فهرست مطالب

گیاه پزشکی - سال سی و ششم شماره 3 (پاییز 1392)

فصلنامه گیاه پزشکی
سال سی و ششم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صلاح الدین کمانگر* صفحات 1-8
    افزایش بیش از حد جمعیت زنبور برگخوار کلزا L. rosae Athalia در سال 1380 موجب ایجاد خسارت شدید در بسیاری از مزارع کلزای شهرستان مریوان گردید. پس از بررسی زیست شناسی این زنبور، لازم بود که در رابطه با روش های کنترل آن مطالعاتی صورت گیرد لذا با توجه به ویژگی های خاص حشره کش های گاچو (ایمیداکلوپراید WS) و کروزر (تیامتوکسام FS)، به صورت تیمار بذری، هر کدام در 4 غلظت مختلف و با 3 تکرار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی برای کنترل آفت در طی سال های 87- 1385 در منطقه مریوان مورد ارزیابی قرار گرفت. آماربرداری از جمعیت لاروهای آفت وتجزیه ی داده های بدست آمده در سال اول، نشان داد که ضدعفونی بذور با گاچو و کروزر بطور معنی داری موجب کاهش جمعیت لاروهای آفت گردیده و مقایسه میانگین ها مشخص نمود که تیمارهای گاچو و کروزر 5 گرم در هر کیلوگرم بذر تاثیری در کنترل آفت نداشتند در حالیکه تیمارهای کروزر 5/7، 10 و 5/12 و گاچو 5/12 گرم در هر کیلوگرم بذر، موجب کاهش معنی دار جمعیت لاروهای آفت گردیدند. همچنین تجزیه و تحلیل نتایج نشان داد که اعمال تیمارها به طور کاملا معنی داری در عملکرد محصول تاثیر داشته است بدین صورت که تیمارهای گاچو 5/12 و 10 گرم در هر کیلوگرم بذر، بیشترین تاثیر را در افزایش محصول داشتند. در سال دوم اجرای طرح، به علت شرایط خشکسالی تراکم جمعیت آفت بسیار پایین بود اما با وجود این، ضدعفونی بذور با گاچو و کروزر به طور معنی داری موجب کاهش جمعیت لاروهای آفت گردید و تیمار گاچو با غلظت 5/12 گرم در هر کیلوگرم بذر، بیشترین تاثیر را در کاهش جمعیت لاروهای آفت داشت. تجزیه ی داده های بدست آمده از عملکرد محصول هر کرت، نشان داد که بین تیمارها اختلاف معنی داری وجود ندارد و این بدان معناست که تراکم های آفت در سال دوم نتوانسته موجب کاهش معنی دار محصول شود. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه مرکب داده ها، بین سال های اجرای طرح، از نظر تعداد لاروهای آفت اختلاف بسیار معنی دار (در سطح 1%) وجود داشت در حالی که از نظر عملکرد، بین 2 سال اجرای طرح تفاوتی دیده نشد.
    کلیدواژگان: زنبور برگخوار کلزا، کروزر، گاچو، تیمار بذری، کنترل، کلزا
  • حمید علوانی پور*، رضا فرخی نژاد، مصطفی چرم صفحات 9-18
    ناترک گیاهی از خانواده Sapindaceae بوده که به عنوان گیاه زینتی با خواص دارویی فراوان شناخته می شود. گسترش عارضه پوسیدگی طوقه و ریشه این گیاه در چند سال اخیر باعث از بین رفتن آن در اکثر مناطق استان خوزستان شده که این امر سبب جایگزینی این گیاه با سایر گیاهان زینتی در اکثر فضاهای سبز شهری و بلوارها گردیده است. به منظور شناسایی و تعیین پراکنش قارچ های همراه با پوسیدگی ریشه و طوقه ناترک طی سال 1390 از مناطق مختلف استان خوزستان شامل اهواز، سوسنگرد و حمیدیه بازدید و از ریشه و طوقه درختچه های ناترکی که حالت زردی و خشکیدگی را نشان می دادند نمونه برداری به عمل آمد. پس از ضد عفونی سطحی قطعاتی از بافت های آلوده به طول Cm 1 - 5/0 با محلول هیپوکلریت سدیم 5% و 1% به ترتیب به مدت 30 ثانیه و 1 دقیقه یا الکل اتیلیک 70% به مدت 30 ثانیه، این قطعات با آب مقطر سترون شستشو، و سپس در محیط های کشتPDA1، Nash & Snyder و CMA2کشت داده شدند. شصت و پنج جدایه قارچی شاملFusarium solani با فراوانی6/84، F. equiseti با فراوانی 6/7%، Lasiodiplodia hormozganensis با فراوانی6/4 %، و. Pythium sp با فراوانی 3% بدست آمد. آزمون بیماری زایی درون شیشه ای قارچ های فوق حاکی از بیماری زا بودن گونه های F. solani،F. equiseti وhormozganensis L. بود. دو جدایه پرآزارF. solani جدا شده از نمونه های سوسنگرد و اهواز که در شرایط درون شیشه شدیدترین و سریع ترین علائم را بوجود آورده بودند برای آزمون بیماریزایی درون گلخانه انتخاب شدند. نتایج این آزمون نشان داد که 5-4 روز بعد از مایه زنی، قارچ باعث پوسیدگی ریشه و طوقه می گردد. در این تحقیق گزارش قارچL. hormozganensis از ناترک برای اولین بار در دنیا صورت می گیرد. گونه های مختلف این قارچ سبب ایجاد انواعی از بیماری ها در بسیاری از گونه های گیاهی و حتی انسان می شوند.
    کلیدواژگان: Lasiodiplodia hormozganensis، Fusarium solani، F، equiseti، Pythium sp
  • سمیه اسفندیاری، غلام خداکرمیان* صفحات 19-29
    بیماری پژمردگی باکتریایی ناشی از باکتری Ralstonia solanacearum از اهمیت نسبی روی سیب زمینی در استان همدان برخوردار هستند. در این تحقیق تنوع بیماری زایی و ویژگی های فنوتیپی این باکتری مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور در بهار و تابستان سال 1389 نمونه های غده و بوته مشکوک به بیماری از مزارع استان همدان گردآوری شدند. از نمونه های گردآوری شده مجموعا 78 استرین باکتری R. solanacearum پس از کشت روی محیط NA حاوی تری فنیل تترازولیوم کلراید TTC جداسازی شد، جدایه ها از نظر االگوی لعاب و شکل کلونی دارای تنوع بودند. پس از انجام آزمون بیماری زایی و بررسی ویژگی های فنوتیپی 65 استرین به عنوان باکتری R. solanacearum نژاد 3 بیوار 2 تشخیص داده شدند.تنوع بیماری زایی استرین ها در قالب طرح کاملا تصادفی با 66 تیمار و سه تکرار صورت گرفت و علائم ایجاد شده برای سه صفت، زردی، اپی-ناستی و پژمردگی ارزیابی شد و نتایج حاصل مورد تجزیه آماری قرار گرفته و مشخص شد که بین بیماری زایی جدایه ها اختلاف معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تنوع بیماری زایی، استان همدان، Ralstonia solanacearum
  • مهدی رستمی*، ابوالقاسم قاسمی، حشمت الله رحیمیان، وحید خسروی صفحات 31-42
    بیماری تغییر رنگ و سوختگی خوشه در چند سال اخیر با توسعه کشت ارقام پرمحصول برنج شیوع بیشتری در مزارع داشته است. علائم این بیماری به صورت قهوه ای شدن خوشه بوده که معمولا با عقیمی و پوکی شلتوک ها همراه می باشد. این بیماری یک بیماری چند عاملی(Complex) بوده و قارچها و باکتری ها از عوامل اصلی ایجاد کننده آن می باشند. بیماری تغییر رنگ و سوختگی خوشه روی همه ارقام محلی و پرمحصول با درجات مختلفی از وقوع و شدت آلودگی مشاهده می شود. آلودگی ارقام پرمحصول مانند ندا، فجر و شیرودی در مقایسه با رقم طارم محلی بیشتر بود. طی مدت دو سال نمونه برداری از مزارع شالی کاری مناطق مختلف استان مازندران، باکتری های بیماری زای همراه با بیماری روی محیط های آگار غذایی و Pseudomonas agar F. جداسازی و بر اساس آزمون های بیماری زایی، بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی شناسایی شدند. در جداسازی از نمونه های جمع آوری شده همراهی یک، دو یا سه گونه از باکتر ی های بیماری زا محرز شد. گونه های Pantoea ananas، به عنوان گونه غالب، گونه Pseudomonas syringae و گونه ای شبیه به Pseudomonas fuscovaginae و Acidovorax avenae subsp. avenae از اکثر نمونه ها جداسازی شدند. در آزمون بیماری زایی روی ارقام مختلف برنج، ارقام پرمحصول حساسیت بیشتری به عوامل بیماری زای باکتریایی نشان داده و میزان آلودگی بالاتری داشتند. در این خصوص جدایه های Pseudomonas fuscovaginae و Pseudomonas syringae باعث آلودگی بیشتر تعداد خوشه و شلتوک روی خوشه شدند. در مقابل گونه Pantoea ananas آلودگی کمتری را روی خوشه های برنج ایجاد نمود. گونه Acidovorax avenae subsp. avenae نیز ضمن ایجاد تغییر رنگ جزئی خوشه باعث پوسیدگی محور های اصلی و فرعی گل آذین شد. این اولین گزارش از بیماری زایی گونه P. ananas و Acidovorax avenae subsp. avenae روی خوشه برنج به عنوان عوامل تغییر رنگ خوشه در استان مازندران و ایران می باشد.
    کلیدواژگان: برنج، باکتری های بیماری زای همراه، تغییر رنگ دانه، سوختگی خوشه Pantoea، Acidovorax و Pseudomonas
  • زهرا لرکی*، رضا فرخی نژاد صفحات 43-54
    به منظور مطالعه عوامل قارچی همراه با پوسیدگی ریشه و طوقه کلزا در استان خوزستان، طی سال زراعی 86-1385 از گیاهان کلزای دارای علائم پوسیدگی ریشه و طوقه از نقاط مختلف استان نمونه برداری شد.از اندام های آلوده کلزا قطعات کوچکی جدا و بعد از سترون نمودن با اتانول 75 درصد، روی محیط کشت PDA قرار داده و تعداد167 جدایه قارچی جداسازی شد. جدایه ها متعلق به جنس های فوزاریوم، سیلندروکارپون، فوما و ریزوکتونیا بودند. جدایه های فوزاریوم متعلق به گونه های F.solani (23جدایه)، F. equiseti (21 جدایه)، F. heterosporum (6 جدایه)، F.nygamai (5 جدایه)، F. chlamydosporum (3 جدایه)، F. semitectum (2 جدایه)، ) F. oxysporium2 جدایه) و F. verticillioides (1 جدایه) وجدایه های فوما متعلق به گونه ی Phoma lingam بودند. از 23 جدایه قارچ ریزوکتونیا،. تعداد 12جدایه به AG2-1٬ 6جدایه به AG-4٬ 4جدایه به AG-D و یک جدایه به AG-E متعلق بودند. بررسی بیماریزایی جدایه های ریزوکتونیا روی کلزا نشان دادکه همه جدایه های گروه های آناستوموزی AG2-1، AG-4 وAG-D. بیماریزاو جدایه AG-E غیر بیماریزا بود. شدت علائم بیماری بر مبنای طول زخم ایجاد شده بر روی ریشه و طوقه نشان داد که در حال حاضر Rhizoctonia solani AG2-1 مهمترین عامل پوسیدگی ریشه و طوقه در استان خوزستان است.
    کلیدواژگان: کلزا، گروه آناستوموزی، بیماری های خاکزی
  • مسعود لطیفیان* صفحات 55-68
    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر روغن های گیاهی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی مختلف آن ها در طول دوره بقای کنیدی قارچ Beauveria bassiana Balsamo جدایه Iran441C بود. آزمایشات با روغن های گیاهی شامل کلزا، سویا، کنجد، ذرت، نارگیل، هسته انگور، زیتون، بادام، آفتابگردان و شاهد انجام گردید. خصوصیات فیزیکوشیمیایی مختلف روغن های گیاهی از جمله ویسکوزیته، اندیس صابونی و اندیس غیرصابونی برآورد شد. نرخ خطر کاهش قدرت بقای قارچ در طول زمان با استفاده از محاسبه ضریب خطر و میانه امید بقای کنیدی قارچ و مقادیر LT50 و LT10 برای کاهش درصد جوانه زنی در هر روغن گیباهی و شاهد با استفاده از رگرسیون لجستیک تخمین زده شدند. نتایج نشان داد که بالاترین میانه بقا و کم ترین نرخ خطر جوانه زنی در روغن کنجد و کم ترین میانه بقاء و بیش ترین نرخ خطر جوانه زنی کنیدی قارچ B. bassiana در روغن زیتون ثبت شده است. کم ترین گرادیان کاهش نرخ جوانه زنی کنیدی قارچ در روغن کلزا و بیش ترین آن مربوط به روغن بادام بود. بالاترین و پایین ترین حد مجاز نگهداری کنیدی قارچ B. bassiana به ترتیب در روغن کلزا و روغن بادام و معادل 84/29 و42/2 روز بود. خصوصیات ویسکوزیته(5/86=f)، اندیس غیرصابونی(12/25=f) و اندیس صابونی (87/52f=) روغن های مورد استفاده در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنی دار داشتند. گرادیان کاهش قدرت جوانه زنی در اثر تغییرات خصوصیات ویسکوزیته و اندیس صابونی منفی و در اثر تغییرات خصوصیت اندیس غیرصابونی مثبت بود. براساس نتایج، روغن های گیاهی کنجد، کلزا و آفتابگردان برای فرمولاسیون قارچ B. bassiana جدایه Iran441C قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: Beauveria bassiana، دوره ماندگاری، روغن گیاهی، خصوصیات فیزیکوشیمیایی
  • علی رجب پور*، فاطمه یار احمدی صفحات 69-79
    شته سیاه باقلا Aphis fabae Scopoli مهم ترین آفت باقلا می باشد که موجب بروز خسارت اقتصادی در این محصول می گردد. با انجام نمونه برداری هفتگی طی سال های 1389 تا 1391، پراکنش فضایی این شته در مزارع باقلای منطقه ویس اهواز با استفاده از شاخص های تیلور و ایوااو مورد مطالعه قرار گرفت و یک برنامه ی نمونه برداری دنباله ای با دقت ثابت (مدل گرین) برای تخمین تراکم آن با دو دقت 25/0 و 1/0 پیشنهاد شد. نتایج نشان دادند که جمعیت شته A. fabae روی بوته های باقلا دارای پراکنش تجمعی بود و روش تیلور در مقایسه با روش ایوااو برازش بهتری را با داده ها نشان داد. تعداد نمونه ی مورد نیاز برای برآورد انبوهی جمعیت شته در دقت 1/0 همواره از 25/0 بیشتر بود و برحسب میانگین جمعیت از 2 تا 25 عدد بوته در دقت 25/0 و 10 تا 73 عدد بوته در دقت 1/0، متغیر بود.
    کلیدواژگان: شته سیاه باقلا، پراکنش فضایی، نمونه برداری دنباله ای، مدل گرین، اهواز
|
  • S. Kamangar* Pages 1-8
    Population increase of Athalia rosae L., caused severe damages to many Colza fields of Marivan region in Kurdistan province in 2001. After investigatng the biology of this pest, a study was carried out to control the pest during 2006-2008. Regarding the special characteristics of Gaucho WS (imidacloprid (and Cruiser FS (thiamethoxam), these insecticides were used as seed treatment with 4 doses in a randomized complete block design with 3 replications. Weather conditions and density of larval populations were very different during the two years study period. Results of the first year indicated that the differences between treatments were significant for the number of larvae and yield. Comparing the means revealed that Gaucho and Cruiser dose of 5 g/kg had no effects on pest control and Cruiser at 7.5, 10, 12.5 and Gaucho at 12.5 g/kg had the highest effects on the reduction of larval population. Also, Gaucho dose of 10 and 12.5 g/kg had the highest effect on the increase of the yield but Gaucho 5 g/kg had no the effect on the yield increase. In the second year of research, because of dry conditions, the density of larval population was very low but the treatment of seeds caused decrease of larval population significantly and Gaucho 12.5 was the best, but results revealed no differences between treatments for the yield. That is, the densities of pest in the second year can not reduce the yield significantly. The difference between the years for their number of larvae was significant but it was not for their yield.
    Keywords: Athalia rosae, Cruiser, Gaucho, Seed treatment, Control, Colza
  • H. Alvani Pur*, R. Farrokhi Nejad, M. Chorom Pages 9-18
    Hopbush (Dodonaea viscosa) is a member of Sapindaceae family which is used as an ornamental hedge plant and has valuable medicinal properties. Its cultivation in Khuzestan province is faced with some difficulties including root and crown rot diseases caused by different soil borne pathogens. In order to identify fungi associated with Dodonaea viscosa crown and root rot and their distribution during 2011، samples were collected from Ahvaz، Sousangerd and Hamidieh regions in Khuzestan province. The Samples were sterilized with 1% and 5% sodium hypochlorite or ethanol and were finally transfered on PDA، CMA and Nash & Snyder media. The recovered isolates were purified using single spore and hyphal tip methods. Sixty-five fungal isolates were obtained including 60 isolates of the genus Fusarium، 3 isolates of Lasiodiplodia hormozganensis and 2 isolates of Pythium sp. Based on their morphological characters، Fusarium isolates were identified as F. solani and F. equiseti. The frequencies of the isolates of F. solani، F. equiseti، L. hormozganensis and Pythium sp. were 84. 6، 7. 6، 4. 6، and 3. 0 percent respectively. Pthogenicity tests conducted in petri plates revealed that all the fungi isolates were able to cause seed rot، root rot and damping off. Invivo pathogenicity tests that were conducted using 2 of the most virulent isolates of F. solani، each one from Ahvaz and Sousangerd، showed that the inoculated plants were severely infected by the fungi and showed severe crown and root rot and damping off. This appears to be the first report of L. hormozganensis on Dodonaea viscose in the world. It seems that Lasiodiplodia is an aggressive pathogen whose different strains could cause diseases in plants as well as humans.
    Keywords: Lasiodiplodia hormozganensis, F. solani, F. equiseti, Pythium sp
  • S. Sfandiyari, G. Khodakaramian* Pages 19-29
    Potato bacterial wilt disease caused by Ralstonia solanacearum is one of the important diseases in Hamedan province. The objective of this study was determination of phenotypic characteristics and diversity of pathogencity of the causal agent bacterial wilt. In this study، potato samples were collected from different fields in Hamedan province during the spring and summer of 2011. A total of 78 strains of R. solanacearum were isolated on NA mediu، containing triphenyl tetrazolium chloride (TTC) and finally 65 representatives were selected for further investigation. Bacterial colony morphology showed a wide range of variation and they were identified as R. solanacearum race3 bivar 2. The pathogenicity variation pattern of the strains was investigated on tomato plants in a randomized design with three replicates. Symptoms، including wilting number of yellow leaves، epinasty rate، were recorded and analyzed. Results showed significant differences among the tested strains.
    Keywords: Pathogenicity, Diversity, Ralstonia solanacearum
  • M. Rostami*, A. Ghasemi, H. Rahimian, V. Khosravi Pages 31-42
    In recent years، with the increase in cultivation of improved rice cultivars، grain discoloration and panicle blight disease have prevailed in most paddy fields. Disease symptoms include browning of palea and sterility of seeds on panicles. The causal agents are complex and a variety of bacteria and fungi are associated with the disease. The disease can be observed on local and improved cultivars with different degrees of incidence and severity. In field surveys، improved cultivars، such as Neda، Fajr and Shiroodi، have shown higher infections than Tarom as a local cultivar. In order to study the bacteria associated with the disease comprehensive sampling was conducted in several paddy fields in Mazandaran province for two years. Pathogenic bacteria were isolated from the samples on Pseudomonas agar F and Nutrient Agar mediua. They were identified based on physiological and biochemical tests. There were possible associations between one to three species of pathogenic bacteria with grain discoloration. Pantoea ananas، a dominant species، Pseudomonas syringae، a species similar to Pseudomonas fuscovaginae and Acidovorax avenae subsp. avenae were present in most of the samples. In the pathogenicity test on rice cultivars، improved cultivars were more susceptible than native cultivars. Also، P. syringae and P. fuscovaginae caused more infections than P. ananas on rice. Also، Acidovorax avenae subsp. avenae caused mild grain discoloration and rachis and rachila rot. This is the first report on the isolation and identification of P. ananas and A. avenae subsp. avenae as causal agents of grain discoloration of rice in Iran.
    Keywords: Rice, Associatted pathogenic bacteria, panicle blight, grain discoloration, Pantoea, Acidovorax, Pseudomonas
  • Z. Larki*, R. Farrokhi Nejad Pages 43-54
    During the growing season of 2006-2007، this study was conducted to isolate and identify the fungal agents of crown and root rot of canola in Khuzestan province. Samples were collected from infected plants from different fields in different cities. Infected organs of the plants were surface sterilized. Then small pieces of contaminated parts were plated on PDA. Fungal agents were isolated and purified using the routine laboratory methods and procedures. Finally، 167 fungal isolates were obtained from plants root and crown. Sixty three isolates of Fusarium spp.، twenty three isolates of Rhizoctonia، forty three isolates of Cylindrocarpon spp. and thirty eight isolates of Phoma lingam were recoverd. Isolates of Fusarium belonged to F. solani)23)، F. equiseti (21)، F. heterosporum (6)، F. nygamai (5)، F. chlamydosporum (3)، F. semitectum (2)، F. verticillioides (1) and isolates of Phoma belonged to Phoma lingam. Of twenty three isolates of Rhizoctonia solani 12 isolates of AG2-1، 6 isolates of AG-4، 4 isolates of AG-D and AG-E were identified. Evaluation of the Pathogenicity of isolates of Rhizoctonia showed that all isolates of anastomosis groups AG2-1، AG-4 and AG-D were pathogenic but the only isolate of AG-E was not pathogenic on canola. The Severity of symptoms based on lesion length on roots and crowns showed that R. solani AG 2-1 was found to be the most important causal agent of root and crown rot of canola in Khouzestan
    Keywords: Canola, Anastomosis group, Soil, borne diseases
  • M. Latifiyan* Pages 55-68
    The aim of this study was investigating the effect of the vegetable oil and their different physicochemical properties on the spores survival duration of the fungus Beauveria bassiana isolates Iran441C. The experiments were conducted by vegetable oils including rapeseed، soybean، sesame، corn، coconut، grape، olive، almond، sunflower and control. The physicochemical properties of oils including viscosity، soapy index and non soapy index were estimated. The rate of the fungal survival reductions was estimated by calculating the hazard rate، median of spore survival and LT10 and LT50 of spore viability reductions of each vegetable oils and control were estimated by logistic regression. The results showed that the highest median survival and the lowest hazard rate of fungal spore germination were related to rapeseed oil and the lowest median survival and the highest hazard rate of fungal spore germination were related to almond oil. The lowest and highest gradients of fungal spore viability reductions were related to canola and almond oils. The highest and lowest shelf life limits of fungal spores B. bassiana were equal to 29. 84 and 2. 42 days for almond oil and rapeseed oil، respectively. The properties of the used oils including viscosity (f=86. 5)، non soapy index (f=25. 12) and soapy index (f=52. 87) had significant differences at five percent level. The changes of viscosity and soapy index properties had negative effects and the change of non soapy index had positive effects on reducing the gradient of spore viability. Based on the results، the sesame، rapeseed and sunflower vegetable oils are advisable for the formulation of the fungus B. bassiana isolates IRAN441c.
    Keywords: Beauveria bassiana, formulation, vegetable oil, Spore survival duration, Physicochemical properties
  • F. Yarahmadi, A. Rajabpour* Pages 69-79
    Black bean aphid، Aphis fabae Scopoli، is the most important pest of faba bean that causes economic damage on this crop. Spatial dispersion of the aphid using Taylor power law and Iwao patchiness indices was studied by weekly sampling in faba bean fields of Veis region، Ahwaz، during 2010-2012. Taylor''s power law and Iwao patchiness were used to investigate spatial dispersion of A. fabae and a resampling for validation of sampling technique (RVSP) was used to develop a Green''s fixed precision sequential sampling for this aphid population at precision levels of 0. 25 and 0. 1. Results showed that A. fabae had aggregation dispersion on faba bean and Taylor''s power law had more fitness to the obtained data. The Optimum sample size to estimate the population density of A. fabae ranged from 25 to 2 and 73 to 10 samples depending on population densities at precision levels of 0. 25 and 0. 1، respectively.
    Keywords: Black bean aphid, Spatial dispersion, Sequential sampling, Green's model, Ahvaz