فهرست مطالب

نشریه تولیدات گیاهی
سال سی و ششم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علیرضا عیوضی *، علی نجفی پر، سید حیدر موسوی انزابی، حسین رنجی صفحات 1-12
    جهت ارزیابی اثرات پیش تیمار بذر در القای تحمل به تنش رطوبتی، آزمایشی تحت شرایط آزمایشگاهی و مزرعه ای در سال زراعی 8-1387 به صورت کرت های خرد شده در ایستگاه ساعتلوی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی اجرا شد که در آنچهار رقم گندم زرین و شهریار (از ارقام آبی)، سرداری و آذر (از ارقام دیم) به عنوان فاکتور اول و عامل های هیدرو پرایمینگ (آب مقطر)، اسمو پرایمینگ (پلی اتیلن گلیکول8000، 10 درصد وزنی، کلرید سدیم 5 درصد و کلرید پتاسیم 5/2 درصد)، ریز مغذی 4 درصد، اوره 10 درصد و تنظیم کننده های رشد (سایکوسل1000 و اکسین 20 میکروگرم بر گرم) به همراه شاهد (عدم پیش تیمار) به عنوان فاکتور دوم مورد بررسی قرار گرفتند. آرایش تیمارها در ارزیابی آزمایشگاهی به صورت طرح کاملا تصادفی و دو آزمایش مجزای مزرعه ای تحت شرایط تنش رطوبتی و شاهد بدون تنش رطوبتی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تکرار بودند. تنش رطوبتی در مزرعه با قطع آبیاری از مرحله ساقه رفتن اعمال شد. تجزیه واریانس صفات نشان داد که صفات طول ساقه چه و ریشه چه و وزن خشک آنها، عملکرد دانه و اجزای آن، ماده خشک کل و محتوای نسبی آب برگ پرچم اختلاف آماری معنی دار در سطح احتمال پنج درصد داشتند. پیش تیمار سایکوسل از بالاترین طول (8/17 و 2/17 سانتی متر) و و وزن خشک (0/8 و 5/11 میلی گرم) به ترتیب در ریشه چه و ساقه چه برخوردار بود. کلیه پیش تیمارها نسبت به شاهد در چهار رقم موجب افزایش عملکرد دانه شد. در میان پیش تیمارها، سایکوسل و اکسین بیشترین عملکرد دانه (به ترتیب 563 و 557 گرم بر متر مربع) و همچنین بیشترین درصد تغییرات را تحت شرایط تنش رطوبتی در مقایسه با شرایط شاهد بدون تنش رطوبتی داشتند. پیش تیمار کلرید پتاسیم در چهار رقم از حداقل درصد تغییرات تحت تنش رطوبتی در مقایسه با شرایط شاهد بدون تنش رطوبتی برای صفات ماده خشک کل (7/10- درصد)، عملکرد دانه (0/4- درصد) و محتوای نسبی آب برگ پرچم (3/9- درصد) برخوردار بود. این پیش تیمار باعث افزایش تعداد سنبله در متر مربع در رقم های شهریار، زرین و آذر گردید. در بین ارقام، آذر با 89/0 شاخص حساسیت به تنش محیطی متحمل ترین رقم به تنش رطوبتی شناخته شد. همبستگی مثبت و معنی دار بین صفات تعداد سنبله در متر مربع (**91/0)، دانه در سنبله (**92/0) و ماده خشک کل (*79/0) با عملکرد دانه تحت تاثیر پیش تیمار بذر مشاهده شد که به نظر می رسد این صفات می توانند به عنوان معیار غیر مستقیم در گزینش ارقام با عملکرد بالا سودمند باشند.
    کلیدواژگان: اسمو پرایمینگ، پرایمینگ هورمونی، هیدرو پرایمینگ، تنش رطوبتی، گندم
  • رضا امیری چایجان *، جعفر امیری پریان صفحات 13-24
    در این پژوهش، از مدل های تجربی و شبکه های عصبی مصنوعی برای پیش بینی محتوای رطوبت تعادلی بذر و مغز آفتابگردان استفاده شد. چهار مدل ریاضی هندرسون اصلاح شده، چانگ-پی فاست، هالسی و گب برای این منظور بکار رفت. دو نوع شبکه پس انتشار (پیشرو و پیشخور) مورد آزمون قرار گرفت. به منظور آموزش الگوهای ورودی، الگوریتم یادگیری لونبرگ-مارکوارت مورد استفاده قرار گرفت. محدوده های دما و رطوبت نسبی به ترتیب بین 25 تاC°40 و 11 تا 96٪ اعمال شد. بهترین نتایج برای مدل های تجربی، برای مدل گب و هالسی به دست آمد. بهترین خروجی برای شبکه های عصبی مورد استفاده، مربوط به شبکه پیشخور، توپولوژی 1-3-5-3 و تابع آستانه TANSIG-TANSIG-LOGSIG است. با این شبکه بهینه، ضریب تبیین و خطای نسبی میانگین، به ترتیب 9935/0 و 01/5 حاصل شد. این نتایج، برتری شبکه های عصبی مصنوعی را نسبت به مدلهای ریاضی نشان می دهد. زیرا علاوه بر ایجاد خطای کمتر در پیش بینی مقدار رطوبت تعادلی، قادر است شاخص کیفی را نیز به عنوان ورودی لحاظ کند.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، رطوبت تعادلی، شبکه های پس انتشار، فعالیت آبی، مدل های تجربی
  • علیا محمدی *، سید نجم الدین مرتضوی، جعفر محمدی، حسین ربی انگورانی صفحات 25-33
    این پژوهش با هدف بررسی اثرات سطوح مصرف اسید جیبرلیک و نوع بستر بر جوانه زنی بذر گیاه سیکلامن ایرانی در آزمایشگاه گروه علوم باغبانی دانشگاه زنجان در سال 1388 ، با بررسی دو فاکتور نوع بستر کشت در چهار نوع (کاغذ صافی،پیت و پرلایت، پیت و ماسه و پیت و پرلایت و ماسه) و اسید جیبرلیک در پنج سطح (0، 100، 200، 300 و 400 میلی گرم در لیتر)20تیمار در سه تکرار(60 نمونه) بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا شد. نتایج آزمایش نشان داد که نوع بستر روی درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و سطح برگ در سطح 1% و بر طول دمبرگ در سطح 5% اثر معنی دار داشته و بر قطر دمبرگ اثر معنی داری نشان نداد. سطوح مختلف اسید جیبرلیک روی تمام صفات مورد بررسی در سطح 1% اثر معنی داری داشت. اثر متقابل نوع بستر و اسید جیبرلیک روی صفات درصد جوانه زنی و سطح برگ در سطح 1% و بر روی صفات طول دمبرگ و سرعت جوانه زنی در سطح 5% تاثیر معنی دار داشت و بر روی صفت قطر دمبرگ اثر معنی داری نشان نداد. برترین تیمار در صفات درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و سطح برگ تیمارهای 3b3a و 3b4a ( بستر پیت و ماسه و پیت و پرلایت و ماسه همراه با غلظت 200 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک)، در صفت قطر دمبرگ تیمار 1b3a (پیت و ماسه و پرلایت همراه با غلظت صفر اسید جیبرلیک) و در صفت طول دمبرگ تیمار 5 b2 a (پیت و پرلایت با غلظت 400 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک) می باشد.
    کلیدواژگان: سیکلامن ایرانی، اسید جیبرلیک، نوع بستر، جوانه زنی
  • رحمان یوسفی، موسی موسوی *، نورالله معلمی، محمد هادی غفاریان مقرب صفحات 35-44
    جوانه زنی بذور دو رقم توت فرنگی پاروس و کاماروزا در دو نوع محیط کشت درون شیشه ای MS و B5 و محیط کاغذ صافی مرطوب 1(W) تحت تاثیر 4 غلظت اسید سولفوریک (1، 12، 24 و 36 نرمالیته)، در سال 1390 در دانشگاه شهید چمران اهواز به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در پنج تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نمونه بذرهای تیمار شده با 4 غلظت اسید سولفوریک، در محیط کشت MS و محیط B5 بدون ویتامین و تنظیم کننده های رشد و همچنین بر روی محیط کاغذ صافی مرطوب به منظور بررسی شاخص های جوانه زنی کاشته شدند. شاخص های جوانه زنی شامل درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، زمان رسیدن به 50% جوانه زنی نهایی، میانگین طول ریشه چه و همچنین میانگین طول ساقه چه (دو هفته پس از شروع جوانه زنی) ملاک تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که بذر هایی که خراش دهی نشدند و همچنین بذر هایی که با غلظت های 1، 12و 24 نرمالیته اسیدسولفوریک خراش دهی شدند در هر سه محیط MS، B5 و محیط کاغذ صافی مرطوب در هر دو رقم کاماروزا و پاروس تا پایان دوره آزمایش (40 روز) هیچ گونه نشانه ای از جوانه زنی بروز ندادند، در حالیکه بذر های هر دو رقم خراش دهی شده با اسید سولفوریک 36 نرمال، در هر سه محیط ذکر شده جوانه زنی خود را بروز دادند، به طوریکه بیشترین شاخص های جوانه زنی بذر در محیط B5 و کمترین شاخص های جوانه زنی در محیط کاغذ صافی مرطوب مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: توت فرنگی، جوانه زنی، خراش دهی، شرایط درون شیشه ای
  • بهنام اسفندیاری *، غلامحسین داوری نژاد، فرج الله شهریاری صفحات 45-51
    بنه گیاهی دو پایه می باشد که علاوه بر ارزش بالای تغذیه ای و دارویی، بدلیل داشتن صفات مطلوب یکی از مهمترین پایه های پسته اهلی محسوب می شود. با توجه به این که انتخاب به کمک نشانگر می تواند به علت طولانی بودن دوران نونهالی بنه باعث تسریع کارهای اصلاحی گردد، ناحیه ی تکثیر شونده با توالی مشخص ( اسکار) جهت شناسایی جنسیت مورد استفاده قرار گرفت. در این پژوهش نه نمونه ی برگی بنه از درختان نر و ماده شناخته شده و یک نمونه شناخته نشده جمع آوری و با استفاده از یک جفت آغازگر اسکار مورد مقایسه قرار گرفتند. بر اساس نتایج، تنها یک باند تقریبا 300 جفت بازی در نمونه های ماده تکثیر شد که در نمونه های نر مشاهده نگردید. با وجود این که مکانیزم تعیین جنسیت در پسته همچنان ناشناخته است، با توجه به پیوستگی نشانگر با جایگاه تعیین کننده جنسیت، می توان از نشانگرهای اسکار جهت تعیین جنسیت دانهال بنه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بنه، نونهالی، تعیین جنسیت، اسکار
  • غلامرضا عبادوز *، عبدالامیر راهنما، قدرت الله فتحی صفحات 53-64
    به منظور بررسی تاثیر فاصله بین ردیف کاشت و مصرف بذر بر میزان عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک یونجه رقم مساسرسا، آزمایشی از سال زراعی 1379 بمدت 4 سال زراعی (سال اول، سال استقرار) در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام گردید. تیمار اصلی شامل 3 سطح فاصله بین ردیف (50، 60 و 70 سانتی متر) و تیمار فرعی شامل 5 سطح مصرف بذر (5، 10، 15، 20 و 25 کیلوگرم بذر در هکتار) بود. اثر سال بر بیشتر صفات مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد و تنها بر تعداد غلاف در خوشه در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه در فاصله ردیف کاشت 50 سانتی متر با مقدار 7/656 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. از سوی دیگر با افزایش فاصله های بین ردیف تعداد خوشه در مترمربع، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک کاهش یافت. بیشینه عملکرد بیولوژیک در بیشترین تیمار مصرف بذر با عملکرد 5034 کیلوگرم در هکتار حاصل شد. نتایج همبستگی ساده بین عملکرد دانه و سایر صفات نشان داد که تعداد خوشه در متر مربع یکی از مهم ترین اجزای موثر بر عملکرد دانه بود. این صفت بیشترین همبستگی را با عملکرد دانه (**922/0 r=) نشان داد. نتایج این پژوهش مشخص می کند فاصله بین ردیف کاشت 50 سانتی متر و مصرف بذر 15 کیلوگرم در هکتار از طریق افزایش تعداد خوشه در مترمربع و وزن هزار دانه سبب تولید بیشتر عملکرد دانه یونجه رقم مساسرسا در استان خوزستان گردیده است.
    کلیدواژگان: یونجه، فاصله بین ردیف کاشت، مصرف بذر، عملکرد دانه، اجزای عملکرد، شاخص برداشت
  • منصوره شمیلی *، علیرضا طلایی، محمدرضا فتاحی مقدم صفحات 65-75
    انبه یکی از میوه های مهم مناطق گرمسیر دنیا می باشد، سال آوری یکی از مشکلات اساسی در تولید میوه انبه محسوب می شود. غربالگری دانهال های فاقد تناوب باردهی حاصل از تلاقی های کنترل شده، نیاز به مشاهده رفتار فنوتپی گیاه در مرحله بلوغ دارد. به منظور بررسی ارتباط فعالیت پلی فنل اکسیدازها در مرحله نونهالی با الگوی باردهی درخت انبه بالغ، آزمایشی در سال 1388-1386 در شهرستان میناب انجام گردید. در این آزمایش هشت ژنوتیپ انبه با سابقه مشخص از نظر باردهی (فاقد تناوب یا دارای تناوب) انتخاب شدند. پیوندک مربوط به هر ژنوتیپ بر همان ژنوتیپ پیوند شد. پس از رشد سرشاخه های جدید از پیوندک (60 روز پس از انجام پیوند)، فعالیت آنزیم های کاتکولاز و کرسولاز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین فعالیت آنزیمی کم و نظم باردهی همبستگی وجود دارد به طوری که فعالیت آنزیم های کاتکولاز و کرسولاز در ژنوتیپ های منظم بار نسبت به ژنوتیپ های سال آور کمتر بود. همچنین بین فعالیت آنزیم های کاتکولاز و کرسولاز با تعداد میوه در درخت همبستگی (به ترتیب 86/0- و 74/0- =r) مشاهده شد که می تواند به عنوان شاخصی در غربالگری زود هنگام دانهال های انبه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انبه، باردهی نامنظم، پلی فنل اکسیداز، فعالیت آنزیمی
  • امین لطفی جلال آبادی *، سید عطاء الله سیادت، قدرت الله فتحی، علیرضا ابدالی مشهدی، عبدالعلی گیلانی صفحات 77-92
    به منظور بررسی اثر ارتفاع آب کرت بر دمای آب و برخی از خصوصیات فیزیولوژیک و زراعی ارقام برنج، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین طی سال زراعی 85-1384 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. ارتفاع آب در چهار سطح (15،10،5سانتی متر و شاهد: همراه با جریان آب) به عنوان فاکتور اصلی و سه رقم برنج (چمپا، عنبوری قرمز و دانیال) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان دادند که با افزایش ارتفاع آب کرت عملکرد دانه، تعداد دانه در خوشه و ارتفاع گیاه دارای یک روند افزایشی بودند ولی در ارتفاع 15 سانتی متر یک کاهش نسبی در عملکرد دانه مشاهده گردید، همچنین با افزایش ارتفاع آب کرت شاخص برداشت، تعداد پنجه، کارآیی مصرف آب و درجه حرارت آب کرت دارای یک روند کاهشی بود، ولی ارتفاع آب کرت بر روی وزن هزار دانه اثر معنی داری نداشت. در بین ارقام مورد بررسی رقم دانیال دارای بالاترین و رقم چمپا دارای کمترین میزان عملکرد دانه، تعداد دانه در خوشه و تعداد پنجه در هر کپه و کارآیی مصرف آب بود. بر اساس نتایج این پژوهش در ارقام مورد بررسی درصورت ثابت نگه داشتن ارتفاع آب در کرت برای کاهش آب مصرفی و افزایش کارآیی مصرف آب و تولید عملکرد مناسب، ارتفاع 10 سانتی متر آب کرت، در منطقه اهواز می تواند توصیه شود.
    کلیدواژگان: برنج ارتفاع آب کرت، دمای آب کرت، رقم، عملکرد دانه
  • افراسیاب راهنما *، کاظم پوستینی، رضا توکل افشاری صفحات 93-105
    شوری رشد گیاه را از طریق تنش اسمزی ناشی از وجود نمک در محیط اطراف ریشه و سمیت یونی ناشی از تجمع نمک در برگ ها تحت تاثیر قرار می دهد. به منظور بررسی اثرات تنش شوری بر هدایت روزنه ای و سرعت رشد وارتباط بین این دو ویژگی، شش رقم گندم با تحمل متفاوت نسبت به شوری (روشن، کویر، بم، گاسپارد، شیراز و قدس) در یک آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه ی کاملا تصادفی در سه تکرار با سه سطح شوری (صفر، 100 و 200 میلی مولار کلرید سدیم) مورد ارزیابی قرار گرفتند. در فواصل زمانی 1، 10 و 20 روز پس از اعمال تنش شوری، هدایت روزنه ای و در فواصل زمانی 10 و 20 روز سرعت رشد نسبی ارقام کاهش یافت، ولی این کاهش در ارقام حساس شدیدتر بود. هدایت روزنه ای بلافاصله پس از اعمال تنش کاهش یافت و بیشترین کاهش سرعت رشد نسبی نیز در مرحله ی اسمزی تنش (10-1 روز پس از آغاز شوری) رخ داد. ارقام دارای هدایت روزنه ای بالا در شرایط تنش دارای سرعت رشد نسبی بالاتری بودند و هدایت روزنه ای بالا طی دوره های زمانی کوتاه پس از آغاز شوری با سرعت رشد نسبی بالا طی مدت زمان های طولانی مرتبط بود. ارتباط مثبت و معنی دار بین این دو ویژگی در شرایط شوری موید این نکته است که هدایت روزنه ای می تواند به عنوان شاخصی مطمئن برای تعیین میزان فتوسنتز و در نهایت سرعت رشد در مرحله ی رشد رویشی گندم محسوب شود و از این جهت به عنوان شاخصی مطمئن جهت تعیین تحمل به تنش اسمزی و سایر تنش های غیر زیستی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گندم، تنش شوری، هدایت روزنه ای، سرعت رشد نسبی
  • عدنان کریمی *، حبیب الله روشنفکر دزفولی، موسی مسکر باشی صفحات 105-117
    به منظورارزیابی واکنش گلرنگ به کمبود آب در مراحل مختلف رشد، آزمایشی بر روی دو رقم گلرنگ در سال زراعی 89-88 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز به صورت کرت های خرد شده با سه تکراراجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل، چهار رژیم آبیاری مختلف، I1(آبیاری کامل)، I2( قطع آبیاری در مرحله غنچه دهی تا آخر فصل رشد(، I3(قطع آبیاری در مرحله گلدهی تا آخر فصل رشد) و I4(قطع آبیاری از مرحله دانه بندی تا آخرفصل رشد) به عنوان کرت اصلی ودو رقم گلرنگ گلدشت(V1) و پدیده(V2) به عنوان کرت فرعی بودند. نتایج حاصله نشان داد که قطع آبیاری در مرحله غنچه دهی (بیشترین کمبود آب) باعث کاهش معنی داری در عملکرد دانه (8/1430کیلوگرم در هکتار) و عملکرد روغن (7/306 کیلوگرم در هکتار) و افزایش معنی داری در میزان پرولین گیاه ( 12/547 میلی گرم بر کیلو گرم) شد.ازطرف دیگر، تیمارآبیاری قطع آبیاری از مرحله دانه بندی تا آخر فصل رشد تاثیر چندانی بر محتوی روغن و پرولین گیاه نشان نداده است. تنش شدید باعث کاهش شدید تری درمیزان سرعت رشد تجمعی و سرعت رشد نسبی در مقایسه با حالت بدون تنش شده است.تحت شرایط تنش مقدار محتوی آب نسبی برگ کاهش پیدا کرد. بالاترین عملکرد روغن در رقم گلدشت وکمترین آن در رقم پدیده مشاهده شد. نتایج این تحقیق نشان داد محدودیت آبیاری در طول مرحله پر شدن دانه موجب کاهش شدید عملکرد کمی وکیفی محصول نمی شود و با مدیریت آب و صرفه جویی در مصرف آن، می توان محصول اقتصادی نیز تولید نمود.
    کلیدواژگان: گلرنگ، رژیم های آبیاری، عملکردروغن، پرولین، سرعت رشد تجمعی
  • احمد کوچک زاده *، قدرت الله فتحی، محمدحسین قرینه، سید عطاء الله سیادت، سیروس جعفری، خلیل عالمی سعید صفحات 119-129
    اثر مقادیر مختلف نیتروژن (N) و تقسیط آن (AP) بر خصوصیات کمی و کیفی بازرویی اول نیشکر(Saccharum officinarum L.) واریته CP48-103 بررسی شد. این مطالعه در سال 1386 در مرکز تحقیقات نیشکر واقع در 30 کیلومتری جنوب اهواز انجام گردید. آزمایش بصورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و با سه مقدار نیتروژن (92=N1، 138=N2، 184=N3 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) در کرت های اصلی و سه روش تقسیط متفاوت کود اوره (40-40-20=AP1 ، 35-35-30=AP2 ، 40-30-30= AP3 درصد)، در مراحل پنجه زنی، ابتدای ساقه رفتن و رشد سریع ساقه در کرت های فرعی انجام گرفت. نتایج نشان داد که مقدار و تقسیط نیتروژن اثر معنی دار بر خصوصیات نیشکر نداشت. با این وجود بیشترین مقدار محصول ساقه و شکر تولیدی با مصرف 138 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و تقسیط 40-40-20 درصد به ترتیب با 7/91 و 6/10 تن در هکتار بدست آمد. راندمان مصرف نیتروژن در N1 با مقادیر 7/281 و 2/43 کیلوگرم بر کیلوگرم نیتروژن به ترتیب برای محصول ساقه و شکر تولیدی از بقیه تیمارها بیشتر بود. نتایج همچنین نشان داد که هیچ اثر معنی داری در سطوح مختلف کاربرد نیتروژن بر عملکرد نیشکر وجود نداشت و بنابراین افزودن مقادیر بیشتر نیتروژن به مزارع نیشکر توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: راندمان مصرف نیتروژن، بازرویی، نیشکر
|
  • A. Eivazi *, A. Najafi Par, S.H. Mousavi Anzabi, H. Ranji Pages 1-12
    To evaluate the effects of seed priming on inducing of water stress tolerance, an experiment was carried out under laboratory and field conditions in Satloo station of Agricultural and Natural Resources Research Center in West Azerbaijan province at 2008-9 seasons. A factorial experiment was formed, with the first factor including four cultivars Zarrin and Shahriar (irrigated cultivars), Sardary and Azar (rainfed cultivars) and the second factor, hydro-priming, osmotic solutions (10% polyethylene glycol (8000), 2.5% KCL, 5% NaCl, 10% Urea, 4/0% Micro nutrient), plant growth regulators (1000 ppm Cycocel and 20 ppm Auxin) and non priming as a control. Treatments were arranged at laboratory in Completely Randomized Design and two separate experiments with Randomized Blocks Design under normal and water stress at field conditions with five replications. Irrigation was held at booting stage in water stress experiment. Results of analysis of variance showed that there were statistically significant differences for traits of plumule and radical lenghts and their dry weights, grain yield and its components, total dry matter and relative water content of lage feaf (P≤0.05). Pretreatment of Cycocel was allocated maximum plumule (17.8cm) and radical (17.2cm) lenghts and their dry weights (8.0 and 11.5mg, respectively). All priming treatments at four cultivars had more grain yield than control and at plant growth regulators were dominant and the highest variation percentage. Total dry matter (-10.7%), grain yield (-4.0%) and relative water content (-9.3%) at seed priming with potassium cholride had the lowest variation percentage under water stress than normal conditions. This pretreatment increased spike per squar meter in Shariar, Zarrin and Azar. Within cultivars, Azar with 0.89 susceptibility index was the most tolerance to drought stress. Traits of total dry matter, grain per spike and spike per squar meter observed positive significant correlations with grain yield at seed priming treatments, 0.91**, 0.92** and 0.79*, respectively. It seems that these traits could be used as an indirect criterion for selection of cultivars with high grain yield.
    Keywords: Osmo priming, Hormonal priming, Hydro priming, water stress, Wheat
  • R. Amiri Chayjan *, J. Amiri Parian Pages 13-24
    In this research, empirical models and Artificial Neural Networks (ANNs) were used for estimation of equilibrium moisture content of seed and kernel of sunflower. Four empirical models of modified Henderson, Chung-Pfost, Halsey and GAB were used. Two types of back propagation networks (feed forward and cascade forward) were tested. In order to train input patterns, levenberg-marquardt was used. Temperature and relative humidity limits for the experiments were between 25-40 °C and 11-96%, respectively. The best results for empirical models were obtained for Halsey and GAB models. The best results for applying neural networks were obtained for feed forward network, topology of 3-5-3-1 and threshold function of TANSIG-TANSIG-LOGSIG. With this optimum network, coefficient of determination and mean relative error were 0.9935 and 0.0501, respectively. These results prove the superiority of neural networks compared with empirical models, because besides producing less errors in prediction of equilibrium moisture content, neural also capable of networks are considering the quality index as an input parameter.
    Keywords: Keywords: Sunflower, Equilibrium moisture content, back propagation network, Water Activity, Empirical models
  • O. Mohammadi *, S.N. Mortazavi, J. Mohammadi, H.R. Angourani Pages 25-33
    In order to evaluate the effect of Gibberellic acid and bed substrate on germination and different traites of Persian cyclamen (C.persicum), an experiment was conducted in 2008 at Zanjan University. A factorial experiment based on completely randomize design was carrid out with 20 treatments in three replications (60 plots). The effect of bed substrate was compared in four levels (filter paper, peat and perlite, peat and sand, and peat, perlite and sand) and Gibberellic acid in five levels (0, 100, 200, 300 and 400 mg/L). The results showed that the effect of bed substrate was significantly different (P=0/01) on germination percentage, germination rate and leaf area and was significant (P=0/05 ) on petiole length. However, petiole diameter did not differ significantly (P=0/05). All the gibberellic acid levels had a significant (P=0/01) effect on all the studied triats. The effect of bed substrate and Gibberellic acid interaction was significantly different on seed germinatin percentage and leaf area (P=0/01), petiole length and germination rate (P=0/05); however, it had no significant effect on petiole diameter. The highest seed germination percentage, germination rate and leaf area were obtained in a3b3, a4b3 (Peat and sand substrate and peat, perlite and sand substrate with concentration of 200 mg/L gibberellic acid), in petiole diameter triat a3b1 (Peat, perlite and sand substrate without gibberellic acid) and in petiole length triat a2b5 (Peat and perlite with concentration of 400 mg/L Gibberellic acid).
    Keywords: Cyclamen persicum, Germination, Bed substrate, Gibberellic acid
  • R. I. Yosef, M. Mousavi *, N. Moalemi, M.H. Ghafarian Mogharab Pages 35-44
    In this study, we investigated strawberry seeds (Fragaria ananassa cv.Camarosa and Paros) germination where they scar using different concentrations of Sulfuric acid (1, 12, 24 and 36 N), in both types of in vitro culture medium of Murashig and Skoog (MS) and gamborg (B5) and wet filter paper (W). This experiment was performed in Shahid Chamran University of Ahvaz during 2011 on factorial experiment using Randomized Compeletly Design in 5 replications. The reated seeds with 4 concentrations of Sulfuric acid established in the culture medium of MS and B5 without vitamins and plant growh regulators and on wet filter paper mediun were investigated for germination indices. Germination percentage, germinatin rate, average radicle and plumule length (two week after germination) were analyzed. The results showed no germination in control treatment (no scarification seeds) and in scarification of seeds with 1, 12 and 24 N Sulfuric acid concentrations in the 3 types of culture medium (MS, B5 and wet filter paper (w)) during the experiment (40 days). However, scarification of seeds with 36 N concentration of Sulfuric acid in all types of culture medium showed the maximum seed germination index in B5 culture medium and minimum seed germination index in wet filter paper medium.
    Keywords: Fragaria X ananasa_Germination_Scarification_In vitro conditions
  • B. Esfandiari *, G. Davari Nijad, F. Shahriyari Pages 45-51
    Pistacia atlantica Desf. mutica is a dioecious plant. In addition to having a high nutrition and medical value, it is considered as an important Pistacia vera stock because of desirable properties. Pistacia species has along juvenile stage and persumably marker assistance selection can enhance its breeding program. Sequence Characterized Amplified Region (SCAR) has been used to determine sex in Pistacia atlantica Desf. mutica. In this experiment,9 leaf samples of known male and female trees and 1unknown sample were collected and tested with a pair of SCAR primers. According to the results, only anapproximately 300 bp fragment was amplified in all female trees and it was absent in male trees. Although sex determination mechanism in Pistacia is still unknown, since correlations between SCAR marker and sex locus, we can useSCAR marker could be used for sex determination in Pistacia atlantica Desf. Mutica seedlings.
    Keywords: Pistacia atlantica Desf. mutica, Juvenile, Sex determination, SCAR
  • G.R. Abadouz *, A. Rahnama, G. Fathi Pages 53-64
    In order to investigate the effect of row spacing and seeding rate on Mesa-Sirsa alfalfa cultivar, this experiment was carried out in the research farm of Khuzestan Agricultural Research Center between 2000 and 2004. The research was performed in the form of a split plot in a randomized complete block design with 3 replications. The main plots were three row spacing’s (50, 60 and 70 cm) and the sub plots were five seeding rates (5, 10, 15, 20, and 25 kg seed per ha). The Traits were racemes lm2, pods/raceme, seeds/pod, 1000 seed weight, seed and biological yield and hoarest index. The effects of year were significant different on all the traits. Seeding rate did not have any significant effect on pods/raceme, seeds/pod and 1000 seed weight. The highest seed yield was obtained from 50 cm row spacing. Seed and biological yield increased as row spacing. Decreased using the highest seeding rate (25 kg/ha) produced the highest biomass yield (5034 kg/ha). The highest significant correlation was observed between race/ms/m2 and seed yield (r= 0. 922٭٭). According to the results, for alfalfa (var. Mesa-Sirsa) seed production in South Khozestan province, using 15 kg/ha seed and 50 cmrow spacing, that produced the highest seed yield due to increase in race/ms/m2 and 1000 seed weight, is recommended.
    Keywords: Alfalfa, Row spacing, Seeding rate, Grain yield, Yield components, Harvest index
  • M. Shamili *, A. Talaii, M.R. Fatahi Moghadam Pages 65-75
    Mango is one of the important fruits in tropical regions of the world. A basic problem of its production is alternate bearing. Observation of phenotypic behaviors at maturity phase is used to screen alternation bearing in mango seedlings obtained from controlled hybridization. To evaluate the relationship among polyphenol oxidase enzymes and bearing patterns of tree at the juvenile stage, an experiment was done at Minab during 2008-2010. In this study, 8 mango genotypes with known bearing patterns (alternate or non-alternate bearing) were chosen. Scion of every genotype was grafted on its own rootstock, and then the activity of Catecholase and Cresolase was measured (60 days after grafting). The results showed correlations between low enzyme activity and regular bearing genotypes, with regular bearing trees having lower Catecholase and Cresolase activity than alternate ones. Also, correlation was observed between catecholase and cresolase activities with fruit number production per tree (r= -0.86 and -0.74 respectively) which could be used as an early screening index of mango seedlings.
    Keywords: Mango, Irregular bearing, Poly phenol oxidase, Enzyme activity
  • A. Lotfi Jala Abadi *, S.A. Siadat, G. Fathi, A. Ebdali, A. Gilani Pages 77-92
    In order to study the effect of plot water height on some agronomical and physiological characteristics of rice cultivars in Ahvaz, a field experiment was conducted experimental field of Ramin Agriculture and Natural Resources University in Ahvaz, in the during 2005- 2006 growing season. Treatments were arranged as a split-plot experiment in a randomized complete block design with three replications. Water height at four levels (5, 10, 15 and control: with water flowing) and three cultivars (Champa, Anbori and Danial) were the main plots and sub plots respectively. The results indicated that by increasing the height of plot water, the grain yield, number of grain in panicle and plant height increased, but at 15 cm water height a relative decrease in grain yield was seen. Also, by increasing plot water height, HI, number of tillers, water use efficiency and water temperature decreased but plot water height had no significant effect on 1000 grain weight. Among the cultivars, Danial and Champa had the highest and lowest grain yield, number of grain in panicle, tiller number and water use efficiency, respectively. If the water height, for decreasing of water usage, increasing water use efficiency and grain yield, in different cultivars is fixed, the 10 cm of plot water height inAhvaz region can be recommended.
    Keywords: Rice, Water height, water temperature, CultivarsGrain yield
  • A. Rahnama *, K. Poustini, R. Tavakkol Afshari Pages 93-105
    Salinity affects plant growth by the osmotic stress of salt around the roots as well as by toxicity caused by excessive accumulation of salt in leaves. An investigation was set up to study the effects of salt stress on stomatal conductance, growth rate and the relation between them.Six selected wheat cultivarsthat were previously identified as contrasting in salt stress tolerance (Roshan, Kavir, Bam, Gaspard, Shiraz and Qods) with three salinity levels (0, 100 and 200 mM NaCl) were used in a pot experiment, using a factorial experiment based on completely randomized design with three replications. Stomatal conductance was reduced at 1, 10 and 20 days after plants were exposed to salinity, and a similar result was obtained for relative growth rate at 10 and 20 days after exposure to salt. However, the reduction was greater in salt sensitive cultivars as compared with tolerantones. Results showed that stomatal conductance acts as a tool for screening of osmotic stress tolerance which was reduced immediately after the onset of salinity, while relative growth rate was declined in the first 10 days exposure to salt. Cultivars with high stomatal conductance maintained a higher growth rate under salt stress. High stomatal conductance in short-term salinity exposure was related to high growth rate over a long period of time. A positive relationship between stomatal conductances with relative growth rate indicated that stomatal conductance can be a reliable indicator of the photosynthesis and growth rate and can be considered as a sensitive indicator of the osmotic stress toleranceand other abiotic stresses.
    Keywords: Wheat, Salt Stress, Stomatal conductance, Relative growth rate
  • A. Karimi *, H. Roshanfekr, M. Meskarbashee Pages 105-117
    In order to study water deficit stress on safflower in different stages of growth, this experiment was conducted in Shahid Chamran University during 2009 – 2010 growing season in a split plot test based on randomized complete block design with three replications. The main factor was irrigation levels including I1: full irrigation, I2: withholding irrigation at bud stage until final growing season, I3: withholding irrigation during flowering until final growing season and I4: withholding irrigation at grain filling until final growing season and the subplots were two safflower: Goldasht (ILL.111) and Padideh (LRV.51.51). Results showed that stop irrigation in bolls stage (extreme water deficit) caused significant decrease in seed and oil yield, 1430.8 kg/h and 306.7kg.h respectively. Water stress significantly increased in proline content (547.12mg.kg). In the other hand, withholding of irrigation at grain filling until seed maturing stage had no significant effect on oil and proline content. Extreme water deficit stress resulted in more decrease in crop growth rate (CGR) and relative growth rate (RGR) compared to non control treatment. In the water stress condition, relative water content (RWC) decreased. The highest oil yield was obtained in Goldasht cultivar and the lowest oil yield in Padideh cultivar was observed. The research results showed watering restrictions during the grain filling stage sharply decreased in product performance, but quality did not. Accordingly, water management and economy in using water can help produce economical products.
    Keywords: Safflower, Irrigation Regimes, Oil yield, Proline, CGR
  • A. Koochekzadeh *, G. Fathi, M.H. Gharineh, S.A. Siadat, S. Jafari, Kh. Alami Saeid Pages 119-129
    The influence of different rates and split application (AP) of Nitrogen (N) on qualitative and quantitative characteristics of first sugarcane ratoon (Saccharum officinarum L.) cultivar CP48-103 were investigated. The study was conducted at the Sugarcane Research Center, 30 km South of Ahvaz during 2007 - 2008. The experiment was a split plot randomized complete block design with three replications, consisting of three different rates of N (N1, 92; N2, 138; N3, 184 kg N ha-1) as the main plots and three different split applications from urea fertilizer (AP1, 20-40-40%; AP2, 30-35-35%; AP3, 30-30-40%) in tillering, early stem extension and stem elongation stages as subplots. Results showed that both the rate and split application of N had no significant impact on sugarcane characteristics. However, the maximum stems and sugar yields were obtained by using 138 kg N ha-1 which was split to 20-40-40% (AP1) with values of 91.7 and 10.6 t ha-1, respectively. The highest nitrogen use efficiency was for the N1 treatments with 281.7 and 43.2 kg kg-1Nin stems and sugar yields, respectively. Results also indicated no significant effect of nitrogen application rates on sugarcane final yields; thus, the excessive application of N is not recommended in sugarcane farms.
    Keywords: Nitrogen use efficiency, ratoon, Sugarcane