فهرست مطالب

نشریه تولیدات گیاهی
سال سی و پنجم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علمی - پژوهشی
  • ایمان روزبهانی، موسی مسکر باشی، مجید نبی پور، حسن حمدی صفحات 1-11
    نیشکر گیاهی گرمسیری و از خانواده غلات است که با وجود تحمل کم آن نسبت به سرما های زیر صفر، مانعی برای کاشت آن در مناطق نیمه گرمسیر وجود ندارد. به منظور بررسی روش های مختلف مدیریت در مزارع سرمازده، آزمایشی در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار در سال زراعی 87-86 بر روی رقم نیشکرCP 48-103 در کشت و صنعت امیرکبیر واقع در 40 کیلومتری جنوب اهواز انجام شد. تیمارها شامل شاهد، کف برشده، سوزانده شده و هورمون پاشی شده (سیتوکینین N6benzyladenin) بودند. نتایج نشان داد که تیمارها از نظر تعداد پنجه (ساقه) با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشتند. تیمار کف برشده و هورمونی از نظر ارتفاع ساقه با یکدیگر اختلاف معنی دار داشتند. تیمار کف برشده دارای بیشترین میزان ارتفاع نسبت به دیگر تیمارها بود. تیمار شاهد با تیمارهای سوزانده شده و کف برشده و همچنین تیمار هورمونی با کف بر شده اختلاف معنی داری از نظر میزان سبزینگی پهنک برگ ها نشان دادند. تیمارها از نظر تناژ تولیدی نی و شکر اختلاف معنی داری نداشتند. با توجه به نتایج به دست آمده، در سال هایی که با خسارت سرما به گیاه نیشکر مواجه هستیم، روش مناسب کنترل خسارت سرما در این گونه مزارع، عدم اجرای هرگونه عملیاتی در مزارع مذکور خواهد بود. عملکرد تیمارهای شاهد، کف بر شده، سوزانده شده و هورمون پاشی شده به ترتیب معادل 55375، 57625، 56562 و 49125 کیلوگرم در هکتار نی و 4651، 4955، 4049 و 4092 کیلوگرم شکر در هکتار بود.
    کلیدواژگان: کف برکردن نی، سوزاندن نی، واریته CP 48، 103، هورمون سیتوکینین
  • مهرانگیز چهرازی، روح انگیز نادری، علی اکبر شاه نجات بوشهری، محمد اسماعیل حسنی، عیسی ظریفی صفحات 13-27
    بررسی کاریوتایپ و سطوح پلوئیدی گل نرگسNarcissus sp. و تعداد کروموزوم، بر روی ژنوتیپ های بومی جمع آوری شده از استان های خراسان جنوبی،خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، مازندران و گلستان وهمچنین ژنوتیپ های غیر بومی صورت گرفت. ابتدا جهت شمارش کروموزوم، از مریستم نوک ریشه حاصل از سوخ های ریشه دار شده با مقایسه دو تیمار آب یخ و 8، هیدروکسی کینولین جهت توقف تقسیم سلولی به عنوان پیش تیمار استفاده گردید سپس در محلول اتانول و اسید استیک (1:3) تثبیت، با اسید کلریدریک هیدرولیز و با استوارسئین رنگ آمیزی شد. از هر ژنوتیپ سه صفحه متافازی جهت آنالیز پارامتر های کاریوتایپ مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد ژنوتیپ های مورد بررسی از نظر سطوح پلوئیدی متفاوت بودند؛ بدین صورت کهپایه کروموزومی در گل های نرگس بومی 10 و در هلندی ها 7 بود. در بین ژنوتیپ های بومی، مسکینک بهبهان و اهواز دارای 20 کروموزوم 20=x2=n2، دیپلوئید با فرمول کاریوتایپی st1+sm5+m4 (دسته های دو تایی) و بقیه تریپلوئید 30=x3=n2 با فرمول کاریوتایپی sm3+m7 (دسته های سه تایی) بودند و در بین ژنوتیپ های غیر بومی، نرگس هلندی با گل کرم رنگ، تتراپلوئید با 28 کروموزوم 28=x4=n2 و فرمول کاریوتایپی st1+4sm+m2 (دسته های چهار تایی) قرار داشتند؛ در حالی که سه ژنوتیپ دیگر نرگس هلندی با 21 کروموزوم 21= x3=n2 تریپلوئید با فرمول کاریوتایپی st1+ sm5+ m1(دسته های سه تایی) بودند. در بررسی کاریوتایپی شامل شناسایی کروموزوم ها از لحاظ شکل، اندازه و محل قرار گرفتن سانترومر، بین ژنوتیپ ها اختلاف مشاهده گردید. همزمان با استفاده از روش فلوسایتومتری سطوح پلوئیدی گل های نرگس تائید شدند.
    کلیدواژگان: تعداد کروموزوم، سطوح پلوئیدی، فلوسایتومتری، کاریوتایپ، گل نرگس، _ Narcissus sp
  • حسین صبوری، قاسم محمدی نژاد، علی اکبر عبادی صفحات 29-52
    ساختار ژنتیکی صفات زراعی مهم ترین نقش را در تعیین متدولوژی اصلاحی آنها دارد. تجزیه میانگین نسل ها و مکان یابی صفات کمی از مهم ترین روش های تعیین نوع و عمل ژن ها است. به منظور تعیین ساختار ژنتیکی صفات زراعی تلاقی ارقام غریب × خزر از طریق تجزیه میانگین نسل ها، شش نسل پایه تلاقی ارقام غریب × خزر در سه تکرار و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 1378 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس کشت شدند. همزمان به منظور مکان یابی صفات زراعی 20 بوته از 192 خانواده F3 به همراه والدین تلاقی کشت شدند. اثر ژن های مسئول ارتفاع بوته، طول خوشه و زیست توده حاکی از عمل فوق غالبیت و برای تعداد دانه، تعداد خوشچه، تعداد روز تا گل دهی، خروج خوشه از غلاف و طول برگ پرچم حاکی از غالبیت ناقص دارد. اثر افزایشی ژن ها برای تعداد دانه پر، تعداد خوشچه، تعداد روز تا گل دهی، ارتفاع بوته و طول خروج خوشه از غلاف معنی دار گردید؛ بنابراین شرایط برای گزینش لاین های با صفات مطلوب در نسل های در حال تفکیک فراهم خواهد بود. مدل سه پارامتری برای تعداد خوشچه، تعداد روز تا گل دهی، طول برگ پرچم، ارتفاع بوته، تعداد خوشه، طول خروج خوشه از غلاف، طول خوشه و عرض برگ پرچم کفایت داشت. مکان یابی صفات زراعی، نشان داد که QTL های qHD1b، qPL12، qNP2، qDWS-8، qWFL7 وqWP1 ،qWP11a وqWP11b بزرگ اثر بوده و بیش از 20 درصد از تنوع فنوتیپی صفات را توجیه نمودند. مقایسه نتایج روش های مورد بررسی نشان داد که انتخاب برای برخی از QTLهای ردیابی شده مانند qHD1b می تواند در دستیابی به ارقام زودرس کمک کند.
    کلیدواژگان: تجزیه میانگین نسل ها، مکان یابی، وراثت پذیری، اثر افزایشی، اثر غالبیت، نقشه پیوستگی، برنج
  • رسول جلیلی مرندی، لطفعلی ناصری، رامین حاجی تقی لو، علیرضا خرسندی صفحات 53-63
    دو رقم سیب (گلدندلیشس و رد دلیشس) برای ارزیابی کیفیت میوه و عمر انباری، به مدت 0، 20، 40 و 60 دقیقه تحت معرض اشعه UV-C (254 نانومتر) قرار گرفتند. صفات مورد ارزیابی شامل سفتی، مواد جامد قابل حل، pH، اسیدهای قابل تیتراسیون، اسید آسکوربیک، کاهش وزن، پوسیدگی و کیفیت ظاهری بود که در شروع، اواسط و انتهای انبارداری ثبت گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت. نتایج تحقیقات نشان داد که تیمار UV-C بر روی صفات مورد ارزیابی در طی انبارداری و اتمام انبارداری معنیدار بود؛ اما پوسیدگی و کیفیت ظاهری بین ارقام مورد آزمایش معنیدار نبود. همچنین اثر متقابل رقم و تیمار UV-C در صفات اندازه گیری شده معنیدار نبود. براساس نتایج به دست آمده تیمار با پرتو UV-C به مدت 40 و 60 دقیقه در صفات مورد ارزیابی بیشترین اثر را داشت.
    کلیدواژگان: تشعشع، گلدن دلیشس، عمر انباری، سفتی میوه، پوسیدگی، مواد جامد قابل حل
  • حجت الله لطفی، سید محمدحسن مرتضوی، نور الله معلمی صفحات 65-76
    هر ساله بخش قابل توجه ای از محصولات باغی تولید شده به دلیل ضایعات به دست مصرف کننده نمی رسد. از جمله عوامل ضایعات پس از برداشت، آلودگی میوه ها و سبزی ها توسط پاتوژن های مختلف قارچی و باکتریایی است. در حال حاضر برای کنترل این پاتوژن ها از ترکیبات شیمیایی مختلفی استفاده می شود. مشکلات مختلف مربوط به استفاده از این ترکیبات سبب گردیده تا روش های جایگزین و سالم مورد توجه قرار گیرند. از جمله روش های ارزان و کم خطر، استفاده از بالشتک های آزادکننده گاز دی اکسید گوگرد می باشد که با آزادسازی تدریجی گاز، سبب محافظت از میوه ها طی دوره انبارداری و بازاررسانی می شود. در این آزمایش اثر بالشتک های آزاد کننده گاز دی اکسید گوگرد در غلظت های مختلف (0، 79، 132 و 184 میلی مولار سدیم متابی سولفیت) بر کنترل پوسیدگی و خصوصیات کیفی میوه گوجه فرنگی رقم «چف» طی دوره نگهداری (0، 3، 6، 9 و 12 روز) در دمای 5 درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفت. خصوصیات مختلف کیفی میوه شامل کاهش وزن، سفتی بافت، غلظت لیکوپن، ویتامین ث، اسیدیته قابل تیتر، غلظت مواد جامد محلول، غلظت مواد فنولی، ظرفیت آنتی اکسیدانی و درصد پوسیدگی توسط قارچ بوتریتیس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمار با گاز دی اکسید گوگرد به نحو موثری درصد پوسیدگی را کاهش و غلظت مواد فنولی را افزایش داد. همچنین گاز دی اکسید گوگرد تاثیری منفی بر رنگ میوه که ناشی از رنگیزه لیکوپن می باشد، نگذاشت. سدیم متابی سولفیت در غلظت های 79 و 132 میلی مولار مطلوب ترین اثر را از نظر حفظ رنگ ظاهری و کنترل پوسیدگی بوتریتیس در مقاطع زمانی مختلف نگهداری نشان داد.
    کلیدواژگان: بالشتک، پس از برداشت، دی اکسید گوگرد، میوه گوجه فرنگی
  • سید کرامت دیدگاه، هوشنگ فرجی، علیرضا یدوی صفحات 77-84
    به منظور بررسی اثر تراکم بوته بر عملکرد چهار هیبرید ذرت شیرین، آزمایشی در تابستان 1385 در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یاسوج به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عامل های آزمایش شامل تراکم بوته در سه سطح (6، 7 و 8 بوته در متر مربع) و هیبریدهای ذرت شیرین در چهار سطح (پاورهاوس، هاروست گلد، چیس و شیکر) بود. نتایج نشان داد که اثرمتقابل تراکم و هیبرید بر صفات عملکرد تر بلال و عملکرد دانه کنسروی معنی دار است. بیش ترین عملکرد تر بلال به میزان 2734 گرم در متر مربع در هیبرید هاروست گلد در تراکم 6 بوته در متر مربع و کم ترین عملکرد تر بلال به میزان 1742 گرم در متر مربع در هیبرید چیس در تراکم 8 بوته در متر مربع بود. بیش ترین مقدار عملکرد دانه کنسروی به میزان 1453 گرم در متر مربع در هیبریدهای هاروست گلد و شیکر در تراکم 6 بوته در متر مربع و کمترین مقدار عملکرد دانه کنسروی به میزان 797 گرم در متر مربع در هیبرید چیس در تراکم 8 بوته در متر مربع مشاهده شد. با افزایش تراکم بوته، پروتئین علوفه با یک روند مشابه در هر چهار هیبرید کاهش یافت. در مجموع هیبریدهای هاروست گلد و شیکر با تراکم 6 بوته در متر مربع در شرایط منطقه آزمایش بعنوان بهترین تیمار معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: ذرت شیرین، عملکرد، تراکم، هیبرید، پروتئین علوفه
  • مهدی رحیمی، بابک ربیعی، محمد ربیعی صفحات 85-98
    به منظور شناسایی صفات وابسته به عملکرد دانه در کلزا، 8 رقم کلزا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 85-1384 در موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) بررسی گردید و صفات طول دوره کاشت تا روزت، طول دوره روزت تا گلدهی، طول دوره گلدهی تا رسیدگی، تعداد برگ ساقه آغوش، ارتفاع اولین خورجین از سطح خاک، ارتفاع بوته، تعداد ساقه فرعی درجه اول، تعداد ساقه فرعی درجه دوم، تعداد خورجین در ساقه اصلی، تعداد خورجین در ساقه فرعی درجه اول، تعداد خورجین در ساقه فرعی درجه دوم، طول خورجین، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه و عملکرد دانه اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین رقم ها از نظر کلیه صفات مورد مطالعه، اختلاف معنی داری وجود دارد که دلالت بر وجود تنوع ژنتیکی بالا در بین رقم ها است. عملکرد دانه با وزن هزار دانه و طول دوره گلدهی تا رسیدگی، همبستگی مثبت و معنی دار و با صفات تعداد دانه در خورجین و طول خورجین همبستگی منفی و معنی دار داشت. رگرسیون گام به گام برای عملکرد دانه نشان داد که صفات وزن هزار دانه، تعداد دانه در خورجین، تعداد ساقه فرعی درجه دوم و ارتفاع اولین خورجین از سطح خاک به ترتیب بیشترین تاثیر را بر عملکرد دانه دارند و 98 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توجیه می کنند. تجزیه ضرایب همبستگی ژنوتیپی به ضرایب مسیر نشان داد که صفت وزن هزار دانه بالاترین اثر مستقیم را نسبت به سایر صفات بر عملکرد دانه دارد؛ اما اثرات غیرمستقیم این صفت از طریق سایر صفات ناچیز بود. نتایج حاصل از تجزیه به عامل ها نشان داد که سه عامل اصلی و مستقل به نام های اجزای عملکرد، تیپ بوته و رشد رویشی، 275/79 درصد از تغییرات کل داده ها را توجیه می نمایند و مهم ترین صفات به عنوان شاخص گزینش جهت بهبود عملکرد دانه، به ترتیب صفات وزن هزار دانه، تعداد دانه در خورجین و طول دوره گلدهی تا رسیدگی بودند که به همراه عملکرد دانه، در عامل اول قرار گرفتند. رسم نمودار بای پلات حاصل از تجزیه به عامل ها و گروه بندی صفات با استفاده از تجزیه خوشه اینیز این نتیجه را تایید و صفات فوق را به عنوان مهم ترین صفات جهت بهبود عملکرد دانه در کلزا معرفی نمود.
    کلیدواژگان: تجزیه عامل ها، تجزیه علیت، عملکرد، کلزا، همبستگی
  • محمدحسن فلاح هکی، علیرضا یدوی، محسن موحدی دهنوی، حمیدرضا بلوچی، هوشنگ فرجی صفحات 99-113
  • محسن نیازیان، اباذر رجبی، رضا امیری، محمدرضا اوراضی زاده، حمید شریفی صفحات 115-135
    به منظور تعیین مهم ترین صفات موثر بر عملکرد ریشه و عیارقند در ژرم پلاسم اتایپ منوژرم چغندرقند برای کشت پائیزه، تعداد 49 ژنوتیپ (اتایپ و نتاج هیبرید) در قالب طرح لاتیس سه گانه در 3 تکرار در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول در مهرماه سال زراعی 1388-1387 کشت شدند. تجزیه واریانس صفات نشان داد که بین ژنوتیپ ها از نظر اغلب صفات مورد بررسی تفاوت معنی دار وجود دارد. پس از انجام تجزیه واریانس از میانگین تیمارها برای تجزیه های آماری از جمله محاسبه ضرایب همبستگی ساده بین صفات استفاده شد. براساس تجزیه عاملی، صفات مورد مطالعه به پنج عامل عیارقند خالص، عملکرد، خصوصیات ظاهری ریشه، مقاومت به بولتینگ و سرکوسپورا تقسیم شد. در تجزیه رگرسیون مرحله ای برای عملکرد ریشه به عنوان متغیر تابع به ترتیب صفات قطر ریشه، مقاومت به سرکوسپورا، ارتفاع طوقه، شکل ریشه، ازت مضره، پتاسیم و ضریب استحصال شکر به عنوان مهم ترین صفات شناسایی شدند. در تجزیه رگرسیون صعودی برای صفت عیارقند به عنوان متغیر تابع، مهم ترین صفات به ترتیب قند ملاس، ارتفاع طوقه و مقاومت به بولتینگ شناسایی شدند. در تجزیه علیت صفات قطر ریشه، شکل ریشه و ازت مضر اثر مستقیم مثبت و صفات مقاومت به سرکوسپورا، ارتفاع طوقه، پتاسیم و قند قابل استحصال اثر مستقیم منفی روی صفت عملکرد ریشه داشتند. همچنین اثر مستقیم ارتفاع طوقه روی عیارقند مثبت و اثر مستقیم قند ملاس و مقاومت به سرکوسپورا منفی برآورد شد. تجزیه خوشه اینشان داد که ژنوتیپ های کلاستر دوم از لحاظ صفات موثر بر عملکرد ریشه مقادیر بالاتری را به خود اختصاص داده اند. همچنین ژنوتیپ های کلاستر اول از حیث قند قابل استحصال و ضریب استحصال قند، بالاترین مقادیر را به خود اختصاص دادند؛ بنابراین با توجه به خصوصیات این گروه می توان برای افزایش درصد قند قابل استحصال و ضریب استحصال قند و همچنین کاهش ناخالصی هایی نظیر ازت مضر، قند ملاس، پتاسیم و سدیم از ژنوتیپ های این گروه بهره گرفت.
    کلیدواژگان: بولتینگ، تجزیه به عامل ها، تجزیه رگرسیون مرحله ای، سرکوسپورا، کشت پائیزه، چغندرقند
|
  • Pages 1-11
    Sugarcane is a tropical plant and a member of the poaceae family which, despite its low tolerance to cultivation in chilly climates shows no resistance to planing them in subtropical region. In order to evaluate different management methods in sugarcane fields damaged by cooling and yield reduction, a completely randomized block design (RCBD) was carried out with 3 replications and the 4 treatments (CP 48-103 cultivar) in 2008-2009 in Amirkabir Sugar cane company in the south of Ahvaz. The treatments were cutting of plant residue (Base Cutting), burning, application of Cytokinins hormone, and control. The results showed that the treatments had no significant differences in stalks numbers while the treatments of hormones and Base Cutting were significant in height, and the Base Cutting treatment had a maximum height. The Base Cutting, Burning and hormones treatments had significant differences in chlorophyll rate of leaf blade. Qualitative properties such as Recoverable Sugar (R.S) marked no significant differences between other treatments. The sugarcane yield showed a significant difference, where the treatment of Base Cutting had highest yield, but in the case of sugar yield production there were no differences between the treatments. Control, cutting of plant residue, burning and application cytokinins hormone treatments yield were 55375, 57625,56562 and 49125 kg/ha cane and 4651, 4955, 4049 and 4092 kg/ha sugar, respectively. Results indicated that when chilling occurring injury, the suitable economic method is leaving the injured fields without any field practices.
    Keywords: Cane base cutting, Cane burning, CP 48, 103 cultivar, Cytokinins hormone
  • Pages 13-27
    Evaluation ofkaryotype¡ ploidy levels and chromosome numbers of daffodil (Narcissus sp.) plants was carried out on collected endemic genotypes from Southern Khorasan¡ Khouzestan¡ Kohgiloye – Boyerahmad¡ Fars¡ Mazandaran¡ Golestan provinces and exotic genotypes. The mitotic study karyotype and morphological characteristics of daffodils chromosomes was conducted on the meristematic cells of root tips from bulb. Initially the root tips were pretreated comparable with 8-hydroxyquinoline and ice water. Then they were fixed in ethanol: acetic acid (3:1) solution¡ hydrolyzed in HCl and stained with aceto-orsein. Three metaphase plates were used to analyze karyotype parameters of each genotype. OR-banding was carried out according to conventional methods. Chromosome numbers showed ploidy levels variation between genotypes. There was a direct relationship between chromosome number and ploidy levels of genotypes. Basic chromosome numbers of endemic and exotic populations were 10 and 7¡ respectively. Meskinak-e-Behbahan and meskinak-e-Ahvaz varieties were diploid 2n=2x=20 with karyotypic formula: 4m뻖¡ others were triploid 2n=3x=30 with 7m�¡ white Holandi`s daffodil was tetraploid 2n=4x=28 with 2m뻖; others were triploid 2n=3x=21 with 1m뻖. Karyotype evaluation indicated that size and form of chromosomes were different. Also¡ ploidy levels were confirmed by flow cytometry method.
    Keywords: Chromosome number, Daffodil, Karyotype, Narcissus sp, Ploidy levels
  • Pages 29-52
    The genetic structure of agronomic traits has the most important role in determination of breeding methodology. Generation means analysis and QTL mapping refers to effective methods for determination of gene type and action. In order to investigate the genetic structure of agronomic traits of Gharib × Khazar via means analysis, six basic generations in three replications as randomized complete block design were cultivated at Gonbad Higher Education Center in 2008. At the same time, in order to map agronomic traits, 20 plants of 192 F3 families and parents were planted. The results showed gene controlling of plant height, panicle length and biomass indicated over dominance, grain number, branches number, days to flowering, panicle extraction and flag leaf length showed partial dominance. Significant additive effects were detected for grain number, branches number, days to heading, plant height and panicle extraction. Therefore, the selection method is useful for improving these traits. The three paramedic models were detected for branches number, plant height, panicle length, panicle extraction, days to heading, panicle extraction and flag leaf length and width. Mapping of agronomic traits showed that qHD-1b, qPL-12, qNP-2, qDWS-8, qWFL7, qWP1, qWP-11a and qWP11b explained more then 20 percent of total phenotypic variation. The comparison of the two methods showed that, with the aid of selection for some QTLs such as qHD1b, can be used for decreasing days.
    Keywords: Generation means analysis, QTL mapping, Heredity, Additive effect, Dominant effect, Linkage map, Rice
  • Pages 53-63
    Two apple cultivars (Golden Delicious and Red Delicious) were irradiated with UV-C (254nm) for 0, 20, 40 and 60 minutes to evaluate fruit quality and storage life. Evaluated characteristics included firmness, total soluble solids (TSS), pH, titratable acidity (TA), ascorbic acid, weight loss, decay and visible quality recorded at beginning, mid and end of the storage. The experiment was carried out with a factorial experiment in completely randomized design with four replications. The results indicated that UV-C treatments were significant on evaluated characteristics during and at the end of the storage. But decay and visible quality were not significant between cultivars. Also interaction of cultivar and UV-C treatment exerted no significant effect on measuring factors. According to the obtained results, UV-C radiation with 40 and 60 minutes treatment was more effective on evaluated characteristics.
    Keywords: Radiation, Golden delicious, Storage life, Fruit firmness, Decay, Total soluble solids
  • Pages 65-76
    Each year, due to postharvest losses, a significant proportion of horticultural products doe's not reach consumers. One of the postharvest losses factors is the contamination of fruits and vegetables by different pathogens i.e. fungi and bacteria. Currently, different synthetic fungicides are used to control these pathogens. Various problems related to the use of these compounds the development of alternative safe methods. Using SO2 releasing sachets is an inexpensive and low risk method that could fumigate fruits during storage and marketing by releasing gas continuously. In this research, the effects of using SO2 releasing sachets at different concentrations (0, 79, 132 and 184 mM sodium metabisulphite) on the physicochemical changes of tomato fruit cv. “Chef” were studied during the storage period (0, 3, 6, 9 and 12 days) at 5°C. Different quality parameters including weight loss, firmness, lycopen content, Vit C, titratable acidity, total soluble solids, phenolics content, antioxidant capacity and decay percent were evaluated. The results showed that treatment with SO2 releasing sachets effectively reduced the decay incidence and increased the phenolic compounds concentration. Also, SO2 gas had no negative effects on fruit red color produced by lycopen pigment. Sodium metabisulphite at 79 and 132 mM concentrations showed the most desirable effect on maintaining color and Botrytis decay control at different time intervals.
    Keywords: Postharvest, Sachet, SO2, Tomato
  • Pages 77-84
    In order to study the effect of plant density on the yield of four sweet corn hybrids, this experiment was conducted at Yasouj Agricultural and Natural Resource Research Center in 2005. The experiment treatments were arranged factorialy in a randomized complete blocks design with three replications. The factors of the experiment consist of four sweet corn hybrids (Powerhous, Harvest gold, Chiss and Shiker) and three plant densities (6, 7 and 8 plant m-2). The results showed that the interaction between plant density and hybrid on fresh ear yield and canned and harvest index was significant. The highest fresh ear yield was 2734 g m-2 at density of 6 plant m-2 in Harvest gold hybrid and the lowest fresh ear yield was 1742 g m-2 at density of 8 plant m-2 in Chiss hybrid. Maximum canned yield was 1453 g m-2 at density of 6 plant m-2 in Harvest gold and Shiker hybrids and the lowest was 797 g m-2 at density of 8 plant m-2 in Chiss hybrid. By increasing plant density, forage protein in all hybrids decreased in the same trend. In general, hybrids of Harvest gold and Shiker and also density of 6 plant m-2 are introduced as the best treatment.
    Keywords: Sweet corn, yield, Plant density, Hybrid, Forage protein
  • Pages 85-98
    To determine the correlated traits to grain yield in rapeseed, eight rapeseed cultivars were planted using randomized complete block design with three replications in Rice Research Institute of Iran, Rasht, Iran, during 2005-6 and 15 traits including sowing to rosette period. Analysis of variance showed that significant differences among varieties for studied traits, indicating the existence of high genetic variation among varieties. Grain yield had a significant positive correlation with 1000-grain weight and flowering to ripening period and had a significant negative correlation with number of grains per silique and silique length. Results of stepwise regression analysis of grain yield showed that traits 1000-grain weight, number of grain per silique, number of secondary stem and height of the first silique from soil surface had the highest effect on grain yield and 98% of grain yield variation was attributed. Correlation coefficients analysis to path coefficients analysis showed that 1000-grain weight has the highest direct effect on grain yield relation to other traits, but the indirect effects of this trait were unimportant through other traits. Factor analysis showed that 79.275 percent of total variations were determined by three main and independent factors namely yield components, plant type and vegetative growth and the most important traits as a selection index to improve grain yield were 1000-grain weight, number of grain per silique and flowering to ripening period, respectively, placed in first factor with grain yield. Biplot charts derived from the factor analysis and grouping traits using cluster analysis confirmed this result and the above traits were introduced as the most important traits to improve grain yield in rapeseed.
    Keywords: Factor analysis, Path Analysis, yield, Rapeseed, Correlation
  • Pages 99-113
    In order to study the effect of planting date on phonological stages and quantity traits of four cultivars of winter rapeseed, an experiment was carried out in 2008-2009 at the research field of Agriculture Research Station of Boyerahmad. The experiment was carried out in using factorial with randomized complete block design and four replications. Four planting dates (September 12, September 22, October 2 and October 12) as a first factor and four cultivars (Zarfam, Okapi, Elite and SLM-046) as second factors were used. The results of this study showed significant differences between the occurrence date of cultivars and planting dates with one percent level of probability. Delay in planting increased the process of planting and completion rosette, but decreased rosette periodic duration, during flowering and planting to maturity. Delaying in canola planting caused the interaction of grain filling and oil accumulation with higher temperature with decreased grain, oil and protein yield. Elite and Zarfam cultivars, due to faster completion of their rosette, finished over wintering with stronger rosette and began their regrowth at end of cold season earlier. Therefore, the reproductive stages of these cultivars were encountered with better weather conditions and also led to higher performance. In general, at September 12 planting date, Elite cultivar and at delay planting, Zarfam cultivar were superiors over other cultivars.
    Keywords: Sowing date, Cultivar, Canola, Developmental stages, Oil, Protein
  • Pages 115-135
    In order to determine the most important traits influencing root yield and sugar content of autumn-sown sugar beet monogerm O-type lines, 49 genotypes (O-types and hybrids) were evaluated in a triple lattice design with three replicates at Safiabad Agricultural Research Center, Dezful, Iran in 2008-2009. Following an analysis of variance, statistical analyses such as simple correlation coefficients among the traits were administered on treatment means. Factor analysis divided all the studied parameters into five factors: white sugar content, yield, root morphological characteristics, resistance to bolting and Cercospora leaf spot. Root diameter, resistance to Cercospora, crown height, root shape, alpha-amino nitrogen, potassium and extraction coefficient of sugar were identified as the most important traits in stepwise regression analysis for root yield as the dependent variable. In forward regression analysis for sugar content as the dependent variable, the most important traits were found to be molassed sugar, crown height and resistance to bolting, respectively. Path analysis indicated that root diameter, root shape and alpha-amino nitrogen had direct positive effects and cercospora resistance, crown height, potassium and white sugar content had direct negative effects on root yield. Also, the direct effect of crown height on sugar content was positive and that of molassed sugar and cercospora resistance was negative. Cluster analysis demonstrated that the genotypes of cluster 2 were superior in the traits affecting root yield, whereas the genotypes of cluster 1 were superior with respect to the traits influencing white sugar content and extraction coefficient of sugar. Therefore, the genotypes of the latter cluster could be used to increase white sugar content and extraction coefficient of sugar and hence decrease the impurities such as sodium, potassium and alpha amino nitrogen.
    Keywords: Bolting, Cercospora, Factor analysis, Stepwise regression, Sugar beet, Winter-sowing