فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات - سال بیست و سوم شماره 73 (بهار 1394)

پژوهشنامه مالیات
سال بیست و سوم شماره 73 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن دستگیر، ناصر ایزدی نیا، علی عسکری، سید مهدی رمضانی صفحه 9
    انتخاب مودی بر اساس معیار ریسک و برنامه ریزی حسابرسی، نیازمند شناسایی سطح ریسک هر مودی است و شناسایی ریسک هر مودی نیز مستلزم شناسایی عوامل موثر بر ریسک می باشد. در سازمان امور مالیاتی ایران، مدل کامل و جامعی جهت انتخاب مودیان بر پایه ارزیابی سطح ریسک و انتخاب مودی جهت حسابرسی وجود ندارد. در این تحقیق 15 متغیر مستقل به عنوان عوامل موثر بر ریسک تمکین اشخاص حقوقی شناسایی و در قالب 3 فرضیه اصلی و 14 فرضیه فرعی، معنی داری آنها با متغیر وابسته ریسک تمکین مودی در بین 228 مودی حقوقی اداره کل امور مالیاتی غرب تهران مورد آزمون قرار گرفته است. از آزمونهای مختلفی متناسب با نوع متغیرهای مستقل جهت آزمون فرضیات استفاده گردید.
    کلیدواژگان: مدل حسابرسی مالیاتی مبتنی بر ریسک، ریسک تمکین اشخاص حقوقی، ریسک عدم تمکین، مدیریت ریسک، مدیریت تمکین مالیاتی
  • یگانه موسوی جهرمی، محمدرضا عبدی، الهام غلامی صفحه 45
    یکی از اصول اساسی بودجه بخش عمومی جامعیت است. مخارج مالیاتی که یکی از اقلام مخارج دولت است باید در فرآیند بودجه ریزی لحاظ گردد. به طور کلی، مخارج مالیاتی امتیازات مالیاتی (ارفاق مالیاتی، کسورات مالیاتی، مشوق مالیاتی، معافیت مالیاتی، اعتبارات مالیاتی، تخفیف نرخ مالیاتی و تعویق مالیاتی) است که به منظور دستیابی به اهداف اجتماعی، مالی و اقتصادی مختلف برقرار می شود لیکن منجر به انحراف از سیستم مالیات مبنا می گردد. بر این اساس، مخارج مالیاتی، درآمد مالیاتی از دست رفته منتج از هر نوع رفتار مالیاتی تبعیضی و یا ترجیحی با برخی مودیان مالیاتی است. مصادیق مخارج مالیاتی در قوانین مالیاتی کشورهای مختلف می تواند متفاوت باشد و طیفی از امتیازات مالیاتی را در برداشته باشد. در این مقاله، پس از معرفی ساختار سیستم مبنای هنجاری برای نظام مالیات بر ارزش افزوده ایران، با توجه به شناسایی حدود 17 مورد مخارج مالیاتی از میان مفاد قانونی و بخشنامه های مالیات مذکور، مخارج مالیاتی این نظام از روش درآمد از دست رفته، برای سال های 1388 تا 1391، با استفاده از اطلاعات در دسترس مربوط به ده مورد از مخارج مالیاتی محاسبه شده است. سهم مخارج مالیاتی از کل درآمد مالیات بر ارزش افزوده طی سال های مطالعه، روندی کاهشی داشته و به طور متوسط در حدود 66 درصد بوده است.
    کلیدواژگان: مخارج مالیاتی، مالیات بر ارزش افزوده، مالیات مبنا، امتیازات مالیاتی، روش درآمد از دست رفته
  • علی رحمانی، مهناز ملانظری، زهرا اربابی بهار صفحه 71
    این پژوهش به بررسی رابطه بین تفاوت مالیات تشخیصی و ابرازی با اجتناب از مالیات، در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1385 تا 1391 می پردازد. در این تحقیق برای اندازه گیری اجتناب از مالیات، از روش نرخ موثر مالیاتی استفاده شده است. همچنین برای بررسی های بیشتر، علاوه بر روش نرخ موثر، از روش دسایی و دارماپالا (2006) و روش نرخ موثر با لحاظ معافیت ها استفاده شده است. این پژوهش، از نوع مطالعه همبستگی مبتنی بر داده های ترکیبی است که 360 سال- شرکت به عنوان نمونه انتخاب شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که تفاوت مالیاتی- حسابداری با اجتناب از مالیات رابطه معناداری دارد. لذا افزایش اجتناب از مالیات، تفاوت مالیات تشخیصی و ابرازی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: تفاوت مالیاتی، حسابداری، اجتناب از مالیات، نرخ موثر مالیاتی، مالیات تشخیصی، مالیات ابرازی
  • اکبر براتی، فرشید نمامیان صفحه 91
    یکی از مهمترین ارکان اصلاح نظام مالیاتی، استفاده از فناوری اطلاعات و مفهوم دولت الکترونیک است که چند سالی است در قالب مدل مالیات الکترونیکی مورد توجه قرار گرفته و حرکتهایی نیز در جهت کاربردی نمودن و ساماندهی نظام مالیات الکترونیک، تدوین گردیده است. پژوهش حاضر به بررسی و سنجش عوامل موثر بر پذیرش اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی می پردازد، و پس از شرح و تفسیر تحقیقات انجام شده در سایر کشورها، داده های جمع آوری شده از جامعه مورد مطالعه، در قالب آمار تحلیلی و به دو صورت توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. در ادامه روابط بین متغیرهای موجود در مدل مفهومی پژوهش بررسی شده و از طریق الگوهای آماری مناسب، فرضیه های پژوهش مورد آزمون قرار می گیرد. گذر از مراحل بالا مستلزم استفاده از روش های تحلیل آماری مناسب و اطمینان از دقت و صحت این استنباط ها است، که طی پژوهش با حساسیت بالایی، رعایت و بازنگری شده اند. نتایج نشان می دهد که متغیرهای فنی و زیرساختی، تاثیرات اجتماعی، انتظار تلاش، مسائل قانونی، انتظار کارایی، دسترسی به اطلاعات و ریسک درک شده به ترتیب دارای ضریب اهمیت و تاثیر بیشتری در عوامل موثر بر پذیرش الکترونیکی اظهارنامه مالیاتی می باشند.
    کلیدواژگان: اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی، نگرش مودیان مالیاتی، مباحث فنی، زیر ساختی
  • الهام روستایی دره میانه، زهرا دیانتی دیلمی، بهمن بنی مهد صفحه 123
    استراتژی تجاری شرکت بیانگر نحوه رقابت شرکت در بازار انتخابی خود شرکت است. شرکت می تواند برای تقویت استراتژی تجاری خود، مجموعه سیاست ها و فعالیت هایی را به کار گیرد که با استفاده از آنها بتواند به یک مزیت رقابتی پایدار در بازار انتخابی خود دست یابد. از آنجایی که استراتژی های شرکت بر اساس تمایل شرکت برای مقابله با ریسک و عدم قطعیت شکل گرفته است، بنابراین استراتژی که شرکت انتخاب می کند می تواند بر سطح اجتناب مالیاتی تاثیر بگذارد. از این رو در این تحقیق رابطه بین استراتژی تجاری شرکت و سطح اجتناب مالیاتی مورد بررسی قرار می گیرد. یافته های بررسی، 65 شرکت در بازه زمانی 1383 تا 1390 را نشان می دهد. زمانی که اجتناب مالیاتی بر مبنای نرخ موثر مالیاتی نقدی بلندمدت سنجیده می شود میان استراتژی تجاری شرکت و نرخ موثر مالیاتی نقدی بلندمدت رابطه معناداری وجود دارد. بر این اساس، شرکت هایی که به دنبال حداقل کردن هزینه ها هستند، نسبت به شرکت هایی که به دنبال فرصت رشد بیشتر و نوآوری در تولید هستند، از اجتناب مالیاتی پایین تری برخوردارند. همچنین نتایج نشان داد زمانی که اجتناب مالیاتی بر مبنای نرخ موثر مالیاتی دفتری سنجیده می شود، میان استراتژی تجاری شرکت و نرخ موثر مالیاتی دفتری رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، نرخ موثر مالیاتی نقدی بلندمدت، نرخ موثر مالیاتی دفتری، استراتژی تجاری شرکت
  • فرزین رضایی، آزاد عظیمی صفحه 157
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی رابطه بین ساز و کارهای حاکمیت شرکتی و مدیریت مالیاتی در شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به منظور آزمون فرضیه ها، 80 شرکت طی سال های 1383 تا 1390 انتخاب گردید. جهت آزمون فرضیه ها نیز از مدل داده های ترکیبی استفاده شد. نتایج نشان داد که: 1) بین میزان مالکیت سهامداران نهادی و متغیرهای نرخ موثر مالیات نقدی بلندمدت و نرخ موثر مالیات تعهدی بلندمدت رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد، اما بین میزان مالکیت سهامداران نهادی و متغیرهای نرخ موثر مالیات نقدی و نرخ موثر مالیات تعهدی رابطه معناداری مشاهده نشد. 2) بین نقش دوگانه مدیر عامل و نرخ موثر مالیات نقدی نیز رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد، اما بین نقش دوگانه مدیر عامل و متغیرهای نرخ موثر مالیات نقدی بلندمدت، نرخ موثر مالیات تعهدی و نرخ موثر مالیات تعهدی بلندمدت رابطه معناداری مشاهده نشد. 3) بین استقلال اعضای هیئت مدیره و متغیرهای نرخ موثر مالیات نقدی، نرخ موثر مالیات نقدی بلندمدت، نرخ موثر مالیات تعهدی و نرخ موثر مالیات تعهدی بلندمدت رابطه معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: سهامداران نهادی، استقلال اعضای هیئت مدیره، نقش دوگانه مدیر عامل، مدیریت مالیاتی، نرخ موثر مالیاتی
  • داریوش فروغی، محمدحسن فدوی، امین حاجیان نژاد صفحه 181
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر سیاست های اجتناب مالیاتی بر نوع گزارش حسابرس است. سیاست های اجتناب مالیاتی به خط مشی ها و روش هایی اشاره می کند که با هدف کاستن از مالیات شرکت به کار می رود. معیارهای استفاده شده برای نشان دادن اجتناب از پرداخت مالیات، یک منهای نرخ موثر مالیاتی، تفاوت سود مشمول مالیات و سود حسابداری می باشد. بازه زمانی پژوهش بین سال های 1380 تا 1389 و نمونه پژوهش شامل 75 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون لاجیت استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که بین معیارهای اجتناب از پرداخت مالیات و گزارش غیر مقبول حسابرس رابطه مثبت وجود دارد. به عبارت دیگر نتایج نشان داد که افزایش اجتناب از پرداخت مالیات تاثیر مثبتی بر اظهار نظر غیرمقبول حسابرس دارد. همچنین نتایج حاکی از این بود که وجود نظارت خارجی موثر منجر به کاهش تاثیر مثبت اجتناب از پرداخت مالیات بر گزارش غیر مقبول حسابرس خواهد شد. به عبارت دیگر، وجود نظارت خارجی موثر، منجر به کاهش فرصت های انحراف منافع توسط مدیران و نیز کاهش تاثیرات منفی اجتناب مالیاتی بر اظهارنظر مقبول حسابرس خواهد شد. فرصتی که در نتیجه نبود شفافیت در گزارشگری مالی به دلیل فعالیت های اجتناب از پرداخت مالیات، برای مدیران به وجود آمده است.
  • محمد جواد توکلی، حسین بحرینی صفحه 201
    امروزه مالیات نقش برجسته ای در فراهم نمودن بودجه دولت ها و برنامه های تامین اجتماعی ایفا می کند. در این گفتار به بررسی این می پردازیم که آیا در رویکرد اسلامی تفاوتی بین مالیات های حمایتی و خدماتی وجود دارد یا خیر. فرضیه مقاله این است که این دو نوع مالیات متفاوت هستند و در نتیجه چگونگی تجهیز و تخصیص آن دو نیز متفاوت است. بر اساس یافته های تحقیق، این تفاوت به طور عمده متاثر از فلسفه و کارکرد این دو نوع مالیات است. مالیات های حمایتی عمدتا به صورت حق فقرا در اموال ثروتمندان مطرح می شوند. در مقابل، مالیات های خدماتی به عنوان هزینه خدمات دولت برای عمران و مدیریت اجرایی جامعه می باشند. یکی از آثار این تفکیک، استفاده از سیاست های متفاوت در ترغیب مردم به پرداخت آن است. در این چارچوب فرهنگ سازی مالیاتی در مالیات های حکومتی با تاکید بر ارتباط بین مالیات و خدمات دریافتی توسط مودیان و در مالیات حمایتی بر اساس ارتباط بین مالیات و خدمات ارائه شده برای فقر زدایی و تامین اجتماعی صورت می گیرد. یکی از لوازم تفکیک بین مسئولیت های مالیات های حمایتی و خدماتی، عدم مقبولیت معافیت مالیات خدماتی برای پرداخت کنندگان مالیات های حمایتی است.
    کلیدواژگان: مالیات های شرعی، مالیات های متعارف، مالیات حمایتی، سیاست گذاری مالیاتی، اخلاق مالیاتی
  • ناصر حمیدی، فاطمه محمدی صفحه 231
    در این مقاله، عوامل موثر بر فرار از مالیات مستغلات در استان قزوین مورد شناسایی و اولویت بندی قرار گرفته است. برای انجام این کار از مبانی نظری تحقیق، نظر خبرگان و متخصصان در زمینه مالیات مستغلات استفاده و جمعا 25 عامل شناسایی گردید. ابتدا با تکنیک DEMATEL رابطه های ممکن، شدت تاثیر روابط و اهمیت هر یک از عوامل مشخص و سپس از ترکیب فرآیند تحلیل شبکه ای و DEMATEL برای وزن دهی و رتبه بندی عوامل استفاده شد. قدرت DANP نسبت به روش های نسل اول روابط علی- معلولی این است که در این روش تعداد مقایسات زوجی به شدت کاهش می یابد و اخذ نظر از خبرگان ساده تر می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد بالا بودن آمار و پرونده های هر واحد مالیاتی از بالاترین رتبه و ضعف نظام اطلاعات مالیاتی، کمبود نیروی انسانی متخصص در مالیات مستغلات، سطح فرهنگ مالیاتی در جامعه، ضعف سیستم الکترونیکی در شناسایی و ثبت صحیح مودیان مالیاتی و عدم ایجاد اعتماد بین مودی و دولت و سازمان از درجه اهمیت کمتر و در رتبه های بعدی به عنوان عوامل موثر بر فرار از مالیات مستغلات قرار دارند.
    کلیدواژگان: مالیات، مالیات مستغلات، فرار مالیاتی، حوزه مالیاتی، DANP
|
  • Mohsen Dastgir, Naser Izadinia, Ali Askari, Sayed Mahdi Mahdi Ramezani Page 9
    Taxpayers risk-based audit selection and audit planning requires identification of each taxpayer’s risk which in turn requires identification of factors affecting risks. There is no complete and comprehensive model for the selection of taxpayer based on the assessment of the risk level and selection of the taxpayer for audit in Iranian National Tax Administration (INTA). In this study، 15 independent variables as the influencing factors on corporate compliance risk have been identified and tested in the form of three main hypotheses and 14 sub-hypotheses. These independent variables have significant relationships with the taxpayers’ compliance risk independent variable among 228 corporates of the Tax Affairs General Directorate of West of Tehran. The different tests appropriate to the type of independent variables were used to test the hypotheses.
    Keywords: Risk – based Tax Audit Model_Corporate Compliance Risk_Non_Compliance Risk_Risk Management_Tax Compliance Management
  • Yeganeh Mousavijahromi, Mohamadreza Abdi, Elham Gholami Page 45
    A basic requirement of a public sector budget is comprehensiveness. Tax expenditure، which is one the government expenditures should be included in the budget process. In general، tax expenditures refer to the special tax provisions that give favorable tax treatment for an activity or a group of taxpayers (e. g. tax allowances، tax deduction، tax incentive، tax exemption، tax credit، tax rate relief and tax deferral) in order to achieve different social، fiscal and economic goals (Nordic working group، 2010:6)، but lead a deviation from a baseline tax system. Accordingly، tax expenditures is the tax revenue forgone resulting from any discriminatory or preferential tax treatment with some taxpayers. Instances of tax expenditures can be different in various countries’ tax laws and contain a range of favorable tax treatment. In this paper، after introducing the normative baseline for Iran’s Value Added Tax system (VAT)، regarding to identifying 17 tax expenditures instances through the provisions of the VAT law، the VAT tax expenditure via the revenue forgone method has been computed by using available data of the 10 instances of VAT expenditures for years from 2009 to 2012. The ratio of VAT expenditures to VAT revenue has had decreasing trend and an average of about 66 per cent during the mentioned years.
  • Ali Rahmani, Mahnaz Mollanazari, Zahra Arbabibahar Page 71
    This paper investigates the relationship between book- tax differences with tax avoidance of firms listed in Tehran Stock Exchange during the period 2006 to 2013. We used effective tax rate method for measuring tax avoidance. Also، for more investigations، the method of Desai & Darmapala (2006) was used. This research studies correlation based on panel data. The result suggests that book- tax differences have significant relationship with tax avoidance. So، increase in tax avoidance increases the book-tax differences.
    Keywords: Book, Tax Differences, Tax Avoidance, Effective Tax Rate, Assessed Tax, Declared Tax
  • Akbar Barati, Dr Farshid Namamian Page 91
    One of the most important fundamentals of tax system reforms is to utilize Information Technology (IT) which has been focused as an electronic tax model within the past few years and more to the point، some actions have been taken and codified in order to apply and organize the electronic tax system. The present study investigates factors affecting adoption of electronic tax returns، and after explaining the undertaken studies regarding this issue in other countries، it presents the descriptive and inferential analyses of data which has been gathered from the related statistical society. Thereafter، an examination of the relations existing among the variables of the conceptual model of the study in hand has been undertaken and the research hypotheses have been tested through the adequate statistical patterns. The results demonstrate that the technical-infrastructural variables، social implications، expected efforts، regulatory issues، expected efficiency، access to information and perceived risk hold the highest significance coefficients and the most impact on the effective factors of adopting the electronic tax returns respectively.
    Keywords: Electronic Tax Returns, Taxpayers\ Attitudes, Technical, Infrastructural Topics
  • Elham Rostaei Darehmiane, Zahra Dianati Dilami, Bahman Banimahd Page 123
    A firm’s business-level strategy dictates how the firm competes in its chosen line of business. A firm can strengthen its business strategy by using a set of policies and activities to achieve a sustainable competitive advantage in its chosen market. The firms’ strategies are based on firms’ willingness to deal with risk and uncertainty، so the strategy that firms choose can affect the level of tax avoidance. Thus، this paper investigate the relationship between firm’s business strategy and level of tax avoidance. The results of the study on 65 firms in the period of 2004 until 2012 show that when tax avoidance is measured by long-run cash effective tax rate، there is a significant relationship between firm’s business strategy and long-run cash effective tax rate. The Results suggest that those firms that focus on minimizing and reducing costs، have fewer taxes avoidance than firms that follow a strategy focusing on opportunities for further growth and innovation in production. Also the results show that when tax avoidance is measured by book effective tax rate، there is no significant relationship between business strategy and book effective tax rate
    Keywords: Tax Avoidance, Long, run Cash Effective Tax Rate, Book Effective Tax Rate, Business Strategy
  • Farzin Rezaei, Azad Azimi Page 157
    The aim of the present study، is to investigate the relationship between corporate governance mechanisms and tax management in manufacturing companies listed on the Tehran Stock Exchange. In order to test the hypotheses، 80 companies were selected during 1383 to 1390. The panel data was used to test the hypotheses of the model. The results show that 1) There is a direct and significant relationship between the amount of institutional shareholders ownership and variables long-run cash effective tax rate and long-term accrual effective tax rate، but there was no significant relationship between the amount of institutional shareholders ownership and variables cash effective tax rate and the accrual effective tax rate; 2) There is an inverse and significant relationship between the dual role of CEO and cash effective tax rate، but there was no significant relationship between the dual role of CEO and variables long-run cash effective tax rate، the accrual effective tax rate and long-term accrual effective tax rate; 3)There was no significant relationship between the board members independence and variables the cash tax effective rate، long-run cash effective tax rate، the accrual effective tax rate and long-term accrual effective tax rate.
    Keywords: Institutional Shareholders, Board Independence, CEO Dual Role, Tax Management, Effective Tax Rate
  • Dr Dariush Foroghi, Mohammad Hasan Fadavi, Amin Hajian Nejad Page 181
    The main objective of this study is to investigate the impact of tax avoidance policies on the type of auditor''s report. Tax avoidance Policies refer to the policies and procedures that are applied to reduce the corporation tax. The criteria used to measure taxes avoidance are the one minus effective tax rate and the difference between accounting profit and taxable profit. The sample of 75 companies listed on the Tehran Stock Exchange is investigated for the period of 2002 to 2011 and logit-regression method is used to test the research hypotheses. The results show the positive relationship between tax avoidance criteria and auditor''s non-acceptable opinion. In other words، increase in tax avoidance criteria has a positive impact on the auditor''s non-acceptable opinion. The results indicate an effective external monitoring reduces the impact of tax avoidance on the auditor''s non-acceptable report. That is، an effective external monitoring lessens diversion opportunities and interests of managers and reduces the negative effects of tax avoidance on auditor''s non-acceptable opinion. The opportunities that emerge for managers due to non- transparent financial reporting when applying tax avoidance policies.
    Keywords: Tax Avoidance, Audit Report, Institutional Ownership
  • Mohammadjavad Tavakoli, Hussein Bahreini Page 201
    Nowadays tax plays an important role in financing the government budget and social security plans. The current paper tries to answer the question “whether we could differentiate between common taxes versus religious taxes from an Islamic perspective. The two types of taxes، we hypothesize، are different and hence their mobilization and expenditure are also different. The findings of the paper show that such a difference roots in the philosophy and functioning of these two types of taxes. Religious taxes are mostly considered as the right of the poor in the properties of the rich. In contrast، taxes are the costs of the services provided by the state for development and administrative affairs. One of the important advantages of the proposed distinction is the availability of different policies for mobilizing them. To cultivate tax morals for common taxes، it is recommended to concentrate on the link between the tax and the facilities provided for taxpayers. Religious taxes، however، could be encouraged by making a link between the tax and the facilities provided for poverty eradication and social security improvement. Rejecting tax exemption claims from facility taxes for social security taxpayers is another important requirement of the propose distinction between facility and social security taxes.
    Keywords: Religious Taxes, Conventional Taxes, Facility Taxes, Social Security Taxes, Tax Policy, Tax Ethics
  • Naser Hamidi, Fatemeh Mohammadi Page 231
    In this paper، the factors influencing real estate tax evasion in Qazvin province have been investigated، identified and prioritized. Finally a total of 25 factors were determined through study of theoretical research and survey of experts’ and specialists’ views in the field of real estate taxes. At first، DEMATEL technique was used to determine possible relationships، their severity and importance of each factor and then this technique was combined with the process of network Analysis and used for weighting and ranking factors. DANP power is a method which reduced the number of dyadic comparisons extremely and makes obtaining the opinion of Experts easier than the first generation of causal -effect relationships. The results show that high statistics and records of every single tax unit is the most important factor، and tax information system weakness، lack of human resources specialized in real estate taxes، the tax culture level in society، lack of proper electronic system of identification and registration of taxpayers، Lack of trust between the taxpayers and the government are the next in rank among the factors contributing to real estate taxes evasion.
    Keywords: Taxes, Real Estate Tax, Tax Evasion, Tax Area, DANP