فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات - سال بیست و پنجم شماره 81 (بهار 1396)

پژوهشنامه مالیات
سال بیست و پنجم شماره 81 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی حسین صمدی، سید محمد میرهاشمی* صفحه 11
    هدف اصلی این مطالعه بررسی اثر سیاست های مالیاتی بر کارآفرینی در کشورهای مختلف است. به این منظور، از آزمون های ریشه واحد لوین، لین و چو (2002)، آزمون ایم، پسران و شین (2003)، آزمون انتخاب بین داده های پانلی و تلفیقی و آزمون انتخاب بین اثرات ثابت و تصادفی (آزمون هاسمن) برای داده های دوره زمانی 2002 تا 2014 برای سه گروه از کشورهای منبع محور، کارایی محور و نوآور محور استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر نرخ مالیات بر فعالیت های کارآفرینانه در کشورهای با طبقه بندی مختلف متفاوت است، به صورتی که نرخ مالیات در کشورهای منبع محور و کارایی محور اثر منفی و معنی داری بر کارآفرینی داشته است درصورتی که در کشورهای نوآور محور اثر معنی داری نداشته است.
    کلیدواژگان: سیاست های مالیاتی، کارآفرینی، کشورهای منبع محور، کشورهای کارایی محور، کشورهای نوآور محور، روش مبتنی بر داده های پانلی
  • مهنوش عبدالله میلانی، علی نصیری اقدم، پریسا مهاجری، مریم آریان نژاد صفحه 33
    نظام مالیات بر ارزش افزوده، نظام مالیاتی مدرنی است که می تواند نقش مهمی را در اصلاح نظام مالیاتی ایفا نماید و منابع مالی مورد نیاز دولت را برای انجام وظایف گسترده اش فراهم کند. اما ماهیت تنازلی بودن این نوع مالیات سبب شده تا دولت در راستای دستیابی به یکی از اهداف مهم که همانا کاهش نابرابری و توزیع عادلانه درآمد است، با مانع جدی مواجه شود. به منظور تخفیف اثر تنازلی بودن مالیات ها، به طور کلی دو اقدام اساسی قابل شناسایی است: نخست، اعطای معافیت به آن دسته از کالاهایی که سهم زیادی در سبد بودجه خانوارهای کم درآمد دارند، و دوم، طراحی یک نظام مالیاتی با نرخ های چندگانه که در آن، کالاهای ضروری با نرخ پایین تر و کالاهای لوکس مورد استفاده طبقات بالای درآمدی با نرخ های بالاتر مشمول مالیات شوند. راهکار دوم، ضمن پیچیده نمودن سیستم مالیاتی، هزینه های تمکین و اجرا را بالا می برد و به همین دلیل، در ایران راهکار نخست مد نظر است. در مقاله حاضر، بر آنیم که با استفاده از آمارهای هزینه-درآمد خانوار (به تفکیک شهری و روستایی) طی سال های 1388 تا 1392 و با به کارگیری جدول داده-ستانده به منظور بهبود دقت محاسبات، این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم که اعطای معافیت ها، چه تاثیری بر تنازلی بودن مالیات بر ارزش افزوده داشته است. یافته اصلی مطالعه حاکی از آن است که معافیت ها، شدت تنازلی بودن را کاهش داده اند.
    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، معافیت مالیاتی، تنازلی بودن
  • باقردرویشی*، فرشته محمدیان صفحه 69
    اقتصاد ایران همواره تحت فشار تامین منابع برای مخارج عمومی بوده و دارای سیستم مالیاتی است که موجب اخلال در رفتار عاملان اقتصادی می شود، لذا انتظار می رود که با الگو گرفتن از اصلاحات جهانی مالیات، بتوان سیستم مالیاتی کشور را بهبود بخشید. مخالفان معتقدند که به دلیل فقدان نظام جامع اطلاعات مالیاتی، ظرفیت اجرایی پایین سازمان مالیاتی و مودیان، و ساختار اقتصادی متفاوت از کشورهای توسعه یافته انجام چنین اصلاحاتی در ایران امکان پذیر نیست. اما باید اذعان کرد که اقتصاد ایران در آینده نزدیک با سه چالش جدی در زمینه تامین اجتماعی، کاهش درآمدهای مالیاتی حاصل از تجارت و رقابت پذیری بین المللی مواجه خواهد شد. برای مقابله با این چالش ها چاره ای جز گسترش پایه های مالیاتی و کاهش نرخ های مالیات نخواهیم داشت و این مهم از طریق سیستم مالیات بر مجموع درآمد امکان پذیر است. لذا هدف اصلی این مقاله بررسی مقایسه ای سیستم مالیات بر مجموع درآمد و نسخه های تعدیل شده آن با سیستم مالیاتی ایران است. نتایج نشان می دهد که نظام مالیاتی ایران بسیار پیچیده بوده و در موارد متعددی اصول و اهداف اصلاحات مالیاتی را نقض می کند. علاوه بر این فشار مالیاتی بالا بر شرکت ها، نرخ های بالای تامین اجتماعی و فرار مالیاتی گسترده در بخش مشاغل از ویژگی هایی است که نظام مالیاتی ایران را از سایر سیستم های مالیاتی معمول در جهان متمایز می سازد. بر اساس نتایج حاصل، بهترین راه برای اصلاح نظام مالیاتی کشور انجام رفرم اساسی بر اساس سیستم مالیات بر مجموع درآمد است اما اگر به هر دلیلی (مثلا فراهم نبودن پیش نیازهای لازم یا عدم اجماع سیاسی) چنین کاری مقدور نباشد می توان با انجام برخی اصلاحات (انجام اصلاحات بر اساس مخارج مالیاتی و منافع اقتصادی، ساده سازی سیستم مالیاتی، اصلاح تورش در شیوه تامین مالی شرکت ها و تعدیل مالیات مضاعف، تعیین آستانه معافیت بر اساس فقر نسبی، تعدیل آستانه های مالیاتی؛ استهلاک و کسورات بهره نسبت به تورم، تغییر سیستم اجرایی از ساختار مبتنی بر پایه محور به ساختار مبتنی بر ماموریت محور، بهبود ادراک عدالت مالیاتی، تغییر واحد مالیاتی از فرد به خانوار، ارائه سیستم مالیاتی بدون نیاز به ارائه اظهارنامه مالیاتی از طرف مودیان) سیستم موجود را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: نظام مالیاتی ایران، اصلاحات مالیاتی، سیستم های مالیات بر درآمد، اصول مالیات بهینه
  • محمود محمودزاده*، مریم ستوده نیا صفحه 117
    با توجه به اینکه در اقتصاد ایران درآمدهای مالیاتی یکی از مهمترین منابع تامین کننده مخارج دولت بعد از درآمدهای نفتی است، لذا بررسی کارایی سیستم مالیاتی از اهمیت بسزایی برخوردار است. با توجه به اینکه کاهش درآمدهای حقیقی مالیاتی متاثر از دو عامل وجود وقفه های طولانی و سیستم مالیاتی انعطاف ناپذیر است، اگر وقفه جمع آوری مالیات ها طولانی و سیستم مالیاتی انعطاف ناپذیر باشد، تورم موجب کاهش درآمدهای حقیقی مالیاتی خواهد شد. لذا در این تحقیق سعی شده است تا با استفاده از داده های سالهای 1380 تا 1390 و با استفاده از روش هم انباشتگی جوهانسن – جوسیلیوس به محاسبه وقفه های مالیاتی و کشش قیمتی گروه های مختلف درآمدی مالیاتی استان گلستان پرداخته شود. نتایج تحقیق حاکی از آن است که متوسط طول وقفه جمع آوری مالیاتهای مستقیم حدود 11 ماه ( طول وقفه مالیات بر شرکتها 15 ماه، مالیات بر درآمد 3/15 ماه و مالیات بر ثروت 13/2 ماه ) بوده است. این در حالی است که طی دوره مورد مطالعه، وقفه جمع آوری مالیاتهای غیر مستقیم 32/5 ماه بوده است. کشش قیمتی درآمد مالیاتی مالیات بر شرکتها، مالیات بر درآمد و مالیات بر ثروت به ترتیب 79/0 ، 67/0 و 55/0 بوده است. به عبارت دیگر، متوسط کشش قیمتی مالیاتهای مستقیم 67/0 بوده است. در حالی که متوسط کشش قیمتی مالیاتهای غیرمستقیم 62/0 بوده است که هر دو کوچکتر از یک هستند که بیانگر این می باشند که سیستم مالیاتی مستقیم و غیرمستقیم نسبت به تورم بی کشش بوده و از کارایی لازم برخوردار نیست تا به نسبت تورم مالیاتها را تغییر دهد.
    کلیدواژگان: وقفه مالیاتی، انعطاف پذیری، درآمدهای مالیاتی مستقیم، درآمدهای مالیاتی غیرمستقیم، استان گلستان
  • ولی رستمی، وحید اسدزاده* صفحه 149
    این پرسش که مالیات تا چه حد بر تصمیم های سرمایه گذاری مستقیم خارجی تاثیر می گذارد، موضوع بسیاری از تحقیقات بوده و پاسخ های ارائه شده به آن با یکدیگر متفاوت می باشند. بعضی تحقیقات به طورکلی تاثیر نظام مالیاتی را درنظر گرفته و برخی به بررسی مالیات خاصی پرداخته (به خصوص مالیات بر درآمد شرکت های تجاری) و بعضی نیز به انگیزه های مالیاتی برای اهداف ویژه توجه کرده اند. بسیاری از کشورهای جهان به واسطه عدم تکافوی منابع داخلی تمایل شدیدی به جذب سرمایه گذاری خارجی پیدا کرده اند. مهمترین مانع پیش روی گسترش سرمایه گذاری خارجی وقوع مالیات مضاعف در جریان فعالیت های اقتصادی بین المللی است، به همین دلیل راهکارهای متعددی برای اجتناب از آن در نظام مالیاتی بین المللی اندیشیده شده است. روش های پرهیز از اخذ مالیات مضاعف به راهکارهای یک جانبه و دو جانبه تقسیم می شود. در میان راهکارهای یک جانبه، روش معافیت و روش اعتبار مالیاتی از مقبولیت بیشتری برخوردارند، که تاثیر مثبتی در تشویق سرمایه گذاری خارجی داشته اند. منظور از راهکارهای دو جانبه نیز، موافقتنامه های دوجانبه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف هستند که مابین کشورهای جهان منعقد گردیده وغالبا از الگوهای UN وOECD پیروی نموده اند. در گسترش سرمایه گذاری مستقیم خارجی، کارایی موافقتنامه های مالیاتی (دوجانبه) نسبت به موارد یک جانبه بیشتر محل بحث و اختلاف است.
    کلیدواژگان: مالیات، سرمایه گذاری خارجی، اجتناب از اخذ مالیات مضاعف، موافقتنامه های مالیاتی
  • ابوالفضل قربانی، کامران لایقی*، فاطمه داوودی صفحه 164
    در این مقاله شاخص‏هایی ارائه می شود که با استفاده از آن‏ها می‏توان آن دسته از کاربرانی که مشکوک به ارائه صورت‏حساب های جعلی هستند را شناسایی نمود. به کمک روش‏های داده‏کاوی می توان به صورت‏سازی هایی که مربوط به درج اطلاعات نادرست مالی و عملیاتی برای فرار از پرداخت مالیات یا کاهش آن است، پی برد. در این پژوهش، ابتدا با استفاده از الگوریتم‏های خوشه بندی[1] مانند شبکه های خودسازمانده[2] و شبکه های عصبی گازی[3]، گروه هایی از مودیان مالیاتی را که رفتار مشابهی دارند، شناسایی و سپس با استفاده از الگوریتم‏های درخت تصمیم گیری، شبکه های عصبی[4] و شبکه های بیزی[5] به شناسایی متغیرهای مربوط به رفتارهای متقلبانه، الگوهای رفتاری مرتبط و تشخیص موارد تقلب مبادرت نمود. جامعه آماری این پژوهش بنگاه های اقتصادی اعم از شرکت‏ها، کارخانه ها، کارگاه ها در شهر و استان تهران می باشد. نتایج روش‏های داده‏کاوی این پژوهش، متغیرهایی که در مورد بنگاه های اقتصادی کوچک و بزرگ و متوسط جهت ممیزی باید مد نظر قرار بگیرد را متمایز کرد و مدل شبکه عصبی با درصد صحت 92% بر روی داده های آموزش با درصد صحت 88% بر روی داده های اعتبار سنجی و با درصد صحت 89% بر روی داده های آزمون توانسته موفق به کشف فرار مالیاتی گردد.
    کلیدواژگان: فاکتورهای جعلی، کشف تقلب، داده کاوی، خوشه بندی، شبکه های عصبی، شبکه های عصبی گازی
  • سید حسین نسل موسوی*، محمود نظرپور صفحه 195
    عدم ثبت بدهی مالیاتی توسط شرکت ها از جمله مشکلاتی است که سازمان امور مالیاتی با آن مواجه است در این میان نقش حسابرسان در مواجهه با عدم ثبت بدهی مربوطه می تواند مهم باشد. اینکه چه عواملی بر آنها تاثیر می گذارد تا در برابر خواسته های صاحب کار قضاوت مطلوب و مناسبی نشان دهند همیشه مورد بحث محققین این رشته بوده است. بر همین اساس، این مقاله ابعاد فردی سرمایه معنوی (اخلاق، اصول اخلاقی، ارزشهای شخصی و فرهنگ) را به عنوان عوامل تاثیرگذار بر قضاوت حسابرسان پیشنهاد و آزمون نمود. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل رگرسیون چند متغیره مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه با توجه به بررسی خود دریافته است که مباحث مرتبط با معنویات می تواند به تعدیل قضاوت حسابرسان مستقل در مواردی همانند برخورد با عدم ثبت بدهی مالیاتی در شرکت های مورد حسابرسی بیانجامد.
    کلیدواژگان: بدهی مالیاتی، سرمایه معنوی، قضاوت حسابرسان مستقل
  • علیرضا غلامی کیان، محسن فقیه* صفحه 227
    اگرچه از آغاز هزاره سوم، موضوع اجتناب مالیاتی از زوایای گوناگونی مورد بررسی قرار گرفته است، اما شواهد اندکی در رابطه با نوع کنش آن بر معیارهای کیفیت سود از جمله قدرت پیش بینی سود وجود دارد. بر این اساس، این پژوهش درصدد است تا تاثیر اجتناب مالیاتی بر قدرت پیش بینی سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را مورد بررسی قرار دهد. به منظور آزمون فرضیه، اطلاعات 99 شرکت در دوره زمانی 1392- 1384 به صورت تحلیل داده های ترکیبی و با استفاده از نرم افزار EVIEWS 7 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد که اجتناب مالیاتی، قدرت پیش بینی سود را کاهش می دهد. به بیان دیگر، اگرچه اجتناب مالیاتی منجر به افزایش جریان های نقدی آینده گردیده اما ممکن است به دلیل عدم قطعیت و تحقق آن از قدرت پیش بینی سود بکاهد. این یافته ها می تواند توجه سرمایه گذاران را به تاثیر اجتناب مالیاتی بر کاهش سودمندی اطلاعات حسابداری و همچنین توجه سازمان مالیاتی را به تدوین الزاماتی جهت افشای برنامه ها و رویه های مالیاتی شرکت های بورسی معطوف نماید.
    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، کیفیت سود، قدرت پیش بینی سود
|
  • Page 11
    This paper investigates the effect of tax policy on entrepreneurship in different countries. Therefore, LLC and IPS panel unit root, test for pooled and panel data and Hausman test for Factor-Driven, Efficiency-Driven and Innovation-Driven Countries data have been used in period of 2002-2014. The results shows that tax rate has different effect on entrepreneurial activity in countries with different classification; Such tax rates have negative and significant effect on entrepreneurship in Factor-Driven and Efficiency-Driven countries while this effect is insignificant in Innovation-Driven Countries.
    Keywords: Tax Policy, Entrepreneurial Activity, Factor-Driven Countries, Efficiency-Driven Countries, Innovation-Driven Countries, Panel Data
  • Page 33
    The value Added Tax system is a modern system that can play an important role in reforming the tax system and financial resources required by the government to perform its heavy duties. But the regressive nature of such taxes has caused the government faces with serious obstacles to achieve one of its important goals, which is inequality reduction and fair income distribution. In order to discount the regressive effect of taxes, generally two basic actions can be identified; First, granting exemptions to those group of goods that has a large share in the low-income household's budget portfolio, and the second, designing a tax system with multiple rates, in which the essential goods are taxed with lower rates and luxury goods used by the high income classes are taxed by the higher tax rates. The second approach, while complicating the tax system, increases the compliance and enforcement costs and this is why the first approach has been adopted in Iran.
    Keywords: VAT, Tax Exemptions, Regressiveness
  • Page 69
    Iran’s economy has been always under pressure to provide resources for public spending and it is limited by a tax system that causes disruption in the behavior of economic agents; therefore, it is expected that the country’s tax system can be improved via inspiring by the global tax reforms. The opponents argue that the lack of comprehensive tax information system, low administrative capacity of the Tax Agency and taxpayers, and different economic structure of Iran make such reforms impossible in Iran. But it must be emphasized that Iran’s economy will face three major challenges in the field of social security, reduced tax revenues from international trade and competitiveness in the near future. Therefore, expanding the tax bases and lowering the tax rates is necessary in dealing with these challenges, and this is possible through the comprehensive income tax system. The main objective of this study is to investigate and compare the comprehensive income tax system and its adjusted versions with the tax system in Iran. The results show that the Iran’s tax system is very complex and violates the principles and objectives of tax reform in many cases. Furthermore, high tax burden on companies, high rates of social security, and widespread tax evasion in the self-employed section are among the features of the Iranian tax system which apart it from other common tax systems in the world. In order to reform the tax system in Iran, the best method is fundamental reforms based on the comprehensive income tax system, if it is not possible for any reason (the lack of prerequisites or political consensus), we can do some adjustments (reform in a scientific framework based on tax expenditures and economic interests; simplifying the tax system; bias correction in providing corporate finance method and mitigating double taxation ;threshold for exemption based on relative poverty; adjustment of tax threshold, depreciation, and interest deductions for inflation; change of executive system from tax-based structure to functional basis structure; improvement of tax justice perception; change the tax unit from the individual to the family; providing tax system without having to provide tax returns from taxpayers) to improve the existing system.
    Keywords: Iran's economy has been always under pressure to provide resources for public spending_it is limited by a tax system that causes disruption in the behavior of economic agents_therefore_it is expected that the country's tax system can be improved
  • Page 117
    Due to the importance of tax revenues compared to oil revenues in supplying government budget, it is necessary to study tax system efficiency. The decline in real tax revenues is affected by two factors i.e. tax lags and inflexible tax system. If tax Collection Lag is long and the tax system is inflexible, inflation will make the real tax income cut. So, in this study, we tried to use the data from 1380 to 1390 and the cointegration method of Johansen-Juselius to calculate the tax lags and price elasticity of various tax income groups in Golestan province. The results indicate that during the study period, the average tax collection lags were 11 months (companies’ tax lag was 15 months, tax income lag was about 15.3 months, and tax wealth lag was about 2.13 months and the indirect tax lag was about 3/5 months. In other words, the average direct tax collection lags were 79/10 months (11 months). However, during the study period, indirect taxes collection lags were 5.32 months which is less than the direct tax collection lags.
    Keywords: Tax Lags, Flexibility, Direct Tax Revenues, Indirect Tax Revenues, Golestan Province
  • Page 149
    The question that to what extent taxation influences on direct foreign investment has been the subject matter of many researches to which different responds were given. Some researchers, in general, have considered tax system, others survey specific types of taxes – in particular, corporate income tax- and the rest have focused on tax incentives for Special purpose. Many countries, given those inadequate domestic sources, have a strong tendency to attract foreign investment. The occurrence of double taxation in international economic activities is considered as the main obstacle facing the expansion of foreign investment, so that various solutions provided to avoid it in the international tax system. The methods of avoiding double taxation are divided into unilateral and bilateral ones. Among unilateral methods, exemption and tax credit are more acceptable which have had a positive effect in encouraging foreign investment. In the same way, the bilateral methods mean approval of bilateral enforceable agreements between countries to avoid double taxation. The efficiency of the UN and OECD in the field of tax agreements (bilateral) standards has been more controversial rather than unilateral one.
    Keywords: Tax, Foreign Investment, Avoidance of Double Taxation, Tax Agreements
  • Page 164
    In this paper, we present indices by which it is possible to characterize and detect those potential users of false invoices in a given year, depending on the information of their tax payment, their historical performance and characteristics, using different types of data mining techniques. In this research first, clustering algorithms like Self- Organizing Map (SOM) and neural gas networks are used to identify groups of similar behaviors of taxpayers. Then decision trees, neural networks and Bayesian networks are used to identify those variables that are related to conduct of fraud and/or no fraud, detect patterns of associated behavior and establishing to what extent cases of fraud and/or no fraud can be detected with the available information. We utilize some information gained from tax auditors who are working in the Tax offices of Tehran and the informal unofficial statistics and anonymous questionnaire from some companies to gain primary data to detect fraud and compare different techniques of false invoices. To determine the main indexes in false invoices, we divided taxpayers to the micro and small enterprises and on the other side medium and large enterprises and examined the factors of fraud on each groups, with neural gas networks, separately. Particularly the neural gas method found that it was possible to identify some relevant variables to differentiate between good or bad behavior, not necessarily associated with the use and sale of false invoices. Kohonen’s method however, did not provide any behavioral patterns. In the case of micro and small businesses, the percentage of correctly detected fraud cases was 92%, while in the case of medium and large enterprises, this percentage was 89%.
    Keywords: False Invoices, Fraud Detection, Data Mining, Clustering, Neural Networks, Gas Neural Networks
  • Page 195
    Unrecorded tax debt among companies is an important issue for Iranian National Tax Administration (INTA). In this regard, judgment of auditors plays an important role to help INTA while dealing with this kind of condition. Several scholars in accounting area have discussed the factors affecting auditors’ judgments. However, this study attempts to introduce and examine different components of individual view of spiritual capital (ethics, morals, personal values and culture) on auditors’ judgments. The extracted data from Iranian certified Public Accountants’ questionnaire have been tested through Spearman correlation and multiple regressions. The results of study imply that the spiritual capital of an individual could affect adjustments of auditors’ judgments when they face ethical dilemma like unrecorded tax debt.
    Keywords: Intellectual Capital, Spiritual Capital of Individuals, Independent Auditor's Opinion, Moral, Ethics, Personal Values, Culture
  • Page 227
    From the beginning of the third millennium, the issue of tax avoidance is examined from different aspects, but there is little evidence to the type of action on earning quality including earnings predictability. Accordingly, this research seeks to study the impact of tax avoidance on earnings predictability of listed companies in Tehran Stock Exchange. To test the hypothesis, the panel data from 99 companies during 2005-2013 have been analyzed by Eviews 7. The results showed that tax avoidance reduces earnings predictability. In other words, although tax avoidance has resulted in increased future cash flows but it may be reduced due to the uncertainty in realization of the earning predictability.
    Keywords: Tax Avoidance, Earning Quality, Earning Predictability