فهرست مطالب

تولیدات گیاهی - سال سی و هفتم شماره 2 (تابستان 1393)

نشریه تولیدات گیاهی
سال سی و هفتم شماره 2 (تابستان 1393)

  • 150 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/05/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیداحمد کلانتر احمدی، جهانفر دانشیان، سیدعطااله سیادت صفحه 1
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف نیتروژن و مصرف باکتری بر عملکرد ژنوتیپ های سویا آزمایشی در سال زراعی 1386 در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد به مورد اجرا گذاشته شد. آزمایش بصورت اسپلیت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل اصلی شامل 2 سطح باکتری (کاربرد و عدم کاربرد باکتری)، عامل فرعی شامل 4 سطح نیتروژن (صفر، 40، 80 و 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) و عامل فرعی فرعی نیز شامل سه ژنوتیپ (504، L14 و DPX) بود. نتایج آزمایش نشان داد که مصرف باکتری تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه و تعداد گره در بوته نداشت. این نتیجه نشان دهنده عدم فعالیت باکتری های تثبیت کننده نیتروژن در شرایط اقلیمی شمال خوزستان می باشد. اثر متقابل نیتروژن و ژنوتیپ نشان داد که بیشترین عملکرد دانه (33/4308 کیلوگرم در هکتار) به DPX و تیمار 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و کمترین عملکرد دانه (1890 کیلوگرم در هکتار) به ژنوتیپ 504 و عدم مصرف نیتروژن اختصاص یافت. با توجه به واکنش متفاوت ژنوتیپ های مورد آزمایش نسبت به سطوح مختلف نیتروژن و با توجه به حساس بودن ژنوتیپ رشد نامحدود 504 نسبت به ورس، میزان 80 کیلوگرم نیتروژن در هکتار برای ژنوتیپ 504 و L14 و مقدار 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار برای ژنوتیپ رشد محدود DPX مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: سویا، رقم، نیتروژن و باکتری
  • صبا شکرالله فام، جعفر حاجی لو، فریبرز زارع نهندی، سیدجلال طباطبایی، رحیم نقش بند حسنی صفحه 15
    اثر کاربرد پوتریسین، کلرید کلسیم و اسید سالیسیلیک در غلظتهای مختلف بر کیفیت و عمر پس از برداشت میوه های آلو رقم شابلون در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار بررسی شد. میوه ها در کلرید کلسیم 60 و 80 میلی مولار، پوتریسین 1 و 2 میلی مولار، اسید سالیسیلیک 1 و 3 میلی مولار و آب مقطر (تیمار شاهد) به روش غوطه وری تیمار شدند و در سردخانه با دمای 1-2 درجه سلیسیوس و رطوبت نسبی80 % به مدت 6 هفته نگهداری شدند. سپس پارامترهای کیفی از قبیل کاهش وزن، سفتی بافت، مواد جامد محلول، اسیدیته و ویتامین ث در طول دوره انبارداری، هر هفته یکبار اندازه گیری شدند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر تیمار و زمان بر روی تمام صفات اندازه گیری شده در سطح آماری 1 درصد معنی دار شده است. به طوری که تیمارهای مورد نظر موجب حفظ کلیه ویژگی های کیفی میوه در طول دوره نگهداری گردید. اثر متقابل تیمار-زمان در سه صفت درصد کاهش وزن میوه، سفتی و مقدار مواد جامد محلول تفاوت معنی داری نداشت. در حالی که برهمکنش تیمار و زمان بر میزان اسیدیته و ویتامین ث میوه ها در سطح آماری 5 درصد معنی دار گردید. یعنی با پیشرفت روند نگهداری میوه در سردخانه از مقادیر اسیدیته و ویتامین ث کاسته شد. مقایسه میانگین داده ها نشان داد که بین شاهد و بقیه تیمارها اختلاف معنی داری در تمام ویژگی های کیفی میوه وجود داشت. موثرترین تیمار در جلوگیری از کاهش وزن تر میوه ها کلرید کلسیم بود. در مورد حفظ ویتامین ث میوه ها کلرید کلسیم و پوتریسین بهتر از اسید سالیسیلیک عمل کرد.
    کلیدواژگان: انبارمانی، پوتریسین، اسید سالیسیلیک، کلرید کلسیم، آلوی شابلون
  • زهرا حسن نژاد، سیدمنصور سیدنژاد *، عبدالعلی گیلانی، پیمان حسینی صفحه 27

    به منظور بررسی فعالیت سیستم آنتی اکسیدانی دو رقم برنج (چمپا و دلار)، در هنگام مواجه با تنش سرما و نیز تنش اکسیداتیو متعاقب آن، آزمایشی در اسفند سال 1389 در مزرعه واحد تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان انجام شد. آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. عامل اصلی شامل سه تاریخ کشت اول، دهم و بیستم اسفند، عامل فرعی شامل دو رقم چمپا و دلار بود. نتایج این آزمایش نشان داد که دمای پایین باعث کاهش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان پراکسیداز، کاتالاز و آسکوربات پر اکسیداز در برگ و ریشه هر دو رقم گردید. کمترین میزان فعالیت آنزیم ها در برگ و ریشه رقم دلار مشاهده شد.میزان مالون د آلدئید در طی تنش سرما افزایش معنی دار داشت. بیشترین میزان مالون د آلدئید در تاریخ کشت اول در برگ و ریشه رقم دلار (8/59 و 95/20 میلی مول بر گرم وزن تر) بود. همچنین تنش سرما باعش کاهش معنی دار پروتئین های محلول برگ و ریشه در هر دو رقم گردید. بنابر این رقم چمپا به دلیل داشتن سیستم آنتی اکسیدانی آنزیمی فعال تر نسبت به رقم دلار و نیز کاهش میزان مالون د آلدئید متحمل تر از رقم دلار عمل کرد.

    کلیدواژگان: برنج، آسکوربات پراکسیداز، تنش سرما، پراکسیداز، پروتئین، کاتالاز و مالون دی آلدئید
  • فرزاد نظری، همایون فرهمند، مسعود قاسمی قهساره صفحه 39
    در حال حاضر گزارش های زیادی در مورد اثر مثبت و بارز زئولیت های طبیعی بر ویژگی های رویشی و زایشی گیاهانی مانند غلات، نشاهای سبزی ها، درختان و درختچه های زینتی، گل های فصلی، گیاهان گلدانی، چمن ها و گل های بریدنی وجود دارد. اما تاکنون گزارشی در زمینه استفاده از زئولیت های طبیعی بر رشد رویشی و زایشی گیاهان سوخوار (پیازی) وجود ندارد. بدین منظور در این پژوهش، اثر مقادیر مختلف زئولایت طبیعی بر ویژگی های رویشی و زایشی گل نرگس شیراز رقم ’شهلا‘ بررسی شد. آزمایش در قالب طرح به طور کامل تصادفی با 7 تیمار و 4 تکرار و به صورت گلدانی انجام شد. تیمارها شامل زئولایت طبیعی در 7 سطح، (شاهد)، 5، 10، 15، 20، 25 و 30 گرم در کیلوگرم آمیخته خاکی (خاک، خاکبرگ و ماسه)بود. نتایج نشان داد هرچند که در ویژگی های مانند طول، وزن تر و خشک ساقه گل، سطح برگ، طول گلچه ها، وزن تر برگ و ریشه، عمق ریشه دهی و تعداد سوخک تفاوت معنی داری بین تیمارها وجود دارد اما، تنها اثر مثبت آن بر وزن تر ریشه و عمق ریشه دهی که در تیمار 10 گرم زئولیت در کیلوگرم آمیخته خاکی به دست آمد، با تیمار شاهد معنی دار بود. در سایر صفات اندازه گیری شده مانند قطر ساقه گل، تعداد برگ، تعداد گلچه و وزن خشک برگ و ریشه تفاوت معنی داری بین تیمارها دیده نشد. در مجموع با توجه به نتایج بدست آمده، می توان تیمار 10 گرم زئولایت را در هر کیلوگرم آمیخته خاکی برای تولید گلدانی این گیاه پیشنهاد کرد. اما با توجه به اثر نامناسب آن بر برخی از صفات مانند قطر ساقه گل و سطح برگ، کاربرد زئولایت در این گیاه نیاز به پژوهش های بیشتری دارد و بنابرین نمی توان به طور کامل نتایج این پژوهش را برای دیگر گیاهان سوخوار (پیازی) تعمیم داد.
    کلیدواژگان: گل نرگس، زئولیت، آمیخته خاکی، گیاهان سوخوار
  • حسین عراقی، علی تهرانی فر، بهرام عابدی، محمود شور صفحه 49
    انگورها یکی از میوه های مناطق معتدله است که اغلب در اثر یخ زدگی دچار خسارت می شود. در این پژوهش به منظور بررسی پاسخ چهار رقم انگور به تنش یخ زدگی در طول فصل رکود، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه عامل زمان جمع آوری (اواخر پائیز، اواسط زمستان، اواخر زمستان)، دما (25،10، 12، 14، 16، 18، 20 و22 درجه سانتی گراد) و رقم (کلاهداری، کشمشی قرمز، یاقوتی و کشمشی سفید) با سه تکرار درآزمایشگاه گروه علوم باغبانیدانشگاه فردوسی مشهد، سال 1389 انجام گرفت. نتایج آزمایش نشان داد در دمای 22- درجه سانتی گراد رقم کلاهداری و یاقوتی به ترتیب در اواخر پائیز و اواخر زمستان با 60 و 62 درصد دارای بیشترین میزان و رقم کشمشی قرمز در اواسط زمستان با 39 درصد دارای کمترین میزان نشت الکترولیتی بودند. رقم کلاهداری در اواخر پائیز و رقم یاقوتی در اواخر زمستان با 13/24 و 27 میلی گرم در لیتر و رقم کشمشی قرمز در اواسط زمستان با 33/37 میلی گرم در لیتر به ترتیب دارای کمترین و بیشترین میزان کربوهیدرات بودند. کمترین و بیشترین رشد مجدد به ترتیب از رقم یاقوتی در اواخر زمستان (12 درصد) و کشمشی قرمز در اواسط زمستان (45 درصد) بدست آمد. بنابراین رقم کشمشی قرمز بدلیل کربوهیدرات بیشتر و نشت الکترولیتی کمتر به عنوان رقم مقاوم به یخ زدگی معرفی می شود.
    کلیدواژگان: انگور، رکود، عادت پذیری، کربوهیدرات، یخ زدگی
  • ابراهیم رضازاده کته سری، رضا فتوحی قزوینی، وهب جعفریان، لیلا عبدلی صفحه 63
    شناسایی و معرفی گیاهانی که در خاک های آلوده به مواد نفتی به رشد خود ادامه دهند و یا در کاهش آلودگی ها موثر باشند، بسیار مهم است. با هدف گیاه پالایی و تعیین سطح تحمل گیاه کنوکارپوس (Conocarpus erectus L.) به پساب های نفتی و تاثیر اکسیدکلسیم بر افزایش سطح مقاومت گیاه، این آزمایش در سال 1388در مزرعه آموزشی و پژوهشی گروه باغبانی دانشگاه هرمزگان انجام شد. در این مطالعه اثر پساب نفتی با پنج سطح (0، 5، 10، 15 و20 میلی لیتر در کیلوگرم خاک) و اکسیدکلسیم با پنج سطح (0، 5/2، 5، 5/7 و10درصد) بر دانهال های 4 برگی گیاه کنوکارپوس بررسی گردید. افزایش غلظت پساب نفتی باعث کاهش معنی دار وزن خشک ساقه و وزن خشک ریشه به ترتیب 67 درصد و 66 درصد نسبت به شاهد گردید. همچنین افزایش پساب نفتی تا سطح 20 میلی لیتر باعث کاهش معنی دار فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و میزان کل پروتئین محلول به ترتیب 6/50 درصد و 1/62 درصد نسبت به شاهد شد. افزایش پساب نفتی تا سطح 20 میلی لیتر باعث افزایش معنی دار میزان نشت یونی و میزان پراکسیداسیون لیپید به ترتیب 8/51 درصد و 8/42 درصد در 20 میلی لیترنسبت به شاهد نشان داد. از طرفی مصرف اکسیدکلسیم به طور قابل ملاحظه ای باعث کاهش خسارت پساب های نفتی و بهبود مولفه های رشدی مانند وزن خشک ساقه و وزن خشک ریشه شد. تیمار اکسیدکلسیم باعث کاهش نشت یونی، کاهش پراکسیداسیون چربی ها، افزایش فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و میزان پروتئین کل محلول شد. در نتیجه به نظر می رسد به دلیل بهبود مولفه های رشدی و فیزیولوژیکی در نتیجه مصرف اکسیدکلسیم در گیاه کنوکارپوس Conocarpus erectus، استفاده از این گیاه برای مطالعات بعدیگیاه پالایی می تواند مفید واقع گردد. بنابراین با توجه به مقاومت نسبی گیاه کنوکارپوس به تنش پساب های نفتی و اثر مطلوب تیمار اکسید کلسیم، شاید بتوان این گیاه را با ویژگی گیاه پالایی معرفی کرد.
    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداسیون چربی ها، کنوکارپوس گیاه پالایی
  • ملیحه آب شاهی، حسین زارعی، عظیم قاسم نژاد، مهناز اقدسی صفحه 75
    جهت بررسی عمر انباری برگ های بریده شده گیاه سیکاس، تحقیق حاضر با اعمال تیمار مواد نگهدارنده طبیعی شامل شیره نارگیل (سطح 50 درصد و 100 درصد)، عصاره لیمو (در سطوح 0، 100، 250 و 400 پیپیام)، و نیز تیمار شیمیایی نیترات نقره (با سطح ثابت 40پی پی ام) و ساکارز با غلظت ثابت 3 درصد انجام شد. در تمام تیمارها غیر از تیمار شاهد آب مقطر، از نیترات نقره و ساکارز استفاده شد. آزمایش در 3 تکرار انجام شد و هر گلدان شامل 6 برگ بود. هدف آزمایش افزایش طول عمر برگ بود که به عنوان مهمترین پارامتر تحقیق در نظر گرفته شد. روند تغییرات انجام شده در طی مدت نگهداری 4 ماهه برگ در تعدادی از فاکتورها شامل ماندگاری، کلروفیل، کاروتنویید، مواد جامد محلول (TSS) برگ، کاهش حجم محلول نگهدارنده، تغییرات مشخصات ظاهری، وزن تر و وزن خشک برگ ها اندازه گیری و ثبت شد. نتایج نشان داد بهترین تیمار، تیمار 100پی پی ام عصاره لیمو به همراه 50درصد شیره نارگیل بودهاست که سبب حفظ برگ های بریده گیاه سیکاس تا 89 روز (در مقابل 57روز در تیمار شاهد) شد.
    کلیدواژگان: سیکاس، تیمار، سطح، فاکتور، عمر برگ
  • سیدعبدالله افتخاری، مختار حیدری صفحه 89
    نگرانی قابل توجهی در مورد بروز بیماری های ناشی از مصرف سبزی های حاوی نیترات و نیتریت زیاد مانند اسفناج وجود دارد. پژوهش حاضر به منظور بررسی تجمع نیترات و نیتریت در اندام هوایی (برگ و دمبرگ) 44 توده اسفناج (Spinacia oleracea L.) بومی ایران که در شرایط مزرعه رشد یافته بودند، انجام گردید. طرح آماری بلوک های کامل تصادفی شامل 44 تیمار (هر ژنوتیپ یک تیمار) و سه تکرار بود. میزان نیترات و نیتریت به روش اسپکتروفتومتری تعیین گردید. نتایج نشان دادند میزان نیترات در اندام هوایی اسفناجتوده های اسفناج ایرانی از 5/8806 تا 5/3526 میکروگرم در گرم وزن خشک متغیر بود. توده های صالح آباد قم، رهنان اصفهان، سرآسیاب 1 (کرمان)، سیرجان (کرمان)، قزوین، زنجان 2 و خرم آباد بیشترین تجمع نیترات را داشتند (5/8806 تا 7092 میکروگرم در گرم وزن خشک). تجمع نیترات در اندام هوایی توده های سرآسیاب 2 (کرمان) و ماهان (کرمان) به طور معنی داری کمتر از سایر توده ها بود (3594 تا 5/3526 میکروگرم در گرم وزن خشک). میزان نیتریت در تمام توده های اسفناج ایران (بین 7/188 تا 8/73 میکروگرم در گرم وزن خشک) کمتر از میزان نیترات بود. توده های مختلف اسفناج در این آزمایش تفاوت معنی داری در میزان نیتریت داشتند. توده های اسفناج خرم آباد، ورامین-1، ماهان، بجنورد-1، قم، ساری-2 وراور کرمان کمترین میزان نیتریت را در مقایسه با سایر توده های اسفناج داشتند (بین 8/73 تا 51/89 میکروگرم در گرم وزن خشک). در حالیکه بیشترین میزان نیتریت در توده های اسفناج (بین 1/163 تا 7/188 میکروگرم در گرم وزن خشک) در توده های سرآسیاب-1 کرمان، یزد، همدان و برآن اصفهان وجود داشت. نتایج نشان دادند میانگین تجمع نیترات یا نیتریت در این توده ها تفاوت معنی داری داشت و با توجه به اختلاف زیاد در میزان تجمع نیترات و نیتریت در اندام هوایی توده های بومی اسفناج ایران، زمینه استفاده آنها در برنامه های بهنژادی برای تولید ارقام با میزان تجمع نیترات کمتر وجود دارد.
    کلیدواژگان: اسفناج (Spinacia oleracea L)، ژنوتیپ، سبزی، نیتروژن
  • محمد امین کهن مو، مجید آقاعلیخانی صفحه 99
    به منظور بررسی تاثیر کودهای زیستی و شیمیایی بر اجزای عملکرد، محتوای اسانس و دو ترکیب ثانویه موجود در گیاه دارویی بابونه (Matricaria chamomilla L.) آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی دو سال زراعی 1388 و 1389 در دانشگاه خلیج فارس (بوشهر) انجام شد. تیمار های مورد بررسی در این آزمایش شامل کود دامی گوسفندی (بر مبنای 15 تن در هکتار)؛ تلفیق قارچ میکوریزا و کود دامی گوسفندی؛ و کود شیمیایی NPK خالص (به ترتیب با نسبت 0-62-70 کیلوگرم در هکتار با منشاء اوره و سوپرفسفات تریپل) بود. نتایج نشان داد بیشترین وزن خشک گل (72/939 کیلوگرم در هکتار) در تغذیه با کود گوسفندی در سال دوم بدست آمد. همچنین بیشترین قطر گل (39/2 سانتی متر) و ارتفاع گیاه (11/35 سانتی متر) همراه با زی توده خشک (6/3497 کیلوگرم در هکتار) همگی در سال دوم مربوط به تغذیه با کود شیمیایی بود. در مقابل تیمار تغذیه بابونه با کود گوسفندی + قارچ میکوریزا در سال دوم بیشترین شاخص برداشت (26/45 درصد) و برتری معنی داری در سطح پنج درصد از نظر درصد کلونیزاسیون ریشه توسط قارچ میکوریزا، نسبت به سایر تیمار ها داشت. در هر دو سال آزمایش بجز درصد فسفر در بیوماس بابونه، برای دو عنصر نیتروژن و پتاسیم برتری با تغذیه شیمیایی بود. این تیمار همچنین بیشترین بازده اسانس (357/0 درصد) را در سال دوم به خود اختصاص داد. با وجود این بیشترین مقدار کامازولن (22/8 درصد) و آپیژنین 7-گلوکوزید (44/1 درصد) با تغذیه زیستی بابونه بدست آمد. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که تغذیه بابونه با کودهای دامی به تنهایی یا تلقیح شده با قارچ میکوریزا می تواند عملکرد مناسبی از گل خشک، بازده اسانس و ترکیبات ثانویه بابونه تولید نماید و زمینه ساز کاهش مصرف کود های شیمیایی و تضمین کننده صرفه اقتصادی، سلامت محیط زیست و امنیت غذایی مصرف کنندگان خواهد بود.
    کلیدواژگان: تغذیه گیاهی، میکوریزا، بابونه، اسانس، آپیزنین 7، گلوکوزید، کامازولن
  • آذر موقتیان، اسفندیار فاتح، امیر آینه بند، امیر سیاهپوش صفحه 113
    به منظور بررسی اثر کودهای شیمیایی و زیستی_آلی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی رازیانه (.Foeniculum Vulgare Mill)، آزمایشی به صورت فاکتوریل با استفاده از فاکتورهای کود شیمیایی در 3 سطح (0- K0-P 0N، N60- P60- K48 و N120-P120- K96کیلوگرم در هکتار) و زیستی_آلی در 6 سطح (بدون مصرف کود، ترکیب بیوسوپرفسفات و نیتروکسین، نیتروکسین، بیوسوپرفسفات، کمپوست ضایعات نیشکر و بیوسولفور) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 18 تیمار و 3 تکرار در سال 1389 به اجرا درآمد. نتایج نشان داد کود شیمیایی به جز صفات تعداد شاخه ی فرعی، تعداد چترک در چتر، تعداد دانه در چترک، وزن هزار دانه و شاخص برداشت بر بقیه ی صفات تاثیر معنی داری داشت به طوری که با افزایش مقدار کود شیمیایی تا سطح N120-P120- K96کیلوگرم در هکتار، صفات مورد بررسی روند افزایشی نشان دادند. تاثیر کود زیستی_آلی نیز بر کلیه ی صفات به جز تعداد شاخه ی فرعی، وزن هزار دانه و شاخص برداشت معنی دار بود. به طوری که بیش ترین تعداد چتر در بوته، تعداد دانه در چترک، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک در تیمار کمپوست مشاهده شد. بیش ترین چترک در چتر در تیمار تلفیق بیوسوپرفسفات و نیتروکسین مشاهده شد. هم چنین اثر بر همکنش دو فاکتور نشان داد که بیش ترین (7/237 کیلوگرم در هکتار) و کم ترین (2/103 کیلوگرم در هکتار) عملکرد دانه در کاربرد همزمان کمپوست ضایعات نیشکر همراه با N120-P120- K96کیلوگرم در هکتار و بیوسولفور بدون مصرف کود شیمیایی مشاهده شد. بیش ترین و کم ترین عملکرد بیولوژیک نیز با مصرف همزمان کمپوست ضایعات نیشکر و N120-P120- K96کیلوگرم در هکتار و تیمار شاهد مشاهده شد. هم چنین نتایج نشان داد شاخص برداشت در تیمار شاهد بیش ترین (2/27) و در کاربرد بیوسولفور بدون مصرف کود شیمیایی کم ترین (53/18) مقدار بود. در مجموع این مطالعه نشان داد که کاربرد کودهای زیستی_آلی در تلفیق با کودهای شیمیایی نقش مفید و موثری در بهبود ویژگی های رشد، عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی رازیانه دارد.
    کلیدواژگان: رازیانه، کود شیمیایی، کود زیستی آلی، عملکرد و اجزای عملکرد
  • اسمعیل خالقی، کاظم ارزانی، نورالله معلمی، محسن برزگر صفحه 127
    با توجه به شرایط اقلیمی خشک و نیمه خشک کشور، استفاده از روش هایی که منجر به کاهش اثرات سوء کمبود آب بر محصولات باغی گردد، دارای اهمیت است. کائولین یکی از مواد ضد تعرق است که طی سالهای اخیر استفاده از آن گسترش یافته است. بدین منظور اثر سه سطح مختلف کائولین (0، 3 و 6%) و سه سطح آبیاری (100، 65 و 40 درصد تبخیر و تعرق گیاه (ETcrop)) بر میزان کلروفیل و فلئورسانس کلروفیل برگ زیتون رقم دزفول بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه ای کاملا تصادفی با سه تکرار (هر تکرار شامل سه گلدان) در گلخانه گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران انجام شد. نتایج نشان داد که با اعمال تنش آبی از میزان کلروفیلa وکلروفیل کل کاسته شد و میزان کاهش کلروفیلa و کلروفیل کل در 80 روز بعد از اعمال تیمار نسبت به 40 روز بعد از اعمال تیمار بیشتر بود. علاوه براین بیشترین میزان کلروفیل کل در 80 روز بعد از اعمال تیمار به میزان 425/1 میلی گرم بر گرم وزن تر برگ مربوط به نهال های محلول پاشی شده با کائولین 6 % بود و مشخص گردید که با کاهش مقدار آب به 65 و 40% تبخیر و تعرق گیاه، در نهال های محلول پاشی شده با غلظت های 3 و 6 % کائولین، مقدارکلروفیل a از میزان بالاتری نسبت به شاهد برخوردار بود. نتایج مربوط به پارامترهای فلئورسانسی نیز نشان داد که شاخص های فلئورسانس بیشینه (Fm)، فلئورسانس متغیر (Fv) و نسبت فلئورسانس متغیر به فلئورسانس بیشینه (Fv/Fm)تحت تنش خشکی کاهش یافت. هرچند که تیمار کائولین بر این شاخص ها تاثیر معنی داری نداشت. بطورکلی می توان انتظار داشت که محلول پاشی باغ های زیتون کشور با کائولین به خصوص در مناطقی که با کمبود آب مواجه هستند می تواند سبب تعدیل تنش خشکی و کاهش اثرات سوء کمبود آب شده و همچنین می تواند باعث افزایش کارایی فتوسنتز برگ گردد.
    کلیدواژگان: کائولین، تنش خشکی، فلئورسانس کلروفیل، محتوی کلروفیل، زیتون
|
  • S.A. Kalantar Ahmadi, J. Daneshian, S.A. Siadat Page 1
    In order to study the effect of different levels of nitrogen and bacteria application on the yield of soybean genotypes, an experiment was conducted at Safiabad Agricultural Research Center in 2007. The experiment was implemented as a split split plot completely randomized block with 3 replications. Main plots consisted of 2 levels of bacteria (use and non-use of bacteria), while sub plots included 4 levels of nitrogen (0, 40, 80 and 120 kgN/ha) and sub-sub plots were 3 genotypes (504, L14 and DPX). Results showed that application of bacteria did not have a significant effect on grain yield, biological yield, harvest index, plant height and number of nodesper plant. These results showed the lack of nitrogen fixation bacterial activity in climatic North Khouzestan cinditions.The application of nitrogen led to increasing the number of pods per plant and grain yield. This result indicated that the highest (3822.22 kg/ha) and the lowest (1950.08 kg/ha) grain yield belong to 0 and 120 kgN/ha, respectively. Nitrogen × genotypes interaction effect showed the highest grain yield (4308.33 kg/ha) belonged to DPX genotype with the application of 120 kgN/ha and the lowest grain yield (1890 kg/ha) belonged to L14 without the application of nitrogen. Considering the different genotypes’responses to different levels of nitrogen and the sensitivity of indeterminate genotype (504) to lodging, it is suitable to use 80 kgN/ha for 504 and L14 genotypes, but for determinate growth genotypes (DPX) the use of 120 kgN/ha can also be appropriate.
    Keywords: Soybean, cultivar, Nitrogen, Bacterium
  • S. Shokrollahfam, J. Hajilou, F. Zaare Nahandy, S.J. Tabatabaie, R. Naghshiband Hasa Page 15
    The effect of putrescine, calcium chloride and salicylic acid was investigated on quality attributes and post harvest life of plum fruit cv. "Shablon" as a factorial experiment with a complete randomized design with three replications. Fruits were treated by dipping in 1 and 2 mM putrescine, 60 and 80 mM calcium chloride and 1 and 3 mM salicylic acid and then they were kept in cold storage at 1-2 °C and 80% relative humidity for 6 weeks. Quality parameters incloding weight loss, fruit firmness, total soluble solids contents, titratable acidity and ascorbic acid content were evaluated once a week. Results showed that the effect of treatment and time was significant in all characteristics at 1% level, and hat all treatments maintained the fruit quality characteristics during the storage period. Time and treatment interaction on weight loss, fruit firmness and soluble solid contents were not significant. The results showed that the effects of treatments on these traits were independent of time while the interaction between treatment and time on titratable acidity and ascorbic acid was significant at 5% level. With the progress in the fruit maintenance period, the amount of acidity and vitamin C content was reduced. Mean comparisons showed that there were significant differences between control and other treatments for all characteristics. Calcium chloride was effective for weight loss prevention. Calcium chloride and Putrescine solution were better than salicylic acid for maintenance of fruit vitamine C content.
    Keywords: Storage Life, Putrescine, Calcium chloride, Salicylic acid, Shablon plum
  • Z. Hasannejad, S.M. Seyyednejad, Abdol Ali Gilani, P. Hassibi Page 27

    In order to investigate the chilling effect and consequently oxidative stress on anti-oxidant system of two rice cultivars a field experiment was conducted in Research Center of Agriculture and Natural Resource of Khouzestan in February and March 2011. The experiment was conducted in a split plot arrangement using a randomized complete block design with three replications. The main plot consisted of three sowing dates, including19th and 28th of February and 10th of March and two rice cultivars (Champa and Dollar) were randomized in sub-plots. Results showed that low temperature decreased the activity of anti-oxidative enzymes including Peroxidase (POX), Catalase (CAT) and Ascorbate peroxidase (APX) of leaf and root of both cultivars significantly. The lowest activity was in Dollar variety. Amount of Malondialdehyde (MDA) increased significantly during chilling stress. The largest amount of MDA was in the leaves and root of Dollar cultivars (59.8 and 20.95 mM. grFW) in second sowing date. Protein content of leaf and root of two cultivars was decreased. Therefore, Champa cultivar due to effective anti-oxidant system and decreased of MDA content was more tolerant chilling and oxidative stress in comparison to Dollar cultivar.

    Keywords: Ascorbate peroxidase, Rice, Cold Stress, Peroxidase, Protein, Catalase, Malondialdehyde
  • F. Nazari, H. Farahmand, M. Ghasemi Ghehsareh Page 39
    There exist a lot of reports about the positive and significant effect of natural zeolite on vegetative and reproductive characteristics of plants such as cereals, vegetable transplants, ornamental tree and shrubs, bedding flowers, pot plants, turfgrass and cut flowers. However, in the relation to bulbous plants, there seems to be no report. Thus, this research was conducted to investigate the effects of natural zeolite on vegetative and reproductive characteristics of Narcissus tazetta L. cv. Shahla. The experiment was performed as a completely randomized design (CRD) with seven treatments (0, 5, 10, 15, 20, 25 and 30 g zeolite kg-1 soil mixture) and 4 replications. The results indicated that although there were significant differences between treatments in vegetative and reproductive characteristics such as flowering stem length, flowering stem fresh and dry weight, leaf area, floret length, leaf and root fresh weight, root depth and bulblet number, the only positive effect of zeolite was observed in root fresh weight and root depth which was obtained with 10 g.kg-1, significantly different compared to control. In other measured characteristics such as flowering stem diameter, leaf and floret number, leaf and root dry weight did not show a significant difference between treatments. In general, considering the obtained results, 10 g zeolite kg-1 is recommended for pot production of this plant. However, due to unfavorable effects on flowering stem diameter and leaf area, the application of zeolite on bulbous plants requires further research and it is difficult to solely judge bated on the present study.
    Keywords: Bulbous plants, Narcissus, Soil mixture, Zeolite
  • H. Araghi, A. Tehranifar, B. Abedi, M. Shoor Page 49
    Grapes are one of the temperate fruit crops most frequently damaged by freezing temperatures. An investigation was carried out to evaluate the effect of freezing temperatures during the dormant season on four commercial grape cultivars. Factorial experiment was conducted using a completely randomized design with three assemblage dates (end of autumn, middle of winter and end of winter), temperature treatments (25, -10, -12, -14, -16, -18, -20 and -220C) and cultivars (Kolahdary, Red rasin, Yaghoti and White rasin) with three replications in Horticultural Sciences Laboratory of Ferdowsi University Mashhad in the year 2010. It was concluded that in -220C, electrolyte leakage of cultivar Kolahdary at the end of autumn and Yaghoti at the end of winter with 60 and 62 % showed highest the value, respectively. Cultivar Red rasin in the middle of winter with %39 had lowest value. Also, cultivar Kolahdary at the end of autumn and cultivar Yaghoti at the end of winter by 24.13 and 27 mg/l and cultivar Red rasin at the middle of winter by 37.33 mg/l had lowest and highest carbohydrate values respectively. The lowest and highest value of re-growth were gained in cultivar Yaghoti and Red raisin by 12 and 45 % respectively. Therefore, due to high carbohydrate content and low electrolyte, leakage Red raisin was selected as freezing tolerance cultivars.
    Keywords: Acclimation, Carbohydrate, cultivar, Dormancy, freezing
  • E. Rezazadeh Katehsari, R. Fotouhi Ghazvini, V. Jafarian, L. Abdoli Page 63
    The identification of plants that are able to grow in the presence of oil pollutants or be effective in reducing pollution is very important. The experiment was acnducted in order to evaluate the phytoremediation rate and resistance of Conocarpus erectus L. under different oil sewage concentrations and calcium oxide levels in the Research Department of Horticulture, University of Hormozgan in 2009. Accordingly, four eaves seedlings were treated by oil sewage under five levels (0, 5, 10, 15 and 20 ml/kg soil), and calcium oxide under five concentrations (0, 2.5, 5, 7.5 and 10 percent). Despite the relative tolerance of seedlings to the oil sewage besed on the plant appearance, the results showed that the increasing of oil effluent concentration to 20 ml significantly decreased the vegetative traits such as shoot dry weight and root dry weight to 67% and 66%, respectively. In addition, 20 ml of waste oil reduced 50.6% peroxidase ascorbate enzyme activity and 62.1%of total solution protein. In comparison to control, waste oil at 20 ml level increased the ion leakage and lipids peroxidation to 51.8% and 42.8%, respectively. On the other hand, calcium oxide reduced damages of waste oil and improved vegetative traits such as shoot dry weight and root dry weight. Calcium oxide treatments also improved ion leakage, lipid peroxidation, and ascorbate peroxidase enzyme, and total solution protein. The use of Conocarpus erectus L for further phytoremediation studies can be useful. According to its relative resistance against oil sewage as well as the desired effects of calcium oxide on the plant, Conocarpus erectus L. could be introduced for phytoremediation in the oil -polluted soils.
    Keywords: Oil pollution, Peroxidase ascorbate, Lipids peroxidation, Conocarpus, Phytoremidation
  • M. Abshahi, H. Zarei, A. Ghasem, Nejhad, M. Aghdasi Page 75
    In order to investigate vase life of cut foliages of cycad, the current research was carried out using various treatments of natural preservative solutions. Silver nitrate and sucrose were added to all treatments except the control treatment. Preservative solutions included coconut juice with two levels of 50% and 100%, lemon juice with concentrations of 0, 100, 250 and 400 ppm, silver nitrate with fixed concentration of 40 ppm and sucrose with fixed concentration of 3%. The combination of coconut juice and lemon juice resulted in 4 treatments. The experiment was carried out in 3 replications each containing 6 cut leaves. The aim of the experiment was increasing the vase life of cut foliages as the most important parameter. Some measured parameters during about four months of the study were vase life, chlorophyll content (chla, chlb, chl total), carotenoid, total soluble solid, water loss, external factors like changing, and fresh and dry weight of foliages. Among natural treatments, the best treatments for cycad cut foliages were 100 ppm lemon juice with 50% coconut juice which caused cycad’s cut leaves to preserve for 89 days (against 57 days in the control treatment).
    Keywords: Cycas, Treatment, Level, Factor, Vase life
  • S.A. Eftekhari, M. Heidari Page 89
    There is considerable concern that use of high nitrate and nitrite containing vegetables such as spinach could cause diseases. This research was conducted with the objective of examining the nitrate (NO3-) and nitrite (NO2-) accumulation in the aerial parts (leaves and petiols) of 44 Iranian spinach (Spinaciaoleracea L.) land races that were obtained from field grown plants. Statistical analysis was conducted by using standard procedures for a randomized complete block design (44 treatments and 3 replications). Nitrate and nitrite contents in the aerial part of samples were determined using UV-Visible Spectrophotometric. Results indicated that the nitrate content in the aerial part of Iranian spinach land races ranged from 3526.5 to 8806.5 μg.g-1 dry weight. The ‘Saleh Abad’ (from ‘Qom’), ‘Rehnan’ (from ‘Isfahan’), ‘Sar Asyab-1’ (from ‘Kerman’), ‘Sirjan’ (from ‘Kerman’), ‘Qazvin’, ‘Zanjan-2’ and ‘Khoram Abad’ were found to contain maximum accumulation on nitrate (8806.5 to 7092 μg.g-1 dry weight). Nitrate concentration in leaves of ‘Sar Asyab-2’ (from ‘Kerman’) and ‘Mahan’ (from ‘Kerman’) was significantly low (3526.5 to 3594 μg.g-1 dry weight, respectively). The nitrite contents were lower (between 73.8 to 188.7 μg.g-1 dry weight(than nitrate content in all Iranian spinach land races. The different spinach land races show the significant effect on the nitrite contents in this study. Spinach land races which were collected from ‘Khoram Abad’, ‘Varamin-1’, ‘Mahan’, ‘Bojnord-1’, ‘Qom’, ‘Sari-2’and ‘Ravar’ (from ‘Kerman’) showed the lowest average of nitrate contents among other land races, with a range of 73.8 to 89.51 μg.g-1 dry weight. While the highest nitrite content in spinach land races were with a range of 188.7 to 163.1 μg.g-1 for ‘Sar Asyab-1’ (from ‘Kerman’), ‘Yazd’, ‘Hamedan’, ‘Karaj’ and ‘Bor An’(from ‘Isfahan’). Results indicated that the mean of nitrate or nitrite content in these land races were statistically significant.The variation of nitrate content in the leaves of Iranian spinach land races also make them ideal for breeding program.
    Keywords: Genotype, Nitrogen, Spinach (Spinacia oleracea L.), Vegetable 9
  • M.A. Kohanmoo, M. Aghaalikhani Page 99
    In order to determine the yield response, essential oil content and secondary metabolites of chamomile (Matricaria chamomilla L.) to biological and chemical fertilizers a two-year field experiment was conducted at Persian Gulf University (Bushehr region) during the 2009 and 2010 growing season. Experimental treatments including sheep manure (15 t/ha), sheep manure + mycorrhiza (as biological fertilizer) and chemical NPK (70-62-0 kg/ha in the form of urea and triple superphosphate respectively) were arranged in a randomized complete block design with three replications. Results showed that the highest dry flower yield (939.72 kg ha-1) was obtained under sheep manure nutrition system in the second year. Also, the highest amount of flower diameter (2.39 cm), plant height (35.11cm) and dry biomass (3497.6 kg ha-1) were obtained with chemical fertilizer in the second year. In contrast, biological nutrition system (sheep manure + mycorrhiza) led to the highest harvest index (45.26 %) in the 2nd year and had significant priority in 5% level to other treatments for root colonization. In both years except for phosphorous content, chemical nutrition system was the superior treatment for N and K percentage in plants. This treatment has also the highest essential oil extractction efficacy (0.357 %) in the 2nd year; however, the highest Chamazulen amount (8.22%) and Apigenin 7-glocoside (1.44 %) were obtained in plants treated with biofertilizers. Altogether, our findings suggest that chamomile nutrition with biofertilizers compared to the chemical fertilizer could obtain acceptable dry flower yield, essential oil and secondary metabolites. Therefore, it could be a good strategy for decreasing chemical fertilizers, and ensuring the economic profits, environment health and food security for consumers.
    Keywords: Plant nutrition, Mycorrhiza, Chamomile, essential oil, Apigenin 7, glocoside, Chamazulen
  • A. Mowaghatian, E. Fateh, A. Aynehband, A. Siahpoosh Page 113
    In order to study the effects of chemical and biological fertilizers on yield and yield components of fennel an field experiment was conducted in Agricultural Facultyof ShahidChamranUniversity of Ahvaz2011. In trial study was carried out as a two-waysfactorial which was assigned as randomized complete block design (RCBD) with three replications. Chemical fertilizers at three levels (C1=0-0-0 kg/ha NPK, C2=60-60-48 kg/ha NPK and C3=120-120-96 kg/ha NPK)were the first factor, anddifferent biologicalfertilizers at six levels B1=control,B2=Biosuperphosphate+Nitroxin,B3=Nitroxin,B4=Biosuperphosphate,B5=Biosulphur and B6=Sugar cane waste compost) were the second factor.The result showed that chemical fertilizer had significant effect on all traits except secondary branches number,number of sub-umble in umbel, seed number at sub-umbel,seed weight and harvest index traits. So that by increasing chemical fertilizer rates until(120-120-96 kg/ha NPK), all measurement traits were increased.The biological fertilizers had significant effect on all traits except secondary branches number1000 seeds weight and harvest index traits.So that the highest number of umbel per plant and seed number at sub- umbel,biological and grian yield were obtained at sugar cane waste compost. The highest sub-umbel per umbel was obtained at Nitroxin + Bio superphosphate.Moreover, the interaction result showed that the highest(237.7 kg/ha) and the lowest(103.2 kg/ha)fennel grain yields were obtained at sugar cane waste in combination with 120-120-96 kg/ha NPK. In general, the result showed that the application of biofertilzers in combination with chemical fertilizers can improved the grain yield and yield components of the fennel.
    Keywords: Foeniculum vulgare, Biological, chemical Fertilizer, Yield, yield components
  • E. Khaleghi, K. Arzani, N. Moallemi, M. Barzegar Page 127
    With respect to arid and semi-arid climate of Iran, using methods which mitigate detrimental effects of water deficit on horticultural products would be of significant importance. Kaolin is an anti-transpiration material the application of which has been expanded during the recent years. For this purpose, the effect of three different levels of kaolin (0, 3 and 6%) as well as three different levels of irrigation (100, 65 and 40% potential ETcrop) on chlorophyll content and chlorophyll fluorescence in olive leaves “Dezful’ were examined as factorial test based on a completely randomized design in three replications (each replication including 3 pots) in the greenhouse of Horticulture Department, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University (Tehran, Iran). The obtained results demonstrated that chlorophyll a and total chlorophyll were reduced under water deficit. The amount of reducing of chlorophyll a and total chlorophyll in 80 days after treatment was greater than that in 40 days after treatment. In addition, the amount of total chlorophyll in the sprayed plants with 6% kaolin was the highest (1.425 mg/g fresh weigh of leaf) in 80 days after treatment. Furthermore, it was shown that by reducing of water content to 65 and 40% ETcrop the content of chlorophyll “a” was greater than the plants which were sprayed at kaolin concentrations of 3 and 6% in comparison with the control. Meanwhile, the results of fluorescence parameters showed that maximum fluorescence indices (Fm), fluorescence variable (Fv) and ratio of fluorescence variable to maximum fluorescence (Fv/Fm) were reduced under drought stress. However, the kaolin treatment had no significant effect on these indices. Generally, it can be expected that spraying of the olive gardens in Iran with kaolin, especially in regions exposed to water deficit can moderate the drought stress and mitigate the detrimental effects of water deficit, while improving photosynthesis efficiency of the leaf.
    Keywords: Kaolin, Drought stress, Chlorophyll Fluorescence, Chlorophyll content, Olive