فهرست مطالب

تولیدات گیاهی - سال سی و هفتم شماره 1 (بهار 1393)

نشریه تولیدات گیاهی
سال سی و هفتم شماره 1 (بهار 1393)

  • 142 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/04/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیاوش همتی، مهدی محسنی آذر، خدیجه آقایی، محمدرضا دیلمقانی، مریم معنوی فرد صفحه 1
    جنین زایی سوماتیکی یک روش جایگزین مناسب برای اصلاح ژنتیکی ارقام مهم تجاری و یکی از تکنیک های موثر برای تکثیر گیاهان میباشد. در این پژوهش اثرفاکتورهای مختلف بر روی تشکیل کالوسهای جنین زا از ریزنمونه های مختلف (گلبرگ، میله بساک، نهنج گل، برگ و شاخه) در پایه 26.Mسیب مطالعه شد. از محیط کشت پایه MS تکمیل شده با دو نوع هورمون نفتالین استیک اسید و توفور-دی با غلظت های مختلف (صفر، 1، 2، 3 و 4 میلی گرم در لیتر) برای القاء و تولید کالوسهای جنین زا استفاده شد. تیمارهای اکسین اثر معنی داری بر روی القا کالوس داشتند و درصد نمونه های القا شده در محیط های حاوی نفتالین استیک اسید بیشتر از محیط های حاوی توفور-دی بود. ریزنمونه گلبرگ با غلظت4 میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید بیشترین درصد کالوسهای جنین زا را داشت. بیشترین درصد القاء جنینهای گلوبولار در تیمار 3B (7GAmg/l 5/0+ ABAmg/l 1+ TDZmg/l 1+ MS) مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: پایه M، 26، جنین زایی سوماتیکی، کالوس، محیط کشت MS
  • ربابه ابراهیمی، رسول جلیلی مرندی، حامد دولتی بانه، محسن اسمعیلی، رامین حاجی تقی لو صفحه 11
    کاربرد اتفن در سال های اخیر به عنوان روشی موثر در افزایش کمیت و کیفیت محصول انگور شناخته شده است. در این پ‍ژوهش اثر کاربرد قبل از برداشت اتفندر 4 سطح (صفر، 150، 250 و 300 میلی گرم در لیتر) و زمان تیمار اتفن در 2 مرحله از رنگ گیری حبه ها (10 الی 20 درصد از تغییر رنگ حبه ها و 50 الی 70 درصد از تغییر رنگ حبه ها) بر شاخص های مختلف کیفی در زمان برداشت میوه انگور رقم بیدانه قرمز در ارومیه مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. شاخص های مورد بررسی شامل مواد جامد محلول، اسیدهای قابل تیتراسیون، ضریب رسیدگی، pH، اسید آسکوربیک، سفتی بافت و رنگ میوه بود. تیمار اتفن سبب افزایش مواد جامد محلول، اسید آسکوربیک، ضریب رسیدگی و رنگ حبه ها گردید اما در pH تاثیر نداشت.بر اساس نتایج رنگ سنجی تیمار اتفن پارامتر L، زاویه Hue و Chroma را کاهش و نسبت a/b را افزایش داد. اسیدهای قابل تیتراسیون و سفتی بافت با کاربرد اتفن کاهش یافت. نتایج نشان داد که محلولپاشی 150 میلی گرم در لیتر اتفن در مرحله 50 الی 70 درصد از تغییر رنگ حبه ها موجب افزایش مواد جامد محلول، ضریب رسیدگی و رنگ میوه گردید اما تاثیر زیادی در کاهش سفتی بافت نداشت. بر اساس نتایج بدست آمده استفاده از اتفن با غلظت بهینه و در زمان مناسب می تواند به عنوان روشی موثری در جهت بهبود رنگ و کیفیت بهینه حبه ها باشد.
    کلیدواژگان: انگور، اتفن، رنگ میوه، سفتی بافت، ضریب رسیدگی، مواد جامد محلول
  • عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی، نوازاله مرادی، ابراهیم رضازاده، مختار حیدری صفحه 27
    این پژوهش به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف اسید سالیسیلیک (0، 1000، 1500 و 2000 میلی گرم در لیتر) و دوره انبارداری (7، 14 و 21 روز) بر خصوصیات کیفی میوه انبه (مواد جامد محلول، چگالی، اسیدیته، pH و مواد فنلی پوست و گوشت میوه) در قالب آزمایش فاکتوریل 3×4 با طرح پایه کاملا تصادفی انجام گردید. نتایج نشان دادند که افزایش دوره انبارداری تا 21 روز باعث کاهش مواد جامد محلول و میزان فنل موجود در پوست میوه گردید اما میزان پوسیدگی و میزان pH عصاره میوه افزایش یافت. تیمار با اسید سالیسیلیک باعث تغییر میزان اسیدیته، میزان فنل گوشت و پوست میوه انبه در طول دوره انبارداری گردید به طوریکه بیشترین میزان اسیدیته میوه با تیمار شاهد و 1500 میلی گرم در لیتر اسید سالیسیلیک بدست آمد. میزان فنل پوست میوه با افزایش غلظت اسید سالیسیلیک افزایش یافت ولی میزان فنل در گوشت میوه روند ثابتی نداشته است. در روز چهاردهم، پس از کاربرد دو تیمار اسید سالیسیلیک (1000 یا 2000 میلی گرم در لیتر) میزان پوسیدگی میوه بطور معنی داری کاهش یافت. کاربرد اسید سالیسیلیک بر میزان اسید اسکوربیک و چگالی اثر معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: انبه، خصوصیات کیفی، میوه، اسیدسالیسیلیک، انبارداری
  • رسمیه حمید، محمدرضا سیاهپوش، رضا مامقانی، امیر سیاهپوش صفحه 37
    شناخت تنوع ژنتیکی در گیاه خارمریم مقدمه انجام برنامه های اصلاحی در این گیاه است.به منظور بررسی تنوع ژنتیکی اکوتیپ های جمع آوری شده از نه منطقه کشور ایران به همراه رقم خارجی بوداکالازی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه آزمایش دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. در این پژوهش صفات مورفولوژیک، فنولوژیک و فیتوشیمیایی بر روی اکوتیپ های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه واریانس داده ها تفاوت معنی داری (01/0≥α) را برای کلیه صفات نشان داد. اکوتیپ های ساری و مبارکه بالاترین عملکرد دانه را در مقایسه با سایر اکوتیپ ها به خود اختصاص دادند. مقایسات میانگین صفات فیتوشیمیایی نشان داد که مقدار ترکیبات فنلی در محدوده 19/14-18/8 میلی گرم تانیک اسید بر گرم ماده گیاهی و مقدار ترکیبات فلاونوئیدی در اکوتیپ های مختلف بین 079/11-357/5 میلی گرم در 100گرم عصاره خشک بود. میزان سیلی مارین در محدوده 40/55-07/32 میلی گرم بر 100گرم عصاره خشک در بین ارقام تغییر یافت. بر اساس تجزیه خوشه ایداده ها، اکوتیپ ها در دو گروه قرار گرفتند. به طوری که، اکوتیپ های ملاثانی، آمل، ساری، اهواز،شوشتر، اصفهان، بابل و نجف آباد در خوشه اول و اکوتیپ های مبارکه و مجاری در خوشه دوم قرار گرفتند. اعضای گروه اول از نظر میزان ترکیبات پلی فنلی و ظرفیت آنتی اکسیدانی بیشترین مقادیر را به خود اختصاص داده، ارتفاع متوسط تا کوتاه داشتند. اکوتیپ های گروه دوم بسیار زودرس و پا بلند بودند.نتایج این پژوهش نشان داد که بین توده های خارمریم از نظر صفات مورفولوژیکی تنوع بالایی وجود دارد. به طوری که می توان از این اکوتیپ ها در برنامه های اصلاحی بهره برد.
    کلیدواژگان: خارمریم، آنتی اکسیدان، پلی فنل، تجزیه خوشه ای، سلیمارین، فلاونوئید
  • صفیه موسوی نژاد، جعفر حاجی لو، حمید رهنمون صفحه 49
    در این پژوهش تاثیر دماهای مختلف (5، 10، 15 و 20 درجه سانتی گراد) بر دینامیک رشد لوله گرده در شرایط درون شیشه ای و گرده افشانی کنترل شده در ارقام نک پلوس اولترا، سهند، فرانیس و ژنوتیپ K100 بادام مورد بررسی قرار گرفت. پس از جمع آوری، دانه های گرده در محیط مناسب کشت شدند. در مرحله بعد، گرده افشانی کنترل شده در اتاقک رشد در دماهای مختلف انجام شد. روند جوانه زنی و رشد لوله گرده در دماهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین ارقام و ژنوتیپ مورد مطالعه در دماهای مختلف از نظر درصد جوانه زنی و رشد لوله گرده اختلاف معنی داری وجود دارد. بالاترین درصد جوانه زنی دانه گرده در شرایط درون شیشه ای و گرده افشانی کنترل شده در رقم سهند و بیشترین درصد رشد لوله های گرده در بخش تحتانی خامه در رقم نک پلوس اولترا مشاهده شد.
    کلیدواژگان: بادام، دما، جوانه زنی دانه گرده، رشد لوله گرده
  • ابوذر قوهستانی، ناصر عالم زاده انصاری، سیدعبدالله افتخاری صفحه 59
    قارچ صدفی گونه فلوریدا یکی از متداول ترین گونه های قارچ صدفی است که در بسیاری از نقاط جهان پرورش داده می شود.این قارچ با نام علمی Pleurotus floridaبر روی دامنه وسیعی از بقایای گیاهی فعالیت می کند.ترکیب غذایی بسترکشت یکی از مهم ترین فاکتورهای تعیین کننده رشد و تشکیل اندام با رده به حساب می آید. این تحقیق در قالب طرح آماری فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار صورت گرفت.جهت شناخت اثر سطوح مختلف کربنات کلسیم (شاهد، 2/0%، 4/0% و 6/0% وزن خشک بستر کشت) و سطوح مختلف سولفات آمونیوم (شاهد، 200، 500 و 700 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک بستر کشت) بر غنی سازی بسترها، از دو نوع بستر کشت ارزان و رایج در استان خوزستان (کلش گندم و باگاس نیشکر) استفاده شد. نتایج نشان دادندرشد میسلیوم، عملکرد و کارایی بیولوژیکی قارچ در بستر کلش گندم بطور معنی داری بیش از بستر باگاس نیشکر بود. کاربرد کربنات کلسیم و سولفات آمونیوم در بستر کشت اثر معنی داریبر عملکرد و کارایی بیولوژیکی داشت. هر دو نوع بستر کشت به کار رفته از لحاظ درصد پروتئین اندام بارده تفاوت معنی داری نداشتند. کاربرد کربنات کلسیم در بستر کشت سبب کاهش درصد پروتئین اندام بارده شد؛ اما کاربرد سولفات آمونیوم سبب افزایش آنگردید.نتایج نشان دادند که برای افزایش عملکرد از بستر کلش گندم همراه با 1% کربنات کلسیم و جهت افزایش میزان پروتئین قارچ ازسولفات آمونیوم به میزان 700 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک بستر کشت جهت غنی سازی بستر بهره استفاده شود.
    کلیدواژگان: قارچ صدفی، عملکرد، رشد، غنی سازی
  • سعیده چگاه، مهرانگیز چهرازی، محمد الباجی صفحه 71
    کاربرد گیاهان پوششی چندین مزیت دارد از جمله زیبایی در فضای سبز، جلوگیری از فرسایش خاک و استفاده بهینه از آب. گیاه پوششی فرانکنیا (Frankenia leavise) از گیاهان پوششی می باشد که می تواند منجر به ایجاد تنوع در فضای سبز گردد. تخمین نیاز آبی گیاه با توجه به کمبود آب می تواند به صرفه جویی در میزان آب آبیاری و نیروی انسانی کمک شایانی کند. تنش آبی یکی از مهم ترین عوامل بازدارنده رشد و نمو در گیاهان است. به منظور بررسی اثر سطوح تنش آبی در گیاه پوششی فرانکنیا آزمایشی در شرایط مزرعه تحت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در جعبه هایی به ابعاد 50 در 70 سانتی متر انجام گرفت، سطوح آبیاری شامل 100(شاهد)،70 و 50 درصد ظرفیت مزرعه بود. بعد از گذشت 60 روز از اعمال تیمارها میزان کلروفیل، پرولین، نشت الکترولیت، وزن تر و خشک ریشه و بخش هوایی اندازه گیری شد. با کاهش رطوبت خاک نسبت به شاهد، بین تیمارها در میزان کلروفیل، پرولین و نشت الکترولیت اختلاف معنی دار نشان داده شد، از نظر وزن تر و خشک بخش هوایی و ریشه بین تیمار شاهد و 70 درصد آبیاری اختلاف معنی داری وجود نداشت. بنابراین با استفاده از تیمار 70 درصد ظرفیت مزرعه می توان 30 درصد در مصرف آب صرفه جویی نمود.
    کلیدواژگان: فرانکنیا، پرولین، تنش آبی، کلروفیل، نشت الکترولیت
  • سیدسعید موسوی، محمدرضا عبداللهی، حجت الله مظاهری لقب، بهزاد مهرشاد صفحه 81
    اثر عصاره آبی دود حاصل از سوختن مواد گیاهی، بر روی برخی از صفات بالای زمین و زیر زمینی دو رقم گندم زمستانه (پیشگام و نوید) به صورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بررسی گردید. در این آزمایش اثر 3 غلظت عصارهآبی دود (0، 1:10 و 1:100) بر برخی از صفات شامل تعداد پنجه، طول ساقه، طول سنبله، طول ریشک، طول برگ پرچم، تعداد سنبلچه در سنبله، سطح برگ، وزن تر ساقه، وزن خشک ساقه، تعداد ریشه های بذری، طول ریشه، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه، نسبت وزن خشک ریشه به وزن تر آن، نسبت وزن خشک ساقه به وزن تر آن، نسبت وزن خشک ریشه به وزن خشک ساقه و نسبت وزن تر ریشه به وزن تر ساقه در دو رقم گندم بررسی شد. نتایج تفاوت های معنی داری را بین سطوح مختلف عصاره دود برای بیشتر صفات نشان داد، به طوری که غلظت 1:100 برای بیشتر صفات دارای برتری نسبی در مقایسه با شاهد بود. همچنین بین دو رقم پیشگام و نوید از نظر تعدادی از صفات تفاوت معنی داری وجود داشت و در کل رقم پیشگام دارای برتری نسبی بهتری در مقایسه با رقم نوید بود. اثر متقابل رقم در غلظت عصاره دود برای صفات طول ساقه، وزن خشک ساقه، نسبت وزن خشک ساقه به وزن تر ساقه و نسبت وزن تر ریشه به وزن تر ساقه معنی دار گردید که در این حالت از روش برش دهی جهت تجزیه نتایج استفاده شد. بطور کلی، بهترین غلظت عصاره آبی دود، غلظت 1:100 بود و ارقام مورد مطالعه در برخی از صفات، پاسخ متفاوتی به کاربرد عصاره دودی نشان دادند. از بین دو رقم مورد مطالعه، رقم پیشگام پاسخ بهتری به کاربرد عصاره دودی نشان داد.
    کلیدواژگان: گندم، عصاره آبی حاصل از دود گیاهی، صفات بالای زمینی و زیرزمینی، ریشه گندم
  • فردین قنبری، محمد سیاری، مهدی صیدی، علی اشرف امیری نژاد صفحه 93
    در این مطالعه اثر 5-آمینولوولونیک اسید (ALA)، پیش ماده کلیدی در بیوسنتز پورفیرین ها و تنظیم کننده جدید رشد گیاهی، بر برخی پاسخ های فیزیولوژیکی گیاه گشنیز تحت تنش خشکی مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور تنش خشکی در سه سطح (آبیاری در حد 100، 60 و 30 درصد ظرفیت مزرعه) و ALAدر چهار سطح (0، 25/0، 5/0 و 1 میلی مولار) در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در سال 1389 اجرا گردید. نتایج حاصل از تجزیه آماری داده ها نشان داد تنش خشکی و کاربرد ALAاثر معنی داری بر پارامتر های فیزیولوژیکی گیاه شامل محتوای نسبی آب برگ، بازده مصرف آب، میزان پرولین، کلروفیل و محتوای مالون دی آلدهید دارد. در شرایط تنش خشکی میزان کلروفیل و محتوای نسبی آب کاهش یافت اما محتوای مالون دی آلدهید، بازده مصرف آب و پرولین افزایش پیدا کرد. کاربردALA به طور معنی داری سبب افزایش محتوای نسبی آب، بازده مصرف آب، محتوای پرولین و کلروفیل و همچنین کاهش تجمع مالون دی آلدهید گردید. در این تحقیق تیمار ALAبا افزایش کلروفیل و تجمع پرولین و با کاهش تجمع مالون دی آلدهید سبب کاهش آثار سوء تنش بر گیاه گشنیز شد.
    کلیدواژگان: گشنیز، بازده مصرف آب، کلروفیل، محتوای نسبی آب، پرولین، مالون دی آلدئید
  • سمیه اسفندیاری بیات، سیدعبدالله افتخاری*، مختار حیدری صفحه 107

    به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف نیتروژن بر فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز، میزان نیترات و رشد رویشی در توده های اسفناج ایرانی آزمایش در سال 90-89 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام گردید. دانهال های ده ژنوتیپ اسفناج با سه تیمار نیتروژن (محلول هوگلند تغییر یافته حاوی نیترات پتاسیم یک مولار به عنوان شاهد، محلول هوگلند تغییر یافته حاوی دو مولار نیترات پتاسیم و محلول هوگلند تغییر یافته حاوی سه مولار نیترات پتاسیم) تغذیه شدند. نتایج نشان دادند فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در بخش هوایی توده های گرگان و کرمان بیشتر از سایر توده ها بود. در بخش هوایی توده های تنکابن، زنجان-1، ساری-1، ساری-2 و خورآباد قم فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز کمتر از سایر توده ها بود. در ریشه تمام توده ها فعالیت نیترات ردوکتاز در تیمار شاهد (نیترات پتاسم یک مولار) و تیمار نیترات پتاسیم دو یا سه مولار تفاوت معنی داری داشت. تجمع نیترات در ریشه یا بخش هوایی گیاهان تمام توده ها پس از تیمار با غلظت های مختلف نیترات پتاسیم تفاوت معنی داری داشتند. در تیمار شاهد و یا تیمار 2 مولار نیترات پتاسیم، گیاهان توده های گرگان میزان تجمع نیترات بیشتری داشتند و پس از آن گیاهان توده های ساری-1 و ساری -2 تیمار شده با غلظت 3 مولار نیترات پتاسیم دارای بیشترین میزان نیترات در بخش هوایی بودند. به طور کلی می توان گفت افزایش نیتروژن به طور موثری متابولیسم نیترات در ریشه ها و بخش هوایی توده های اسفناج بومی ایران را تغییر داد. این تفاوت ها می تواند در گزینش یک توده اسفناج به عنوان یک ژنوتیپ کارآمد در متابولیسم نیترات مهم باشد.

    کلیدواژگان: اسفناج، آنزیم، رشد، ژنوتیپ، نیتروژن
  • سیده ندا قائم مقامی، موسی مسکرباشی، عبدالامیر معزی صفحه 119
    به منظور ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ تحت تاثیر تیمارهای بقایای گیاهی، نیتروژن و عناصر میکرو، در سال زراعی 90-1389 آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز به صورت کرت های دو بار خرد شده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. مقادیر مختلف بقایای گیاهی در 4 سطح (بقایای کامل، بخشی از بقایای گیاهی، سوزاندن بقایای گیاهی و حذف بقایای گیاهی) به عنوان فاکتور اصلی و فاکتور فرعی مقادیر مختلف نیتروژن در 3 سطح (150، 100 و 50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع اوره) و فاکتور فرعی فرعی محلول پاشی عناصر میکرو در 2 سطح (عدم محلول پاشی و محلول پاشی با دز 8 لیتر در هکتار از کود مایع قطره طلا) در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج به دست آمده، عملکرد دانه، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزاردانه و درصد روغن تحت تاثیر تیمارهای مختلف، اختلاف معنی داری نشان دادند. بیشترین عملکرد دانه مربوط به تیمار بخشی از بقایای گیاهی، 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و محلول پاشی عناصر میکرو (با میانگین 87/6278 کیلوگرم در هکتار) می باشد. به علاوه کمترین عملکرد دانه از تیمار سوزاندن بقایای گیاهی، 50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و محلول پاشی عناصر میکرو (با میانگین 48/1771 کیلوگرم در هکتار) حاصل شد. بالاترین درصد روغن دانه نیز برابر با 5/33 درصد مربوط به تیمار بقایای کامل، 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار همراه با محلول پاشی عناصر میکرو بود که با 0/31 درصد به دست آمده از تیمار بخشی از بقایا، 100کیلوگرم کود نیتروژن دارهمراه با کود میکرو تفاوت معنی دار نبود. به طور کلی حضور بقایای گیاهی و کود نیتروژن در حد مناسب و استفاده از عناصر میکرو به صورت محلول پاشی برگی در بهبود عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ تاثیر مثبت داشت.
    کلیدواژگان: مقادیر بقایا، نیتروژن، کود میکرو، گلرنگ
|
  • S. Hemmaty, M. Mohseni Azar, K. Aghaii, M.R. Dilmaghani, M. Manavi Fard Page 1
    Somatic embryogenesis is an alternative method for genetic improvement of commercially important cultivars and is an effective technique for plant propagation.In this research, effects of different factors were studied on embryogenic callus formation from different explants (petal, filament, receptacle, leaf and stem) in M.26 apple dwarf rootstock. MS basal medium supplemented with different concentrations of NAA and 2,4-D (0, 1, 2, 3 and 4 mg/l) was used for embryogenic callus induction. Auxin treatments showed significant effects on callus induction and percentage of induced explants in mediums containing NAA was higher than that of mediums containing 2,4-D. Petal explantson medium with 4 mg/l NAA had higher percentage of embryogenic callus. Higher percent of globular embryosinduction was observed in B3 treatment (MS+1 mg/l TDZ+1 mg/l ABA+0.5 mg/l GA7).
    Keywords: Somatic embryogenesis, M.26 apple rootstock, callus, MS medium
  • Ebrahimi, R. Jalili Marandi, H. Dolati Baneh, M. Esmaiili, R. Hagitagilo Page 11
    Grape is non-climacteric fruit and as a result, the quality of fruit does not change after harvest. Application of ethephon in recent years is known as an effective way to increase the quantity and quality of grape. In this study, the effect of pre harvest application of ethephon at four levels (0, 150, 250 and 300 mg/l) and ethephon treatment time at two levels (10-20% and 50-70% of berry veraison) were evaluated on quality indices of Bidane -Ghermez grape cultivar at harvest time. The experiment was carried out with a factorial design in a randomized complete block with three replications. Evaluated indices were soluble solids content, titratable acidity, palatability, pH, ascorbic acid content, tissue firmness and fruit color. Application of ethephon increased soluble solids content, ascorbic acid content, palatability and fruit color but had no effect on pH. Colorimetric results showed that ethephon treatment reduced L parameter, Hue angle and Chroma and increased a/b ratio. Titratable acidity and tissue firmness were decreased with application of ethephon. Results showed that spray of 150mg/l ethephon at 50-70% of berry veraison increased soluble solids content, palatability and fruit color but had no more effect on reducing tissue firmness. Based on the obtained results, application of ethephon with the optimum concentration in the proper time can be an effective strategy to improve color and optimum quality of berries.
    Keywords: Ethephon, Grape, Fruit color, Tissue firmness, Palatability, Soluble solids content, Titratable acidity
  • A.M. Dastjerdi, N. Moradi, E. Rezazadeh, M. Heidari Page 27
    The effects of different levels of salicylic acid (0, 1000, 1500 and 2000 mg. l -1) and three time periods (7, 14 and 21 days) were studied on quality of mango fruits (total soluble solids, density, pH, acidity and phenolics in pulp and skin). The experimental design used was a 4×3 factorial trial based on randomized complete block design with four replications. Results showed that total soluble solids and phenol contents in fruit skin significantly (p<0.05) decreased with increasing storage time but fruit pH and decay increased with increasing storage time. Salicylic acid treatment changes acidity and phenol contents in fruit skin and pulp as in control, and salicylic acid 1500 mg. l -1 treatment was the highest level of fruit acidity. Phenol contents in fruit skin significantly increased with increasing salicylic acid concentration but phenol contents in fruit pulp was invariable with increasing salicylic acid concentration. Fruit decay significantly decreased after application of two levels of salicylic acid (1000 or 2000 mg. l -1) after 14 days. Application of salicylic acid had no significant effects on ascorbic acid or gravity.
    Keywords: Mango (Mangifera indica L.), Quality, Fruit, Salicylic acid, Storage
  • R. Hamid, M.R. Siahpoosh, R. Mamaghani, A. Siahpoosh Page 37
    Understanding milk thistle genetic diversity is essential for breeding programs of this plant. In order to investigate genetic diversity of some Iranian ecotypes, an experiment was performed based on randomized complete block design in three replications using Iranian collected ecotypes and foreign cultivar "Bodaklazi" in the experimental field of Shahid Chamran University. Morphological traits including plant height, diameter of the main capitol per plant, number of capitol in plant, grain number in capitol, grain weight in capitol, thousand kernel weight, grain yield, starting and ending days to flowering, and phytochemical traits including phenol level, flavonoid level and antioxidant capacity were measured. Analysis of variance showed significant differencs (α ≤ 0.01) for different traits. Sari and Mobarakeh showed the highest performance among ecotypes. The phenolic and flavonoid content and antioxidant capacity of ecotypes ranged between 8.18-14.19 mg Tanic acid per g plant matter,5.36-11.08mg per 100g and 32.07-52.40 mg per 100g dry extract respectively. Silymarin ranged between 32.07 and 55.40 mg per 100g dry extract. Cluster analysis indicated that ecotypes can be divided into two major groups. Thus, Molasanie, Amol, Sari, Ahvaz, Shoushtar, Esfahan, Babol and Njafabad were categorized in one group and Mobarakeh and Majari in one another. The results of this study showed that the Iranian ecotypes of milk thistle inherit noticeable diversity in respect to morphological, phonological and phytochemical traits. This diversity can be used in breeding programs.
    Keywords: antioxidant, Cluster analysis, Flavonoid, Polyphenol, Silymarin
  • S. Moosavi Nazhad, J. Hajilou, H. Rahnamoon Page 49
    In this research, the effect various temperatures was studied on pollen tube dynamics in in vitro and controlled conditions ‘Nec Plus Ultra, ‘Sahand, and ‘Ferragnes, almond cultivars and ‘K100’ genotype. The collected pollens were cultured in a suitable medium. Cross-pollinations were performed in the chambers at different temperatures. Germination and pollen tube growth were studied at different temperatures. Results showed significant differences among the studied cultivars and genotype in different temperatures for pollen germination and pollen tube growth. The highest percentage of pollen germination in in virto condition and under controlled condition was observed in ‘Sahand’. The highest percentage of pollen tube at style base was observed in ‘Nec plus ultra’.
    Keywords: Almond, Temperature, Pollen Germination, Pollen Tube Growth
  • A. Ghoohestani, N. Alemzadeh Ansari, S.A. Eftekhari Page 59
    To assess the effects of two types of substrate (wheat straw and sugar cane bagasse) and different levels of calcium carbonate (0.2%, 0.4% and 0.6% of dry weight of substrate) and different levels of ammonium sulfate (200, 500 and 700 mg/ kg dry weight of substrate) on growth and yield of P. florida a factorial experiment in 3 replications was done. Based on the growth results, yield and biological efficiency of wheat straw substrate (267.43g in per bag, 67.88%) was significantly higher than sugarcane bagasse substrate (110.5g in per bag, 33.64%). The use of calcium carbonate and ammonium sulfate in the substrate increased the yield and biological efficiency of P. florida but various levels of them showed no significant difference. Both substrates were not significantly different in terms of protein content of pinhead. The use of calcium carbonate in substrate decreased the protein content of pinhead and the use of ammonium sulfate in substrate increased the protein content of pinhead.
    Keywords: Ammonium sulfate, Biological efficiency, Calcium carbonate, growth, Yield
  • S. Chegah, M. Chehrazi, M. Albaji Page 71
    Cover plants application has several advantages such as beauty in landscape, inhibition of soil erosion and the best way of using water. Frankenia (Frankenia Leavise) is one of the valuable cover plants in the environment. According to water deficit, estimation of water requirement can reduce the irrigation volume and human power. Drought is an important inhibiting factor in plants which affects growth and development. This research was conducted to study the effects of regulated irrigation (100, 70 and 50% field capacity) on Frankenia under a randomized complete blocks design in boxes (50*70cm) with three replications. After 60 days of drought treatment, chlorophyll concentration, proline, electrolyte leakage, fresh and dry weight of roots and shoots were measured. The results indicated that chlorophyll concentration significantly decreased by declining soil moisture in field capacity (F.C.), while proline contant and electrolyte leakage increased. There was no significant difference in fresh and dry weight of shoots and roots between 100 (control) and 70% treatments.
    Keywords: Chlorophyll, Drought stress, Electrolyte leakage, Frankenia Sp, Proline
  • S.S. Moosavi, M.R. Abdollahi, H. Mazahery Laghb, B. Mehrshad Page 81
    The present study was conducted to determine the effect of plant-derived smoke extract on some under-ground and above-ground traits of two winter cultivars of wheat (Pishgam and Navid) as a factorial experiment based on a randomized complete block design (RCBD) with three replications. In this research, the effect of three concentrations of smoke extract (0, 1:10 and 1:100) on some growth traits of wheat including, number of tillage, shoot length, spike length, awn lenght, flag length, spiklet number per spike, leaf area, shoot fresh weight, shoot dry weight, root number, root length, root fresh weight, root dry weight, root dry weight/ root fresh weight, shoot dry weight/ shoot fresh weight, root/shoot fresh weight, root/shoot dry weight was studied. The results showed significant differences among various concentrations of smoke extract for the majority of traits. Concentration of 1: 100 was the best treatment compared to control. Futhermore, there was a significant diference between the two wheat cultivars, and the Pishgam cultivar was more than Navid in terms of majority of traits. The interaction of cultivar with smoke water concentration was significant for shoot length, shoot dry weight, shoot dry weight/ shoot fresh weigth, root fresh weight/shoot fresh weight, and in this case, the slicing method was used for data analysis. Finally, the consentration of 1:100 was the best smoke solution for all traits and the Pishgam cultivar showed a better response to smoke water.
    Keywords: Wheat, Plant drived smoke extract, Above, ground traits, Under, ground traits, Wheat root
  • F. Ghanbari, M. Sayyari, M. Saidi, A.A. Amirinejad Page 93
    In this study, the effect of 5-Aminolevolinic acid (ALA), a key precursor in the biosynthesis of porphyrin and the new plant growth regulator, was studied on some physiological responses of coriander plant under drought stress. The layout was a factorial experiment in randomized complete block design (RCBD) with three levels of drought stress (irrigation within 100%, 60% and 30% field capacity) and four concentrations of ALA (0, 0.25, 0.5 and 1mM) as factors. The experiment was conducted in the greenhouse of agricultural faculty of Ilam University in 2010. Statistical analysis showed the significant effects of the drought and ALA on plant physiological parameters including leaf relative water content (RWC), water use efficiency (WUE), praline, malondialdehyde (MDA) and chlorophyll content. In drought conditions, chlorophyll content and RWC were reduced but MDA accumulation, praline content and WUE increased. ALA application significantly caused increasing of RWC, WUE, chlorophyll content and proline accumulation and decreasing of MDA content in plant. In this study, ALA treatment with increasing of praline and chlorophyll content and reducing of MDA accumulation decreased the adverse effects of drought stress on the coriander plant.
    Keywords: Proline, Relative water content, Water use efficiency, Chlorophyll, Malondialdehyde
  • S. Esfandiyari Bayat, S.A. Eftekhari, M. Heidari Page 107

    This study has been conducted to evaluate the effect of different levels of nitrogen on nitrate reductase activity, nitrate content and vegetative growth (based on shoot and root dry weight) in selected Iranian land races of spinach. The experiment ws carried out in 2010-2011 as factorial design under randomize complete blocks in Agriculture College of Shahid Chamran University of Ahvaz. Seedlings of 10 land races of spinach were subjected to three nitrogen treatments (modified Hoagland solution with recommended level of KNO3 as control, Hoagland solution with two or three- fold level of KNO3). Results showed that nitrate reductase activity in leaves of ‘Gorgan’ and ‘Kerman’ land races were higher than other land races. In leaves of ‘Tonekabon’, ‘Zanjan-1’, ‘Sari-1’, ‘Sari-2’, ‘Khoor Abad- Qom’, nitrate reductase activitywere lower than other land races. Nitrate reductase activity at control (1 M KNO3) and two or three fold KNO3 level were significantly different in roots all land races.There was significant differences in root or shoot nitrate accumulation among the plants of all land races treated with different concentrations of KNO3.When grown under control or KNO3 treatment (2 M), plants of ‘Gorgan’ had the highest content of nitrate in shoot followed by plants of ‘Sari-1’ and ‘Saqri-2’ treated with KNO3 (3M). The results ofpresent study demonstrate that increasing nitrogen is highly effective in the metabolism of nitrate in roots and leaves of Iranian spinach land races. These differences may be important for selecting of a spinach land race as an efficient genotype for nitrate metabolism.

    Keywords: Enzyme, Genotype, growth, Nitrogen, Spinach (Spinacia oleracea L.)
  • S.N. Ghaemmaghami, M. Meskarbashee, A.A. Moezzi Page 119
    In order to investigate the yield and components of safflower under plant residue treatments, nitrogen and micro element in Ahvaz, this experiment was conducted during 2010-2011 cropping season in Agriculture College of Shahid Chamran University of Ahvaz by using split plot based on Randomized Complete blocks design with three replications. Different values of plant residues at four levels (complete residues (5 ton/ha straw), incomplete plant residues (3 ton/ha straw), burning of plant residues and elimination of the plant residues) and sub-factor different values of nitrogen fertilizer at 3 levels (consumption of 150, 100 and 50 kg N/ha) and sub-sub-factor micro elements of spray at 2 levels (micro elements unsparing and spraying recommendeddose of fertilizer) was considered. Based on the results, a significant difference in grain yield, captiual per plant, grain per captiual, 1000 grain weight, and oil percentage was showed. Maximum grain yield resulted from treatment of incomplete plant residues, 100 kg N/ha and spray of micro elements (with mean 6278.87 kg/h). Minimum grain yield resulted from burning of plant residues, 50 kg/h and micro elements (with mean 1771.48 kg/h). The highest percentage of oil was equal to 33.5% (in complete plant residues with 150 kg N/ha and spraying micro elements) but that was not significant from 31% that was obtained in incomplete plant residues with 100 kg N/ha with spraying micro elements.