of taxable income as a dependent variable are examined. To investigate Tax avoidance، two proxies namely Current Effective Tax Rate (CURETR) and Cash Effective Tax Rate (CASHETR) are used. The Final results show that Taxable income smoothing has a significant and positive relation with tax avoidance but It doesn’t have significant relation with information content of taxable income.
    Keywords: Income Smoothing, Taxable Income, Tax Avoidance, Information Content
  • Ahmad Asadzadeh *, Amin Taslimibabeli, Batoul Jalili Page 135
    In this research، inflationary and distributive effects of VAT on different Iranian economic sectors are investigated. The results indicate that from 29 main category products (91 sub-category products)، 15 category products have more price increase and 14 ones have lower price increase related to tax rate. According to weighted average results which present mean inflation effects of VAT in general Economy، 7. 4 percent inflation would be predicted if VAT was implemented without any exemption، and if some inflationary sectors were exempted، the inflation rate would be 3. 4 percent. According to the calculated Gini coefficients، it can be observed that Gini coefficients before VAT implementation are lower than other Gini coefficients. The difference between these Gini coefficients is unimportant so that the difference ranges from 0. 0017 to 0. 0052 after VAT implementation. In fact it can be said that indirect taxes substitution with VAT has regressive effects which is insignificant and can be decreased by exemptions and multi rates.
    Keywords: VAT, Inflationary Effect, Distributive Effect, Income Distribution
  • Mahmoud Rousta *, Seyed Abdollah Heidarieh Page 157
    As tax revenue are used for financing public expenditures and consequently have economic impacts، so governments and economists focus on it permanently. Many researches have been done in different fields including tax evasion. These studies help us to develop necessary reforms to prevent tax evasion and even decreasing it so that tax system efficiency and tax revenue will be increased. In the present paper at first we have classified tax evasion causes by using AHP. Accordingly، the results indicate that the most important cause of tax evasion is structural- administrative factor، the most important social and cultural factor is tax morale، the most important legal factor is tax system efficiency and the most important economic factor is Iranian Tax Administration’s employees’ salaries، soul and body healthiness.
    Keywords: Tax, Tax Evasion, Analytic Hierarchy Process
  • Farzin Rezaee *, Gholamreza I. Kordestan, Mohsen Shahri Page 175
    The main objective of the present research is to investigate the relationship between corporate governance structures with corporate effective tax rate of the firms listed in Tehran Stock Exchange. Therefore the effective tax rate has been focused from cash and accrued sides. The statistical research sample includes 107 firms listed in Tehran Stock Exchange and the related data is for the period of 9 years from 1382 until 1390. The model for testing hypotheses has been adapted from Mahenthiran. S. (2011). In the regression model of research، the effective tax rate (cash and accrued) is dependent variable and it is a function of corporate governance structure and control variables. In order to select appropriate statistical sample، systematic omission sampling method was used. The results indicate that there is a significant relationship between corporate governance structures with corporate effective tax rate.
    Keywords: Accrued Effective Tax Rate, Cash Effective Tax Rate, State Ownership Percentage, Management Ownership Percentage, Directors Board Composition
  • Asgar Pakmaram *, Ebrahim Madadizadeh, Yaghob Behnamoon Page 201
    Tax planning is efficient utilizing of regulatory tools، incentives and exemptions offered by the government to reduce the amount of taxes paid to the government. The purpose of this study is to investigate the impact of tax planning on the market performance of firms listed in Tehran Stock Exchange (TSE) during the period of 2004 to 2011. The measure of tax planning is tax savings and the firm''s market performance is proxied by Tobin''s q ratio. The population of study includes all firms listed in TSE، from which، 65 firms are selected as research sample. In this study، multivariate linear regression model is used to test the hypotheses. The findings indicate that there is no significant relationship between tax planning، firms size، sales growth with firms market performance. In addition، the results indicate that there is a significant relationship between firm’s age and financial leverage with firms market performance.
    Keywords: Tax Planning, Firms Market Performance, Tax Savings