فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات - سال بیست و پنجم شماره 82 (تابستان 1396)

پژوهشنامه مالیات
سال بیست و پنجم شماره 82 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بررسی امکان اجرای الگوی مربی گری در آموزش منابع انسانی سازمان امور مالیاتی کشور براساس نظریه داده بنیاد«
    حمیدرضا یوسفی * صفحه 8
    سازمان ها برای انجام وظایف وماموریت های خود به شدت متکی به سرمایه های انسانی هستند ، توسعه سرمایه های سازمانی نیازمند برنامه ریزی آموزشی وبهره مندی از الگوها و روش های آموزشی است که حداکثر کارایی و اثربخشی رادر پی داشته باشد. آنچه در این خصوص اهمیت اساسی دارد ساختارها وشرایط وویژگی های سازمانی است که امکان اجرای موفق برنامه های آموزشی والگوهای قابل پیاده سازی را فراهم می کند.هدف از انجام این پژوهش بررسی امکان اجرای الگوی مربی گری در نظام آموزش منابع انسانی سازمان امور مالیاتی کشور است . براین اساس در چارچوب رویکرد کیفی و بکارگیری روش تحقیق داده بنیاد اقدام به بررسی وجمع آوری داده های پژوهش از طریق تحقیقات میدانی وانجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته با خبرگان و صاحب نظران ومدیران سازمان امور مالیاتی کشور شد وبه محض حصول اشباع نظری وعدم دریافت نکات و پاسخ های تکمیلی ازسوی مشارکت کنندگان در پژوهش اقدام به تجزیه وتحلیل داده های گرداوری شده در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری وکد گذاری انتخابی شد. سپس با نتیجه گیری که از مقوله های مورد بررسی صورت گرفت الگوی کیفی پژوهش طراحی شد.
    نتایج این پژوهش حاصل تجزیه وتحلیل تعداد 5 مقوله اصلی ، تعداد 20 مقوله فرعی وتعداد 32مقوله خرد است که در پنج محور اصلی شامل :« 1- شرایط علی 2- زمینه وبستر 3- شرایط مداخله گر 4- راهبردها 5- پیامدها و آثار » مورد بررسی وتجزیه وتحلیل نهایی قرار گرفت .
    در فرآیند مصاحبه های صورت گرفته تلاش شد تا از وجود افرادی استفاده شود که ضمن اشراف کامل بروضعیت منابع انسانی سازمان ، شناخت اهداف واستراتژی های درون سازمانی و فرآیند آموزش کارکنان سازمان احاطه موضوعی وعمیق داشته باشند. در نهایت براساس رویکرد کیفی یافته های پژوهش سازماندهی واز طریق تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از مصاحبه های صورت گرفته با جامعه آماری مورد نظر امکان اجرای الگوی مربی گری آموزش منابع انسانی در سازمان امور مالیاتی کشور بررسی و به تصویر کشیده شد .
    کلیدواژگان: آموزش منابع انسانی، امکان سنجی، مربی گری، نظریه داده بنیاد، الگو، سازمان امور مالیاتی کشور، کارآیی و اثربخشی
  • بهروز باقری *، جعفر باباجانی صفحه 11
    نظام های مالیاتی برای برخورد با رفتار عدم تمکین، متناسب با انگیزه های مودی، از استراتژی های گوناگونی استفاده می کنند. انگیزه مودیان از این نظر مورد توجه قرار می گیرد که مودیان یک گروه همگن نبوده و سطح تمکین هر مودی می تواند متفاوت از مودیان دیگر باشد. همچنین شرایط آن ها از یک دوره زمانی به دوره ای دیگر تغییر می کند. از سوی دیگر، در رعایت اصل عدالت مالیاتی و نیز در راستای جلب اعتماد مودیان در اتخاذ استراتژی های مناسب برخورد با مودیان مختلف از سوی سازمان مالیاتی متناسب با سطح تمکین آنها، لازم است تمکین مالیاتی در سطح هر مودی مورد اندازه گیری قرار گیرد. نظر به اینکه تاکنون چنین مدلی ارائه نشده است لذا هدف تحقیق حاضر، ارائه مدلی برای اندازه گیری تمکین مالیاتی در سطح هر مودی است. بدین منظور، پرسشنامه مبتنی بر روش های فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) و دیمتل (DEMATEL) طراحی و به 30 نفر از خبرگان مالیاتی ارسال گردید. در نهایت ضمن شناسایی مولفه ها و شاخص های تمکین مالیاتی با استفاده از روش مطالعات اکتشافی در باب اشخاص حقوقی (که مرتبط با تکالیف مودیان در رعایت الزامات قانونی طبق مالیات عملکرد و مالیات بر ارزش افزوده می باشد)، با بکارگیری روش ترکیبی ANP و DEMATEL فازی از طریق نرم افزار Superdecision مقدار عددی استاندارد شاخص های تمکین برآورد و بدین ترتیب، مدل اندازه گیری تمکین مالیاتی در سطح هر مودی ارائه گردید. نتایج تحقیق حاکی از آن است در صورتی که مدل موردنظر این پژوهش در کنار مدل های برآورد ریسک مالیاتی مودی به کار گرفته شوند، سازمان امور مالیاتی می تواند در بهبود تمکین مالیاتی نقش موثرتری ایفاء نماید.
    کلیدواژگان: مدل اندازه گیری تمکین مالیاتی، اشخاص حقوقی، روش فرایند تحلیل شبکه ای و دیمتل فازی، مالیات عملکرد، مالیات بر ارزش افزوده
  • علی اصغر سالم *، یونس نادمی صفحه 47
    دولت ها و سیاست گذاران نظام اقتصادی هر کشور، برای توزیع مطلوب درآمد تلاش می نمایند. توزیع نابرابر درآمد و ثروت در جامعه سبب بروز مشکلات جدی در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور خواهد شد. در این زمینه، منابع مالیاتی مهم ترین ابزار در دست دولت برای بهبود و توزیع مجدد درآمد است. این تحقیق قصد دارد به این سوال پاسخ دهد که سیستم مالیاتی ایران تا چه اندازه در تحقق این موضوع موثر بوده است. در این راستا از داده های 1353-1391 و مدل های رگرسیون آستانه ای استفاده گردیده است. نتایج برآورد مدل حاکی از اثر آستانه ای مالیاتها بر توزیع درآمد دارد بدین معنا که مالیات ها تا یک حد آستانه تاثیر معنی داری بر بهبود توزیع درآمد نداشته اند اما پس از گذشت از این حد آستانه، افزایش نسبت مالیاتها به تولید ناخالص داخلی باعث بدتر شدن توزیع درآمد شده است. دلیل آن نیز به ضعف نظام مالیاتی کشور باز می گردد که عمده فشار مالیاتی بر بخش تولیدی و همچنین بر بخش حقوق بگیران است و نه مشاغل دلالی و غیر مولد.
    کلیدواژگان: درآمد مالیاتی، توزیع درآمد، ضریب جینی، رگرسیون آستانه ای
  • سیدضیاءالدین کیاالحسینی، سیدمحسن سجادی *، مژگان غلامی صفحه 65
    مالیات ستانی بر اساس عدالت و توزیع بار مالیات به همه قشرهای مردم، از محوری ترین مباحث مورد نظر سیاستگذاران در وضع مالیات ها می باشد. نظر به اینکه ایران کشوری اسلامی است و الهام گرفتن از فرامین الهی، همسوکردن نظام های موجود با الگوهای اسلامی مشابه و ایجاد رویکرد نوین به مالیات ها و مالیات های اسلامی، می تواند کمک شایانی در بهبود کارایی نظام مالیاتی کنونی نماید، در این مقاله درصددیم تا با مقایسه مالیات بر درآمد به عنوان یک پایه مالیاتی در نظام اقتصادی فعلی با خمس ارباح مکاسب به عنوان عمده ترین مالیات بر درآمد در فقه امامیه، ویژگی ها و مزایای این نظام مالیات اسلامی را بررسی کنیم تا شاید بتوانیم با الهام از این فرمان الهی و شناخت مزایا وآثار مثبت آن در توزیع درآمد و بار مالیاتی، گامی در جهت رفع کاستی های نظام مالیاتی کنونی برداریم. روش تحقیق در این مقاله تجربی بوده و با توجه به احکام فقهی خمس، مقدار خمس بالقوه خانوارهای ایرانی را برای دوره زمانی 1378 تا 1391 بر اساس توزیع دوطرفه پارتو به دست آورده و سپس بر اساس آن توزیع بار مالیاتی انجام پذیرفت. توزیع بار مالیاتی هریک از دو نظام مالیاتی روی دهک ها نشان می دهد که بار مالیاتی بر دوش خانوارها به خصوص خانوارهای پر درآمد در خمس نسبت به مالیات بر درآمد کمتر بوده و در نتیجه اختلالات در کارایی و تخصیص منابع در خمس نسبت به مالیات ها بر درآمد کمتر است. همچنین درجه ی تصاعد خمس و مالیات بر درآمد حاکی از این است که خمس ارباح مکاسب با وجود داشتن نرخ یکنواخت، به واسطه ی معافیت های هزینه زندگی، مالیاتی تصاعدی با نرخ تصاعد ملایم است اما درجه ی تصاعد آن از مالیات بر درآمد کم تر است.
    کلیدواژگان: خمس ارباح مکاسب، مالیات بر درآمد، توزیع مجدد درآمد، اصابت مالیاتی، درجه تصاعد
  • وحید برادران *، شیما محمدحسنی صفحه 103
    عدم ارائه اظهارنامه های مالیاتی دقیق توسط مودیان مالیات بر ارزش افزوده از مشکلات سازمان مالیاتی کشور است. تعداد زیاد اظهارنامه ها، محدودیت منابع و مقرون به صرفه نبودن بررسی تمامی آن ها، توسعه روشی هوشمند جهت شناسایی مودیان با ریسک بالا در کم اظهاری مالیات را ضروری می نماید. در این مقاله، بر اساس نظرات ممیزین مالیاتی، داده های هجده متغیر بالقوه موثر بر شناسایی کم اظهاری مالیات بر ارزش افزوده در یکی از مناطق تهران به همراه نتایج ممیزی آن ها جمع آوری شده است. روش های فیتلری و روش الگوریتم ژنتیک تعداد متغیرهای موثر را به ترتیب ده و هفت متغیر شناسایی کرده اند. دو روش پایه رده بندی «درخت تصمیم» و «k نزدیک ترین همسایگی» بر اساس دو نوع متغیرهای موثر (روش های فیلتری و الگوریتم ژنتیک) برای شناسایی کم اظهاری توسعه داده شده و برای توازن داده ها دو روش جمعی «بگینگ» و «بوستینگ» استفاده شده است. بررسی دقت پیش بینی در دوازده مدل پیش بینی (درخت تصمیم و K نزدیکترین همسایگی با دو گروه متغیر مستقل و در سه حالت عادی، «بگینگ» و «بوستینگ») نشان می دهد، روش های جمعی «بگینگ» و «بوستینگ» تاثیری بر پیش بینی ندارند و درخت تصمیم ساده با ده متغیر منتخب با روش های فیلتری بیشترین دقت پیش بینی و معادل 14/82% را برای تشخیص مودیان کم اظهار دارد. استخراج قوانین مناسب برای تشخیص مودیان کم اظهار بر اساس ده متغیر موثر بر پیش بینی آن ها از دیگر نتایج این مقاله است.
    کلیدواژگان: داده کاوی، مودی مالیاتی، کم اظهاری مالیات، مالیات بر ارزش افزوده
  • زهرا ضیایی *، پریسا مهاجری، علی نصیری اقدام صفحه 141
    در حالی که متوسط نرخ های قانونی مالیات تفاوت معناداری بین کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه ندارد، نسبت مالیات به GDP در اولی تقریبا دو برابر بیشتر از دومی است؟ حال چه عواملی این تفاوت شدید را توضیح می دهند و چرا قدرت مالیات ستانی تا این حد متمایز است؟ استدلال اساسی آن است که دسترسی سازمان مالیاتی به اطلاعات مودیان قدرت مالیات ستانی دولت را تحت تاثیر قرار خواهد داد البته پس از کنترل اثرات ترکیب GDP، تورم و کیفیت دولت. به منظور آزمون این اثر، 47 کشور در حال توسعه طی دوره ی زمانی 2006 تا 2013 را مطالعه نموده و روش ( GLS (cross-section weightsرا برای تخمین مدل داده های تابلویی مان بکار برده ایم. نتایج نشان می دهد که تشریک اطلاعات اثر مثبت و معناداری بر نسبت مالیات به GDP دارد و دلالت بر این دارد که اصلاحات مالیاتی اخیرمان که دسترسی مقامات مالیاتی به اطلاعات مودیان را قانونی می سازد، قدرت مالیات ستانی دولت را بهبود خواهد بخشید.
    کلیدواژگان: تشریک اطلاعات، عدم تقارن اطلاعات، مخاطره اخلاقی، کژگزینی، قدرت مالیات ستانی دولت
  • محسن حمیدیان *، نگار خسروی پور، محمدرضا عبدی صفحه 171
    در سال های اخیر استفاده از معیارهای کارت امتیازی متوازن به منظور تدوین شاخص و ارزیابی عملکرد برنامه های استراتژیک هر سازمان و نهادی همواره یکی از موضوعات اصلی تحقیقات علمی و مدیریتی به شمار آمده است. درگذشته برای تدوین شاخص های ارزیابی عملکرد بعد مالی موردتوجه قرار می گرفته است، اما امروزه دیگر نمی توان به مدل های سنتی و قدیمی اکتفا کرد و باید از مدل های به روز برای رسیدن به حداکثر بهره وری و عملکرد استفاده کرد. استفاده از کارت امتیازی متوازن یکی از معروف ترین راه های ارزیابی عملکرد، جاری سازی استراتژی ها و تبیین شاخص های اصلی بر اساس 4 منظر مالی، مشتری، رشد و یادگیری و فرآیند که می تواند روند نیل به استراتژی هر سازمانی را سرعت بخشد. در این مقاله، به ارائه یک تجربه موفق در سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص برنامه ریزی استراتژیک و تعیین شاخص های کلیدی و ارزیابی آن ها با رویکرد کارت امتیازی متوازن پرداخته می شود. هدف از این پژوهش تعیین شاخص های کلیدی، ضریب تاثیر هر یک از شاخص ها بر عملکرد کلی سازمان امور مالیاتی کشور به عنوان کلیدی ترین سازمان تامین بودجه کشور است تا بدین وسیله میزان وصول و تحقق بودجه مصوب حداکثر شود. روش پژوهش به کار رفته تجربی و از نوع مطالعه موردی است. ابزار جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه و مطالعه ی اسناد و مدارک موجود در سازمان است؛ با استفاده از روش SWOT و QSPM استراتژی های سازمان امور مالیاتی کشور شناسایی شدند، سپس به وسیله 4 منظر کارت امتیازی متوازن و با روش طوفان فکری، شاخص های عملکردی استخراج گشته و میزان ضریب تاثیر هر یک از شاخص ها بر روی سازمان بودجه ای کشور به وسیله روش سلسله مراتبی AHP و به وسیله نرم افزار کاربردی Expert Choice تعیین شدند. نتایج این پژوهش می تواند به طور کاربردی برای برنامه ریزی و بهبود عملکرد سازمان های خدماتی مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن، روش سلسله مراتبی AHP، طوفان فکری، ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM)
  • حسن وکیلیان، نعیم نوربخش * صفحه 211
    شرکتهای چندملیتی عموما با هدف احتراز از مسئولیت مالیاتی در کشورهایی غیر از محل اقامت، اقدام به تاسیس شرکتهای فرعی می نمایند. در اکثر کشورها چنین شرکتهایی بعلت احراز یک شخصیت حقوقی مستقل بعنوان یک شرکت مقیم، در کشور محل ثبت یا محل حضور مدیریت موثر (در صورت وجود یک موافقتنامه دوجانبه مالیاتی) مشمول قوانین و مقررات مالیاتی می باشند. لیکن سطح بالای وابستگی به شرکت خارجی سبب شده است رویه قضایی برخی کشورها، شرکتهای فرعی را مقر دائم شرکت غیرمقیم تحت شروط ماده پنج معاهده نمونه OECD تلقی نماید. معهذا احتساب شرکت فرعی بعنوان مقر دائم نیازمند تحقق شرایطی است و این مقاله تلاش نموده است با توجه به معاهده نمونه OECD که الگوی تدوین موافقتنامه های مالیاتی دوجانبه ایران نیز می باشد، ضوابطی جهت اطلاق وضعیت مقر دائم به این شرکتها استخراج نماید. بدین منظور لازم است ماهیت شروط قرارداد منعقده میان شرکتهای فرعی و مادر و قرائن موجود در خصوص درجه وابستگی میان آنها و میزان پذیرش ریسک امور تجارتی که در قرارداد نمایندگی شرکت مادر بعهده گرفته شده، برای احراز وجود مقر دائم شرکت خارجی ملحوظ قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مقر دائم، نماینده وابسته، نماینده مستقل، معاهده نمونه OECD، شرکت فرعی
|
  • The Examination of Feasibility of Teaching Model in Teaching Human Resources of the Iranian National Tax Administration based on Data-based Theory
    Hamidreza Uosefi * Page 8
    In order to carry out their duties and missions, the organizations are highly dependent upon their human resources. Developing human resources requires educational planning and exploiting educational models and methods, to achieve maximum efficiency and effectiveness. The organizational structures, conditions and characteristics, pave the way to successful implementation of the educational planning and the operational models, and they are of due significance in this regard. This Study aims at examining the possibility of implementation of the teaching model in the human resources system in the Iranian National Tax Administration (INTA). Consequently, in the framework of the qualitative approach and by using the data-based research method, the data were collected and examined through the field study and carrying out the semi-organized interviews with related elites, expert observers and INTA managers. The findings of this study are the outcomes of the analysis of five main issues, twenty subsidiary issues, and thirty two minor issues, which were examined and analyzed in five main areas, including: 1) Causal Situations; 2) Platform and Background; 3) Intruding Situations; 4) Strategies; and 5) Outcomes and Effects.
    Keywords: Teaching of Human Resources, Teaching, Data-based Theories, Model, Iranian National Tax Administration, efficiency, effectiveness
  • Behrooz Bagheri *, Jafar Babakhani Page 11
    In order to deal with non-compliance behaviors, tax systems devise various strategies based on taxpayers’ incentives. Since taxpayers are not considered as homogeneous group, their tax compliance level can be different from each other and their conditions always change during different periods. According to the Tax Justice Principle, appropriate strategies are adopted to deal with taxpayers based on their tax compliance level to attract their trust to tax administration then tax compliance is measured in each taxpayer's level. As there is no tax compliance measurement model in Iranian tax system, this research is to present a model to measure tax compliance in each taxpayer' level. So ANP and DEMATEL questionnaires have been designed and sent to 30 tax experts. Finally, the indexes of tax compliance were identified by using the Exploration Study Method in case of legal entities - which are correlated with the taxpayer's duties in compliance with the obligations of Iranian Direct and Value Added Tax Acts- and then Mixed Fuzzy ANP and DEMATEL Method have been implemented by Superdecision software. The Standard Numeral Quantity of each tax compliance indexes was measured and hereby the tax compliance measurement model in each taxpayer's level was presented. According to the results, if the mentioned in this research and tax risk measurement model are used together, the Iranian Tax Administration can play an important role in improvement of tax compliance level.
    Keywords: Tax Compliance Measurement Model, Legal Entities, Fuzzy ANP, DEMATEL Method, Direct Tax Act, Value Added Tax Act
  • Aliasghar Salem * Page 47
    Governments and policy makers of economic system in each country are trying to make suitable income distribution. The income and wealth inequality will cause serious problems in economic, political and social affairs areas. In this case, tax resource is one of the most efficient instruments of governments in order to improve income distribution. This paper is going to answer this question that to what extent the tax system has been effective in achieving this goal. To do so, the threshold regression model has been used during 1974-2012. The estimation results of the model confirm the threshold effect of taxes on income distribution. In other words, before threshold tax, tax revenue divided by GDP has not significant impact on income distribution but after this threshold level, increasing tax revenue divided by GDP has worsened income distribution. The main fact is derived from weakness of Iranian tax system which the major tax burden is on the productive sectors and wage earners and not on the intermediaries and non-productive sectors.
    Keywords: Tax Revenues, Income Distribution, Gini Coefficient, Threshold Regression
  • Seyed Mohsen Sajadi * Page 65
    One of the policy makers’ objectives is to guarantee justice and fair distribution of incomes among citizens through taxation. In this study, income tax as an income base was compared to khums on the profit of income as the major income tax in Ja’fari jurisprudence to investigate the characteristics and advantages of this Islamic tax system in the current economic system of Iran. This paper sheds light on the positive aspects of this divine command with respect to the distribution of income and tax incidence. It is hoped that the findings of this study contribute to the improvement of the current tax system. In this empirical study, the potential amount of khums was calculated using Pareto bilateral distribution for every Iranian household with respect to the jurisprudence of khums for 1999-2012. Then, the distribution of tax incidence was estimated. The distribution of tax incidence for both tax systems on deciles shows the lower tax incidence of khums for households, higher-income households in particular. Therefore, the impairment in performance and allocation of resources are lower for khums, compared to those of income tax. Moreover, the comparison of progression degree of khums and income tax shows that despite its uniform rate, khums on the profit of income is a progressive tax with a moderate progression rate since it excludes the living costs. However, its progression degree is lower, compared to that of income tax.
    Keywords: Khums on the Profit of Income, Income Tax, Income Redistribution, Tax Impact, Tax Incidence, Progression Degree of Khums
  • Vahid Baradaran * Page 103
    The tax evasion is a constant concern for the tax administrations, especially in developing countries. Due to the large number of Value Added Tax (VAT) returns and resource constraints or their unaffordable investigation, it is necessary to develop a mechanism to identify dishonest taxpayers on the basis of historical data in large databases in this area. In this research via a survey approach, eighteen variables that potentially affecting the identification of unreal statements are identified and using some data provided from VAT returns and performance, their impact on the detection of tax fraud are investigated. After preprocessing of the data based on filtering techniques, ten influential factors in predicting the tax records are set. Genetic Algorithm is reduced the potential independent variables to seven influential variables. The variable for the status of the tax records in terms of fraud is defined and to predict their situation, the prediction model with a decision tree approach, which is a data mining method, is developed. Implementations based on decision tree and ensemble methods of Bagging and Boosting on observations indicate that the decision tree and ensemble Bagging and Boosting methods which using ten predictive factors, have the ability to predict the status of the records with the accuracy of 82.14 percent. A set of rule in order to preprocess the record is identified that can identify potential fraud before it is reviewed by the tax auditors.
    Keywords: Data Mining, Taxpayers, Tax Understatement, VAT
  • Zahra Ziyaee * Page 141
    Although the average statutory tax rates are not significantly different between developed and developing countries, tax to GDP ratio in the former is almost twice as much as the latter. What does explain this sharp difference? The main argument is that tax administration's accessibility to taxpayers information, of course after controlling the effects of GDP composition, inflation, and quality of government, will influence government's tax power and increase tax compliance. To examine the effect, we have studied 47 developing countries during the period of 2006 to 2013 and employed a (cross-section weights) GLS method to estimate panel model. Results indicate that information sharing have positive and significant effect on the ratio of tax to GDP and implies that the recent tax reform which regulates tax authoritie's accessibility to taxpayer's information, will improve government's tax power.
    Keywords: Information Sharing, Asymmetric Information, Moral Hazard, Adverse Selection, Government's Tax Power
  • Mohsen Hamidiyan * Page 171
    In recent years, balanced scorecard criteria are used as major scientific research topics on management in order to develop the performance assessment indicators and to evaluate the performance of strategic plans of various institutions. In the past, when developing performance assessment indicators, just financial aspects were taken into account, but nowadays, we cannot suffice any longer to old, traditional models but, rather, we need to apply up to date models of the day in order to achieve maximum productivity and optimal performance. Using balanced scorecards is one of the most well-known ways of assessing performance, streaming strategies and explaining key indicators based on four dimensions of financial, customer, growth and learning and process-oriented issues, which can accelerate the achievement of strategy in any given organization. The present paper deals with the successful experience of the Iranian National Tax Administration (INTA) in strategic planning, determining key indicators and assessing the performance through the balanced scorecard approach. The paper aims at defining optimal key indicators and determining the impact factor of each indicator on the performance assessment of INTA as the key organization engaged in financing the state public budget, so that INTA could maximize the realization of budget approved revenues. The research method is experimental and a case study. The data collection tool is a questionnaire and study documents in the organization. we first identified INTA's strategies through SWOT and QSPM methodologies, then by using four balanced scorecard criteria and brainstorming, INTA's key performance indicators were extracted and their impact factors on this budget financing organization were specified through AHP hierarchical method and by using Expert Choice software. The results of this research can be used to plan and improve the performance of service organizations.
    Keywords: Strategic Planning, Performance Evaluation, Balanced Scorecard, AHP, Brainstorming, Quantitative Strategic Planning Matrix
  • Naeim Noorbakhsh * Page 211
    The multinational Enterprises resort to establishing subsidiaries in states other than their residence in most cases in order to avoid PE status. Due to the assumption of independent legal entity, subsidiaries are taxed as resident taxpayers in the place of incorporation or effective management in most states. But the high level of dependence on foreign companies has caused jurisprudence in some countries, treat subsidiaries as PE of non-resident companies under article 5 of OECD Model Treaty. Considering subsidiary as PE requires fulfillment of some conditions and this article has tried to extract applicable criteria in this respect through looking at model treaty which has been the role model for drafting Iran tax treaties. Thus it’s needed to pay attention to the substantive contractual relations between parent company and subsidiary, existing circumstances on degree of dependence among them and scope of accepted entrepreneurial risk of commercial activities in context of agency contract.
    Keywords: Permanent Establishment, Dependent Agent, Independent Agent, OECD Model Treaty, Subsidiary